Socialdemokraterna och barnafödandet

Bitte Assarmo

När min far var en liten knatte någon gång i början av 1930-talet hände det sig en dag att den enkla lantbrukarfamiljen Larsson fick finbesök av en av landets morgontidningar. Barnen fick lov att kamma sig och tvätta öronen och ta på sig finaste stassen inför besöket, och när farfar och farmor hade svarat på reporterns frågor var det dags för barnen och deras föräldrar att ställa upp sig för fotografen.

Helt lätt lär det inte ha varit att få med alla femton barnen på en och samma bild, men till sist gick det. Och rubriken i tidningen löd som följer: ”En familj i Alva Myrdals smak”, varpå följde en text som entusiastiskt hyllade den stora familjen och de femton ”lintottarna”. (Det sistnämnda var lite fejk news faktiskt. Lintottarna var i själva verket snarast rödlätta. Men bilden var svartvit, så vem kunde veta?)

Anledningen till tidningsreportaget och rubriken kan vara svår att förstå idag, många decennier senare, men då var det glasklart för alla och envar som var en del av det socialdemokratiska folkhemsbygget. Svenskarne skulle nämligen föröka sig, var tanken, och när någon nitisk reporter lyckades luska ut att det på en liten gård i Värmlands bergslag fanns en familj på sjutton personer var steget inte långt till ett reportage om dessa förebilder för det framväxande folkhemmet.

Och rubriken då? Den var inte långsökt den heller, tvärtom. Bland de mest angelägna om att det skulle födas många svenska, blonda barn var nämligen just socialdemokraternas stora namn Alva Myrdal.

Alva Myrdal var, liksom sin man Gunnar Myrdal, en för sin tid typisk socialdemokrat. Hon brann för svenskheten och var med om att driva igenom en mängd åtgärder för att hålla Sverige ”rent”, däribland sterilisering av så kallade ”tattare” och andra som ansågs som oönskade element när det nya samhället skulle byggas. Renrasiga, svenska barn skulle det vara om fru Myrdal hade något att säga till om!

Givetvis var det också viktigt för Alva Myrdal att partiet skulle ha kontroll över familjerna. Hon gick inte så långt i sin strävan efter konformism att hon helt underkände föräldrarnas roll för barnen, men propsade på ett delat ansvar mellan familj och specialutbildade pedagoger, för att barnen skulle bli så nyttiga samhällsmedborgare som möjligt. ”Det behövs en landsomfattande föräldrauppfostran” hävdade hon i boken Kris i befolkningsfrågan, som hon skrev tillsammans med maken.

Hennes idéer kom att få stor betydelse för eftervärlden, och genomsyrar på många sätt fortfarande det socialdemokratiska partiet som ju idag ser sig som folkuppfostrare av stora mått. Nu verkar de dock ha gjort helt om i frågan om barnafödandet, i alla fall om man får tro socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. När Ungerns premiärminister Viktor Orbán yttrade att han ville se fler ungerska barn födas föranledde det nämligen ministern att den 12 februari skriva följande inlägg på Twitter:

”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orbán att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

”30-tal” och ”högerpopulist” är två begrepp med vilka socialdemokraterna gärna svänger sig när någon yttrar något som inte faller dem på läppen. Att hänvisa till 30-talet gör det också så mycket lättare att slippa ifrån skuggan av den egna politiska historien. Att Alva Myrdal ville sterilisera en hel grupp människor, och se fler blonda barn födas, förklaras helt enkelt med tidsandan och inte med socialdemokratiska ideologin.

Men riktigt så enkelt är det inte. Även i mer modern tid har socialdemokraterna uppmanat medborgarna att föda fler barn, senast Göran Persson. I en intervju i Expressen 2017 sa han att ett ökat barnafödande är viktigt, inte minst för samhällsekonomins skull. Man kan undra om socialförsäkringsministern tog lika illa vid sig av detta, eller om det är just önskemålet om ungerska barn som ”osar 30-tal”?

Så hur gick det med familjen Larsson då, och deras femton barn? Tack bra, får man väl säga. De femton ”lintottarna” – födda mellan 1908 och 1931 – växte upp till skötsamma samhällsmedborgare som alla drog sitt strå till stacken i det nya samhällsbygget. Men det var inte den socialdemokratiska politiken och dess idéer som fostrade dem – utan två strävsamma och kärleksfulla föräldrar.

41 reaktioner på ”Socialdemokraterna och barnafödandet

 1. Fredrik Östman skriver:

  En referens till trettiotalet faller sig naturlig förn socialdemokrat. Det var ju den tid då de grep makten i Sverige. Det var den rid, då de övertygade sitt socialistiska broderparti i det stora landet söder om Östersjön om nyttan och nödvändigheten av rashygien och eugenetik.

  Sådan är socialismen!

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men varför leta efter socialistisk kollusion så långt tillbaka i historien?

   Schweden mißt dem Besuch Ingvar Carlssons in der DDR großen Wert bei

   DDR var en socialistisk stat med mycket nära band till SAP och en politik för folkförökning.

   En annan vänstat var Rumänien. Den socialistiska befolkningspolitiken var där så framgångsrik att överskottet på socialistiska Musterknaben måste spärras in i gigantiska socialistiska barnhem, där de åtnjöt socialistisk omvårdnad och alltså dog och led av svält och elände. Annika med den stora munnen skulle vara lika stolt över dessa socialistiska framgångar som fr Myrdal.

   Gillad av 3 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Varför sätter inte det socialdemokratiska partiet Annika Strandhäll på skolbänken så hon får lära sig lite om partiets stora personligheter och deras insatser, till exempel makarna Myrdal som var för sig begåvades med Nobelpris. Det dåliga omdömet hos statsrådet kan man förstås inte göra mycket åt. Att någon av dagens politiska figurer skulle hamna i samma klass som sina föregångare är föga troligt och knappast då det twittrande statsrådet Strandhäll. Det är som att gå från A till C. Att inte partiet ser henne som en belastning är obegripligt. Samtidigt är det kanske en förklaring varför det socialdemokratiska partiet befinner sig på en allt dystrare ökenvandring med framtiden bakom sig .

  Gillad av 13 personer

  • Christer L skriver:

   Sveriges öde ligger i händerna på folk som Löfven och Strandhäll. Löfven inledde sin första mandatperiod med att bevista en mordplats, de så kallade kafémorden, där vill jag minnas två personer skjutits ihjäl av flera andra ur ett annat gäng. Löfven fotograferades då han stod upp för att så här ska vi inte ha det. Hur många platser för ”skjutningar” har han senare hedrat med sin trygga närvaro? Nå, han har väl annat att göra. Men sedan då: Eftersom Alva Myrdal var socialdemokrat tror Strandhäll att Myrdal tyckte som hon själv tycker. Det är ju logiskt, eller? Och Löfven har ju hört från Arnstad och Strandhäll från Lövfen att de kämpar mot samma högerextremism som drog fram över Europa på trettiotalet. Enklare kan det knappast vara, det borde ju alla fatta? Självfallet är Viktor Orban en fara för Europa och Strandhäll dess beskyddare. Så där håller de på. För ett tryggare Sverige.

   Gillad av 5 personer

  • Kalle skriver:

   Vad denna bakgrundsanalys visar är att Socialdemokraterna inte är socialdemokrater längre. Dom är Socialmuslmska partiet.
   Det nya folkhemspartiet är ju Sverigedemokraterna. Detta vet sossarna och är därför livrädda för deras klarsyn på samhällets bevarande.

   Gillad av 9 personer

 3. Hosianna skriver:

  Tack, Bitte, för att du framhåller föräldrarnas – då som nu – avgörande roll i danandet av funktionella medborgare; ignoranta, indifferenta och/eller rent idiotiska individer får sällan eller aldrig välartade barn…

  … men det sorgligaste med twitterministern och hennes karriärpolitiska broilerkollegor – sprätthökar, papegojor, dunungar och höns – i pajasregeringen är ju deras uppenbara brister på ren allmänbildning.

  Gillad av 16 personer

 4. Aurora skriver:

  Det spelar ingen roll alla bevis på hur Hitler-vänligt det svenska politiska etablissemanget (främst sossar och bondeförbundet (numera C)) var. SD gjorde en dokumentär som visar sossarnas mörka historia. Alla känner till det rasbiologiska institutet och att iden att märka judar med gul stjärna och J i passet kom från Sverige. Reaktionen är ’best defence is offence’ och man fullkomligt sprutar svavelosande brunspetning ur sina fradgade munnar mot dem som påtalar sanningen. Därför kan Strandhäll utan att rodna göra 30-talsanspeönongar på Ungern. Men det är ju genom sig själv man länner andra, heter det. Jag är också gammal nog att minnas att dagstidningar och ’damtidningar’ (som det hette då) gjorde hyllningsreportage till barnrika familjer som också försågs med medalj och pengabelöning. Inget händer förrän hela folket inser vilka som företräder fascismen som fullkomligt förlamar Sverige och ställer sig upp och utkräver ansvar samt ny styrelse av Sverige.

  Gillad av 21 personer

  • PerH skriver:

   Växte upp bland Årstas barnrikehus på 50-talet, minns nu när jag läser Assarmo en trångbodd grannfamilj med en kull på 10 barn där Mor uppvaktades av drottningen.
   Minns även att barnrika familjer belönades med så kallad husmorssemester, ta tåget till staden och inkvarteras på vandrarhem några dagar.

   Gillad av 1 person

 5. Henric Ankarcrona skriver:

  Krönikan gör en klok iakttagelse. Låt oss komma ihåg Myrdals politik på det sättet. Socialdemokraternas rötter behöver lyftas fram när de tillskriver andra ett förflutet som förväntas göra hundratusentals röster mindre värda.

  Gillad av 6 personer

 6. Snorre och Sture och danske mand, susar på rövarna fram, i himalayas land, plötsligt grus och sand, slut på snö minsann, i tacksamhet sträcker mot blå himmel sin hand, vad nu? Himlen hård som fan, i grotta av blåis han sig befann skriver:

  Ja nu är det andra som föder 15 barn, Sveriges kollaps är ju nu alldeles självklar, någon skrev, samhällskontraktet bryts, fast skatten krävs ju ändå in, ett skattetryck som håller hela den arbetande befolkningen i slavens band gör att det nästan är omöjligt att opponera sig. De jag föraktar mest det är alla toppar i näringslivet som inte gör något för landet som fött dem, vilket patrask.

  Gillad av 16 personer

  • brrr skriver:

   ”…alla toppar i näringslivet som inte gör något för landet som fött dem, vilket patrask…”

   De gör massor för att driva på processen eftersom de tjänar storkovan på det, och när allt rasar samman flyttar de till sina överfulla bankkonton i Dubai eller annorstädes.
   Det är dessa som är motorn. Politiker media och andra är bara mutade nyttiga idioter som säljer ut sitt eget land och folk för att få lite smulor i utbyte.

   Gillad av 4 personer

  • Jan Molin skriver:

   Du har alldeles rätt Snorre, och det är källskatten som förslavar oss och gör att det inte går tex att skattestrejka. Denna skatt införde sosseriet redan 1947! Ett listigt sätt att betvinga sina underlydande, ty det är ju så S och sedan många år också övriga partier gör. Även SD tror jag, de har aldrig pratat om att krympa staten.
   Vad gäller näringslivet så har ju sossarna alltid gynnat och samverkat med storföretagen, där de många arbetarna fanns. Genom fackens politrucker och den sk solidariska lönepolitiken, har man kunnat fullständigt styra arbetarkollektiven. Genom att tillämpa den ”solidariska lönepolitiken” kunde man otroligt verkningsfullt också tvinga bort mest småföretag men också medelstora företag. Dessas ägare var de som sossarna kallade kapitalisterna och tryckte ned. Dessa var ju många och svårare att kontrollera! Och på så viss växte också storföretagens goda intällning till staten fram, tjänster och gentjänster.
   Jag har arbetat inom både stora och mindre företag inom svenska verkstadsindustrier i 40 år och har kunnat skåda fackens mycket stora makt och, särskilt storföretagens, samverkan med starka fackliga ledare. Dessa var fackpampar på heltid med egna kontor inom verkstäderna, och deras makt var synnerligen stor. Ingen av dessas chefer på verkstadsgolven kunde lönegynna duktiga arbetare, det var den viktiga sosselikheten som järnhårt styrde. En jobbare som inte gjorde ett dugg under dagarna, sådana fanns inom de större företagen, skulle ha lika mycket löneökning som de duktigaste! På så vis gick många tillverkningsindustrier i konken under de återkommande lågkonjungturerna. De kunde inte priskonkurrera på exportmarknaderna. På det sista företaget jag arbetade på lades hela den egna tillverkningen ner, en kunnig verkstad med 400 arbetare försvann.
   Detta struntar överheten i S och facken i! Deras jobb försvinner inte, och fackavgiften dras också på lönen.
   Det är detta motstånd mot lika löner som ligger bakom LOs nekande till sänkta löner för de helt okunniga folkmassor som började tas in i och med mångkulturbeslutet 1975. Dessa har under årens lopp blivit till 3 miljoner invandrare, varav utländskt födda 2.3 miljoner. (Källa Migrationsverket.se)
   Alltför många av dessa förblir därför i arbetslöshet under minst 10-15 år, andra lever hela livet på våra skattepengar som dras som källskatt till staten. Men: det är ju inte skattebetalare man tar hit, det är röstboskap, de förväntas rösta på S. De svenska arbetarna har bytt från S och V till de andra partierna. Förlusten ersätts med invandringen, därför är denna grundbulten sedan länge i Ss politik!
   Slutligen, jag håller med Bo Svensson, att botemedlet är löntagarnas makt över vart deras skattemedlen ska gå. Detta skulle vara en riktig och fredlig revolution. Men, hur vi ska komma dit, det vet inte ens Svensson. Om detta borde vi skriva och prata om!
   Förlåt att det blev långt!

   Gillad av 13 personer

  • Christer L skriver:

   ”De jag föraktar mest det är alla toppar i näringslivet som inte gör något för landet som fött dem, vilket patrask.”

   Det ställer jag upp på: globalisterna. De vill ha det så här. Svaga politiker gör som de tillsägs och så gott de kan, vilket är att ställa till en himla röra. Men de skarpa knivarna, de stora ägarna. De verkar, men syns inte.

   Gillad av 3 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Det är konstigt att di styrande glömt bort skallmätningarna och tvångssterilisering av icke önskade.
  Till det sockerexperimenten på mindre begåvade på institutionerna. Till det allt vi inte fått veta som hemligstämplats i Socialdemokratins intresse och för dess överlevnad.
  Ondskan är socialismen om det är jag säker.

  Gillad av 7 personer

 8. Östrahult skriver:

  Jo det här är ju en helt sann och ärlig bild av vad som hänt. En aspekt värd att peka på är att den här typen av uppenbara fakta anses för kontroversiella för vanliga medier och skulle hånas av ledande tyckare om detta kommer i rampljuset. Så förljugen är vår samtid. De som borde anklagas är de som ljuger och de som går på lögnerna. – och de är många.

  Gillad av 3 personer

 9. Aha skriver:

  En intressant aspekt i den ungerska reaktionen var den mycket fräna tonen; Strandhäll beskrevs som en sjuk varelse.
  Det pekar på en mycket stark ilska över Sveriges kritik – det är ju inte första gången Sverige hackar på Ungern.

  När man uttrycker sig så där hårt är det ett tecken på ”vem är du att kritisera oss, ta hand om din egen (sjuka) byk först.”

  Det bör dock noteras att Ungern har en lång väg att vandra för att komma i kapp den svenska ekonomin. Rationaliseringstrycket i Sverige har gett en hög BNP per capita.

  Reaktionen visar på en spricka mellan väst och öst i Europa.

  Gillad av 2 personer

  • Vax skriver:

   Ulf Kristersson drar en lans för den internationella vänstern och dess vision om ett globalt samhälle, vars kanske främsta förespråkare är just Soros. Kristersson tar helt avstånd från konservatism i en debattartikel och sade sig istället vilja att Sverige ”fullt ut ska bli en del av det globala samhället, ett internationaliserat samhälle, ett mångkulturellt samhälle”.

   KD har också uttalar samma åsikt.
   Hur ska Åkesson kunna sy ihop ett regeringsalternativ med dessa Ungernhatande PK-ister?

   Gillad av 5 personer

   • Christer L skriver:

    Aha
    Jag tittade på prognosen för BNP-ökning gjord 2018 för ett intryck. Där är IMF-uppgiften 4,3% för Ungern och 1,3 för Sverige. Sedan kan vi tänka in att Sverige har en massa pengar i rörelse som har med invandringen att göra. Ungern däremot inget sådant.

    Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Strandhäll beskrevs som en sjuk varelse.”

   Det kanske mera var ett konstaterande och en diagnos?

   Antar att flertalet på jorden anser att det inte är riktigt friskt att sätta sitt eget folk sist.

   Gillad av 8 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   AHA: — Nu gällde det ju inte en tävling om BNP per capita, utan en fråga om familjepolitiken. Alltså en fråga om värderingar.
   Där Sveriges makthavare driver helt onda och förvridna värderingar och försöker pådyvla dessa på andra länder.

   BNP per capita är dessutom stagnerande numera i Sverige. Och undra på det, med nuvarande ständigt ökande inslag av helt improduktiva personer som bara förstör för oss andra.

   Gillad av 2 personer

 10. Sixten Johansson skriver:

  Jag har aldrig röstat på socialdemokraterna (inte på moderaterna heller), men möjligen hade jag aldrig kommit till världen (1948), om inte fjärde barnet berättigade till barnrikelån ”för byggande av bostad i egnahem åt mindre bemedlade barnrika familjer” (infördes 1938 + 1942). Så pappa, själv fattig hemmansägarson i en åttabarnsfamilj, byggde på sin magra lön som postföreståndare i byn ett ganska fint hus och planterade en gran, så när jag växte upp kunde jag se på både huset och på granen precis hur gammal jag var.

  Gillad av 3 personer

 11. phnordin skriver:

  ”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orbán att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för.”

  Annika Strandhäll, vänligen förklara för mig vad du menar med ditt twittrande. Menar du att svenska kvinnor inte skall föda barn? Eller menar du att ungerska kvinnor genom de lättnader som föreslagits av Ungerska regeringen förslavas?

  Gillad av 2 personer

 12. Elöd Szanto skriver:

  Hela debatten om ungern har gått överstyr. Orbán talar om olika ekonomiska lättnader för att öka barnafödandet.
  ”Sjuka själar” glömmer att Sverige har gjort just detta i årtionden genom lång föräldraledighet, hög ersättning, flerbarnstillägg, bostadsbidrag, maxtaxa på dagis etc etc.
  Visst är jag lite ”färgad” som född Ungrare, men jag är inte dummare än att se det sjuka i dagens debatt.
  Fidesz är inga änglar men säg mig vilka av de svenska partierna är det!
  Och inte minst glöm inte att EU är en union av självständiga stater – i alla fall än så länge.
  Det Ungerska folket har gjort blodig revolt mot Sovjet. Tvinga dem inte att göra det samma mot EU.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.