Att tänka framåt

Patrik Engellau

Man kan inte förutsäga framtiden, men det är ansvarslöst att inte försöka. Den som inte tänker framåt blir en lekboll för ödet. Den svenska staten tycks inte tänka framåt och utsätts därför för besvärligheter som hade kunnat förebyggas med lite förutseende.

Man behöver bara öppna en tidning för att hitta exempel. Jag öppnade Svenska Dagbladet den sjunde februari och fick mig till livs åtminstone två oroväckande exempel.

Det första exemplet handlade om sommarens skogsbränder som nu hade utretts. Utredaren presenterar en lista på fel som gjorts för att de ansvariga myndigheterna inte hade förberett sig. De hade gripit in för sent och många insatser hade avslutats för tidigt så det började brinna igen. Det fanns ”så svåra brister vid riskbedömningen att inledningsskedet var ’kaosartat’. Arbetet fungerade extra dåligt i Gävleborgs län” – det kan jag tro för när jag några dagar tidigare åkt tåg från Stockholm till Åre blev resan fyra timmar försenad för att det hade snöat i Gävle – ”hjälpen från frivilliga var dåligt förberedd, utbildningen i släckningsarbetet var eftersatt” och så vidare.

Det andra exemplet var det där med den svenska polisens gränskontroller som ”totalsågades” av ett antal så kallade Schengeninspektörer från EU som ansåg att Sverige var ”bland de sämsta i Europa” på att kontrollera sina gränser. Arbetsmetoderna var undermåliga och personalen levde inte upp till ”utbildnings- och kunskapskraven”.

Jag är inte ett dugg förvånad. Det är vad jag förväntar mig av den svenska staten. Om någon sa till mig att poliserna hade gått på genuskurser i stället för att öva sig i gränskontroll så skulle jag tro på det, så undergrävd är min tillit.

Jag tror, utan att veta, att polisen är lika tafatt i utanförskapsområdena som den är vid gränserna. Frågan är vad det kan leda till. Om man studerar situationen i Rio de Janeiro kan man möjligen få fingervisningar om vad ödet förbereder. Den brasilianska delstaten Rio de Janeiro ligger nämligen ett antal år före Sverige i grenen ”otillräckliga och missriktade åtgärder mot kriminalitet i slumområden”.

Eftersom de flesta medborgare i Rios slumområden liksom i motsvarande svenska förorter är hederliga människor som ogillar gängen, bråken och skjutningarna så har dessa oroade människor välkomnat uppkomsten av så kallade militior. Militior är privata grupper som strävar efter att, för egen vinning skulle det visa sig, ta över det våldsmonopol som staten inte upprätthåller. Militiorna kan bestå av gamla offentliga funktionärer, avhoppade poliser till exempel.

Efter ett tag börjar militiorna ta betalt för att inte stänga av vattnet, gasen och elen till de boende samtidigt som de dödar en hel del knarklangare och andra kriminella. För oss svenskar ser systemet ut som siciliansk maffia och det är precis vad det är. Maffia är något som inte alls behöver ha uråldriga rötter som i Italien utan kan uppstå här och nu som i Brasilien ifall omständigheterna är gynnsamma för den sortens nya samhälleliga arrangemang. Rios militior har tillkommit efter det senaste sekelskiftet – i många fall till och med med stöd av staten som trodde att den kunde betala representanter för den ”lokala gemenskapen” för att hjälpa till att hålla ordning när staten inte klarade av det själv.

En del representanter för militiorna ställer upp i val och kan bli valda till olika demokratiska församlingar vilket naturligtvis kan vara gynnsamt för dem. En sådan heter Zico Bacana och är en före detta militärpolis. En av Zico Bacanas fullmäktigekollegor, ehuru från ett annat parti, var Marielle Franco. Marielle Franco utnyttjade sin position som politiker för att motarbeta militiorna och förmå polisen att ingripa mot dem. Den 14 mars 2018 blev Marielle Franco dödad i en skjutning från en falskskyltad bil som misstänks ha kopplingar till Zico Bacana.

Det behövs inte så särskilt mycket fantasi för att hitta på en snarlik händelsekedja för svensk del. En representant för en somalisk klan i Rinkeby-Kista går med i miljöpartiet och blir vald till stadsfullmäktige. Klanen får därigenom politiskt stöd för att erhålla föreningsbidrag. Polisen tar tacksamt emot hjälp av klanen att hålla ordningen i Rinkeby vilket snart leder till att företag på orten måste betala skyddspengar till klanen. De sociala myndigheterna betalar klanens mammor för att patrullera och förmå tonårskillarna att inte begå brott. En framstående politiker i Stadshuset kräver att polisen griper in mot den tilltagande statssubventionerade brottsligheten som de boende blir utsatta för. Den framstående politikern blir skjuten. Polisen vet inte säkert av vem.

70 reaktioner på ”Att tänka framåt

 1. En grotta av is, en tunnel så Grand, större än kejsarens hus i kinaland, danske mand han fann, traskar på med jakar i band, under is blåare än bölder man fick av dåligt vand, som flöt under taklamakan skriver:

  Ja det behövs ingen fantasi alls för det finns redan somaliska knarklangare i fullmäktige runt om i Sverige. Är inte Södertälje redan styrt av klaner? Blir Malmö eller Göteborg först?

  Sedan så måste jag tyvärr väcka Patrik ur hans Stockholmsdröm, poliser står endast i undantagsfall vid gränsen, istället så står finniga mesiga prao-elever, eller ingen alls. Ofta är dessa också av arabiskt ursprung. Så glöm poliserna, Sverige bevakas av prao-elever. När man kommer körande så ser an på långt håll vilket körfält som är obevakat.

  Jag skrev under Sandgren att de som upprätthåller den alternativa verkligheten är det stora problemet, som Teodorescu och Hjörne. Svensken är idag en blandning av lurad och feg, och alla dessa som låtsas att detta nog går vägen är enormt skadliga. Man kanske borde upprätta en rankinglista över vilka som är värst?

  Gillad av 15 personer

  • W skriver:

   Sverige fungerar dåligt, Den ena generaldirektören (oftast kvinnlig) står i TV och urskuldar sig.
   Men en sak är vår politiker duktig på och det är att kritisera andra länders görande och låtande.
   Margot rivstartade som vi minns med att reta upp Israel och på den vägen är det.
   Tokan Strandhäll är en evig visa för att inte tala om husfar själv.

   Och nu har Lilluffe också tuffat till sig och tagit till brösttonerna. Märklig man denne moderat som inte förstår varför våldtäkterna ökat Sverige, Tala om att blunda för verkligheten. Hur ska man kunna ha förtroende för ”en tocken käär” som vi säger i Småland

   https://nyheteridag.se/daniel-sziranyi-m-hatet-mot-ungern-har-gatt-overstyr/

   Det är inte alla moderater som står bakom Ulf Kristersson och beslutet att förmå Fidesz att lämna
   EPP-gruppen. Daniel Szirányi har själv bakgrund från Ungern och är tidigare riksdagskandidat för Moderaterna samt medlem i partiet. Han menar att det är en vrångbild av Ungern som målas upp och han är kritisk till sin egen partiledare. Det förklarar han i en debattartikel.

   Gillad av 12 personer

   • Jens skriver:

    Foliehatten skriver: ”Många som följer Hanif Bali på twitter, har sett att han har trappat upp sina provokationer. Det är en strategi, att han vill att partiledningen ska ta strid mot honom och förlora. Just nu finns inga krav på Kristerssons avgång i partiet, men om han försöker utesluta Bali, så kanske det kan börja hända saker.
    Annars är det svårt att förklara Balis beteende på senare tid. I förgår ställde han upp på en intervju i Nyheter Idag i vilken han öppet fronderar mot partiledningen i Public Service-frågan.”

    Det finns en hemlig orsak till att Moderaterna gick emot sina egna väljare när de röstade ja till att skattefinansiera public service. Det avslöjar Hanif Bali för Nyheter Idag och han är djupt kritisk till sitt eget parti. – Jag tror att det vore bra om vi hade en öppenhet mot våra väljare i hur det kom sig att vi röstade emot vad vi egentligen tror på.

    Frågan är hur länge Kristersson kan hålla sig kvar i sadeln.

    Gillad av 8 personer

   • observatör skriver:

    I morse i SR:s ”God morgon Världen” sade KD-representanten Sandlund att ”det luktar 30-tal om Ungern”. Så nu har också Kristdemokraterna ställt in sig bland de skällande bandhundarna med Strandhäll och Löfvén i spetsen,

    Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  ”Arbetsmetoderna var undermåliga och personalen levde inte upp till ”utbildnings- och kunskapskraven”.

  Det gäller i högsta grad även regeringen och hur den tillsätts.

  Gillad av 11 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varning, fälla! Det är det bidragsindustriella komplexet som hela tiden ställer upp ”utbildnings- och kunskapskrav”. Observera att dessa INTE är kompetenskrav!

   Ingen intresserar sig inom BIK för om du är en bra lärare, men du måste vara en legitimerad lärare, en som har tummen i ögat, en som har BIK och inte sin egen kompetens att tacka för sin situation. Detsamma gäller, mutatis mutandis, för alla liknande tidigare hel- eller halvprofessionella yrkesgrupper som polismän, läkare, advokater, apotekare.

   Det enda som skall räknas är om man får jobbet gjort — kompetens. Inte vilken genusutbildning och hjärntvätt man har genomlidit. Inte i vilken tacksamhetsskuld man står till BIK.

   Gillad av 7 personer

   • olle reimers skriver:

    I vissa länder här borta i Asien (inklusive mitt eget har jag erfarit) kallas de som inte passar in tillräckligt till korrigeringskurser och liknande. Det verkar som om Sverige har tagit efter, väl medveten om att om man ska laga till en omelett måste några ägg knäckas.

    Gilla

  • Kalle skriver:

   Snart blir man så desperat på grund av samhällsordningen, så man ropar högt. Snälla Putin ,kom och ta bort vår stålliga och flata regering med anhang. Skicka dem gärna till Gulag för utbildning. Du får anlägga baser på Gotland som betalning

   Gillad av 2 personer

  • Axel skriver:

   Tuff Uffe!! Börja sälj beg bilar i stället för politik. Tro mig, du blir rik som ett troll. 12 årig Whiskey, Gin Tonic och leva under solen med svata pengar väl förvaltade. Du representerar den typen .
   Lycka till med försäljningen. Vi ses inte i solen ,för jag var en gråsosse långt tillbaka i tiden och har numera länge varit fast i väntetider för vård.

   Gillad av 1 person

 3. Eva Danielsson skriver:

  Inte ens kompetenta och arbetssamma människor inom polisen, försvaret, räddningsverket, skolan, sjukvården, gatukontoren, osv kan utföra det de är anställda för på ett bra sätt utan att deras ledning är med på ATT det ska göras och ungefär hur. Och även backar upp det sedan hela vägen. Utan fördröjning och tveksamheter.
  Att det ska skottas, att det ska jagas bovar som ska låsas in även fast de är invandrare, att det ska vara ordning och arbetsro i skolan och elever ska lyssna på och lyda lärare, att bränder ska släckas snabbt och ordentligt även fast det krävs mest manliga muskler för det, att sjuka ska vårdas av tillgänglig prrsonal även om patienten inte gillar att läkaren är kvinna och utan att anhöriga stör och hotar osv….
  Politikerstyrda organisationer fungerar trögt och direktiven blir lätt otydliga när de som bestämmer inte kan något om det som ska utföras. När politiker lägger sig i utan att förstå verksamheten och bara har politiska vinster som mål för det som görs. Politiker har devalverat t ex skolans grunduppdrag när de bestämmer att ”värdegrunden” och social utjämning är viktigare än att lära barn läsa, skriva och räkna. Vilket är att misshushålla med både lärares och elevers tid och förmåga och sänka de allmänna skolresultaten och därmed på sikt försämra landets möjligheter till välstånd och tillväxt. De flesta av alla dessa offentliga verksamheter skulle kunna fungera bra om man tog bort den direkta politikerstyrningen och i stället hade ledningsteam som rekryterats på meriter från fältet och som kan avskedas om de inte gör ett bra jobb. På central nivå kan politiker hålla sig till ansvaret för budgettilldelningen. Men de övergripande målen för de här samhällsinstitutionerrna bör vara mer eller mindre orubbliga. VAD som ska åstadkommas alltså. HUR det ska göras vet ansvariga på fältet bäst. Särskilt om man har fått tag i kloka chefer som också tillåter idéer och kritik från dem på golvet i finslipandet av metoder och organiserande.
  Felaktiga direktiv som handlar om politik (genustrams, värdegrundssnack, klimatanpassningstrams och daltande/curlande med importerad röstboskap t ex) är alltså det ena stora hindret för effektivitet och det andra stora hindret är den oansvariga massinvandringen i sig. Sveriges samhällsinstitutioner säga vara dimensionerade för ca åtta miljoner invånare och vi är redan nu uppe i över tio miljoner invånare och det bara fortsätter…Dessa nya invånare drar dessutom samhällsresurser per capita vida mer än ursvensken, törs jag gissa.

  Gillad av 13 personer

  • olle reimers skriver:

   Det stora problemet uppstår när man i stället för att prioritera det som är naturliga uppgifter i ett mänskligt samhälle; av de slag du räknar upp härovan, blir utförarna förvirrade, känner sig obekväma och klumpiga och tenderar att öka felprocenten i utförandet i multiplar.

   Till slut är man i det sovjetiska systemet: vi låtsas arbeta och ni låtsas ge oss betalt.

   När samhället har gått till att människor inte längre försöker göra sitt bästa för att åstadkomma naturliga önskemål och prioriterngar utan att snegla på något slags protokoll; går det snabbt utför.

   Än så länge kan man behålla intresset för näringslivet; dels som till viss del en motpol till all denna konformitet och dels genom utsikten att kunna bli miljardär och fly eländet men det är bara temporärt.

   På så sätt kan man på en eller två generationer krossa en gemenskap som bygger på tusen år av samverkan med nödvändigt stötande och blötande. Nu ska nationen bort och säljas till högstbjudande på morgondagens auktion.

   Gilla

 4. Gunnilla E skriver:

  Skåne har ju läge haft självständighetsivrare, kanske det är dags nu för skapa en självständig muslimsk federalstat där och förflytta de muslimer som bor i andra delar av landet dit. Ny flagga förstås, svart halvmåne på grön botten och en liten svensk i vänstra, övre hörnet. Socialdemokratiska partiet i Malmö kan frivilligt, med Sida stöd för demokratiåtgärder stanna kvar och föra en kamp för att mota de högerpopulistiska krafterna i Europa. Löfven och Löfvin kan bli språkrör i den Islamska federala staten, en slags guvernörer, för att hålla samman den nya rödgröna lokala kammaren som bör upprättas.

  Gillad av 2 personer

 5. svar på tal skriver:

  Böcker om Malmö

  1) Hemstaden Jacques Werup (1981)
  2) Underdog Torbjörn Flygt (2001)
  3) De ensamma pojkarna Mats Olsson (1995)
  4) Stuv Malmö, kom! Fredrik Ekelund (1984)
  5) Yarden Kristian Lundberg (2009)
  6) Koranen (630)

  Gillad av 1 person

 6. m skriver:

  I dag möts EU:s och Arabförbundets ledare för ett gemensamt toppmöte för första gången och bland deltagarna finns bland annat Stefan Löfven (S), skriver TT.
  Toppmötet, som hålls i egyptiska Sharm el-Sheikh, inleds sent på söndagseftermiddagen och rundas av mindre än ett dygn senare. Under den tiden väntas deltagarna avverka ämnen som migration, klimatförändringarna, säkerhet, läget i regionen, multilateralism, handel och investeringar.
  Vad gäller punkten om läget i regionen kommer den främst handla om Syrien och Jemen. Migrationsfrågan lär handla om Medelhavet och hur man bättre ska hantera flödet av migranter som väljer den ofta livsfarliga vägen till Europa.

  Gillad av 2 personer

  • Axel skriver:

   Mötet med Arabföbundet. Löfven går säkert runt och bröstar sig och framhåller att han är den mest muslimvänliga staten i Europa.
   Nu är det även hög tid att gudinnan Lööf talar till sina 10 000 afganska lärjungar och förkunnar:: Kära lärjungar,ni bör upphöra med era våldssaktiviteter, gå till mina skolor och frmförallt, var snälla. Annars blir jag ARG..

   Gillad av 3 personer

 7. Lars Strömberg skriver:

  Återigen vill jag slå ett slag för (på?) INDIVIDEN. Ty, vi talar ju nästan uteslutande om organisation, strukturer, politiker etc. när brister skall förklaras. Den genomsnittlige individen är för mjuk, loj, långsam och kraftlös. Då är det inte konstigt att organisationer färgas av detta. Hur det skall förändras vet jag inte, men det utesluter såklart inte sanningshalten i min förklaringsmodell.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Du skriver att ”Den genomsnittlige individen (dvs svensken) är för mjuk, loj, långsam och kraftlös”. Det stämmer nog och är väl känt tydligen i mer eller mindre hela världen!
   I Tyskland är vi kända som ”die dumme Schweden”. I Chile, av alla ställen!, där jag var anställd av chilenska staten ett par år tom en tid under Pinochets militärdiktatur, hade man ett uttryck för oss svenskar som löd: ”hacerse el sueco”, i översättning ”göra sig svensk”, vilket gavs åt personer som var godtrogna, aningslösa och lättlurade.
   Och detta tycker jag stämmer väldigt väl, vi tom ger bort vårt land till främmande folk från hela världen!
   Jag tror vi beter oss som en havsfågelart på antarktiskt? som jag läst om. De var helt orädda för de första människorna som kom, det var bara att gå och plocka dem och vrida huvudet av dem så hade dessa mat! Dessa fåglar hade aldrig haft några fiender, därav deras beteende.
   Detta beteende stämmer på oss svenskar. Vad jag vet så hade vi endast en kort tid ryssen härjande längs våra kuster, annars var ju de krig som vi förde alltid utomlands.
   Finns ingen gammelsosse som kunde träda fram här, eller i annan alternativ media, och berätta för oss hur och varför detta begär efter att ta hit främmande folkslag och skänka bort gratis leverne till dem, uppkom inom socialdemokraterna redan på 60-talet? Och därefter utvecklats till dess främsta politiker område. Och från 1975 också inom de borgerliga partierna!
   Jag menar att vi fortfarande är 7 miljoner etniska svenskar som äger och bor i landet och dessutom 3 miljoner utlänningar i form av statens gäster. I Sverige bor ju nu minst 10 miljoner människor drygt.
   Ovanpå detta de sk illegala, men som trots det får gratis sjukvård och skola för barnen. Och: man får inte eftersöka deras uppehållplatser för att kunna utvisa dem!
   Våra politiker har verkligen omskapat Sverige till ett skitland, som 82% av svenskarna vart fjärde år visar sitt gillande för genom att fortsätta rösta på dem! De vill således ha det så här.
   En gedigen utredning om detta vore önsvärd, men vi får givetvis bekosta den själva.

   Gillad av 11 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej, i Tyskland är vi INTE kända som ”Die dummen Schweden”. Det är ett svenskt uttryck som förvisso inte saknar sin aktualitet, eftersom den beskriver svenskens relation till invandrare. Frasen kommer från en lätt antisemitisk skämtteckning i Söndagsnisse-Strix, antagligen kring sekelskiftet 1900, vars udd emellertid uppenbarligen träffar svenskarna och deras naiva attityd hårdare än den symboliska invandrare som fäller uttalandet.

    Gillad av 2 personer

   • Lars Strömberg skriver:

    Det kanske inte främst är dumhet och godtrogenhet jag åsyftar. Snarare någotslags allmän aversion mot disciplin och kraftfullt agerande. Jag har själv blivit kallad ”Lillhitler”. Jag vet att det bottnade i att omgivningen störde sig på mitt engagemang och min ambition att arbeta snarare än att socialisera och ta det lugnt.

    Gillad av 4 personer

   • Kronblom skriver:

    ”Lillhitler” känner jag igen från ett jobb i mitten av 80-talet när efterfrågan på yrkeserfarna i byggbranschen var större än tillgången och lönerna steg med 20% per år. Jag jobbade snabbare än de andra och fick en utskällning av chefen inklusive det skällsordet. Någon vecka senare kom chefen och sa att vi måste jobba övertid för att hela bygget var försenat p.g.a. att vi jobbade för sakta. Jag frågade hur han tänkte tidigare när han skällde ut mig men det kom han inte ihåg. Jag sa upp mig direkt, packade ihop verktygslådan och åkte hem. Enligt f.d. arbetskompisar fick firman betala förseningsavgift då de inte hittade någon att anställa efter mig.

    Gillad av 3 personer

 8. Palle9 skriver:

  Patrik: skrämmande perspektiv, men tyvärr inte alls orealistiska. När det gäller det bristfälliga/obefintliga gränsskyddet, kan man lägga till riskfaktorn när en ny enorm migrantvåg kommer från Nord-Afrika mot Europa. Två av de dysfunktionella länder, som sticker ut är Libyen respektive Algeriet. Läs gärna Chris Forsnes beskrivning gällande det sistnämnda landet och risken för ett totalt sammanbrott där:
  https://ledarsidorna.se/2019/02/europa-bavar-in-for-ett-algeriskt-sammanbrott/
  Betänk i sammanhanget att den minskning av antalet migranter, som inträtt (i Sverige är dock som bekant den totala invandringen fortsatt extrem pga bl.a. anhöriginvandring) alls inte beror på någon fungerande gränskontroll i vårt land utan pga att länder i södra Europa håller emot. Brister fördämningarna där, kommer säkert en avsevärd del av invällarna att transportera sig norrut …
  Lägg till detta att ansvariga politiker som Morgan Johansson (S) och Maria Ferm (Mp) har viktiga roller att spela i detta sammanhang – läs mer om deras track record när det gäller att sabotera alla försök att införa skärpt lagstiftning gentemot terrorister i deras verksamhet i riksdagens justitieutskott, och man får bekräftat att här rör det sig om politiker med obefintlig verklighetskontakt och vilkas aktivitet är helt destruktiv för vårt land:
  https://ledarsidorna.se/2019/02/sverige-utvecklas-till-att-bli-ett-sakerhetshot-mot-hela-eu/
  Inför EU-valet har Löfven deltagit i en kongress för socialdemokratiska partier, och framfört att prioritet nr ett ska vara att förhindra att nationalistiska partier får något inflytande; han framför sin egen strategi från vår riksdag som ett efterföljansvärt exempel. Dvs de partier, som pekar på realistiska faror och bärs fram av ett folkligt missnöje mot etablissemanget, ska betraktas som huvudfienden.
  Detta val blir mycket viktigt för Europas framtid – fortsatt globalism eller realism.

  Gillad av 9 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var uppenbart redan när den första invandrarbåten sjönk på Medelhavet vad som skulle göras för att omedelbart, effektivt och permanent stoppa den trafiken: Att följa gällande sjörätt och föra alla tillbaka till hamn i Afrika, att utvisa alla som tagit sig över till Europa a prima facie, utan att ens undersöka eventuella motiv och behov, att förstöra alla båtar och stoppa försäljningen och distributionen av nya båtar. Det har ingenting, absolut ingenting, att göra med de regimer som härskar på andra sidan havet. Det är en idiotisk avledande manöver.

   Gillad av 12 personer

   • Palle9 skriver:

    Fredrik Östman: Det stämmer att EU:s agerande inte bör dikteras av vilka regimer, som är vid makten i de Nord-Afrikanska länderna. Däremot kan tillståndet därstädes ha en stor inverkan på hur många personer, som ger sig av därifrån. Den hjälp, som EU-länder ger, bör inriktas på att få igång någorlunda fungerande samhällen på plats (ingen lätt uppgift …). Direkt kontraproduktivt var/är det när hjälporganisationer understödjer båttrafiken över Medelhavet – för min del upphörde mina bidrag till berörda organisationer av denna anledning.

    Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Palle9. Att försöka få stil på regimer i Afrika är som att kasta pärlor för svin. Dvs helt meningslöst. Den som själv känner för att göra något kan engagera sig i lämplig frivilligorganisation där. Läkare utan gränser, kyrkor eller nåt annat. På egen bekostnad dessutom.

    Gillad av 3 personer

  • Palle9 skriver:

   Uppstigersolen: Som du kanske observerade nämnde jag att det inte var någon lätt uppgift att få styr på dysfunktionella länder i Afrika. Min poäng var att den hjälp, som EU-länder är beredda att ge trots allt bör ha detta som inriktning – om man som du pläderar för noll hjälp, så är det en möjlighet. Dock är det nog något av strutspolitik att helt bortse från utvecklingen i Afrika då detta ändå kommer att påverka Europa på ena eller andra sättet pga den geografiska situationen.
   Gyllenkam: Din kommentar är höljd i dunkel. Men min poäng med hänvisningen till den tickande bomben i Algeriet var just den att EU är dåligt förberedd på konsekvenserna när denna briserar, och Sverige tillhör de länder, som är minst förberedda av alla på detta.

   Gilla

 9. Ulla skriver:

  Det är inte bara inom Sverige som staten finansierar brottslighet. I dagarna har frågor om bankers kontroll av kunder för att förhindra penningtvätt, finansiering av terrorism, trafficking och illegal vapenhandel åter kommit upp på bordet. Banker och andra finansieringsinstitut är av staten ålagda att noga kontrollera sina kunder, men från staten flödar pengarna fritt till många okända mottagare i och utanför Sverige. (PE skriv om det!).

  Sverige delar gladeligen ut bidrag, id och medborgarskap till många okända, medan ”Money Transfers” numera finns i varje liten tätort. Och förstås online. En gigantisk överföring av svenska skattemedel till okänt syfte utomlands.

  Mexico, Venezuela och andra oljeländer har oljepipelines att stjäla från, Sverige har välfärdsindustrin!

  Gillad av 12 personer

  • Palle9 skriver:

   Ulla: ekot rapporterar om en fördubbling av välfärdsbrotten på bara senaste året. Skatteverket ger exempel på hur det kan gå till:Under beteckningen välfärdsbrott ingår en mängd områden, allt från bidragsfusk med falska identiteter och bokföringsadresser till felaktiga rot- och rut-avdrag.

   – Exempelvis tar man hit en socialt utsatt EU-medborgare för att etablera en identitet. Man ser till att den personen får underlag för att visa på en falsk anställning och därmed kan folkbokföras i Sverige, säger Tobias Wijk.

   – När man sedan tar över den här identiteten bygger man på den med fiktiva inkomster och kontrolluppgifter för att få möjlighet till att ta ut utbetalningar från till exempel Försäkringskassan eller ta upp krediter för att man har byggt upp en inkomst och kreditvärdighet. Gör man det med fler personer kan man bygga upp ett bolag, och allt går tillbaka till en huvudman som inte har någon spårbarhet i sig.

   Gillad av 9 personer

 10. Aurora skriver:

  Naiviteten och okunnigheten är skrämmande. Saktfärdigheten försvann inte efter Sveriges sena agerande i samband med tsunamin. Och redan tidigt trodde en kvinnlig polischef (numera regionpilischef) att det skulle funka bättre om det stod Aina på polisbilarna. Ett utländskt slangord som ungefär betyder snut eller polis-potatisgris. Man visar alltså buset att man föraktar sig själv. Man trodde att de nya svenskarna var ’rädda’ för uniformer eftersom de kom från så hemska samhällen. Anledning till eventuell rädsla var nog en annan för många. Korvgrillning funkade heller inte. UG hade för länge sedan ett avsnitt som hette Bränn en bil -Få ett jobb. Så funkar det. F.d rikspolischef (nu chef för MSB) trodde att armband skulle hindra våldtäkter. Tycka-synd-om strategin funkar inte. I rasifierings identitetspolitisk anda anställer man personer utan uppehållstillstånd och sådana med kopplingar till grov brottslighet samt religiös extremism på skyddsklassade anläggningar. Läkare och sköterskor som varken är läkare eller sköterskor tillåts utsätta befolkningen för fara. Listan på allmänfarlig inkompetens är lång. Det är inte slut. Nu är Sverige enda land som inte har varken lag eller plan för vad som ska gälla med IS-återvändarna. Kaxigt står man i tv och säger att nu ska en lag komma. Visst, om ett par år och det hjälper väl inte mot de som kommer nu. I OpinionLive står en vänsteraktivist som utger sig för advokat och menar att ’vi kan inte veta om någon av de 150 som nu återvänder begått brott’. Nädå, de åkte till Syrien för att bada och sola.

  Gillad av 14 personer

 11. Ett fredsskadat folk skriver:

  Ordet mental krigsskada används för att beskriva människor som blivit starkt traumatiserade av krigsupplevelser. Är dessa utbredda påverkas samhället på djupet. Men inga personliga upplevelser går i arv. Men ändå kan individuella erfarenheter ta sig vidare över generationsgränser. Via det sociala arvet. Men glömskan verkar också. Inte enbart inom individer. Även nationer kan glömma. Om inte gemensamma erfarenheter och upplevelser förnyas så tappar de i styrka och kraft.

  Sverige har levt i fred i 200 år. Två världskrig gick oss i stort sett förbi. Mer brutala kollektiva erfarenheter ligger långt bakom oss. Och de som en gång fanns har fallit i glömska. In bakvägen har istället smugit sig in en slags naivt anfäktad troskyldighet. Denna troskyldighet kan man faktiskt beteckna som en typ av fredsskada.

  Den får effekter. Huvudsakligen bestående av två ting. Den första är svårigheten att föreställa sig ett liv i ett hårt och brutalt samhälle – i sin egen vardagsmiljö. Det andra är att – när denna brist föreligger – så saknas också initiativförmågan att agera proaktivt. Särskilt att ta till kraftfulla förebyggande åtgärder. Man hamnar lätt i en slags låt-gå-politik. I ett vänta-och-se-läge.

  Men man kan även lägga till en tredje kraft. Den om en hög humanistisk målsättning. Har man den blir det extra svårt att ta till mer kraftfulla motåtgärder. Eftersom dessa lätt får karaktären av människofientlighet.

  Sammantaget leder detta till ett fredsskadat folk. Samtidigt som stora delar av migrantkollektiven inte alls delar denna fredsskada. Särskilt inte alla återvändare.

  Naturligtvis kan man kräva av politiker att de skall se mycket längre än medelsvensson. Politik utgörs inte bara av representation. Utan också i ett större ansvarstagande att se och tänka längre – i flera led. Att man med de utredningsresurser som står till buds även bygger framtidsscenarion. Som kan fungera vägledande för mer kloka beslut och handlingar.
  Att politiker aktivt tillägnar sig förmågan att reagera proaktivt.

  Men av detta ser vi mycket lite. Och vi har en press som inte hjälper till. Det moderna Sverige byggs i hög grad på troskyldiga förhoppningar. Och på naiva drömmar och föreställningar. Om människan själv. Sverige fyller därför väl ut begreppet – ”ett fredsskadat folk”.

  Gillad av 9 personer

 12. Leif Nilsson skriver:

  Helt riktigt som Patrik skriver: ”Man kan inte förutsäga framtiden, men det är ansvarslöst att inte försöka.”

  Den franske författaren Jean Raspail, lyckades häpnadsväckande väl att förutsäga framtiden i sin roman le Camp des Saints från 1973.
  Den skildrar hur den europeiska civilisationen går under genom omfattande invandring från tredje världen; romanen har med rätta kallats profetisk (och naturligtvis rasistisk).
  Här är en mycket sevärd presentation av boken, med författarens efterord:

  Gillad av 4 personer

   • cmmk10 skriver:

    PS

    Bra video!

    Påståendet att Europa redan är psykologisk besegrat förs i bevis varje dag. Nu senast illustreras det i hur vi skall förhålla oss till IS-folket. ”Barnen är oskyldiga” är första steget, att de behöver sina mödrar är nästa, slutligen säger ju barnkonventionen att även fäderna är viktiga för barnen. Så motståndet bryts ned i små, känsloframkallande steg och vi förmår inte stå emot. Vår moral är vår värsta fiende.

    Exakt det som tydligen ”tvingade” författaren att låta Europa tillåta sin egen undergång!

    Gillad av 4 personer

 13. A skriver:

  Jadu P.E, det är inte roligt att se detta. Om man jämför propagandan för invandringen med propagandan om ”klimathotet” så ser man att makteliten får som de vill oavsett. De skapar det de behöver. Felet som folket gör är att de förväxlar sina egna incitament med maktelitens. Alltså, att ”landets” (de tänker inte på nån maktelit) incitament skulle kunna vara annat än deras eget existerar inte i deras tankevärld. Därför kan de inte genomskåda maktens incitament. Jag menar att många av makhavares uttalanden är helt sanna om man bara förstår att de bara gäller för maktapparaten, och inte folket, som istället ska betala och ta de faktiska konsekvenserna. Inom ramen för kortsiktighet så är makten smart, och folket dumt. Så nu måste vi vandra på denna väg. Så illa ser det ut.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   A (08:57), du uttrycker en exakt motsvarighet till Karl Marx beskrivning av ”falskt medvetande”. Det här har varit välkänt inom sociologin sedan början av 1900-talet. ”Bubbla” är en bra metafor för den självskapade tankevärld vi alla har redan som individer. Denna minsta bubbla finns samtidigt inne i större bubblor på alla nivåer: familjens, gruppens, nationens, västvärldens. Alla inom samma bubbla (= föreställningsvärld) formas att tänka, känna, tala och agera ganska lika för att kunna samsas rimligt väl. En massa beroenden, band, vinster, psykologiska mekanismer väver ihop dem i respektive bubbla.

   Innehållet i Sveriges kollektiva medvetandebubbla tjänar förstås härskarklassens intressen, speciellt nu när media och alla andra tunga tankeproducenter är hopflätade med eller beroende av de politiska härskarna. Det är t o m så att härskarklassen har kapat åt sig och i enlighet med sina intressen omtolkat det politiska språk som regimkritiker i alla tider har kunnat använda: jämlikhet, rättvisa, frihet, rättigheter. Det förklarar delvis varför pk-ismen i våra ögon är antilogisk, absurd. Det sammanhänger också med huvudförklaringen att hela pk-medvetandebubblan har lösgjort sig från verkligheten.

   Allt som svävar fritt utan att vara förankrat i verkligheten och dess logik blir per definition falskt. Pk-ismen tjänar härskarklassen både kollektivt och individuellt, men den är en falsk, förvirrande och farlig tankevärld för vanligt folk, som konfronteras med den påtagliga verkligheten.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst, Sixten, men Karl Marx använde begreppet retoriskt och agitatoriskt för att lura folk att hans hittepåbubbla var det sanna medvetandet och att sanning och verklighet det falsa. Därav det marxistiska begreppet ”politisk korrekthet”.

    Gilla

   • A skriver:

    Ja Sixten när du säger det så, men jag hämtar nästan allt jag skriver från eget huvud och observationer + experiment. Hur som helst så är det sant, jag ser det hela tiden. Men jag upplever att det faktiskt går att väcka dem. Det verkar som att de framför allt inte varit i närheten av att formulera hur detta fungerar. Det går att formulera hur det går till. Egentligen är det samma princip som med slavar, fast alla proportioner är inte lika. Tex ägandet är inte lika direkt, men det finns i form av lån. Och principen att nedvärdera, smäda och göra oberörbar finns också mycket tydligt mot de man vill utnyttja. Och det finns ett outtalat hot från en proxymakt. Och ett tankeförtryck. Men man kan inte börja med helheten utan får gå på pengarna först. De (folk) tycker att många saker kostar så otroligt mycket, för ”landet” (makteliten). Jag brukar säga: nej, det kostar ingenting.., för makteliten. Det är inte de som betalar, det är vi som gör. Det har de aldrig tänkt på. 🙂 Det är mycket som folk inte har tänkt på. Där kanske vi har en roll trotts allt.

    Mvh A

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    (Till Fredrik 13:22) Ja, Karl Marx hävdade att när den undertryckta klassen genomskådade det falska medvetandet, såg sina verkliga, objektiva intressen och tog makten, då skulle ett idealt tillstånd uppkomma och varken kamp eller omvälvningar skulle längre behövas. Men historien visade gång på gång att en elit alltid efterträds av en annan elit, som exploaterar staten och massorna för sina intressen. Denna nya elit utvecklar återigen en ideologi som hävdar att härskarklassens intressen är allas intressen. Just detta ser vi nu i Sverige och andra västländer.

    De djupverkande samhällsmekanismerna övertrumfar alla tolkningar och mål som uttrycks med det politiska språket (oavsett ideologi). Inte ens sociologer och socialpsykologer, som har bättre tankeverktyg än politiker och journalister, kan undgå förvrängning på grund av blinda fläckar, som skapas av de axiom och dogmer som just tjänar makteliten. Därmed sugs de själva in i härskarklassen.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    (Till A 13:54). Din arbetsmetod liknar min. Jag gillar att läsa andras reflektioner, t ex flödena av kommentarer till artiklar på många ställen, men jag tänker och pusslar alltid själv, har vridit och vänt på bitarna i det här samtidspusslet nu i drygt fyra år. Som allätande amatör ögnar jag sedan ibland igenom t ex gamla fackböcker som jag råkar ha och blir förstås nöjd när jag får bekräftelse på sånt som jag själv har upptäckt här och nu. Kan själv! Och allmänt är vi dissidenter mer skarpögda nu än de politiska och samhällsvetenskapliga proffsen, även om alla inte kan uttrycka sig så genomtänkt och lätt missförstår varandra.

    Precis som du sett är det egentligen lätt att förklara hur samhället fungerar. Samtal vid köksbordet och papper och penna kan fungera bättre än det förträffliga DGS, där jag själv försöker säga så mycket att texten tyvärr ofta blir alltför kompakt och teoretisk. Om vi kan hitta ännu bättre kommunikationskanaler och nå ut till fler, så har vi dissidenter verkligen mycket att ge, med vår samlade erfarenhet och vår nymornat kritiska blick.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Ja Sixten, jag tror inte att vi ska söka direkt makt, den skulle på sikt korrumpera även oss. Om det gick att nå människor tror jag det egentligen handlar om relativt få rättesnören som behövs för att hålla makt i någorlunda schack. Men just nu tycks de flesta möjliga misstag begås samtidigt. Mycket få individer kan skilja ut vad som är relevant eller sant i dagens läge. De skulle behöva en struktur. Det viktigaste tror jag är att makten är potentellt livsfarlig för ett folk eller en individ. Bokstavligen.

    Mvh A

    Gilla

 14. Göran Holmström skriver:

  Tyvärr så har Sverige redan börjar få det som Patrik beskriver, än så länge i småskaligt vis och agerande i det dolda och det tysta. Just nu är dom starkaste nätverken indelade i utländska grupperingar med ett gemensamt mål tjäna pengar på ett lätt lurat land.
  Alla vanliga som bara lever sina inrutade liv, litar på nyheterna via SVT Expressen och Aftonbladet blir matade med lögnerna om hur bra allt fungerar
  både i det stora och det lilla. Men Sverige är genomruttet som land, inom myndigheterna så är det kompis korruption som ger arbeten och välstånd.
  Ett av dom ovan uppräknade nätverken köper sakta upp cafer och frisersalonger för dels att mjölka och penningtvätta. En frisersalong på östemalm hade en källare med bar soffor och sängar, Inte blekte dom håret på tanterna på kvällarna där direkt. Det konstiga är att polisen inte utreder detta,
  Utan väljer att jaga bilister som missat besiktningen eller har ett trasigt lyse.
  Våra politiker blundrar och slätar över för att behålla makten.
  Advokat förbundet har ett eget nätverk, Hilda och Ruben, verkar dom för oss folket, eller för sina egna intressen?
  Nej demokratin är död och sedan länge begraven, vi vanliga ska betala dyrt för myglande politiker , advokater som skor sig på förfallet, journalister som leende sippar latte och raljerar över hur toppen allt är.
  Varför fortsätter vi bara svälja? Är vi så fredsskadade som en del hävdar?
  Hur många mer våldtäkter behövs det innan vi börjar agera?
  Var går gränsen?

  Gillad av 7 personer

 15. Christer L skriver:

  Så, vad ska göras åt den invandrade kriminaliteten? För min del tror jag att problemet uteslutande är att de som beslutar inte frågar sig själva: vad skulle göra dem till respektive hindra dem från att vara förbrytare? Svaret är givet: det är fråga om moral och om behov. Överlevnadsinstikt kan liknas vid en moral som favoriserar mig själv och de mina på alla andras bekostnad. Utöver denna natur finns mänskliga kulturer, som med viss risk även inkluderar en del andra, vilket kallas humanitet. Där uppstår behovet av lagar om rättigheter. Respekten för sådana lagar är moral, liksom villigheten att ta vissa risker och kostnader för andras skull. Inget är väl enklare att förstå?

  Så hur ska personer som inte respekterar lagens ordning bemötas, humanitärt eller som fiender? Tidigt i juridikens historia fanns begreppet fredlöshet. En fredlös kunde genom andras humanitet överleva som tiggare, eller var tvungen att fly. Detta att tvingas fly från ett samhälle är fredlöshet. De som flytt hit från Afganistan eller Syrien eller Somalia osv. är fredlösa i dessa länder. Om de inte är bedragare här i Sverige, även om det anses inhumant att se flyktingar så. Allt de ber om är att i humanitetens namn få pengar och uppehälle.

  Flyktingar är alltså tiggare. Problemet för den humanitära stormakten är att locka flyktingar ut ur denna identitet och att lotsa vidare ut i Jobb. Som om detta var himmelriket, jobb i Sverige? Jobb syftar på Bibelns Job – och hur ska en tiggare kunna finna sig i en jobspost, i att knega? – som betyder att vara så trött att knäna kroknar. Det finns bara ett sätt, och det är inhumant: dra in välsignelserna. Fullfölj på samma vis med kriminaliteten. Tvinga tiggare och kriminella till anpassning genom nöden. Det är så alla vi andra tvingats, anpassats. Av naturen är vi jägare, vi älskar äventyrliga liv i det fria. Men åt helvete med det, nu gäller det jobb. Gör det omöjligt att tjäna pengar på knark eller att mörda (skjuta), råna, stjäla, förfalska och bedra (och ha kul på det viset). Gör det omöjligt att komma undan med att våldta eller mordbränna. Det vill säga: bura in dem. Släpp sedan ut på prov. Om detta går bra: bra. Om inte, tillbaka in i buren, eller ännu hellre utvisning på livstid. Annars blir det ju de brottsutsatta som betalar för humaniteten.

  Gillad av 1 person

 16. gras1519 skriver:

  Jag skrev någon gång under hösten att vi behövde ett nytt valsystem som tar hänsyn till den ändrade befolkningssammansättningen i Sverige. En fråga har dykt upp i mitt huvud: I USA krävs att den som skall bli president måste vara född i någon av USA:s stater. Hur är det i Sverige? Att Silvia blev drottning kan jag acceptera men skulle det teoretiskt kunna bli så att en invandrad person kan bli statsminister???

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Säkerligen inga problem!

   Vi har ju en minister som ljög och obstruerade sig till ett medborgarskap; varför skulle han inte kunna bli statsminister. Landet, förvaltningar, myndigheter etc. styrs redan, i betydande omfattning, av människor från främmande kulturer.

   De kungliga har historiskt varit importvara; här var enda kravet att regenten skulle vara protestant – vilket i o f sig borde vara ett krav för både talman och statsminister. De europeiska kungahusen var rejält inavlade, så det spelade inte så stor roll vem man hämtade som regent eller avelssto.

   Gillad av 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    Fast vårt svenska kungahus, ätten Bernadotte, är ju inte inavlat med övriga europeiska kungahus. Den förste, Jean-Baptiste Bernadotte, var general el dyl hos Napoleon och var gift med Desirée, dotter till en sidenhandlare i sydfrankrike. Icke-kungliga båda två. Därefter har kungarna hämtat fruar från ryska och tyska och engelska adeln, tror jag.
    Men det är en viktig aspekt att vi borde ha ett regelverk som bestämmer att statsminister och talman måste vara ursvenska protestanter.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Stämmer att Napoleon puttade in lite nytt blod i Europas adel, men här hemma startade inaveln med Oscar I, som gifte sig med Josefina; prinsessa av Bologna från födelsen och från 1813 hertiginna av Galliera i egen rätt.

    Det är bara på senare år som kungliga kan gifta sig med personliga tränare och deltagare i Paradise Hotel. Tidigare fick man avsäga sig titeln om man ville prioritera sina köttsliga lustar.

    Gilla

 17. Astrid skriver:

  Framtiden kan ingen säkert förutsäga, men vi ser mörkret tätna olycksbådande, dag för dag.
  Sök äkta vänner, skapa egna nätverk. Råd för att överleva från Lasse Wilhelmson i en föreläsning på Youtube 3 februari 2019 om globaliseringsprocessen. Se ”Maja Dacke says:
  23 februari, 2019 kl. 22:51” på Peter Krabbes blogg.

  Sveriges sönderfall.
  http://hagenbo.blogspot.com/2019/01/om-sverige-som-pilotland-i-den-nya.html
  http://hagenbo.blogspot.com/2019/02/om-krossandet-av-nationalstaten-sverige.html

  NWO innebär inte världens undergång, även om sådana känslor kan infinna sig. Det sorgliga är att en lovande utveckling går om intet. Medvetandet hos människan har ökat, det naturliga vore mer frihet, större möjligheter för fler och fler.
  Globalismen och PK-ismen står för censur och ofrihet, en instängdhet i fixa idéer, slutna tankesystem, floskler och nyspråk. Tvånget att hyckla ”korrekthet” skapar allmän olust, liksom underliga tabun och ständiga hot.
  Globalisterna, om de nu lyckas, kan säkert länge behålla greppet över världen, eller delar av den, kanske tusen år; med hjälp av banksystemet, megaföretagen, medierna, kulturen, nya relgionen. Den finansiella makten, den politiska makten, den militära makten och makten över ”anden”; men också detta ondskans imperium når en ände, vissnar och dör. Endast universum är utan början och slut: tid och rum.

  Gillad av 2 personer

 18. Jari Norvanto skriver:

  ”Den svenska staten tycks inte tänka framåt och utsätts därför för besvärligheter som hade kunnat förebyggas med lite förutseende.”

  Åjo, staten tänker åtminstone 10 år framåt, för då sägs världen gå under av Klimatförändringarna™ om vi inte gör något. Och har inte staten tagit sitt ansvar i många år för att genom Kompetensregnet™ rädda våra pensioner? Utmaningarna™ är både många och stora. Staten är jättebra på att blicka framåt. Fjamåt!

  Det PE beskriver låter som Sveriges belägenhet nu, inte något som först kan komma i framtiden.

  Gilla

 19. Gyllenkam skriver:

  En bra diskussion som hjälper oss att förstå vår egen tid, Natan Sharansky talar om hur alla diktaturer utvecklar doublethink, antalet troende blir allt mindre men då blir de Double Thinkers, fler och fler säger saker de inte tror på, är detta inte precis vad vi ser breda ut sig idag?

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det var alltid väldigt frustrerande att se under åren efter 1989 att socialismen inte visade några tendenser att dö ut i Väst. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så här illa, att lilla Sverige skulle införa hela Sovjetunionens arsenal av subversion, förtryck, tankeförbud, dissidenter, destruktivitet, ondska, politiska kommissarier och politiserade barndaghem, att jag 2019 skulle se ungdomar på universitet i Sverige och USA med ondskans röda flagga, med massmördamde djävlars porträtt, skanderande om att få införa kommunism och värma upp gasugnarna igen. Det är surrealistiskt.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det framstår som allt tydligare att Stefan Löfvens skickligt har avskaffat demokratin i Sverige. Det spelar ingen roll vem man röstar på; Stefan förblir statsminister!

    Socialdemokraterna har slutat låtsas. De är på väg att förverkliga det socialistiska lyckoriket och inget får stoppa dem, I vart fall inga sådana trivialiteter som demokrati och yttrandefrihet. Tiden för den leken är över!

    Gilla

 20. olle reimers skriver:

  Pristagarlistan för Oscarsgalan kan numera sägas vara kanariefågeln i gruvan.

  Alla viktiga priser i den politiska korrekthetens anda. Svart, HBTQ, globalsocialist.

  Den vite, heterosexuelle, västerländske, konservative mannen är det onda genius som måste undanföjas för att ge plats för den nya världen.

  Vi är inte mer än några få procent av världens befolkning. Det kommer att gå fort när nu viljan finns.

  Över oss svanesången!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.