Gästskribent Rolf Oward: De allsmäktiga politikerna

I det informationsblad som Uppsalas klimatstrejkare delar ut framgår det bland annat att

Vår uppgift är att påverka politiker, beslutsfattare och företag, så att de bemöter klimatfrågan med reella krafttag och tar den kris som vi står inför på allvar.

Det råder som synes inget fel på engagemanget. Oron är verklig. Det man kan undra över är bland annat ”reella krafttag”. Vad innebär det? Lite längre fram i bladet får vi svaret:

För att den här enorma omställningen ska kunna göras krävs det att man utlyser ett globalt undantagstillstånd. Klimatkrisen måste behandlas som en sådan för att lagar, sanktioner, regleringar och ransoneringar ska kunna träda i kraft så snart som möjligt.

Här har man verkligen bränt av det tunga artilleriet: ”globalt undantagstillstånd”. Tydligen är det önskvärt med något slags diktatur för att lösa ”klimatkrisen”. Logiken tycks vara att politiker kan styra jordens klimat. Hur skulle det i så fall gå till?

Man föreställer sig ett rum fyllt med styr- och regleranordningar. Bara politiker har rätt att komma in dit. Det finns ett särskilt litet bås med skylten Klimatstyrning. Här finns bara en enda, men stor knapp. Ovanför den står det koldioxid. (Det är ju enligt klimatstrejkarna bara den gasen som har betydelse för klimatet.) Det finns också vred och reglage för själva koldioxidmängden. Det får en att undra: Hur mycket ska CO2-halten sänkas, vilket mål har man med reduceringen? När är man nöjd? Hur mycket mindre CO2 ska det vara? Har man inget mål är det rimligen svårt att veta att man är på rätt väg, eller?

Visst, det är raljerande, men raljerandet är svårt att undvika. Enligt strejkarna styrs ju klimatet enbart av en enda parameter: koldioxid. Men rimligen har solen, haven och kosmisk instrålning – bland en oerhörd mängd andra faktorer – stor betydelse. Till det kommer övertron att politiker kan lösa allt bara de får a) makt och b) resurser.

Eftersom de klimathotstroende strejkarna fått för sig att allt med kol är av ondo, fokuserar man inte bara på koldioxid i sin kamp utan på kol i allmänhet. Här uppstår ett problem. Världens efterfrågan på kol ökar. Skälet är att kol utgör bas för billig el, bland annat, och det är något som självklart är av stor betydelse för jordens växande befolkning, snart åtta miljarder människor.

Så här ser efterfrågan på kol ut 1990 – 2017 (uppgifterna för 2018 är inte klara än):

Förkortningen ”Mtoe” i diagrammet betyder miljoner ton oljeekvivalenter. (Källa här)

Inte minst i Kina är förbrukningen hög. Kina står för runt 50 procent av världens kolförbrukning (Källa här). Och hur ser det ut i andra länder? Indien är också en storkonsument med sina 12 procent men ändå långt efter Kina. USA förbrukar 9 procent och Europa 8.

Är det så att politikerna i den kommande globala diktaturen – den som klimatstrejkarna vurmar för – ska bestämma över såväl Kina och Indien och i den heliga klimatstridens namn låta stänga av deras kolkraftverk? Hur ska det praktiskt gå till? Dessutom byggs allt fler anläggningar. Beräkningar visar att runt 2 400 kolkraftverk ska byggas globalt fram till år 2030, varav nästan hälften av dem i Kina. Bara under 2017 byggde Kina ut sin kolkraft ytterligare, denna gång med 39 gigawatt.

Därför blir den svenska kampen mot koldioxid så märklig och kan inte tolkas som något annat än ren plakatpolitik – en klassisk godhetsmarkör. 2017 släppte Sverige ut 48 miljoner ton CO2. Det ska ställas i relation till världens utsläpp på 33 444 miljoner ton. Sveriges andel är således 1,4 promille. (Se sidan 49 i BP-rapporten ovan.) För att uttrycka sig drastiskt: Sverige skulle kunna upphöra att existera. Den väldigt lilla påverkan vårt upphörande skulle ha på de totala utsläppen skulle således sakna betydelse väldigt snabbt.

Inte heller oljekonsumtionen minskar. Enligt uppgift ökar den istället med cirka en procent om året och den dagliga förbrukningen ligger på cirka 100 miljoner fat olja.

Frågan är om människan över huvud taget kan förändra klimatet, oavsett om denna människa är politiker eller inte. Naturkrafterna är rimligen väsentligen starkare och viktigare. Exempelvis är människans bidrag till atmosfärens koldioxid avgjort lägre än den som naturen själv står för. Enligt IPCC (FN:s klimatpanel) och dess Assessment Report 4 är det bara 3 procent av de årliga utsläppen av koldioxid som orsakas av människan, till exempel från industri, fordon och kolkraftverk. Således kommer 97 procent av utsläppen från naturen själv – utan människans inblandning.

Inte ens Uppsalastrejkarna kan väl tro att våra politiker kan stänga av naturen?

Rolf Oward är copywriter och översättare som kört egen låda i över 30 år. Arbetat en hel del i Kista, till och med startat företag där. Formellt: fil kand, fil lic, DIHR. Hyfsad i spjut (61.14). Mer och mer förvånad och irriterad över hur Sverige styrs och hur PK-tänkandet fått in sina tentakler i stort sett överallt.

27 reaktioner på ”Gästskribent Rolf Oward: De allsmäktiga politikerna

 1. Lennart Bengtssons skriver:

  Bloggens läsare bör bekanta sig med den svenska elsimulatorn. Den bifogas här:

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Elsimulator/

  Vad som är viktigt att ha klart för sig, inte minst föräldrarna till strejkande solbarn, att ett fungerande elsystem måste garantera såväl energi som effekt liksom även frekvensen hos växelströmmen ( om inte kommer de flesta elektriska prylar att paja). Vill man ha el även vintertid får man nog behålla den fossila energin speciellt, om man som angivit, avser att lägga ned kärnkraften. Den enkla orsaken är att sol och el levererar inte el hela tiden medan däremot användarna fortfarande vill ha el på nätterna och under vintern. El kan, hur gärna man än vill, bara lagras i begränsad omfattning. Det hela underlättas om man lägger ned den energikrävande industrin vilket säkert händer automatiskt genom att den flyttar utomlands om elenergin inte kan levereras regelbundet.

  Ta och lek lite med elsimulatorn så hjälper detta att förstå och låta förståndet reglera känslor och passioner.

  Följer man bara sitt hjärta och sin magkänsla vilket är dagens paradigm så får man frysa på vintern och vänja sig vid ett enkelt liv utan mobiler och tvättmaskiner. För att inte tala om elektriska bilar

  Gillad av 11 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Klimatfrågan har lättat från själva frågan. Skolungar gillar väl att skolka och få uppmärksamhet för det, inte så konstigt. All politik blir jippon. Alla jippon blir politik.Tröttsamt och fånigt. Men tyvärr skadligt på riktigt.
  En vetenskaplig genomgång av själva klimatfrågan finns i bokform ”Falskt alarm” och går även att ladda ner. Som stöd för vad det egentligen handlar om, de här massiva indoktrineringsattackerna.

  http://klimatsans.com/2019/02/18/falskt-alarm-i-tryck-forf-gosta-pettersson/

  Gillad av 6 personer

  • Klas Göran skriver:

   Det finns säkert ungar som demonstrerar för att kunna skolka.
   Men jag tror faktiskt att det har mer indoktrinering eller allmänna samhällsintryck att göra.
   På 80-talet var ungdomar uppriktigt livrädda för det Tredje världskriget, därefter för att ozonskiktet skulle lösas upp och sedan för att regnskogen skulle kalhuggas. Rädslan och engagemanget var äkta. Lika äkta som Refugees welcome och Greta-Thunberg-rörelsen.
   Det som är de vuxnas uppgift är att se vad i engagemangets objekt som är verkligt och vad som är ungdomlig entusiasm.

   Gillad av 1 person

 3. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Denna världens Furste har ett förhållandevis lätt arbete i dagens Sverige, men också i många andra av de ”utvecklade” länderna. Det kommer till uttryck på flertalet områden, förutom ”klimatet”.

  Sanningen ska göra oss fria. Nu undertrycks den med snart sagt alla medel, som vi dessutom till del tvingas betala för (skatter, licensavgift, EU-avgift, FN, bistånd till diverse organisationer både när och fjärran). Också ett verk av den Onde.

  Förstockelse har drabbat Sverige mfl länder. Kanske mer omfattande än någonsin. Man håller sig själv för att vara de visa. Vill inte veta av Ordet som är rent från slagg. Då slutar det så här.

  Gilla

 4. Aurora skriver:

  Det kallas Plakatpolitik. Någonting som för att få välnärda i-landsaktister att känna sig nyttiga och världsansvariga. Dessutom kan det i många fall löna sig ekonomiskt med bidrag ur en uppsjö av fonder att ösa ur. Alltså, inget annat än välfärdsegoism.

  Gillad av 1 person

 5. Hosianna skriver:

  Om några effektivt ”klimatvänliga” lagar verkligen kan snabbintroduceras, Rolf, borde deras syfte rimligtvis vara att förmå tredjevärldsmedborgare till att sluta upp med medveten massproduktion av omättade munnar – och att faktiskt förhindra asylmigranters frekventa långpendlande mellan de ohemult ekonomiskt och kulturellt drabbade mottagarländerna och de egna ursprungsområdena.

  Resolut returstopp och definitiv repatriering skonar både våra plånböcker och miljön, men det är riktigt, riktigt bråttom nu.

  Gillad av 2 personer

 6. Göran Holmström skriver:

  Tänk om miljödårarna var lika läskunniga som dom gapar, då kanske det vart lite ordning i debatten! 2030 då ska otto motorn offras i miljöns heliga namn, vad som ska komma istället är det ingen som vet, elbilar är ju tydligen den våta drömmen bland miljöaktivisterna, att elbilen har ett betydligt större miljöavtryck från födsel till död, än en stor jänkesläde med mullrande v8 tas det ingen hänsyn till alls, att containerfartyget som fraktar elbilarna till oss släpper ut avgaser motsvarande 50 års utsläpp för hela landets vagnpark diskuteras ej heller.
  Men och nu kommer vi in på pudelns kärna, lek med tanken att vi ställer om landet till elbilar. Sverige förbrukar cirka 800000 m3 fossilt drivmedel i snitt per månad omvandlar vi det till kw för att få en siffra på hur mycket el som behövs så landar vi på cirka 70 Terrawatt per år .
  2017 år siffror av producerad el var 141 Terrawatt. hur ska man fixa 70 till?
  Med vurmen för solceller , läste faktiskt ett seriöst förslag på att alla skulle ladda bilen hemmavid med sol! Maxutbyte på 1m2 solel är runt 180 watt 10 m2 ger således 1,8 kilowatt en riktigt solig sommardag. Även om man proppar hela tomten full med solceller så kan man max ladda en radiostyrd bil en mulen vinterdag. Vindkraft då? Enligt dom som jobbar med det så ger dom med service och reparationer i princip ett nollspel.
  Vattenkraft är en väg att gå, men då man inte vill förstöra naturen mer så är det stopp med det
  Kvar blir kol eller kärnkraft.
  Och kärnkraft avskys av miljörörelsen, Så då blir det kol som ska ladda elbilen.
  Logiskt eller hur?

  Gillad av 4 personer

 7. matts ekman skriver:

  Alarmismen lever numera sitt eget liv. Uppmaningen från Greta Thunberg m fl är att klimatångesten botas genom engagemang och att påverka politiker. Det normala vore väl att i första hand sätta sig in i problematiken och försöka förstå den oerhört komplexa klimatfrågan – att läsa massor av vetenskapliga artiklar från såväl alarmister som skeptiker. Det är et bättre sätt att lugna ner sig. Ett bra sätt är att läsa och lära på Klimatupplysningen.se.

  Att sedan tro att våra politiker löser klimatfrågan är pinsamt. Att människan tror sig kunna styra klimatet och t ex begränsa temperaturhöjningen till 1,5 eller 2 grader är faktiskt övermod, hybris.
  Har vi skapat en sådan övertro på våra politikers förmåga? Hade det varit på grekernas tid hade Zeus säkert skickat en blixt i skallen på dem som tänker så.

  Detta ska däremot inte förringa vikten av tekniska framsteg som förbättrar vår miljö, liksom vikten av att vi agerar ansvarsfullt vad gäller natur och hav. Men det är skillnad på miljö och klimat, vilket ibland tycks vara svårt att förstå.

  Gillad av 2 personer

  • Anders L. skriver:

   Igår hade f.d. 15-åringen Greta audiens för Macron i Élysée-palatset och idag uppsöks han av gula värstingarna när han gosar med en ko på jordbruksmässan.

   Gilla

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Problemet med dagens politiker är att de av allt att döma saknar förmåga att skilja strunt från substans antingen på grund av okunnighet eller populism. Det kostar tid och pengar genom ständiga felbeslut och reducerar samtidigt möjligheterna att ta itu med sådant som är viktigt. Bland det som är viktigt är att se till att landet får en energiförsörjning som fungerar långsiktigt och inte bestäms av infall och plakatpolitik. Det är sådant som man rätteligen borde kalla hållbart. En del av problemen beror på att utbildningen i naturvetenskap och matematik har försämrats avsevärt inte minst bland de mest studiebegåvade. Tidigare hade landet en elit inom dessa områden.

  Det som ytterligare försvårar möjligheterna att ta itu med geofysiska problem som ändringar och variationer i jordens klimat är att det enda man kan föreställa sig är antropogena affekter vilka man vill lösa genom stupida, meningslösa och effektlösa symbolaktioner som ändrad livsföring (som att bli vegetarian eller sluta använda flyg). Inlägget ovan om den snabba ändringen i jordens magnetfält är verkligt oroande. Lika oroande är effekten av kraftiga solstormar som skulle kunna få förödande effekter på dagen samhällen genom det stora beroendet av elektronisk kommunikation och kontrollsystem.

  Gillad av 2 personer

 9. kvellulvblog skriver:

  Det finns en logisk förklaring till att miljörörelsen nu breder ut sig över världen. Socialismens misslyckande, i land efter land, kan inte längre bortförklaras. Nu behövs en ny anledning att hålla människor i koppel och bestämma över dem.

  ”Beträffande den väsentliga likheten mellan miljörörelsen och socialismen skrev jag:
  Den enda skillnad jag kan se mellan den gröna miljörörelsen och kommunisternas och socialisternas gamla röda rörelse är den ytliga skillnad som utgörs av deras specifika skäl för att vilja kränka individens frihet och strävan efter lycka. De röda hävdade att den enskilde inte fick vara fri, eftersom det skulle resultera i sådant som ”utsugning”, ”monopol” och depressioner. De gröna hävdar att den enskilde inte får vara fri, eftersom det skulle resultera i sådant som förstörelse av ozonskiktet, surt regn och global uppvärmning. Båda hävdar att centraliserad statlig kontroll över den ekonomiska verksamheten är väsentlig. De röda önskade detta för att uppnå påstått mänskligt välstånd. De gröna önskar det för att undvika påstådda skador på miljön. … [Och i slutändan] vill både de röda och de gröna att någon ska lida och dö; de förra kapitalisterna och de rika, för, som det påstås, lönearbetarnas och de fattigas skull; de senare en stor del av hela mänskligheten för, som det påstås, de lägre djurens och den själlösa naturens skull.

  George Reisman. Översättning Per-Olof Samuelsson.
  George Reisman är professor emeritus vid Pepperdine University och författare till Capitalism: A Treatise on Economics. Hans blogg: http://georgereismansblog.blogspot.com/.

  Man kan ”förstärka” sina argument genom att hjärntvätta barn. Vis-pojkar på 1600 talet. Stalins Komintern, Hitlers Hitlerjugend, Maos Rödgardister, ISIS minderåriga avrättare av fångar.

  Gillad av 2 personer

 10. Törnrosa skriver:

  Kan inte frigöra mig från tanken att mp-lövins kreativa idéer stimulerar Magdalena Anderssons behov av att skapa nya (för allmänheten acceptabla) skattepålagor. Häftig symbios kan tyckas.

  Jag är mer oroad över vad 5G-utbyggnaden kommer att ställa till med när det gäller gemene mans hälsa. mvh

  Gillad av 1 person

 11. Jari Norvanto skriver:

  Lever vi i den sinnessjukaste av tider? Är de galna agendorna produkten av långt gången välfärd, så kallade I-landsproblem? I frånvaron av elementär nöd som livsmedelsbrist, brist på vatten och tak över huvudet, det skapat utrymme för vansinniga idéer? I så fall är den omvälvande krisen boten. Och den lär ju komma med galenpannornas regim och de totalitära särintressenas frenesi. Hail Satan, the year is One!

  Gilla

 12. Sixten Johansson skriver:

  I vår tid utför merparten av etablissemanget och en stor del av allmänheten ytterst lite materiellt produktivt eller innovativt värdeskapande arbete. De lever på ett ansamlat överflöd och kan ägna sig åt lyxverksamhet av olika slag. Allt vad de tänker, säger och gör måste ändå rättfärdigas inför dem själva och andra, framställas som meningsfullt enligt deras egennyttigt och socialt konstruerade föreställningsvärld.

  Det här innebär att vuxna (och inte bara i de övre skikten) i dag ägnar mer tid än någonsin i människans historia åt aktiviteter, som kan klassas som magiskt tänkande och symbolhandlingar. Hela samhällets övre skikt utgör ett prästerskap som nu ägnar sig åt detta på heltid. Men även en stor del av folkets dagliga tid fylls av liknande aktivitet, av önsketänkande och låtsasverksamhet.

  Klimatet påverkas alltså precis lika mycket t ex om miljöpartisterna samlas till bön på torget varje fredag eller om Gustav Fridolin genomgår ett midvinterblot eller mediafolket regelbundet tågar längs gatorna och piskar sina ryggar. Men den härskande prelatklassen har kläckt den onekligen snillrika idén att i decennier portionera ut veklagan och predikningar i kombination med synda-, straff- och avlatsavgifter för att underhålla sig själva och framtida excesser. Långt mer anslående och modernt vore finansiering via donationer, biljettintäkter och globala TV-rättigheter till den månatliga lottdragningen om vilken i ministerskaran som offras, ända tills klimatguden har låtit sig bevekas.

  Gillad av 2 personer

 13. Lars skriver:

  Det är inte först gången politiker och aktivister försöker rida på en fråga och de tror också själva på det. Man kan minnas ”dolkstöt legenden” från mellankrigstiden, man kan minnas de svavelosande predikningarna från en viss herr Hitler och likaså de, hemska, men absurda utrotningslägren. Människor har, även de framstående, begränsad förmåga att förstå sig själva, omvärlden, filosofiska och idealistiska resonemang.

  Enda botemedlet som finns måste ligga i upplysning och rationell debatt och motargument, som de i denna artikel, som slirar endast på en punkt, att människan inte kan påverka klimatet. Det är rimligen ingen tvekan om att människan gör det. Men lilla Sverige som med de stora skogarna nästan är klimatneutralt avseende koldioxid…..inte än förstås. Och denna hybris att kunna påverka den stora omvärlden genom exempel.

  Skatt på elektronik, kemikalieskatt….tror de att den svenska marknaden är så viktig för de stora företagen? Bilindustrin, tom lilla Volvo bygger snart 600 tusen bilar om året. Subventioner med skattemedel av el- och hybrid bilar? Regressiv skatt dvs skatten är i stort sett proportionell, men regressiv när man ser på sådant som elskatt, moms mm som drabbar den med mindre inkomst mer och samtidigt står det eminenta Mp språkröret Lövin och hävdar att det inte har med inkomstomfördelning att göra (men den något mer kompetenta Bolund konstaterar att ökade energiskatter bör matchas med skattesänkningar i de lägre inkomstskikten, han begriper åtminstone det här Undrar vad han gör i Mp?))

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Mänsklig aktivitet kan påverka klimatet; rätt! Genom att med trettio års idogt eldande lyckas höja koldioxidhalten i atmosfären från 0.03 % till 0.04 %.

   Ja huga vad duktiga vi är på att påverka klimatet!

   Eftersom vi är så duktiga på det villl vi givetvis ha en ny världsordning också. Vi måste rensa i trädgården. Ut och klipp och kratta!

   Gillad av 1 person

   • Gunnilla E skriver:

    Du får nog jämföra med hur det var innan industrialiseringen om du vill se på människans påverkan (iskärnor i Arktis) och det handlar om mättnadsgrader och upptagningsförmåga. Procentsatser i sig säger inget. Tänk mediciner som mäts i microgram och ändå kan påverka din kropp.

    Gilla

 14. G.Persson skriver:

  Krönikören skriver : ”Kan människan över huvud taget påverka klimatet?” Fan tro´t.
  Ötzi låg infrusen i drygt 5000 år. Lite slarvigt formulerat kan man säga att det alltså nu är lika varmt som för 5000 år sedan.
  Klimatet går upp och det går ner.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.