Ateist, nörd och Trump-supporter

Mohamed Omar

I Amerika är ateismen till stor del ett vänsterfenomen och dess kritik mot kristendomen rör ofta frågor som till exempel abort och samkönade äktenskap. Ateismen har därför kommit att förknippas med så kallad ”progressiv” politik, trots att den i grunden inte har något politiskt innehåll alls, utan bara är en filosofisk hållning.

Visst finns det amerikanska ateister som är höger, men det har varit svårt för dem att engagera sig i Republikanerna på grund av partiets nära samarbete med kristna grupper. Enligt en Pew Forum-undersökning år så beskrev sig 15 procent av ateisterna som republikaner. Å andra sidan har ateister som Christopher Hitchens och Sam Harris kommit att förknippas med högern då de också riktat sin religionskritik mot islam. Detta eftersom delar av vänstern ser islam som sin allierade och inte mäter islamisk fundamentalism med samma måttstock som den kristna.

Jag hörde första gången talas om Robert M Price när jag läste litteraturvetaren Mattias Fyhrs bok Död men drömmande: H P Lovecraft och den magiska modernismen (2006). Boken handlade om den amerikanske skräckförfattaren H. P. Lovecraft, verksam på 20-talet. Price blir omnämnd som en av de främsta Lovecraft-experterna. Det stod också att Price var teolog, vilket väckte mitt intresse.

År 2016 berättade Price att han röstade på Donald Trump i presidentvalet. Han gick till med så långt som att utropa ”Jag älskar Trump!” Det blev inte väl emottaget bland hans fans. Hans fans är ju dels ateister, en vänstervriden grupp, och dels nördar (geeks), också en vänstervriden grupp. Jag har inte tillgång till statistik som visar exakt hur stor del av ateisterna och nördarna som är vänster, men jag vet att vänstern inom dessa grupper har har stort inflytande över ”diskursen”. I den svenska nördmiljön finns det högerfolk, men de håller låg profil och fokuserar på opolitiska aspekterna av nörderiet, medan vänsterfolket inte känner några sådana hämningar utan använder nördmiljön som plattform för att propagera vänsteråsikter. Så de har på ytan tagit över.

Price är också en profil bland de så kallade ”myticisterna” som menar att Jesus förmodligen aldrig har existerat utan är en helt igenom mytisk gestalt, något han argumenterar för i The Case Against “The Case for Christ” (2010). Han menar att det i grunden är någon skillnad mellan Jesus och gudar i andra mytologier som dör och uppstår, till exempel Osiris och Adonis. Många tror att de som tvivlar på Jesu existens är galningar och foliehattar. Så är inte fallet, Price är en förnuftig och rimlig människa som verkligen kan sin Bibel. Han har två doktorsgrader, år 1981 blev han doktor i systematisk teologi vid Drewuniversitetet, och 1993 blev han doktor i Nya Testamentet. Han undervisar i filosofi och religion vid Johnnie Colemon Theological Seminary i Miami Gardens, Florida. Innan Price blev ateist var han baptistpastor.

Jag känner att jag för okunnig för att ha en kvalificerad åsikt om Jesu historicitet. Poängen är att Price, som en ledande profil inom den amerikanska ateismen, verkligen gjorde någonting ”normkritiskt” när han kom ut som Trump-supporter. I oktober 2016 blev Price intervjuad om sitt ställningstagande för Trump av David G. McAfee på sajten Patheos.com.

Jag tycker att Price formulerar sig väldigt bra när han i intervjun beskriver politisk korrekthet som ”vänsterns sharia”. Jag kommer att stjäla det uttrycket av honom:

When Trump took the spotlight, I decided I liked him even better. I like his bold and sweeping plans to undo as much as possible of the ruination visited on our country by Obama and Clinton with their Political Correctness (which I call “the Sharia of the Left”), their eroding of traditional values, their inhumane advocacy of abortion, their “world citizen” Globalism, their blind eye to Islamism, etc.

På frågan om vilka delar av Trumps politik som Price tycker mest om, svarar han det tillfälliga stoppet för muslimsk invandring:

I second the suggestion of my favorite Liberal, Bob Beckel, that we declare a temporary moratorium on Muslim immigration. (Oh yes! Trump advocates that, too, doesn’t he?)
I cannot believe the bleeding-heart naiveté of those who charge Trump with religious bigotry, as if this were not an emergency situation. And the wall. I love the wall. And unlimbering the hyper-regulated economy.

Nu blev det inget sådant stopp. Inte ännu, åtminstone. Det är begripligt att Price som ateist och fritänkare upplever ett hot från den islamiska fundamentalismen. Den typen av debatt som Price för om religion är mycket svår att föra i många islamiska länder. Och med islamiseringen i väst, så hotas yttrandefriheten även här. Både nörderiet och ateismen är rörelser som älskar att läsa, studera och diskutera. Alltså motsatsen till den dogmatiska och sterila islamiska fundamentalismen. Det borde vara självklart för både nördar och ateister att motsätta sig islamiseringen.

Price jämförelse mellan öppna gränser-svärmeriet och religiöst svärmeri är träffande. Det är en tro som inte tar hänsyn till hur verkligheten faktiskt ser ut. Man vill bara göra det ”goda” oavsett vilken skada man gör på samhället och sina medmänniskor, och liksom religiösa fundamentalister, vill jag tillägga, är öppna gränser-svärmarna beredda att bryta kontakten med sin egen familj för att de inte är tillräckligt goda enligt ”vänsterns sharia”. Price hemsida finns här

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

31 reaktioner på ”Ateist, nörd och Trump-supporter

 1. Thomas Ek skriver:

  Det där var det bästa definitionen av ”progressiv politik” jag sett.
  I Amerika är ateismen till stor del ett vänsterfenomen och dess kritik mot kristendomen rör ofta frågor som till exempel abort och samkönade äktenskap. Ateismen har därför kommit att förknippas med så kallad ”progressiv” politik, trots att den i grunden inte har något politiskt innehåll alls, utan bara är en filosofisk hållning.

  Stay Strong Omar!

  Gillad av 1 person

 2. Sture skriver:

  Mohammed Omar,
  jag uppskattar verkligen allt du skriver. Du är en fantastisk människa. En verklig sökare med både hjärta och hjärna. Och den som söker han finner. Du kommer att sluta som hängiven kristen, fast kanske inte de färdiggjorda kostymer (katolicism, protestantism etc.) som finns nu – utan som en mycket sannare kristen.
  Jag har gått helt motsatt väg mot Price, är inte uppvuxen i ett religiöst hem, inte medlem i något religiöst samfund och inte omgivit mig med religiösa människor. Tvärtom. Mitt livsrum har funnits bland ateisterna under större delen av mitt liv.
  Jag har kommit till kristendomen via vetenskapen: Det har aldrig funnits någon ‘evolution’ – och Richard Dawkins är en pajas. Jag vet detta eftersom jag undersökt det noga och dessa kunskapsfält ingår dessutom i mitt yrke. Sedan vet jag detta på många andra sätt också, som jag inte tänker gå in på här.
  Kolla upp Jakob Lorber – hos honom finns allt du behöver veta.

  Gillad av 4 personer

   • Sture skriver:

    @ HOVS-KLIPPHÄLLAR
    Att ‘arter’ har dött ut är väl inget bevis för en evolution. Från det egentliga livets begynnelse för 540 miljoner år sedan fanns det redan från början (inom 12-15 miljoner år) 50 olika grundformer, vilka på svenska kallades ‘stammar’ och på latin ‘fylum’ (pluralis ‘fyla’). Varje fylum indelas sedan i ‘klasser’, ‘ordningar’, ‘familjer’, ‘släkten och ‘arter’. Och dessa grundformer (=stammar, fyla) har man kunnat konstatera som fossila rester, daterade ända tillbaka till begynnelsen. Under tidens gång har det dött ut 13 fyla, så man återfinner idag på jorden endast 37 sådana, t. ex. Fylum Mollusca, Fylum Porifera, Fylum Arthropoda etc. etc. Ryggradsdjur (Fylum Chordata) är en sådan grundform (=stam, fylum), som den utdöda arten Tyrannosaurus tillhörde. Mängder av arter har dött ut. Men vad har detta med evolutionsteorin att göra ?

    Gilla

   • Sture skriver:

    @ Olle Reimers
    Detta är naturligtvis väldigt svårt att utveckla i en kommentar med begränsat utrymme. Men har bedrivit omfattande studier under många år. Började som hängiven Darwinist men blev verkligen besviken på bevisföringen.

    På detta begränsade utrymme skall jag därför bara koncentrera mig på den påstådda övergången från en urfader till ”chimpans – människa”, som påstås ha ägt rum under en 10 miljoner års period. Chimpans och människa skiljer sig åt på 150 miljoner ställen i sitt DNA (≈ 5 %, förr trodde man 1,5%). Under en sådan lång tidrymd kan man räkna med högst 500.000 generationer (människans generationstid ≈ 20 år). För att åstadkomma denna evolutionära förändring måste varje individ i varje generation genomgå 300 samordnade och helt identiska mutationer. Detta är extremt, extremt, extremt osannolikt. Dessutom, den spontana mutationsfrekvensen är bara EN på hundra miljoner baspar. Varje människa genomgår således ungefär 30 mutationer under sitt liv (DNA = 3 miljarder baspar) men eftersom dessa anses vara helt slumpmässiga och inte alls identiska och samordnade är hela denna evolution omöjlig. Du har naturligtvis rätt att tro att du härstammar från aporna – men jag gör inte det.
    Det här problemet togs upp av den världsberömde vetenskapsmannen J B S Haldane, som tillsammans med två andra vetenskapsmän skapade ämnet ”populationsgenetik” i slutet av 1950-talet för att kunna göra sådana här uträkningar. Haldane blev besviken och kom fram till att evolutionen endast kunde förklara en tiotusendels procent av skillnaden mellan chimpans – människan. Tyvärr dog Haldane strax därefter, så problemet sopades under mattan.

    Gillad av 1 person

 3. Danske mand, på världens topp befann, under himmel blåare än haralds tand, såg ut över Tibets snö och sand, såg han också taklamakan, xinjiang, kweimenkan och längst bort Samarkand? Nu viking vänder stolt mot Katmandu, i hinduers land skriver:

  Pk är vänsterns sharia, mycket bra, mycket träffande.

  De vill ha det så här.
  Pk är vänsterns sharia.
  Är de här, blir det så här.
  Vad gör de här?

  Vi behöver samla dessa enradare som tydliggör verkligheten.

  Jag lyssnade på den senaste Rubin Report, ganska underhållande, det var två män som författat ett antal falska forskningsartiklar om genus och ” intetsektionalitet” och annat dravel, och fått in flera, en där de använt sig av Hitlers texter, en om att män borde uppfostras som hundar. De var dock båda vänster, när Trump kommer på tal så blir de agiterade och logiken fallerar plötsligt, det blir uppenbart att vänsterns innersta väsen är psykologiskt, man fyller ett religiöst tomrum, där har vänstern sin plats och de flesta verkar helt enkelt inte klara verkligheten så vår sida måste finns något annat, jag ser inget utom kristendomen
  .

  Gillad av 9 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Danske mand — Ja just det. Även jag har kommit fram till att de flesta människor måste ha någon slags religiös föreställning om verkligheten för att kunna fungera.

   Får de inte den i barndomen blir de senare lätta offer för onda destruktiva sekter typ ”PK-sekten”. Att den sekten blivit så mäktig tillskriver jag avkristnandet, som fått folk att desperat gripa efter vad som helst som på ytan verkar bra…

   — att PK-ismen är ren ondska förstår de inte förrän det kanske är för sent.

   Själv är jag en ateistisk buddhist, så jag är vaccinerad.

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Det ligger en stark logik i att vänstern anammat islam/sharia som sin religion.

   Alla har utgått från att vänsterideologin, marxismen, inte är religiös grundat på hur kommunisterna har bekämpat kristendomen. Nu förstår vi bättre.

   Islam är inte en religion på det sätt dom vi – medvetet eller omedvetet – alla för oss själva har definierat religion: en personlig upplevelse och relation av och till gudomen.

   Islam fråntar individen allt ansvar och omöjliggör all tolkning. Här är det bara fråga om okritisk lydnad. Oföränderliga trossatser. Inget sökande. Ingen mystik.

   För oss västerlänningar som är uppfostrade till och vana vid att tänka själva blir såväl islam som vänsterideologierna så i grunden motbjudande: de förbjuder oss att tänka och hotar oss med döden om vi gör det.

   De tar ifrån oss det vi ändå förbinder med det allra mest centrala i tillvaron: friheten.

   Dessa ideologier som nu söker sig till varandra med en stark magnetisk kraft vill ingenting hellre än att ta ifrån oss vår frihet; vår frihet att leva!

   Gillad av 1 person

 4. Niklas R skriver:

  Jag har kunnat konstatera att ateism är en tro, precis som kristendomen, judendomen och buddismen.
  Alltså får man behandla ateister på samma sätt som man behandlar andra religiösa personer.

  Gillad av 4 personer

 5. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie, jag är också ateist, men jag vill gärna fortsätta tro, att den barmhärtige juden Jesus fanns på riktigt och jag är alldeles övertygad om, att trosvisse president Trump är en riktigt god amerikan… 😉

  Gillad av 3 personer

 6. Tina skriver:

  Om man verkligen har studerat evolution kommer man efter flera år fram till insikten att evolution är allt, det finns inget annat än evolution. Den lämnar ingen plats för gudar och diverse övriga ”andliga” verklighetsförklaringar.

  Evolutionen är i sig och i sin fantastiska skönhet, med den mångfald av livsformer som den oupphörligt ger upphov till, i växelverkan med betingelserna, det enda som har en riktigt sublim skönhet. Att förstå evolution och de enorma tidsspann den verkar under är svårt. Vad människa skapar är piss i havet i en jämförelse. Människan med sin olyckligt muterade hjärna är däremot den olycksbringare som utarmar planetens liv genom att vara orsaken till det sjätte utdöendet, som pågår här och nu, varje dag omkring oss.

  Gilla

  • Göran Holmström skriver:

   Panspermie teorin som var rätt poppis för några år sedan, kan ju faktiskt bekräfta tanken om en högre makt som gör planeter fruktbara. Men håller med dig, det gick fel på jorden, människan borde hitta tillbaka till naturen.

   Gilla

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Göran H — Visst, alla vill vi ”hitta tillbaka” till något trevligt Sörgården. Men med dagens folktäthet är detta förstås omöjligt i allmänhet. Här i Sverige har vi ändå haft rätt skapliga förutsättningar att leva nära naturen med vår historiskt sett låga folktäthet, där de flesta ännu bodde på landet för ett sekel sedan.

    Men som totalt saboteras numera i och med den huvudlösa tillströmningen av bidragsberoende asylmigranter, som enfaldigt applåderas av makthavarna.

    Gillad av 1 person

  • Katmandu skriver:

   Trams, du skriver alltid detta men hycklar, om du tror på detta avsluta ditt liv idag. Du tillber alltså evolutionen? Vilken perfekt evolution skall det vara, en utan människor? Din syn på religion är naiv, självklart så kan inte flertusenåriga texter förklara vetenskapliga sammanhang men på vilket sätt ger evolutionen vägledning för hur man skall leva sitt liv eller ger mening? Inte alls, det är som att jämföra gravitationen med religion för inte heller denna förklarar bibeln bra, det är ju barns konstaterande du kommer med, men tyvärr tror jag många svenskar befinner sig på denna infantila nivå. Att du skriver här tyder på att du inte förstår ens hur lite du förstått och det må väl vara hänt om inte din halvbakta filosofi var så farlig. För var leder din ”filosofi”, Varför inte till koncentrationsläger om nu människan är det största problemet?

   Gillad av 4 personer

 7. Klas Göran skriver:

  Det finns starka historievetenskapliga argument för att mannen som på grekiska kallades för Iesous verkligen levde och verkade som religös ledare i den romerska provinsen Iudaea omkring år 30 e.Kr.
  Att dela den uppfattningen är möjligt även om man inte tror att denna man var Guds enfödde son.
  Å andra sidan har det av diverse hel- och halvhistoriker hävdats allt möjligt, oftast på väldigt lösa grunder, t ex att Karl den store inte existerat, att Marco Polo aldrig kom till Kina och att Zheng He upptäckte Amerika.
  Så visst, man behöver inte tro någonting man inte har sett med egna ögon.
  Jag har t ex aldrig varit i Skövde och känner ingen trovärdig människa som har kunnat övertyga mig om denna orts existens…

  Gillad av 3 personer

  • Klas Göran skriver:

   Jag känner mig för okunnig för att ha en kvalificerad åsikt om Amerikas autenticitet.

   Eller Zheng-Herikas heller, för den delen…

   Gilla

   • Klas Göran skriver:

    För om alla tycker att Amerka finns; och att Trump är dum i huvvet; och jag tycker att Trump i själva verket är en hyvens kille; då måste jag ju tycka att alla som inte gillar Trump har fel i allt; och att alla som gillar Trump har rätt i allt; och nu kommer det en snubbe och säger att Trump är sjysst och att Amerika inte finns; så därför måste jag ju också tycka att Amerika inte finns!

    Glasklar logik! Den funkade när det gällde SD och Hillary och den funkar finfint med Trump.

    Gilla

 8. Göran Holmström skriver:

  Om Gud och människan! Vi har enligt vetenskapen funnits i cirka 350000 år översatt i generationer till 180000 tusen cirka baserat på medellivslängd, sista tusen åren från vikingatid till nu så säg 20 generationer, vilket är en kort tid, Jag minns 4 generationer bakåt, med rätt berättare så hade lätt 20 varit lätt att komma ihåg. Att minnas varenda kraftverk i Sverige vart jag tvingad via yrkesutbildningen att minnas. Tusen år endast en fjärt i vår historia, den kristna guden har funnits i cirka 40 generationer, Judarnas i 46-48 generationer .
  Islam har funnits i 7-8 generationer , ändå så vill dom likrikta allt.
  Schamanerna har existerat under minst 150000 år säg 80000 generationer, ändå så säger dom samma sak ”Vörda jorden, respektera dina anfäder”, det lyssnar ingen på!
  Men 7-8 generationers önskan att förstöra alla som inte tänker lyssna. Det lyssnar 1,3 miljarder på.
  Galet?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.