Demokratins drivkrafter

Patrik Engellau

Miljöpartisten Per Bolund kandiderar till posten som partiets språkrör och redovisar sina motiv i Dagens Nyheter: ”Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar. Jag tycker att det är dags och mitt sätt att ta ansvar är att jag kandiderar till att leda Miljöpartiet.”

Det känns fint att den sextonåriga Greta blir ett slags andlig uppdragsgivare till Miljöpartiets nästa ledare. Det påminner mig om Jan Björklund som hade lovat sina söner Jesper, 17, och Gustav, 13, att inte prata med Sverigedemokraterna och att det löftet såklart var heligt.

Sådana hänsynstaganden är vanligare än man tror i svensk politik fast de inte brukar omnämnas, det har jag upptäckt efter att ha gjort lite grävande journalistik. Jag tycker medborgarna har rätt att veta.

Att Stefan Löfven kunde gå med på att avskaffa värnskatten har förvånat många. Men det är inte ett dugg konstigt när man får reda på hur det gick till. Han hade resonerat med sin hamster. Diskussionerna hade pågått hela julhelgen och slutat med att hamstern fick sin vilja igenom. Stefan Löfven säger att i en demokrati måste man lära sig att ge och ta.

Det har kommit många fräcka påhopp på Annie Lööf för att hon i regeringsförhandlingarna vacklat än hit och än dit på ett till synes oförutsägbart sätt. Många har trott att hon haft en listig plan. Mitt gräv har emellertid avslöjat att hon alltid sover med en kortlek på nattduksbordet. När hon vaknar drar hon ett kort på måfå. Blir det ett rött kort så försöker hon den dagen komma överens med socialdemokraterna. Blir det svart kort så satsar hon på borgerligheten hela dagen. Däremot är det inte sant, som en del tror, att Stefan Löfvens spioner till slut bytte ut alla de svarta korten i leken mot röda och att det var därför Sverige sent omsider fick en regering. Det är bara en fånig konspirationsteori som å det grövsta smutskastar hela vårt demokratiska system.

Under mina efterforskningar har jag även kommit på en del andra fakta som media undanhållit folket. Många är förvånade att Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. De tycker att Ygeman gjort bort sig så rejält vid minst två tillfällen att han inte borde komma i fråga. Den första tabben var när han misslyckades med att deportera 80 000 migranter enligt ett löfte som han själv avgivit. Nästa gång var när han inte informerade statsministern om skandalen i Transportstyrelsen och till på köpet hävdade att det inte fanns något rum där han kunde tala ostört med Löfven. Det verkar oförklarligt för den som inte känner till att Ygeman har mycket grav dyskalkyli. Dyskalkyli är för siffror vad dyslexi är för bokstäver. Vårdguiden ger exempel på symtom:

  • stora svårigheter med att automatiskt uppfatta antal eller mängd
  • problem med att förstå vad siffrorna står för
  • svårt att räkna ut även låga tal, tar tid men kan ändå bli fel
  • blir ofta kvar i tidiga sätt att räkna, till exempel att räkna på fingrarna
  • problem med att lära sig klockan och har en osäker tidsuppfattning

Det var därför Ygeman inte fick ihop ett möte med Löfven. De skulle träffas i rum S28 klockan 14.30 på torsdagen men Ygeman gick till rum S77 klockan 10 på fredagen. Mycket osäker tidsuppfattning och problem med att förstå vad siffrorna står för. Och han lyckades faktiskt utvisa 80 personer. Det är visserligen mindre än 80 000 men för den som räknar på fingrarna kan det verka som samma storleksordning.