Profeten som åt semlor

Mohamed Omar

Emanuel Swedenborg begränsade sig inte till äta semla på fettisdagen (5 mars i år). Han åt semla varje dag till middag, i varm mjölk, en så kallad ”hetvägg”. Han åt dock måttligt, som han hade blivit varnad i april 1745. Han hade varit på en krog och ätit (inte semla denna gång, förmodar jag), då han fick se en man som satt i ett hörn av rummet. Mannen sa: ”Ät inte så mycket.”

Swedenborg blev rädd och skyndade hem. På natten uppenbarade sig samme man, och han sade sig då vara Gud själv. Muslimerna säger att Muhammed var den siste profeten. Men här har vi alltså en svensk profet på 1700-talet, mer än tusen år efter Muhammed!

Men vad muslimer menar är förstås att Muhammed är den siste äkta profeten och alla som kom efter honom är falska. Men det har de aldrig kunnat bevisa. Redan under Muhammeds livstid fanns det en annan arab som också påstod sig ta emot uppenbarelser från Gud. Han hette Musaylama och han och alla som följde honom blev massakrerade. I den islamiska historieskrivningen är han känd som Al-Kadhab, Lögnaren. Segrarna skriver historien.

Både Muhammed och Swedenborg påstod sig ha mötte ängeln Gabriel. Muhammed i grottan Hira i Arabien, Swedenborg på en pub i London! Både två påstod saker som de inte kunna bevisa, jag tror inte att någon av dem hade rätt i sina påståenden om det övernaturliga. Men låt oss säga att jag, eller någon annan icke-troende, blev tvungen att välja en av dem? Jag skulle välja den svenske profeten framför den arabiske. I Nordisk familjebok beskrivs Swedenborg så här:

Hans lefnadssätt var ytterst enkelt; hans betjäning utgjordes i hans hem vid Hornsgatan af hans trädgårdsmästare och dennes hustru; hans middag bestod vanligen af semla i uppkokt mjölk; ofta drack han starkt sockradt kaffe. Kl. 7 e. m. lade han sig. Barnkär var han, och musik älskade han som sin far högt. En viss blyghet gjorde honom till halft enstöring; under de senare åren gällde han som ett förryckt stockholmsoriginal, ehuru äfven de ofördelaktigaste omdömen ej kunna anföra något i hans uppträdande, utan blott hans andeskåderi som skäl för hans galenskap.

Förutom att Swedenborg tillät fläsk och öl, så arbetade han under större delen av sitt liv som tjänsteman i den svenska gruvindustrin. Han levde av sitt arbete, medan Muhammed försörjde sig på krigsbyte som han tillskansat sig i jihad, det heliga kriget. Han var ”barnkär”, men inte på samma sätt som Muhammed, som ju äktade ett nioårigt flickebarn.

Swedenborg försökte förstå hur den verkliga världen fungerade. Han studerade i stort sett samtliga naturvetenskaper, med ingenjörskonst, teknik, matematik, kemi, fysik, geologi, anatomi och fysiologi. Tillsammans med uppfinnaren Christopher Polhem startade han 1716 Sveriges första vetenskapliga tidskrift, Daedalus hyperboreus (”den nordlige Daidalos”).

Swedenborg hade fel om många saker, men till skillnad från Muhammed ansträngde han sig åtminstone till att försöka förstå vad själen var för något. Muhammed sa bara till dem som frågade att Gud allena hade kunskap om själen (se Koranen 17:85). Swedenborg menade att själen bestod av partiklar som man skulle kunna se om man hade ett tillräckligt starkt mikroskop.

Elva år gammal började Emanuel studera vid Uppsala universitet. Där studerade han medicin, astronomi, matematik, naturvetenskap, latin och grekiska. Muhammed däremot var olärd, enligt sunniterna till och med analfabet. Det kan förklara varför han i sin Koran begick så många misstag när han återgav judiska och kristna berättelser. Han hade hört dem, inte läst originalen.

Muhammed ska ha flugit genom de sju himlarna på en bevingad häst, medan Swedenborg kunde besöka olika planeter utan något riddjur eller annat färdmedel – det tyder kanske på att hans krafter var överlägsna…

Om man nu måste tro på någon profet, så är det bekvämare att tro på Swedenborg än Muhammed eftersom den svenske profeten är begravd i Uppsala. Man slipper resa till Medina i Arabien där det ibland är sådan stor trängsel att folk trampas ihjäl. I Swedenborgs kor i Uppsala domkyrka är det lugnt och fridfullt.

För den konstnärligt lagde kan det vara en fördel att veta att Swedenborg får man avbilda. Du kan göra dig en bild av honom att ställa på ditt husaltare. Om du tröttnar på swedenborgianismen kan du utan fruktan byta religion. Att lämna islam kan dock vara besvärligt. Muhammed påbjöd att de som avföll från hans religion skulle dödas. Och det finns muslimska fanatiker än idag som är villiga att verkställa hans påbud.

Både Muhammed och Swedenborg hånades och kallades galna. I Kellgrens dikt ”Man äger ej snille för det att man är galen” skrev han: ”Fast Newton sjelf en dag i Andefeber låg,
Blir Swedenborg ändå helt rätt och slätt – en fåne.” Skillnaden var att den som skojade om Swedenborg inte tog någon risk, medan poeter som skrev nidverser om Muhammed blev halshuggna av hans trogna.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

20 reaktioner på ”Profeten som åt semlor

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Skulle man nödvändigtvis länkta efter en religion, borde swedenborgianismen ligga nära till hands. Någon har hävdat att han (Swedenborg inte Muhammed!) var den sista stora författaren som skrev på latin.

  Det som talar för Swedenborgs religion är att han själv inte ville skapa npgon religion och att hans idéer var så starka att man inte behövde skrämma folk att stanna kvar i religionen. Detta att man inom islam hotar avfällingar med döden är ett svaghetstecken. Inom kristendomen fanns liknande idéer, men det har de kristna blivit botade från.

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Skillnaden mellan frihet och ofrihet. Att få vara ett original och självutnämnd profet och kanske få utstå kritik och hån, men ändå få hållas (om man låter andra hållas) går bra i ett fritt samhälle. Muhammeds lära skulle inte vara skrämmande om det handlade om en gudstro och om att få be fem gånger per dag, men islam handlar om makt över andra människor. Vilket inte är religion utan politik. Islam bör därför naturligtvis inte omfattas av vår religionsfrihet. Islam tillämpar tvång och dödshot mot de egna som gör minsta felsteg och hotar alla ”otrogna” icke-muslimer med döden, bl a genom terrordåd. Det är maktutövning. Inte religionsutövning.
  Att de totalitära politiska riktningarna i västvärlden tar hjälp av islam för att få en lättstyrd befolkning går att förstå, men att de övriga, som ändå vill försöka bevara demokrati och frihet, lägger sig platt för en våldsbejakande totalitär herrefolkskultur i religiös förklädnad, är obegripligt. Ingen kan väl vara okunnig om sharia, förtrycket av kvinnor och barn, jihad och terror m m i dagens läge? I Sverige tror kanske medelsvensson att alla vill bli och blir som vi efter ett tag, men i övriga väst brukar man vara mindre godtroget mesiga. Gula västarna visar väl i och för sig det. Mest förvånande är att britterna verkar inte bara ha kapitulerat för islam utan också fjäska för och skydda islam och tillåta islamister på ledande politiska befattningar. Jag hade trott britterna om mer sunt förnuft och civilkurage.
  Det är skrämmande med islam men lika skrämmande att alla som borde vilja försvara demokrati och frihet viker ner sig inför islams hot mot vår protestantiska kultur och våra liv. Själv kan jag säkert bli åtalad för hets mot folkgrupp för de här raderna. För det är väl inte så noga om det finns en folkgrupp eller ej och att grundlagen egentligen ger mig rätt att yttra kritik mot religioner/ideologier, för det här är ju hets mot påbjuden åsikt från våra makthavare, hets mot pk-ismen.

  Gillad av 8 personer

   • Kvar var bara papper till dass skriver:

    Jag ser det som en logisk följd av socialismen, där valutan är folkets okunnighet och dysfunktionalitet, folks svaghet är vänsterns guld, i detta passar muslimerna perfekt. Det är logiskt, oundvikligt, att man vurmar för massinvandring och islam. Ingen i vänstern eller vänsterliberaler eller globalisthöger brydde sig ett skvatt om islam innan man uppfann massinvandringen, muslimerna hade inget politiskt värde då de befann sig i sina egna länder, men när man väl upptäckt denna guldåder av väljare så kommer man aldrig att överge den.

    Gillad av 4 personer

   • pllay skriver:

    Pengar, realpolitik och makt, efter bildande av OPEC har Islam lett världen i nosring.
    Med 9/11 insåg USA detta och har nu gjort sig oberoende av oljan från framförallt Mellanöstern.
    Tyskland och därmed EU binder upp sig för ett långsiktigt beroende av Ryssland i sina försök att minska inflytandet från Islamska oljeproducenter.
    Men än så länge dikterar dessa villkoren för Europeisk politik och Islams utbredning.
    Det är i ljuset av USAs större oberoende av MENA som vi ska se Trumps tuffare attityd i Mellanöstern och hans önskan att dra tillbaka militären.
    Endast gamla invanda lojaliteter mot Israel hindrar Trump från att helt lämna Mellanöstern åt de lokala makthavarna att bekriga varandra.
    I en demokrati vinner det parti som kan lova mest till flest valen, framförallt om väljarna kan hållas outbildade, indoktrinerade och bidragsberoende, det är i ljuset av detta som importen av Islamsk valboskap ska ses, Muslimerna blir vänsterns nyckel till evig makt.

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    PLLAY: Jag ser det lite annorlunda; som att det istället är MUSLIMERNA, som använder den naiva och godtrogna vänstern som ”nyckel till evig makt”! Men du har nog rätt angående hur Trump tänker om varbölden MENA.

    Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Björn,
    Vänstern tror i sin enfald och hybris att de kommer kunna kontrollera hur invandrarna röstar i svenska val.
    Muslimerna utnyttjar självklart vänsterns naivitet till att öka sitt inflytande i samhället,
    och kommer successivt ta över de partier som släpper in dem, just nu S och MP.
    C och L har insett att nya väljare finns till vänster och bland invandrare, därför positionerar de nu om sig, byter väljarunderlag.
    Du har därför rätt, Invandrarna styr redan svensk politik.

    Gillad av 1 person

 3. nu kvar bara papper till dass skriver:

  Samexistens med anhängare till ett våldsamt totalitärt system där grundvärderingarna är motsatta de i majoritetssamhället är helt enkelt omöjligt så snart dessa antal blir annat än försumbart. Antingen lagstiftar man bort alla uttryck för denna ideologi eller så deporterar man alla man kan.

  Gillad av 1 person

 4. Fredrik Östman skriver:

  Vi skall kanske konstatera att en semla år 1745 inte var sötad, inte kryddad med kardemumma, inte var penslad med ägg, inte var fylld med mandelmassa och vispgrädde och inte var pudrad med socker. Den var inte ens rund, utan romboid.(Det som avses med beteckningen ”kilformad” är en romboid dubbelkilform som ännu i denna dag heter ”Wecken” här nere i det Högtyska språkområdet.) Den liknade mer det som i Finland heter semla än det vi i Sverige kallar semla. Ordet semla kommer av latinets simile och betecknar ett särskilt vitt vetemjöl och brödet som bakas därav. Antagligen värmde man upp gårdagens semlor i mjölk. Fint vetebröd torkar ju ut så fort och blir hårt och tråkigt.

  Men visst blir man fet av att äta vetebröd! Det leder till insulinintolerans. Möjligtvis också till Alzheimers sjukdom.

  Gillad av 2 personer

 5. Sixten Johansson skriver:

  Emanuel Swedenborg (1688-1772) verkar vara föga känd i Sverige, men berömd i stora världen. Vid sidan av den religiösa spiritualismen har han inspirerat många kända författare och filosofer. T o m New Age-rörelserna innehöll idéer hämtade ur hans verk. Jag ska återberätta lite ur en bok jag har hemma: ”Harper’s Encyclopedia of Mystical & Paranormal Experience” (666 sidor…).

  Inte förrän vid 56 års ålder började han få detaljerade drömmar och visioner, som han sedan nedtecknade och lät trycka på egen bekostnad under nära trettio års tid. Han uppmärksammades inte mycket i Sverige, men efter hans död översattes hans många böcker till engelska och spreds i den anglosaxiska världen. Författare som Blake, Coleridge, Emerson, Henry James tog upp teman ur dem.

  Han var clairvoyant och en känd händelse återges av filosofen Immanuel Kant, som har studerat Swedenborgs idéer och sett likheter med sina egna. År 1759 befann sig Swedenborg på en bjudning i Göteborg. Under middagen blev han orolig, lämnade rummet, kom upprörd tillbaka och meddelade att en stor brand rasade i Stockholm. Han fortsatte att då och då ge detaljerade uppgifter om branden och var oerhört lättad över att man lyckades hejda branden strax innan den nådde hans egen bostad. Dagen efter lät borgmästaren kalla till sig Swedenborg, som lämnade en detaljerad skriftlig beskrivning av brandens hela förlopp. Två dagar senare kom en kurir från Stockholm med en rapport som återgav det hela precis så som Swedenborg hade sett det.

  Gillad av 1 person

 6. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Isch, nu får jag dåligt samvete för att jag aldrig återlämnade boken av Swedenborg jag lånade på Jönköpings bibliotek när jag gjorde lumpen. Som tur är är det preskriberat.
  Ännu mer dåligt samvete får jag för att jag inte läst den.

  Gillad av 2 personer

 7. Rolf skriver:

  Före profeterna fanns Zarathustra, persisk filosof som levde för 3.500 år sedan.
  Hans lära ser jag som sannare än profeternas.

  Människans främsta egenskap är:
  Att av Egen Fri Vilja, göra Medvetna val.
  Goda Tankar – Goda Ord – Goda Handlingar
  Karmalagen gäller och visar om det var goda val som gjordes.

  Om alla följde detta enkla och raka budskap, skulle Jorden blomstra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.