Kremlologi

Patrik Engellau

Att utropa seger över PK-isterna vore förhastat. Men en sorts omgruppering och kanske partiell reträtt verkar vara på gång. De tycks dra sig tillbaka från sina mest framskjutna fältskansar och flytta sina skyttegravar bakåt inför det sunda förnuftets alltmer självsäkra framryckningar.

Hur kan jag veta det? Jag vet ingenting. Men jag studerar Pravda och gör mina uttolkningar. I det sovjetiska kommunistpartiets tidning Pravda – Sanningen – hade varje kommatecken betydelse. Det är likadant med den svenska maktens ledande ideologiska organ, Dagens Nyheter. I den tidningen, särskilt ledar- och kultursidorna, finns de tydligaste formuleringarna av hur ledande PK-istiska ideologer ser på världen.

Folk frågar mig varför jag prenumererar på Dagens Nyheter när den ändå bara är en PK-blaska. Den kostar runt 6 000 kronor om året om man vill ha den hemburen. Kan jag inte hitta på något roligare att göra med de pengarna? Ibland svarar jag att jag gillar sudokut men den verkliga orsaken är att jag vill veta hur fienden tänker. Då räcker det väl med att knäppa på statsmedia, invänder folk. Visst, säger jag, men där är propagandan så tjockt påsmetad att man har svårt att följa det intellektuella klimatväxlingarna i PK-bunkern. En prenumeration på Dagens Nyheter är nästan lika mycket värd som en hemlig mikrofon i sammanträdesrummet i socialdemokraternas högkvarter.

På senare tid har Dagens Nyheter presenterat ett antal nästan acceptabla opinionsartiklar vilket har väckt min förundran. Den 6 januari förekommer en ledare som handlar om hur syndare mot den PK-istiska läran bör hanteras. ”Det måste finnas en väg tillbaka för den som har gjort fel” heter texten. Slutsatsen är att ”en kultur som inte tillåter något svängrum alls är en dålig kultur”.

Det låter storsint men inte särskilt märkvärdigt. Nästan alla ideologier, inklusive de religiösa, har någon form av rituell syndaförlåtelse för att slippa skicka varenda anhängare till bålet eftersom alla syndar någon gång. (Stalinismen och maoismen må ha varit undantag.) Men det som kittlar min nyfikenhet är ledarskribentens beskrivning av den PK-istiska inkvisitionens metoder.

Det handlar bland annat om den amerikanske komikern Louis CK, som jag aldrig hade hört talas om, vars skämtlynne tycks ha tagit sig uttryck i att han onanerade inför sin publik. Men så hade han begått misstaget, om jag förstår rätt, att erbjuda några kvinnor en privat föreställning. Därmed kom han in på metoo-minerat område och blev varg i veum. Han drog sig tillbaka i ånger och botgörelse under något år och försökte sig därefter på en ny ståuppföreställning utan att visa könsorganet. Det gick inte. Publiken häcklade artisten och skrek åt honom att ”visa kuken”.

Nu blir ledarskribenten schizofren vilket enligt min mening går att förstå eftersom hon inte vet hur hon ska förhålla sig till sina inövade PK-istiska reflexer.

Å ena sidan ogillar hon att humoristen försöker försvara sig. Han övergår ”till att prata om hur töntigt det är med transpersoner”. Då har han gått för långt. ”Det är inte ens kul”, förklarar ledarskribenten. Humoristen får stå sitt kast. Han måste offras åt den ilskna PK-istiska publiken. Det är som ett ödesdrama. ”Det finns ingen försoning för honom”.

Å andra sidan har skribenten ingen sympati för PK-mobben ”som står där, på vakt, alltid redo med högafflarna i högsta hugg”. Och det är inte bara Louis CK som jagas av PK-mobbar. ”Ingen petitess är för obetydlig för internets armé av prussiluskor, och de glömmer aldrig”. Några andra som syndat mot PK-ismens bud har ”fullständigt krossats av den politiskt korrekta rörelsen”. Någon har utsatts för ”karaktärsmord” i pressen. Sedan fortsätter ledarskribenten:

Lägg därtill den utbredda beröringsskräcken som påverkar människor långt bortanför kändiskretsarna. Ingen får nämligen ha något att göra med de utstötta. Då misstänkliggörs man i bästa fall, eller besudlas av dem, blir lika klandervärd och förkastlig som de. Kan man till exempel länka en text som Ann Heberlein har skrivit till personer som överväger självmord, när hon själv samtidigt har slirat allt längre ut i politiskt dyiga utmarker? 

Vissa tycker inte det… Dessa människor ska inte få existera, åtminstone inte så att någon behöver se eller höra dem: De ska fråntas sitt umgänge, och sina jobb, pöbeln vänder sig till arbetsgivarna: ”Har ni sett vad medarbetare X håller på med? Är det okej för er?”

Jag är som sagt inte säker på hur detta ska läsas. Min tolkning är att åtminstone en mänskligt medkännande PK-ist (de finns), ledarskribenten i fråga, inser att PK-mobben har gått för långt i sitt hat och intolerans och borde träna sig i vidsynthet ty ”ett samhälle som inte erbjuder någon nåd… är farligt”.

Fortsätter det på detta viset kommer väl Karl-Olov Arnstberg att utses till Peter Wolodarskis efterträdare.

49 reaktioner på ”Kremlologi

 1. pllay skriver:

  Delar av PK-mobbens mer intellektuella börjar inse att de tänt en eld de kanske inte längre kan släcka, point of no return har passerats.
  Utvecklingen är nu mer beroende av gruppsykologi än av förnuft, demokrati och eftertanke.
  PE klamrar sig fast vid förhoppningen att utvecklingen är reversibel och det hade den säkert varit om inte invandringen förändrat spelplanen på ett irreversibelt sätt.
  Tidigare uppviglade pöbelsamlingars härjningar, alltid detsamma, krig, våld, civilisationens återgång till Flugornas Herre-tillstånd och därefter tillnyktring och, i vår västliga civilisation, återuppbyggnad.
  Tittar vi utanför vår kultur är återuppbyggnadsfasen mindre vanlig, i vissa delar av världen finns den över huvud taget inte, där bryts samhällen ner till det nyliberala slutresultatet, laglös anarki.

  Gillad av 5 personer

  • Anders skriver:

   ”PE klamrar sig fast vid förhoppningen att utvecklingen är reversibel och det hade den säkert varit om inte invandringen förändrat spelplanen på ett irreversibelt sätt.”

   Just så. I stort sätt alla politiska beslut, om det så gäller skatter, nationaliseringar, privatiseringar osv, går att reversera. Men demografin är mycket svår att reversera, åtminstone utan omfattande våld. Som du skriver har spelplanen förändrats på ett irreversibelt sätt, inte bara för oss utan för alla kommande generationer. Förräderiet är obeskrivligt.

   Gillad av 10 personer

   • Tredje testamentet skriver:

    ”Men demografin är mycket svår att reversera, åtminstone utan omfattande våld.”

    Med andra ord: Demografin går att reversera, med hjälp av omfattande våld.

    Och värdegrunden skälvde. Och Gud såg att det var gott. Och det vart afton, och det vart morgon, den åttonde dagen.

    Gillad av 7 personer

   • Anders skriver:

    @Tredje Testamentet: Jo, men det är väl då en överhängande risk för att vi blir utbombade av amerikanarna, på samma sätt som man gjorde med serberna.

    Gilla

  • shortSharpshock skriver:

   Anarki har inget med laglöshet att göra. Det är precis och helt och hållet tvärtom. Det du ser idag i Sverige är däremot anarki eller snarare anokrati (allas krig mot alla för att komma åt makten). Varför du har kommit att inbilla dig detta felaktiga förhållande avseende begreppet ”anarki” är det intressanta eftersom du inte är ensam.

   Gillad av 1 person

 2. Ett titthål bakåt skriver:

  Ibland kan det vara bra att rota fram vad som sagts i ämnet för att få perspektiv. För snart fyra år sedan skrev den norske författaren Karl Ove Knausgård en debattartikel med rubriken ”I cyklopernas land”, som väl fångade den svenska politiska enögdheten. Inte minst hos DN. Han skrev:

  ”Jag är författare och många av cykloperna har läst mina böcker. Några av dem har blivit väldigt arga. En cyklop liknade mig vid Anders Behring Breivik i deras största tidning, DN. Anders Behring Breivik mördade 77 människor. 69 av dem sköt han ner, en efter en, de flesta av dem var ungdomar och barn. En av de mördade, en flicka, hade blivit skjuten i munnen, men läpparna var hela, vilket innebar att han måste ha skjutit henne på nära håll medan hon skrek på hjälp eller bad om nåd. Cyklopen ansåg att jag kunde liknas vid han som gjorde detta, för att jag hade skrivit mina böcker. En annan cyklop skrev att jag är nazist. Nazisterna försökte utrota ett helt folkslag, och brände miljontals judar i ugnar. Många cykloper har skrivit att jag är misogyn, alltså kvinnohatare. Och nu senast, i förra veckan, var det en cyklop som skrev i DN att jag är en litterär pedofil, och att jag utnyttjat småflickor. Hon skrev också att jag hade en dold homosexuell relation till min bäste vän bakom min frus rygg. Tonen i artikeln var full av hat och förakt, och uttryckte att det finns något tvivelaktigt över mig, något obehagligt, förfärligt, onormalt, sjukligt. Att säga att artikeln var misstänkliggörande är en underdrift. Jag beskrevs som om jag vore kriminell.

  Vilket var i så fall mitt brott?

  Jag hade skrivit en roman.

  Så lunkar vardagen på i cyklopernas land. Cykloperna blir arga och kastar stora stenar efter de som säger något de inte gillar eller inte förstår”.

  ”Jag har bott här så länge att jag från och till har börjat fundera på om det är cykloperna som har rätt och jag som har fel.
  Ja, att jag faktiskt är en litterär pedofil, latent homosexuell nazistisk massmördare.

  Varför skulle de annars säga det?”

  Gillad av 11 personer

 3. solbergaord skriver:

  Tänkvärt och kul att jämföra DN med Pravda. Jag kan inte ryska och har aldrig läst något nummer av Pravda. Så min kunskap om Pravda är baserad på rykten om ett organ för statlig propaganda och förväxling av ”news med views”. DN är inte statsreglerad. Utanför ledarsidorna finns en hel del nyhetsmaterial, som också finns i exempelvis SvD. Men visst, ibland blir jag arg när jag läser DN:s ledarsida och debattsidor. Men det är ju inte för att få mina egna preferenser bekräftade, som jag läser artiklar av människor vars åsikter jag inte delar.

  Gilla

  • Ourgon skriver:

   Själv har jag alltid jämfört Aftonbladet – Sossarnas tidning – med Pravda – Kommunistiska partiets tidning – och DN – etablissemangets tidning – med Izvestia – Högsta Sovjetens tidning. Själva ordet Правда (”Pravda”) betyder ”sanningen”, Известия (”Izvestia”) ”nyheter”. I Sovjetunionen skämtades att ”I Pravda finns inga nyheter och ingen sanning finns i Izvestia”, ibland passar det lika bra till svenska motsvarigheterna.

   Gillad av 3 personer

 4. Aurora skriver:

  Ibland kan det vara bättre att inte läsa alltför ingående det finstilta, inklusive kommatecken, i DN. Då undviker man också alltför komplicerade utläggningar. Bästa rådet är att avsluta abonnemanget, och spara 6000 kr . Abonnentbortfall tillsammans med minskade annonsintäkter är bästa medicinen för DN. Ofta räcker det med rubrik och ingress för att bedöma innehållet. Man lär sig också att en ofta använd metod i pk-media är ’omvänd’ rubriksättning; alltså rubriken antyden en riktning medan onnehållet är raka motsatsen.

  Gillad av 5 personer

 5. Östrahult skriver:

  DN är intressant eftersom man haft flera artiklar som inte är PK på senare tid. Det visar inte på en omsvängning men att det börjar uppstå sprickor i den fina fasaden.

  När det gäller det stora antalet hantlangare till nuvarande etablissemang så kan dessa indelas i olika undergrupper:

  • De som är så korkade så de tror på vad de gör
  • De som är kappvändare och de är många
  • De som är vänsteraktivister
  • De som är maktgalna
  • De som också tänker själva förutom att tillhöra någon av ovanstående kategorier (exkl första kategorin)

  Bland de senare tror jag att man uppfattar att dårskapen nu gått så långt att man inte längre bara kan vifta bort det hela

  Gillad av 1 person

  • Efter sand i månget land, ända från samarkand, väljer port många ibland, Andong, Yingchun, Kaiyang, Danfeng, Xianxi, Qingpu, Gongchen eller tongtian så Grand, vilken öppnas för dansker mand med danstalang, och utan en tand skriver:

   Du glömde :

   • De som vill ha det så här

   Jag vet att det är nästan omöjligt att förställa sig, det är den djupaste nivån av indoktrineringen, Stockholmssyndromet i oss alla, vi kan inte släppa barnatron på att de egentligen, bakom allt, vill oss och världen väl.

   Gillad av 4 personer

   • W skriver:

    FN:s migrationsavtal kommer bli svensk lag
    Det är alltid så det går till, exempelvis när Sverige röstade för barnkonventionen

    http://www.friatider.se/fns-migrationsavtal-kommer-bli-svensk-lag
    Idag är det uppenbart att invandringen ställer till stora problem i mottagarländerna. Detta inte bara i Sverige utan i stort sätt överallt. Ramverket blundar helt för denna aspekt och påstår frankt att migrationen är en välsignelse, en win–win.

    Det som ytterligare försämrar är att ramverket är ensidigt intresserad av migranter. Det står mycket om att migranter inte får diskrimineras, men inget om att infödda befolkningen inte får diskrimineras. Myndigheterna ska agera mot hat, hot och våld mot migranterna, men inget sägs om det är de infödda som drabbas. Fördomen om vem som drabbas är osynlig för den dumme och välvillige; det är synd om migranten och detta dokument ska förbättra just dennes lott.
    I Sverige och många andra länder görs en åtskillnad mellan flyktingar och ekonomiska migranter. Det här ramavtalet framhäver att de två grupperna ska behandlas lika

    Gillad av 1 person

 6. Loke skriver:

  Har liksom PE också uppmärksammat artiklar med inriktning som lika gärna hade kunnat vara publicerade i alternativmedia. DN är en stor arbetsplats och givetvis kan inte alla medarbetare vara hängivna ideologer som faktiskt tror på allt de skriver. Intellektuellt förstår nog flertalet anställda vart hela projektet barkar även om de hånas för att leva skyddat från mångkulturen och därmed inte kan se vad som händer. Det är bara delvis sant då de liksom de flesta andra svenskar har bekanta, släktingar, föreningsvänner och ett i övrigt stort kontaktnät som inte kan vara opåverkade av mångkulturen. Att i tidningen driva agendan om vård i världsklass, ökad anmälningsbenägenhet och om omfattande rasism från etniska svenska är en sak. När motsatsen visar sig i allt högre grad så inser givetvis journalisterna den förljugna verkligheten, men att de som de flesta andra har räkningar att betala och därför fortsätter skriva enligt direktiv trots att de inser konsekvenserna. Det är dock ingen tvekan om att en omsväning håller på att ske. Artiklarna på DN är bara ett av tecknen.

  Gillad av 2 personer

 7. Henrik Ekstam skriver:

  Personligen börjar jag misstänka att de börjar få en svidande magkänsla att historiens dom över dem själva kommer bli hård. Att vara ”storsint” nu gör det lättare att själv göra avbön senare…

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Historiens dom är orsaken. Du har rätt. Jag tror inte att det är svårare än så. Internet visar vägen…där händer allt först. Detta märker även journalister.
   Frågan är bara: Hur ska Björn Wiman lyckas hålla ut i 18 år till?
   Bör väl pensioneras vid 67 år 2037…

   Gilla

 8. Eva Danielsson skriver:

  Engelskspråkiga har det behändiga ordet Sorry som kommer väl till pass både som ett litet ursäktande och när man beklagar något riktigt svårt. Japaner lär göra stor affär av förödmjukande avböner när någon gjort fel. En kines ska inte behöva ”tappa ansiktet” och där närmar vi oss väl vår egen svenska kultur. Vi har inte ett Sorry att ta till och vi är inte vana att snyftande be om förlåtelse. I det offentliga livet tiger man helt enkelt tills skandalerna har blåst över. Att bli förödmjukad är hemskt för alla människor, men säkert värst för dem som, i alla fall i smyg, trodde de var bäst. Hur det nu än är med svårigheter att erkänna att man tänkte och gjorde fel, så får vi i bästa fall en chans att vara storsinta framöver, och låta pk-isterna retirera till mer förnuftiga hållningar utan att peka finger åt dem. Bittert visserligen för alla som personligen råkat rejält illa ut p g a pk-ismen, men ny pajkastning åt motsatt håll skulle kanske inte heller bli bra. Det är såklart svårt att erkänna att man blev förförd eller lurad av dem som regisserar hela spektaklet. Dessa onda kvinnor och män med makt, deras medlöpare och aktivisttrupper – som vill oss och vårt samhälle illa och som har utnyttjat svenskens naiva självgodhet och lust att tycka lika – de måste däremot stå till svars och fråntas inflytande och privilegier. Sparkas, röstas bort. Förutsatt att Patriks DNspaning och tolkning stämmer, att det nu verkligen är en vändning av fiskstimmet på gång? I så fall finns det möjlighet för många att göra bot och bättring genom handling. I allt som behöver åtgärdas för att försöka hejda det pågående utplånandet av vår trygghet, kultur och välstånd.

  Gillad av 6 personer

  • många ibland skriver:

   Haha, jag bodde utomlands länge, vissa saker fryses i tid när man lämnar ett land, så jag går fortfarande runt och säger ”ursäkta” och ”förlåt” när jag råkar köra på någon med kundvagnen eller liknande, men det gör ju ingen svensk idag, de säger i bästa fall ”oj”, men oftast inget. Istället skall man krama alla nu när man träffas.

   Gillad av 3 personer

 9. Aha skriver:

  Det underlättar avsevärt, är hugsamt för själen, att inse att PK-isterna är de små människorna, de små mobbarna som inte törs tänka utanför gruppen. Det gör dem ointressanta och ack så förutsägbara och ack så tröttsamma att lyssna på.
  Kan tänka mig att väldigt många svenskar stånkar inombords när stats-TV för hundraelfte gången redovisar något förortsprojekt där krav ställs på samhället men inget krav på förortsborna såsom att plugga.

  Om PK-sterna tenderar att vakna går det dock alldeles för långsamt, i skrivande stund delas t.ex. permanenta uppehållstillstånd ut för fullt. Jag tror inte på att förändringen kommer genom att PK-isterna vaknar, folket måste vakna och göra motstånd.

  Dagens problem och lite mer därtill är det sannolika som gäller för det närmaste decenniet.

  Gillad av 3 personer

  • Vax skriver:

   Det är min bedömning också, tyvärr. Hjärntvätt verkar inte vara lättbotad.
   Tänker ex. på blekingepolitikern som försvarade sin barn och blev misshandlad på kuppen. Han hördes inte beklaga sig. Däremot var han noga med att framhålla att han inte var rasist.
   Den och liknande varianter t.o.m. när dottern blev våldtagen har hörts.

   Gillad av 1 person

 10. Thor skriver:

  Avslutade min DN-prenumeration för många år sedan. Under en seg väntan på sjukan långt senare bläddrade jag i ett exemplar. Kultursidorna: anmälan av en bok av en kvinna som handlade om ”hur kunde hon varit så knasig att hon blivit kär i Åmsele-mördaren Juha Valjakala” . Var det en eller två helsidor månntro? Vilken lycka att PK-blaskan anses så oumbärlig för svenskarnas liv att det bara är 6% moms på försäljningspriset.

  Gillad av 1 person

 11. Robban skriver:

  Tyvärr.. Det har gått för långt redan!
  Att man nu ibland hör någon PK säga något som verkar i det närmaste normalt, räcker inte på långa vägar!
  För många broar är brända!
  Det kommer krävas helt andra saker om vi ska få skutan på rätt köl!
  Frågan är bara hur högt priset blir!

  Gillad av 6 personer

 12. Dandersan skriver:

  PK är inte en speciellt ny företeelse.
  Ta den om synålen-inte ens den går det att skämta om -det finns alltid nån enögd som känner sig utpekad
  (gissar på Hasse Alfredsson eller Tage Danielsson)

  Min tidning gav mig en trevlig morgon med bla en text om hur folk kan bli mikrodiskriminerade, dvs typ nån står fel vilket den drabbade förutsätter är en provokation eftersom han är utsatt.

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Personligen så tror jag att” Fienden”, börjar inse att lögnerna är så tunna numer
  att dom vet innerst inne att göra avbön nu kan rädda jobbet och den personliga ekonomin. Rädslan för att stå med brallorna nere och tvingas ta ett produktivt riktigt arbete skrämmer rejält.
  En sak jag tänker på är att jag har fått nog av ”fienden”, det enda jag vill se är att dom tappar all makt och vanligt folk faktiskt vågar säga ifrån att det är nog nu.
  Varenda, nu använder jag ett hårt ord Förrädare bör rannsakas och befrias från sina arbeten och omskolas tills dom fungerar som normala individer igen.
  Dom har förstört ett av världens bäst länder, för sin egna vinnings skull,
  Och fegt gömt sig bakom oantastliga värden för att utpressa igen sina tankar och drömmar.
  Titta på Reinfeldt han lyfter full pension trots att han omsätter cirka 10 miljoner på sin egna firma, vad Merril Lynch betalar utöver det vet jag inte. Men ett rätt skaplig summa för att hjälpa till och förstöra ett land. Han skrotade försvaret
  gav bort allt vi skattebetalare finansierat via skatten, fullt fungerande militärfordon skrotades bort hellre än att dom som finansierat allt kunde få köpa dom för en skälig summa. Staten förlorade hundratals miljoner på det.
  AK-4 som kunde använts för civilförsvar gavs bort.
  Ja förrädare är ju ordet, det värsta är att belöningen är livstids pension och nya flotta uppdrag. Inte illa pinkat av en stridshingst som inte ens klarade av vanlig värnplikt.
  Det värsta är att han är inte ensam om att suga ur landet på pengar för sin egna personliga lekstuga.

  Gillad av 11 personer

 14. Johanna skriver:

  Jag bedriver ”De små samtalens påverkan”.
  Jag slår mig i slang med främlingar jag möter på hundpromenader, vid återvinningsstationen, i väntrummet. Små förtroliga pratstunder.
  Vi talar om vardagliga saker och jag leder in samtalen på tillståndet i Sverige.
  Alla tycks ha behov av att lufta sina tankar. Jag brukar avsluta samtalen med att ”Vi måste börja tala med varandra om det här”.

  Gillad av 11 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Bravo det är vad jag gör med, utöver att mejla skribenter på dom stora tidningarna och försöker få kontakt med ansvariga politiker, men dom svarar aldrig.
   Så din metod kan väcka fler, och ska eländet vändas behöver en stor grupp”Vakna”

   Gillad av 1 person

  • Hund och häst skriver:

   Med den metoden kan en påverkansoperation få riktig fart. Enligt principen att dubblera riskornen för varje schackruta. 1, 2, 4, 8, 16, 32…osv. Det drar snabbt iväg. Det är väl antal hundägare som utgör begränsningen. Totalt antal registrerade hundägare i Sverige är 671 444 stycken. Man får väl hoppas att mattar och hussar även talar med andra. Och hundägare tillhör väl de snälla människorna, har jag fått för mig. Med vissa undantag, som alltid. En känd Österrikare hade en gång i tiden en schäferhund som hette Blondie. Som husse gav en cyanidkapsel i slutet av april 1945. Både husse och hunden är sedan länge borta. Ingen risk att stöta på den hussen – som ett undantag. Så har vi alla de som rider. Samma sak här. Trevliga människor som bara vill andra väl. Och som kan råka snubbla – som hästen – in i ett viktigt ämne – utan ta upp någon djupare diskussion. Bara som en bekräftelse på att man inte är ensam med sin oro här i världen. Och kanske även i ett mer djärvt ögonblick, våga tipsa om Swebbtv.se.

   Gillad av 3 personer

 15. Göran Holmström skriver:

  Håller med om avgrunden till viss del, Sann ondska är skadligt för själen.
  Men den småskaliga fast mycket enerverande som våra styrande envisas med är bara vanligt översitteri i sin simplaste form och mot det biter er rejäl käftsmäll mycket bra, tyvärr är dom skyddade dom små parasiterna.
  Mitt hopp är att alltfler vaknar och börjar protestera högljutt.

  Gilla

 16. Bo Hansson skriver:

  Den självupptagna patetiska ängsligheten och den fega konformistiska flockmentaliteten genomsyrar DN i det närmaste totalt. Under senaste tid har Björn Wimans hysteriskt moralistiska mijöpekoral dessutom förvandlat kultursidorna till kamratposten för självgoda kulturjournalisters naiva klimatångest.

  Gilla

 17. kvellulvblog skriver:

  Att man på DN har någon som är, möjligen, antytt kritisk till PK-isterna, är tyvärr inget ljus i tunneln, knappt en gnista. Svenskarna protesterar först när bidragen upphör, och då är det för sent.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Jan Eliasson är en framstående statsman, vars naiva uttalanden om migration i likhet med Carl Bildt ger intrycket att den internationella eliten svävar på moln isolerad från samhällsdebatten. Expressen:
  ”Den socialdemokratiske tidigare toppdiplomaten Jan Eliasson vill att Sveriges nästa regering ska bedriva en ”ansvarsfull och human flyktingpolitik”. Det skriver han på Twitter. ”Vi behöver en analys av vad flyktingar o migranter betyder för samhälle o ekonomi”…
  I mitten av december 2018 fick ett annat Twitterinlägg av Eliasson stor spridning. I även detta inlägg skrev han om migration, men ur perspektivet av sin hund Leo, som vilade under familjens flygel i Stocksund utanför Stockholm. ”Efter att lyssnat på hustru Kerstin spela Bach intar Leo viloläge och säger: ’Måtte en ny budget i Sverige inte innehålla nedskärningar för kulturen – och f ö inte heller miljön o flyktingar. Och husse o matte behöver ju inga skattesänkningar’”
  Sverige har redan analyserat detta, flera gånger, alltid med samma resultat. Samtliga forskningsstudier och offentliga utredningar visar en fiskal nettokostnad. Det hjälper föga att upprepa frågan tills man får svaret hjärtat önskar. För att bruka samma vocabulär tänkte jag låta min katt summera ett urval av studier som ambassadören och hans vovve kan förkovra sig i vid brasan.
  Ekberg (1999) Journal of Population Economics
  Gustafsson och Österberg (2001) Population Economics
  Storesletten (2003) The Scandinavian Journal of Economics
  Ekberg (2009) Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi
  Ekberg (2011) European Journal of Population
  Ruist (2015) Population and Development Review
  Flood och Ruist (2015) SOU 2015:95 Långtidsutredningen
  Aldén och Hammarstedt (2016) Finanspolitiska Rådet
  Ruist (2018) Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi
  Studier fram till 70-talet visade att invandring genererade ett fiskalt överskott. Idag betalar dock migranter netto in mindre än de uppbär i transfreringar och välfärd, både samtliga invandrare och kategorierna flyktinginvandrare och andra generationen.
  Det finns heller inte någon påvisad indirekt vinst på tillväxt som kompenserar. Tvärtom kan indirekt samhällskostnad för ojämlikhet, kriminalitet och anti-socialt beteende vara ännu större, även om det även här är svårt att kvantifiera effekterstorleken. Erfarenheten från orter som Malmö tyder inte på att flyktinginvandring leder till en blomstrande ekonomi.
  Enligt Pensionsmyndighetens kalkyl 2016 betlar flyktinginvandrare i snitt in ca 800.000 kr mindre över sin livscykel än de får ut i. Detta påverkar lyckligtvis inte Jan Eliasson och hans fyrfota följeslagare, men kan vara problematiskt för svenska fattigpensionärer som inte bara serverar hund- och kattmat till sina husdjur. /Tino S

  Gilla

  • Ove Träsk skriver:

   Det är tragikomiskt med en uppblåst representant för den ”moraliska stormakten” som koketterar med att hen minsann inte behöver någon skattesänkning. Denna moralism blir motbjudande då FN-skattefrälset Eliasson under huvuddelen av sitt verksamma yrkesliv varit befriad från svensk inkomstskatt och samtidigt ridit högt på det faktum att Sverige varit en betydande finansiär av FN.

   Gilla

 19. olle reimers skriver:

  Igår träffade jag en svensk kille här i Bangkok som var på semester med sin thailändska fru, en vän till min fru. Det var första gången jag träffade honom.

  Han var ung, mycket yngre än hon (sic), inte mer än 30 så där; civilingenjör som jobbade i ett privat dataserviceföretag i Stockholmstrakten.

  Vi pratade lite om tillståndet i Sverige. Jag öppnade lite försiktigt men fick strax klart för mig att vi stod på samma sida i bedömningen av den katastrofala utvecklingen i Sverige.

  Jag ställde frågan hur hans kompisar på jobbet ser på saken; ”exakt likadant” blev hans svar. Då talade han om välutbildade och välartikulerade personer i hans egen generation. Vi var rörande eniga om att ämnet inte gick att beröra med de flesta närstående. antingen förstod man allt eller så förstod man ingenting, var vår gemensamma slutsats.

  Man måste alltså på något sätt få människor att svälja ”det röda pillret” , vilket är ett mycket långt steg. Att förmå människor att öppna ögonen och se vad som håller på att hända.

  På ett sätt kan det vara så att ju längre tiden går och ju värre det blir desto mer smärtsamt blir uppvaknandet och att det kan vara en anlednng till att människor värjer sig mot sanningen.

  En och annan journalist, även på DN, kan tänkas ta prövande steg för att se vad som händer ifall man försiktigt lättar på förlåten och ser vad som händer bakom kulisserna. Vi får hoppas att det beror på att larmet och stanken till slut blir outhärdlig för tillräckligt många.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.