Gästskribent Lennart Waara: Orwells 1984 och Sverige 2018

År 1949 utkom boken Nineteen Eighty-Four som den engelska originaltiteln lyder. Boken skrevs av den vänsterradikale författaren George Orwell som dog året därpå. Boken är en dystopi med bakgrund i erfarenheterna från de kommunistiska och nazistiska regimerna.

Dystopier är inte min favoritlitteratur även om jag läst dem som ingår i allmänbildningen: 1984 av George Orwell, Du sköna nya värld av Aldous Huxley, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, Kallocain av Karin Boye. Till dem kan också nämnas A Clockwork Orange av Anthony Burgess och Apornas planet av Pierre Boulle som båda filmats.

1984 läste jag nyligen på nytt eftersom jag haft en gnagande känsla av att det vi dagligen upplever i Sverige och Europa liknar Oceanien i boken.

”Nyspråksreformen” genomförs 1984 i Oceanien under härskaren Storebrors överinseende. Att ”Storebror ser dig” intrumfas i befolkningen. Storebror och hans parti styr med valspråken ”Krig är fred – Frihet är slaveri – Okunnighet är styrka”. Nyspråksreformen utgår från Sanningsministeriet och syftar till att utplåna vissa ord vilket gör att det blir omöjligt att uttrycka kritik eller att tänka i andra banor än makten vill. Tre viktiga begrepp i reformen är dubbeltänk, krimtänk och nyspråk.

Dubbeltänk innebär att medborgaren måste hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning. Dagens dubbeltänk: Innehållet i begrepp som genusfilosofi och det faktum att kön inte analyseras som en vetenskapligt biologiskt binär enhet utan ideologiskt beskrivs som ett flytande kontinuum och en social konstruktion. Påståendet om migranter som högutbildade istället för lågutbildade och lågkompetenta. Media och politiker odlade myten att Stockholms taxiförare var världens mest utbildade med alla läkare och tandläkare. Islam beskrivs som en fridens och fredens religion istället för en aggressiv våldsbejakande politisk ideologi.

Krimtänk är en tanke som är kriminell. Det behöver inte vara något som man medvetet tänker. Det kan vara något man av misstag uttrycker. Gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” är ett exempel på vad man inte får tänka och allra minst säga.

Nyspråk är ett språk som utvecklas med syfte att begränsa individens tankeutrymme. Nyspråk är det som i långa stycken presenteras av statstelevisionen och statsradion och i Wolodarski-DN runt klimatalarmismen och den muslimska massmigrationen. Ekonomiska migranter blir flyktingar. Afghanska unga män blir ensamkommande barn, etc.

Sanningsministeriet motsvaras i Sverige närmast av SVT och SR, det vill säga statstelevisionen och statsradion. Nu blir det dessutom omöjligt för en svensk medborgare/skattebetalare att undkomma att betala för propagandan och lögnerna, eftersom finansieringen av dessa media från den första januari 2019 sker via skattsedeln.

I en fri liberal marknadsekonomi är det enda rätta att göra SVT och SR till betalkanaler för dem som önskar ta del av programutbudet. Vi som inte längre tar del av agendajournalistik och vinklad nyhetsförmedling med utelämnanden samt med avsaknad av neutralitet, objektivitet och kritisk distans och med inslag av rena fake news, finner det upprörande att behöva betala för dessa överfinansierade och överbemannade kanaler.

Makteliten i Sverige har också helt i liksom Sanningsministeriet i boken lyckats övertyga majoriteten att det är den objektiva, neutrala sanningen som förs ut i sändningarna från SVT och SR.

”Okunnighet är styrka” är en annan av Oceaniens paroller. Det ser vi tydliga exempel på i statstelevisionen. Meteorologer presenteras som klimatexperter. En agronom har i en politisk utnämning blivit professor i klimatforskning och beskrivs som ”Sveriges superklimatforskare”. Journalister använder enstaka väderhändelser typ en varm sommar med bränder som exempel på klimatförändringar trots att klimat och klimatförändringar vetenskapligt definieras av vädermönster under minst 30 år.

Till och med parollen ”krig är fred” har sina motsvarigheter i dagens Sverige. Den obalanserade demoniseringen av Vladimir Putin och Ryssland är ett exempel som tjänar de krigshetsande delarna i NATO och USA. Den kan i en viss mening ses som en förberedelse för krig emot Ryssland i den panamerikanska fredens intressen. Invasionen i Irak under falska premisser om innehav av massförstörelsevapen (som bland andra Hans Blix visade var felaktig) är ett exempel. När man lyckats störta alla ”diktatorer” i Mellanöstern hamnade man ur askan i elden. Irak rasade samman i inbördeskrig och totalt kaos efter Saddam Hussein. Muammar Ghaddafi bombades bort av Barack Obama vilket medförde att Libyen idag är en helt sönderfallande dystopisk stat. Syriens Bashar al Assad lyckades man inte få bort trots beväpning av muslimska terrorgrupper. Syrien är nu sönderslaget med resultatet att massor flyr till Europa och grannländerna.

Läs gärna George Orwells 1984 med Sverige 2018 i bakhuvudet. Det är en makalöst upplysande upplevelse! Boken hjälper läsaren att hålla huvudet intellektuellt iskallt och hela tiden ställa sig frågan: Varför? Historikern Leopold von Ranke lärde oss för länge sedan att undersöka ”wie es eigentlich gewesen”.

Lennart Waara disputerade 1980 i ekonomisk historia på en avhandling om statligt företagande i marknadsekonomier. Undervisat vid Uppsala universitet. Arbetat som revisionsdirektör på Riksrevisionsverket. Organisationskonsult med uppdrag åt bland andra finansdepartementet, utrikesdepartementet och åt Sida i Ryssland. Företagsledare i olika företag bland annat som VD och rektor för Beckmans School of Design. Karriären avslutades som näringslivsdirektör i Örebro kommun.

46 reaktioner på ”Gästskribent Lennart Waara: Orwells 1984 och Sverige 2018

 1. Kjell Rehnström skriver:

  Vår verklighet skiljer sig en del från den som beskrivs i 1984 och Kallokain i det att telescreenen och högtalaren och mikrofonen i människornas lägenheter uppfattades som hot, medan vi har väldiga sociogram i form av våra sociala medier som de flesta av oss glatt använder utan att alls uppfatta dem som hot.

  Apropå nyspråk kom jag att tänka på något jag läste i Kina inifrån av Sven Lindquist. Där berättar författaren att när han försökte kritisera något sade hans lärare i kinesiska att ”det är inte kinesiska”. Ett kritiskt uttalande var helt enkelt inte riktigt språk!

  Språk år ofta mycket mer formbara för att motsvara en överhets behov än vi gärna vill tänka oss. Ibland kan formbarheten vara positiv och ibland negativ. Det är som med en brödkniv – den kan också användas till att skära bröd.

  Gillad av 1 person

 2. LJ skriver:

  Bra sammanfattat, men uppmaningen att läsa 1984 lär vara bortkastad på DGS. 95% av läsarna här lär ha läst den, och kännt de många motbjudande parallellerna till dagens Sverige.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Ja, de fyra uppräknade (och en hel del liknande) var lästa redan i tolvårsålden, De senaste fyrtio åren har bara varit ett skräckfyll deja vu.

   På 7-talet fanns det dessutom välfyllda hyllor med SF-litteratur. Verkar som biblioteken har rensat bort det mesta, kanske för att det inte skulle kallas för SF numera och betraktas som inte PK?

   Gillad av 1 person

 3. Aurora skriver:

  Orwells 1984 eller Twiligt Zone så har samhället utvecklats till ett dårhus. De styrande kan manipulera med språket, demokratin, lagarna men strömmen som driver mot stupet undkommer de inte. Det är mera som snaran att ju mer man försöker manövrera den desto värre skada orsakar man. Många människor i alla dysfunktionella länder lever i vansinnets kaos varje dag. Nu kanske vi också få hålla i oss hårt när vi i allt snabbare fart dras med i galenskapens rutchkana utför.

  Gillad av 1 person

 4. Christer L skriver:

  Ungefär fyra femtedelar av landets väljare röstade godkänt för DÖ-partiernas bedrivna politik och en fortsättning på denna. Varför? Det talas om kognitiv dissonans och om något halvsovande tillstånd och om naivitet och allt möjligt annat. En sak som det borde talas mer om är majoritetens diktatur. På den brutala nivån uttrycks detta sinnestillstånd när fyra män misshandlar en femte – en allt vanligare företeelse i vårt land. Sådant tar majoriteten avstånd ifrån, ännu. Men att vara på maktens sida mot en säker förlorare är det många som vill. Det här är så uppenbart och vanligt att man som dissident inte bryr sig så mycket om att tala om det. Självklarheter, i synnerhet på nätet, men där är jag inte med så mycket. Men frågan om majoritetens maktkänslor och uttryck bör beaktas mer, den hör till bilden.

  Den medelmåttiga majoritetens makt. En sorts dominansuppvisning i vardagen, som så många tycks känna sig hemma i. Kanske blott diskret men antydande hotfull. De stigmatiserande orden i beredskap. Nedlåter sig inte att svara direkt, börjar prata om vibbar och oönskade effekter. Sedan antyds: – vet du egentligen vad du säger och vad det kan ha för konsekvenser (för dig)? Majoritetens banala diktatur.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Det är denna majoritet som vänder blicken åt annat håll när vi otrogna kastas i ugnarna, t.ex. alla de -icke sällan äldre kvinnor- som nu jagas på facebook och dras inför rätta för HMF.

   Gilla

 5. Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

  Jag har nog bara läst den en gång men parallellerna är många, ta denna:

  Smith en tjänsteman som ansvarar för att bevara Partiets propaganda genom att ändra historien för att visa att Partiet alltid har rätt och är allvetande.

  Att ändra historien är väl den väsentliga delen i så kallad klimatforskning där man kan doktorera i att rensa tidsserier från höga temperaturer på 1800-talet. Det är en skrämmande likhet mellan boken och Sverige idag, ta bara Åhléns historieförfalskning om julen. Det är ju bara början, för det finns inget sätt för väst att samexistera med islam utom om vi blir historielösa och viljelösa hjon, alternativt konverterar till islam. Islam är ju en mera avancerad form av samhällskontroll än Oceanias, det är ju avsaknaden av gudstro som gör det nödvändigt med alla krumbukter i 1984 och dagens pk-samhälle, för folk har ju en gång smakat frihet och sanning. Under islam så finns helt enkelt inget ifrågasättande, och om det ändå skulle uppstå så hanteras det ekonomiskt, med halshuggning, så då behövs inget sanningsministerium. Så det giftermål vi ser mellan pk och islam har bara börjat, kontrollen och framförallt tankekontrollen är så mycket mer effektiv under islam. Så det blir nog pk som inspireras av islam som ju har en längre trackrecord. När jag instruktivt känner att jag i grunden är oenig med någon så beror det nog oftast av på vilken sida personen skulle varit 1984, för eller mot sannibgsministeriet. En eller två på också på dessa sidor misstänker jag hade föredragit 1984 bara de fått bestämma. Ni vet själva vem ni är.

  Gillad av 9 personer

  • Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

   Reaktionen på Trumps tillbakadragande i Syrien är kanske också ett exempel på detta: krig är fred.

   Dessutom så gör ju Trump något så chockerande som att hålla vad han lovade sina väljare, han respekterar det demokratiska beslutet, det är ju så klart helt oförståeligt för pk-istiska globalister.

   Gillad av 13 personer

   • Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

    Som jag förstår historien i Syrien så är det att Trump tog över kriget från CIA och bombade de som borde bombas och nu inte vill fastna i 20 år som i Afghanistan.

    Gillad av 4 personer

 6. Hosianna skriver:

  Tack, Lennart Waara, jag undrar vem – om någon – som i framtiden kommer att kunna berätta hur det egentligen var i Sverige, Norden, Europa, Västvärlden… ja i relativt paradisiska länder på Jorden…

  … innan ursprungsbefolkningen förråddes, fördrevs och förintades, för fanatikers nöjes skull?

  Gillad av 3 personer

 7. Bo Svensson skriver:

  De flesta här verkar drömma om att det skall bli läge för ett maktskifte, så att galningarna kan sättas på plats och ordningen återställas men hur troligt är det?

  Det är fanatism vi har att göra med och för att väcka folk ut hypnosen massmedia försatt dem i, krävs något mera än ett löfte om en reträtt till ett bättre förflutet.

  Det krävs en trovärdig idé om hur en ljusare framtid skall kunna ordnas.

  Gillad av 5 personer

 8. Aha skriver:

  Dubbeltänket såsom krönikörens exempel om sanningen ska vara att invandrarna är högutbildade trots att de är lågutbildade, är exempel på etablissemangets arrogans. Annat exempel är påståendet att det inte finns någon svensk kultur. Det finns hundratusentals, om inte miljoner svenskar som agerar utifrån dessa falska premisser, inte minst kulturmänniskor som verkligen borde vara de som står upp mot orimliga påståenden inom deras egna gebit.
  Detta gör kulturmänniskorna till maktens (lortiga) hantlangare. De andra är nyttiga idioter.

  För detta ska de ihågkommas när PK-ismen faller där man likt de forna öststaterna rensade ut kommunisterna.

  Gillad av 3 personer

 9. UR/SVT/SR och internet skriver:

  Public Service växte en gång upp ur eterns begränsningar. Sändningsutrymmet var begränsat. Man ansåg då från politiskt håll, med rätta tycker jag, att detta utrymme skulle utnyttjas till det allmännas bästa. Men den tiden är nu över. Vem som helst kan i dag publicera sig på webbens otaliga plattformar. Till och med som TV-sändningar. Inom den gamla dagstidningsvärlden existerade inte några eterbegränsningar. Men publicering var dyr och kostsam. Med den breda allmänheten i sikte infördes därför ett presstöd. Man ville diversifiera för att skapa bredd och variation. Samma sak inom kulturen. Understödja bortom ren kommersialism. När etersänd television tappar i betydelse, en utveckling som fortgår, borde man snarast, från samhällets sida, bejaka de nya möjligheterna, som utvecklingen av internet öppnar för. Och att de eventuella medel samhället vill bistå med, via skattsedeln, då hamnar i mer oberoende fonder. Som kan fördelas ut på många tusentals oberoende producenter. Denna väg har man inte valt. Istället konserverar man en modell infördes i radions bardom. Förmodligen för att Televisionen och Radion väl tjänar statens och politikens egna syften. Kolosser med enorm kraft. Hade aldrig etersänd teve och radio funnits till, hade det blivit ett ramaskri om nuvarande finansieringsmodell hade införts. Där pengarna går till enbart SR, UR och SVT. Själv misstänker jag att SVT/UR/SR med tiden kommer att utvecklas till en gökunge. När SVT/UR/SR tjänar vissa inriktningar, mer än andra, kommer människor att uppleva en allt större frustration. Enbart om de ekonomiska fonderna sprids på fler, och mer oberoende händer, kommer public service att mer uthålligt accepteras. Och på ännu längre sikt har nog public service spelat ut sin roll. Mångfalden ligger ju förborgad i interners inneboende potential.

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Alla institutioner, organisationer o.dyl. kommer så småningom att gradvis tas över av människor som bara vill ha egen makt, alla alla! Det spelar ingen roll hur kloka och välmenande grundarna var, fler och fler av de som kommer efter söker sig dit bara för att få makt.

   Gilla

  • Rune skriver:

   Det var väl bara i Sverige och några andra europeiska länder som sändningsutrymmet var begränsat? Jag har läst och hört talas om att på femtio och sextiotalet var det fritt för vem som helst i USA att öppna en radiostation. New York skulle då haft ett stort antal olika radiostationer?

   Gilla

   • Sven Karlsson skriver:

    Bandbredd för radio är bra mycket mindre än för tevesändningar. Närmast en rännil.
    Med en digital teknikutveckling, även för terrestra sändningar i etern, har man lyckats packa in allt fler kanaler. Men likväl utgör eterutrymmet en flaskhals. Ju högre frekvens ju mer liknar sändningen ett vanligt fyrljus. Som inte når bortom horisonten. Gamla tiders långvågssändare kunde breda ut sig över jordens rundning på ett helt annat sätt. Med optiska fibrer finns inga egentliga begränsningar. Man kan alltid lägga ut fler fibrer och packa mer effektivt i redan befintliga. Och uppnå en informationstäthet som aldrig begränsas av något eterutrymme. Korta sändningsavstånd ut mot rörlig kund kan hanteras genom ett mer tätt sändarnät. Senast med mobilnätet Generation 5, 5G.
    Snart utrullat och även byggt för att koppla ihop tingen i vår omgivning.

    Gilla

  • Stig T. skriver:

   Ju mer komplicerad världen är, och blir, ju större krav på att information, kunskap och ett diversifierad synsätt når ut till allmänheten. Som naturligtvis även går i andra riktningen. Makt har alltid funnits och kan inte kastreras bort. Makt utgör en drake som vi måste lära oss tygla. Demokrati utgör ett sätt. Men det betyder inte att den är optimal, enbart att den utgör en extremt god kompromiss. Också den med sina fel och brister. Vi måste kunna bygga på fri åsiktsbildning, med gedigen kunskap i botten, som även kan ackumuleras. Ett nytt modernare medielandskap måste därför till sin natur motverka all monopolbildning. Och större maktkoncentrationer. Internet som teknikplattform möjliggör detta. Avarterna ser vi exempelvis inom företagstyper, som Google, som växt till monopol. Och därigenom uppnår en alltför stor marknadsdominans. Därför behövs stöd för mer fria publiceringsplattformar. Utan att politiskt klåfingrighet, eller monopolföretag, kan gå in och styra. Som idag sker. Det utgör en tämligen svår ”utmaning”, men helt nödvändig – om vi vill tjäna de demokratiska krafterna väl. I dessa avseenden utgör inte längre SVT/UR/SR:s nya finansieringsmodell den allra bästa. Förbisprungen, som du påtalar, av teknikutvecklingen. Att låta tusen blommor blomma, kräver sin gode trädgårdsmästare. Den svåra gränsdragningen blir att tackla direkt samhällsfarliga företeelser. För i ärlighetens namn, finns även sådana. Ren terrorism synkar även de upp sina handlingar vi interners olika teknikplattformar.

   Gilla

 10. Thomas Ek skriver:

  Medarbetarna på vårt Public Service är med all säkerhet ädelsinnade. Men de ser helt enkelt inte, och med det förstår de heller inte, hur farligt, galet och skadligt deras verksamhet de facto, är. Alltmedan deras nobelt välsinnade avsikt gör att de undslipper ansvar. Verksamheten skyddas av Granskningsnämnden som efter avslag på en inlämnad anmälan inte motiverar sitt beslut. Och som ej heller går att överklaga.

  Jag sympatiserar med Lennart Waaras syn på problemet. Men hans uppfattning om Hans Blix och Irak är tyvärr felaktig, – den är ett verk av vårt Public Service verksamhet.

  Vårt Public Service klarar inte av att genom kunskap och förståelse om hur saker och ting hänger samman i vår värld. Kunskap och förståelse som faktiskt är livsavgörande för oss medborgare. Vårt Public Service fungerar menar jag, som en uppviglare, orosstiftare, propagandist och demagog. Vårt Public Service kommer troligtvis, om ingen ändring kommer till stånd, ge oss ett inbördeskrig.

  Har genom åren stött på en enda person som genom sin vassa penna är förmögen nog att få bort vårt samhällsstörtande tvångsfinansierade Public Service. – I Have A Dream!

  Gillad av 1 person

 11. Göran Holmström skriver:

  Tänk att vi alla skulle få uppleva en verklig dystopi, Det kunde man inte ana när man växte upp.
  Att den sedan skulle innebära att vissa utvalda grupper lever mycket väl och skor sig på dom som överbeskattade arbetar till numer 70 år.
  Lögnaren som skrev boken halvvägs garvar nog hela vägen till banken.
  För oss andra så är det bara trista upprepningar tills man begravs kvar.
  Men som den glada skit man är så, kommer jag hitta ett arbete där jag max arbetar 30% med mina sysslor och utnyttjar tiden till roffa på samma sätt som topparna gör, att sikta på ett arbete med 40000 kr eller mer i lön är bara dumt den kontroll som utövas på den nivån är inte värt pengarna.
  Visst skulle gärna gett mig in i politiken om man varit yngre och mer lögnaktig där finns dom stora pengarna. Men ärligt talat så har för mycket ryggrad för detta vägval.
  Som alla sci-fi filmer så undrar man hur mycket mer som behövs innan vårt korrupta system faller? I filmernas värld så är det oftast en hjälte som öppnar ögonen på massan, eller någon som systemet skändar inför massan.
  I Sverige så räcker inte massvåldtäkter tydligen, ej heller rånade pensionärer hemma där förövarna binder och hotar.
  Den som lever får se. Ångrar mig mycket att jag inte drog till Australien som planen var som 19 åring.
  Sverige är obehagligt på alla vis.

  Gillad av 3 personer

 12. Rutger skriver:

  Dubbeltänkandet i form av acceptans av inbördes helt motstridiga mål är PKs paradgren. Tex säger statsministern att befolkningens säkerhet är statens primära mål. Samtidigt låter man landet översvämmas av utländsk brottslighet, bla med motiven om allas lika värde, det öppna samhället och tolerans.

  Folkets trygghet är direkt kommunicerande kärl med tolerans och acceptans av brottslingar. Nyttan för den ena gruppen ger motsvarande onytta för den andra. Det går liksom inte att uppnå bägge målen. Man måste välja sida. PK vägrar dock låta målen vägas mot varandra för den sakdebatten vore förlorad. Blir man trängd omskriver man målkonflikten såsom varande ett komplicerat problem utan enkla svar. I normalfallet svartmålar man de som har fräckheten lyfta målkonflikten till ytan och dessutom tar ställning för folket. Allt för att avleda folket från sakfrågorna och att det faktiskt handlar om att välja.

  Här finner man grundorsaken till att SD är så hatade. Oberoende av vad man tycker om SD så visar de på falskheten hos våra nuvarande härskare och därtill att härskarna hela tiden låter folket dra det kortaste stråt.

  Här finner man också grundorsaken till att Sjuklövern är totalt oförmögen att hantera problemen. Man har självmant bakbundit sina händer och är totalt rådvill. Det innebär att Sjuklövern snarare är en del av problemen, än av dess lösning.

  Men trots att Sjuklövern misslyckats och dag för dag tar oss mot undergången så ger man inte upp. Vi är som Tyskland efter 1943. Nu befinner vi oss i läget att PK förstått att de vanliga lögnerna om rasism och nazism inte längre biter på SD. Därför hittar man på nya angreppsvägar för att undkomma målkonflikterna. Numera påstås att SD t.o.m. vill avveckla demokratin och är Putins lakejer

  Gillad av 4 personer

 13. Göran Nilgard skriver:

  En idé: Kan inte denna fina betraktelse över Sverige skickas in till alla nordiska universitet som uppslag till en doktorsavhandling?
  Kan ju passa väl in både på institutionen för svenska språket och på historiska institutionen. På den senare skulle man behöva ändra titeln till t.ex.: ”Hur Orwells 1984 kommit att påverka utvecklingen i det svenska samhället fram till 2018 – likheter och olikheter”.
  Intresset/modet att våga ta upp ämnet i Sverige måste väl betraktas som mycket nära noll, men tror att övriga nordiska länder ivrigt skulle gripa tag i ämnet.

  Kortsiktigt önsketänkande är att artikeln (om det inte redan skett) skickas till samtliga MSM organ. Med resultatet att det blev publicerat i exakt noll tidningar och på noll av deras nätsidor.
  Vilket skulle bevisa alla teserna i artikeln.
  Men jag måste erkänna en sak: om jag skrivit denna fina och genomtänkta artikel hade jag inte vågat publicera den i MSM.

  Skriver jag, om dagligen tittar längtansfullt över till Danmark från den annekterade provinsen i söder…..
  Än så länge kan jag besöka Danmark via färjorna utan att ansöka om visum, men det är nog bara en tidsfråga.

  Gillad av 1 person

 14. Sixten Johansson skriver:

  Lennarts omläsning bekräftade bilden av den politiska härskarklassens strävan att kontrollera det kollektiva medvetandet. Om inte massinvandringen hade fått så påtagliga följder skulle den här utvecklingen ändå ha fortsatt i det fördolda. Dystopin hade bara förskjutits längre in i framtiden.

  Artikeln ”Försvarsmekanism” i Wikipedia ger oss lite hum om hur psykologin fungerar. Där beskrivs ett tjugotal defenser. Många känner vi direkt igen från PK-isternas attityder och automatiska blockering av fakta och logiska argument.

  Om vi liknar människan vid en apelsin, så är ena halvan bestämd av ekonomin (allt det materiella) och andra halvan av psykologin (personlighet, erfarenhet mm). I mitten finns en slits, där ett eller flera styrkort är instuckna. Dessa kan kallas ideologi, idékomplex, eller bara upplevas som huvuddelen av vårt eget tänkande, vår språkligt uttryckta del av psyket. Men ”ideologin” bestämmer vårt sätt att se, tolka och väga, likt styrkort och optiska filter.

  Vi är och vi vill vara apelsiner i en stor korg, klarar oss inte en och en. Härskarklassen präglar och påtvingar oss samma styrkort (fast noga sett förändras de lite och blir unika inne i slitsen). Via megafonerna påbjuds också vissa uppdateringar av korten då och då. Men det kusligaste är att PK-styrkorten på sikt inte alls fungerar sammanhållande, utan styr folket mot upplösning, underkastelse, destruktion av det samlande och det heliga, mot hjälplöshet, t o m individuell utslagning av självbevarelsedriften.

  Gilla

  • Mässkalle skriver:

   Mycket klarläggande. Riksdagens besluts att öka försvarsanslagen ökar. Således ingen anledning till oro? Men om jag tvingas välja mellan två onda ting är rysk behandling bättre än islams av den otrogne.

   Gilla

 15. olle reimers skriver:

  Vårt hopp är arrogansen. Det är dessa människors svaghet. Den har redan börjat visa sig i form av att de höjer sina ersättningar, inför nya lagar m.m. som de vill i överlägset medvetande om att våra protester bara är ord. Det kan bli deras fall.

  Gillad av 1 person

 16. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  1984 är en av mina absoluta favoritböcker, har läst den ett flertal gånger på både svenska och engelska.
  Jag minns mycket väl första gången jag läste den (Nils-Erik Holmbergs översättning från 1950, började läsa Bra Böckers utgåva översatt av Thomas Warburton en gång, men la av efter ett par sidor, då jag tyckte översättningen var usel). Till att börja med upplevde jag den bara som en spännande och bra science fiction-roman, men helt plötsligt slutade den vara en roman och blev något mycket mer när jag kom in på delen med Winston Smith och O’Brien i Sanningsministeriet. Särskilt minns jag ögonblicket när jag kom till avsnittet där O’Brien på sidan 200 frågar Smith ”Vad är vårt motiv? Varför önskar vi ha makt?” tror du vi gör oss allt detta besvär?” och Winston svarar ”Ni styr oss för vårt eget bästa, ni tror att människan inte har förmågan att styra sig själv och därför …”
  Vilket också var den ett svar av det slag jag förväntade mig från O’Brien, men O’Brien överraskade mig med att tala klarspråk, makten var ett självändamål och man torterade för tortyrens egen skull. Dialogen utmynnar några sidor senare i den berömda sentensen om stöveln i ansiktet.
  Det hela var något av en uppenbarelse för mig, plötsligt kände jag att jag såg politikens sanna ansikte, pusselbitarna föll på plats. Alla rättfärdigande floskler sveptes undan och den råa makten i förtryckets tjänst stod avklädd i sin skamlösa nakenhet.
  Jag hade aldrig haft några högre tanka om politiker eller politikens spel, men plötsligt tvättades allt förskönande smink av och det som jag så länge försökt formulera för mig själv skrudades kompromisslöst med obarmhärtiga ord av Orwell i slutgiltiga meningar mot vilka inget skydd fanns eller undanflykter erbjöd räddning.

  Gillad av 1 person

 17. olleholmqvist skriver:

  Det finns ett ord som slunikt igenom PK-filret: Hemlandet. En familj berättade i p! att deras son
  sneade. Svenska samjhället maktlöst. Då beslöt föräldrarna att skicka honom till – Hemlandet.
  Ännu har inte ordkommissarie Helin et al .agerat för nyord: förslagsvis ”ursprungsland”
  som är mindre ”diskriminerande” och känsloladdat.

  Naturligtvis kan man inte ha mer än ett hemland. Han skickades inte från Sverige till Sverige.

  Jag tror inte nuvarande språkbruk – hemlandet – kommer att försvinna med Bång&Buller, men
  smygas bort diskret.

  Gilla

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  ”1984” har sina erkända, välkända, poänger. Tyvärr kan motsatsen till en tanke inte existera: utan Orwells text och de idéer han (och andra före och samtida med honom) presenterade om hur man kontrollerar tanken via språket – bokens absolut viktigaste del är just när nyspråket avhandlas och förklaras – hade idéen om nyspråk inte funnits så… verktygsmässigt uttryckt, om det låter begripligt.

  Orwells enkla språk gör de skrämmande effektiva kontrollmetoder han beskriver till allmängods, och väl årtalet nalkades gjorde popkulturen resten – det som var en tämligen obskyr och otrolig idé blev en retorisk metod bland andra.

  En bok man bör läsa som komplement till ”1984” är föregångaren ”VI” av Jevgenij Zamjatin. En annan sak att hålla i minnet är att de dystopiska berättelserna i mångt och mycket var ett svar på de modernistiska, futuristiska och teknofila historier som t ex H.G Wells skrev.

  Stridslinjen gäller än idag: på ena sidan skranket står de som hävdar att bara det perfekta statsskicket med de perfekta maskinerna kan skapas, så kommer vi att leva i det perfekta samhället. På andra sidan står de som påpekar att människan är och förblir densamma oavsett teknologi och statsskick; hon är sina behov och begär, laster och dygder – teknologin och statsskicket är blott hennes redskap.

  Man bör också läsa ”The Ones Who Walks Away From Omelas” av Ursula K. Le Guin och ”This Perfect Day” av Ira Levin. Särskilt Le Guins text väcker obehagliga frågor oavsett ens politiska hemvist.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.