Det här kan nog bara gå åt ett håll, nämligen utför

Patrik Engellau

Jag har många gånger framhållit att Sveriges grundproblem inte är invandringen. Grundproblemet är det PK-istiska politikerväldet som inte bryr sig om medelklassen annat än som plånböcker att hämta skatt från. Pengarna använder politikerväldet för underhåll av det välfärdsindustriella komplexet inklusive dettas miljonhövdade klientkår.

Sjukdomar manifesterar sig som symtom och det är likadant med farliga statsbärande ideologier. PK-ismen visar sig i det lilla och det stora, från en överbefälhavare som dansar och sjunger Elvislåtar i Prideparaden via den svenska skolan till invandringen som rimligen måste betraktas som det för närvarande mest hotfulla symtomet.

Politikerväldet låtsas att den så kallade flyktingkrisen är över för att det 2015 kom 163 000 asylsökande medan det år 2018 troligen inte blir mer än strax över 20 000. Men att bara räkna asylsökande leder tankarna fel, för invandringen består inte bara av asylsökande utan också anhöriga, som är något fler än de asylsökande, och av arbetskraft (varav naturligtvis åtskilliga är till nytta för Sverige) plus en del mindre poster. För att få en bild av verkligheten bör man studera antalet årligen beviljade uppehållstillstånd. Så här ser det ut:

I det perspektivet framstår krisåret 2015 bara som ett litet hack i en obruten kurva, nämligen den lilla stegringen från 2015 till 2016.

Min hjärna kan inte förstå annat än att detta betyder fortsatta och ökande ekonomiska problem för stat och kommun. Ja, det är sant att många invandrare lyckas försörja sig, men genomsnittligt är varje invandrare tråkigt nog en nettoförlust för Sveriges offentliga sektor. Den nettoförlusten måste hanteras på något vis av politikerna och hanteras betyder inte främst att försöka snacka bort, i varje fall inte länge till.

Vad händer då? Det är inte svårare att vara finansminister än att vara ekonomisk chef för en familj. När pengarna tryter skaffar man sig mer intäkter eller också skär man ned på sina utgifter. Båda dessa är plågsamma för medborgarna, i varje fall för grupper av medborgare.

I flera år har det talats om att kommunerna behöver höja skatten med tre kronor per hundralapp men av detta har det hittills inte blivit något vilket antagligen berott på att det skulle bli val i september 2018. Sannolikt kommer skattehöjningarna när Sverige fått en regering på plats.

Alternativet är att minska den offentliga sektorns kostnader. Den alltid ledande politiska principen i sådana situationer är att man tar mest där det skriks minst. Därför har, som Hans Jensevik påpekat, de kommunala äldreboendena drabbats särskilt hårt. När äldrevårdsbehövande människor jämrar sig räcker det med att stänga dörren för att slippa höra. De ger sig aldrig ut på demonstrationer för att slå in skyltfönster och bränna bilar och därmed sätta kraft bakom sina uppfattningar.

Vad politikerna ska spara på när alla statliga verksamheter skriker efter mer pengar och när det knappt finns något försvar kvar att ta från vet jag inte, men det finns en relativt sannolik utvecklingsmöjlighet som fyller mig med viss fasa. Det är att politikerna med vånda känner sig nödtvungna att skära ned på bidragen, till exempel försörjningsstödet, till folk i så kallade utsatta områden.

I dessa områden finns många, särskilt unga, arga män, som känner sig lurade av det svenska samhället i alla fall. Om staten drar in på försörjningen aktar de nog inte för rov att i ökande takt ge sig ut på rövarstråt inte bara i närområdet, som förstås blir hårdast drabbat, utan vidare till medelklassens villaområden som hittills kommit relativt lindrigt undan (annat än när det kommer östeuropeiska inbrottsligor på stöldturné).

Min oroliga själ får vatten på sin kvarn när jag läser om rånet i Vellinge häromdagen. Vellinge är en välmående och burgen kommun bredvid Malmö (som har två och en halv gång så stor andel bidragsförsörjda som Vellinge). Lokaltidningen skriver så här: ”På fredagskvällen rånades tre tonårspojkar på sina kläder i centrala Vellinge. Uppåt sex personer deltog i rånet och minst en av dem ska ha hotat offren med kniv. Polisen misstänker dock att gärningsmännen kan vara hemmahörande i en grannkommun.”

Det mest isande är dock lokalbladets rubrik:

Enligt uppgift ska rånarna ha lämnat platsen med hälsningen ”nu är det vi som äger Vellinge”.

Troligen har rånarna rätt. I annat fall, fruktar jag, är det bara en tidsfråga innan de får det. Polisen är nog inget att räkna med.

106 reaktioner på ”Det här kan nog bara gå åt ett håll, nämligen utför

 1. Lars skriver:

  Jo, det är nog korrekt förutom kopplingen till att det välfärdsindustriella komplexet är ett maktmedel eller ett tillräckligt maktdemonsterande komplex. Du beskriver en rationalitet jag delar nämligen att välfärdssystemen inte håller med invandringen och därför måste skäras ned. Problemet är alltså:;

  1) Om man vill bevara välfärdsystemen måste man (för länge sedan) strypa invandringen.
  2) Om man vill få bort välfärdssystem och införa en nattväktarstat så vill man ha mer invandring.

  Vi får ett politiskt problem. De som föredrar 1) vill inte strypa invandringen (S, Mp, V)
  De som föredrar 2) hävdar att invandringen inte är ett problem.

  Är det ett politiskt problem? Ja det är det eftersom befolkningen i stort vill ha välfärdssystem som fungerar som nu och de har inga företrädare. Samtidigt vinner de som inte vill ha välfärdssystem poäng i den breda massan då de hävdar att skatterna bör minska och att det är den offentliga sektorn dvs välfärdssystemen som orsakar skatterna!

  Dessutom ovanpå detta så hävdar anhängarna av 2) att Sveriges problem med att inte hänga med i toppen av de rika länderna inom OECD beror på 1) och på S, som dessutom anses företräda ett totalitärt system typ DDR eller NSDAP.

  Förutom dessa direkta och konkreta problem har vi ett övergripande problem, som väl illustreras av ovanstående. Sveriges ekonomiska, moraliska och intellektuella förfall.

  God Jul, Blir det något liv för grisen nästa år?

  Gillad av 4 personer

 2. M.D. skriver:

  När jag växte upp i gamla Sverige skrockade folk och rullade med ögonen. ”Inte nog med att de är beväpnade allihop, nu ska de bygga in sig själva i nåt som kallas ‘gated communities’ som är som en fängelsemur med beväpnade vakter. Kan ni tänka er nåt så sjukt?”

  Idag bor jag sedan många år i USA. I en gated community. Och är beväpnad. Det känns faktiskt väldigt tryggt och bra, fast staden jag bor i har betydligt mindre brottslighet än Malmö.

  Fråga till er som bor kvar: Tycker folk fortfarande att amerikaner är knäppa, eller börjar poletten trilla ner?

  Gillad av 12 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   De rikaste zip code-områdena och de områden som har högst Gini-koefficient (högst ojämlikhet i inkomstfördelning) domineras av Democrats och inte GOP. Globalist-, klimat-, genus- och hycklande humanitetsmaffian emanerar ur ”goda” Democrats och inte ”deplorable” Republicans.

   Gillad av 2 personer

  • A skriver:

   M.D, jag tror inte det kommer att funka överhuvudtaget i Sverige, man kommer inte låta ”slavarna” skydda sig. Allt är riggat för att vi ska vara totalt försvarslösa. Allt. Det finns bara en uppsättning passiva i princip osynliga möjligheter att ta till för de som fattat hur systemet funkar.

   Mvh A

   Gilla

   • Erik P skriver:

    Politiker är helt nöjda med att endast polis och gangsters är beväpnade i större utsträckning.

    De vet vad de riskerar om gemene man hade tillgång till vapen.

    Ceausescu…….

    Gillad av 1 person

 3. svenne skriver:

  ”I det perspektivet framstår krisåret 2015 bara som ett litet hack i en obruten kurva, nämligen den lilla stegringen från 2015 till 2016”.

  Angående ”hack i en kurva” så är Brottsförebyggande rådet experter på att alltid tolka ett hack nedåt – angående kriminaliteten – som en vändpunkt med en framtida minskad kriminalitet, medan verkligheten visar en kurva som en kontinuerligt uppåtgående trend med enstaka hack uppåt och nedåt. Även kurvan över jordens befolkningstillväxt genom åren visar en kontinuerlig ökning där inte ens de båda världskrigen lämnar avtryck som minsta hack trots miljontals döda. Det är ju alltid den långsiktiga utvecklingen som skall beaktas om man skall kunna se vartåt någonting lutar medan enstaka hack förrädiskt kan användas i propagandasyfte.

  Migrationsverket ”förväntar sig” att ett visst antal flyktingar årligen kommer hit och betraktar detta som en ”utmaning som måste lösas” trots att landets resurser för detta är praktiskt taget uttömda beträffande bostäder, försörjningsstöd, sjukvård, kriminalvård etc. Varför prognosera mottagande av ett visst antal flyktingar i stället för att konstatera att vi inte klarar av fler ”nyanlända” där många inte kommer att bidra till samhällsutvecklingen på något sätt?

  Jag delar åsikten i Patriks rubrik: ”Det här kan nog bara gå åt ett håll, nämligen utför”. Politikerna har successivt gett bort delar av landet och det började med ”utanförskapsområdena”. Nu börjar ”nyanlända” även att öppet deklarera övertagande av hela samhällen. Vellinge är ett första exempel på detta och myndigheterna kan, skrämmande nog, bara betrakta utvecklingen från åskådarplats.

  Gillad av 13 personer

  • Göran N skriver:

   Håller med dig helt men vill komplettera en punkt. ”Vellinge första….” Ja, i meningen välbärgad kommun kanske men….
   I en utredning från 2012 (dvs före Big Bang) visade Tino Sanandaji att det då fanns 156 utanförskapsområden där någon annan än staten står för både våldsmonopolet och våldskapitalet under större delen av dygnet.

   http://www.dnv.se/wp-content/uploads/2014/05/Utanförskapets-karta-en-uppföljning-.pdf

   Fotnot 1: Tino Sanandaji tog över och följde upp en utredning som Liberalerna under namnet Folkpartiet gjort men som de sedan ”glömde bort” när de kom i regeringsställning…..

   Fotnot 2: Som ung säljare på det Stora bolaget skojade de mera erfarna kollegerna med mig och sa att om jag besökte ”kunden” på Rosengård i Malmö fick jag 10% extra i lön i form av risktillägg. Året är 1973 och Rosengårds Centrum bestod av några tappra stora företag som upprätthöll skenet utåt för att centrat skulle kunna definieras som ett köpcentrum. Tror att det var dåvarande Sparbanken som höll ut längst och lade ner för ca 30-35 år sedan. Så länge har utanförskapsområdena varit på väg i Sverige. En period av ca 45 år som våra 7-klöver (EBT undantagen ibland) politiker skyllt på att de varit ”naiva” varje gång de konfronterats med verkligheten.

   Fotnot 3: Två gåtor. Vad har Sveriges 6/7-klöver politiker gemensamt med Peter Dalles rollfigur i Lorry?
   Vad verkar Sveriges 6/7-klöver politiker ha gemensamt med Peter Dalles rollfigur i ”Vår bästa tid är nu”?

   Svar på gåta 1: Åp etni gaj eknät ted: terotnoktnetap åp Svar gåta 2: Tgilåd röh nah

   Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   ”Varför prognosera mottagande av ett visst antal flyktingar i stället för att konstatera att vi inte klarar av fler ”nyanlända” där många inte kommer att bidra till samhällsutvecklingen på något sätt?”

   Den dolda ekvationen är att varje uppehållstillstånd ökar ekonomin med X SEK. Man fyller på penningmängden och får detta goda BNP som Magdalena Andersson tycker är som en Tesla. Hon gillar inte Per Capita och bryr sig inte om honom.

   Gilla

 4. Loke skriver:

  Givetvis synd om de rånade barnen, men jag kan inte sluta tänka på att barnens föräldrar med största sannolikhet röstat på partier som stött massinvandring och fullkomligt struntat i andra svenskar när de trängts undan i fd arbetarklassområden. Dags att öppna ögonen nu när de egna barnen drabbas.

  I Vellinge finns det säkert också ett betydande antal som tjänat förmögenheter på omsättningsökningen som den ökande befolkning gett upphov till. Att omsättningsökningen till del skett med diverse utjämningspengar från övriga landet kan företagarna inte ha varit helt omedvetna om. Hur invandringen påverkat lönerna i arbetarklassyrken och vilja grupper som tjänat på det är givetvis helt uppenbart.

  Tänker man på helheten så kanske det är bäst om några få välbeställda förorter drabbas hårt och kan tjäna som avskräckande exempel för beslutsfattare som bor i andra välbeställda områden? I ett litet land är även de rika beroende av ett sammanhållet och fungerande samhälle. Det är svårt att stänga dörren och segregera sig från den väg man valt för landet.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Viljan att straffa skämmer allt. – Kan man inte göra sig kvitt detta, kommer fienden att hitta tillräckligt med sprickor att vidga och motsättningar att elda under.

   Gillad av 1 person

   • Loke skriver:

    Kommentaren är mest ett kallt konstaterande om att inte Vellingeborna och deras likar i andra välbeställda områden ändrar attityd till massinvandringen nu är det kört på riktigt. Jag kan absolut tänka mig att straffa några få, men då omvandlingen skett med kvalificerade majoriteter så anser jag att endast ett fåtal har rätt att beklaga sig. Hoppet står till att de rika sluter sig sammans med likasinnande välbärgade och tar sitt ansvar för landets utveckling. Det är nu eller aldrig det bestäms om Sverige som vi känner det kommer att finnas kvar i framtiden.

    Gillad av 3 personer

 5. brrr skriver:

  Du tycker det är en fasa att inte blott vanliga knegare drabbas, utan nu även den burgna övre medelklassen. Jag tycker att det är utmärkt; ÄNTLIGEN!
  De som mest idogt propagerar och verkar för mångkultur och massinvandring har hittills kunnat köpa sig fria, det är dags att även de får betala det VERKLIGA priset för sina handlingar.
  Några av dem kommer i nästa steg att lämna landet, men merparten av dem har skattefinansierade tjänstemannabefattningar, befattningar som ofta skapats just för deras värdelösa utbildningar, och de får inget jobb i andra länder.

  Hade jag haft några kronor över till aktier, skulle jag satsa dem på säkerhetsbranchen. Lås, larm, skottsäkert glas, vaktbolag o.s.v. går som tåget nu.

  ”Alla ni goda och tysta som en dag packar era väskor och lämnar ett Sverige ni inte längre vill leva i, kommer ni någonsin att förstå ert svek? Kommer ni någonsin att känna skam över det samhälle ni lämnar kvar till dem som ingenstans har att fly?”
  KOA

  Gillad av 12 personer

  • Marina von Schreeb skriver:

   Bor på s.k. hästgård, vi är 2 äldre människor. Sådana kan råka illa ut om man läser tidningarna, fasttejpade på stolar, misshandlade, avkrävs kontanter, koder m.m. Meningslöst med larm. Mannen har ej vapenlicens. För tryggheten vakthundar, 2 bestar. Skjuter de ena anfaller den andra. Kostnad per år för 2: Hundförsäkring 8000:- + foder (ej räknat på). Dessa lever/bor som familjemedlemmar och är förutom en trygghetsfaktor, en trivselfaktor.

   Gillad av 4 personer

   • Linden skriver:

    Samma här.
    Har en km till närmaste granne.
    En vakthund ut en inne. Har jägarlicens. Sverige idag. Utgå från det värsta scenariot och rusta dig för det.
    Tacka sjuklövern för denna fasansfulla utveckling. Vi svenskar som för några decennier sedan inte behövde låsa dörren.
    Och folkförrädarna med liberaler och socialister i spetsen har fortfarande folkets förtroende om man ska tro valresultatet. Vilket jag är skeptisk till. Måtte de brinna på en varm plats.

    Gillad av 4 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Som svar på det sista du skrev. nej någon skam kommer alla” Goda” inte känna alls, utan ducka och fly ansvaret. Dom som kommer få ställa eländet tillrätta är sådana som jag Gruntar som ingen lyssnar på eller värderas värst högt av någon.
   Det enda vi har är en enorm vilja och ryggrad, det konceptet förstår inte fiina folket. Då dom har ljugit eller myglat sig ur livets alla svåra prövningar.
   Minns det militära gjorde den vid I22 Fjälljägarskolan. Trots att vi var ett elit förband så kunde man lätt dela upp individerna där, 2 av 10 mycket kompetenta
   6 av 10 följde den som skrek högst 2 av 10 rena idioter.
   Alla nätter då folk gnällde och klagade över hur jobbigt det var, då gick jag tyst ner till gympasalen och körde ett pass till. Inte för att jag var bättre, men för att jag gillade att träna.
   Soporna som styr har aldrig ansträngt sig för något, därför föraktar dom alla som har styrka och värderingar.
   Det har förstört landet.
   Ps Stridshingsten svimmade på uppställningen efter det vart det värnpliktsnytt.
   Inte underligt att han gav bort det som synade den bluffen.

   Gillad av 4 personer

   • akelaslair skriver:

    Vet inte om jag skulle kalla fjälljägare för gruntar men ok då, Du har slitit hund för din basker och bär den förhoppningsvis med stolthet. Ni ”gruntar” skulle kunna ställa allt till rätta om ett verkligt SHTF inträffar men skulle behöva vara många fler. Tusenfalt fler.
    Varma hälsningar från en gammal farmor som minns hur det här landet en gång var.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Tackar, Jo har tänkt tanken flertalet gånger.
    Men var finner man dom som dedikerat skulle vilja arbeta för ett högre mål.
    Och kasta ut dessa som förstör landet med lögner och en vilja att roffa år sig i godhetens namn.
    Varma hälsningar tillbaka.
    Ps bytte bort baskern mot en öl på Finlandsfärjan 😉

    Gilla

  • Loke skriver:

   Kan bara hålla med i det du skriver. Vad de flesta inte förstår är att tjänstemannaklassen som propagerar för massinvandringen inte enbart agerar i eget intresse. De är också verktyg för ägare till våra större företag. Kapitalägarna som är de verkliga vinnarna på massinvandring har i stort sett klarat sig utan kritik, trots att det är de som enligt mig är de verkliga beställarna av migrationen. Det är i privata företag anställda med nationella åsikter fryses ut och stoppas i karriären. Utan att öppet stödja värdegrunden är du fullständigt körd i Sverige om du siktar på en högre befattning. De som hanterar frågorna i de privata företagen bor i Djursholm, Östermalm, Långedrag, Vellinge m.fl. områden. Om det fanns vilja hade de kunnat säga stopp för länge sedan.

   Hur kan så många som läser och skriver här tro att det är möjligt att fullständigt ställa om ett land utan att dess mest inflytelserika makthavare faktiskt stödjer utvecklingen?

   Mitt hopp står till att deras barn förnedras och att de därmed styr in på en annan väg.

   Gillad av 5 personer

  • pllay skriver:

   Att fly en katastrof är inte fegt, det är en nödvändig plikt mot efterkommande.
   Jag blir riktigt förbannad när ni som drivit fram denna katastrof nu på upploppet kallar oss som tidigt såg de fascistiska strömningarna vinna mark för fega förrädare, det är ni som personifierar de epiteten.
   Utan ert egoistiska stöd hade aldrig globalismens dödgrävare vunnit makt.
   Det är ni som förråder land och folk, det är vi som tar ansvar.
   Endast riktigt cyniska idealister offrar sina barn för sakens skull, väx upp och inse ert evolutionära och biologiska ansvar.

   Gillad av 7 personer

  • Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

   Jo det är rätt men det har nog alltid varit en solid majoritet i Vellinge mot invandring, man kämpade ändå emot en del, nästan som Sjöbo men med Reinfeldt så var det väl en politisk dödsdom att vara mot invandring. Wursten hade vi helst sluppit.

   Gillad av 2 personer

   • Loke skriver:

    Välbeställda Vellingebor och deras bekanta i andra burgna områden sitter i styrelser, i ledningsgrupper och har höga befattningar i privata företag. De är inte privatekonomiskt pressade att följa pk-agendan till punkt och pricka. I ett politikerstyrt samhälle som det svenska kan det förklaras att tjänstemän i offentlig sektor med fel värdegrund rensas ut eller tystas på det sätt som skett, men det talas ingenting om att samma värdegrund tillämpas strikt i i större företag och i våra börsbolag. Hade det funnits en genuin vilja att bevara Sverige hade dessa näringslivstoppar inte aktivt och öppet stöttat agendan att omvandla Sverige.

    De har alla kvalificerade utbildningar och internationella erfarenheter. Likväl är de så trögfattade att endast fysiskt våld i form av hemrån, bilrån och rån av deras egna barn kan få dem att se sambanden och att den arbetskraftsutbudspolitik via migration de stödjer i förlängningen innebär att de sågar av grenen till deras maktbas.

    Gillad av 3 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Det är ytterligare ett exempel på att sådana rån kan ske utan stor risk att åka fast. Patrik lyfter fram problemet med PK-ister. De förstör genom sitt förnekande av sanningar. Inlägget handlar om invandringens avigsidor, och de ”dolda” fakta som finns med anhöriginvandring och att antalet invandrare ökar som trend. Så plötsligt får vi exempel från Vellinge.

  Det märkliga är att episoden i Vellinge kopplas till invandrare utan att något reportage har uttalat att det gällde invandrarungdomar. Varken polis eller reporter har nämnt något om detta och ändå kan alla utgå från att det är så. Sannolikheten är säkert minst 80%, och hade de rånade fått uttala sig så vet de naturligtvis att de inte träffade på lokala gangsters och kan berätta om eventuella språkliga egenheter. På uttalet hade de kunnat säga om de var invandrare eller inte. Ii Sverige med för stor dominans av PK så nämns inget om detta i tidningsreportagen. Man blir osäker om ens polisen får skriva något sådant.

  Gillad av 4 personer

 7. Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

  Ja, Leion berättade om flash Guns. Man kan ju ha vässade långa trädgårdsredskap till hands. konsten är väl att hindra brott utan att ha ihjäl brottslingarna för då åker man i fängelse. Grannsamverkan mot brott blir ju nästa steg, fast på ett nytt sätt, för Facebook flödet berättar om betydligt fler brott än vad som når tidningarna.

  Patrik skriver oftast om de ekonomiska effekterna men det är just att de tar folks trygghet som är avgörande. Pengarna är sekundärt. Jag anar också att Patrik tror att brotten skapas av att vi ändrar villkoren för invandrarna, istället så tror jag att vi fått hit de värsta av de värsta, jag tror många som kommer redan innan tänker våldföra sig på svenska kvinnor och värre än så, jag tror att de ser Sverige som ett ta-själv bord på alla sätt, därav min kommentar för några dagar sedan att Janouch är irrelevant, jag menade med det att detta inte får ett slut innan svenskar utövar mer våld än invandrarna och till det är det en rejäl bit kvar att döma av fördelningen av interner i fängelserna, som självaste Jan Guillou beskrev som minst 75% xxx, för 20 år sedan, så det är väl rimligt att anta att minst 95% av de som sitter inne för våldsbrott har icke-svensk bakgrund?

  Gillad av 7 personer

 8. LJ skriver:

  Jajamensan, korrekt analys. Bidragen måste minskas kraftigt förr eller senare.

  Men det slutar inte där.

  Även följande lär ske, utan inbördes kronologiskt rangordning:

  -Medborgargarden med alltmer aggressiv hållning. Alla välmående kommuner kommer ha sina egna sammanslutningar med arga pappor som fått nog. Någon eller några brottslingar kommer också råka riktigt illa ut när lagen tas i egna händer pga polisiär oförmåga. Debatten kommer gå het på ledarsidor.

  -En eller flera nya lasermän. Förhoppningsvis får mer ”Charles Bronson” (Death Wish) -stil på dessa istället för idiotiskt fokus på etnicitet. Någon med jaktgevär som ger sig ut på jakt efter nolltaxerade gängkriminalitet återfallsförbrytare och våldtäktsmän kanske?

  -Allt fler potentiella nettoskattebetalare lämnar landet för gott. Först ut de rika och/eller unga och/eller de utan alltför starka band. Detta ser vi redan nu. Känner flera som tagit steget. Skattebasen blir allt sämre, och viljan att betala skatt bland kvarstående når all time low.

  -Det som idag kallas utsatta områden kommer alltmer likna traditionell slum. När det inte längre finns tillräckligt med skattepengar att ”hålla gångvägarna och fasaderna snygga” blir områdena mer utlämnade till sig själva. Den etniska och religiösa polarisering vi ser idag är inget jämfört med det som komma skall när den kostgjorda andningen slutar, och vi dessutom fyllt på med några hundra tusen till från MENA. Tänk en kombination och Beirut, Brasilien och forna Jugoslavien.

  -Terrorattacker och övriga symptom på inledande inbördeskrig kommer självklart öka. De skötsamma som blir kvar i Sverige kommer göra det som står till buds och bosätta sig i Gated communities.

  -Kidnappningar och utpressning av rika och deras barn blir något nytt som svensken måste hantera, och säkerhetsundustrin kring dessa blomstrar.

  -och på längre sikt kommer det skrivas många böcker om Sveriges fall. Något Somalia blir det nog inte, men kanske något som liknar Brasilien. Extremt polariserat och geografisk uppdelat.

  Gillad av 9 personer

  • Palle9 skriver:

   LJ: Väl beskrivet, skrämmande sannolika framtida skeenden, som du målar upp. Angående det Patrik beskriver – den officiella lögnen att verksamma åtgärder skulle ha vidtagits så att volymen av invandrare skulle ha minskat avsevärt, är detta något som motsägs av fakta när man inkluderar anhöriginvandringen (f.ö. ett område där C, L, Mp och V trycker på S att göra ännu generösare i regeringsförhandlingarna). En enkel fråga, som våra politiker borde ha ställt sig när man öppnade alla kranar vore: nu när vi släpper in mångdubbelt fler utomeuropeiska invandrare från dysfunktionella länder till vårt land (i förhållande till folkmängd) jämfört med andra närliggande länder, och dessa människor kommer att få svårt att etablera sig på svensk arbetsmarknad – vad skulle då kunna gå fel? Politiker, som saknar den mest grundläggande förmågan till att bedöma konsekvenserna av sina beslut, borde aldrig få komma till någon form av ansvarig position.

   Gillad av 4 personer

  • W skriver:

   Kommer medelklassen att försvara sitt revir när effekterna inte enbart berör arbetarklassen?”
   Utifrån den forskning och empiri som finns, är det troliga svaret att alltfler områden kommer att förfalla.

   Ekeröprojektet framstår som ett lovvärt initiativ för att förändra tankegodset om att ingen del av Sverige ska försvaras.
   Vill medelklassen försvara sin livsstil så får man hoppas att Ekerötankarna delas av ett stort antal kommunmedborgare.

   Tipping point i Sverige ligger på 3-4% utomeuropeiska invandrare. Då börjar de välutbildade och de med goda inkomster lämna området, dvs personer som säger sig vara toleranta.

   En undersökning visar att miljöpartisterna är de som har minst kontakt med invandrare.
   SD flest, lätt förklarat, SDs medlemmar är till stor del vanliga knegare som bor/bott i de
   höghusområde som nu alltmer har övertagits av vårt nya frälse.

   Gillad av 3 personer

 9. Tritonen skriver:

  Trots dessa fakta upprepas lögnerna om stängda gränser och EUs miniminivå för asylmottagning. Tills politikerna själva tror på vad de säger?
  F.ö. GJ & GNÅ !

  Gillad av 1 person

 10. Hosianna skriver:

  God fortsättning på julen, Patrik – och alla andra skribenter och läsare av utmärkta DGS!

  Om vi vill fortsätta fira jul, måste vi börja repatriera mera… mycket, mycket, mycket mera!

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Passar på tillfället att slå ett slag för svenska språkets riktiga bevarande:
   25/12 – 26/12 God fortsättning till personer man redan önskat god jul
   27/12 – 30/12 Gott slut
   31/12 och början av året: Gott nytr år
   Det är en missuppfattning och kulturskymning att använda ”god fortsättning” i stället för ”gott nytt år”.

   Gillad av 3 personer

 11. Folke Lidén skriver:

  Intressant – ”unga, arga män, som känner sig lurade”.
  Det säger en hel del om, påstår jag, en skrämmande stor del av de som kommer hit.
  Tanken att utbilda sig för att skaffa (ett välbetalt) arbete finns inte där från början. Varför ska man ta lån när allt ordnar sig ändå. Inställningen går vidare till kommande generationer, åtminstone i ett antal led.

  Problemet tycks vara att föräldrarna som kom hit först ofta har lågt humankapital.

  Humankapital – Med hänvisning till en av dagens artiklar klassas det ordet givetvis som krimtänk.

  Det talas ofta om att ”utan invandrare stannar Sverige”. Jag håller med. Men dom invandrarna har inte lyckats m h a SFI, snabbspår och politikernas tomma floskler.

  Än en gång – Humankapitalet stupid!

  Gilla

 12. Östrahult skriver:

  Man kan titta både på symptom och på fakta. Några symptom som är illavarslande:

  • Vi har en ÖB som ställer upp och hyllar en kurdisk nationalist som har haft nära kopplingar till den terrordömde Akilov
  • Det förekommer en omfattande användning av nyspråk, halshuggning benämns ”knivskador”, allt elände heter numera ”utmaningar”, osv
  • Stora resurser läggs på censur av sociala medier och inom kultur och media. Exempelvis sitter någon flitig medarbetare på SVT på någon SVT-chefs uppdrag och klipper bort olämpliga inslag i Kalle Anka på julen, t ex scenen där tomten lär dockan att säga mamma. Den elaka karikatyren av spanjorer får passera, annat vore det om man karikerade personer från MENA
  • Man får hoppas att censurstrategin liksom i DDR inte fungerar i längden

  Så till fakta: Det som händer om kommunalskatten generellt höjs med 3 kronor, vilket enkelt uttryckt innebär 10 % kostnadsökning, är att skattebasen eroderar. Åtgärden skapar en nedåtgående spiral där företag och jobb slås ut och det blir mindre över till offentlig sektor. Möjligen blir det början på en omfattande upplåning igen till offentlig sektor vilket leder till den typ av problem som Margeret Thatcher fick åtgärda och som Sverige hade på 70-talet

  Gillad av 4 personer

  • Elof H skriver:

   Även många som är emot skattehöjningar tror att det ändå är en reell möjlighet för att öka skatteintäkterna. Laffer-kurvan är på riktigt och Sverige har för länge sedan passerat toppen. Höjda skattesatser ger SÄNKTA skatteintäkter.

   Gillad av 5 personer

  • Loke skriver:

   En kommunalskattehöjning slår inte mot företag utan mot anställda. Det kommer på sikt att driva ut arbetskraft från exportindustrin ur landet, men en skattehöjning påverkar även våra välfärdsföretag positivt.

   Man kommer enbart att se lama protester från näringslivet när kommunalskattehöjningarna tar fart. Ekonomiskt pressade löntagare får i många fall ökad arbetsmoral vilket är en anledning till att näringslivet oftast inte motsätter sig skattehöjningar.

   Höga skatter är en negativ faktor vid internationell rekrytering. Sveriges välfärdssystem väger i många fall upp balansen för de som överväger att ta arbete i Sverige. Det är värt att påpeka att välfärden betalas av löntagarkollektivet och att svensk välfärd absolut är en faktor som kan hålla löneanspråken nere för utländsk arbetskraft. En win-lose situation och ett praktiskt sätt privatisera vinster och socialisera kostnader.

   Gilla

   • Östrahult skriver:

    Nja det är nog inte hela sanningen. Visst kan större företag flytta verksamhet från Sverige men de som inte kan det drabbas på två sätt:

    • Minskad marknad genom att skatterna gröper ur köpkraften
    • Högre kostnader som slår mot konkurrenskraften

    Gilla

 13. akelaslair skriver:

  Som pensionär, fortfarande frisk gudskelov, följer jag intresserat vad som händer i äldreomsorgen i Sverige. Våra politikers oro inför den s.k demografiska bomben har jag noterat sedan länge. Kan till vissa delar hålla med, möjligen med undantag för vad ”bomben” kan anses bestå av – gamlingar eller en helt ny befolkning?

  Antalet äldre ökar snabbt sägs det så det är med stor förvåning jag under några år har sett hur det ena äldreboendet efter det andra lagts ned, ofta med hänvisning till att lokalerna inte är goda nog att bedriva äldrevård i och måste renoveras. Alltså lägger man ned. Jag har inte sett att de gamla klagat på sina boenden, snarare tvärtom. Vad den eventuella personalen tycker vet jag heller inget om. Vad man gjorde med de gamla är okänt. Någonstans måste de ha tagit vägen. Vad jag däremot har lagt märke till är att de lokaler som inte passade för pensionärer råkar passa utmärkt för de som nyss anlänt till vårt land och måste ha tak över huvudet. Att gamla människor också behöver tak över huvudet nämns inte i sammanhanget och som Herr Engellau påpekar i artikeln ovan tar man mest där det skriks minst. Gamlingar skriker inte så högt och inte bränner de några bilar heller.

  Med ovanstående i beaktande undrar jag ofta hur länge det kommer att dröja innan vi tillåter aktiv dödshjälp i Sverige på samma sätt som i t.ex. Schweiz.

  Gillad av 8 personer

  • Hosianna skriver:

   Hmmm…AKELASLAIR, intressant tanke – och märkligt tröstande – att ”aktiv dödshjälp” à la Schweiz skulle kunna finnas inom räckhåll för officiellt övergivna, värnlösa svenskar…

   … om nu bara alla hänsynslöst svenskhatande rånmördare och jihadister anammar bruket av piller och sprutor istället för skjutvapen och allehanda skärverktyg när vi ska avlivas.

   Verkligen trösterikt för tålmodiga, försynta och livsstilsskötsamma svenskar, att få slippa söla ner och ställa till besvär för städpersonalen, när livsstilskriminella importer löper amok:

   Aktiv, nysvensk, statligt garanterad dödshjälp – snabbare, säkrare och helt skattefinansierad!

   Gilla

   • akelaslair skriver:

    Just så och tänk så mycket pengar staten skulle kunna spara om bara vi gamlingar kunde ”försvinna” på ett lämpligt, självfallet politiskt korrekt, sätt. Pengarna behövs ju till andra.
    För att tala klarspråk, jag är uppriktigt oroad, rädd och ledsen.

    Gillad av 2 personer

  • Margareta skriver:

   Att lägga ner ett äldreboende och flytta de äldre måste betraktas som ”passiv dödshjälp”. Att flytta, byta bostad, få ny personal, nya grannboende på ny avdelning osv. är en svår process, särskilt för äldre och detta oavsett om den är frivillig eller ej. Resultatet brukar ofta resultera i en förtidig död även om kopplingen till just flytten inte behöver vara tydlig tidsmässigt. Det räcker med en förkylning som på det gamla och invanda boendet hade gått över men nu, på grund av all påfrestning i samband med flytten, utvecklas till lunginflammation och sedan går det fort. Eller: på gamla stället visste man var trösklar och andra hinder fanns, okänt på nya stället och synen är sämre. Lätt att kliva fel, ramla, bryta lårbenshalsen – en åkomma som på grund av komplikationer brukar leda till en förtidig död.
   Eftersom jag genom livet blivit cynisk beträffande våra makthavare säger jag inte direkt att det finns en plan att se till att äldre människor avlider i förtid på grund av en flytt men i tysthet är det nog accepterat att detta i sig själv inte är fel. Medel och bostad frigörs för nykomlingarna och befolkningsutbytet kan fortgå ifred.
   Jag reagerar också på när man går ut och säger att ökade sjukvårdskostnader beror på att ”vi” blir allt äldre. Ja, det stämmer att andelen äldre av befolkningen ökar (och kommer att öka) men också att befolkningen vuxit väldigt snabbt och det beror inte på de äldre! Som vanligt är det bara halva sanningen som presenteras.

   Gillad av 7 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Antalet födda under 30-talet var betydligt lägre än under 20-talet. Detta p g a depressionen. Då föds alltid färre barn.
   De som föddes 1930 är nu 88 år. Antalet s k äldreäldre kommer nu att minska. Därför har politikerna redan minskat äldreboendena, också i takt med filosofin att de äldre skall bo kvar hemma.

   Gilla

 14. Aurora skriver:

  Enbart en dåre eller pk-politiskt övertygad kan undgå att se vart det barkar. Därför vör alla som inte är blinda och döva förbereda sig på det sätt man finner bäst.

  Gillad av 3 personer

 15. Aha skriver:

  Vad beträffar asylhanteringen finns det saker som upprör;
  – varför ges permanent uppehållstillstånd? Man ska väl åka hem när farligheterna är över?
  – varför sker återförening med anhöriga här i Sverige och inte hemmavid?

  Lägg därtill slapp identitetskontroll och fram träder ett av etablissemanget önskat inflöde av invandrare vars förmåga att etablera sig spelar mindre roll.

  Istället borde vara så här; de tiotusentals sköra äldre svenskar som väntar på att komma in på ett tryggt boende är de som först ska få ”asyl” till ett sådant boende. Men det slutar inte med det; de hundratusentals fattiga pensionärerna måste få tusentals kronor mer per månad och dödsbringande vårdköer måste kortas. Annat förglömt.
  När ovanstående är klart kan man börja snacka om migrantinflöde enligt premisserna ovan där det för tillfället och år framåt måste vara stopp pga de överväldigande problemen med integration av befintliga migranter.

  Det är näst intill obegripligt att folk accepterar en annan ordning, att migranters behov sätts före svenskars behov.

  Gillad av 15 personer

 16. Anders skriver:

  Man törs inte skära i bidragen ( och särskilt inte en S-ledd regering för då förlorar man röster). Man kommer att öka upplåningen, vilket på sikt kommer att få kronan i fritt fall och medelklassen ruinerad. Den som vill rädda sig bör planera för att emigrera. Snart är det försent.

  Gillad av 2 personer

 17. Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

  Min kommentar kom visst inte med.. jag får skriva mer inlindat, kommer inte ihåg om det fanns något svar mot Orwells newspeak men det är väl det vi får utveckla så vi kan beskriva problemen.

  Gilla

  • LJ skriver:

   Angående ”kommentarer som inte kommer med”.

   Händer mig varje gång jag försöker skriva från min IPad, men aldrig från min iPhone, oavsett innehåll i min kommentar.

   Gissar på någon teknisk anledning snarare än kommentarens innehåll?

   Redaktionen kanske har någon förklaring då flera av oss verkar drabbade till och från?

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Jag misstänker också något teknikfel. – Det är väl okej, om man upprepade gånger försöker få in ett inlägg, då man med anledning av det okontroversiella innehållet misstänker att det inte ratades utan aldrig nådde fram.

    Gilla

   • Halsen torr som bara fan, ej palm ens vid horisontens rand, stort djur vädrar och trumpetar med mandom fram, rotar i sand med långer tand, en fontän av vand, likt en val som blåser an, sprutar över danske mand skriver:

    Tog bara lite tid för min idag. Den är med.

    Gilla

  • larslindblog skriver:

   Om något inte kommer med misstänker jag alltid komplotter och sammansvärjningar iscensatta av Polischef Anders Thornberg och medlemmarna i (S) Politbyrå. Dessa krafter konspirerar ständigt mot det fria ordet.

   Gilla

 18. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Det lär bli skattehöjningar, det lär bli en pensionsbroms som skriker av utmattning, det lär bli gigantiska statliga nya lån och växande protester på det.
  Kriminologerna kommer att tvingas arbeta som bävrar för att förklara bort det ökande våldet o den grasserande kriminaliteten. Ståupparna ställer in sig i leden och bidrar till propagandan. Liksom andra artister, skådisar, journalister och dessa modiga krönikörer som skådat ljuset.
  Några erkännanden från mitt i karriären kommer aldrig etablissemangets supremater att bidra med förrän de känner hur den kritiska massan plötsligt ändrar vågskålarna och terrängen väger tyngre än den svenska etatistiska kartan.
  Frågan är bara om det är för sent och har gått för långt när detta inträffar?

  Gillad av 2 personer

 19. Anarki skriver:

  Instämmer. Denna utförsåkning kan liknas vid slalom, där varje port är ett nytt bottennapp, men som när som helst kan övergå i störtlopp på isig bana…

  Tyvärr så är inte mycket hjälp att vänta från de styrande, då de inte har vare sig förmåga eller intresse av att göra något åt ”situation Sverige”. Att det anorektiska försvaret får några köttbitar är mest ett resultat av hårda påtryckningar från vårt militära återförsäkringsbolag i väster, s.a.s.

  Gillad av 1 person

 20. Göran Holmström skriver:

  Om vår polismakt användes för att sätta hårt mot hårt där det verkligen behövs.
  Istället för att som nu jaga pinnbrott som ser fint ut i statistiken och ger en illusion
  av kontroll. Vad mer skrämmande är att den nya polischefen Anders Thornblad verkar precis lika politiserad som föregående. Det är inte rasism att jaga brottslingar vars namn likaväl kan vara Göran eller Ahmed, det viktiga är att vikta vilka brott man ska lägga resurserna på! Att militant jaga efter svensson på söndagsmorgonen för att sätta dit den som råkar ha 0,25 promille i blodet är idioti av värsta sort. Få bort knarkarna och dom riktiga fyllskallarna frän vägarna javisst.
  Än mer viktig är att jaga alla som med våld tar det dom vill ha, det urholkar fullständigt tron på rättvisa att mesigt grilla korv med busar och banditer.
  Det är inte för lite poliser det finns alldeles för många mesproppar som varken borde ha bricka eller pistol i kåren!
  Ja jag vet att en del av er blir hotade, Buhu på med luvan över skallen då och ge igen, det drabbar inga oskyldiga snälla människor, ha hellre den tävlingen på varje station än att jaga fortkörare på E4 och glatt utnämna månadens polis för det.
  Där Anders Thornblad har du ditt uppdrag till folket. Inte PK men jävligt korrekt!

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   Merparten av polisresurserna går åt till att klara upp brott som begås av nysvenskar mot nysvenskar. Polisen lägger sina resurser på gängskjutningar och struntar därigenom i de brott som drabbar pursvensken.

   Gillad av 2 personer

 21. G.A. skriver:

  I min egen närhet har jag en medelålders släkting. En kvinnlig psykolog. Hon har många vänner som tillhör kategorin immigranter. Även muslimska. Hennes samhällssyn styrs helt och hållet av hennes egna emotioner. Eftersom hon trivs med sina vänner, blåser hon upp sin mindre värld – till en större. Samhällsprinciper för andra att följa. Hon saknar helt det flygperspektiv som Riksrevisionen bistår oss med. Den mer kalla samhällsanalysen. Inom politiken ser jag samma ensidiga emotionella styrning, som hos min nära släkting. En politik utan konsekvenstänkande. Ett samhälle i balans måste väga samman två väsensskilda faktorer. I ena vågskålen ligger våra egna emotioner. Exempelvis hur diskriminering och orättvisor upplevs. I den andra vågskålen ligger samhällsanalyser dragna genom konsekvensanalysens olika filter. Det senare perspektivet kräver kall analys. Det är brister i konsekvenstänkande, som balanserar upp alla emotioner, som står för det begynnande kaoset. Det vi ser alltmer av i dagens samhällsutveckling.

  Gillad av 9 personer

  • Bjorn Olsson skriver:

   Så sant. Bristen på konsekvensanalys är grundbulten i PKismens tillkortakommanden. Att fatta alla beslut baserat på aktuella känslostormar skapar bara kaos.

   Gillad av 1 person

  • Ove Träsk skriver:

   Konsekvensanalys är fult ”manligt” tänkande som CIS-män ägnar sig åt, de moraliskt godas skara som sjunger med änglarna, gör dessutom en sak av att just inte ägna sig åt slikt begränsande tankar; Gustav Fridolin deklarerade på sedvanligt moralistiskt vis att han och Miljöpartiet minsann var så genomgoda att de överhuvudtaget inte hade en tanke på budgetfrågor och annat begränsande konsekvenstänkande inför migrationsfrågan. Fridolin är så genomgod att han medvetet implicit kritiserar dem som är så futtiga att de beaktar samhällsfrågor och samhällskontraktet över tid och därvid betonar konsekvensanalysens självklara del i en ansvarsfull politik.

   Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Både du och PE har en poäng. Hade det funnits en politisk vilja till kontrollerad, selektiv och rakryggad migrationspolitik så hade det inte blivit kaos. Visst finns det ett omvärldstryck som driver välfärdsmigrationen, men det som separerar extremisten Sverige från länder med måttfullare immigration är diverse pull-faktorer och dynamiken i s k kedjemigration (läs t ex Paul Collier).

   Sverige hade inte behövt vara ett viljelöst våp som bara faller till föga för låt gå-politik och ‘det blir som det blir och går som det går’; detta är istället effekten av den härskande PK-klassens uttryckliga eller underförstådda vilja. De är köpta opportunister och inte förvaltare av ett arv med medborgarnas intressen i högsätet. Upp till medborgarna att ta kommandot, eller låta sig dras i håret som en hunsad klass.

   Nationens terminala dödsorsak kan vara inbördeskriget som en långsiktig följd av en förfelad syn på nationen och staten som nationens garant, som premierat självhat och glorifiering av det främmande och en motsvarande funktionell blindhet från att påtala uppenbara problem – som det inte varit opportunt att ta till diskussion och åtgärda. Medborgarna har inte på länge varit en del av den politiska ekvationen, endast passiv boskap att uppskörta, för att tillfredsställa PK-klassens projekt, karriärer och fantasier.

   Gillad av 3 personer

 22. Björn skriver:

  ”ALLA invandrare är inte bidragsberoende och/eller kriminella, och de som är det, har inte fått den hjälp och det stöd de behöver från samhället”! Ärligt talat, mår jag fysiskt illa när jag hör den där ”förklaringen” från de ansvariga, till varför precis alla ”kurvor” som berör svenskarnas livskvalitet, pekar neråt…..(Annat är det med brottsstatistiken och skatteuttaget!)

  Gillad av 2 personer

 23. styggestig skriver:

  Det finns egentligen endast en väg ut ur den utveckling som PE beskriver, och det är just ”ut”, dvs att emigrera.
  Och varför inte? Det som förr fungerade i Sverige har i stor utsträckning rasat samman eller i en del fall medvetet förstörts av den politiska klassen och deras villiga drabanter, t ex skolan, den högre utbildning, sjukvården, och nu står äldreomsorgen på tur.
  Men det här som vi tydligt kan se är dessvärre inte allt. Det går djupare än så. Landsbygden har ödelagts, familjestrukturer har lösts upp, infantilisering och politisk korrekthet präglar vardagen, Svenska Kyrkan har kapats, ”gammelmedia” har slutat informera och övergått till att propagera.
  Det individuella ansvaret betraktas som suspekt, det långsiktiga individuella sparandet upphörde på 90-talet när skatteskruven drogs åt, innovatörer, entreprenörer och långsiktiga företagare förringas och drar nog konsekvenserna. Ut ur Sverige!
  Dr Tino Sanandaji avser skriva en rapport om modern svenskt emigration. Trots att detta är en viktig fråga saknas i dag en systematisk kartläggning av riskerna för och med utvandring, i det fall att Sverige fortsätter att utvecklas åt fel håll och missbelåtenheten växer.
  Sanandaji vill därför skriva en rapport som belyser riskerna för ökad utvandring och eventuella konsekvenser. Den ena frågan handlar om hur många som allvarligt överväger att emigrera och vilka faktorer som motiverar en eventuell utvandring – vilket ska undersökas genom att beställa en omfattande opinionsundersökning. Den andra frågan är hur mycket skatteintäkter, jobbskapare och uppfinnare som Sverige redan har förlorat genom utvandring de senaste åren – vilket kan undersökas med en specialbeställning ur SCB:s register.

  Den här forskningen, är mer relevant än BRÅs ”självvalda” och med skattemedel finansierade ”forskning” samt mer relevant än ”genderforskningen” på universiteten och högskolorna.
  Du kan stödja Tino Sanandajis projekt genom Kickstarter!

  Gillad av 8 personer

 24. Robban skriver:

  Det här kommer tyvärr att sluta illa!
  Vi lär få se hur illa det blir!
  Instämmer med kommentaren att: var och en bör börja förbereda sig på det sätt man finner lämpligt!

  Gilla

 25. Sixten Johansson skriver:

  Om jag förstått det rätt kan staten i princip skapa pengar ur intet (t ex genom att Riksgälden ger ut obligationer, som köps av Riksbanken) och lätt få lån. Skuldsättningen är ännu ganska låg och inget problem, så länge utlandet har förtroende för statens förmåga att hålla skutan flytande. Men vid någon kritisk punkt kan förtroendet av olika skäl spricka. Då faller valutan fritt, det mesta kraschar, långivarna till både staten och kommunerna slutar le och tar fram piska och pistoler.

  Flera här har använt termen ”politisk klass” om härskarskiktet. Utan tvivel har just en politisk härskarklass (till skillnad från en ur ekonomi, social härkomst eller meritokrati framsprungen maktelit) tydligt framträtt sedan valet 2014. De speciella svenska dragen förstärker bilden av en homogen härskarklass över hela vänster-högerskalan och full symbios mellan de inlemmade korporativa, akademiska, byråkratiska, rättsliga och mediala ledarskikten. Hierarkin är platt, helt enligt svensk jämlikhetstradition. Klassen saknar därmed också ledare kapabla att styra samhällsmaskineriet och landet. Härskarna själva behöver inte hitta dugliga ledare då alla kan vara lika värdelösa och ändå gå fria från ansvar.

  Den politiska klassens subjektiva identitet bestäms av PK-ideologins låsta elitära del. Den öppna, medialt spridda PK-ideologin förvirrar, blandar upp, splittrar och lamslår hela samhällsbärarklassen. Vrede och konflikter kommer att riktas horisontellt och nedåt i stället för uppåt mot härskarklassen.

  Gillad av 2 personer

 26. Janne Einevik skriver:

  Det finns ytterligare ett sätt att få statsfinanserna att räcka till mer utan att för den skull behöva höja skattetrycket nämligen skrota merparten av alla myndigheter skapa stora myndigheter med övergripande ansvar som har en helhetssyn och anställ enligt principen högsta kompetensen
  Slopa landstinget
  Se till att det bara finns en huvuman för offentligt finansierad verksamhet
  Minska byråkratin minska stat och kommuners makt över individen stärk äganderätten med grundlagsskydd
  Överför och samordna ansvar till exempel låt försäkringskassan administrativ allt som rör socialförsäkringen socialbidrag akassan vilket också medför att man minskar risken för bidrags fusk

  Gillad av 1 person

 27. Inkog Nito skriver:

  Patriks rubrik idag är ”Det här kan nog bara gå åt ett håll, nämligen utför”. Det låter dystert, och det är dystert. Beskrivningen av ett land som liksom Ikaros drabbades av hybris (in Sweden we have a system osv), som kom för nära solen och svedde vingarna.

  Men för några dagar sedan gjorde samme Patrik i och med presentationen av Anders Johnsons bok ”Besvärliga människor – svenska entreprenörer under 400 år” en återblick i historien inte minst till den fantastiska 100-årsperioden ca 1870-1970 då Sverige med geniala uppfinnare, träget arbete och åtminstone ibland under en hyfsat hederlig och intelligent politisk ledning (se frihandelsvännen och optimisten JA Gripenstedt med sina så kallade ”blomstermålningar” som ett lysande exempel) lyfte Sverige ur fattigdomsträsket. I dystra tider behöver vi läsa även sådant, hur det faktiskt går att lyfta sig själv i håret, i alla fall under vissa betingelser. Jag själv lade till en liten snutt bland kommentarerna (bara som ett av hundratals exempel på alla arbetets och tänkandets hjältar i Sverige), om den klurige gubben JP Johansson, han med skiftnyckeln och rörtången plus ytterligare 116 patenterade uppfinningar, däribland sockertången. Ni vet den med fjäder och gripklo, framvuxen som en reaktion på hustrun Matildas irritation på JP:s grävande i sockerskålen med oljiga fingrar!

  Det är lätt att vi som med förskräckelse iakttar den nuvarande samhällsutvecklingen grottar ner oss totalt i pessimismens gröna galla. Det är inte bra. Det anses ju oftast reaktionärt och allmänt fult och töntigt att blicka tillbaka i historien, men jag undrar om det inte (bland annat) är det vi måste göra då och då för att hämta inspiration och kanske kunna frammana åtminstone någon sorts optimism light inför kommande prövningar.

  Vill därför avsluta med ytterligare ett litet exempel på förebilder, dock ej historisk, utan levande förebild i nytänkargenren, något jag läste för några veckor sedan och som värmde hjärtat. Det gäller gentlemannen Sten Engwall von Scheele, 95 år och vital som en yngling. Enligt Tekniska muséet har han stått för en av de 100 främsta uppfinningarna i modern tid i Sverige. Han stod som 13-åring och studerade en brunnsborrare med linstötmaskin som ägnade sex veckor à 10 timmar per dag åt att borra en vattenbrunn. Sten förbluffades över, som han tyckte, slöseriet med tid och energi. Sedan gick han och klurade på saken. Rätt länge. Men 30 år senare hade han utvecklat den tryckluftsstyrda Avanti-systemet som helt har revolutionerat dricksvatten- och energiborrningen och givetvis även borrningen av olika typer av undersökningshål.

  Sten gjorde förstås även andra uppfinningar under tiden och efteråt, och en av de innovationer han tycker är viktigast är det s.k. Teeghuset som bygger på byggtekniken Ecogrund. Dessa hus är särskilt energisnåla och kan, enligt Sten, byggas väldigt mycket snabbare än med vanliga metoder. Känner vår framgångsrike bostadsminister till detta?

  God fortsättning!

  Gillad av 3 personer

  • gmiksche skriver:

   Utsagorna i Patriks båda inlägg du hänvisar till motsäger på intet sätt varandra. Utvecklingen av den svenska entreprenörsandan skedde i ett kulturellt sett homogent samhälle och fortsätter sina spår även idag. Patriks tankar om att det bär utför för Sveriges del avser en epok som började för ett par decennier sen då de politiska förutsättningarna för bl a dagens massinvandring skapades. Det båda skeendena överlappar varandra. De är helt olika till sin natur. De påverkar varandra inte nämnvärt på kort sikt, men – som jag vågar påstå – i ett längre tidsperspektiv. I längden kan framåtandan inom företagandet inte på något sätt kompensera landets förfall genom en i många avseenden förfelad politik. Som till slut kommer att ta kål på framåtandan.

   Gilla

 28. Axel skriver:

  Jag välkomar en lågkonjektur och höjda räntor. Även att bostadsbyggandet minskar. Varför bygga hyresrätter som kommunerna skall finansera, både bygget och importmassorna som flyttar in. Dubbel kostnad och skattehöjningar. När detta händer vaknar sovsvensken och blir förbannad. Deras anhöriga och även dom själva drabbas. Till slut fattar dom att det är det politiska 7, klöver eliteländet som ställt till det. Politikerna själva är nog inte så arroganta i det läget. Undra vilka 7, klövern skyller problemen på. SD naturligtvis!!

  Gillad av 1 person

 29. Jonas Nilsson skriver:

  Får den heliga familjen ens en stallplats i dagens Sverige?
  Det hade varit en relevant bloggfråga att oroa sig över på juldagen.
  Utan någon frälsare går det åt helvete.
  Det språkbruket klargör problemet.
  Men det ska kanske helst uttryckas lite mer diplomatiskt?

  Gilla

 30. olle reimers skriver:

  På annat håll kan man läsa om FN:s instruktioner och ambitioner rörande FN-polis och FN-militär.
  Är man konspiratoriskt lagd – vilket vi alla här på DGS med rätta blivit- kan man bakom de tillämpningar på Burkina Fasso och Guinea Bissau lätt ana andra länder.

  Tror ni att det är en slump att man låter den lokala militären och polisen gå under? I Sverige t.ex.?

  Tänk!

  Gillad av 4 personer

 31. Willy.Lindqvist skriver:

  När det sätts s.k. flyktingar att bevilja PUT till s.k. flyktingar på Migrationsverket, är det inte konstigt att det blir extra fart på invandringen.

  Gilla

 32. Ivar L skriver:

  Tyvärr idiotförklarar du dig själv redan i inledningen:
  ”Jag har många gånger framhållit att Sveriges grundproblem inte är invandringen.”

  Du har ju kurvan, om du byter ut Sveriges befolkning, hur kan det då inte vara ett problem för Sverige? Nationen Sverige alltså, inte den geografiska platsen.

  Allt är inte ekonomi. Även om alla menaiter vore raketforskare, krirurger och ekonomer och BNP sköt i höjden vore det slut på nationen Sverige med invandringen kurvan visar. Vad är det du inte förstår?

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Ivar; han skriver GRUNDproblem. Invandringsproblemet beror på något. Det är det som invandringsproblemet kommer av som är grundproblemet.

   Det är du som idiotförklarar dig själv!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.