Min barndoms julfilmer: National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Mohamed Omar

På svenska heter den här filmen Ett päron till farsa firar jul och ingår i en serie päron till farsa-filmer om familjen Griswolds misslyckade semesterfiranden. Serien gavs ut under National Lampoons varumärke, en humortidskrift i ungefär samma anda som Mad. I tidskriften skrev bland andra filmskaparen John Hughes, känd för sina high school-filmer som The Breakfast Club (1985) och Pretty in Pink (1986). Han skrev även manus till den populära julfilmen Home Alone (1990). Ett päron till farsa firar jul, som är skriven och producerad av Hughes, bygger på en av hans noveller, ”Christmas ’59”, som publicerades i National Lampoon i december 1980, där han berättar om sin barndoms erfarenheter av julen.

I filmens början möter vi Clark Griswold (Chevy Chase) och hans familj i en bil. De är ute på landet för att hitta den perfekta julgranen. Det går inte som Clark tänkt. Han har glömt att ta med en såg och får rycka upp det gigantiska trädet med rötterna. Och så här fortsätter det, Clarks ansträngningar att skapa den perfekta, gammaldags julen för sin familj, kraschar gång på gång. Trots motgångarna behåller han sitt lugn och sin glädje, men till slut brister det – han får ett nervöst sammanbrott.

För bara trettio år sedan var det okej att göra en julfilm med så kallade stereotypa könsroller. Det är Clark som har hand om de traditionellt manliga sysslorna medan hans fru tar hand om köket och barnen. Ja, jag tror till och med att hon är hemmafru. Det är därifrån mycket av humorn kommer, nämligen att Clark försöker leva upp till sin papparoll, men misslyckas. Om det inte fanns en föreställning om hur pappor ska vara, skulle denna humor vara obegriplig. När familjen samlas vid avlånga julbordet sätter sig patriarken på honnören på kortsidan och tar på sig uppdraget att tranchera den helstekta kalkonen. Fågeln visar sig dock bara innehålla luft och inget kött. Den kvinnliga släktingen som lagat kalkonen börjar gråta av skam.

Då hade ännu inte #metoo dragit över världen, så en medelålders vit man som Clark kunde ännu flörta tafatt med en ung expedit på varuhuset – och publiken tyckte inte att det var ”creepy” utan humoristiskt. På nätet ser jag att rättvisekrigarna (sjw:erna) har dömt ut scenen som anstötlig. Hade filmen gjorts idag hade den förmodligen inte kommit med. Här är den:

Om scenen trots allt kommit med i en modern Hollywood-film hade kanske Clark eskorterats ut ut affären av vakter som det sextrakasserande gubbslem han är. Och medan han dragits ut sparkats på av tuffa och modiga tjejer som inte låter sig hunsas.

När de sitter ner vid julbordet, får tant Bethany, eftersom hon är äldst i sällskapet, äran att läsa bordsbönen. Familjen Griswold verkar inte särskilt religiös och inte heller vana vid att inleda måltider med bön. Men det är ju jul. Tant Bethany är dock så tankspridd av ålder att hon i stället läser den amerikanska trohetseden: ”I pledge allegiance to the Flag…”

Alla läser med. Amerikaner kan sin trohetsed, vad kan vi svenskar? Under år 2019 tänker jag lära mig sången ”Sveriges flagga” utantill, helst före nationaldagen.

Flamma högt, vårt kärlekstecken,
värm oss, när det blåser kallt!

Det är rader som passar på en vit och kall julafton. God jul!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

15 reaktioner på ”Min barndoms julfilmer: National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

 1. Lenam skriver:

  Lite trist med den där typen av misslyckande humor. Sune filmerna med töntig familj och nu också adventskalendern.Men dom hade något att förenas kring som var viktigt. Varför det var viktigt kan inte våra barn och ungdomar förstå. Vi har allt gratis, har aldrig behövt kämpa för vårt land. Det är något att vara tacksam för. God Jul.

  Gillad av 1 person

 2. Livet, Trump och allt annat skriver:

  Ja God Jul, herregud vad allt var bättre förr, de där var där och vi var här. Hittade gamla fantomenalbum, hans ärkefiender Singh-piraterna över många hindra år påminner inte så lite om en grupp vi väl känner idag. Fast nästa fantom blir väl ett barn mellan Guran och Fantomen, en hen.

  Gillad av 1 person

 3. Göran Holmström skriver:

  Med min udda filmsmak så passerade även denna rulle förbi utan något större avtryck i minnesarkivet, minns dock att jag fann Beverly D Angelo mycket het som ung.
  Glad över att gumman äntligen kapitulerat och vill dela filmer som inte är Mainstream Hollywood, med mig.
  Apocalypse Now , Dobermann, Fula skitiga elaka, Kika , Vargarnas pakt,
  Perros Amores, Crouching tiger listan på intressanta filmer utan förutsägbara one liners eller fostrande budskap är lång.
  Hollywood släpper ibland något guldkorn, men oftast så mest skräp.
  Bröd och skådespel.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Vår tuffaste samuraj Göran ska förstås också se eller återse de riktiga Bruce Lee-filmerna, de tre ursprungliga Ip Man-filmerna, samt den mindre våldsamma, men för oss västerländska halvbuddister väl så djupa TV-serien Kung Fu från 70-talet (man hittar åtminstone många youtube-avsnitt med Caine), ett par Karate Kid- och åtskilliga Shaolin-filmer inte att förglömma. God Jul, krigare av alla sorter!

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    tackar det värmde bra med alla goda tips.
    Den feta ninjan tackar ödmjukt och önskar en toppen jul tillbaka.
    Ps har du sett Crying freeman?
    Hollywood snodde mycket där.
    Mvh Göran/Kung fu Panda.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag ska kolla, har tyvärr som arbetsnarkoman missat nästan allt i decennier, men genom botaniserande på youtube börjar jag nu fatta vilka oerhörda mängder som har producerats av allt möjligt, både skräp och kvalitet. Två filmer som nog även gumman kan gilla är förstås Kurosawas ”De sju samurajerna” och barn uppskattar också definitivt ”The Fifth Element” (med Bruce Willis och en underbar actionhjältinna och ett klassiskt sci fi-tema. Sci fi-böcker slukade jag i unga år, men många sci fi-filmer är ju jättebra; en gripande och tänkvärd sådan är ”A.I.” av Steven Spielberg).

    Gillad av 1 person

 4. Sand och sand och sand, en elefantian beriden av en dansker mand, först bak o fram, nu över dyn och genom damm, raskt tar sig fram i taklamakan skriver:

  God Jul Omar!

  Gilla

 5. Göran N skriver:

  Chevy Chase ansågs väl inte helt rumsren på 80-talet heller och med dagens mått mätt måste väl följande scen anses vara ett PK-lågvattenmärke. Chevy påminde om Alf, the alien, som ständigt jagade familjens katt Lucy för att göra kattjuice och ständigt misslyckades, men där Chevy istället stötte på vackra kvinnor med samma resultat. Men väldigt oskyldigt.

  Gilla

 6. Haruen al-Manacka skriver:

  ”Vad ska du göra med den där jättegranen?”
  ”Böj dig framåt så ska jag visa dig”
  Konversation med den elaka grannen…

  Gilla

 7. Kronblom skriver:

  Filmen är full av kända skådisar. Bill Murrays bror är Clarks chef. Nån som känner igen grabben i slutet av första klippet? Leonard Hofstader i Big Bang Theory. Den vackra expediten spelas av Nicolette Scorsese. Roligaste snutten är nog när julbelysningen råkar fungera och larmet går i kraftverket som måste skicka ut mer el i ledningarna. God Jul!

  Gilla

 8. Konservativ skriver:

  Här är en rysk tecknad film om kristen tro i det Stalinistiska USSR. Den är gullig och rörande. Och innehåller en del historia.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.