Gästskribent Lennart Waara: Medias elände – eländets media!

Jag var en gång på 60-talet med i den marxistiska vänstern. Ja, jag var till och med ideologiskt ledande kamrat som redaktör för en renlärigt marxist-leninistisk tidskrift. Det är inget jag är stolt över. Det förde dock det positiva med sig att jag lärde mig hur människor i dessa antidemokratiska organisationer tänker och agerar, hur deras heliga skrifter ser ut liksom deras agenda. Genom att lära känna fienden blir man en farligare motståndare.

Varje galen marxistisk uppfattning skulle på den tiden ha en egen organisation, egen tidning och tidskrift. Internet fanns inte. Det sades att ”vänstern förökade sig genom delning” vilket var sant. Till sist var organisationerna så små att de kunde hålla ”massmöten” i en telefonkiosk. En företeelse som nu är historia. Jag menar telefonkioskerna. Vänsterideologerna däremot har överlevt och befolkar idag, universitet, media, statsförvaltning och rikspolitiken.

Efter den sista demonstrationen marscherade vänstern i samlad tropp in i anställningar på SVT, SR, SIDA och det socialdemokratiska regeringskansliet. Där dväljs de och deras barn än i denna dag. Jag känner dem.

Den nationellt konservativa rörelsen idag befinner sig inte i samma situation. Den växer hela tiden och vi som var dissidenter för bara något år sedan har nu brett stöd ute i landet bland vanliga svenska medborgare. Det märks inte minst i alla direkta personliga möten och samtal. Oron och kritiken emot makteliten är legio.

I USA har den intellektuella diskursen mot neo-marxistisk identitetspolitik och PK-ideologi redan vunnits. Föreläsningarna och samtalen finns på Youtube med intellektuella som Sam Harris, Douglas Murray, Niall Fergusson, Jordan B. Peterson, Dave Rubin, Ayn Hirsi Ali, David Horowitz (marxist i USA på 1960-talet), Steve Bannon, Yaron Brook, Dinesh D´Souza med flera.

Däremot är universitet, media och det politiska etablissemanget i USA, liksom i Sverige, hegemoniskt styrda av en vänsterinriktad ideologi. Den kampen återstår. Sverige domineras av några tongivande media, övriga traskar patrullo. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet samt statstelevisionen och statsradion står för en farlig kampanjideologi med fake news, lögner, utelämnanden och halvsanningar i varje känslig ekonomisk, social och politisk fråga.

Den stora uppgiften för alternativa media är att fortsätta kampen mot main stream-media och deras osanningar och återigen sätta kunskap, förnuft, objektivitet och fakta i högsätet för rapportering och analyser. Det var länge sedan vi såg något sådant i Sverige. USA har fördelen av att vara så stort att det finns flera konkurrerande alternativa media med resurser att beskriva, analysera och presentera en annan bild än maktetablissemangets vänsterinriktade identitetspolitik.

De svenska universitetens förfall in i pseudovetenskap i form av genderstudier, feminism, identitetspolitik, globalism och olika typer av rasistiska teorier om minoriteter är farlig. På den punkten återstår den nödvändiga intellektuella analysen innan universiteten åter domineras av forskning med utgångspunkt i seriösa vetenskapliga teorier, metoder, analyser och undervisning.

Idag är alternativa media i Sverige, ofta strukturellt underfinansierade, men ändock framgångsrika med att presentera fakta, analyser och beskrivningar av samhälleliga fenomen, strukturer och händelser som övriga media utelämnar. Det görs med ett litet antal intellektuellt hederliga och kunniga skribenter, krönikörer och redaktörer. I många avseenden är de en förebild för main stream-media inte minst genom att oftast ange och länka till källor bakom artiklar och påståenden.

Det som behövs idag är bland annat att samla krafterna och utveckla en större daglig publikation för att också nå ut till den breda gruppen medborgare med berättelser och kunskap om vad som händer i Sverige. Huvuduppgiften för en bredare publikation är att beskriva och analysera problemen med dagens politik utan att blunda för bakgrund, orsaker och konsekvenser. Kampanj-journalistiken på Wolodarskis DN måste motverkas, lögnerna i statstelevisionen och statsradion måste påtalas och halvsanningarna i SvD avslöjas.

Ramen för en mediasatsning bör vara brett konservativ med olika perspektiv och analyser. En mångfald av berättelser och analyser skall kunna presenteras inom den gemensamma ramen men med huvudfienden uppfattad som den neo-marxistiska identitetspolitiken och genusideologin på universitetens humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteter samt i media, statsförvaltning och det politiska etablissemanget.

Den nämnda uppgiften kräver ett brett konsortium av nationellt konservativa investerare med starka samlade finansiella resurser. Det behövs också några mediaentreprenörer som kan samla befintliga och nya krafter och på sikt skapa en slagkraftig mediaenhet med en daglig publikation, nätupplaga och sannolikt också förlagsverksamhet. Förlagsverksamheten är viktig för att publicera viktig litteratur som idag på grund av det ideologiska förtrycket har svårt att hitta förlag.

Projektet syftar inte till att leverera kommersiell avkastning för dem som investerar. Investerare och entreprenörer kommer att vara med om att skapa en nyhetsplattform för breda grupper av svenska medborgare. Plattformen skall motverka indoktrineringen som präglar dagens media. Det handlar om att rädda den svenska nationen.

Lennart Waara disputerade 1980 i ekonomisk historia på en avhandling om statligt företagande i marknadsekonomier. Undervisat vid Uppsala universitet. Arbetat som revisionsdirektör på Riksrevisionsverket. Organisationskonsult med uppdrag åt bland andra finansdepartementet, utrikesdepartementet och åt Sida i Ryssland. Företagsledare i olika företag bland annat som VD och rektor för Beckmans School of Design. Karriären avslutades som näringslivsdirektör i Örebro kommun.

49 reaktioner på ”Gästskribent Lennart Waara: Medias elände – eländets media!

  • Daniel Asplund skriver:

   Detta är förmodligen väldigt naivt, men varför inte dela upp Public Service budget i två högar. En halva som går till vänster (SVT SR) och den andra till ett nytt mediahus.

   Gillad av 1 person

 1. Konservativ skriver:

  Börja prenumerera på Nya Tider och Fria Tider istället.Två utmärkta medier som är just Konservativa. Till skillnad från Sam Harris, Jordan B. Peterson och David Horowitz.
  Det vore ju bra om Sverige kunde bli just Konservativt istället för att bli Neo Konservativt?

  Gillad av 3 personer

 2. Thomas Ek skriver:

  Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin, få ordning på vårt samhälle och vår värld annars.

  Gillad av 3 personer

  • kregah bundolo skriver:

   Ja men detta är ju en plattityd. ”Skrota”, hur då? Artikelförfattaren har svaret, på samma sätt som de förstörde Sverige, genom infiltration, lögner och att långsamt ta över inifrån. Vänstern har en talang för detta eftersom de inte förstår vad det är att vara ärlig. Så låt de lismande som nu börjar bli rädda för sin egen skapelse när invandrarna blivit många fixa detta istället för att skriva massa ursäkter på DGS.

   Gillad av 2 personer

  • ludde38 skriver:

   Håller med. Ett mediehus som kunde inkludera, förutom Kvartal, DGS, Ledarsidorna.se, Henrik Jönsson, Rebecka W U, Tino S, Jens Ganman, Panshiro, Joakim la Motte samt gärna GP:s ledarredaktion också vore mums för oss som mår politiskt illa av den dominans som råder från Public Service och DN med flera vänsterliberala och socialistiska journalister.

   Gilla

 3. Christer H skriver:

  Behovet är stort av korrekta nyheter och kompententa, granskande analyser av hur medborgarnas pengar hanteras och missbrukas i stat och kommun och en debattsida med
  högt i tak.
  Vi är många medborgare som skulle vara beredda att prenumerera på en sådan daglig
  tidning.
  Tillräckligt många? Jag tror det. Marknaden finns.

  Problemet är produktionen – vem, vilka kompetenta mönniskor kan och vill utsätta sig att åstadkomma denna sakliga, objektiva produkt i
  ett land där den offentliga makten använder alla härskartekniker och propagandaknep i rakt nedstigande led från Tyska Demokratiska Republiken och där den s.k. autonoma vänstern
  i demokratiens namn utövar ren terror mot icke-socialister och oliktänkande?

  Gillad av 4 personer

 4. Östrahult skriver:

  Sveriges styrs idag till stora delar av kompisgäng som använder vänskapskorruption som metod. Det kan de göra genom att de som skulle kritiskt granska sådana saker själva är en del av systemet. De är också väldigt bra på att dupera vanligt folk genom att spela goda och kränkta när det passar.

  • Det är ingen som frågar handelsminister Linde hur det kommer sig att hon redan sitter i studion efter dagens möte i Bryssel, om det var nödvändigt åka privatjet
  • Ingen som frågar varför Pascalidou alltid får uppdrag
  • Ingen som frågar varför Erica Bjerström nu är ledande klimatexpert
  • Ingen som frågar varför Engdahl släpat in alla sina supar-kompisar i akademin
  • Ingen som frågar hur heliga FNs lönesättning går ihop med tesen om allas lika värde
  • Ingen som frågar Eliasson om hans ansvar för korruptionen inom FN
  • Ingen som frågor Lööf öm Bondeförbundets nazism
  • Ingen som frågar Löven om hans morfar nazisten
  • Ingen som frågar varför man bara säger att det är ”unga män” inblandade i skjutningar
  • Ingen som frågor vad som låg bakom slagsmål mellan ”grupper”
  • osv

  Gillad av 11 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Sinnet är förbannat svart så här efter ytterligare några muslimska angrepp, vår nya jultradition. Ytterligare några vita mördade av en muslim i våra politikers sold. Ytterligare ett par steg ned i helvetet.

    Somalier vid Houses of Parliament igen. Hur många terrorangrepp missar vi för att de inte längre rapporteras? De går samma väg som våldtäkterna. Syns inte, finns inte. Och politikerna bråkar vidare om vilken konstellation i Riksdagen som skall få nöjet att beordra fram fler terrorangrepp, fler övergrepp, fler våldtäkter, fler fyrdelade elvaåriga småflickor på huvudstadens gator. Stjärtros.

    Gillad av 7 personer

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Så följ efter dem med deras egna metoder, hela vägen in i institutioner, stat och media.

  Framstöt tills genombrytning kan ske, sedan inringning och sedan nedkämpande av motståndsfickor. Alternativt skapandet av ‘motti’ om man tvingas till defensiv strid.

  I överförd betydelse, förstås.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

 6. kregah bundolo skriver:

  Det enda ni vänstermänniskor är bra på det är att använda er avundsjuka och låga moral till konstruktivt förstörande, ni organiserar er och infiltrerar och indoktrinerar så sätt igång! Din skuld i detta står klar, så till himlen kommer du inte. Ni byggde detta så då får ni väl demontera det också.

  På ett mera personligt plan så undrar jag om du ligger vaken och har dåligt samvete för de många våldtäkterna av svenska flickor? Jag gissar att svaret är nej och att det är där skiljelinjen går mellan de som väljer den totalitära vägen, som vänster, nazism eller annat, eller den som vill ha ett samhälle med fria individer. Ni har inget samvete, från början, är det där det började?

  Gillad av 3 personer

 7. Nils Dacke skriver:

  Till att börja med tycker jag vi avskaffar begreppet alternativ media och istället börjar använda begreppet fri media. Nästa steg i utvecklingen bör bli någon form av samarbete inom fri media för att kunna öka bredden och stärka spetsen, med mål att till slut skapa ett från PK-regimen fristående och oberoende mediahus som kan på allvar konkurrera med floskel och värdegrundsextremister.

  Gillad av 12 personer

 8. Gregor Samsa skriver:

  Per Svensson och den självrättfärdiga journalistikens haveri:

  Något av det mest illustrativa exemplet på journalistikens totala haveri. Intellektuell ohederlighet och monumentalt moralistiskt och paternalistiskt översitteri utgörs av
  Per Svenssons vidrigt självgoda utfall mot Anna Dahlberg i en debatt på Publicistklubben.

  Per Svensson, numera dagispolitisk krönikör på ledarredaktionen, DN propagerar helt
  ogenerat för behovet av att undertrycka nyheter och fakta som riskerar att ge en ”felaktig”
  bild av sakernas tillstånd; enligt Per Svensson har Anna Dahlberg svikit det goda liberala
  journalistiska uppdraget som tydligen går ut på att filtrera nyheter och stoppa huvudet i
  sanden.

  Debatten finns att se på youtube, Publicistklubben; sökord; Tiggare, Etnicitet och SD och
  gick av stapeln för tre år sedan.

  Gillad av 6 personer

  • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

   Jag tror Anna Dahlberg gör mycket mera för att upprätthålla status quo genom att inte den allra mest intellektuellt ohederliga positionen man kan idag. Per och de andra väljer ondskan, och genom det sönderfall de skapar så kommer något nytt. Anna tror att det finns en gyllene medelväg där hon kan leka att de är goda och alla skall sjunga kumbaya med migranter och de av främmande kultur. Genom att upprätthålla denna myt så är Anna, Teodorescu, Gür och de andra (som börjar samlas på kvartal) de som gör mest för fortsatta våldtäkter.

   Gillad av 4 personer

 9. Aha skriver:

  Strålande. Kraftsamling är det som borde gälla. Orkar man man inte med ett mediahus bör åtminstone det fragmentariska nya media börja samarbeta om inte annat för att få fram portalfigurer som kan kräva att få höras inom media, framför allt inom public service. Nya media strategiska beslut bör vara att försöka spränga vallen in till massmedia kundunderlag; nå hela det svenska folket. Miljoner läsare istället för hundratusentals.

  Det handlar om att de nationalkonservativa får göra sina röster hörda. De torde utgöra 20 – 40% av befolkningen, troligen de mest statsbärande i form av skatteinbetalningar.
  Nationalism är ett ord som försetts med en negativ klang trots att det egentligen handlar om att likt företag nå framgång och må väl för en given grupp. Ett djupt mänskligt beteende som globalisterna lär få kämpa emot.

  Undertecknad bejakar helhjärtat skribentens förslag till att samla krafterna till en mediasatsning.

  Gillad av 5 personer

 10. Axel T skriver:

  Man blir ju hoppfull nu när Löfven håller på att bli en medelmåttig riksdagsledamot. M och KD budgeten ger visst hopp. Men än är det inte klart, politiker spökena, C och L har inte gjort bort sig tillräckligt ännu.

  Gillad av 1 person

 11. Christer Hanefalk skriver:

  Lennart!

  För mig som ägnat närmare 50.000 timmar av mitt liv åt retorik och att förkovra mig i detta fantastiska ämne, var det en stor glädje att läsa din artikel. Den skulle förmodligen inte ha kunnat skrivas av någon (?) enda lärare i vårt land med ansvar för svenskämnet – den nivån du håller är det inte många som når. Jag gillade hela texten men den här formuleringen är – för en retoriknörd som jag – underbar: ”Till sist var organisationerna så små att de kunde hålla ”massmöten” i en telefonkiosk. En företeelse som nu är historia. Jag menar telefonkioskerna.” Den påminner mig om Jay Leno och The late night show där det kunde låta så här (min översättning): ”Läste ni om rockstjärnan NN som efter en konsert förstörde ett hotellrum tillsammans med sina vänner. Märkligt! (paus) Jag trodde inte att han hade några vänner.”

  Återkom gärna med fler artiklar!

  Gillad av 2 personer

  • lennart waara skriver:

   Christer stort tack för din uppskattande kommentar! Jag skall verkligen försöka hålla uppe kvaliteten på mina texter. Du hittar förra texter under olika ämnen på min blogg: lennartwaara.com

   Gilla

   • Christer Hanefalk skriver:

    Hej Lennart!

    Lite nördkunskaper på ‘vägen’.

    Din rubrik ‘Medias elände – eländets media’ är en rätt elegant formulering den också. Den är en kombination av något som på grekiska kallas ‘antimetabola’ och på latin ‘commutatio’ (kan också på grekiska heta antimetabole) som är den ordvändning som du gör (alltså enligt modellen ‘en för alla – alla för en’), men du lyckas också få till något som på grekiska kallas ‘antistatis’ och på latin benämns ‘refractio’ – betydelseglidning på svenska – därför att ‘eländet’ inte har riktigt samma betydelse om man jämför de två leden.

    I det första ledet så står ‘elände’ för ‘svårigheter’ – alltså de svårigheter som media möter – medan ‘eländet’ i det andra ledet står för innehållet i våra medier. Det vill säga att de har en tendens att med förkärlek rapportera om ‘eländet’ i olika former.

    Tänk så kul man kan ha med hjälp av fullkomligt värdelöst vetande. Som du kanske förstår så stänger jag av teven när våra ledande kanaler har en så kallad ‘retorikexpert’ i studion. Ordet ‘expert’ kommer för övrigt från latinets ‘expertus’ som är bildat till verbet ‘expiriri’ som betyder ‘försöka’ alternativt ‘pröva’. En expert bör alltså vara någon som försökt/prövat något över längre tid. Jag rekommenderar varmt att TV-kanalernas ‘experter’ – i fler ämnen än mitt eget – börjar göra just detta.

    Förslagsvis genom att läsa på lite mer om det de uttalar sig om.

    Gilla

 12. Kjt skriver:

  Någon möjlighet till en ”brett konservativ” samling ser jag inte. Folk kommer hela tiden att frysas ut för att de är för mycket ”vänster ”.

  Gilla

 13. p kohlin skriver:

  Hej Lennart Waara! Jag kommer ihåg din vänsterradikalism i Hallstahammar, vi var skolkompisar och tog studenten i samma klass 1966 Jag gick realmattegrenen. Det är alltid intressant att se våra åsiktsförändringar under livets gång, själv var jag då och under något decennium LITE vänster men avog mot marxismen som jag såg som diktatorisk/omänsklig. Prof Victor D Hanson är en bra konservativ, kollar hans inlägg på youtube allt emellanåt. DGS är ju något fantastiskt tycker jag, en stor eloge till PE o andra som bidrar till hög intellektuell nivå här. En politik bör fram som tar bort presstöd, skattebetalare som betalar för att bli indoktrinerade är ett dåligt skämt. För övrigt finns ju redan ganska många konservativa sajter inkl. en del amerikanska. Vad kan man göra i vårt lilla land för att nå det du föreslår? Du har ju delvis svaret; det börjar med grupperingar….(precis som då). Skrivet i all hast…..

  Gillad av 6 personer

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Det värsta är ändå att fanskapet tycks gå i arv om man studerar vad vissa av marxisternas barn håller på med i dag. Som en övertygad Darwinist anser jag vad Lysenko höll på med var nonsens men vem vet kanske hjärntvätten påverkar generna. Men Lysenkos försök att odla vindruvor på Taimyrhalvön, som fick Stalins stöd, fungerade inte särskilt bra och de stackare som misslyckade fick nackskott eller så hamnade de i Gulagen. Proof of the pudding lies in the eating.

  För övrigt får vi hoppas att PK-ismen går samma utveckling till mötes som den svenska överklassmarxismen och atomiseras eller ännu bättre förvandlas till ensamma kvarkar.

  Gillad av 4 personer

 15. olle reimers skriver:

  Föreningen Motvikt (nybildad) med Åke Thunström i spetsen och med mig själv som en av grundarna, har hittat en annan lösning.

  Vår tanke är att fria medier, bloggare och andra ska ha vår plattform Lästips, som platsen där de kan publicera sina alster. Lästips bygger på samma grundmodell som Spotiry.Läsaren gör en prenumeration och får mot en abonnemangssumma tillgång till ett antal publikationer.

  Lästips har redan attraherat såväl mecenater som bloggare och annonsörer.

  Gillad av 3 personer

  • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

   Jag vill inte klaga för det är bra att alla gör något, men sidan är mycket tung, för en novis oöverstiglig, min gamla mamma klarar det inte, och jag tror heller inte att ungdomar börjar på denna sida, för dem gäller youtube och vad kompisarna kollar på (om ni fått in något dissidentbudskap i Fortnite så hade det liknat något, men där kan man inte ens välja om man blir vit eller eller svart eller kvinna eller man), målgruppen verkar vara dissidentnördar (som jag själv).

   Gillad av 1 person

   • Torbjörn Johnson skriver:

    Hej EN DANSK….
    Lästips är som du skriver mycket tung. Det vet vi, men den är inte tänkt som mer än en förteckning över vad som finns (ursprungligen min privata lista), plus en plats där vi testat att göra sammanfattningar och rekommendationer. Vi jobbar med att ta fram något helt annorlunda och mer lättillgängligt inklusive video. Lästips är bara en förteckning och kommer inte att bli en plattform för bloggare, de har redan sina. Hör av dig via kontaktformuläret om du vill veta mer eller bidra.

    Gillad av 2 personer

 16. Hovs_klipphällar skriver:

  Noterar att det finns gamla medlemmar av studentvänstern som senare gjort bättring — ex-vis denne Lennart Waara. Själv var jag vänsterradikal i början av 1970-talet men aldrig särskilt aktiv, och jag lämnade så småningom vänstern helt och hållet.

  68-vänstern drabbade västvärlden som en tsunamivåg, men denna tycktes snart ebba ut; många trodde så. Men i själva verket var det snarare som Lennart själv beskriver saken ovan — att studentaktivisterna gick ”.. i samlad tropp in i anställningar på SVT, SR, SIDA och det socialdemokratiska regeringskansliet….” och därmed fick makt över en enorm apparat för att styra opinionen i landet.

  De sprang alltså inte längre och demonstrerade på gatorna, utan ägnade sig med liv och lust åt att bryta ner samhället inifrån. Med tiden slipade de sin retorik och modifierade sitt budskap, och omformade sig till den maktfaktor vi brukar kalla ”PK-sekten” eller ”kulturmarxisterna”.

  Denna maktfaktor har lyckats etablera sig överallt i samhället, inklusive de flesta politiska partierna, och därigenom har statens representanter alltmera kommit att bli våra fiender.

  De använder ett enormt maskineri av propaganda och rena lögner för att driva igenom sina destruktiva planer, för att sedan då de avslöjas fåraktigt urskulda sig med att ”Sverige har varit naiva!” — Och därefter fortsätta driva ungefär samma destruktiva politik som förut.

  Deras åtgärder kan ses som rent vansinne eller som orsakade av inkompetens, men i grund och botten är de resultat av en ren ondska; alltså en medveten vilja att förstöra det samhälle vi lyckats bygga upp

  PK-sektens hantlangare vill riva ner detta, och i stället vill de synbarligen att Sverige ska tillåtas hamna i anarki — för att så småningom bli en provins i en stat som styrs av muslimska lagar — sharia.

  Gillad av 6 personer

 17. Janne skriver:

  Är inte skälet till att public service mfl publicerar halva nyheter att de inte tror på en representativ demokrati med fria medborgare med hopp om framtiden utan föredrar en ”soft tyrannical state”?

  Gilla

 18. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Noterar, som tidigare, att det i det svenska kabeltvutbudet inte går att teckna sig för FOX News.
  Vilken sabla otur va?

  Gilla

 19. caerulis skriver:

  Den bäst positionerade svenskspråikga alt media plattformen att stödja kan vara nyhetsaggregatorn alfheimr på http://alfheimr.is.

  Alfheimr är en one-stop-shop som för en bredare publik presenterar nyheter från nästan hela svenska alt media, ca 40 källor och bloggar.

  Stöd till denna tjänst ökar per automatik besöket och stödet till alla de nyhetskällor som länkas till.

  En sådan enkel sak som en annonskampanj skulle alltså kunna resultera i gemomslag för hela alt medias startfält – eftersom alfheimr inte producerar egna texter utan bara länkar till andra.

  http://alfheimr.is

  kontakt: info@alfheimr.is

  Gillad av 1 person

 20. W skriver:

  Kostnader för tolkhjälp drygt 6,5 miljarder sedan 2014 – arabiska och dari ökar mest.

  En utredning har lämnats in till regeringen gällande tolkverksamheten i Sverige.

  I utredningen fastslås att Sverige kraftigt måste bygga ut tolkutbildningarna för att kunna täcka behovet. De tolkspråk där efterfrågan är störst är arabiska, dari, somaliska och tigrinska.

  Observera att de föreslår ytterligare kostnader. Inte ett ord om att asylanten efter en kortare tid själv ska göra sig förstådd alt.själv bidra med tolkhjälp.
  Som vanligt inga krav på asylanterna, bara ett evigt slöseri med skattemedel.

  Gillad av 1 person

 21. Christer Hanefalk skriver:

  Hej Lennart!

  Lite nördkunskaper på ‘vägen’.

  Din rubrik ‘Medias elände – eländets media’ är en rätt elegant formulering den också. Den är en kombination av något som på grekiska kallas ‘antimetabola’ och på latin ‘commutatio’ (kan också på grekiska heta antimetabole) som är den ordvändning som du gör (alltså enligt modellen ‘en för alla – alla för en’), men du lyckas också få till något som på grekiska kallas ‘antistatis’ och på latin benämns ‘refractio’ – betydelseglidning på svenska – därför att ‘eländet’ inte har riktigt samma betydelse om man jämför de två leden.

  I det första ledet så står ‘elände’ för ‘svårigheter’ – alltså de svårigheter som media möter – medan ‘eländet’ i det andra ledet står för innehållet i våra medier. Det vill säga att de har en tendens att med förkärlek rapportera om ‘eländet’ i olika former.

  Tänk så kul man kan ha med hjälp av fullkomligt värdelöst vetande. Som du kanske förstår så stänger jag av teven när våra ledande kanaler har en så kallad ‘retorikexpert’ i studion. Ordet ‘expert’ kommer för övrigt från latinets ‘expertus’ som är bildat till verbet ‘expiriri’ som betyder ‘försöka’ alternativt ‘pröva’. En expert bör alltså vara någon som försökt/prövat något över längre tid. Jag rekommenderar varmt att TV-kanalernas ‘experter’ – i fler ämnen än mitt eget – börjar göra just detta.

  Förslagsvis genom att läsa på lite mer om det de uttalar sig om.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.