Dubbel omfattning

Anders Leion

Rubriken använder sig av en militär term. Vi känner väl alla till den. (Även jag, trots min ringa militära erfarenhet. Jag gjorde 15 månader och gick ut som nummer tre – från botten. I slutet av tjänstgöringen, när vi var placerade på trupp för att ta hand om de nyinryckta, höll jag en lektion som gick ut på att med hjälp av filmade stridsvagnar som besköts med Carl Gustaf, granatgeväret, öva rekryterna att sikta rätt. Efter skottet stannades filmen och inspekterades duken för att se var skottet från det lågkalibriga insatsvapnet tagit. Under tiden som jag summerade resultatet för soldaterna, sittande i gräset framför mig, stod en tjock gubbe och tittade på en bit ifrån. När lektionen var slut kallade han mig till sig och sa: ”Det var den bästa lektion jag någonsin sett!” Han gick därifrån och sergeanten kallade på mig: ”Vad sa pansarinspektören?” Jag upprepade det. ”Jaha, vi har redan satt betygen, också dina”).

Dubbel omfattning innebär att man med hjälp av terrängen eller mörker eller annat försöker ta sig förbi fiendens flyglar och falla honom i ryggen. Det kan ske aktivt – de egna rör sig – eller passivt, man låter fienden tränga undan den egna centern. Det var så Hannibal gjorde vid Cannae år 218 före Kristus. Romarna trodde att hans center höll på att kollapsa. När de trängt tillräckligt långt lät Hannibal sina flyglar låsa in romarna. I säcken som uppstod dödade han sedan drygt 60 000 romare.

Varför är folk så sura nuförtiden? Det gäller i alla sammanhang. Jag har bott i nära sextio år i Stockholm. Aldrig har staden varit så frånstötande som nu. Det är stockholmarnas fel. De är som vanligt sura och oartiga men nu har de på de senaste åren också blivit förvandlade till vandrande döva och oseende stoder.

Det gäller också i politiken. Alla partiers anhängare verkar sura. Ingen verkar ha roligt. Allt gör de därför att de är tvungna till det – vad det nu är – inte därför att de vill det och tycker det är angeläget.

Den ena yrkesgruppen efter den andra uttrycker missnöje med eller rentav förtvivlan över sin arbetssituation. Vad har hänt? Jag skall förklara.

De har utsatts för dubbel omfattning. Våra makthavare är inte dumma. De är minst lika listiga som Hannibal. Från ena hållet binder de medborgarna med allt fler och allt trängre lagar, från andra hållet skapar de sig utrymme genom att avlägsna sig allt längre från samma medborgare.
Lärare, läkare och andra yrkesgrupper som tidigare, under eget ansvar, utövat sina yrken med betydande rörelsefrihet, styrs nu alltmer av lagar och regler utformade på politikernas order av byråkrater –– som inte kan verksamheterna. Resultatet av en ny förordning brukar inte bli lyckat, vilken blir anledningen till utfärdandet av en ny regel. Och så vidare.

Politikerna sitter på pengarna. De kan därför räkna med betydande följsamhet, också inför de mest korkade påhitt. Genuscertifiering är en sådan. Den kan leda till betydande nackdelar för verksamheten – ja till och med till mycket farliga arbetsmiljöer.

Men detta slags byråkratiska, alltför detaljerade styrning kan leda till också andra, obehagliga följder. Känner sig den enskilde alltför kringskuren av reglerna, alltför arbetsbelastad av något som man känner inte är produktivt utan tvärtom hindrande, kommer han att efter hand dra sig undan, göra mindre, sjukskriva sig och på andra sätt fuska. Och byråkraterna, påhejade av politikerna, försöker råda bot med hjälp av… Ja, ni vet.

Det är ena flanken. Det andra är att samma politiker som är så ivriga att styra andra, alltmer frigör sig själva från varje kontroll, varje beroende av medborgarna – utöver den som utövas vid valen. Pengarna flyter in till partierna oberoende av om de har några medlemmar eller inte. Byråkraternas beroende av medborgarna minskas när tjänstefel avskaffas som lagbrott – och därmed vänder sig dessa bara åt ett håll, mot politikerna. Partierna är inte längre beroende av sina medlemmar och därmed inte särskilt intresserade av dessa. De behövs bara inför valen, då de upphöjs till valarbetare. Men då har de blivit tjänsteandar utan eget inflytande, använda för att sprida redan färdigförpackade åsikter och förslag som tagits fram vid sidan av medlemmarna, med hjälp av fokusgrupper och opinionsundersökningar. Det är detta svaga beroende av medlemmar och sympatisörer, som möjliggjort de häftiga kursändringar vi sett flera exempel på under senare år.

Det är också denna dubbla omfattning: hård styrning nedåt och samtidigt frigörelse uppåt, för makthavarna, som möjliggjort den fullständigt huvudlösa invandringspolitiken. Utan denna dubbla omfattning skulle politiken omedelbart stoppas vid första val. Nu har den kunnat fortgå i flera decennier.

Men politikerna kan inte ansvara för allt. Deras arbete underlättas också av massmedias förräderi mot folkväldet. Massmedia har sett som sin uppgift att undervisa folket om politikernas visa beslut. Detta uppfattar massmedia som ett heligt uppdrag. De anser sig därför ha haft och ännu ha rätt att understödja den av sjuklövern förda politiken också med halvsanningar, rena lögner och framförallt med förtiganden.

Kanske håller läget på att något förändras, men att döma av Nobelstiftelsens fortsatta bojkott av SD och Jimmie Åkesson går det inte särskilt fort. Det kan också tyvärr bli så att Liberalerna och Centern försöker rädda sina skinn genom att tillsammans med S återinföra den tidigare invandringspolitiken. Se här! kan de skinande av belåtenhet säga till sina (alltmer krympande) anhängarskaror. Vi gör skillnad! Utan oss skulle omänskligheten få råda!

Och de har rätt. Den dubbla omfattningen fungerar. Styrningen nedåt med hjälp av lagar, förordningar och mästrande massmedia tillsammans med det fullständiga oberoendet av medlemmar och sympatisörer kan rädda dras tillvaro i ytterligare några år. Vad tror ni händer sedan?

46 reaktioner på ”Dubbel omfattning

 1. Lenam skriver:

  Det är för mycket mörka krafter och för lite ljus och framtidshopp. De mörka krafter som Nobelstiftelsen sladdrar om i sitt Nobeltal handlar om dem själva. Han uttrycker sin sura bitterhet på knackig Engelska för att inte han fick sin vilja fram med sin fula Nobelkartong. Må Nobelkartongen aldrig få uppföras i vår vackra innerstad.

  Gillad av 5 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja Lenam, det var ett märkligt anförande. Mycket utmanande att dra upp det kontroversiella
   Nobel-bygget i det här sammanhanget. Undrar just vad Silvia hade att säga om detta, han hade ju henne som bordsdam. Kan inte tro att hon och maken är positiva till detta schabrak. Och de ”mörka krafterna”, ja, Nobelstiftelsen hade ju inviterat en hel del av dem, representanter för Saudiarabien, Eritrea, NordKorea, Zimbabwe osv. För han kan väl ändå inte menat den där ettbarns pappan från Sölvesborg ?

   Gilla

 2. Janne skriver:

  I takt med att den gemensamma kulturen och tilliten mellan medborgarna försvinner ersätts denna av en allt mer totalitär stat.

  Tyvärr tenderar denna stat att bli anarko-tyrannisk i och med att den visar stor oförmåga i att kontrollera brottslingar och därför övergår till att i stället kontrollera offer och oskyldiga.

  Gillad av 4 personer

 3. Thomas Ek skriver:

  Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Vi kommer aldrig någonsin, få ordning på vårt samhälle och vår värld annars.

  Gillad av 6 personer

  • Aha skriver:

   Medhålles. Det är mot public service man bör sätta in stöten. De är bundna att leverera mångfald, saklighet, opartiskhet och annat smått och gott. Det ska man skjuta in sig på och bombardera dem med påpekanden kring detta. Demonstrationer kan hållas framför deras huvudkontor på Gärdet. Utredningar kan göras om vad som fallerar och hur public service skulle kunna reformeras.

   Något hundratal frivilliga med några timmars arbete per vecka skulle metodiskt kunna följa public services sändningar, jämföra sändningarna mot nya media och utlandet, registrera vilka åsikter som kommer till tals och inte kommer till tals, mäta i vilken omfattning partier kommer till tals, positivt och negativt. Mäta omfattningen av PK-ämnen resp. icke PK, tex om hårdare straff resp. mildare straffskala. Registrera aktivism som tex nu i dagarna då SVT till skillnad från utlandet konsekvent inte nämner koppling till Islam i terrordådet i Strassbourg. Tjänstemän på TV har alltså bestämt att kopplingen till Islam inte är relevant vilket alltså är raka motsatsen till vad det är; terroristen har radikaliserats via Islam. Utan Islam hade det i det här fallet inte varit någon terrorist.
   Aktivism är också att inte ställa de uppenbara följdfrågorna såsom när statsministern säger att invandringen är lönsam inte fråga statsministern hur det vara möjligt när snart en miljon människor lever i utanförskap.

   Faller public service och blir fristående från PK-ismen blir det svårt för övriga media att fortsätta som vanligt. Det blir dissonanser i nyhetsutbudet.

   Gillad av 7 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Jag tyckte att Patrik i går avfärdade alla politiker som okunniga och dumma, inte beräknade och ondskefulla. Det är min bestämda uppfattning också.

  Gillad av 1 person

  • Expressen skriver om våldtäkter som alibi för sitt eget våldtäktsstöd skriver:

   Kan du inte bli konkret. Välj en specifik fråga där du är klok och alla dessa människor som jobbar med det varje dag är okunniga och dumma. Detta är inte rocketscience, Ebba blev lemlästad, av en muslimsk terrorist, som Greta skulle säga, det kan väl ett barn förstå? En hel statsapparat har jobbat med detta i årtionden, vilken märklig mekanism har gjort att inte en enda som kan förstå basala logiska samband har kommit att styra oss. Det är bara en utsaga du kommer med, helt utan grund i verkligheten.

   Vänligen välj en mycket konkret fråga som nu upprör allt fler och för i bevis att det beror på okunnighet och dumhet. Riksdagen är dum, bundestagen är dum, engelska parlamentet är dumt, Macron är dum, Obama var dum och FN är dumma, och alla i EU likaså, Soros är dum och Rothschilds är dumma. Herregud vad det finns många dumma och okunniga i världen.

   De vill ha det så här, självklart så.

   Gillad av 11 personer

 5. Expressen skriver om våldtäkter som alibi för sitt eget våldtäktsstöd skriver:

  Jag tror det började tidigare, när alla dessa vänstermänniskor trodde att de gjorde något bra, att de intog en högre moralisk position än de som försökte tjäna pengar och sköta sig själva. Skillnaden var mellan höger och vänster att högern innersta var frihet att göra sitt bästa och ta hand om sin familj och jobba, medan vänster från allra första början endast handlade om att organisera sig för att stjäla och mekanismen för det var från allra första början att uppmuntra svaghet och split och söndring, så slavpartiet demokraterna vann över de svarta genom bidrag och misären på 30-talet, vänsterns livsblod har alltid varit misär, och är den inte där från början, då kan man skapa den genom att uppmunts folks värsta instinkter, så det är följdriktigt att vår kultur hånas och förstörd, arbetsmoral och att kämpa misstänkliggörs, rasism och offergrupper underblåses, brottslingar går fria, terrorister statsfinansieras och så klart, massinvandring. Allt är vänsterns fel, och så klart de från höger som är förrädare, vilket idag i Sverige innefattar hela 7-klövern, det är ingen skillnad i apburen. I Sverige är vi bara lite värre ute på grund av den höga skatten, när man betalar så höga skatter så är man icke fri.

  Så om det finns ett helvete så hoppas jag att vänstern hamnar där och tar sina kompisar med sig. Ledarsidorna som, likt många som leker att de inte är pk, intar en intellektuellt direkt löjlig position och nu jagar de några ”extremister”, likt de en gång jagade SD. Jag frågar mig, vad är extremt med självförsvar? Man drivs till detta, Ledarsidorna jagar nu sådana som exakt följer vänsterns egna metoder, infiltrerar och organisera sig, har inte ni sossar alltid gjort så. Ni har förstört detta landet, kanske för all framtid och inte ens nu kan ni erkänna ert misstag.

  Ni har skapat våldtäkterna, hoppas det följer er i graven. Er moraliska position är den lägsta av de lägsta, innan ni inser det så kommer vi ingen vart utan att störta er. Dessa halva kappvändningar står mig upp i halsen.

  Gillad av 10 personer

  • A skriver:

   Ja Samarkand, jag tycker vi kommer loss tankemässigt. Vi kopplar ett grepp om detta, det är helt klart för mig. Men jag retar mig på att huvudet inte har tillräcklig fokus på hur ondskan/socialismen kan motas effektivt. Dock börjar jag få aningar om hur detta kan behöva se ut. Det blir lättare ta den vi hornen när man vet vad den är. Detta är den eviga kampen och det är på riktigt. Myterna är kopplade till verkligheten, jag inser det nu.

   Mvh A

   Gilla

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  Dubbel omfattning fungerade i två-dimensionell krigföring vilket var vad som bjöds när det begav sig. Det gäller även i det politiska. Med begrepp som totalt krig, och med krigföring med annat än blanka vapen, och framförallt med det lilla kriget, kan även dagens hegemoni besegras; särskilt som krigföringen (i överförd betydelse enligt samma mönster som bloggposten) nu är flerdimensionell och även kan utföras framåt och bakåt i tid – ett ord eller en gärning som blott för tjugo år sedan inte ens renderade höjda ögonbryn är nu att betrakta som konstant pågående nålsticksattacker från kolonnens flanker.

  Rom förlorade slaget men förintade till slut Kartago. Man kan med visst fog säga att Rom även de utförde dubbel omfattning – men i skala flera fältslag och krigståg, istället för det enskilda slaget. Man kan med fördel låta sig inspireras av den sortens tänkande.

  Cannae utkämpades år 216 fk; år 146 fk förintades Kartago av Rom.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 7. Dandersan skriver:

  Kyrkan står väl för kärlek och förståelse för den mänskliga svagheten kan man hoppas.
  Fast dess överhuvud tycks ha glömt kärleksbudskapet nu i Juletid.

  Varför är det så svårt vara kristen och förlåtande?

  Gilla

 8. LJ skriver:

  Har hört några säga att de ska stanna i Sverige ”kämpa för sitt land”.

  Varje gång jag hör detta tänker jag:

  Vilket land? Definition? Människors som bor i Sverige? 1/3 av dem förstör mer än de skapar. Arealen som utgör Sveriges gränser? Varför?

  Den humanitära stormakten som ger gymnasieamnestier? Landet där ca hälften av befolkningen är hjärntvättad, ofta bortom räddning? Landet som närmar sig 10% muslimer och sannolikt kommer ha minst dubblat denna andel inom 15-20 år. Landet med en offantlig skattefinansierad apparat som en stor del av befolkningen är direkt, eller indirekt, beroende av. Landet med ca 200 ”utanförskapsområden” och minst 3000 extremistmuslimer. Landet med katastrofal produktivitetsutveckling per capita jämfört med länder i samma liga. Landet vars politikerklass är västvärldens sannolikt mest inkompetenta och verklighetsfrånvända. Landet som nu börjar se ”White flight” på riktigt. Inom några år kommer det tidningsrubriker om detta även i MSM. Prata med framgångsrika vänner (som inte är beroende av skattemedel för sin försörjning) så får ni se vad jag menar.

  Landet som nu är mer splittrat än något annat jag bott i. Landet som inte är är nära att enas kring en problembeskrivning!

  HUR ska detta kunna räddas?

  VAD är det som ska räddas? Denna fråga är central. Ett land definieras främst av människorna som besitter det. Landsgränserna blir väl irrelevanta om idioter dominerar?

  Homogeniteten kommer aldrig tillbaka och detsamma gäller då den unika tilliten som tidigare var nästan världsunik.

  Tipping point redan passerad.

  Inbördeskrig?
  Jo, kanske på sikt.

  Vi börjar väl redan se tecken på ett lågfrekvent sådant?

  Jag inser att det är en mörk bild jag ökar upp men ser inte hur utvecklingen ska kunna vändas utan att det först blir AVSEVÄRT värre än det är nu.

  Att det överhuvudtaget sker någon form av vändning är tveksamt.

  Lösningen? Flytta till ett land där vettiga människor dominerar styrningen.

  Gillad av 6 personer

  • Richard skriver:

   ”Homogeniteten kommer aldrig tillbaka”

   Snick-snack. ”Aldrig” är alldeles för lång tid att uttala sig om. Vi kan stänga gränserna och deportera invandrarna. Men först måste ett stort skifte ske gällande avprogrammering av alla hjärntvättade svenskar och därigenom ett skifte av makten.

   Det börjar se mer hoppfullt ut. I Sverige går det långsamt men övriga västvärlden går före (Trump, Brexit, Orban…) och Sverige kommer att följa.

   Fly du, om du vill, men jag stannar och kämpar.

   Gillad av 6 personer

  • Linden skriver:

   En sann bild av dagens Sverige,
   Men ska vi fly med svansen mellan benen.
   Då är vi av samma skrot och korn som MENA männen som lämnar fru och barn i sticket för att rädda sitt eget skinn.
   Jag vill tro att vi nordmän är bättre än så.

   Gillad av 2 personer

   • LJ skriver:

    Vi lämnade Sverige för mer än ett år sen och är officiellt utflyttade, med allt administrativt och logistiskt krångel det innebar.

    Sålde och gav bort det mesta. Tog med några lådor och det som betyder mest, min familj. Att familjen, speciellt barnen ska få en bra framtid kommer alltid gå före Sveriges välmående.

    Förstår inte hur någon med barn, och möjligheter att lämna idiotin, kan resonera annorlunda.

    ”Sverige” går före ens familj….? Vad är ”Sverige”, Annie Löf och Margot Wallström? Norrländska skogar, skärgården och västkusten? Postmodernism och självcensur? Mångkulturens paradis?

    Det Sverige jag föddes i finns inte längre.

    Det sagt, det KAN gå att vända utvecklingen men jag hatar oddsen.

    Extrem polarisering mellan alla dessa jävla grupper. Om åtminstone svenskarna vore hyfsat eniga skulle det finnas mer hopp. Då skulle det kunna bli: Återvändarverk istället för migrationsverk, kraftigt slopade bidrag, nedläggning av MINST 50% av alla dessa jävla myndigheter, totalt byte avseende politisk makt, MED i regering, skattepengar till polis, skola, försvar, åldringsvård etc, nedläggning av SVT, genusvetenskap, postmodernism och humanistiska stormaktsambitioner etc etc etc.

    Lär dröja innan tillräckligt många vaknat tillräckligt mycket, och då tror jag det är för sent, speciellt om vi dessutom fortsätter fylla på med nysvenskar från Mellanöstern och Nordafrika, och white flight fortsätter.

    Hoppas jag har fel, men VAD talar för att det ska vända inte det är för sent? Något konkret utöver att debatten blivit något öppnare? Halva befolkningen är väl fortfarande helt clueless, eller?

    Gillad av 2 personer

 9. Axel T skriver:

  Förändringarnas vindar blåser inte mer. Så länge medelklassen kan toklåna och konsumera i absurdum, blir det ingen förändring. Dom bryr sig inte. Tittar på SVT och är nöjda med vinklingen. Någon politisk förändring blir det inte. Lektanten Lööf och lekkollegan Björklund kommer att rösta på tvärs mot logiken. Hellre negativ uppmärksamhet än ingen alls, dagismentalitet.
  Vår västerländska kultur är på upphällningen, vilket företrädes av vår adliga politikerkår.

  Gilla

 10. Elisabeth skriver:

  Det här är lite OT men jag kan inte låta bli att tänka på domen mot Arnault. Och det beror på att jag bekymrar mig över rättsrötan i Sverige.Tidigare var det den obegripliga processen mot Assange som tilläts fortgå, nu är det Arnault som ska offras. Förr fanns folk av Vilhelm Mobergs kaliber, han vågade dundra om rättsrötan i Hajbyaffären där t o m kungahuset var involverat. Och nu kanske det finns någon igen som vågar även om genomslaget aldrig blir som på Mobergs tid. Jag läste nämligen till min glädje att författarinnan Lena Andersson nu har hävt upp sin röst i DN. Hon vågar ta steget ut i det radikalfeministiska getingboet. Jag beundrar henne. Hon skriver att domen är en katastrofal triumf för robotsamhället , resonemangen är omänskliga. Lena A kommer att bli utsatt för drev precis som Horace Engdahl nu är men hon kan svara för sig. För hon har rätt. Vår hycklande ärkebiskop Antje Jackélen har nu också lagt lite mer bränsle på Akademins pyrande brasa, hon ska nämligen inte närvara vid nästa sammankomst meddelade hon i TV igår. Ja, jag önskar att hon försvann för gott, det vore en välgärning. Sen är det en annan sak att eventuella ekonomiska oegentligheter som förevarit inom och utom Akademin absolut bör utredas. det hade ju räckt för att få bort icke önskvärda personer. Men denna våldtäktsdom är en skandal, det hävdar jag med emfas. .
  https://unv.is/dn.se/ledare/lena-andersson-arnault-domen-ar-en-katastrofal-triumf-for-robotsamhallet

  Gillad av 6 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Tack, Elisabeth, för unv.is-länken, som möjliggör läsning av propaganda-DN:s artikel! Lysande analyserat och skrivet av Lena Andersson. Hon nämner positivismen (som fick inflytande på 1800-talet och delvis ligger under dagens postmodernism). Kunskapsteoretiskt kan man alltså se domen som en följd av rättspositivismen (tidigare förklarad av Fredrik Östman), vilket innebär att man bara förhåller sig till en sorts fritt svävande textmassa av lagar och rättspraxis, som därmed också blir beroende av och hela tiden anpassar sig till det maktpolitiskt bestämda korrekta texttolkandet. Tänkandet bakom domsluten relateras därmed inte alls till ”verkligheten” eller till hur det ”borde vara” enligt det allmänna rättsmedvetandet eller till någon allmän kunskap om och erfarenhet av människors natur, beteende och psyke eller till tolkningens konsekvenser för samhället.

   (Vid sidan av de idéhistoriska principerna skulle jag kunna beskriva en mindre salongsfähig tolkningsmodell av Arnaults, kvinnans, juristernas och PK-journalisternas beteende: ”psykoinfantilism + mental pedofili”).

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth skriver:

    Tack, Sixten.det känns nästan som att vi är tillbaka 120 år, till 1898, när Emil Zola utmanade överhet och samhällsklimat med sin berömda ”J ´accuse” artikel i L´Aurore. Han fick ju gå i landsflykt efteråt, hoppas att Lena A stannar kvar och slåss för det rätta.

    Gillad av 1 person

  • Östanskog skriver:

   Ja Elisabeth, Lena A är en människa med integritet. Tänker mer än säger, lågmäld, lite klurig. – Jag minglade för en tid sedan med akademiska kvinnor i knytblus. Jag hade valt samma kläder, som Marseille-sonen Arnault hade i hovrätten. (Marseille är ”min” franska stad så det var enkelt.) Ingen märkte något. Lena A hade säkert märkt detta.

   Gillad av 1 person

 11. Eva Danielsson skriver:

  Mycket träffande beskrivning av hur maktfullkomligheten, som vi svenska skattebetalare utsätts för, fungerar. Och inte bara svenska skattebetalare utan vanligt arbetande folk i hela västvärlden. Fast Sverige som ett litet godtroget och självbelåtet land i norra Europa har kommit längst. Med utplånandet av demokrati och frihet och jämställdhet, från att kanske ha varit i topp tidigare. För femton år sedan och bakåt i tiden.
  Vad som händer sedan? Tja, om inte det inte finns några politiker som är äkta hederliga och vill förhindra Sveriges förfall till att bara bli en islamiserad totalitärt styrd skatteregion, så går vi mot en fattig och förtryckt framtid. Våra nuvarande makthavare är nog så trygghetsdekadenta och allmänt arroganta att de tror att de kommer att klara sig oskadda och finnas med bland dem som styr.
  Det tror inte jag.

  Gillad av 6 personer

 12. phnordin skriver:

  Makten åt folket. Den enorma statliga sektorn eller med DG det Välfärdsindurtiella Komplexet har blivit en parasit på samhällskroppen som belastar och likriktar mer än demokratiserar samhället och skapar farliga maktcentra. Att återskapa det antal kommuner som fanns innan kommunreformen ( idag 290 kommuner mot kanske 2000 eller mer innan) skulle medföra en starkt ökat lokalt ansvarstagande och intresse för politik.

  Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  ”Dubbel omfattning”, nej inget vi på Lapplands jägarskola ( I22) pratade om.
  Däremot så jagade vi ubåt utanför Luleå, låg i beredskap för att spränga av vägar , Karesuando
  Haparanda Osv, 1984 så var vi typ nära ett krig, med den ryska björnen.
  Ja spännande var det, mitt förband övade till 90% med skarp ammo,
  Minns speciellt när kapten Ahlin och jag desarmerade en handgranat som inte smullit,
  med sprängdeg.
  Vi gick försiktigt fram och bakade en boll runt denna handgranat, en krutstubin var med i paketet.
  Ahlin sade,”Holmström så här nära var dom inte ens i Vietnam”,
  jag duckade och tänkte vilken jävla dåre! Räknade mina chanser att slippa splitter bakom token till kapten.
  Nåväl det gick bra.
  Numer så tynar bort i en PK värld..

  Gilla

 14. lingua.nord@telia.com skriver:

  Information i Stockholms kollektivtrafik.

  SL uppmanar till kollektiv-kurage om någon stör eller förstör ring så skickas det trygghetspersonal.

  Någon pr-avdelning inom Försvarsmakten
  För öppenhetens skull stänger vi aldrig. I Sverige har vi vant oss att lev i ett öppet demokratiskt samhälle där rösträtt och yttrandefrihet känns som självklarheter. Vårt uppdrag är försvara Sverige och allt som Sverige står för. Det arbetet pågår ständigt – dygnet runt året runt. Se hur låter Sverige vara i fred på f:se/ifred.

  Brottsförebyggande rådet
  Sex är alltid frivilligt annars är det inte sex. … Fråga, känn av hur de ”andra vill ha det” (sic).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.