Skolans internationella problem

Patrik Engellau

Serendipitet är den oförtjänta turen att hitta något bra som man inte visste att man letade efter. Flemings upptäckt av penicillinet är standardexemplet. När jag för några år sedan beslöt att återuppväcka och förhoppningsvis vitalisera sedan fyrtio år slumrande kunskaper i portugisiska språket hade jag serendipitet. På internet hittade jag en lärarinna i Rio de Janeiro som jag umgås med på Skype. Då visade det sig, för mig helt oväntat, att språket inte bara handlade om verb, prepositioner och glosor, utan att det som bonus kom en hel kultur med författare, konstnärer, en som hos oss kacklande politisk debatt och sin alldeles egna historia (fast kanske inte så alldeles egen ty Sveriges drottning Kristina hade ett nära umgänge med en av Brasiliens mest hyllade historiska personer, jesuiten António Vieira, som liksom Kristina var märkvärdigt modern i sådant som tolerans för avvikande religioner, hudfärger och kanske till och med könstillhörighet).

Samhällsproblem visar det sig att de har också i Brasilien, och som jag eventuellt till leda påpekat är dessa märkvärdigt lika dem som besvärar oss i Sverige. Ta skolan som exempel.
Nu struntar jag i att det i Brasilien som i Sverige finns utmärkta skolor. Dessa är inte problemet. Problemet är de skolor som inte är utmärkta utan tvärtom dåliga vare sig dessa dåliga utgör 25, 50 eller 75 procent av det totala antalet. Ett stort problem i Sverige är elevernas brist på respekt för lärarna. Det händer att elever uppför sig oförskämt mot lärare och till och med spöar upp lärare och i alldeles särskilda fall våldtar dem. Ett närliggande problem är att lärarhögskolorna är erkänt usla och att bara de studenter som har de lägsta betygen söker sig dit. Vidare har föräldrarna ofta abdikerat från sitt föräldraansvar och anser att det är kommunens uppgift att ta hand om deras barn.

Just så är det också i Brasilien. Att skolbarn där har med sig skjutvapen till skolan är kanske lika vanligt som att skolbarn i Sverige våldtar sin lärarinna men det förekommer. I varje fall anses sakernas tillstånd tillräckligt allvarligt för att spela roll i allmänna val (mer i Brasilien än i Sverige, men skillnaderna är inte särskilt märkvärdiga). I båda länderna anses det att de politiska ledarna måste vidta åtgärder för att lösa skolans problem.

Just på den punkten börjar det bli komplicerat och därför särskilt intressant att jämföra vad som händer i Brasilien med vad som händer (eller inte händer) i Sverige.

Komplikationen är att det inte finns någon säker lösning på detta problem om man med lösning menar en serie åtgärder som ledande politiker kan åstadkomma med hjälp av de verktyg de har i sin låda, alltså lagstiftningsmakten och budgeten, rättigheten att reglera och att köpa saker.

Denna komplikation finns i både Sverige och Brasilien. I klara verba innebär den att politikerna på den ena sidan Atlanten har precis samma brist på lösningar som politikerna på den andra sidan. Men de hanterar denna gemensamma brist på lösningar på helt olika sätt. De svenska politikerna satsar på beprövat verkningslösa metoder medan de brasilianska politikerna satser på en utväg som troligen är verkningslös men ännu inte bevisat sin kraftlöshet.

Om man studerar de svenska politikernas förslag till hantering av skolans kris så handlar det om fler och större doser av gamla misslyckade åtgärder. Fler regler och mer pengar. Här är ett av moderaternas fem skarpa förslag:

Skärpt kvalitetskontroll med skräddarsydda åtgärdspaket till skolor med dåliga resultat och ytterst nedläggning av skolor som inte fungerar, oavsett om de är fristående eller kommunala.

Skolverket eller möjligen skolinspektionen ska alltså ta över bristande skolor och ställa allt till rätta. Är det någon som tror att dessa myndigheter har kapacitet att göra detta? Har de pedagogiska reservkrafter i sina korridorer som kan skickas ut på lyckade specialoperationer ungefär som agent 007 James Bond kunde utsändas på uppdrag som ingen annan klarade av?

Den nyvalde brasilianske presidenten Bolsonaro och hans utbildningsminister Ricardo Vélez Rodriguez har en annan strategi. Bolsonaro stödjer sig på de moderna, protestantiska väckelsekyrkorna vars budskap är moral, familj, auktoritet, gudstro, kyskhet och lydnad. Direkt har åklagare i delstaten Minas Gerais ingripit mot skolor som ägnar sig åt genustänkande för att få stopp på allt prat att det finns något annat än två kön med sina medfödda uppgifter och roller. Den nyvalde presidenten har invänt emot att högskoleprovets avdelning för språkförståelse omfattade frågor som krävde kunskap i bögars språkbruk.

Min portugisiskafröken bara fnyser av förakt mot sådana synsätt. Det hjälper väl inte att förbjuda skolorna att diskutera svåra frågor som kön, klimat och alternativa värderingar som uppmuntras av PK-isterna, säger hon. Hennes skepsis mot den nygamla skolstrategin är naturligtvis befogad. Vi vet inte om den duger till något.

Det som bekymrar mig är att vi inte, varken i Brasilien eller Sverige fast jag oroar mig mer för Sverige, har någon seriös debatt om sådant som skolan. Det finns en och annan genomtänkt debattör, Inger Enkvist till exempel, som förmår presentera något slags alternativ till det härskande paradigmet i skolfrågor, men stackars Inger är en ganska ensam, ropande röst i en karg och öde skoldebatt.

64 reaktioner på ”Skolans internationella problem

 1. Martin Lönnstam skriver:

  Inte är Inger ensam. Isak Skoglund och Magnus Henrekson är två andra som jag rekommenderar att följa, angående skolan struktur.

  Sedan hjärnforskaren Torkel Klingberg, som försökerreda ut hur barn lär sig. Vad som motiverar dem till att öva, särskilt när det handlar om matematisk och kognitiv träning.

  Gillad av 2 personer

 2. Anders F1 skriver:

  Skolan har gradvis urholkats på krav och kunskap sedan 70-talet. Nu har tillkommit främmande gossebarn i 25-årsåldern. De svagaste utför de viktigaste uppgifterna – att rusta barnen för framtiden.

  Gillad av 1 person

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”Serendipitet är den oförtjänta turen att hitta något bra som man inte visste att man letade efter.”

  Kanske, kanske inte inte. Louis Pasteur sägs ha hävdat något i stil med att slumpen, eller den tillsynesvarande slumpen, belönar framför allt den som är mentalt mottaglig eller förberedd att alls göra iakttagelserna, tolkningarna och fortsättningarna på detta.

  Gillad av 3 personer

   • Laggar skriver:

    Det bästa exemplet är i alla fall historien om Arkimedes som rusar upp ur badet och springer naken ut på gatan och ropar något i stil med ”jag har funnit det”. Det syntes inte vad han hittat, men nog glädjen i att ha gjort det. Serendipitet innehåller också glädjeruset över insikten som slagit den drabbade.

    Gilla

  • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

   Ja när jag skulle testa optiska fibrers motståndskraft mot radioaktivmstrålning så upptäckte jag att det lyste vackert ur fibern, cerenkovstrålning. Så man kunde mäta reaktoreffekten både med denna och svartkroppstrålning upptäckte vi.

   Gilla

 4. S Eriksson skriver:

  Låter väldigt förståndigt. Finland har ofta tagits upp som lyckat i skolfrågor. Även Julia Caesar har skrivit bra om skolan.

  Gilla

 5. Rolf Wasén skriver:

  Vad jag i första hand skulle vilja se är beprövat pedagogiskt material. Inte böcker som byts hela tiden. Förr hade vi Euklides Elementa i många år. Naturligtvis utan alltför mycket ideologiskt bias. Eleven ska lära sig att tänka
  själv eller ”tugga maten själv” som Michel de Montaigne drastiskt uttryckte det i sin berömda essä för många hundra år sedan.

  För det andra ett examenssystem med allmänna och väl ut-testade prov som man antingen klarar eller inte. Med dessa kan eleven snabbt gafflas in på en lämplig nivå.

  God ordning utan överdrifter tar jag som en självklarhet.

  Sedan kommer vi till vad man inte ska göra. Absolut inte som följande lärare. Bakgrunden är att den högt begåvade Olle snabbt räknade igenom årskursens matematik alldeles på egen hand. Vad ska jag göra nu frågade han läraren. ”Räkna om talen” fick han till svar. Lägre kan nog inte skolan sjunka!

  Inom parentes så har den naturvetenskapliga giganten Newton skrivit pedagogiskt om såväl affärsmatematik som lärandets allmänna villkor (inklusive diet, motion och allsidighet om jag inte missminner mig).

  Gillad av 2 personer

 6. En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

  Idag är jag sur vilket möjligen medför censur av tidigare inlägg eftersom Patrik söker ”god ton” på dessa sidor och jag håller med, man kan inte diskutera utan någorlunda god ton. Jag tycker dock inte att det är lätt, för jag anser att det som sker i västvärlden är fruktansvärt, den styrande klassen sätter 2525 års utveckling på spel, individens frihet att tänka själv, genom sitt agerande, man uppmuntrar svaghet och därmed ondska och följdriktigt blir de mest försvarslösa rånade och våldtagna, och den värsta ideologi vår jord känner idag sprider sig. Det är helt enkelt vidrigt, och de principer som appliceras det är de som vänstern slagit mynt av och det fungerade så bra att nu vill alla etablerade politiker vara med, därmed uppstod populismen, dvs nya politiker som folk faktiskt gillar.

  Skolan, medierna, FN, EU, invandringen, skatterna, polisen, försvaret, bidragsamhället, genus och Lucia, allt har infekterats av vänstern, kulturmarxism och pk-ism. Nästan alla som skriver här är tidigare vänster och socialdemokrater, när man läser folks CV så är det den ena politiska eller halvpolitiska språngbrädan efter den andra tills man blir VD för något. Jag lyssnar på er alla och min tro är att ni inte fullt ut accepterat er skuld, jag tror att det är så man blir vänster från början, man projicerar det utåt som man måste bära i bröstet själv, så vårt samhälle idag är resultatet av alla dessa vänstermänniskor som projicerar sin egen ondska utåt, på andra, liksom man gör i islam, aldrig är det ens eget fel. Ondskan idag med alla våldtäkter är summan av den ondska ni inte bär, och jag tycker inte det verkar som ni bär den, än idag. Jag läser allt ni skriver som långa dåliga ursäkter, än idag välmenande på fel sätt.

  Vad är relevansen av detta, jo Patrik och alla andra pekar på skolan eller något annat som är fel, men om ni inte själva innerst inne gjort bot och bättring, ens på ålderns höst, hur skall alla dessa som är mitt uppe i karriären, djupt indoktrinerade med samma drivkrafter som ni själva hade en gång, hur skall dessa inse att de har fel, och gå emot alla runt sig? Ni odlade grupptänk och konformism och nu listar ni allt som gått galet, men innan man erkänner att vänsterprinciper är att gå ondskans ärenden, innan man inser stt det inte finns något ”om bara”, så kommer vi ingen vart, då kan man inte ens acceptera att de som styr oss vill ha det så här. När ni var mitt uppe i karriären, ville inte ni ha det så??

  Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Problemet är att de inte lyssnar till dig, eftersom du inte säger sådant som de finner relevant. Anders Leion svarar på detta i sin krönika idag. Han talar om ”dubbel omfattning”. Samma sak med polisen, samma sak i riksdagen. De backar och backar, svarar inte på tilltal, tills du säger något som du inte borde, och å smäller det – och det vet vi, men ändå går vi på det. Och om inte du säger det du inte borde så är det någon annan på vår sida, och genast är de där och gör kopplingen. Du är van att bli lyssnad till för att du har högre intelligens och utbildning än nästan alla andra svenskar, cirka nittioåtta procent – om man får tro den C V som du informellt presenterat, och det gör jag. Det faller därmed på dig att hitta lösningen. Låt oss andra gråta ut eller gilla-klicka, det är allt vi har. Hitta de där rätta formuleringarna, som likt supersnabba ryska atombombsmissiler pulveriserar den svenska liberalsocialismen och all denna byråkrativänster och public ”service” och batik och fantatism. Det är allt jag begär.

   Gillad av 3 personer

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Jaha, det var ju en jävla börda, tror det var inom 1% men för helskotta, inte behövs väl det, allt som krävs är att folk lyssnar till sitt hjärta, Ebbas pappa blir attackerad vid sin dotters grav och 7-klövern och media och polisen vill att vi skall ignorera detta. I USA så hade denne man redan varit död eller inspärrad för gott.

    Det jag för egen del försöker få ur proppen på är att skriva något längre som når fler, man kanske skulle hålla mun här och spara ilskan ett tag.

    Gillad av 1 person

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Varför möter inte Ebbas pappas grannar upp och följer honom med baseballträn till kyrkogården, exempelvis?

    Gillad av 3 personer

   • Anders L. skriver:

    Jag skrev igår: ”I ett normalt samhälle hade han varit neutraliserad för länge sedan.” Massor med gilla. Men såvitt jag vet lever han fortfarande.

    Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  ”svåra frågor som kön, klimat och alternativa värderingar som uppmuntras av PK-isterna”, sade lärarinnan. Vad är det för trams! Dessa frågor är ju inte alls svåra!

  1. Det finns två kön, man och kvinna, och man ser med naturmetoden utan vidare på en bråkdels sekund vilket kön en (naken) människa tillhör

  2. Klimatet omger oss och består av aggregerat väder över längre tidsrymder. Detta är inte en politisk fråga.

  3. Alternativa värderingar som uppmuntras av PK-isterna är bara lögn, trams och förbannad dikt. Postmodernismen är trams och dumheter och kan utan vidare avfärdas vetenskapligt och filosofiskt. Där finns ingenting! Den kan bara fungera på sina egna premisser, det är ett cirkulärt resonemang, så därför är det viktigt att inte tillåta dess egna premisser. Det blir en svår fråga endast om man tillåter den att bli en svår fråga. Och det måste man vara tämligen korkad för att göra.

  Gillad av 5 personer

 8. En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

  Min poäng med ovanstående är att nästan 100% av allt som idag skrivs i ”god ton” fortfarande har samma förljugna utgångspunkt, erkänner man inte ondskan hos sig själv så kan man inte se den hos andra, man kan inte acceptera att de vill ha det så här, och förvillar sig i en labyrint där man desperat söker efter goda drivkrafter och förstår därför aldrig vad som pågår, och därmed inte hur det kan lösas. Var vill jag komma, jo detta löses inte med mer falsk omsorg och mjukhet, mer hycklande vänsterprinciper. Det verkliga resultatet av dessa mjuka vårdande vänsterprinciper är inte mjuka alls, de är en hård lastbil som lemlästar barn, eller hårda nävar som misshandlar oskyldiga, eller hård asfalt som krossar en dotter, ren ondska är nu resultatet av att inte erkänna ondskan. Min poäng, att hårt endast kan mötas med hårt, ingen skriver om det med god ton för det är definitionsmässigt inte god ton. Pk-ismen och vänstern tillåter bara den ondska som deras eget hyckleri skapar, inte den som de själva aktivt styr och kontrollerar. Vi kommer inte vidare så länge dessa vänsterprinciper styr.

  Genom att kloka bra människor, män i huvudsak, fortfarande inte tar sitt vuxna ansvar och möter hårt med hårt, utan håller diskussionen på vänsterns planhalva, så växer ondskan, om inte goda människor stoppar den så kommer andra att ta över. Också här skapar vänstern precis det som den säger sig vara emot.

  Gillad av 4 personer

  • Lars skriver:

   Vad är du? Nyliberal, Keynesianskt inspirerad, för eller mot välfärdsstaten? Utan insikt i dina egna ekonomiska preferenser så gör du samma fel som PK media och PK människor. Vad vill du? Hur ska samhället se ut? Är det rimligt att anti migrationsåsikter omedelbart leder till en nyliberalt ”konservativt block” som SD och Åkesson ser framför sig?

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   En dansk 10:02; du har rätt i mycket – om det hårda och det djupa – men du skjuter oftast över målet eller bredvid, slösar bort ammunition och skrämmer bort de möjliga allierade som går att väcka och lära upp. Du förstår dig (ännu) inte på kommunikation, anpassad för det medium du skriver i och för de läsare av olika slag som vi vill nå fram till.

   Hur sätter du själv hårt mot hårt här via DGS? Dina hårda ord väger precis lika lite här – egentligen mindre – än ”mjukare” eller mer välvalda. Dvs i praktiken nästan ingenting alls. Den dag du själv eller någon annan hårding kan sätta fingret mot bröstet på makthavare och tvinga dem att svara – inför en mångtusenhövdad publik! – först då är de hårda orden de bästa att använda. Innan dess är dina hårda ord inte så mycket mer värda än pladder rakt ut i luften.

   Jag ska exemplifiera med ett ord, vars effekt du oftast felriktar och förslösar. Här blir det perfekt laddat, riktat och avskjutet. Märk väl att mediet – katerinamagasin.se – dessutom når fler än DGS, sannolikt även fler inom makteliten:

   Rulla ner till Bianca Muratagics inlägg 7 dec: ”De våldtar oss på grund av – – – ”. Läs noga speciellt från 4:e stycket: ”Ni politiker svek oss. Ni sålde oss.” Och observera hur i slutet av 5:e stycket ordet ”ondska” ger sig naturligt och därför får en tyngd och udd, som kan sättas an mot varje makthavares och varje lakejs bröst och inte låter sig avfärdas. Så ser sådan kommunikation ut, som verkligen slår in i läsarens medvetande och omedvetna.

   Gilla

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Jag avhåller mig från ironi om det du skriver men vi spelar väl den roll vi kan, jag är ingen skådespelare, en roll kan jag. Jag anar att du har fel, att jag når några få som kanske får betydelse då ord inte är nog, annars skriver man för sig själv och då får det väl vara nog, jag har haft rätt förr och fått otack eller värre. Mitt syfte är att förstå detta så det kan ogöras och jag måste säga att jag sällan läser något som för mitt tänkande mera framåt än att tänka själv, ibland på dessa sidor, därför,skriver jag här. Östman är ett exempel, Patrik nån gång, eller något tips på en utländsk tänkare.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    En dansk 15:22; jag skriver också för att förstå, för min egen skull och i någon mån för att tydliggöra för andra. Förstår man tillräckligt bra kan man också se fiendens och fiendeideologins blottor, men allt man ser bör man ju inte avslöja i förtid. Och det är meningslöst att spilla bort sitt krut, när man inte har något ordentligt artilleri med räckvidd och eldkraft. Jag har hela tiden sett hur ditt tänkande gått framåt och där har vi i hög grad följts åt, fast jag sällan har uttryckt det. Den sidan har varit ett nöje att ta del av, det är kommunikationsbiten som är urusel.

    Fredrik 15:42, det enda jag behärskar från grunden är analys av kommunikation, framför allt skriven sådan. Jag kan nästan ”se” i flera dimensioner hur folk tänker och hur de talar förbi varandra eller missförstår varandra. Jag har lärt mig mycket av dina politiska och filosofiska analyser och har dig som hållpunkt, fast jag förstås tänker och söker själv. Men i ärlighetens namn måste jag säga att du och de flesta, i synnerhet karlarna, som kommenterar här och har dialoger med varandra är urusla på att kommunicera. Det är ett nedslående faktum, som ju samtidigt säger något om människans sociala ofullkomlighet och den ömsesidiga förståelsens gränser.

    Gilla

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Det var då en väldig radda okvädingsord, jag tror inte jag skrev ett enda. Jag vet inte vad du har för självbild men jag inser stt min ståndpunkt inte är så vanlig och har aldrig trott att folk helt plötsligt i stora mängder skall hålla med. Som sagt, det har aldrig stört mig stt inte tillhöra fåren (jag menar inte att du är ett eftersom du uppenbarligen skriver här ofta) och det är sällan att ha rätt räcker för att få med sig folk. Det har bara hänt mig under några få perioder i mitt liv.

    Du anklagar och förolämpar mig rätt friskt för en fredens man så jag hade kanske fel. Om Lennart vet jag bara det han själv skrev, han var engagerad vänster och är därmed medskyldig, det var är min poäng, och det förtjänar påhopp, alltid, för det är just det tänkandet som är den gordiska knuten som jag ser det och mycket av det man läser låter som ursäkter där folk egentligen inte insett grundfelet. Så gör som jag, hoppa över de kommentarer du inte kan ta till dig, så gör jag. Alla tänker och tycker inte lika.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    En dansk (14 dec 07:50), kruxet är att både förstå och få med sig folk. Vi sitter inte med var och en vid ett köksbord. DGS är ett skrivet medium och då måste man föreställa sig de möjliga läsarna och tänka på hur sanningen ska uttryckas för att få folk att ta till sig den och agera.

    Det hjälper inte att bara hoppa över de kommentarer man inte gillar. Tillsammans skapar vi ett socialt fält, en allmänning, som är värdefull och påverkar. Om några ägnar sig åt att smutsa ner allmänningen och skrämma i väg möjliga allierade gör de själva saken och alla på sajten en björntjänst.

    Du ser dig inte som ett får. Hur många getter ska du då godkänna, hur många ska gå vid din sida och göra vad? När ska det utvalda getfolket ge någon syndernas förlåtelse?

    Det var yttersta vänstern som inte kunde samarbeta inbördes, utan måste föröka sig genom delning. Samma problem har dagens dissident-intelligentia. Likt de flesta av dagens dissidenter på högerkanten var ju nästan hela vänstereliten borgarbarn. Deras dolda hybris och elitära ensamhet var fröet till den förljugenhet som redan från början kom in i vänsterns teorier och praktik och blommade upp när vänstern fick makten över pengarna och våldsapparaten. Dagens PK-hegemoni är det sjuka barnet från vänsterns och högerns förening i absolut förljugenhet och atomisering. Då är det löjligt att solipsistiska getter ägnar sig åt känsloutbrott och fantasier i kommentarsfälten och ständiga käringstick i ryggen på alla som luktar lite gammal fårpäls.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    (15:27) Det där är ju rent trams. Även om de flesta kvinnor inte kommer att slåss är det kvinnorna som ger männen ryggrad och mening. Jag tror att Katerina, Bianca och flera andra på den sajten bara under det senaste halvåret har gjort mer i det avseendet än du har gjort under de här åren, fast jag verkligen inte förringar din insats. Men vad hjälper det att du har ryat i åratal rakt ut i luften här på DGS, det har ju bara varit ett sätt att få ut din egen vånda och ditt raseri, men du (och vi) har inte kunnat rikta det socialt och då är det bara spillt krut.

    Gilla

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Trams, du motsäger dig själv, kvinnor slåss inte säger du ju, och jag hävdar att detta nu handlar om våld, så vad är trams? Du tror inte det handlar om våld? Jag uppfattar Katerinas sida (som är mycket bra) som en enda uppmaning till goda män att GÖRA något. Det är inte kvinnor som skall hantera gängkriminella i fängelser, det är inte kvinnor som skall utvisa dem och det är inte kvinnor som bör följa Ebbas pappa till kyrkogården. Trams säger du tills du själv möter våldet, din fantasi verkar vara begränsad på detta område, allt fler möter våldet idag men det är alltid initierat från vänster i symbios med det invandrade våldet, hittills har försvaret inte ens börjat. De våldtagna och nerslagna och mördade tycker inte att det är trams det kan jag lova dig. Du får bemöda dig att försöka förstå vad jag menar.

    Jag tycker att dina recensioner är tröttande, jag försöker förstå och komma vidare, du sitter på en inbillad metaposition och recenserar. Det framstår som intellektuellt fegt, bemöt det jag säger eller låt bli, men herregud, att recensera hur jag rankas gentemot andra, är detta en tävling där du är domare, det är ju löjligt. Jag är helt transparent, säg gärna att jag har fel, på vilket sätt, men jag struntar i den ranking du verkar ställa upp. Jag gör vad jag kan på det sätt jag kan och är tyvärr väldigt arg och aggressiv, något att jobba med. Du verkar ha ett mjukt temperament, på mig verkar det som du gärna vill tro att detta går att lösa med diskussion och att folk på något sätt kommer att ändra sig, det har jag slutat att tro på.

    Spillt krut, tja jag har spillt värre krut än de ord jag skriver här, sådant är livet, mitt mål har inte varit att påverka massan, det klarar andra bättre, utan istället att man kanske når någon enstaka i svansen på distributionen.

    Du verkar var en fredlig man, det är inte sådana som du som kommer att rädda oss tror jag, tyvärr. Jag läser aldrig någon som skriver som jag själv gör, alla skall vara så balanserade, vilket i den tid vi lever i lyckas låta både förmätet och löjligt, men hellre det än att tillhöra de bräkande fåren.

    Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    21:06, du vet inte ett piss om hur jag hanterar våld i min egen livssituation. Du är så kommunikativt autistisk att du inte kan läsa och tolka vad andra skriver. Du babblar om våld i de här spalterna månad efter månad, men det är ju bara barnsligt babbel i ett kommentarsfält. Du hoppar aggressivt, ibland typiskt käringaggressivt, t ex på Lennart Waara här gång på gång, fast du inte vet ett piss om honom heller.

    Din intelligens, dina yrkeskompetenser och din beläsenhet är inte ett vitten värda i såna här sammanhang, om du inte fattar att man måste kunna möta och samarbeta med alla möjliga som är eller kan bli allierade. Som det är nu kan du på sin höjd bilda en Skype-klubb för aggressiva autistiska ståpinkare. Sedan kan ni stå där i era egna hemmatoaletter och skvätta ner foton av alla som ni hatar och brösta er inför varandra. Ni är bara typiska barnsliga spegelkopior av bokstavsvänstern, som också bara kunde babbla, men aldrig organisera sig på allvar och arbeta tillsammans, därför att deras uppsvällda egon inte rymdes under mössan.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Väl uttryckt Sixten. Att utgå från Fredrik är för mig svårt då han är nyliberal och baserar sig på amerikansk tokhöger, men jag erkänner, jag tycker det är kul, men beklämmande, att ta del av hans nyliberala ideer om samhället, men det driver mig bort från SD om nu många skulle ha så primitiva ideer även där. Hursomhelst, det är tröttande med propaganda och att läsa att andra är förbannade och kränkta och allt sådan. Vad hjälper det mig att förstå? Det enda jag får ut av sådana texter är:
    -: Jaha, käringen är förbannad. Jaha.
    Om man vill att DGS ska väcka andra människor att börja fundera över tillståndet i Sverige, ja då är det fel metod att agera lika känslomässigt som den svenska journalistkåren, att svara på deras eviga fråga:
    -: Vad känner du?
    Jag skojade om att snart får vi se en journalists ställa den frågan till någon medan dennes hus brinner bakom. Tamigfan om inte några månader senare det var på TV (någonstans i Bjuv tror jag, en radhuslänga som brann. Hur känns det…

    Gilla

   • Lars skriver:

    Det är lite som ungdomsförbund, som jag avskyr. Vem skulle vilja ha sin ungdom med i SDs ungdomsförbund? Sitta och gapa och hetsa varandra? Usch. Lägg ner ungdomsförbunden. Allihop.

    Gilla

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    Att Lars håller med påminner mig om de där mobbarna som stod bakom när det var säkert. Som sagt, vi borde föreställa oss att vi sitter vid ett köksbord och pratar.

    Gilla

   • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

    För övrigt så delar jag inte din analys av vänstern, att organisera sig och infiltrera allt verkar på mig som det som de är bäst på.

    Gilla

 9. Christer Hanefalk skriver:

  Hej Patrik!

  Det kanske helt enkelt är så att vi i vårt land har gått tillbaka till ursprungsbetydelsen av ordet skola. Det är hämtat – som så många andra ord – från grekiskans och med vårt alfabet stavas ursprungsordet ‘skhole’ och det betyder ‘vila’ eller ‘fritid’. Visserligen är den fulla betydelsen ‘vila från arbete’ eller ‘fritid från arbete’, men vi kan ju möjligen ha hoppat över den där trista kopplingen till ‘arbete’. I det gamla Grekland sågs det alltså som en oerhörd förmån att få gå i ‘skhole’ eftersom man då inte behövde ‘arbeta’.

  Men, allt utvecklas ju sägs det. Vi kanske har vår helt egna tolkning. Kanske att man ‘vilar’ i skolan under ett antal år och att man därefter slipper (!) ‘arbeta’ eftersom man sorgfälligt har lyckats undvika att lära sig något. Läser man LGR 11’s reviderade version så kan man ju nästan tro att det är så som de tunga tänkarna på Skolverket har resonerat. De har ju kommit fram till att lärarnas uppgift inte (!) är att lära ut kunskaper i olika ämnen – de ska istället fungera som coacher och mentorer och stödja eleverna i dessas kunskapssökande.

  För egen del funderar jag ofta på följande: Hur kan man som 10-11-åring (exempelvis) söka kunskap när man varken vet vilken kunskap som finns eller vilken kunskap man kommer att behöva?

  Gillad av 2 personer

 10. Rolf H Carlsson skriver:

  Tidskriften Axess har en bra artikel i senaste numret, ”Back to Basics” (men texten är på svenska) av Isak Skogstad. Han presenteras som lärare och skoldebattör. Han är inne på samma tema som Inger Enkvist – att kunskapsmålen helt har utraderats till förmån för socialisering/indoktrinering.
  Jag vill tillägga två aspekter; 1) sossarna har lyckats radera lärarna som en professionell kår, dvs en yrkesgrupp som upprätthåller professionens bästa värderingar om att förmedla kunskap. En professionell kår är ett hot mot central styrning. De har istället ersatts av fackliga organisationer – helt inordnade i sossemaktapparaten! Den som inte följer de fackliga edikten utesluts. 2) Sosseparadigmet har heller inte accepterat att skolverksamhet är en komplex verksamhet som behöver ledas och manageras på ett professionellt sätt. Givetvis av personer som begriper verksamhetslogiken för skolundervisning. Om man jämför med fria professioner, exempelvis revisorer eller managementkonsulter – min egen bransch – så är det notoriskt svårt att hitta sådana chefskandidater utanför den egna kretsen. I vårt företag handlade det om att man fick göra ”värnplikt” genom att ta på sig managementuppgifter vid sidan av konsultjobbet. I det avseendet utgör de fria skolorna ett hopp, men de övriga dysfunktionerna, särskilt de kunskapsfientliga myndigheter som styr o ställer i skolvärlden. Hittills har man lyckats förstöra de grundläggande nivåerna. Nu har man redan hunnit långt i att utarma den postgymnasiala utbildningen – och forskningen. Det är för sorgligt – denna säkra väg till ett allmänt samhällsförfall!!!

  Gilla

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Sanningen vinner alltid till slut. Ingen orkar i längden förneka verkligheten. Men det är förstås klart att är man riktigt halsstarrig så blir någon generation eller två irrelevanta och hamnar i svårt underläge på grund av massiv okunnighet. Det blir inte lätt för dagens unga svenskar att hävda sig i en allt hårdare internationell konkurrens.

  Är det kanske därför som landets politiker importerar människor i allt större omfattning. Är det detta som är deras plan B?

  När Hitler till slut insåg att allt var förlorat och att tyska soldater inte kunde vinna kriget åt honom försökte han genomdriva den fullständiga förstörelsen av Tyskland. Tack och lov var det tillräckligt många som vägrade lyda order.

  Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   ”När Hitler till slut insåg att allt var förlorat och att tyska soldater inte kunde vinna kriget åt honom försökte han genomdriva den fullständiga förstörelsen av Tyskland.”

   Aj aj, är detta en hemsk eller hoppingivande observation? Antag att vi alla kan bli mer eller mindre självmordsbenägna i nederlagets stund, och att detta även kan inträffa hos ledningen över en kollektiv strävan – minns Jonestown, för övrigt. Den svenska humanitära stormakten kan då synas vara på gång att backa landet ända ner i bunkern för att till slut, om möjligt, begå demografiskt självmord. Inte för att man syftar till något med detta, utan som ett psykiskt symtom på ledningsnivå.

   Gilla

 12. brrr skriver:

  O.T.
  Patrik, på förekommen anledning:

  https://ledarsidorna.se/2018/12/ledarsidorna-se-avslojar-nytt-natverk-inom-alternativhogern-planerat-overtagande-av-kommuner/

  https://ledarsidorna.se/2018/12/projekt-ekero-hallbart-sverige-den-inre-kretsen/

  https://ledarsidorna.se/2018/12/darfor-granskar-ledarsidorna-se-den-alternativa-hogern-eller-vad-det-nu-ska-kallas-for/

  ville jag åter läsa Gunnar Sandelins text i samma ämne, och letade under rubriken ”skribenter” i din meny här på DGS. Jag fann då att det inte finns länkar till gamla texter av varken Sandelin eller Hassler, utan jag fann istället Sandelins text hos:
  http://invandringsdebatten.se/skribent/1553?pk=0

  Kan du inte ordna länkar till Sandelins och Hasslers gamla texter här på DGS?

  Gilla

   • brrr skriver:

    Jag tror att problemet är att jag läser i telefon, inte i dator, och går jag i menyn högst upp till skribenter så syns inga länkar till Sandelin och Hassler, men i listan längst ner under artiklarna fungerar det, upptäckte jag just.

    Gilla

 13. Jennifer skriver:

  Som vanligt en massa generaliseringar och ostrukturerat tyckande ifrån DGS. Har slutat att både läsa och kommentera men vill i detta fall göra ett undantag. Det är inte sant att endast de med dåliga betyg går på lärahögskolan. Min dotter är nyss färdig med sin lärarutbildning och hon har minsann inga dåliga betyg ifrån gymnasiet. Hon är dessutom både begåvad och engagerad och älskar sitt yrke. Vi måste sluta trycka ner unga ambitiösa studenter som verkligen vill göra en skillnad istället för att bara oja sig.

  Gilla

  • En dansk i Samarkand, sålde sin tand för ett grand skriver:

   När jag läste fysik så tog vi de första inledande kurserna med de som skulle bli gymnasielärare. De var konsekvent sämst och ointresserade och de som sökte genvägar ”måste man läsa allt det”.

   Gillad av 1 person

  • lookslikeanangel skriver:

   Hej JENNIFER,

   Så roligt med en duktig lärare! Men vi måste jobba för att inte läraren,
   förutom att undervisa, måste vara både vara socialkurator och polis.

   Inte helt lätt….

   Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Gratulerar, hoppas hon orkar stanna i yrket. Var rädd om henne – det sociala trycket inom kåren att mörka fel och brister och dessas orsaker är stort, så stort att man snabbt internaliserar det som normalt.

   Du skall givetvis inte lämna ut din dotters betyg här – hon är vuxen och kan tala för sig själv om det behövs, eller hur? Däremot kanske det går att rent konkret nämna vad som krävdes i betyg/högskoleprov för att bli antagen?

   När jag sökte en gång i tiden var det fler sökande än antalet platser, varför kravet på antagning var full poäng. Högsta betyg i samtliga ämnen, helt enkelt.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gilla

 14. Fredrik Östman skriver:

  Jubel i globalistkretsar! De mördades i Strasbourg organ säljs nu till högstbjudande nationella hälsovårdsagentur! Särskilt glädjande är att ett av offren blivit hjärndött, medan organen — förlåt kroppen — kan hållas vid liv artificiellt. På sätt blir det inte så bråttom med budgivningen!

  Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är så mycket bättre nu när de skjuter ihjäl folk, särskilt med skott i huvudet. Organen skadas inte! Det var olyckligt när de körde ihjäl kuffarna med lastbil. Så många organ gick sönder. Som i Nizza, 84 potentiella levrar och hjärtan, 168 njurar, men bara en handfull hade högsta kvalitet för det avsedda ändamålet. Slöseri!

    Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Antar att ett skott i huvudet, eller en kniv i halsen, är bättre än trafikolyckor, sett ur den organbehövandes synvinkel?

   Trafikverkets nollvision måste ses med skräck av den med organsvikt. Utan bilismen torde leveranserna av unga friska organ gå i sin.

   Gilla

 15. Lars skriver:

  https://www.adlibris.com/se/bok/the-rise-and-fall-of-american-growth-9780691175805

  Har börjat läsa den här tegelstenen om USAs tillväxt 1870 – 2010, sett både kvalitativt och kvantitativt som det kan mätas. Guldåldern var mellan 1945 – 1970 under en period med den starka staten och reglerade marknader. Den tekniska utvecklingen var formidabel. Produktivitetstillväxten högst. Nåväl, endast 50 s in i boken, men jag tänker att det nog kan vara en utgångspunkt även för att bedöma utvecklingen av skolsystemet i Sverige, vars ekonomiska utveckling så väl följde den amerikanska under samma period.

  Jag gissar att utbildningsexplosionen sedan 1960-tal i både USA och Sverige, som följt den ekonomiska utvecklingen mot ett överflödssamhälle samtidigt skapat nya problem av social natur. År 1900 bodde 75 % av befolkningen både i Sverige och I USA på landsbygden. Andelen som var medelklass dvs chefer, ingenjörer och andra professionella, var i USA ca 8 % av befolkningen.2010 i USA är den ca 20 %.

  Den amerikanska skolan anses ha mycket stora problem med mycket låga resultat i internationella jämförelser. Elituniversiteten rekryterar mycket kompetens från världen utanför USA, det kan man eftersom man kan betala bra, och sammaledes gäller näringslivets forskning och utveckling.

  Amerikanska ideal kring utbildning och amerikanska metoder har givetvis kopierats av andra länder, även av sådana som befinner sig på en lägre utvecklingsnivå som Brasilien.

  Men jag gissar att skolans problem inte enbart har med undervisningen att göra utan även med föräldrars och elever värderingar och med lojalitet och tro på det egna samhället t.ex. möjligheter att försörja sig eller brist på incitament att försörja sig i en värld där förädlar curlar med barnen.

  Framförallt tror jag inte utbildning sker endast inom skolans ram i något land utan man tillägnar sig baskunskaper om sig själv och andra och om världen utanför skolan. Man läser även våra eminenta mediaprodukter, blir utsatta för köpreklam och ett ständigt brus i populärkulturen, som sprid snabbt i en digitaliserad värld, en ytlig kännedom och mycket litet djup av förståelse.

  Som min morbror sa, varför ska ungdomar resa så mycket? De säger att de ska uppleva, men vad ska de kunna uppleva när de inte lärt sig leva?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.