Gästskribent Måns Axkull: Gudstjänst i Genuskyrkan

Strindbergs återöppnade Intima Teater fick en succé med sin En dåres försvarstal. Pjäsen är en mycket genomgripande bearbetning av nationalskaldens självbiografiska Le plaidoyer d’un fou (En dåres försvarstal) som skrevs 1887 – 88. I den ganska självömkande originaltexten är det August Strindberg själv som är huvudperson, i Intima Teaterns nya bearbetning för scen är det hans första fru Siri von Essen som är textens självklara medelpunkt. Och inte vilken mittpunkt som helst utan en provocerad hustru som har all rätt att ge igen på sin motbjudande man. Han hudflängs eftersom han är en representant för patriarkatet medan hon kan göra nästan vad som helst eftersom hon är kvinna.

Pjäsen börjar med att berätta historien Siri von Essen och hennes första man Gustaf Wrangel som inte gifter sig av kärlek utan eftersom båda vill klättra på olika sociala stegar i Stockholm. Ett inte helt ovanligt arrangemang under artonhundratalet. Det övertag Wrangel har använder han till att vara otrogen och allmänt svinaktig. Samtidigt är han sjukligt svartsjuk och kontrollerande. Otroheten går över alla gränser när Wrangel inleder ett förhållande med Siris allt annat än ovilliga sjuttonåriga kusin Sofie. Man kan förstå att det gjorde ont i den unga Siri.

Trots svartsjukan och kontrollbehovet släpps den lovande, men ständigt refuserade författaren August Strindberg in i makarnas Wrangel/von Essens liv. Siri och August upptäcker att de är tvillingsjälar och bildar en själslig pakt. I Augusts bohemiska konstnärskrypin diskuterar de litteratur och utforskar varandras kroppar så långt det går utan att penetration sker. Sedan våldtar den elake August den stackars Siri. Hon blir förstås ledsen men återvänder gång på gång för att åter utsättas för samma övergrepp.

Jag ser mig som ganska beläst på Strindberg. Förutom de mest kända verken av hans hand har jag också läst fler biografier över honom än jag kan komma ihåg. Han gick till prostituerade, var otrogen, var kroniskt svartsjuk och allt annat än en god make och far. Men ingenstans har jag sett något som ens antyder att han våldtog Siri von Essen. Man kan tycka att det är en detalj, men man kan inte, med hedern i behåll, ta sig vilka friheter som helst ens mot döda, vita män.

I ett annat sammanhang förstoras Siris relation till danskan Marie David till en genomförd sexuell relation. Naturligtvis vet jag inte mer än någon annan. De båda kvinnorna var experimenterande till sina naturer. Men det finns mycket litet stöd för en sådan tolkning annat än August Strindbergs svartsjuka anklagelser om ”brott mot naturen” i boken Le plaidoyer d’un fou samt i en senare vårdnadstvist. Förmodligen konstruerar pjäsförfattarna denna tolkning för att bekräfta diverse queerteorier om att man blir kär i en människa och inte i ett kön.

Kort sagt betas genusideologins föreställningar av en efter en i en lång serie av hejdlösa anakronismer. August görs till en ointressant mansgris och Siri von Essen, vars kändisskap helt och hållet i verkligheten vilar på hennes berömde man, blir en megafon för den genusreligion som numera växt fram bland en liten elit som substitut för en sammanstörtad kristendom. Pjäsen lade ingenting nytt till mitt vetande om Siri von Essen och August Strindberg. I sin historielöshet förmådde den inte sätta någonting i sitt sammanhang.

Ser man däremot pjäsen som ännu en gudstjänst i Genuskyrkan faller saker och ting på sin plats. Pjäsen bekräftar den eviga bilden av kvinnan som hjälplöst offer. August Strindberg kan fortsätta att vara en symbol för hur patriarkatet ställer till det för den heliga Kvinnan. Och vetenskapsfientliga påståenden kan fortsätta att förpesta luften på universitet och kultursidor. Till på köpet under falsk flagg som vetenskap.

Måns Axkull (född 1970) är gymnasielärare vid Ystads Fria Läroverk.

17 reaktioner på ”Gästskribent Måns Axkull: Gudstjänst i Genuskyrkan

 1. Jan Andersson skriver:

  Andra länder satsar på sin elförsörjning, sina skolor, sin rättssäkerhet, sin ekonomiska utveckling. Sverige hårdsatsar bara på invandring, jämlikhet och feminism. Och jämlikhet för en feminist är 100 % kvinnor, om någon hade trott att 50/50 var målet.

  Därför är det som det är, och därför blir det som det blir. Och alla andra problem är små jämfört med islamiseringen; en ideologi som förkastar ALLT det ovanstående. Utom invandring än så länge, vill säga.

  Gillad av 7 personer

 2. Aurora skriver:

  Vad att förvånas över? Kulturministeriet med vår kulturminister har bestämt att alla kulturaktiviteter skall genomsyras av värdegrunds.-genus,-hbtq,-intersektionism,-rasifierings,-och antirasism-perspektiv. Genom den mediala megafon-succen Metoo har genusperspektivet ytterligare förstärkts. Metoo visade att det är helt ok att anonymt anklaga och utpeka en person för våldtäkt och att media agerar folkdomstol. När alla pk-kriterier uppfyllts har den tänkta kulturaktiviteten gått förlorad och förvandlats till pekpinne-propaganda från informations,-sanningsministeriet.

  Gillad av 7 personer

 3. Gregor Samsa skriver:

  Den instrumentella, värdegrundscertifierade kultursynen har reducerat kulturlivet i Sverige till ett infantilt ideologiserat folkuppfostringsprojekt. Miljöpartiets kulturprogram under Alice Bah Kuhnke har varit uttalat instrumentellt och reducerat kulturen till ett medel för politiska mål och samhällets fulländning i form av hållbarhet och jämställdhet, ängsligt kalibrerat efter påbjudet intersektionellt raster.
  I spalterna predikar Ebba Pitt-Pattström den vulgärförenklade feministiska litterastursyn som blivit hennes signum. Alla nobelpris i litteratur bör per definition gå till kvinnor, dock inte vilka kvinnor som helst, kvinnor som skriver uppbyggelig feministisk litteratur med starka kvinnosklidringar, av kvinnor som ser igenom den falska kulturmannen och det förtryckande patriarkatet. (Formulär 1A; Marxism-leninism, ersatt av formulär 1B; feminism)

  I den hysteriskt självgoda och moralistiska svenska samtiden har kulturen blivit ängsligt korrekt plakatpolitik. Kulturpolitikens ideologiska dirigism kväver självständiga uttryck och rättänkande politruker premieras, som Svenska Filminstitutets Anna Serner. Bidragseskande kulturutövare förväntas deklarera vilka ideologiskt önskvärda mål som gagnas av föreslagna kulturprojekt.
  Dramatikern Stina Oscarson har själv uttryckt frustration över den idelologiska kulturpolitikens klåfingrighet. Nu visar det sig emellertid att Stina Oscarson beviljats statsbidrag från den nyinrättade Jämställdhetsmyndigheten – det ska bli teater om säkerhetspolitik utifrån ett feministiskt perspektiv.

  Gillad av 7 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Tur att vi har PK som analyserar dom verkligt stora frågorna livet erbjuder.
  Finner livet nog så komplicerat utan 48 teoretiska kön, eller välhängda transpersoners yttersta lidanden. Till detta så skall den vite småfeta medelålders mannen stå till svar för alla synder som begåtts eller kommer begås mot dom utsatta människor som dansar under regnbågsflaggans multikulturella underbara himmel. Till det klimat oro och plastens påverkan på världen.
  glömde ju kors fisande som tillsammans med kometen kommer utrota allt.
  Näe Det blir en whiskey tidigt idag.

  Gillad av 3 personer

 5. Hovs_klipphällar skriver:

  Intressant — jag var förr, speciellt under min radikala ungdom, mycket intresserad av Strindberg. Numera ska han självklart knådas in i den nya genusreligionen, en underavdelning av PK-sekten, där uttråkad övre medelklass ska fortsätta i ungefär samma fotspår som redan Strindberg själv drev med i sitt debutverk; kapitlet ”I vita bergen”.

  På hans tid fann den uttråkade överklassen en mening i livet genom välgörenhet; numera hittar man en mening genom engagemang i genusvanvettet. Strunt samma.

  Men välgörenheten fyllde åtminstone ett faktiskt behov medan genusvanvettet är enbart destruktivt.

  Kort sagt: jag kan bespara mig omaket att resa upp från Skåne till Kungl. Huvudstaden för att där betrakta ett undermåligt stycke politisk plakat-teater.

  Gillad av 2 personer

 6. Göran N skriver:

  När jag läste blev jag ett tag rädd för att du skulle ställas inför den vanliga inkvisitoriska PK-domstolen som styr så många skolor för din artikel, och där fällande dom är det som gäller, men efter att ha tittat på Fria Läroverkens hemsida har min oro försvunnit. Verkar ju som en riktigt bra och verklighetstillvänd verksamhet.
  Grattis!

  Gilla

 7. rudmark skriver:

  Påminner om bevisen för psykoanalysen och alla dess begrepp. Teaterpjäser, gärna konstruerade.
  Därför finner den psykoanalytiska analysen sin plats på kultursidor, eller mer specifikt teaterrecenscioner.
  Härliga cirkelresonemang som uppvisas.

  Gilla

 8. Axel T skriver:

  Vita snälla patriarkalistika män, luta er tillbaka och invänta omstörtningen i samhället som kommer med importen från 3;dje världen och deras syn på feminism. När det blir riktigt besvärligt att vara hena eller hona, då sitter jag på min kammare och säger. Detta visste ju vi vita snälla män!! Feministerna får kriga för sin rätt själva.

  Gillad av 1 person

 9. olle reimers skriver:

  Så har det blivit: det gäller att hitta något oviktigt att engagera sig i att man slipper ta itu med de verkliga problemen.

  Ju mindre viktigt; desto gällare röst, givetvis. Det gäller att slita åt sig av håvorna och då är alla medel tillåtna!

  Gillad av 1 person

 10. Fredrik Östman skriver:

  Det viktiga är alltid att se det som inte syns.

  Hur kommee det sig att dessa usla teatermakare måste basera sin marknadsföring på en död vit mans renommé? Vad sägee det om deras egen tilltro till sin egen teori? Och är inte marknadsföring ett patriarkalt begrepp som sådant?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.