Gästskribent Björn Rasmusson: De kubanska läkarna i Brasilien

Nu duggar reportagen tätt om Brasilien. Dagens Nyheters reporter Henrik Brandão Jönsson tar fatt i allt som kan smutsa ner den nyvalde presidenten Jair Bolsonaros namn. Jönsson har också svårt att smälta att ex-presidenten och socialisten Lula da Silva är dömd för korruption och sitter i fängelse, likaså att efterträdaren Dilma Rousseff blev avsatt från presidentposten för fiffel i bokföringen.

En uppmärksammad händelse i världspressen har under de senaste dagarna varit att Kuba kallar hem tusentals läkare som tjänstgjort i Brasilien. Dagens Nyheter skriver så här:

Brasiliens kommande president Jair Bolsonaro slänger ut de kubanska läkare som räddat landet undan vårdpersonalbrist.

Jair Bolsonaro har alltså ännu inte tillträtt, ändå är det han som ”slänger ut de kubanska läkarna”. Jag vill kommentera bakgrunden och varför det lilla fattiga landet Kuba har sänt över tusentals läkare till Brasilien.

Detta har hänt:

1. 2013 ”exporterade” Kuba 11 000 ”läkare” till Brasilien för att, i sken av humanitär hjälp, berika partikassorna i respektive land. Det hela var en överenskommelse mellan dåvarande presidenten Dilma och Kubas Raul Castro.

2. Det har visat sig att flertalet ”läkare” på sin höjd har sjuksköterskeexamen. De är däremot drillade att föra ut ett budskap till omvärlden om Kubas roll som ett humanitärt och hjälpande land. Avtalet stipulerar inte att de behöver visa läkarlegitimation.

3. Avtalet innebär att Brasilien varje månad betalar cirka 30 000 kronor ur statskassan för varje ”läkare” direkt till den kubanska staten.

4. Av dessa pengar går endast en fjärdedel, alltså cirka 7 500 kronor per månad, till ”läkaren”. Resterande tre fjärdedelar går dels till att betala av skulder för projekt som Kuba driver i Brasilien, dels att fylla på partikassorna i respektive land.

5. Kubanerna får inte ta med sig sina familjer. Dessa stannar hemma som gisslan så att ”läkaren” inte deserterar.

Den nyvalde president Bolsonaro kallar deras situation för ”slavliknande” med en minimal lön och familjen som gisslan. Han erbjuder läkarna att stanna kvar i Brasilien under förutsättning att de kan uppvisa läkarlegitimation. De kommer då att få marknadsmässig lön och rätt att ta med familjen. Den kubanska regeringen avvisar erbjudandet. Samtliga ”läkare” har kallats hem med omedelbar verkan. Samtidigt hotas deras familjer ifall de inte lyder.

Björn Rasmusson är jägmästare och bor i Brasilien sedan många år. Han arbetar främst inom skogsindustrin och hjälper svenska företag att etablera sig i landet. På fritiden skriver han nyhetsbrev till en allt bredare läsekrets. Dessa brev är inte alltid politiskt korrekta, å andra sidan är allt som skrivs sant. Känsliga läsare varnas.

29 reaktioner på ”Gästskribent Björn Rasmusson: De kubanska läkarna i Brasilien

 1. Aurora skriver:

  Ännu ett exempel hur, när unte direkt okunnig, politiserad svensk media är om händelser i andra delar av världen. Som tur ör finns idag andra löndrrs medier att tillgå för den som vill veta bakgrund och sanning. Man har ännu inte från styrande hålll stängt av internet, som i många fiktaturer, för gemene man.

  Gillad av 2 personer

 2. Palle9 skriver:

  Björn: Intressant information! Efter det att Sovjetunionen upphört och Ryssland slutade att hålla Castros Kuba under armarna rent ekonomiskt, blev det Hugo Chavez i Venezuela, som utförde det uppdraget med hjälp av oljepengar. Som bekant blev Chavez sjuk och fick vård av kubanska läkare, de bästa Kuba kunde uppbringa. Om det verkliga skeendet kan läsas här:
  https://www.foxnews.com/opinion/cuban-medicine-killed-hugo-chavez
  I sammanhanget kan erinras om ett av de senaste reportagen från Uppdrag granskning (UG) angående fusk med sjuksköterskelegitimationer från Rumänien – mot bakgrund av bristen på vårdpersonal i vårt land, är faran stor att import av bristfälligt utbildad personal kan bli ett stort problem. Socialstyrelsen som garant känns inte betryggande, inte minst efter uttalandet i UG från en chef därstädes, där det framgick att vederbörande inte kunde tänka sig noggrannare kontroller i Sverige innan godkännande gavs – hela ansvaret för att rätta till fusket skulle läggas på Rumänien. Lycka till med att fixa korruptionen i detta land i närtid!
  För undvikande av missförstånd kan tilläggas att inflöde av ordentligt utbildad vårdpersonal givetvis är värdefull, och säkerligen är det många av det slaget, som gör en välbehövlig insats i vårt land. Men en ordentlig introduktionstid, som samtidigt kan utgöra en kontroll av kompetensen är ett måste.

  Gillad av 8 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Ett korrektur eller motbild man inte lär få läsa eller höra om i MSM.

  Snart kommer det väl ett påbud från FN att det är förbjudet att skriva sanningen, och Den humanitära stormakten hänger på låset? DN, två steg före FN? Men ett par pinnhål under NYT.

  Gillad av 1 person

 4. brrr skriver:

  ”…inflöde av ordentligt utbildad vårdpersonal givetvis är värdefull…”

  I avsändarländerna kallas det ”braindrain” och är för dessa länder ofta en katastrof. De utbildar sitt folk i yrken de behöver, och sedan lägger andra länder beslag på de bästa genom att de kan erbjudas enormt mycket högre inkomster och levnadsstandard.

  Själv tycker jag att vi ska utbilda vår egen sjukvårdspersonal här i sverige, våra egna ingenjörer, IT-tekniker o.s.v., och lägga ner hela denna destruktiva genusverksamhet som inte genererar något välstånd utan bara river ner.

  Gillad av 4 personer

  • Palle9 skriver:

   BRRR: Jag instämmer i din grundhållning om att vi bör vara så självförsörjande som möjligt beträffande utbildad vårdpersonal. En viss rörlighet över gränser förekommer dock och detta är väl också något naturligt, i vårt fall har vi kunnat se en icke obetydlig ”export” av sjuksköterskor till Norge. Vad jag ville betona i min slutkläm var enbart att den vårdpersonal, som söker sig till Sverige, ofta kan besitta tillräcklig kompetens dvs att jag inte ville påskina att samtliga, som kommer från t.ex. Rumänien skulle ha fuskat sig till sina legitimationer.
   Om dessa strömmar blir alltför stora, inträffar de problem, som du pekar på, dvs en akut brist på kompetent personal i ”exportlandet”. Vi upplever ju själva denna typ av problem beträffande just sjuksköterskor – inte enbart pga utvandring utan även därför att sköterskor byter yrke pga missnöje med arbetsförhållanden, löner.

   Gilla

   • Daily Dinesh skriver:

    Harley street, ett missvisande namn, borde vara Rolls Royce street, sällan har jag sett så många på rad.

    Gilla

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Tack för det – samizdat som det hette österut förr.

  Det står i DN, skriver du. Står det i DN är frågan aldrig om DN ljuger, utan hur och om vad.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 6. X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

  Det är ju en döende era med DN och SvD, om någon från rymden kom ner och betraktade oss just nu, just oss här, så måste de ju klia sig i huvudet och säga: ni vet att de ljuger på DN, ni vet att de indoktrinerar i ett ont syfte, och ni är inte ens imponerade av skribenternas fantasi. Vidare så har ni ett ändligt liv, inte som oss 3000år, utan kanske 90, eller mycket kortare om ni har osis. Dessutom så har ni nu uppfunnit dessa plattor med eller utan knappar där ni kan läsa allt som finns. Ändå, så sitter ni och läser DN och SvD! Detta kan vi inte förstå. Vi måste känna fienden säger ni, men det gör ni ju! De vill ju ha det så här säger de lavaliknande marsianerna, det vet ni redan! Tror ni att de slösar tid på att läsa och spekulera över era alster? Det gör de inte, de tänker inte som ni, deras drivkrafter är inte era, vi ser allt från krater XcV-3. De är som möglet på bullen, snart täcker de hela och det tycker vi skulle vara tråkigt, de förstör vår utsikt lite grann, ungefär som vindkraftverken förstör eran och fåglarnas när deras vingar och huvuden klipps i flykten. Vi har sett det förr från rymden, och ser det än, långa rader av män som marscherar och lyfter armar eller ben eller röven i vädret, det är tråkigt! Det är mycket roligare när ni springer hitan och ditan.

  Hur länge skall vi hålla på och läsa denna propaganda? Varför väljer jag, efter en enda artikel, att mera tro på Björn ovan än DN? Dels pga den självklara sanningen att allt som står i DN är lögn, men också Björns anslag, det är inte som en artikel om brandmän från Boden, man är helt enkelt inte förmögen i DN, eller SvD att uttrycka sig längre så att det framstår som sanningen, som Björn gör ovan, det är en av sidoeffekterna med djup indoktrinering. Låt oss göra som Trump, tänka över vad som är rätt, vad vi vill, och när vänstern och pk-isterna sticker upp nyllet så skjuter vi tillbaks med allt vi har, som Trump, som Peterson, som Hanson, som D’Souza, som Sowell, som Kalle mot Piff och Puff, men nog måste vi sluta att hela tiden förhålla oss till denna vidriga pk-istiska smörja som produceras varje dag. Låt dem omvandla TV-avgiften till en skatt, 1300kr stulna till, det klarar vi nog, ändå, men låt oss för Guds skull inte ge dem vår tid! En stor del av de som skriver här är exempelvis kapabla att skriva en bok, låt oss göra det, en var, vem vet var det slutar?

  Sedan kan ni fundera på hur lavar kliar sig i huvudet men sådant kan man på Mars.

  Gillad av 7 personer

 7. Ulf skriver:

  Desinformationen i media är djupt obehaglig. Ännu ett exempel på hur illa ställt det är. Idag skriver några klimathetsare om Sveriges koldioxidutsläpp i debattinlägg. Deras idé är att lägga ihop vad vi ”släpper ut” genom att addera ihop vad vi producerar och konsumerar dvs även importen utan att dra bort exporten. Om alla länder skulle räkna så blir alltså det teoretiska koldioxidutsläppet ungefär dubbelt så stort som det verkliga. Javisst det är ett debattinlägg men ska en seriös tidning släppa igenom sådant mumbojumbo som är så uppenbart grovt felaktigt?

  Gillad av 1 person

 8. Sune Mangs skriver:

  Kuba gör som NordKorea och ”exporterar” arbetskraft utomlands, tidigare så ”assisterade” kubanska soldater de socialistiska bröderna i bl.a Angola med legosoldater.
  Så kallade barfotaläkare har alltid haft ett romantiskt skimmer i svensk media och utgör en
  del i den förljugna bilden av Kubas föregivet förträffliga samhällsservice.
  I svensk media är rapporteringen inte sällan monumentalt ytlig; de moraliserande utsagorna
  bygger ofta på förutfattade ideologiskt betingade krav på att positionera sig på ”rätt” sida –
  bakomliggande fakta är sekundärt.

  Gilla

 9. Anders L. skriver:

  Detta om kubanerna överensstämmer med vad jag redan läst i utländsk media. Den s.k. DN läser jag bara när Nathan Shachar skriver och om det är låsta artiklar så brukar prefixet unv.is/ eller unvis.it/ funka. Apropå Bolsonaro, kan jägmästarn kommentera om det är sant att han ska skövla Amazonas?

  Gilla

  • Klas Göran skriver:

   Vad jag har läst är hans väljarbas ”bala, boi, bíblia”, ungefär gevärskulor, nötkreatur, bibeln och syftar på de tre väljarsegmenten hårdfört konservativa, agrobusiness och evangelikala. Att han skulle ha som mål att ”skövla regnskogen” syftar på att han har visat sig vara öppen för boskapsuppfödarnas krav att omvandla regnskogen till betesmark. D v s att skövla regnskogen, om man så vill.

   Gillad av 1 person

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Värdefullt bidrag som läses med tacksamhet. Frågan är om PK-pressen överhuvudtaget bryr sig. De är idag lika övertygade av sin egenproducerade ”sanning” som medlemmarna av världens kommunistdiktaturer eller som katolska kyrkan på 1500-talet.

  Gilla

 11. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Each time I fly over Germany or southern Sweden and see open, cultivated fields, I recall that these fields were once covered by forest. Thus, before we critizice the Brazilians, we should remember that our ancestors did what the Brazilians are doing today.

  Anyone criticizing the Brazilians should replant and equal area with trees in Sweden. But then, where would he get his ”daily bread”?

  Werner

  Gilla

 12. Gösta Johnsson skriver:

  Har sagt det förut och säger det igen: DN är numera en icke läsbar tidning – om man vill slippa PK-pekpinnar. Därför läser jag den aldrig – inte ens på nätet – men får ”vatten på min kvarn” när sådana här uppenbart falska DN-reportage avslöjas. Hoppas på att de svenskar som läser DN blir mer kritiska och dubbelkollar det som skrivs…det behövs tydligen!
  Dessutom är DN en typisk PK-blaska som vinklar och förvanskar när det passar dess chefsredaktörsagenda!

  Gillad av 1 person

 13. Klas Göran skriver:

  Den argumentationen framfördes senast för ca 20 år sedan av Malaysias dåvarande (och nu igen nyvalde) premiärminister Dr. Mahatir Mohamad för att motivera en ”rätt till utveckling” i stil med ”ni högg ned er skog då, därför får vi hugga ned vår skog nu”.
  Argumentet haltar på flera plan – vilket alla som använder det naturligtvis redan vet: löv- och barrskog i den tempererade zonen växer på helt andra jordar och på ett helt annat sätt än tropisk regnskog; skogsavverkningen i Spanien på 1500-talet skapade ekologiska problem som fortfarande består; många industriländer har sedermera återplanterat skog; osv osv.
  Dessutom har argumentet något Reinfeldtskt över sig: ”…när jag flyger över … ser jag oändliga skogar och fält”…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.