Med tiden kommer alla att bli lika bra som vi och därför gör det inget om de andra slarvar medan vi väntar. Det betalar vi för men vi har ju råd

Patrik Engellau

När Sovjetunionen och Berlinmuren hade fallit ihop år 1989 skrev Frances Fukuyama en bok som hette Historiens slut. Boken blev de kommande årtiondenas instruktionsbok för hur västerlandet, framför allt USA, skulle tänka om sig själv. Fukuyama sa att västerlandet, definierat genom demokrati, marknadsekonomi och kapitalism, blivit mänsklighetens slutliga och fulländade koncept och mönster för alla de folk och samhällen som trott något annat. Alla dessa andra skulle därför förr eller senare bli som vi.

Det är klart att Kina inte skulle bli en demokrati i ett nafs, men vart Kina var på väg gick inte att ta miste på enligt denna doktrin. Att Afrika skulle bli som Vellinge fast större var också självklart ehuru man inte visste riktigt hur lång tid det skulle ta. I vissa svåra fall fick man ge sig till tåls.

Egentligen var denna tanke inte alls ny, utan snarare en uppskruvad och med trumpetfanfarer framförd variant av det omtänksamt imperialistiska tänkande som kännetecknat USA sedan andra världskrigets slut, då USA, till skillnad från vad landet gjorde efter första världskriget, aktiverade sig för att lägga sig i och försöka styra utvecklingen i andra länder. USA byggde institutioner som Världsbanken och FN och skrev deklarationen om de mänskliga rättigheterna för att underlätta för världens folk att bli och tänka som amerikaner. Det nya med Fukuyamas inspel var att USA efter Sovjetunionens sammanbrott blivit överlägsen och oomstridd herre på täppan.

Fukuyamas synsätt fick genomgripande effekter på politiken, framför allt i USA. Ibland kände sig USA manat att ge historien lite hjälp på traven. En diktator som Saddam Hussein i Irak, till exempel, stämde inte med mönstret. Därför togs han ut av en koalition av villiga länder med USA i spetsen för att ge demokratin en chans att blomstra. Att den skulle blomstra var det inget tvivel om ty, som en militär befälhavare sa till sina soldater i Vietnam i filmen Full Metal Jacket: ”Inuti varje vietnames bor det en amerikan som vill komma ut”. I varje irakier bodde också en amerikan som ville komma ut.

Att kineserna inte betedde sig enligt regelverket fick man leva med för det var bara under en övergångsperiod som Kina skulle bryta mot alla handelsregler som fanns och producera piratkopior och stjäla patent och sådant. Även andra länder, som borde veta bättre, småfuskade på USA:s bekostnad. Till exempel vägrade de europeiska Nato-länderna att göra de militära satsningar som de åtagit sig att göra. Sverige gjorde antiamerikanska piruetter i trygg förvissning om att Förenta Staternas flotta skulle stäva till vår räddning om något otäckt hände, till exempel att ryssarna började morra mot oss. USA:s regeringar ansåg att amerikanerna fick stå ut med sådant. De hade ju råd. USA uppförde sig som en tålig pappa med oändliga resurser. Snart skulle ju resten av världen mogna.

Det som är chockerande med president Trump är att han ifrågasätter denna snart sjuttiofemåriga världsdoktrin som, efter att ha försetts med Fukuyamas turboladdning, säger att historiens slutpunkt, dit alla länder är på väg, är just demokratin, marknadsekonomin och kapitalismen. Trump instämmer inte. Kina, menar han, är inte på väg att bli demokratiskt. Iran vill inte bli som västerlandet. Palestinierna kommer aldrig att vilja göra upp i fred med Israel. FN kommer alltid att vara ett odemokratiskt råtthål som hålls ihop av att ett gäng byråkrater och avdankade politiker får feta sinekurer.

Det här är en dramatiskt ny världsbild som förkroppsligas av geopolitiska gester som när USA flyttar sin israelambassad till Jerusalem. Så kan man väl inte göra! säger den traditionella ordningens representanter indignerat. Det kan man visst, säger Trump, jag gjorde det alldeles nyss.

Den här tankefiguren – ett fulländat samhälle som tåligt men med full tillförsikt överser och betalar för att mindre utvecklade kulturer av egen kraft ska förkovra sig och höja sig till samma fulländning – kännetecknar även Sveriges politik gentemot u-länder och invandrare. Man får ha tålamod med dem. De är ju inte som vi. Man kan inte ställa krav på dem. Ja, det blir dyrt men vi har råd. Vi får leva med böneutrop och lite extremism ett tag för de kommer i alla fall att sluta tro på sin gud och bli lika sekulära som vi. Hur man kan veta det? Vi har ju blivit det!

Men tänk om hela tankefiguren är fel. Invandrare kanske inte alls tycker att Sverige är ett fulländat samhälle där de gradvis vill smälta in. Vilsenheten, kanske till och med avståndstagandet, inför det svenska förefaller särskilt markerad hos andra generationens invandrare som till skillnad från föräldragenerationen verkligen kommit i närkontakt med det svenska redan från födseln.

Den sociala företeelse som utgörs av president Trump representerar ett brott mot den amerikanska tradition som betraktat det som självklart att USA skulle bära en lite modernare variant av ”den vite mannens börda”. Trump vill slänga den bördan och låta USA tänka mer på sig själv. America first.

En möjlig reaktion på detta är att hålla honom och USA för snikna och egennyttiga. En annan möjlig reaktion är att säga att Trumps politik är naturlig med tanke på att USA – och västerlandet i övrigt – inte längre är den allt överskuggande imperiemakt som det en gång var, att den en gång så spendersamme fursten till slut måste rätta munnen efter matsäcken.
Troligen (säger jag ironiskt) har Trump misstagit eftersom Sverige så skickligt fortsätter att vara en humanitär stormakt utan att behöva tänka det allra minsta på att några tankefigurer eventuellt skulle kunna vara fel och därför behöva föranleda någon rannsakan av politiken.

Såklart alla invandrare har en inre svensk som kämpar för att komma ut. Vi har ju råd att vänta på dessa uppenbarelser. Vi står högst i världen.

80 reaktioner på ”Med tiden kommer alla att bli lika bra som vi och därför gör det inget om de andra slarvar medan vi väntar. Det betalar vi för men vi har ju råd

 1. Lars Strömberg skriver:

  Patrik skriver:
  ”…Såklart alla invandrare har en inre svensk som kämpar för att komma ut. Vi har ju råd att vänta på dessa uppenbarelser. Vi står högst i världen. ..”

  Just så tänker jag. Vi ser EGENTLIGEN ner på de andra, och deras kulturer, beteenden och värderingar. Förvisso kanske med visst fog,
  Så, om vi nu skall gagga lite om rasism och sådant, så är ju just DETTA synsätt – i grunden – inte helt oskyldigt det heller.

  Gillad av 4 personer

 2. Aurora skriver:

  Ämnet tangerar gårdagens krönika om den vite mannens börda. Nej, det visar sig mer och mer att många inte alls vill bli som vi. Man blir heller inte svensk bara för att passerar gränsen till Sverige. Det började med brittiska upptäckare i Afrika och fortsatte med alla dagens internationella organ med, visserligen, den grandiosa tanken på underutvecklade länders ’uppvaknande’ till västs civilisation och global fred. Men se, de trilskas och vill icke. Den oro vi ser idag kan mycket väl innebära risk för den västerländska civilisationens framtid,

  Gillad av 3 personer

 3. bengtakewennberg2017 skriver:

  Helt rätt PE. Poängen just nu är att vi står i en brytningstid – och då inte bara i Sverige. Det kräver antagligen en intellektuell och för många medborgare ovan intellektuell kraftansträngning att reda ut hur denna nya tid skall hanteras. Trump – liksom Erdogan, Putin, Xi m fl. är bara en variant av en sådan gammal men tyvärr så traditionell lösning. Några spår av den nya kraftansträngning som nu behövs kan inte skönjas någonstans. Varken i politiken, i forskningen eller i debatten. PK-ismen hindrar detta. Det är bara de gamla sanningarna som penetreras – och förkastas – åter och åter igen. Tråkigt men sant. Även Du min PE.

  Gillad av 1 person

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Den senaste på Hoover är mycket bra.

   Gillad av 1 person

  • johan utan land skriver:

   Kan hända att krönikören verkligen lyssnat på Victor Hansens föreläsning och tagit med en del av stoffet till gagn för oss som inte följer allt som sägs runt om i världen. Det är helt i sin ordning. Fast Hansen formulerade det bättre. Det är väl värt att lyssna igenom för den som har en timme över. Fast den här krönikan sammanfattade rätt bra.

   Det hela skulle kunna förklara en del av globalisternas vågade spel med att skänka bort mycket av västvärldens industriella know-how och produktionsapparat till Kina. Kineserna är förstås inga dumbomar. De hade skaffat sig de förmågorna ändå men det hade tagit längre tid för dem. Det är klart att Kina spelat tufft och bitvis oschysst men i stort sett har de bara tackat och tagit emot vad ‘vi’ gett dem. Nu är Kina ikapp och förbi och har förvandlats till en formidabel konkurrent.

   I globalistmedia fördes dessutom länge resonemang som gick ut på att kinserna bara kunde kopiera men saknade förmågan att skapa något nytt. Vore detta näst intill rasistiska snömos sant så skulle planen kunna ha fungerat, men nu är det inte så.

   Detta var den ekonomisk-politiska delen av globalisternas strategi. På hemmaplan tillkom den välfärdsindustriella delen med ett inflöde av stora mängder migranter. Detta med det uttalade argumentet att de behövdes för att ersätta västerländska industriarbetare och ‘rädda pensionerna’. Bara det att många av industrijobben är bortrationaliserade och outsourcade och att stora delar av migranterna fastnat i bidragsberoende.

   Globalisterna må ha väldigt mycket makt och ha många skarpa hjärnor i sin tjänst men deras projekt är så illa uttänkt och så klantigt genomfört och så dumt så klockorna stannar. Inte ens de själva kan rimligen ha något att vinna på eländet de ställt till med.

   Låt oss åtminstone hoppas att Trump kan få tillbaka en del industriproduktion till USA. Då kanske andra delar av Väst också väljer den vägen.

   Gillad av 1 person

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Jag har kommit fram till att du har alldeles fel, att det istället är mycket slugt uttänkt, och det tänktes redan av demokraterna när republikanerna tog ifrån dem deras plantager och slavar, läs gärna ”Death of a Nation” av D’Souza. Jag kommer att skriva mer om detta så begränsar mig här.

    Gilla

 4. Tritonen skriver:

  PK:s raseri mot Trump tydr på att det ligger mycket i vad han säger och gör. Märkligt dock att han alltid ser så sammanbiten och bister ut. Det är, även det, ett avsteg från den sedvanliga framtoningen a la Reagan: leende skrockande och vinkande.

  Gillad av 2 personer

  • Elof H skriver:

   Det beror kanske på att du bildar dig din uppfattning utifrån svensk media? Tycker att han ofta är glad och leende om man ser på media som är mer välvilligt inställd till honom.

   Gillad av 4 personer

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Ler oftast när jag ser honom. På samma sätt är Jordan Peterson också sur, maken till att vara lättlurad.

    Gillad av 1 person

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Fukuyama har sedan dess retirerat från sin tidigare position, och påstår inte längre att statsskick, administration och ekonomi kan analyseras separat från kultur och historia – att olika folk manifesterar idéer på olika sätt i idéens omsättande till praktik helt enkelt.

  Om PE är intresserad så vill jag rekommendera att han läser Samuel P Huntingtons ”The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order” från 1996.

  Med en blandad sportmetafor kan man säga att det i matchen Fukuyama-Huntington är ställningen 0-10, och klockan visar fem i tolv.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Fukuyamas ”Political Order and Political Decay” rekommenderas varmt! DS

  Gillad av 5 personer

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Ok, detta fick mig att skriva det jag hoppade över nedan, men Fukuyama är ju inget annat än en smart opportunist, han bara satte ord på en tidsanda, 3 minuter i 12, sen hoppar han vidare till nästa tuva, och nästa. Som Heberlein ungefär.

   Gillad av 2 personer

 6. Aha skriver:

  Återigen en krönika med en intressant vinkel kombinerat med en hel del fotarbete i form av text med substans.
  Den intellektuella spänsten och arbetskapaciteten är tydligen en aldrig sinande källa.

  Jag tror på en stab av minst 25 personer som dagligen letar reda på intressanta ämnen och som också gör research kring ämnena och som sedan också skriver krönikan för att till slut be Patrik sätta sin signatur under.

  Gilla

  • Anders skriver:

   Krönikan är helt baserad på ett föredrag av Victor Davis Hanson. Finns på Youtube. Sök på Hanson och Trump foreign policy. Rätt svagt att ha lånta fjädrar och låtsas som att ideerna är de egna.

   Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    Jag är tacksam för de sammandrag och flöde av idéer som Patrik generöst och pålitligt levererar varje morgon på DGS. Och det behövs inte några fotnötter även om det skulle råka vara ett återgivande av vad andra har sagt och tyckt. Det här är ju krönikor inte forskningsrapporter.
    Helt egna idéer är det väl egentligen ingen som har. Om man flitigt plockar upp det som händer och sägs och på ett briljant sätt presenterar detta i läsbar lättsam form, så är man värd att slippa låga kommentar om lånta fjädrar.

    Gillad av 18 personer

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Ah, inget skrivs i Sverige som inte är stulet. Tranströmer kanske.

    Gillad av 5 personer

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Ah, Patrik brukar då alltid redogöra, försök själv vara perfekt varje dag, inte lätt. Själv surade jag idag på en receptionist, hon hade fel, men min aggressivitet var överdriven. Jag bad om ursäkt när jag gick ut, det hjälper en del tror jag. Ingen är perfekt.

    Gillad av 4 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Huntington:

   ‘In the post-Cold War world, the most important distinctions among peoples are not ideological, political, or economic. They are cultural.’

   En sammanfattande sentens gällande de intercivilisatoriska konflikterna är vad Huntington nämnde i stil med västerländsk arrogans, muslimskt uppsving och kinesisk, asiatisk beslutsamhet.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är fint att tala om varifrån man får sina uppslag, och Patrik brukar göra det annars. I detta fall var ju åtminstone omtolkningen från världspolitik till den svenska ankdammens tjattrande rimligtvis Patriks egen. Båda beskrivningarna reflekterar en djupare sanning om vår psykologiska uppbyggnad och de falska tendenser som ofta styr oss.

   Gillad av 1 person

 7. Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

  Man borde vara luttrad men denna väntan är lång, igår slog det mig återigen att det verkar som satan själv slagit klorna i Sverige, precis när vi får en ytterligare ökad migrantström och sexualbrotten förutsägbart ökar markant (trots politikers, medias, forskares och rättsväsendets samarbete för stt dölja detta faktum var och en på sitt håll), ja då kommer #metoo, och eftersom kvantitativa jämförelser är prepostmodernistiska så kan man läsa om hur, på fullt allvar, kvinnliga forskare och debattörer säger att det kraftigt ökande antal sexualbrott beror, återigen, på ökad anmälningsbenägenhet. Desssa forskare på BRÅ och deras medlöpare går djävulens ärenden, jag kan inte förklara det på annat vis. Det är så här djävulen ser ut. Inget annat folk i världshistorien har accepterar att få sina kvinnor och döttrar våldtagna utan våldsamt försvar, det är i sanning deprimerade att leva just i Sverige, just nu. Detta är Fukuyamas slut på historien.

  Alltså, det vi gör, det är att vi väntar på att vänsternissar skall rädda oss, som Lamotte. Jag föreslår att han börjar göra reportage från fängelser, med bilder och allt. Även om alla svenskar förfördelas och omvänt mot hos tandläkare och bostadskö, får förtur för alla brott till fängelset så tror jag ändå att en artikel med ett antal gruppfoton från fängelser där sexual och våldsförbrytare sitter hade varit givande. Är det inte Lamotte så är det Janne, eller Heberlein, eller Arpi, eller Peterson eller Rubin. Är det inte vänsternissar vi går och väntar på så är det att invandrarnas medbragta inbördes konflikter skall väcka folk. Gud förbjude att svenskarna, de som inte varit vänster, gör något själv.

  Jag vet, jag gör inget själv heller.

  Gillad av 12 personer

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Jag rannsakade mig själv lite, en sak har jag gjort förutom att sägs upp mitt gymkort för att gymmet översvämmades av en koherent minoritet som gav frasen ”glo på tjejer” ny mening. Efter att ha blivit knuffad av en av dessa så var jag, för min familjs skull, tvungen att sluta gå på gym, och så mycket gladare jag är! Igår, på havet! Fantastiskt!

   Men det jag gjorde var att då ett mail gick ut om att det skulle komma, var det, upp,till 60 migranter till mina barns skola så krävde jag möte med rektorn (som numera är pensionerad). Ett mycket spänt möte, de var inte glada att vi var två som kom, de satt tre stycken, två med uppfällda datorer så det hela blev väl inspelat. Vad gäller diskussion kom vi väl inte så långt, utom att de undslapp sig att mailet var ett misstag, men jag fick framfört min synpunkt att om det skulle ske sexuella övergrepp på skolan, så håller jag alla inblandade ansvariga om det sätter vuxna män bland barn. Jag tror de uppfattade min motivation korrekt. Det kom bara en bråkdel till skolan, och inga vuxna.

   Gillad av 6 personer

   • Anders L. skriver:

    Ja, vi är nog många som slutat gå på gym, badhus, bastu, bio, gallerior, fotboll. Undviker t-bana, tåg, promenader i centrum. Ett brottsförebyggande råd så gott som något.

    Gillad av 8 personer

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Och bojkotta stadium.

    Gillad av 4 personer

   • kvellulvblog skriver:

    Hela orsaken till de olika former av galenskap som vi har i dagens Sverige kan härledas till EN sak. Vi har gått med på att ge mer än hälften av vår inkomst till politikerna, att fördelas efter deras tycke. Denna enorma tillgång till pengar har lockat oppurtunistiska byråkratsjälar att bli politiker och myndighetspersoner. Det stora flödet av invandrare är gefundenes fressen, migrationsverket ensamt kan använda 70 miljarder/ år. Två, tre gånger så mycket gödslar alla möjliga kommuner advokater och privatpersoner. Så länge detta fungerar, fortsätter det. Rån , våldtäkter och skjutningar drabbar i huvudsak ”andra”, så länge press och TV spelar med kan det fortsätta. Låt de ”rika” betala , de som tjänar mer än 25000.

    Gillad av 6 personer

   • W skriver:

    Miljöpartisten Åsa Lindhagen som var socialborgarråd i Stockholm hösten 2015 intervjuas av SVT.

    – Självklart ska varje barn i Sverige ha ett hem. Vi ska inte ha några barn som bor ute på gatan och när det kommer väldigt många barn, inte minst till Centralstationen i Stockholm, så blir socialtjänstens absolut högsta prioritet att se till att de här barnen får tak över huvudet och den omvårdnad som de ska ha, säger hon.

    För hela landet kostade mottagandet av de ensamkommande 26 miljarder kronor under 2015, vilket är nästan lika mycket som årskostnaden för polisen och domstolsväsendet. I huvudstaden landade notan på knappt en miljard.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det finns upprätthållbara sätt att se till detta, nämligen de gängse att upprätthålla gränser, nationer och gällande lagar, rättigheter och principer. Om man systematiskt tillämbar barnkonventionen och skickar tillbaka alla utländska barn till deras hemländer, så kommer flödet snabbt att upphöra. Under hela historiens gång känner vi inte till detta fenomen, så vi vet helt säkert att de gamla principerna fungerar. Det finns också ett sätt att påstå sig se till detta, men självklart misslyckas, och det är de metoder som Miljöpartiet och Åsa Lindhagen står för: att stjäla hederligt folks pengar och livsrum och kultur och skänka detta till utländska brottslingar, vilket bara kommer att leda till att fler utländska brottslingar kommer och begär detsamma tills hederligt folks pengar, livsrum, kultur och/eller tålamod tager slut. Då upphör systemet att fungera.

    Gilla

 8. svenne skriver:

  ”Sverige gjorde antiamerikanska piruetter i trygg förvissning om att Förenta Staternas flotta skulle stäva till vår räddning om något otäckt hände, till exempel att ryssarna började morra mot oss”.

  Om någon börjar ”morra mot oss” så utlöser väl detta en ryggradsreflex att vi måste försvara oss mot en aggression som, i värsta fall, kan resultera i ett anfall mot landet.

  Men allteftersom tiden har gått under de decennier som den förödande invandringspolitiken har tillämpats har jag blivit mer och mer fundersam angående vårt försvar och det som vi skall försvara:

  – Skall vi försvara rätten att kunna ta in oidentifierade personer från dysfunktionella länder och ge dessa livslång försörjning trots – i många fall – grov kriminalitet i bagaget?

  – Skall vi försvara rätten att utländska ligor och klaner skall kunna göra upp sina mellanhavanden här i landet genom olika typer av våldsinsatser?

  – Skall vi försvara rätten att inom praktiskt taget alla samhällsfunktioner ge en positiv särbehandling av personer som inte har – eller kommer att – bidra med en enda krona till statens och kommunernas kassakistor?

  – Skall vi försvara rätten att tillåta ”ungdomsgäng”, klaner och kriminella element ta fysisk kontroll över så kallade ”utsatta områden” och där upprätta ett våldsmonopol?

  – Skall vi försvara rätten att tillåta etablering av religioner som för oss är totalt artfrämmande och som successivt flyttar fram sina positioner på vår ursprungliga religions bekostnad?

  Listan skulle givetvis kunna förlängas med ytterligare exempel, men jag slutar här och konstaterar att jag inte kan uppbåda en motivation att delta i ett försvar av det spektakel som nu landet befinner sig i. Ungdomar som förpliktigas till militärtjänst riskerar – i ett framtida skarpt läge – att förlora livet för att försvara ovanstående bevis på vår ”humanitära stormakt” och detta betraktar jag som horribelt.

  Gillad av 10 personer

   • Anders L. skriver:

    Den vanliga kattparasiten Toxoplasma finns t.ex i en sandlåda nära dig, sprids till råttor, möss, människor. Den går genom blodhjärnbarriären och orsakar beteendeförändring hos möss som blir orädda för katten och därigenom lätt byte vilket gynnar parasitens spridning. Man tror att även människor kan påverkas, bli riskbenägna, få ångest, personlighetsförändringar. Toxoplasma gondii är pk-ismen!

    Gillad av 5 personer

 9. Lars skriver:

  En multipluralistisk (observera nyord, många gånger många maktcentra) är inte lätt att kontrollera även om färre dominerande makter kan identifieras. Det är bara konspirationsteoretiker som tror på allt överskuggande förmåga hos en liten grupp vare sig det rör sig om att sätta igång revolution i Ryssland eller att skapa multikultur.

  Gilla

  • Richard skriver:

   Det är bara ”konspirationsteoretiker” som tänker redigt. Givetvis är det sällan en liten grupp ensamma kan genomföra stora omvälvande händelser. Däremot förekommer det ganska ofta att en liten grupp på olika sätt verkar för detta.

   Man stöttar sådana rörelser och personer som puttar skeendet i önskad riktning och satsar stort och opportunistiskt när en chans dyker upp. Läs t.ex:

   https://www.ingridochmaria.se/2018/11/06/wall-street-och-den-ryska-revolutionen/

   https://newsvoice.se/2018/11/rothschild-forsta-varldskriget/

   Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Ingrid o Marie förfalskar historien vad jag kan se. Ruska revolutionen handlade om ett stort bakåtliggande missnöje och många oppositionella och revolutionära grupper framförallt sedan revolutionen 1907, då ett parlament bildades. 1917 vad det mensjeviker som tog makten och sedan en kupp av boljseviker via de sovjeter (en företeelse redan 1907) som bikldats särskilt i Moskva och St Petersburg.

    Gilla

  • Richard skriver:

   Det är bara slarviga tänkare som tror att någon någonsin har en ”allt överskuggande förmåga”. Bara för att en liten grupp har en agenda och satsar stora resurser på den innebär det inte att de kommer att lyckas. Men ibland gör de det om övriga skeenden gagnar deras plan.

   Gillad av 1 person

 10. Paul Lillrank skriver:

  Francis Fukuyama är världens mest misförstådda person.
  Han skrev inte att historien som en rad händelser är slut. Historien här är historien om kampen mellan liberal demokrati och totalitarism. På samma vis kan man beskriva kampen mellan de geocentriska och heliocentriska världsbilderna inom kosmologin som en historie som tog slut när det blev uppenbart för alla att jorden inte är universums mittpunkt.
  Kampen mellan den liberala demokratin och totalitarismen skedde, enligt Fukuyama, om ett alldeles särsilt pris: vilket system kan bäst kombinera välstånd och frihet? Den liberala demokratin van överlägset.
  Inget totalitärt system har lyckats komma nära. Förlorarna måste välja antingen välstånd eller frihet.

  Gilla

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Det är ju rena självklarheter. Hans teser föranleder ju en ändå att tro att denna seger då skulle bestå eller?

   Gilla

 11. Jari Norvanto skriver:

  ”Att Afrika skulle bli som Vellinge fast större var också självklart ehuru man inte visste riktigt hur lång tid det skulle ta.”

  Mer troligt att Vellinge blir som Afrika.

  Gillad av 10 personer

 12. Den svaga isen skriver:

  När balanser rubbas frigörs alltid dynamiska förlopp, som är mycket svår att sia om. När individer får tillgång till fri obunden information, i ett land som Kina, kan det utvecklas till ett hot för ledningen. Nu håller Kina på att utveckla en finmaskig teknik för ett omfattande övervakningssystem, ned på individnivå. I en uppkopplad värld kan mer och mer information samlas in och registreras. Var var du är, väljer att köpa, tittar på och lyssnar till. Via automatisk igenkänning av ansikten hittas du även i det offentliga rummet. Och detta påverkar redan oss här i Sverige. Ett kinesiskt företag har nyligen köpt upp ett litet svenskt uppstartföretag som registrerar din strömförbrukning i varje givet ögonblick. Man kan via din egen strömförbrukning se när du vaknar och går och lägger dig. Och duschar och tvättar kläder. De ser redan nu dina vanor i Kina, om du köpt detta företags produkt. I Kina kopplar man ihop övervakning med vilka dörrar som öppnas och stängs för dig genom livets resa. Ännu bara i sin linda. Men vägen ligger vidöppen. Går du ledningens väg får du hjälp på traven. Även i Sverige för vi ett lågintensivt krig. Vad du får och inte får säga. Exempelvis inte tala illa om vår sverigebild. En viss makt önskar sig mer kontroll. Över dig.

  Och så finns där snabbheten i medier, som Facebook och SMS. Vi såg det under den arabiska våren och i metoo-rörelsen. Hur mer mänskligt sociala bränder snabbt kunde få spridning. Men även hur information om Sveriges välfärdsystem spreds sig till arabvärlden och till Afrika. Hur information om svenska välfärdssystem riktade en stor ekonomisk migration mot just Sverige. Där den informationen i sig gasade på något förut trögt.

  Samtidigt bygger samhällena upp en större sårbarhet och beroende via växande tekniksystem. Det finns extremt många fler variabler i dag än det fanns förr. Som får sårbarheten att skjuta i höjden. Få bär numera på kontanter. Olika datasystem lagrar all information. Både hos myndigheter och inom det privata. Dessutom styrs fler samhällsfunktioner centralt. En solstorm idag kan snabb slå ut kritiska system. Även transporter. Där brist på vatten och mat snabbt kan komma att påverka varenda individ.

  Det enda som kommer att vara sig likt är människan själv. Att hon bär på många djupa lager. Flera mörka. En del dock mer ljusa. En varelse som både gått på månen och startat utdragna inbördeskrig. Blandat primitiv makt med det mer sofistikerade. Det blir nog till att söka i detaljerna, i den ökade sårbarheten. Där även slumpens tärningskast kommer att spela oss stora spratt.

  Gillad av 3 personer

 13. Kalle skriver:

  Vi som står högst i världen , representeras av ungdomar som blivit curlade och bortskämda av vår generation. Knappast någon har betalt skatt alls. Titta på Miljöpartiet och ungdomsförbunden hos dom flesta partier.
  Flumdrömmare hela bunten.
  Feminismen har också peakat och börjar nedmarshen. Öppna gränsernas kultur slår mot deras idiologi.
  Det blir en tidsfråga bara till dess dom blir hänvisade ner i källaren igen när importens kultur gäller.

  Gillad av 1 person

  • Dandersan skriver:

   Med gemensamma värderingar-hoppas jag!
   Det är i alla fall den målsättning som jag önskar se.
   Frihet under eget ansvar och fritt från de värderingar som gör att vissa länders befolkning gärna söker sig hit.
   Eller är det bara pengarna?

   Gilla

 14. Underdog skriver:

  ”For me the equation is simple. I am about making America great again and I am about America first” Donald Trump på frågan om sanktioner mot Saudiarabien inte borde införas. Inte för att jag gillar honom, men han har inte hymlat med vad han vill. Och det är mycket tydligt att en stor andel av amerikanerna håller med honom i hans mer krassa synsätt och inte längre är intresserade av att försöka omvända folk som tackar med att skicka självmordsbombare. Hur avskyvärt mordet på Khashoggi än är kan jag f ö inte låta bli att undra varför någon annan skall bry sig om att Saudierna haft ihjäl en Erdoganlojal journalist. De kan väl lösa sin konflikt själva!

  Gillad av 1 person

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Ja, det är ju bara trams, alla har ju vetat att saudierna lemlästar folk, det har de gjort så länge landet funnits, och innan det också, whats new? Det man möjligen kan ha synpunkter på det är hur det passar ihop med en feministisk utrikespolitik och att saudierna tillåts rösta om mänskliga rättigheter i FN och att Saudiarabien finansierar skolor och moskeér i Sverige.

   Gilla

 15. Östrahult skriver:

  För var dag som går så blir bilden klarare, problemet är att ingenting händer. Media och etablissemang mal på likt Titanic. Enda hoppet står till allmänheten, som fortfarande hellre kollar på Bonde söker fru än funderar på landets framtid.

  Apropå att smälta in i det svenska samhället: Jag kan inte begripa varför det är så viktigt att minoriteter som judar och samer har lagstadgad rätt att odla sin särart samtidigt som det kan vara straffbart om en svensk försöker sig på samma sak.

  Judar är väl ett jättebra exempel på att etniska grupper inte vill ge upp sin särart. Igår såg jag en busslast med ultraortodoxa judar kliva av en buss i Warszawa. Alla såg likadana ut från knattar till gubbar, svarta långrockar, hattar etc. Inte vill dessa inordna sig och förresten är det någon skillnad på dessa strömningar och salafism? Kvinnosynen är densamma. Verkar vara samma elände tycker jag.

  Etnicitet är ju jättekänsligt i Sverige. Uppdrag granskning har avslöjat en härva kring fusk med högskoleprovet. Någon som tror att etnicitet redovisas? Jag slår vad om att iranier är överrepresenterade som ”kunder”.

  Också intressant att se att en rektor för Stockholms universitet inte anser att det är hans sak att kolla dem som fuskat och som bevisligen går på universitetet. Hur kan en hel generation offentliganställda bli så konstiga? Är det ett negativt urval eller förekommer repressalier om man avviker från det politiskt korrekta?

  Gillad av 7 personer

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Du missar en poäng, judarna är, tror jag 13 miljoner, och muslimerna mer än 1.5 miljard, och när sprängde, sköt, eller högg senast en jude ihjäl västerlänningar i en terrorattack? Är sexualbrotten dominerade av judar? Jag tror du tar allvarligt fel, det är inte skägg som skägg, också vikingar och hipsters har skägg.

   Gillad av 1 person

   • Östrahult skriver:

    Jag håller med helt och hållet givetvis, min poäng var främst att peka på ointresset att assimileras i vårt samhälle, t ex när det gäller kvinnosyn, religionens roll etc. Våldsbenägenheten är helt olika men det finns andra likheter, som att man gärna skaffar väldigt många barn.

    Gilla

   • EL skriver:

    Helt rätt poeten. Östrahult jämför äpplen med bananer och behöver läsa på. Judar i Sverige är inte svenskar som alla andra svenskar och stoppas i samma säck som salafister?! Har många barn? Sant, men hade svenskarna skaffat sig barn istället för att abortera 35 000 om året så hade Sverige inte behövt importera folk för sas säkra pensionerna.

    Gilla

 16. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Patrik! Bra text – igen!
  Frågan är vad som händer med generositeten i sämre tider. När varslen duggar tätare och arbetslösheten stiger. Hur förändrar en rejäl kris vårt ‘godhetsindex’? Den som inte har läst Hans Jenseviks artikel från den 17 november uppmanas att läsa densamma.
  Vi är utan tvekan på väg mot en rejäl nedgång i vår ekonomi och många kommer att förlora jobben de närmaste 5-7 åren. Jensevik uppskattar att det kan handla om uppåt 620.000 jobb, och om det blir verklighet så kommer det att bli väldigt tufft för många – särskilt för yngre som sitter med stora lån på övervärderade bostäder. Personligen tror jag att Jensevik har rätt i sin dystra prognos, och för oss svenskar så kommer nedgången att bli än tuffare eftersom vi under så många år har låtit utbildningsväsendet förfalla – inte minst med hjälp av en hord av flumpedagoger anställda av Skolverket.
  För den stora – och ständigt ökande – gruppen invandrare kommer nedgången att kännas än mer. Oavsett om man har ‘en inre svensk’ någonstans som vill komma ut. För frågan är ju ytterst: om man nu verkligen ‘kommer ut’ som svensk – vad är det då man kommer ut till?

  Gillad av 3 personer

 17. W skriver:

  O.T.
  * Sverige utmålas som bananrepublik i färsk rapport
  * Valobservatörerna riktar skarp kritik mot systemet med valsedlar och partiernas hemliga finansiering
  * Partier kan helt enkelt strunta i att redovisa donationer – eftersom böterna är så låga
  * OSSE vill att LO:s möjligheter att kampanja för S ska begränsas med lagstiftning
  http://www.friatider.se/osses-h-rda-dom-ver-sveriges-valsystem

  TT har skrivit en kort och nedtonad notis om OSSE-rapporten som publicerades mitt i natten. Enligt TT visar rapporten att ”den svenska lagstiftningen utgör ett solitt fundament för att genomföra demokratiska val och att majoriteten av valarbetarna anser att valsystemet är både öppet och transparent”.

  Ett tydligt bevis på att etablissemanget och public service är i symbios

  Gillad av 3 personer

  • Sune Mangs skriver:

   Den rigida åsiktskonformismen vilar på en stadig grund av monumental svensk självgodhet. Nationalism är ett fult ord i ett land där man samtidigt är förvissad i sin inskränkthet över det faktum att den svenska modellen är ett föredöme för resten av världen. Denna inbilska beskäftighet tolererar ingen kritik utifrån. All kritik mot modell-landet måste naturligtvis bero på illvilja, ideologiska irrläror och fakenews.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Och detta är ju precis Fukuyamas tes. När man anser sig ha löst alla konflikter och uppnått historiens slut, så får all kritik en högre moralisk klanderbarhet, eftersom den orsakar en onödig och obefintligt konflikt. Locket måste på! Det är det totatlitära tänkandet i ett nötskal.

    Fukuyamas bok är totalitaristisk precis som Maos lilla röda och Hitlers Min kamp, som Marx Kommunistiska och Gentiles Fascistiska socialistiska manifest.

    Gillad av 1 person

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  Något har ändå hänt, läs Amanda Sokolnickis ledare i DN idag. Hon anklagar där politiken för att den inte kunde se vad som skulle bli följden av den stora migrationsvågen 2015, och de problem hon beskriver kunde man lika gärna ha läst om på DGS eller Ledarsidorna.
  Men, vad jag skulle vilja anklaga henne för är att DN (och msm) helt missade det själva 2015. Att komma tre-fyra år efteråt är tyvärr för sent. Under tiden var DN i högsta grad medskyldiga till att bygga upp murar i diskussionen genom att brunsmeta alla som pekade på de problem DN nu erkänner. Te x Sanandaji (vad hade Sverige trott om migrationens debet och kredit utan honom).
  Dock: om detta blir det inget räfst och rättarting. Det finns ingen motkraft till msm, vilket är bekymmersamt. Det var mycket pga berusningen och flaggviftande där våra politiker lät sig ryckas med och lade huvudet på sned och öppnade stora famnen.
  En liten spegelskärv från verkligheten då om vad som blev följden. I somras rapporterade media om överbeläggningen i förlossningsvården. Annie Lööf högg som en kobra, det är ett svek mot kvinnorna.
  Det kan man kanske hålla med om. Men, om befolkningen oplanerat och okontrollerat växer med en halv miljon på bara några år så kan inte förlossningsvården hänga med. För att göra det hade landstingen behövt besluta om att skala upp den kanske redan 2005. Men om det fick Annie Lööf förstås inga frågor.

  Gillad av 1 person

  • Sune Mangs skriver:

   Konsekvensetik är för komplext att hantera för den självgoda känslosmet, totalt renons på kritiskt tänkande som DN, Lööf och åsiktskommissariatet länge kolporterat. Det är många ledarredaktioner, moraliserande krönikörer och politiker som saknar all trovärdighet mot bakgrund av hur de tidigare avvisat alla nyanser i migrationsfrågan.

   Gillad av 1 person

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Jag läser inte denna smörja, först och främst för att det är en propagandaskrift för pk-ismen, sedan för att det är så dåligt, sedan för att man regelmässigt ljuger, och sist men inte minst, för att det är dåligt för hälsan att läsa DN. Jag ställer mig tvivlande till din utsaga men tänker inte kolla efter.

   Gillad av 1 person

   • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

    Jag frångick min princip, ledaren var gratis, men att skriva att detta dravel lika gärna kunde skrivas här är fel, det är ju samma skit, samma lögner, hon missar att 130,000 kommer i år också, och låtsas att de finns något vi kan göra för att lösa detta nu, och åtgärden är att vi skall ge ÄN MER till migranterna. Det är ju motsatsen till det mesta man kan läsa här, hon radar upp problem för att motivera att vi skall ge bort ännu mer, det är ju chockerande. Se, nu är jag inte glad mer.

    Gillad av 1 person

 19. Hovs_klipphällar skriver:

  Förbenat bra skrivet, Patrik!
  Den här viktigpettern Fukyama är en modern variant av Doktor Pangloss i Voltaires ”Candide”.

  Och USA har dumt nog drivit en politik som utgår från lögnen att ”alla” i hela världen vill bli som oss vita européer/nordamerikaner, bara men ger dem tid — på samma sätt som Sveriges korkade politiker inbillar sig att muslimer ska bli svenskar om de åker tunnelbana i Stockholm!

  Många vänsterblivna har nog ännu inte fattat att stora delar av de senare årens migranter från MENA-området INTE vill bli svenskar, utan tvärtom är fast beslutna att riva ner vårt svenska samhälle, och istället skapa ett islamskt kalifat.

  Fienden är mitt ibland oss.

  Gillad av 5 personer

  • Jag greppar kaveln, blåser bort sand, vad nu? vid blodrännans rand, magisk skrift träder fram, det står, låt se, dette sværd for haralds hand, smidet i den blåe sand i samarkand, hvor mange hoveder rullet af mand skriver:

   Men detta är en dubbellögn! Demokraterna och de övriga pk-isterna vill inte alls att de skall bli som vi, de VILL att de skall vara arga och oregerliga på samhällets botten, de vill ha en konstant underklass som bildar deras väljarbas och ger dem anledning att vidmakthålla dessa gigantiska transfereringar via skattesystemet som de kan skumma grädden av.

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Just det, dubbellögn, sa Bull. 🙂
    Men som den funkar… Ohh, en av de allra allra bästa! Sammet för nyttiga idioter. Lite tid bara så..

    Mvh A

    Gilla

 20. Richard skriver:

  ”USA byggde institutioner som Världsbanken och FN och skrev deklarationen om de mänskliga rättigheterna för att underlätta för världens folk att bli och tänka som amerikaner”

  Snarare byggde oligarkerna dessa institutioner för att världens folk ska börja tänka som oligarkerna vill att de ska tänka. Läs t.ex vad Lars Bern skriver om detta.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Glöm konspirationsteorierna. Opportunism är en precis lika bra förklaring. Och ramla inte ned i judehatarfällan! Vi skall inte ge dem dessa möjligheter.

   Vi skall behandla alla människor som individer med eget personligt ansvar och rätt att sluta sig samman och hävda sig i grupp och välja sitt umgänge enligt vilken efemär princip som helst inklusive utseende, åsikt, religion, sexuell läggning och allmänt dum uppsyn.

   Ingen skall tvingas att bli de globala oligarkernas slav! Frihandel är fri handel, inte påtvingad handel. Fritt utbyte nu!

   Gillad av 1 person

   • pllay skriver:

    Vad är det för skillnad på opportunistisk intressegemenskap och konspiration mer än den intellektuella begåvning den senare besitter och använder?
    Att se de ledande globalisterna som konspiratörer är väl inget annat än ett respektfullt erkännande av deras förmodade intelligens.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    En konspiration är planerad före händelserna av en avgränsad skara deltagare.

    Om man bara opportunistiskt reagerar på det som sker och styr efter förmåga i den riktning som vid varje tidpunkt förefaller vara ens egenintresse, så skapar eller genomför man därigenom inte en konspiration.

    Vidare måste en konspiration vara begränsad till konspiratörerna, d.v.s det måste vara samma människor från början till slutet. Man kan tillåta att enskilda personer lämnar konspirationen, kanske genom döden, och att enstaka invigs. Men det måste då verkligen vara en invigning med ett visst ceremoniel.

    Så lösa samfund som något vi ömsom kallar ”ras”, ömsom ”religion” eller för den delen något vi kallar ”globalister”, ”oligarker” eller ”intressena och familjerna bakom en viss bank” eller ”världsfinansen” kan per definition inte utgöra en konspiration, enligt den andra principen ovan, och det kan inte heller praktiskt utgöra en konspiration, enligt den första principen ovan.

    Gilla

 21. Sixten Johansson skriver:

  Patrik gör en bra beskrivning av ett tänkande, som med tiden materialiseras och får förödande effekter på nationer och kontinenter. Men den pösiga tanketårtan, utbredd över hela världsdelar, måste skäras med flera snitt både vågrätt och lodrätt, om vi vill lista ut vilka kategorier som har bakat den och av vilka ingredienser och för att hitta hästkurer mot magsmärtorna och mot de giftspridande konditorer som gömmer sig under den tankefigurliga grädden.

  De vågräta snitten skiktar PK-tårtans bagare, gesäller och trogna kunder efter deras medvetenhet, uppsåtlighet, makt och ansvar. Många är lurade, andra är rädda och lydiga, många är snikna, somliga mutade, en del är halv- eller helgalna.

  I förrgår beskrev jag två lodräta snitt, som delar in PK-bagarna i tre kategorier: socialister, liberaler och rovkapitalister. Trots att de på ytan ser helt olika ut har de korsbefruktat varandra och bildar en symbios, som underlättas av att alla tre på djupet är förljugna, verklighetsfrämmande, elitistiska, självförgudande och destruktiva. Och motsvarande egenskaper har deras aktiva hantlangare som bekänner sig till islam. (Utförligare: se näst sista kommentaren till ”Att ta hand om utbildade”, DGS 20 nov)

  För att kunna slå ut makteliternas giftspridande globalistkonditori och lära folk att baka egna, matnyttiga pajer behövs ett nytt, långsiktigt tänkande. Vi kan försöka plocka ut och kombinera de friska ingredienserna ur olika idéströmningar och hitta nya sätt att organisera oss och samarbeta.

  Gilla

 22. Göran Holmström skriver:

  Med risk att bli skälld på, Miyamoto Musashi hävdade att det fanns endast ett visst antal skrå som mänskligheten passade in i. Det främsta var krigaren, därefter kom hantverkaren, sedan bonden,
  efter det köpmannen. Sist kom pappersvändaren han använde dock ett annat ord.
  Han skrev fem ringars bok ganska precis innan han dog, som en summering av sitt liv. Alla som studerar kampkonst lite seriöst läser den eller tar del av den på något vis.
  Vad har nu detta sidospår med att alla vill bli som oss att göra? Jo det finns en logik, nämligen den att rådande kultur ändrar sig aldrig utan att våld som är starkare än den som håller ihop den rådande kulturen. Visst våldet kan vara och verka fredligt, men ändå all, utveckling kommer tyvärr ur konflikter oavsett vad PK och värdegrunden tycker. Och segraren skriver historien.
  Miyamoto då? Jo denna kille gick 60 dueller på liv och död i sitt sökande efter kampkonstens innersta kärna, enligt sägen så 59 slutade med död för motståndaren en oavgjort då båda valde att lägga ner vapnen, i en så användes ett träsvärd mot ett blankvapen.
  Ja jag har denna kämpe som förebild. Heder och ryggrad kombinerat med en järnvilja för sina ideal.
  Och där faller denna teori att alla vill bli som oss. Alla kulturer har sina förebilder och ideal, hos vikingarna och samurajerna så var krigaren idealet resten service figurer. Just där har våra politiker och media missat granskningen av det dom älskar och vill integrera, att försöka förädla en låtsade ädla vilden kommer kosta mer än det smakar tyvärr.
  Att jag inte känner mig hemma i detta land är inte konstigt, mina dueller har till största delen varit mot mig själv med Mc, ja det har under snart 40 år testats gränser på vansinnigt vis.
  Miyamotos 60 är många, men beroende på hur man räknar så har mina varit minst lika många förmodligen fler, krascher mot fasta föremål i farter där den mänskliga kroppen skulle brytas likt ett grässtrå i stormen, men ändå överlevt gång efter gång. Till vilken nytta eller mening, det har jag frågat Gud otaliga gånger. Mitt sökande har varit efter en högre tillvaro eller verklighet.
  Några svar eller facit har dock inte erhållits, en sak är jag dock riktigt säker på,” Ät inte knäckebröd i sängen”. Utöver detta så lika vilsen nu som innan detta sökande startade, lite bättre reflexer och ypperligt kunnig i köksbords kirurgi samt ortopedi.
  Miyamoto menade att hans kunskaper var förmodligen ärvda, och förfinade med lite träning.
  Vårt lands ambitioner att vara en humanistisk stormakt, kommer leda till stort lidande, då dom flesta vill inte bli frälsta utan bara få lön för minimal ansträngning.

  Gilla

 23. Svante Jonsson skriver:

  Det nordamerikanska frihetskriget var antiimperialistiskt. Frigörelsen från Storbritannien visade sig vara lyckad i backspegeln. Varför skulle inte alla människor kunna bli demokratiska liberala amerikaner, via europeiska invandrares exempel ett par sekel senare? Den svenska industriella expansionen och formeringen av en stark arbetarörelse visade sig vara lyckad i backspegeln. Varför skulle inte alla människor kunna bli demokratiska liberala svenskar, via proletäriserade bönders exempel något sekel senare? Historien skrivs av segraren.

  Påminner inte Fukuyamas slutsats om Hegels allt högre stående teser, antiteser och synteser med slutstation Preussen? Någon högre syntes med slutstation Sverige, med den högst stående syntesen i sjuklöverns samhällsomstörtning: Massinvandring och mångkultur, finns kanske hos sjuklövern men inte hos mig. Få verkar ha intresse av att i stället för att titta i backspegeln på väg mot framtiden, stanna, vända ryggen mot framtiden och se det förflutna i ögonen. Framtiden kommer ändå.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   I vilken backspegel tittar du på när du påstår att etableringen av en ”stark arbetarrörelse”, också känd som ett totalitärt sossesamhälle, var lyckat? Vad har sosseriet lyckats med annat än att draga ned oss i smutsen och förråda vårt land och skänka bort det till okända utländska ockupationssoldater?

   Framför allt för arbetarklassen har arbetarrörelsen varit en katastrof. Inget hade kunnat skade den värre.

   Kanske bättre att titta ut genom fönstret än i ”backspegeln”?

   Gilla

   • Svante Jonsson skriver:

    Om inte sossedelen av arbetarrörelsen hade varit stark hade den inte styrt Sverige tillsammans med storföretagen åtminstone från år 1938 och Saltsjöbadsavtalet i decennier. Nu skönjer vi något slags facit på den svenska modellen. Alla etablerade partier är hycklande socialliberaler, utom möjligen SD.

    Gilla

 24. Svante Jonsson skriver:

  Jag tittar vare sig ut genom fönstret eller backspegeln. Jag står still utan teser, antiteser och synteser. Hur kunde sossarna från åtminstone Saltsjöbadsavtalet år 1938 nästan oavbrutet sittta i regeringsställning utan en stark arbetarrörelse i ryggen? Med valresultat mellan 40- 50% i varje riksdagsval ända fram till 90- talet? För att de och deras väljare var totalitära? Något hände, kanske glodde de i både backspeglar och fönster i full fart mot framtiden, som gjorde att idag är alla partier hycklande socialliberaler utom möjligen SD som förutom det vanliga beskylls för att ha som mål att återupprätta något slags folkhem a la Göran Häggs uppväxt i Bandhagen på 50- talet, https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/P3pnMR/hur-kunde-det-bli-som-det-blev. Jag tillbringade en del av min barndom i Rågsved i början, mitten på 60- talet. Ja, hur kunde det bli som det blev?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.