Ny podd! När makten hotas av mutanter

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 17/10) pratar jag med relationsexperten, coachen och författaren Lennart Matikainen om filmen Total Recall från 1990.

Matikainen har liksom Arnold Schwarzenegger, som speler huvudrollen i filmen, varit kroppsbyggare. Han har faktiskt skakat hand med Schwarzenegger! Dessutom har han haft ett eget program i P4 under vinjetten ”Fråga Lennart” och coachat i TV4:s ”Let’s Dance”. Jag och Lennart har tidigare pratat om två andra Schwarenegger-filmer, Terminator del 1 och del 2.

Science fiction-filmen regisserades av den holländske regissören och är löst baserad på Philip K. Dicks novell We Can Remember It For You Wholesale. Långt in i framtiden möter vi byggnadsarbetaren Douglas Quaid som drömmer om Mars. Hans hustru Lori försöker få honom att tänka på annat, men han kan inte släppa den röda planeten. Han beger sig till företag som inplanterar konstgjorda minnen i hjärnan. Där ska han köpa en fantasiresa till Mars som kommer att kännas helt verklig.

Men när företaget ska inplantera minnet i Douglas händer något. Det finns redan minnen av Mars där. Det visar sig att Douglas egentligen heter Hauser och var hemlig agent på Mars. Där pågår ett uppror. Hauser hade bytt sida från regeringen till rebellerna. Han blev gripen och hans identitet byttes ut till Douglas.

På Mars består les misérables, samhällets olycksbarn, av mutanter. Planetens guvernör, Coohagen, sitter på sitt högkvarter långt ifrån mutanternas verklighet där missnöjet alltså övergått till fullt uppror. Har detta något med vår tid att göra? Något med våra problem? Jag och Matikainen tänker högt om flera paralleller mellan filmen och vårt samhälle idag.

6 reaktioner på ”Ny podd! När makten hotas av mutanter

 1. Göran Holmström skriver:

  Lysande krönika, SD-mutanterna tar över. kan faktiskt se löpet på expressen eller Aftonbladet med kommentarer av någon av PK- spökena som frekvent hatar eller skriver, vet inte riktigt om dom gör det ena eller det andra.
  På tal Om Sci-fi så vars e alla balla flygande bilar jag läste om när jag växte upp?
  Eller raketer som skulle ta en till vilda främmande planeter där dinosaurie liknande djur jagade en och man hade sin otroligt coola strålpistol att försvara sig med.
  Inget av det slog in, dock alla dystopier fick rätt, drönare, kameror i varje hörn.
  Poliser som inte bryr sig om medborgaren utan skyddar makten till varje pris,
  Uselt väder var det i alla dessa berättelser med ständigt regn och dis till det ett mörker och billig prefab mat. Blä, detta påminner ju om den verklighet vi lever i!
  Näe ge mig flygande bilar och strålpistoler nu…

  Gilla

 2. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jag har läst We Can Remember It For You Wholesale, fast det är några år sedan, och jag vill minnas att den är på typ 10 sidor eller något sådant. Filmen (eller filmerna kanske man ska säga, det har ju gjorts en nyversion av den också, men om man bortser från att nyversionen har 20 års teknisk utveckling att ta till för sina maffiga scener och effekter så anser jag nog att Schwarzenegger-versionen är mycket bättre, även om jag inte gillar Schwarzenegger, utom just i denna filmen och terminator-filmerna) är minst sagt ”löst” baserad på novellen.
  Dock slutar novellen med en tvist som saknas i filme(r)n(a).

  Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Har du koll på en, tror vill minnas att den var en känd sci-fi bok om armageddon
   Där karaktären färdades genom stora städer hamnade med klanfolk för att sedan vara med om det totala kriget i slutet så åkte han runt galen på ett tåg mot evigheten.
   Kan för mitt liv inte minnas vem som skrev den. Skulle bli tacksam om jag fick förmånen att läsa den igen 40 år senare. Mvh Göran.

   Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Den enda jag vet som handlar om Armageddon som är tillräckligt gammal är ”Ur drakens gap” av Marg Geston, utgiven på Delta 1975. Jag läste den någon gång, men det är så länge sen så jag minns inget av själva handlingen och kan inte säga om den alls passar din beskrivning.
    Det enda jag kan tänka på annars med Armageddon-tema är The Christ Clone Trilogy från 1997-98. Jag började läsa den i tron att det var science fiction, det var inte förrän jag kom till slutet av första boken som jag började misstänka att den faktiskt var kristen, och tog en bra bit in i den andra boken innan jag var säker. Hade jag vetat det från början hade jag nog inte läst den, så jag får nog vara glad att det tog den tid det tog innan jag insåg det, för trilogin är definitivt mycket läsvärd. Och om Eddie skulle få för sig att ha med mig i en diskussion någon gång (han indikerade intresse för det en gång, men sen vet jag inte vad som hände, för det rann ut i sanden) skulle jag gärna ta upp den.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Tackar för tipsen, min gamla hjärna var rätt vass en gång i tiden, fick en mc i skallen efter det så är minnet lite eljest, tyvärr.
    Dean R Kontz har skrivit rätt ok Scii-fi både under eget namn och under alter ego.
    Mvh Göran

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.