Gästskribent Nemo Stultus: Kan det vara så här många politiker inom alliansen egentligen skulle vilja uttala sig om de vågade säga vad de förhoppningsvis insett?

Vi i Alliansen har utifrån röstsiffrorna i valet sonderat möjligheterna och förutsättningarna för att bilda regering. Vi har talat med många kloka och kunniga personer, bland andra representanter för statsrådsberedningen, riksdagens utredningstjänst, finansdepartementet, Sveriges kommuner och landsting samt olika medborgarorganisationer. Sammantaget har vi insett att den politik vi – alliansens fyra partier – har gått till val på inte kommer att kunna lösa de stora problem som vi står inför. Vi varit naiva, som en före detta statsminister också har sagt. Det behövs mycket mer kraftfulla och radikala åtgärder för att undvika att samhällsekonomin kollapsar på grund av skenande offentliga utgifter i kombination med ett vikande skatteunderlag.

I korta drag har Sveriges kommuner och landsting under många år lånat pengar för att betala löpande välfärdsutgifter, och skulden ökade från 300 till 576 miljarder kronor från 2003 till 2017 (Kommuninvest, 2018). Samtidigt är välfärds- och rättssystemen pressade till det yttersta på grund av ständigt ökande behov. Befolkningens hälsa blir sämre, framförallt den psykiska hälsan hos våra unga. Dem vi har talat med vittnar om att systemen inom sjukvården, socialtjänsten, polisen, rättsväsendet och många myndigheter är ineffektiva och överbelastade och är på gränsen till sammanbrott. Men vad som är värre är att medarbetarna själva upplever att de inte vill och orkar mer, och att många har givit upp hoppet om att situationen ska bli bättre. Samtidigt har vi förstått att väldigt många människor – inte bara SD:s väljare – tappat framtidstron och är frustrerade och arga ty de upplever att samhället sviker dem och att situationen blir värre för varje år.

Vi inser nu att dessa problem inte kan lösas genom att dela ut lite mer pengar. Vi har heller inget överskott att dela ut, och underlaget kommer att minska för varje år som vi fortsätter på den inslagna vägen. Det här betyder att vi inte kan ta ansvar för att regera Sverige under de omständigheter som föreligger. Vi vet inte exakt vad som behöver göras, men det handlar om att drastiskt minska statens utgifter. Men för att kunna göra det krävs omfattande lagändringar som minskar statens och kommunernas ansvar, som idag är orimligt långtgående, något som vi inte kan genomföra i minoritetsställning. I den andra ändan måste vi öka produktiviteten och effektiviteten i alla offentliga verksamheter, och ge näringslivet rimliga förutsättningar att driva och utveckla företag i Sverige så att fler kan få arbete och skattebasen ökar. Vi måste stoppa flykten av socialt kapital och lönsamma företag till andra länder genom att göra Sverige mer attraktivt, med bland annat enklare regelverk och lägre skatter.

I detta svåra läge tjänar det inget till att hyckla: Det är både meningslöst och otacksamt att styra ett skepp som håller på att sjunka, och vi kommer inte att göra det. Vi i Alliansen kan i detta läge välja mellan ett extraval och att låta Socialdemokraterna hålla i rodret när skutan sjunker. Vi är övertygade om att S kommer att ställa till det än värre. Av samma anledningar som vi har varit naiva har inte heller svenska folket haft den kunskap det borde ha haft för att rösta. Vi menar att valet därför har skett på fel premisser, och att det inte minst av det skälet måste göras om. Allt måste upp på bordet, så att vi kan välja en framkomlig väg in i framtiden. Om vi lyckas initiera ett extraval kommer vi att presentera våra nya förslag i den kommande valrörelsen, och hoppas att få tillräckligt mandat för att genomföra dem.

Vi ber uppriktigt om ursäkt för att vi brustit, men nu gör vi om och gör rätt. Som de flesta har märkt har situationen och polariseringen varit extrem, och vi har dragits med i positionerandet och förnekandet av fakta. Vi kan bara säga att vi lärt oss väldigt mycket, framförallt under veckorna efter valet, och det är därför vi nu med rent samvete kan ödmjukt och uppriktigt be om väljarnas förtroende.

Nemo Stultus är professor på ett av Sveriges större universitet, funderar på att emigrera dit politikerna inte direkt förstör sitt land, och heter egentligen något annat.

58 reaktioner på ”Gästskribent Nemo Stultus: Kan det vara så här många politiker inom alliansen egentligen skulle vilja uttala sig om de vågade säga vad de förhoppningsvis insett?

 1. MartinA skriver:

  Alliansens politiker har bara två saker att säga, beroende på om de talar till globalister eller medborgarna. ”Vad ska jag göra och vad ska jag säga för att få pengar och privilegier och en klapp på huvudet”. Respektive ”fuck you pay me”.

  Gillad av 4 personer

  • MartinA skriver:

   Det den gode professorn måste förstå att alliansen är antiintellektuellt, omoraliskt, principlöst, slödder. Enda anledningen till att de har de positioner de har är att alla med någon form av sanning eller heder eller godhet i sig rensats bort. Kvar finns dagens politikerkår. Det enda de duger till är som kvävetillskott i det biodynamiska jordbruket. Men fanskapen kommer väl kremera sig och låta lägga sig i urna så inte ens den nyttan kommer vi få av dem.

   Gillad av 16 personer

   • Pelle skriver:

    Ha, ha – och dessutom har de visat sig vara helt urusla i det politiska spelet. Inte ens det bemästrar de, trots att det är deras heltidsjobb! Förstår inte Ulf K att Annie Lööf uteslutande tänker på sin egen karriär och rikedom? Amoraliskt och principlöst slödder, som är beredd att sälja ut nation, grannar och familj för sin egen karriärs skull, är just den bästa beskrivningen av henne. Ulf K och Moderaterna kommer inte att överleva som politisk kraft om de inte kapar bindningen till extremisten Annie Lööf. Låt henne springa till Löfven. Han kommer att pressa ihop henne både längden, bredden och tvären. Dessutom kommer hennes fortsatta karriärsmöjlgheter att minska betydligt. Tubbade andrafioler, dessutom i en uppsättning som tar bort riskkapitalisternas möjligheter att plundra offentlig sektor, brukar inte belönas särskilt rikligt.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Kristersson har ägnat hela sitt liv och hela sin karriär åt massinvandring, öppna gränser och globalism. Ja, förutom de senaste nio månaderna då han försökt få makt och pengar genom att säga tvärtom. Jag ser ingen skillnad mellan UK och AL, förutom att AL är resligare. Och fertil.

    Gilla

 2. 127 Hours skriver:

  Ja du Nemo, en besvärjelse, var skall du emigrera, det är inte alldeles uppenbart, det är verkligen ett fenomen i hela västvärlden att etablissemanget förstör för sin egen befolkning.

  Så många ord ovan används inte av politiker: hycklare, ursäkt, rätt, samvete… de uppfinner ett nyspråk istället.

  Gillad av 4 personer

 3. uppstigersolen skriver:

  Självklart kommer Alliansen inte att säga detta. De har sagt att de ska köra in i kaklet så det så. Nu håller de på att samla på sig så mycket pengar de nånsin kan. Om några år emigrerar de.

  Gillad av 6 personer

 4. Östrahult skriver:

  Det är nog inte mycket att hoppas på att det inom partierna, bland gräsrötterna, kommer att ske en tillnyktring följt av ett självständigt agerande. Med några undantag är man främst knapptryckare och det finns t o m en ledamot som inte ens visste hur man trycker.

  Opinionsbildningen är full av ylanden som t ex från Nobel-stiftelsen ordförande, han som inte bjuder in Åkesson men gärna Sjöstedt.

  Jag vill lyfta fram två vettiga röster mitt i all propaganda:

  Expressens Torbjörn Nilsson om Allliansens död: https://www.expressen.se/nyheter/fikastunderna-kan-sluta-med-alliansens-upplosning/

  DI:s PM Nilssons bemötande av näringslivstopparna som varnar för SD: https://www.di.se/ledare/naringslivets-varden-hotas-mer-av-s/

  Gillad av 1 person

 5. Lars Bernhoff skriver:

  Ett drastiskt och djärvt inlägg i debatten. Frestande att hålla med men det liknar också Decemberöverenskommelsen som byggde på att det nödvändiga stödet från V skulle göra det uppenbart för Svenska folket att det var fel väg. Därefter skulle folket tycka att det var tid för Alliansen att föra landet mot kloka beslut. Alliansen var tyvärr inte tillräckligt bra i opposition, och sossarna trots MP inte tillräckligt dåliga som regering.
  Då kan det vara sanningsenligt med påhittade kommentaren ”vi vet inte exakt vad som behöver göras”. Tyvärr duger inte det vid en tid när tex SD hävdar att de vet exakt vad som ska göras. Att dra ner på utgifterna är svårt, och att göra det på ett klokt sätt ännu svårare. Ledstjärna borde vara att ge svenskarna bästa möjliga möjligheter till att klaras sig på sin egen lön och inte använda sin kreativitet till att få bidrag. Det gäller att skynda på. Alliansen ligger närmast att kunna hävda detta på ett trovärdigt sätt. Tyvärr sviktar det när SD fortfarande strular till det och skapar låsningar när beröringsskräcken tagit överhanden

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Lars B — ”…SD fortfarande strular till det”… Du menar alltså att det är SD:s fel att övriga partier (utom KD) inte vill samarbeta med SD?

   För övrigt noterar jag bara att artikelförf., som tänker emigrera till okänd ort, inte nämner asylinvandringen med ett enda ord, trots att den leder till kostnader på flera hundra miljarder per år och kraftigt torde bidra till de ekonomiska problemen. Förutom att den trasar sönder Sveriges kulturella sammanhållning.

   Jomenvisst, jag har funderat på att ta ut mina besparingar och investera i en bostad på den spanska solkusten (gärna med havsutsikt) — men det får nog vara tillsvidare. Sverige är ändå mitt hem där jag har mina rötter, och det hemmet lämnar jag ogärna. I Spanien skulle jag förbli en främling, en utböling.

   Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men är du det inte snart också i ”Sverige”?

    Jag är en främling i hela världen, men att det skulle gå så fort att bli en främling i sitt eget fädernesland hade jag aldrig trott. Ni talar inte samma språk längre, har inte samma kultur och inte samma befolkning som när jag lämnade landet för drygt tjugo år sedan.

    Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag har nu följt utskottsförhören om Brett Kavanaugh. Uppvisningen av dessa politiker ger en fingervisning om hur det politiska livet urholkar själen. Det är säkert inte bättre i Sverige.

   Gillad av 1 person

 6. Lars Thylen skriver:

  Bra skrivet, men tror inte att de flesta eller alla av alliansens riksdagsmän och -kvinnor har de insikter och det civilkurage som erfordras. I synnerhet inte partiledarna.
  Migrationen där vi har rekordet ifråga om migranter per capita, ett relevant mått, förblir ”ödets gångjärn ”för att citera en riktig statsman,migrationen blir det pga influencer på snart sagt alla samhällsområden.
  Vad gäller det allestädes närvarande ”alla människors lika värde” är det ju en felöversättning av FN dokumentet Universal Declaration of Human Rights: ”All human beings are born free and equal in dignity and rights”, dignity är värdighet enligt de lexika jag konsulterat

  Så alla människor skall ha samma rättigheter och mänsklig värdighet ( hur det senare nu definieras), vilket låter helt OK.
  Vi skulle behöva statsmän och -kvinnor i vår nuvarande situation, inte vad vi har, det är vi sannerligen inte förtjänta av

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Så alla människor skall ha samma rättigheter …”

   Dock – och det är avgörande – skall alla människor ha medborgerliga rättigheter i Sverige? Om inte, då har inte alla människor samma rättigheter.

   Är det t ex en rättighet att få bostad och mat när man överträder landets gränser?

   Gillad av 4 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Hur kan en bildad professor som förmodligen sitter med mer makt, än den lilla lilla människan, inte sett detta scenario mycket tidigare. Jag är en enkel själ som såg vad som komma skall för 35 år sedan. Jag frågade mina dåvarande arbetskompisar dom var i min ålder då,”Hur fan står ni ut med att jobba för så lite”.
  Fick till svar,”Vänta och se du får barn du med att försörja”.
  Mycket riktigt så vart det, men har tigit och strävat på i hoppet att det skulle bli bättre. Men insett att dom stora förlorarna är dom hederliga människorna som försöker göra rätt för sig i detta land.
  Vinnarna är alla gamar som oavsett titel eller position roffar åt sig allt det går.
  Avbön räcker inte, det behövs en utrensning av alla friåkare från topp till botten.
  Dom ska fan få överleva på existens minimum till dom lärt sig veta lite vett och ödmjukhet. Det är det enda jag vill se!

  Gillad av 10 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Som jag tror jag framfört i tidigare kommentarer så är allt nu upplagt för DÖ-två. Så vitt jag känner till så är de få som dött mer än en gång. Förutom i GW Perssons detektivhistoria så är det väl bara Lasarus och några till som har fått möjligheten av avlida två gånger. Men som det ser ut i svensk poltik idag så blir nog DÖ-två omöjligt att undvika. Detta borde folk ha i minnet om det får en chance att rösta en gång till, såvida de inte föredrar DÖ.

  Gillad av 6 personer

 9. Elisabeth skriver:

  Lysande, professorn. Men snälla, emigrera inte. Stanna kvar och hjälp till med att påverka och förändra debatten i Sverige. Professorstiteln är väl ändå en bra pulpet. Dock, jag kan förstå att du vill vara anonym eftersom extremism, galenskap och intolerans idag präglar så många områden, även universitetsvärlden. Det är en förfärlig utveckling, rödgardisterna har tagit över. Förresten, du har nog inte valt namnet Nemo av en slump ….

  Gillad av 1 person

 10. Karl Oskar skriver:

  ”VAD DE FÖRHOPPNINGSVIS INSETT ”
  Bra fråga.
  Hur gör man som riksdagspolitiker för att inte förstå de problem Sverige har?
  Blir man invald i riksdagen och lever vidare i sin bubbla utan att få reda på någonting?
  Omöjligt föreställa sig hur det går till.
  Rikets beslutsfattare ska väl vara de som bäst förstår tillståndet i landet? Inte tvärtom.
  Eller vet alla men låtsas som det regnar?
  Ett vertabelt skräckscenario oavsett vilket.

  Gillad av 3 personer

 11. Jag bara undrar skriver:

  Märklig post. Är detta fakenews? En anonym professor som företräder hela alliansen, som plötsligt, efter valet, inser alla problem landet igentligen har, som lovar att rädda Sverige men själv funderar att flytta utomlands?

  Gillad av 5 personer

  • GVD skriver:

   Nej, ”Jag bara undrar”, den anonyme professorn företräder inte Alliansen!!!
   Han skrev en skiss, en tänkt idé, om hur det KUNDE sett ut OM Alliansen skulle skaffat sig vett att inse (eller skaffat sig ärligheten att erkänna) vad vårt land behöver, och sen uttryckt det till väljarna.

   Gilla

 12. Richard skriver:

  ”… uppriktigt be om väljarnas förtroende”

  Det kommer ni inte att få om ni inte också adresserar att vi måste sluta ge bidrag till alla välfärdsparasiter som vält in i landet, retroaktivt återkräva det de felaktigt fått samt slänga ut dem och stänga gränsen tills vi fått ordning.

  Gillad av 5 personer

  • LB skriver:

   Mycket bra Hans att du tar upp alla s.k problem med Sverige.
   Har följt alla dina videos, dessvärre går det trögt att implementera
   min på verkan av vänner och bekanta för dessa videos.
   Jag har 3-4 bekanta som följer med I Jenseviks visningar.
   Tyvärr de mesta vänner jag har är livrädda att se sanningen i vitögat.
   Jag har tyvärr PK vänliga vänner som inte vill höra obehagliga saker om Sverige.
   Dessa s.k vänner är Socialdemokrater,Liberaler,Centeranhängare.
   Är numer bara följare av DGS,Swebbtv, Amerikanska nyhetsanalyser.

   Gilla

 13. Lars-Olof Svensson skriver:

  Verklighetsbeskrivningen stämmer inte. Lägg upp Di, VA och Affärsvärlden på ena sidan av skrivbordet och kvällspressen, DN och SvD på andra. Du kommer att se två olika världar. På ena sidan kan Du läsa om världsledande svenska företag som är extremt lönsamma. På andra sidan om hbtq, Trump, lika värde och rasism.
  Tag exemplet SAAB & Boeing. Det är varken mer eller mindre än en bragd att Sverige och SAAB är med och levererar skolflygplan till USAs flygvapen, en enorm prestation som stärker Sveriges varumärke världen över.
  Affären är toppnyhet i alla affärstidningar. I DN långt ner när man scrollar nätupplagen, långt under mitten och efter toppnyheter som att Rumänien erkänner samkönade äktenskap. I SvD är nyheten förpassad till näringslivsbilagan. Samma sak i AB, en liten rubrik efter ungefär en tredjedel ner i nätupplagen och efter viktiga nyheter som att Han gör comeback i Hollywoodfruarna. I Expressen kommer nyheten om SAAB nästan sist, passerad av självklara nyheter som Lena Philipssons nästa drag.
  Den stora frågan är hur länge ett land som har å ena sidan en industri i världsklass som väcker berättigad beundran världen över och andra sidan massiva och som det verkar olösliga integrationsproblem ska klara uppgiften att få ihop dessa båda extremer.
  Ett första steg måste vara att förstå vem som bestämmer, näringslivet eller täringslivet. Ja, varifrån kommer lönen? Det verkar som om Sverige glömt bort det.

  Gillad av 11 personer

  • Dandersan skriver:

   Håller med till 100%.
   Politikerna borde inse att vårt välstånd inte hänger på deras axlar och att de till stor del är statister när välståndet skapas.

   Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Strålande, Lars-Olof S. Mycket bra, varifrån kommer pengarna ? Ett ämne som verkligen sällan avhandlas i politiska debatter. Pengarna bara finns i någon gyllene Aladdins grotta, det tycks man tro, speciellt MP och C. Tänk om det nu blir så att S samregerar med MP, C och L, med V som bakgrundssupport, milda makter ! Ridå ! Hoppas att andra sidan , M och KD, nu sansar sig och lyder Antonia Johnsons och Rune Anderssons goda råd att släppa in SD i politiken. Och att fler näringslivspersoner ”kommer ut” ur PK-garderoben och stöttar dem samt avfärdar Marcus Storch och hans patetiska lista.

   Gillad av 3 personer

 14. Elof H skriver:

  Fick faktiskt känslan att Alliansen trodde att ekonomin skulle krascha redan under förra mandatperioden och därför inte var så sugna på att regera. De ville bryta förbannelsen med ekonomiska kriser som alltid bryter ut under deras maktinnehav. Nu skedde inte det och de är extremt splittrade inför vad som är ett smart drag nu. Det enda säkra är att SD inte kommer regera när kraschen kommer.

  Gillad av 1 person

  • Karl Oskar skriver:

   ”Fick faktiskt känslan att Alliansen trodde att ekonomin skulle krascha redan under förra mandatperioden och därför inte var så sugna på att regera”

   Vem vill regera nu och stå med ansvar när problemen eskalerar?
   De vet inte hur de ska lösa problemen. Och vet de något som går att göra, så vill de inte göra det, då det står i strid med den heliga PK- läran.
   Sålunda:
   Många äro kallade vad gäller ministerposter, välavlönade och prestigefulla jobb. Få äro villiga göra något som löser landets problem.

   Gillad av 3 personer

 15. Karl Oskar skriver:

  ”Fick faktiskt känslan att Alliansen trodde att ekonomin skulle krascha redan under förra mandatperioden och därför inte var så sugna på att regera”

  Vem vill regera nu och stå med ansvar när problemen eskalerar?
  De vet inte hur de ska lösa problemen. Och vet de något som går att göra, så vill de inte göra det, då det står i strid med den heliga PK- läran.
  Sålunda:
  Många äro kallade vad gäller ministerposter, välavlönade och prestigefulla jobb. Få äro villiga göra något som löser landets problem.

  Gillad av 1 person

 16. Göran Holmström skriver:

  Kapten Nemo funderar på att emigrera. Dom som borde styra upp skutan vill inte göra det då farvattnet är så fyllt av isberg och grynnor. Besättningen trycker hellre nere i kabyssen och ser på tv om dansprogram och sjungande kändisar.
  Dom få besättningsmedlemmar som går ut i stormen, får skäll av sina kompisar under däck för att dom är svikare.
  Men den storm som drabbat fartyget, är bara en bris jämfört med den storm som kommer.
  Hur hanterar denna lilla gök det pågående då? Enkelt borrad brunn tre elverk allt från 30 Kva till bärbara en hel åker att odla på, provodlingen gick över förväntan, Lök, sallad 4 sorter, morötter, spenat, rödbetor, rädisor, kål, potatis, tomat, gurka och chili.
  Till det en sjö 500 meter bort full med fisk. Två områden att jaga på.
  Som final skuldfri. Let the fun begin 😉

  Gillad av 1 person

  • Lars*** skriver:

   @Göran Holmström Bra preparera sig med mer självförsörjning bl a. Men! det kommer bli mer brottslighet år för år. Stölder, våld, mördande pga samhällets upplösning bl a genom bidragsinvandring o nedmonterande av samhällsfunktionerna. Var är då den alternativa polisen o militären? Kanske något fundera över..Och vad får vi försvara, hur, nu o i framtiden? Kommer staten /EU eller självaste antikrist förbjuda även försvar, ickevålds som försvarsvåld? Ska vi vara helt i händerna på systemet som ändå inte gör något för de som faktiskt gör något nyttigt? Målet verkar vara att människor som faktiskt bidrar ska bli slavar eller rentav helt marginaliseras, kanske lämnas att lynchas dödas. Reinfeldt, Veronica Palm, Lööf, Löfven, Ygeman, Kristersson, Björklund, Wolo-dass-ki och ‘vår’ s k pablik sörviss. När startade galenskaperna och vad är kuren mot sjukan? Jo alla kort ocensurerat på bordet för alla att se.

   Gillad av 1 person

 17. Margareta skriver:

  Satt och småsökte på nätet och kom på denna artikel av skribenten Malcolm Kyeyune
  https://tinkzorg.wordpress.com/2017/07/25/escape-from-rosengard/
  25 juli 2017 – Den demografiska utvecklingen vi ser framöver – färre i yrkesverksam ålder i förhållande till unga och gamla – innebär en stor utmaning om …
  Detta kan vi vänta oss och hur medvetna är politikerna om detta scenario? Jag har själv varit inne på liknande utveckling som beskrivs i artikeln. Om överheten är medveten om riskerna med denna utveckling och ändå medvetet låter allt ticka på, garnerat med deras egna floskler, så är det skrämmande men ändå inte osannolikt.

  Gillad av 1 person

 18. rudmark skriver:

  Du glömde: ”Vi inser att de pengar som betalats in av de arbetande för att kunna erhålla välfärd i framtiden, dvs pensionsavsättningar, nog får anses som konfiskerade, och kommer att användas till andra behjärtansvärda ändamål, bla högre lön för de hårt arbetande riksdagsledamöterna – inte till alla partier dock – samt högre avsättning och ersättning om man är tvungen att avgå innan man själv vill. Göran Persson har gjort detta tidigare, så det är inget nytt”

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.