Gästskribent Bengt Olof Dike: SD-framgången ett bakslag för partitaktiken och medierna

Sju riksdagspartiers kanonad mot det åttonde har blivit resultatlös. Det proportionerligt likartade medieuppbådet mot samma mål likaså. Sverigedemokraterna blir en av valets stora segrare. Det vågar man konstatera redan nu. Dags alltså för parti- och medietaktisk självrannsakan.

Operation ”Stoppa SD” blev ett fiasko. Väljarna tog uppenbarligen, som de uppfattade saken, den mobbades parti. SD:s ordförande behövde knappast ha varit i farten de senaste valveckorna utan bara lugnt kunnat luta sig tillbaka: opinionen har nämligen länge gått hans väg.

År och månader med ibland dagliga avslöjanden av skandaler i Jimmie Åkessons parti, kandidater som varit nazister och/eller kriminella, ett stort antal interna partistrider, uteslutningar en masse och andra motbjudande interiörer har medierna grävt fram, inte minst de båda kvällstidningarna. Ledarsidornas kritik mot SD har varit kompakt, samtidigt som enskilda, profilerade krönikörer i sina kolumner inte sparat på krutet mot Åkessons parti.

De övriga riksdagspartiernas ledare har haft samma måltavla, kanske i den fåfänga förhoppningen att beskjutningen till slut skulle pressa tillbaka SD i opinionen.

Med visst undantag av Liberalernas Jan Björklund har det andra ytterkantspartiet, Västerpartiet, fått simma i lugna vatten, trots att dess och ordförandens, Jonas Sjöstedt, förflutna sannerligen lämnar mycket övrigt att önska. Sjöstedt själv har under hela valrörelsen berömt sig över hur mycket han har kunnat påverka regeringen, samtidigt som han framställt sig som en effektiv vakthund mot just SD, som skall hållas utanför varje liten möjlighet att påverka de politiska besluten. Vän av demokratisk ordning frågar sig kanske varför Vänsterpartiet med i dag –före valet – mindre än hälften så många röster som SD:s skall vara självskrivet i beslutssfären, medan sistnämnda partis väljare alla skall stå kvar i kylan. Det är alltså många som på måndag troligen får anledning att rannsaka sig själva och parti- och medietaktiken.

Låt det dock först starkt betonas att alla avslöjanden om SD:s inre liv varit både nödvändiga och välkomna. Ett parti med nazistiska rötter skall givetvis granskas hårt och konsekvent. Det borde förstås också gälla ett parti som har sin dokumenterade bakgrund i kommunismen och som har ett partiprogram där den enskilda äganderätten sitter mer än trångt och där kommunismens ideal faktiskt är levande. I programmet prisas exempelvis det utomordentligt goda samarbetet med ungdomsförbundet, Ung Vänster, vilket i sitt program inte hymlar med att ett kommunistiskt samhälle eftersträvas. Jodå, så står det, Jonas Sjöstedt!

Det är uppenbart att såväl de borgerliga partierna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte tillräckligt varit medvetna om väljarnas bristande förtroende för dem, att de inte förrän alltför sent känt stämningarna i folkopinionen. Deras försök att konsekvent vända ryggen till varje samtal med SD i tron att detta ska gynna dem själva har slagit slint. Den principiellt viktiga demokratiska frågan om hur länge man kan hålla tjugo eller tjugofem procent av väljarna utanför varje form av inflytande aktualiseras förstås också i takt med SD:s framgångar.

Alla utanför SD kan naturligtvis känna oro och obehag inför partiets frammarsch i opinionen. Men det gäller samtidigt att vara se de politiska realiteterna i en demokrati, när många väljare genom sitt val markerar att något är fel i samhället.

Bengt Olof Dike, tidigare politisk redaktör i Helsingborgs Dagblad och Norrköpings Tidningar, nu samhällspublicist.

30 reaktioner på ”Gästskribent Bengt Olof Dike: SD-framgången ett bakslag för partitaktiken och medierna

 1. Steven Jörsäter skriver:

  Oron över SDs frammarsch som du skriver om är nog inget mot den som vi andra känner över att de av de andra partierna som hade något förstånd har förlorat det.

  Gillad av 12 personer

 2. svenne skriver:

  ”Låt det dock först starkt betonas att alla avslöjanden om SD:s inre liv varit både nödvändiga och välkomna. Ett parti med nazistiska rötter skall givetvis granskas hårt och konsekvent”.

  Detta ”hårda och konsekventa granskande” har givetvis stärkt partiet då det gäller att parera både befogade och obefogade angrepp. Detta kan liknas vid idrottsmännens kontinuerligt hårda träning för att trimma sina kroppsliga färdigheter, men för SD:s del handlar det om att man genom att befinna sig i ekluten har kunnat trimma sina argument och verbala förmåga.
  Även förmågan att ruska av sig obefogade anklagelser – utan att låta dessa ligga kvar som en surdeg – har stärkts under åratal av försök att misskreditera partiet på olika sätt.

  Ett parti – t.ex. MP – har under årens lopp blivit så positivt särbehandlat av journalistkåren att gullande och bortskämdhet har varit en naturlig del av partiets vardag. Detta har skapat en självgodhet, och en övertro på sin egen förmåga, som i slutändan har gjort att partiet nu lider av en pyspunka då det skrapas lite hårdare på dess yta.

  Även andra sjuklöverpartier kan nog betraktas som bortskämda barn eftersom frånvaron av en riktigt kritisk granskning inte har bidragit till att stärka deras förmåga att kunna parera de angrepp som de kan utsättas för. Liknelsen med bortskämda barn bekräftas ju av att de fortfarande befinner sig i sandlådan.

  Gillad av 4 personer

 3. Elof H skriver:

  Är man uppmärksam så ser man att det finns betydligt mer motbjudande skandaler i de flesta andra partierna, även om de inte trumpetas ut i media som i SD-fallet. Dessutom är skälen till att rösta på SD så starka att alla ”skandaler” uppfattas som helt ovidkommande. Tror man att SD är enda hoppet för att få stopp på våld, trakasserier och landets färd mot totalt kaos så är det helt ovidkommande om någon gjort Hitler-hälsning när de gick i åttan. Många är inte ens rädda för fascism, snarare vill de ha fascism eftersom de liksom i Pinochets Chile ser detta som den enda räddningen (SD är långt ifrån fascister men ni förstår resonemanget).

  Gillad av 2 personer

  • Vax skriver:

   Nya Tider har kollat politikerna där det framkommer att sverigedemokratiska kandidater är bland de skötsammaste, där ingen är anklagad för grov brottslighet.

   Tidningarna har nunåtergått till sin taktik att skriva om att ”bråk uppstod” och ”stökigt möte” när det i själva verket handlar om att politiker på torgmöten attackerats av våldsamma antidemokrater.

   Expressen hade den 30 augusti rubriken ”Tumult vid SD:s möte – polis blev sparkad” och UNT skrev samma dag om AfS möte i Uddevalla under rubriken ”Bråk vid högerextremt torgmöte”.

   Man försöker göra det otydligt vem som egentligen anföll vem, men frågan är vilka de lurar i dag.

   Gillad av 2 personer

 4. Anders skriver:

  Hur vet du att mobbningen av SD inte haft effekt? Utan den hade kanske SD varit dubbelt så stora, alternativt hade vi sluppit den förödande massinvandringen. Och nasistiska rötter! Vilket trams! Skulle det vara Bevara Sverige Svenskt? Vem skulle inte vilja att Sverige förblivit det?

  Gillad av 9 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Vänstern kommer aldrig att rannsaka sig själva, kunde det det skulle de inte vara vänster. För vänstern står sanningen huggen i sten, alla som tjänar pengar på eget hårt arbete är utsugare och skall helst svältas ihjäl, som kulakerna i Ryssland.

  Gillad av 5 personer

 6. Marjaibäck skriver:

  OM man sitter i riksdagens glaskupa hör man inte sorlet utanför. Med 65000 kronor i monatlig inkomst kanske inträder en känsla av finhet och man kan inte sätta sin bak i en byggfutt, en verkstad eller ett enklare kafe ,typ Ikea. Risken är stor att de inte begriper vad som sägs .
  soppkök för pensionärer är en annan bra plats. Där finns människorna som betalar och avstár.
  Upplysninsvis knittrar det av ilska blandat med besvikelse.

  Gillad av 1 person

 7. Aurora skriver:

  Sant är nog att de 7 partierna nu alltför sent känt stämningarna från allmänheten men någon rannsakan finns inga spår sv. Man försöker nu kopiera SDs politik men med samtidigt fortsatt avståndstagande. På måndag morgon när vi ser valresultatet kommer 7-klövern möjligtvis att säga att man ska ’analysera vad om gått fel’ och ’att man inte fått fram sitt budskap’. Fel igen. Nej, budskapet har gått fram; klart och tydligt. Vad man vägrar tt förstå är att väljarna vill inte ha det som politikerna ger budskap om.

  Gillad av 1 person

  • Dii. skriver:

   Man kopierar INTE SDs politik, herregud, kan vi komma ur denna villfarelse. Man GER SKEN av att kopiera SDs politik så att folk inte skall rösta på dem men det ENDA sättet att säkra att SD, AFS och MED inte får inflytande är fortsatt massiv utomvästlig invandring och ingen återvandring och fortsatt ”utanförskap” så att barnafödandet är större i förorten än bland svenskar, i detta använder så 7-klövern EXAKT samma taktik som muslimska brödraskapet.

   Gillad av 6 personer

 8. Bengt skriver:

  För sju partier finns bara en gaspedal.
  Endast ett parti har en bromspedal.
  Valet blir då lätt.
  Bilarna i övrigt bryr jag mig inte om.
  Färden mot stupet måste få ett stopp.

  Gillad av 3 personer

 9. Fredrik Östman skriver:

  Din barnatro på politikernas exmerande och acceptans av demokratiska principer är rörande.

  I Sverige är det bara det största partiet som angrips av antidemokraterna vid makten, det är bara en överväldigande folkopinion mot invandring som ignoreras. Futtigheter.

  I USA respekterar statens institutioner och ämbetsmän helt öppet inte folkets demokratiska val av president, en president som entydigt valts av hela folket. Det senaste och absolut dummaste jag läst i denna fråga är detta: Donald Trump, som i primärvalen besegrade inte mindre än 15 inbitna republikaner, anklagas av just inbitna republikaner för att sakna demokratiskt mandat för den politik han för i den mån den avviker från inbiten republikansk politik — och här kommer det! — EFTERSOM HAN VALDES GENOM DET INBITNA REPUBLIKANSKA PARTIETS FÖRSORG.

  Det finns alltså inga som helst gränser för vilka perversa och ondsinta lögner som kan mobiliseras för att montera ned de sista resterna av demokrati i dagens Västerland.

  Ingenting annat än hur stort Alternativ för Sverige blir räknas i helgens val. Allt annat är helt och hållet utan varje intresse, eftersom det inte kommer att ha något som helst inflytande på den politik som kommer att föras under mandatperioden. I Sverige har parlamentsvalet ingen som helst betydelse.

  Gillad av 2 personer

 10. Dii. skriver:

  Det är ju just det, att något är fel i samhället, och det är mycket mera fel än SD inser, det vi ser är demokratins sårbarhet för att den öppnade för att de värsta, mest ondskefulla, mest glädjelösa, och mest parasitiska, skulle organisera sig. Vi ser nu kulmen på detta, där ideologierna och skatten används för att hålla oss i bojor. Massinvandringen är en manifestation av att dessa människor inte vill att vi skall vara fria, och används som medel för att skrämma oss och blanda ut vår röst, men problemet är långt värre. SD identifierade korrekt problemet,ed invandringen men har inte alla svar, och nu växer andra svampar upp, AFS och MED är två. Så folk har upptäckt att något är fel, men det har varit fel länge, sen demokratins uppkomst närmast, för det tog inte lång tid för marxism, kommunism, nazism, liberalism, socialdemokrati, pk-ism att uppstå, och nu senast så har man upptäckt sitt släktskap med islam, en uråldrig representation av ett fullständigt totalitärt system, därmed egentligen ett idealsystem för alla politiker. Ideologierna och skatten är som ringen i sagan om ringen, hur förstör vi dessa? Hur få människor att ta den frihet som är deras? Är vi dömda att leva i cykler där onda människor turas om att dupera folk?

  Gillad av 6 personer

 11. Dandersan skriver:

  Medias roll brukar vara att förmedla oberoende nyheter.
  Men mot SD har de tydligt tagit ställning. Vilket kanske retar SDs väljare så de blir mer angelägna att rösta.

  Klimatfrågan är en annan fråga där media tagit tydlig ställning. Där har alla 8 partierna samlats på alarmisternas sida. Vilket gör valet svårt.

  Gilla

 12. olle reimers skriver:

  Jag som följer vad som händer i USA 3-5 timmar om dagen under de senaste två åren kan inte undgå att se den slående likheten mellan hur det etablerade politikerskrået behandlar uppkomlingarna Trump och Åkesson. Här har man kastat all respekt för demokratin över bord.

  Det är dags för väljarna att uttrycka sitt förakt och sin totala brist på respekt för politikerna. De förtjänar inte bättre!

  Gillad av 1 person

 13. marald12 skriver:

  Ett parti med naziztiska rötter måste granskas….

  Då ska sossarna granskas varje dag 24-7. DOM om några har ett ruttet och inhumant syn på medborgaren bakom sig. Har du glömt det Bengt Olof?
  Eller centerns förflutna, både MP & C har islamister som står för Shaira.
  Jag hoppas att Afs kommer in rikstan, min röst går till SD.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.