Gästskribent John Gustavsson: Inför den kommande valfuskdebatten

När detta skrivs är det bara några få dagar kvar tills valet den nionde september. Valkampanjen har varit både intensiv och inte minst smutsig, med sedvanlig förstörelse och trakasserier från vänsterextremister främst riktat mot Sverigedemokraterna. Det som inte är sedvanligt är att det nu finns god anledning att förvänta sig en valfusk-debatt efter den nionde september, en debatt som nästan oavsett vad den mynnar ut i kan försvaga svensk demokrati en lång tid framöver. Vilka kommer att vara drivande i denna debatt och anklaga den andra sidan för valfusk? Det beror på. Som jag ser det finns det två scenarier:

Många Sverigedemokrater har extremt höga förväntningar. Alternativmedia har blivit en egen åsiktskorridor där människor stänger in sig på kommentarsfält med likasinnade. Precis som i den ursprungliga åsiktskorridoren så hörs inga oliktänkande, och de som befinner sig i korridoren inbillar sig att de är fler än de är. När helst en opinionsundersökning med mindre goda siffror för Sverigedemokraterna postas så hävdar tusentals människor att undersökningarna är ”riggade”, en del av den ”djupa staten” eller på annat sätt en konspiration av gammelmedia. Självklart finns det legitim kritik mot vissa opinionsundersökningsföretag som SIFO som brukar ge SD låga siffror, men den kritiken rör undersökningarnas metodik och kräver inga konspirationsteorier.

Vad händer då om SD skulle få låt oss säga 20 procent? Detta vore egentligen ett imponerande resultat, en klar ökning med sju procent sedan förra valet och en ny milstolpe i partiets historia. Men de (sannolikt) hundratusentals anhängare som haft huvuden bland molnen och som förväntar sig minst 30 procent kommer att undra hur detta katastrofresultat kunde ske. En del kanske kräver att huvuden ska rulla inom partiet, några kanske pekar finger på de ”bortkastade röster” som Alternativ för Sverige fått, men många lär misstänka någon form av fult spel och valfusk.

Dessa anklagelser kommer såklart innehålla ett korn av sanning: Sverigedemokraterna kampanjar inte på lika villkor som andra partier, och de metoder som används mot partiet är ofta ovärdiga en demokrati. Inte minst gäller det då valsedlar göms undan eller stjäls. Men detta gör det bara något krångligare att rösta på partiet och är inte något regelrätt valfusk.

Stora delar av alternativmedia kommer att elda på dessa misstankar med anekdotiska rapporter om väljare som känt sig hotade. Det spelar ingen roll om rapporterna är sanna eller inte, utan det handlar om att jaga klick – och det gör man enklast genom att bekräfta människors misstankar, vare sig de stämmer eller inte.

I det andra scenariot så lever SD upp till de höga förväntningarna, och partiet får åtminstone runt 25 procent såsom förespås av YouGov och Sentio. Detta skulle komma som en rejäl chock för många anhängare och aktivister till andra partier. Redan idag finns en dialog bland vissa av dessa om ”valpåverkan” och då i synnerhet utländsk sådan – man kan helt enkelt inte tro att så många svenskar bestämt sig för att rösta på SD utan att de blivit lurade på något vis. Det lär räcka med att en Facebookannons visar sig ha varit betald av någon utlänning, eller att en hundralapp av Sverigedemokraternas kampanjbudget visar sig ha kommit från utlandet för att dessa ska ogiltigförklara valresultatet.

Faktum är att Sveriges rösträkningssystem hör till de mest robusta i världen, då räkningen sker offentligt och utan elektroniska instrument – inga elektroniska röster, och inga datorer som räknar rösterna. Ändå är det fullt möjligt och tänkbart att vissa paranoida ”Sverigevänner” kommer inbilla sig att den ”djupa staten” infiltrerat rösträknarna (får AfS under en till två procent förväntar jag mig fullt ut att Kasselstrand lanserar denna teori inom 24 timmar). Lika fullt möjligt är det att vissa insnöade vänsterskribenter och dito analytiker ser ryska agenter bland rösträknarnas led om resultatet går emot dem.

Även om denna debatt (om den nu sker) inte leder till några konkreta åtgärder, så kommer den att för evigt förändra Sveriges politiska landskap. Hur splittrade vi än har varit så har vi aldrig efter ett val haft en debatt kring huruvida resultatet speglar hur väljarna faktiskt röstat. Inte heller har vi någonsin diskuterat huruvida väljarna haft chansen att informera sig tillräckligt eller om de bara blivit manipulerade eller rent av hjärntvättade av den ”djupa staten” eller ryssen.

Risken är uppenbar att offentliga ifrågasättanden av valresultatet från politiska profiler och mediaprofiler ger luft under vingarna åt våldsamma extremister (om dessa är av höger- eller vänsterslaget beror återigen på valresultatet). Alla partier bör därför av rent samhällsansvar påminna sina sympatisörer nu före valet om att inte överhuvudtaget spekulera i offentliga kanaler om valfusk om nu inte partiledningen mot alla odds tillkännagivit att de har belägg för att det ägt rum.
Slutligen: Jag vet såklart inte hur valet kommer sluta, men jag vill ändå försöka mig på ett tips:

Socialdemokraterna 25 procent
Sverigedemokraterna 22,5 procent
Moderaterna 17,5 procent
Vänsterpartiet 9 procent
Centerpartiet 8 procent
Kristdemokraterna 5,5 procent
Miljöpartiet 5 procent
Liberalerna 4,5 procent
Övriga 3 procent

John Gustavsson är doktorand i nationalekonomi på National University of Ireland, Maynooth och forskar inom beteendeekonomi. Han har sedan tidigare en Master’s degree i beteendeekonomi från University of Nottingham, ett av världens tre främsta universitet inom området. John är född 1991 och växte upp i Örnsköldsvik. Följ gärna John på Facebook. Du kan stödja John Gustavsson genom att swisha till 00353 87 102 63 68.

85 reaktioner på ”Gästskribent John Gustavsson: Inför den kommande valfuskdebatten

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag bifogar detta med ett ngt modifierat resultat med felgränser inkluderande 2 standardavvikelser

  Socialdemokraterna 26 procent ± 3
  Sverigedemokraterna 21 procent ± 4
  Moderaterna 19 procent ± 3
  Vänsterpartiet 9 procent ± 2
  Centerpartiet 8 procent ± 2
  Kristdemokraterna 5 procent ± 1
  Miljöpartiet 5 procent ± 1
  Liberalerna 5 procent ± 1
  Övriga 4 procent ± 2

  Blir resultatet markant avvikande från detta kan man kanske börja fråga sig vad som kan ha hänt?

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Med ett nästan 50%igt bortfall i opinionsmätningarna kan över huvud taget inga som helst förutsägelser göras.
   Alla prognoser är inget annat än gissningar i det blå.
   De saknade svaren av de ca 50% som inte vill uppge vilket parti de tänker rösta på kan vara precis hur biaserade som helst, vi vet absolut ingenting om hur dessa kommer rösta, vi kan inte ens anta att de kommer följa den normala fördelningen av röstande eftersom vi aldrig tidigare haft en så polariserad och hätsk politisk arena i Sverige.

   Gillad av 4 personer

 2. V for Vendetta skriver:

  Bäste Johan är nog inte Sverigedemokrat och det slipper han att vara givetvis då det är demokrati som gäller och under vilken vi lever. Dock, att inte räkna gömda valsedlar till valfusk måste anses anmärkningsvärt. Sedan kan vi ju också därtill lägga till det massiva mediamotstånd partiet möter samt också störande av torgmöten mm. Det stora hotet mot demokratin är således inte det spekulativa antagandet att ett antal SD väljare skriker om valfusk utan att det de facto ageras brett och djupt mot partiets existens både från sk politiska motståndare men också från det mediala hållet. Jag lyssnade på ett klipp på SR igår där man 1936 gjorde ett reportage från Ångermanland för att tala med folk som saltade surströmming. Under inslaget kommer en båt med högtalare som skulle föra ut ett politisk budskap och då säger reportern att de bryter inslaget då politik inte får hanteras i SR…. 1936 hade de koll på grejorna må jag säga.

  Gillad av 5 personer

 3. MartinA skriver:

  Min prognos är 2.9% för AFS. Resten struntar jag i.
  För övrigt är mitt förtroende för etablissemanget i sverige noll redan. Det kan inte bli lägre. Gammelmedias och regimmedias eviga kampanjer för en viss världsbild är valfusk värt tiotals procent i röster. Reklampengars och amerikansk påverkan är ytterligare en enormt stor påverkan också. Hur många miljoner strömmar in i sverige och Europa som är skattebefriade i USA för att de går till ”välgörenhetsstiftelser”? Ta till exempel CEPA, en amerikansk lobbyorganisation vars uppgift det är att genomdriva USAs europapolitik, Keep Germany Down, Keep USA in, Keep Russia out. De har sådana påverkansagenter som John Edwards på sin lönelista. Och finansieras av amerikanska vapentillverkare. Och till exempel av skattebefriade The East Tennessee Foundation, vars stadgar säger att stiftelsens syfte är att verka för kulturlivet i östra Tennessee.

  För övrigt spelar valen nästan ingen roll alls. sverige är i det här läget ostyrbart. Och nuvarande system kommer fortsätta äta allting det kommer över tills maten tar slut. Sen får vi se. Jag vill ha fram en tydlig röst för att vi svenskar har rätt att finnas till. Jag tror att vi kommer ha stor nytta av det de år som kommer.

  Gillad av 6 personer

 4. Aurora skriver:

  Spekulationer kan vi helt säkert vänta. Redan innan valet menar vissa, utan bevis, att botar används för att stödja främst SD. Spekulationer om utländsk påverkan, främst rysk, kommer säkert om valresultatet går emot någras förväntningar. Nu behövs väl kanppast utländsk påverkan då delar av etablissemang och vissa andra partimedlemmar tycks vara nog så duktiga själva i ämnet. Det är på tiden att många börjar acceptera och respektera vad demokrati är.

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Glöm det där med ”utländsk påverkan”, vi har ju en inhemsk ”Kjelle Kändis-sekt” som förmodligen kommer att ha betydligt större påverkan på valutgången! Det finns ju horder av lättpåverkade och idoltrogna ”barn” som har rösträtt…..

   Gillad av 3 personer

 5. brrr skriver:

  1. I den lokal jag förtidsröstade var stället med valsedlar som alltid tidigare placerat fullt synligt för alla som befann sig i lokalen. Jag trodde att åtminstone det skulle vara åtgärdat efter alla diskussioner som varit på sistone.

  2. När jag lämnade in mina kuvert, höll mottagaren upp dem mot ljuset som föll in från fönstret och tittade på dem. Det pågick kanske högst tre sekunder, men ger mig ingen ro. Går det att se valsedlarnas logga vid sådan genomlysning? Är lådan med kuverten låst, och i så fall; vem har nyckeln? Kan de helt enkelt ta ut mitt (och andras) kuvert och byta valsedlarna?

  3. Vid räkning och registrering sitter de två och två, men de flesta är hängivna sjupartister och såhär på småorter känner alla varandra och många är säkert fullt kapabla att i samförstånd registrera egna önskningar om ”fel” partisedel ofta kommer upp. Hur stora är deras möjligheter att komma undan med alternativ registrering?

  Och vilka ytterligare möjligheter finns, som jag inte känner till? Jag har numera förlorat ALL tillit och respekt för dem som föraktar och HATAR vanligt folk.

  Gillad av 6 personer

   • brrr skriver:

    Jag protesterade inte för att då VET de att de ska byta ut mina valsedlar om de kan det.
    Samma med foto och film, pysslar man med sånt så vet alla att ”hennes valsedlar ska vi byta ut”.
    Jag kanske håller på att utveckla förföljelsemani, men jag tror att det finns gott fog för det.

    Gillad av 3 personer

  • Willy Lindqvist skriver:

   Om du känner dig orolig kan jag rekommendera ett samtal till den lokala valnämndens jurister. De är alltid tillgängliga dagtid för att bl a svara på valförrättarnas frågor som kan uppstå i samband med förtidsröstningen. De kan berätta om säkerheten kring förtidsröstningen och valförrättarnas utbildning.

   Gilla

   • Vi. Weak points and strong skriver:

    Men inget om de proppar valsedlar i fickorna vid räkningen, visiteras rösträknarna när de lämnar lokalen? Mp visiterar M och omvänt..? Vi kanske i detta val skall göra som vid valet av påve, spana efter rök från skorstenen från rösträkningslokalen??

    Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    Tack för tipset, detta hade jag ingen aning om. Men tänker då bums, ”Är juristerna PK, tro?”
    En sak jag funderar på, är vad som händer om jag går och röstar igen på söndag, om jag då får tillbaka mina tidigare kuvert obrutna när jag lämnar in tre nya? Isåfall kan jag ju se om de bytt ut valsedlarna.

    Gillad av 3 personer

  • Rune skriver:

   Förtidsröster går ju att byta ut men det görs förmodligen genom att man har förberett en lämplig mix som skall ner i valurnan. Det är ju flera partier som skall vara överens hur mixen skall se ut.
   Förmodligen är det något liknande system man har i Vitryssland? Där man tvingar statsanställda, militärer, studenter mm att förtidsrösta.

   Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Du har rätt att stå med armarna i kors och stirra på dem när de räknar rösterna. Gå ifrån att vara mobboffer till att bli mobbare. Dessa små räkor ska veta hut och tjäna demokratin och medborgarna. Och hör sen!

   Gillad av 5 personer

 6. Östrahult skriver:

  Det finns en del som tyder på att SD tappar lite, om detta stämmer så är den mest troliga förklaringen att en del gått över till AFS.

  När det gäller otillbörlig påverkan på valet så är min bild följande:

  • Försök som gjorts att påvisa inblandning har i stort sett misslyckats trots tappra försök av DN, MSB m fl
  • Public Service viktigaste nyhets- och debattprogram är numera hyggligt neutrala, däremot är övrig Public service nerlusad som P3. Ett allvarligt missgrepp var dock när Agenda manipulerade Macron att prata illa om Åkesson
  • Av större tidningar är det bara Expressen som tillåter mångfald i åsikter och reportage. Övriga manipulerar

  Valresultat: Mest intressant är vad som händer efteråt där det kommer se ut som följer:

  • S kan bilda regering med L+C+MP men det förutsätter stöd av V
  • M kan bilda regering med KD+SD men det förutsätter stöd av C eller L
  • SD kan fälla både en S-budget och en M-budget om övriga partier inte bibehåller en ny DÖ
  • Om DÖ bibehålls så blir det en S-budget, vilket talar för en regering baserad på S+L+C+MP, då sitter M med Svarte Petter
  • När lågkonjunkturen kommer lär en sådan regering spricka

  Gillad av 2 personer

  • NETTANN skriver:

   ”Public Service viktigaste nyhets- och debattprogram är numera hyggligt neutrala, …”

   Lyssnar du på någon udda nattid tre gånger om året?

   P1-morgon, Studio Ett, Godmorgon, världen!, Ekot, kulturprogrammen (som är igång vid vilken tid som helst), dokumentärerna, o.s.v. var en gång lyssningsvärda inslag i tillvaron.

   Idag hörs överallt G Greider, A Lindberg och deras kopior och så är det sedan länge. Trumps misstag att ö.h.t. existera ältas fram och tillbaka. Dick Erixon från Samtiden kan sedan en tid sporadiskt höras i minidebatter så att folk skall kunna tycka att allt nu är just – neutralt.

   (TV känner jag inte så väl till eftersom den apparaten står i skamvrån sedan länge. Sporadiska glimtar visar dock hysteriska debatter och vinklade och filtrerade nyheter. Och USA-korrespondenter som hånleende förfasar sig över Trump.)

   En mediekonsument med någorlunda kritiskt sinnelag suckar uppgivet flera gånger om dagen.

   Gillad av 4 personer

 7. Dandersan skriver:

  SR talar om klimatet
  SVT talar om klimatet
  Expressen talar om klimatet
  Aftonbladet talar om klimatet

  Ingen nämner att Arktis isläge är över normalt efter sommaren!

  Vi får nog en diskussion om Rysk inblandning i valet 😉

  Gillad av 4 personer

 8. Fredrik Östman skriver:

  Men är det inte alldeles utmärkt om äntligen högern i Sverige överger sin fatalism och i stället börjar att faktiskt kämpa för sina åsikter, för sina rättigheter, för sin plats vid maktens taburetter!? Varför skrämmer det dig att andra än de allvarligt vilseledda och irrationella socialisterna börjar bete sig som vanliga människor? Självklart måste vi kämpa emot den förstörelse av vårt samhälle som den samlade vänstern, från Fi, V och MP ute på yttersta extremen, via S, C och partiet som brukade heta FP till de moderat vänsterextrema M och KD, håller på att genomföra.

  Med alla till buds stående medel!

  Jag ser det som ett styrkebesked att AfS och SD anmäler och upprörs över det organiserade valfusk som hela etablissemanget är inblandat i och att de därmed avhåller sig från att begå samma misstag och samma skändligheter. Jag har inte hört att SD:s eller AfS’ sympatisörer har åkt omkring och rivit ned valaffischer, att de har gömt och kastat bort valsedlar, inte vare sig innan eller efter det att de har avgivits. Valfusket utförs entydigt och systematiskt av etablissemanget och med etablissemangets goda minne.

  För varje anklagelse på lösa grunder om rysk inblandning i valet finns bevis på att Macron har varit här och faktiskt blandat sig i.

  I morgon fredag gäller: ALLA TILL KUNGSAN!

  Valet av Alternativ för Sverige ter sig bara ännu riktigare nu när officiella företrädare för Sverigedemokraterna ställer upp och argumenterar för motståndarsidan!

  Gillad av 11 personer

 9. Marona Engvall skriver:

  Vilka är det som ansett det befogat att utländska icke medborgare skall få rösta och påverka vårt land på kommunal och landstingsnivå. Är det oviktigt vad som sker där? Finns det ingen riskanalys gjord? Med avseende påverkan från främmande land finns här en viss potential eller? Vilka är det som skall få styra och ha inflytande i det egna landet? Är det de egna medborgarna? Man tar sig för pannan. Sverige, Sverige mitt fosterland, vad väntar dig, Utvecklingen de sista 25-30 (kanske t-om längre) åren leder fel.

  Gillad av 8 personer

 10. Fredrik Östman skriver:

  Jag vill å det kraftigaste invända mot detta påstående: att ”valsedlar göms undan eller stjäls [..] gör det bara något krångligare att rösta på partiet och är inte något regelrätt valfusk.”

  Det stämmer inte. Det är valfusk när sådant sker. I USA debatterade man länge och på fullaste allvar om det inte var valfusk att det ena partiet stod ovanför det andra partiet på valsedlarna. Psykologisk forskning visar att denna kritik var befogad. Vi har en stark tillgänglighetstendens (availabilitiy bias). Det som är tillgängligt, synligt, enkelt och rättframt har alltid en fördel gentemot det som är otillgängligt, osynligt, svårt och omständligt. När detta avsiktiligt och medvetet exploateras i samband med ett demokratiskt val är det valfusk. Punkt slut.

  Gillad av 11 personer

  • Vi. Weak points and strong skriver:

   Jag med, det är sådant som gör att jag inte alls litar på herr Gustavssons omdöme, jag hade inte satt honom att vara ansvarig för något alls. Dessutom, det största problemet är ju inte alls att ”populister” inte litar på valresultat utan att etablissemanget, liksom är brukligt i Afrika, inte accepterar valresultaten, och på alla sätt obstruerar, som i USA, och efter Brexit. När folk röstar fel så skall de fås att rösta rätt. John skäller vid fel träd, katten sitter i tallen bredvid.

   Gillad av 12 personer

  • Klad Göran skriver:

   Avgörande är hur man definerar ”valfusk”: officielt sanktionerat valfusk vid rösträkningen kommer med allra största sannolikhet inte genomföras. Inte heller kommer de etablerade partierna att uppmana sina sympatisörer att gömma eller stjäla SD:s valsedlar eller byta ut SD-röster mot röster på andra partier. Vad som däremot kan tänkas är att fanatiserade ungpartister tror att de gör demokratin en tjänst när de manipulerar SD:s valsedlar. Detta är olagligt, men inte det man brukar mena när man talar om ”valfusk”. Just problemet med valsedlarna är ett svenskt specialproblem som lätt skulle kunna åtgärdas.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Du menar att det är mindre fusk om det görs i smyg än om det görs med pukor och trumpeter!?

    Annie Lööf har redan med pukor och trumpeter berömt en av dessa entusiastiska valfuskare för att hon eller han eller hen eller det hade valfuskat och skrutit om det. Allting på Facebook. Är det din version A eller din version B?

    Gillad av 3 personer

   • Agentväskan skriver:

    Det är ju den svenska modellen, hycklerimodellen, man har indoktrinerat och skrämt alla att göra som man vill, man behöver inga dekret.

    Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Vad jag menar är att det finns en skillnad mellan valfusk som genomförs av staten på uppdrag av regeringsmakten och sådan manipulation som genomförs av konkurrerande partier och av aktivister. Episoden med Annie Lööf verkar vara uppblåst av hennes motståndare. Det verkar snarare som om hon visade prov på dåligt omdöme när hon på ren rutin tackade för rösten untan att reflektera över vad personen i fråga faktiskt hade skrivit. Däremot är det ett stort demokratiskt problem att de ”etablerade” partierna inte går ut gemensamt och uppmanar sina sympatisörer och aktivister att respektera valrörelsens regler och alltså varken störa motståndarnas möten (med vuvuzelor etc, tillståndsgivna motdemonstrationer är en annan sak), riva ner deras plakat, stjäla eller gömma deras valsedlar eller vägra dela ut deras valreklam.

    Gillad av 1 person

 11. Astrid skriver:

  I min vallokal fanns Sjuklöverns valsedlar plus FI och SD, inte AfS eller MED. Är SD:s valsedlar kvar på söndag?
  Någon som kunde vara en aktivist stod vid min sida när jag skulle plocka mina valsedlar; jag drog mig undan och väntade ett tag, sedan återigen kom samma person och ställde sig oförskämt nära. Så obehagligt.

  ”En bild säger mer än tusen ord”? Om man är intresserad av bildspråk och mysticism är också bilden av valdatumet frapperande. Talen 9 och 11 upprepas, men är inte tillräckligt för att koka soppa på. Däremot hack i häl på valdagen kommer såväl judiska nyåret såsom muslimska nyåret.
  9 9 11 (2018) söndag – solens dag – Kristus och nymåne
  10 9 11 judiska nyåret – månens dag
  11 9 11 muslimska nyåret

  Bilden berättar för den med fallenhet att övertolka om Bokens Folk. Två vapenbröder mot den tredje där den intellektuelle verkar mer i det fördolda, är den dolda handen vi inte ens får nämna vid namn. Den andre är öppet hatisk och våldsam, den råe krigaren.

  I alla fall, kampen om ”anden” är framhetsad av illasinnade intressen, enligt mig. ”Man vill ha det så här”. För om religionen genom klokt ledarskap höjs upp till en högre nivå, från den fundamentalistiska till den esoteriska skulle världen kunna slippa detta gissel. Esoterisk kunskap förvaltades tidigare genom slutna sällskap men ligger nu öppen för alla. Istället verkar krafter för att befästa en fundamentalism som står i strid mot tiden, tidsandan, den moderna nutiden. Man omhuldar den för att provocera. Dödsdom för ingenting medan en brutal brottsling släpps fri visar vilken ondska vi har att göra med: avgrundskrafter.

  Gillad av 3 personer

  • Willy Lindqvist skriver:

   Valet sker inte vid stället med valsedlar utan bakom skynket i valbåset. Själv brukar jag ta med mig flera partiers valsedlar in i valbåset. Vilken valsedel jag stoppar i kuvertet vet då bara jag. Så bevaras valhemligheten. De överblivna valsedlarna tar jag med mig och kastar hemma.
   Valförrättarna är ansvariga för att samtliga partiers valsedlar finns tillgängliga och att det råder ordning i valsedelsställen. Det är därför valsedelsställen behöver vara synliga. Att ta med sig hemifrån av partiernas utskickade valsedlar till valbåset är också att rekommendera.

   Gillad av 2 personer

   • Vi. Weak points and strong skriver:

    Du har inte förstått dynamiken. Det är ett stigma för många att rösta SD, därför vågar många inte ens röra vid deras valsedlar, därför finns ingen valhemlighet. Internationella observatörer anser Sveriges system vara anmärkningsvärt dåligt för att skydda valhemligheten, man skall inte behöva vara slug som du för att bevara hemligheten.

    Jag trodde detta var självklart men tydligen inte.

    Gillad av 4 personer

   • Björn skriver:

    Eller så kan man göra som jag gjorde när jag förtidsröstade på vårt Bibliotek förra veckan! Jag tog BARA SD:s valsedlar, och visade dem för alla runtomkring som ville se! Jag kände mej faktiskt lite stolt!

    Gillad av 5 personer

   • Andreas Glad skriver:

    Själv tar jag på mig min skjorta och kavaj ( som alltid) tar V8 kombin till vallokalen, går rakt fram till ”mitt/mina” partiers representanter och tar valsedlar, bär dem stolt synligt till valbåset och fyller i dem.

    Jag är inte rädd för ”Dem”.

    Och såhär i valtider är det värt att minnas

    ”When government fears the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.”

    Gillad av 1 person

 12. Anders skriver:

  Det var inte lite naivt. Det ”robusta” svenska rösträkningssystemet är gjort för svenskar, inte för afrikaner och MENA-folk. Det är hur lätt som helst att fuska. Jag får väl citera Christopher Soames, Winston Churchills svärson, som var guvernör över Syd-Rhodesia och övervakade valet till det nya Zimbabwe. När en av hans medarbetare rapporterade om oegentligheter i valet i någon provins lär Soames ha avfärdat honom med: ”God God man, this is Africa, not Surrey.”

  Gillad av 4 personer

 13. Björn skriver:

  Oavsett hur många som röstar på SD, eller inte, så kommer stora delar av deras POLITIK att AV NÖDVÄNDIGHET bli verklighet inom kort! De andra partierna har ju redan börjat ”smygnärma” sig SD på de flesta områden, men i så små steg att den infantila populasen inte ska förstå varifrån ”original-idéerna” kommer! Hur det än går i valet, så har SD gjort enormt stor nytta
  genom att ”normalisera” en intelligentare och mer verklighetsförankrad invandringspolitik!

  Gillad av 4 personer

  • Vi. Weak points and strong skriver:

   En helt oförståelig kommentar. Läser du inte Sandelin? Det ENDA som spelar roll är demografin, hur många som kommer hit, hur många som föds, och hur många som lämnar, som inte är som vi. Inget har ändrats här, vad partierna säger är irrelevant, du litar plötsligt på deras ord? Jag kan upplysa att antalet gränsvakter vid Öresundbron igår var exakt noll (0).

   Gillad av 12 personer

   • Björn skriver:

    Vad jag menar är att SD har väckt en stor del av det ”sovande folket”, och fått dem att förstå att deras åsikter delas av många, många fler än vad de själva tidigare kanske trodde! Förhoppningsvis vaknar resten också inom kort, och tvingar politikerna att åtgärda det som ALLA DÅ VET, behöver göras!

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    För övrigt var det mer ett försök att beskriva det faktiska läget, än en uppräkning av vad som ”spelar roll”! Så j-a ”oförståeligt”, kan väl ändå inte det ”syftet” ha varit…..

    Gilla

   • Agentväskan skriver:

    Jag tycker inte alls att det beskriver det faktiska läget, inte alls. Ingen har närmat sig SD en millimeter, vad som sägs har ingen bäring på vad som görs, till och med pk-skribenter som Ann-Charlotte Marteus har börjat göra sig lustiga över att Kristerssons integrationsprogram är en kopia av det Nyamko Sabuni lanserade 2008 i Reinfeldt regeringen, men lägga ihop två och två det klarar inte ledarskribenter. Nästa val så kommer hon kanske att göra sig lustig över att S nya integrationsprogram är en kopia av det från 2014, and so it goes.

    Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    AGENTVÄSKAN! En helt oförståelig kommentar! Så du menar att SD inte gör/har gjort nån ”nytta” alls som ”folkupplysare”…?! När de andra politikernas företrädare får MENA-muslimer som närmsta grannar, blir det garanterat mer ”drag under galoscherna”, ska du se!

    Gillad av 2 personer

   • Agentväskan skriver:

    Svårt att nå fram, jag menar att SD inte flyttat etablissemanget en millimeter, de spelar bara för galleriet så att massinvandringen skall fortsätta, håll ögonen på bollen, eller i detta fall antalet utomvästliga invandrare, alla generationer. Inget har ändrats.

    Gillad av 6 personer

   • Björn skriver:

    Jag har visst också svårt att ”nå fram”! Visst, etablissemanget rör sig ff med små steg, men väljarna har med hjälp av SD, tagit desto större! Folk är inte så rädda för att vädra sina åsikter längre, och detta ger större och större ringar på vattnet! De kommer helt enkelt att ställa högre och skarpare krav på politikerna! När sen effekterna av invasionen blir riktigt oangenämt påträngande och kännbara, ÄVEN för de företrädare inom ”E” som idag lever skyddade liv i ”fina områden”, är jag övertygad om de också ändrar inställning till den pågående ”Berikningen av Sverige”! Och fortsätter förfallet att accelerera, vilket allt tyder på, så dröjer det inte länge förrän detta sker!

    Gillad av 2 personer

 14. Vi. Weak points and strong skriver:

  Jag tror det blir SD störst på 25% baserat på webbundersökningar och denna faktor: inget annat parti får i närheten så många nya väljare, väljare som byter FAST det är ett stigma. Jag bor i en av de kommuner som blivit mest skälld för ”flykting”fientlighet, även här är rädslan och stigmat stort, de som INTE röstar SD (här betyder det oftast M) skäms aldrig för att göra sin åsikt hörd, men alla de som inte är väldigt övertygade SD-anhängare vågar inte göra sin åsikt hörd, de smyger, min egen släkt smyger, jag vet inte vad de röstar på, endast jag säger rakt ut vad jag röstar på (AFS). Så minst 10% byter parti, till ett parti som media smutskastat i årtionden, självklart måste då bortfallet i opinionsmätningarna bli mycket stort, folk är livrädda! Så felet växer med andelen som byter parti, vilket var mycket färre förra gången, och webbpaneler ger SD 25%. Så att de skulle få mycket mindre än det håller jag för osannolikt, utan valfusk. AFS får nog mellan 2-3% av first movers som jag själv. SDs stöd skulle dock kunna bli som för Trump baserat på vad jag beskrev ovan, en chock.

  Att det svenska valsystemet är robust undrar jag om John kan föra i bevis, vi har aldrig varit på djupet oeniga innan, detta är första gången det börjar brännas. Det svenska valförfarandet kritiseras internationellt, sedan många år, ändå har man valt att inte skydda valhemligheten bättre. John hade kunnat skriva samma sakom svensk media som i internationella undersökningar kommer högt, precis som alla andra institutioner. Detta är ju för att det är ångorna från förr, när alla var i huvudsak eniga. Vem här litar på svensk media? Istället så ser vi allt fler flagranta exempel där rättspositivismen griper om sig, varför inte hos valförrättarna? Jag känner mig långt från övertygad.

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth skriver:

   Nej, det svenska valsystemet är nog inte så robust. Och i Sverige finns numera också aktivister av ett slag som var otänkbara förr, de skyr inga medel. OSSE ( Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa ) tycks dela denna uppfattning eftersom man i år skickar valobservatörer till Sverige för första gången någonsin . Det säger kanske någonting om hur bilden av Sverige förändrats.
   https://www.svd.se/internationella-valobservatorer-till-sverige
   Jag vet inte mycket om denna organisation dock. Det kan ju vara något man gör bara för att upprätthålla skenet av ett hederligt val, vad vet jag. Skeptisk mot det mesta nuförtiden.

   Gillad av 5 personer

 15. Anders L. skriver:

  Jag har också spanat mot horisonten och lagt öronen mot nätet. Därvid har jag uppfattat att AfS får över 4 %. Oddsen var 3,5 när jag investerade, nu är de 4,6. För vinsten har jag redan köpt en flaska champagne. De övriga partierna får kanske som gissningarna ovan, mer eller mindre.

  Gillad av 2 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Det ligger i den allmänmänskliga naturen att låta önsketänk påverka prognos.Jag befarar att så är fallet när eminente herr Lars (Bern) prognosticerar globalismens undergång i kamp mot uppkäftiga små nationalstater. Våra sympatier ligger naturligtvis hos de små.

   Ett sätt att lura fram vår inneboende realist är att sätta penningar på saken. Dvs vadhållning.
   Anders L,
   Jag bjuder en champagnflaska till från mig om dom kommer över 4%, annars får jag flaska av dig ?
   Ohne Korrektur ?

   Frågar
   Olle i Arlöv

   Gilla

 16. Göran Holmström skriver:

  Det är ju så bra att inom några dagar kommer facit, sitta här och gissa behövs ju inte.
  Men önska är en annan sak och önskar av hela mitt hjärta att socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Önskar även att miljöpartiet åker ur riksdagen samt att Annie Lööf försvinner ur svensk politik ( det lär dock inte ske)
  Önskar alla en förbaskat trevlig dag med.

  Gillad av 4 personer

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Så länge vi har det ”världsberömda” sättet att plundra svenska folket på LIV och EGENDOM (skatter) kommer knappast några andra att bestämma Sveriges öde än socialisterna.
  Jag har stoppat Johns spådom i min skrivbordslåda, tas fram den 10 September.
  Spännande läsning? Knappast!

  Gillad av 1 person

 18. Anonym skriver:

  Jag röstar inte på SD, men blir så uppretad att här i den stad där jag bor välts SD:s valaffischer ner gång på gång. Såg igår att de välts ner på tre olika ställen i staden. Idag besökte jag en annan stad – och samma sak där – SD:s valaffisch hade vräkts ner. Några åker runt och ägnar sig åt detta alltså…. Vad är det för våldsamma krafter på gång mot demokratin, månntro? Några som har uppviglats till att sabotera SD:S valkampanj. Det är ju också så att Jimmy Åkesson fofta blir störd när han talar på olika ställen.

  Gillad av 4 personer

 19. lookslikeanangel skriver:

  Agora eufori
  (Kul på torget!)

  Var på torg i mellansvensk bruksort – metallindustri.

  Socialdemokraterna delade ut rosor. Gammal tradition,
  en färg – röd – ingen multikulör här inte!

  Men….
  Alla var inte så glada; några kom i alla fall med sina rosor,
  kanske röstar dom socialdemokratiskt.
  Andra såg ut som nått som katten släpat in eller
  ropade på 10 meters avstånd – Jag ska INTE ha någon!!
  SD-röster kanske.

  A-laget delar bänkar med s.k. nyanlända.
  Sån är scenografin numera.

  Nya sköna Sverige!

  Gillad av 2 personer

 20. Andreas Glad skriver:

  John ogillar alla politiker som representerar folket och inte Globalismen.

  Han skrev en mycket liknande krönika innan valet i USA (jodå, han ogillar Trump också), i samma mästrande elitistiska tonläge.

  Då liksom nu uppvisade han en total brist på kontakt med verkligheten, och en föraktfull attityd mot vanligt folks åsikter och val.

  Gillad av 2 personer

  • nationstatist skriver:

   Det är lustigt hur du säger ”han ogillar trump också” som att det var något jag försökt dölja – det går aldrig en vecka utan att jag skriver något kritiskt om Trump på Facebook, och alla mina inlägg är offentliga, så ja.

   Och då precis som nu så kommer ingen med några verkliga motargument utan bara ”globalist” hit och dit. Tror du på allvar att rösträkningen i Sverige inte är säker?

   Gilla

   • Agentväskan skriver:

    Ja det tror jag, i varje vallokal som det inte sitter någon från SD så vi riskerar fusk. Du är ett förvuxet barn, du förstår inte att detta är allvar.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Rösträkningen i Sverige är på inget sätt säker. Det är mycket länge sedan den förenings- och folkrörelsementatlitet som systemet så uppenbart bygger på och är beroende av försvann först ur SAP och sedan ur resten av det offenliga livet i Sverige.

    Sveriges system är uppbyggt helt och hållet på personlig integritet hos de inblandade. Det saknar varje mekanism för att minska införandet av felaktigheter såväl som för att öka upptäckandet av felaktigheter. Det finns inga rätlinjiga och transparenta processer och det finns inga kontroller. Det är ett system som kittlar självberömmet genom att göra det extra lätt att fuska, så att det har större värde att säga med darr på rösten: ”Jag har minsann inte fuskat, jag är ju en otroligt hederlig person, bättre än alla andra, oklanderlig, en klippa i stormen!”

    Självklart fuskas det i valet, även vid rösträkningen! Vi har från de senaste valen varje gång, även denna, haft flera upptäckta fall där officiella valfunktionärer har fuskat med oanvända valsedlar. Varför skulle de med detta ethos inte fuska med avgivna valsedlar!? Varpå grundar du din klockartro?

    Gillad av 1 person

 21. olle reimers skriver:

  Man kan utgå från att för vissa personer; särskilt de med starka ideologiska övertygelser, tycker att valfusk är helt legitimt.

  Man kan också utgå från att om man har ett valsystem som ser likadant ut i val efter val så kommer det att finnas ut möjligheter att genomföra fusk i organiserad skala. Det är i så fall bara ett naturligt led i den politiska verksamheten.

  Det sägs att vi ska ha förtroende för våra folkvalda. All empirii pekar för närvarande åt motsatt håll. Lika mycket som Ceasars hustru inte får misstänkas lika lite ska vi lita på politikerna. Särskilt ska vi inte lita på dem när det gäller de processer som leder fram till deras maktställning.

  Makthavare är inte att lita på. De ska granskas och ifrågasättas hela tiden. Tummen ska sitta djupt i ögat.

  Gillad av 3 personer

  • Agentväskan skriver:

   Den svenska modellen är att fusk, våld, och övergrepp inte BEHÖVER vara organiserat, idag beskrev exempelvis Westerholm #jagärhär och andra som gräsrotsorganisationer men mig veterligt är de alla anställda inom det svenska stasi och organisationerna uppbär statligt stöd.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.