Ord och trolldom

Lorenz Lyttkens

Jag vet inte om det är typiskt för den svenska välfärds- och medieeliten men jag tror det: En övertygelse om att rätt ord löser problem och att om vi bara pratar om det så fixar det sig.
Det är på det hela taget en rätt barnslig inställning eftersom den bygger på en tro på trolldom. Det innebär att orden har en magisk inverkan på verkligheten. När en handikappad människa slutar ha handikapp och i stället drabbas av en funktionsvariation så förändrar det ingenting för den som är handikappad och ingenting för den som inte är handikappad. Varför tror, inte minst våra dominerande medier och journalister, att den här trolldomen fungerar?

Barn tror att ord kan ha magiska krafter. Det gjorde de flesta människor för tre hundra år sedan. Men sedan upplysningen har andelen minskat. Men inte, tycks det, i våra centrala medier. De följer ängsligt alla antydningar om det korrekta ordvalet och blir förvånande när folk irriteras över deras moraliserande.

28 reaktioner på ”Ord och trolldom

 1. Göran Fredriksson skriver:

  För politiker har ordet arbeta två betydelser. Politiker arbetar antingen aktivt eller passivt.

  Arbeta passivt gör politiker när de pratar. Detta sker genom att uttala de rätta orden och kalla problem för utmaning. För att visa extra stor handlingskraft när de arbetar passivt uppges att de först måste ”sätta sig ner”, helst alla på en gång vilket ses som en fullgod garanti för framgång.

  Om problemet ändå inte försvinner som genom ett trollslag försäkras att man har förstått att det finns ett verkligt problem genom att man förklarar att man numera ”arbetar aktivt” på en lösning.

  Gillad av 6 personer

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Det är slående hur man från politiken och MSM väljer att i Utöjadådets efterföljd hantera terrorbrott. Alla ska då ”stå upp för det öppna samhället” och bygga blomsterberg och göra handhjärtan. Det duger inte, i varje fall inte enbart. Det bara befäster oss i att vi genom vår (själv-)godhet har besegrat ondskan. I själva verket har vi invaggat oss i en falsk känsla av trygghet, som antidemokratiska krafter bara kan skratta åt. Samma sak med de aktuella bilbränderna. Partiledares påklistrade vrede och känsloutbrott har ingen faktisk betydelse, utan visar bara att de inte förstår vad de själva bär skulden för (ja, med undantag av SD då). Mindre snack och mera verkstad, tack!

  Gillad av 7 personer

 3. svenne skriver:

  ”Varför tror, inte minst våra dominerande medier och journalister, att den här trolldomen fungerar?”

  Det finns ju en hel del trollformler som – de som betraktar sig som goda – har använt under mycket lång tid. I stället för abrakadabra så mumlar man ”människors lika värde”, ”inte ställa grupp mot grupp” och dylika besvärjelser, som alla givetvis är verkningslösa men de är ett sätt att samla ”de rättroende” under fanorna.

  Från början ansågs väl dessa haranger vara ett kraftfullt medel, och tunga argument, för att leda in politiken på ”rätt spår”, men numera väcker dessa ramsor mera ett löjets skimmer över den/de som använder dem, men trots detta så anses de – av vissa politiker och debattörer – vara användbara hjälpmedel för att t.ex. vinna en debatt. Konstigt att de inte inser att uttrycken är utslitna sedan lång tid tillbaka.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Mja, inte för min del, kanske för PK-folket. Jag har aldrig haft ångest. Lite oro ibland när barnen var tonåringar och inte kom hem i tid. Det fanns inga mobiltelefoner då.

   Gillad av 1 person

 4. Hosianna skriver:

  Tack, Lorentz, för dessa tänkvärda ord. Det har gått troll i det förut så självklart vuxna och välfungerande svenska samhället… och det var naiva pajaspolitiker som släppte in dem.

  Gillad av 4 personer

 5. Anna Emdenborg skriver:

  Jag tror att den underliggande idéen är den som proklameras på högskolor och högre lärosäten ”allt allt är sociala och verbala konstruktioner och sanningen konstrueras på bas av koherens mellan olika skrivna alster”.
  Denna delvis falska tanke är – Ett luftslott – som är inte bara livsfarligt (då allt bara går tillbaka till något annat skriftligt alster som bygger på ett annat osv) och man behöver inte vara Einstein för att förstå att, om och när (vilket är mycket vanligt) det finns fel i de grundläggande antaganden, hypoteser, slutsatser samt framförallt i metoderna man använt samt urvalen – så blir hela luftslottet varje gång man bygger på det, mer och mer galet.
  Där är vi.
  Den förhärskande marxistiska grundtanken av att man kan via ”ordets makt” ha verklig makt, förändra och skapa saker utan verklighetsförankring, utan konkreta verkliga sanna och i verkligheten grundläggande värden och verklighetens krassa vardag – har alltid visat sig slå fel och dra med sig hela nationer i ett elände utan motstycke.
  Människor som då begriper att det måste – för att sanning ska finnas – till en korrespondens mellan orden och verkligheten såsom den är (inte såsom man vill se den eller tolka den) får helt enkelt strida om en så banal sak som hur verkligheten är – i verkligheten.

  Gillad av 4 personer

 6. Lars Strömberg skriver:

  Många. Alltför många.
  Och då inte alls enbart politiker, utan kreti såväl som pleti, ORKAR inte åtgärda saker PÅ RIKTIGT.
  Det är helt enkelt för jobbigt. Man måste ju då vara kreativ PÅ RIKTIGT.
  Och man måste tänka, vrida och vända, fundera och resonera – fram och åter och hit och dit – PÅ RIKTIGT.
  Det är helt enkelt för jobbigt. Eller kanske rent av närmast OMÖJLIGT, för alla ytliga, lata – och i grund och botten – självupptagna människor.
  Alla de som vill göra karriär, men som EGENTLIGEN inte är så särskilt intresserade av sitt arbete. Bortsett från arbetets karriärs- och välgångsmöjligheter, vill säga. Vi bör såklart även inkludera alla dem som ser sitt arbete som något att ”PYSSLA med”, snarare än något som har ett DEFINIERAT SYFTE.

  De i ledande ställning som har tagit sig mentalt aningen högre än ”pysslandet” (förvaltandet), kanske är såpass kreativa att de tillsätter en utredning. Det vill säga, de de är såpass kreativa att de låter någon ANNAN vara kreativ. Vederbörande utredare är kanske en hejare på skapa med ord.
  Vips, så har vi ett nytt fint ord, eller gammalt -nu olämpligt – som ”förväntas” lösa problemet.
  Eller snarare: som visar att man har gjort något…

  Gillad av 3 personer

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  George Carlin hade ett nummer som väl belyste detta oskick. Finns på Youtube.

  Än argare blir filistéerna när andra än de gör sammalunda, utanför värdavgrunden.

  Inte våldtäkt, utan överaskningssex.
  Inte stöld, utan resursomfördelning.
  Inte käftsmäll, utan spontanortodonti.
  Inte inbrott, utan ‘extreme home makeover’.
  Inte propaganda, utan agendasättande journalistik.
  Inte religiös fascism, utan kulturberikning.

  Man kan roa sig med detta i oändlighet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 8. Steven Jörsäter skriver:

  Trolldom är nog ordet. Tyvärr kan de ha rätt. Språket har en makt över tanken. De försåtliga orden ”främlingsfientlig” som används om den som inte vill vara försörjningsansvarig för halva världen och ”nyanländ” som på ett absurt sätt försöker likställa en migrant med en som har levt i landet och betalat skatt i generationer används mycket skickligt och har korrumperat de allra flestas vokabulär och säkert deras tankar i många fall också. Skaparna av dessa ord måste vara mycket nöjda med sitt verk. Orwell beskrev detta fenomen skickligt i sina berömda slagord i romanen 1984 såsom ”Frihet är slaveri”. Upprepar man sådana motsägelser tillräckligt ofta börjar folk tappa fotfästet i begreppsvärlden. Något som skickligt utnyttjas av postmodernisterna.

  Gillad av 6 personer

 9. Karl Oskar skriver:

  MSM låter konstant politikerna komma undan med endast uttalade ambitioner.
  Samma ambitioner (t.ex. ”satsa på vården, skolan och omsorgen” som vi hört i 40/50 år) är helt ok att återkomma med gång, på gång, på gång.
  Koppling till hur det går i verkligheten görs aldrig!
  Hur kan detta komma sig?
  Tror du har rätt. Det handlar faktiskt om besvärjelser och trolldom. Menar det på fullaste allvar.
  Är ju helt i linje med det vansinne som breder ut sig i vårt samhälle, att vi sätter vår lit till besvärjelser och trolldom.

  Ps
  Är ej begränsat till politiken. Samma sak på företaget där jag arbetar. Finns överallt.
  Ds

  Gillad av 3 personer

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Jag håller med skribenten att utbyte av ord för att blanda bort korten eller för att ändra innebörden är heltokigt. Tyvärr förekommer det alltför ofta och frekvent. Ligister som bränner bilar blev i vissa tidningar buset, socioekonomiska faktorer används när man vill ta bort ansvaret från förövare och skylla på samhället etc etc.

  Svenska PK-medier ( DN; AB; EXPR; SVD; med flera) har gruvligt misskött sin uppgift att utan vinklingar, mörkandet och falskhet förmedla uppgifter om skeendet i samhället. Speciellt är detta problematiskt när de som uppbär presstöd inte förhåller sig neutralt utan blir en okritisk megafor för etablissemanget dvs politiker och olika myndigheter och myndighetsföreträdare.
  Därför stödjer jag ekonomiskt alternativa siter och medier i den utsträckning jag kan. Även sådana ljuspunkter som Joakim Lamotte och Katerine Janoush ( hoppas jag stavat namnen rätt) .
  Min högsta önskan när en ny regering starkt influerad av SD tar vid är att presstödet tas bort och att man samtidigt utreder det partipolitiska stödets vara eller inte eller nya utformning. Alldeles för mycket skattepengar pumpas in då det bör vara frivilliga donationer i stället som är huvudfinansieringen. Vill ingen , eller alltför få , läsa en tidning/tidskrift måste det bero på att densamma inte är relevant eller inte tillräckligt intressant eller annan anledning och då är det fel att lugga skattebetalarna på pengar ..även från dem som absolut inte vill stödja en viss avisa.

  Gillad av 2 personer

 11. Lars Strömberg skriver:

  Man skall VISA sig handlingskraftig.
  Inte nödvändigtvis VARA det.
  Man skall VISA sig god.
  Inte nödvändigtvis VARA det.

  Allt det där RIKTIGA och ÄKTA, där INNANFÖR den uppvisade förpackningen, det kräver MÅNGFALT mer engagemang, eget funderande, tid och intresse. Det kräver ett genuint fokus som skall föregås av ett noggrant resonemang kring vad som är det EGENTLIGA syftet med de åtgärder som skall vidtas.

  Människor lever i villfarelsen av att de ”inte har tid” att fördjupa sig och riktigt envetet fundera.
  Det ena kaoset efter det andra överraskar därför.
  Kaos som kräver människornas tid och engagemang.
  Tillslut återstår enbart kraft till flyktiga tankar på val av omslagspapper, typsnitt och färgen på paketrosetten.

  Gillad av 1 person

 12. Pelle skriver:

  Bra inlägg. Politikerna och deras bästa polare journalisterna tror att ordens besvärjelser ska ändra den fysiska verkligheten utan att någon behöver skrida till faktisk handling. Som vanligt är Annie Lööf bäst i klassen, vilket inte minst illustreras av Centerpartiets valaffisch där hon med beskäftig uppsyn av prussiluska kommenderar ”framåt”. Framåt till vad då? Eftersom det är Annie Lööf som kommenderar antar jag att det handlar om framåt mot 30 miljoner nya medborgare, avskaffad gemensam välfärd, sänkta löner, djungelns lag a la Ayn Rand, sharialagstiftning, mm. Lyckligtvis kommer inget av det där att intraffa bara för att Annie Lööf förgiftar miljön och klimatet med sina besvärjelser. Innan dess har vi medborgare nämligen hunnit byta ut henne och anhanget genom den enkla fysiska handlingen, med faktisk påverkan på verkligheten, som består i att lägga rätt valsedel i kuvertet den 9 september. Ska det inte bli underbart att se Annie Lööf och övriga etablissemsngskloner börja gråta en minut efter åtta på kvällen den andra söndagen i september?

  Gillad av 1 person

 13. Sixten Johansson skriver:

  Redan på 70-talet kunde jag bl a som tolk konstatera att jämfört med finnar, men även med norrmän och danskar, hade svenskar (typ skolfolk, tjänstemän, konferensdeltagare) en löjeväckande övertro på ordens och diskuterandets magiska kraft och ett starkt konsensusbehov. Båda fenomenen har samverkat och förstärkts kraftigt särskilt under 2000-talet. Det är en allmän trend i väst, men Sverige har gått i täten med att utveckla detta som jag kallar babbelism + spegel- och mobbkollektivism. Under 2000-talet har jag ofta sett trenden på alla nivåer även i Finland och blivit lätt illamående och oroad.

  I grunden måste det handla om ett kulturellt sönderfall och en kritisk fas i det sociala medvetandets evolution, som gör att man i väst backar tillbaka till ordmagi, besvärjelser, vidskepelse, offer och önsketänkande av uråldrigt slag plus utpekande av syndabockar, dels tabuerade ord, dels personer som bär det ondas smitta. Med våldsapparaten och statens resurser bakom detta tvingande regressions- och infantiliseringsprojekt blir hjärntvättandet och konformitetstrycket massivt och mycket farligt.

  Babbelismen är själva det syn- och verklighetsvändande trollspöet. Den verkliga verkligheten är mångdimensionell, men projicerad på en ordkuliss blir den platt och hanterlig, kan färgas och utbroderas akademiskt och medialt i det oändliga. Grupptrycket gör gradvis babbelianernas psyke lika platt som kulissen. Babbeleliten och -lakejerna är de platta spelkorten i vår egen tids Alice i underlandet.

  Gillad av 2 personer

 14. OBOR skriver:

  FN ; All human beings are born free and equal in dignity and rights

  Svensk trollöversättning: allas lika värde

  Eng.: dignity Svenska : värdighet.

  Gilla

 15. Hawwa skriver:

  Jag tror att det i 1a hand handlar att om att stilla våra egna sinnen inför fenomen som vi är besvärade av att konfronteras med, och det gäller nog många av oss. Vi försöker förminska el på något sätt avdramatisera fenomenet, tränga bort en känsla av att tycka synd om den handikappade (om det är fallet) för att göra det lättare att bära just för oss själva.
  För en handikappad är det hens vardag, konfrontationer med andras oförmåga att hantera situationen komplicerar den. Än värre blir det förstås när vi tar till eufemismer (t ex funktionsvariation) som illa skyler att vi ömkar handikappade, som är det sista någon person vill, inklusive handikappade.
  Så upplevde iaf jag situationen när jag arbetade i ett boende för handikappade (längesedan nu), dit jag nog ursprungligen sökt mig just av en förment medkänsla, i sällskap av de övriga som arbetade där.

  Gilla

 16. Mili skriver:

  Det var lite märkligt att du skriver så när du i din egen bok Den disciplinerade människan just pratade om ordens inverkan på samhället, hur de verkar värdeförskjutande. Eftersom syftet med att ändra ordet handikapp till funktionshindrad just är att ändra värderingen kring den som ordet åsyftar är det märkligt att du verkar klanka ner på detta. Det har inget med trolldom att göra. Det har med väl undersökta sociala och språkliga mekanismer att göra. ”När en handikappad människa slutar ha handikapp och i stället drabbas av en funktionsvariation så förändrar det ingenting för den som är handikappad och ingenting för den som inte är handikappad.” Det är klart att det inte växer ut ett ben på den som saknar ett och sitter i rullstol. Men den negativa kontonationen som med tiden har etablerats försvinner antagligen med ett byte av ord mot ett neutralare sådant. Det hade varit intressant att fråga de som står bakom sådana här rekommendationer, t ex forskare från olika ämnesområden, vad de tycker om ditt sätt att resonera kring det du kallar trolldom.

  Du är ju en akademiker av rang som borde veta bättre än att så vårdslöst använda dig teori ,som du dessutom själv har skrivit om, för vad… ja vad, plocka politiska poänger i debatten om hur identitetssamhället har spårat ut och hur eliten ägnar sig åt navelskåderi medan samhället förfaller… Man blir förundrad. Du visar inte vägen mot handlingskraftighet eller upplysning. Du verkar polariserade. Synd.

  Eller har jag uppfattat det hela fel?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.