Våra skamkänslor

Patrik Engellau

Hur kommer det sig att det svenska politikerväldet har lyckats göra så mycket mer skada för den nettoskattebetalande medelklassen – verklighetens folk, som Göran Hägglund sa – än motsvarande makthavare i andra likartade länder?

Skada? Måste jag belägga tesen om politikerväldets skadegörelse? Det får räcka med ett illustrativt exempel och då ska jag inte ta migrationskrisen ty det vore för enkelt. Jag tar skolan i stället. Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universitet, refererar till den framgångsrika skolgrundaren Barbara Bergström i Svenska Dagbladet:

Trots [att] hennes skolor fungerar bättre än andra har hon haft stort besvär med skolmyndigheterna. Hennes erfarenhet är att Sveriges skolor skulle kunna vara bättre utan Skolinspektionen som har 500 och Skolverket som har 600 anställda till en förvaltningskostnad per år på 1 500 miljoner kronor förutom de kostnader som uppkommer i skolorna som följd av deras verksamhet.

Hennes slutsats är hård: ”De har stört vår verksamhet i en skala och med en regularitet som har åstadkommit allvarlig skada under åren”, och de har ”med maktens verktyg drivit linjer i fråga efter fråga som varit negativa för svensk skola och som senare visat sig gå på tvärs med kvalificerad forskning”.

Jag hävdar alltså att skolans problem inte är ett tillfälligt olycksfall i politikerväldets arbete utan ett systemfel. Det är på motsvarande sätt på snart sagt alla områden som politikerväldet lyckats infektera med sin värdegrund. Varför har Sveriges medelklassare och gråsossar, som sett handskriften på väggen, gått med på det? För det har vi ju. Fördärvet har skett inför våra ögon och uppenbarligen med vårt goda minne. Hur har det varit möjligt?

Jag tror att det beror på vårt dåliga samvete. Svenskar känner nog mer skuld – eller om det är skam; ibland kan jag inte skilja på dem – än andra folk. Så har det nog varit sedan vi anslöt oss till lutherdomen och jantelagen. Vi har blivit uppfostrade så. Svenskarna är inget folk som bråkar och säger emot överheten eller ens kommer på tanken att göra uppror. Vi har inte haft nog med självsäkerhet att mopsa upp oss eftersom våra sinnen har tyngts av skuld för synder som varierat över tiden. Vi skäms alltid för något. Därför är vi lättstyrda.

När vi nu sedan andra världskriget blivit ett mycket rikt land skäms vi över just detta. Jantelagen talar om för oss att vi inte ska tro att vi är något även om vi av egen kraft lyckats jobba ihop ett avsevärt välstånd. Det är en besynnerlig attityd. Det normala är nog, tror jag, att folk blir stolta när de gjort något bra. Man behöver inte bli skrytsam och dryg bara för att man är stolt, men stoltheten ger självsäkerhet. Mig sätter man sig inte på, säger den stolte, för jag har socialt dra åt helvete-kapital.

Men vi svenskar har inte blivit stolta utan tvärtom skamsna av våra framgångar. Lutherdomen eller Jantelagen eller den svenskt försiktiga och lite ödmjuka allmänkulturen eller vad det nu är som reglerar vårt sinnelag förmår oss att förneka värdet av våra egna insatser. Att vi har vind i seglen beror inte på seglen, som vi tillverkat själva, utan på vinden, som kommer från Gud.

Så om det kommer en förslagen överhet och låter piskan vina över oss och påminner oss om våra synder, ungefär som en schartauansk pastor, då blir vi mycket medgörliga och förmår inte göra motstånd när överheten börjar styra och beskatta. Det räcker med att överheten visar upp en person, inhemsk eller utländsk, som inte uppnått gråsossens ekonomiska standard för att gråsossen ska huka sig i kyrkbänken och skämmas. Han vet ju att han har en skuld. Det blir tvunget att betala utan knot.

Under de senaste årtiondena har politikerväldet och dess blodhundar i media blivit alltmer durkdrivna i sitt schartauanska nit att utnämna skattebetalarna till syndare. Den som invänder mot de politiskt korrekta uppfattningarna blir utstött ur gemenskapen, bannlyst, i egenskap av fascist, rasist eller brunråtta. Då tar även resten av församlingen, det vill säga de andra gråsossarna, genast sin hand från syndaren. Han bär på en ond smitta. Djävulen har tagit sin boning i hans hjärna.

Så tror jag att man kan förklara den svenska medelklassens historiskt sett häpnadsväckande medgörlighet inför politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets ödeläggelse av landet.

Jag tror inte vi kan komma till rätta med detta om vi inte ändrar attityd. Vi måste bli stolta över oss själva och över allt gott som vi åstadkommit, stolta på det där sättet som danskar, finnar och polacker är stolta. Inte stöddiga, men karska. Visst är det viktigt med nya politiker, men vad som sker i landet bestäms i grunden av vad medborgarna har i skallen.

148 reaktioner på ”Våra skamkänslor

   • Anders H skriver:

    Sverigedemokraterna har länge förordat att utlänningar som begår brott i Sverige som regel ska utvisas. Så sker inte idag och det rimmar dåligt med det allmänna rättsmedvetandet. Några veckor före valet och i skenet av vikande opinionssiffror svänger nu både Moderaterna och Socialdemokraterna i frågan och anammar SD:s utvisningspolitik.

    Först har vi 80.000 som fått avslag som ska utvisas. Sen har vi 50-150.00 illegala som ska utvisas. Sen har vi alla som kastade sina pass men behöll sina Iphones och kreditkort och som kallade sig flyktingar, uppskattning nån miljon som också ska ut.
    Sen alla dom som har lurat sig till bidrag i alla dess former, som har put o tut och som åker på semester till länderna dom ”flydde” ifrån, dom ska också ut……..
    Sen är vi på den lyckliga nivån från början av 70 talet då vi var ca 7,5 miljoner svenskar i Sverige och bilbränder, no-go etc etc etc existerade inte………
    Men lita inte ett ögonblick på att detta kommer göras av S el M………….

    Gillad av 4 personer

 1. Björn G skriver:

  Här är ett exempel på ett Stolt land. Schweiz valuta schweizerfrancen, har under efterkrigstiden gått från 1,30 kr till snart 10 kr. Det är ett land som blomstrar och värnar om att ge medborgarskap till dem som förtjänar det.

  Ett muslimskt par har nekats medborgarskap i Schweiz på grund av att de vägrat skaka hand med personer av motsatt kön, skriver AFP.
  Borgmästaren i Lausanne, Gregoire Junod, säger till nyhetsbyrån att de visade brist på respekt för könens lika värde. Vice-borgsmästaren Pierre-Antoine Hildbrand, som satt i den panel som behandlade parets ansökan, är nöjd med beslutet.
  – Konstitutionen och jämlikhet mellan könen trumfar trångsynthet, säger han.

  Gillad av 19 personer

  • Björn G skriver:

   Ett exempel från ett land i kraftigt förfall.

   En aktuell anmälan till DO gäller en 24-årig kvinnlig muslim som sökte ett jobb i Uppsala.
   När hon på intervjun träffade cheferna vägrade hon att ta den manlige chefen i hand, och hänvisade till islam.
   Nu tvingas företaget betala 40 000 kronor i skadestånd plus rättegångskostnader på 36 000.

   Ser ni SKILLNADEN!!

   Gillad av 13 personer

   • Hovs_hällar skriver:

    — Och DO håller sig dessutom med en ”referensgrupp” — som visar sig bestå av idel ökända rabiata islamister! Så i praktiken är DO:s utslag ett exempel på hur islamska synsätt nu nästlar sig in i det svenska samhället.

    Gillad av 12 personer

   • gratiks skriver:

    Enligt den islamiska sharialagen får en troende inte handhälsa på en person av motsatt kön.
    Min undran är nu, sedan när började arbetsdomstolen döma efter sharialagen? Har riksdagen ännu en gång smugit under radarn och infört sharialagar i vår lagstiftning?
    Det här är bara början på den accelererande islamiseringen av vårt svenska samhälle. Värre kommer det att bli.
    Se bara på bilbränderna och gruppvåldtäkterna, andra kulturimporter från samma efterblivna region.
    Vad mer ska vi behöva uthärda i den uppblåsta godhetens namn?

    Gillad av 13 personer

   • jörgen skriver:

    Ja, hon ryker av förakt mot den vantrogna, kuffir, som är så oren, motbjudande och äcklig att hon inte även kan tänka på at ta i hand.
    Hon ger en förolämpning av första grad, vilket hos mottagaren, instinktivt uppfattas helt korrekt, och maximerar vart enda raserihormon som finns och hos en man orsaker ett infernaliskt behov för att pumpa en näva rakt in i trynen på framkallaren.

    Gillad av 3 personer

   • Lena M skriver:

    Det summan var det säkert värt för att slippa en personal som inte delar företagets ”värdegrund”. Nästa gång kallas bara Svenskar till intervjun.

    Gillad av 2 personer

   • Tomasz skriver:

    DO, en ”svensk” institution idag under stark påverkan av en ”referensgrupp från civilsamhället” som kryllar av shariaförespråkande islamister.

    Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Men kvinnans far arbetar på företaget ifråga. Tänkte hon på att hennes pappa kanske kommer att bli förbigången framöver. Kanske inte mobbad tydligt men lite mer subtilt.

    Gilla

   • Björn G skriver:

    Schweiz har kvar ALLA sina företag på Fortune 500 medan Sverige förlorat större delen av sina.
    Vi glider sakta men säkert ner till världens skräpländer och ansvaret för det har 7-klövern som inte gör sitt jobb.

    Gillad av 13 personer

   • MartinA skriver:

    Jag ser ingen skillnad mellan 7-klövern och SD. Nämn ett enda politiskt förslag som SD har som inte finns i 7-klövern?

    Gilla

   • Björn G skriver:

    @MARTINA
    Här får du tre.
    ”Stoppa det organiserade tiggeriet”.
    ”Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där.”
    ”Krafttag mot brottsligheten, mer stöd till brottsoffer”

    Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    SAP och M pladdrar också om att ”minska invandringen” precis som SD. Vidare vill SD ha 4000 kvotinvandrare per år, ihop med anhöriginvandring, UTÖVER den jätteinvandring som redan skett. Numera snackar SD samma ”integration” som alla de andra partierna.
    Vidare har SD extremt generösa regler för arbetskraftsinvandring där de tillåter att man får stanna i sverige även om man förlorar det jobbet som gav en uppehållstillstånd och söka nya jobb. Så vad gäller invandring är SD samma snömos som de övriga.

    Stoppa det organiserade tiggeriet säger väl S och M också? Jag ser ingen skillnad.

    Krafttag mot brottsligheten, öh, det säger väl både M och L varje val? Vad ska SD hitta på härnäst, språktest?

    Som sagt, det finns ingen skillnad på SD och sjuklövern. Samma lealösa mittensoppa. Samma hålla sig osynlig under mandatperioden och sen låtsas att man bryr sig tre månader innan valet.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Martin, när det gäller inställningen till invandringen går det säkert att hitta något uttalande någon gång från någon representant för M, L eller KD som stämmer överens med SD:s program, men dessa uttalanden är inte trovärdiga och inte representativa för den politik dessa partier har fört och kan förväntas att föra. Au contraire.

    Vi vet ännu inte hur SD kommer att bete sig i en maktposition. Hittills har de hållt sig mycket lugna i Riksdagen och inte maximalt unyttjat den makt de potentiellt skulle kunna ha, men det är likväl rimligt än så länge att ta SD på orden i dessa frågor. Vi får väl se. Halsstarrighet och rättshaveri hade säkert inte varit en framgångsrik strategi för SD. En bra parti måste i första hand söka makten. Opinionsbildning i annat syfte än maktsökande är inte partiernas uppgift.

    Gillad av 12 personer

   • MartinA skriver:

    Et tu brutu?

    Vad vi vet om SD är att de hela tiden liberaliserar sin invandringspolitik. Det är en tydlig trend. Redan idag snackar de samma språk om invandring som de övriga. De signalerar mycket tydligt att de inte står för någon förändring på det här området.

    Vidare har du helt fel om att den som vill förändra i första hand måste söka makten. Vad SD har gjort är att ge bort alla sina förhandlingskort innan de satt sig i någon förhandling. De har övergivit precis alla positioner de någonsin haft. Hade de menat allvar med att minska invandringen så hade de hållit kvar sitt EU motstånd och sitt NATO motstånd så de hade haft något att förhandla med. Hur ska man tolka deras ändrade positioner om nästintill allt? Annat än att de faktiskt har bytt politik? VIlket inte är så konstigt eftersom de har bytt ut konservativa mot liberaler och opportunister med alla deras uteslutningskampanjer.

    Den som vill förändra sätter upp en extremt tydlig politik. Och presenterar varför den är bra. Då får övriga partier möjlighet att flytta sig åt den politikens håll. SD har lagt sin politik så nära sjuklövern de någonsin kan. Vilket har låst upp svensk politik totalt i tio år. Därför att SD vill bli stora. Bra för SD. Katastrofalt för oss andra. Det enda som händer att vissa delar av mittengeggan byter namn Från SAP-M-L-KD-C-MP till SD. SDs ”Stort parti” strategi är ungefär lika meningsfull som FPs namnbyte till L.

    Gillad av 1 person

   • The vantage point skriver:

    Det var med en enorm tillfredsställelse jag gick förbi Ms valtält och stannade och språkade med SDs istället och fick en folder. De vill ha ordning och reda i skolan, mindre nybyggnation och mindre invandrare, det räcker för mig.

    Senare kom en M-man fram till mig så jag fick tillfälle att säga att jag aldrig någonsin mer kommer att rösta på dem.

    Gillad av 7 personer

   • MartinA skriver:

    Åtminstone VI som är aktiva på alternativmedia och som själva söker information måste rösta på AFS. Så får andra följa efter 2022 när vi har banat väg.
    SD är ett sunkigt sosseparti med helt paj internkultur. Det är rena rama grobianfasonerna innuti partiet och inga nya ideer sedan nittiotalet i det partiet. Det är verkligen ett miserabelt parti som bara kommer föra olycka med sig. Och nej, de vill inte ha ”mindre invandrare”. De vill fortsätta ta in massor med invandrare varje år och de vill inte skicka hem de som kommit hit. SD står bara för fortsatt samhällskollaps och fortsatt undanträngning av oss svenskar.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag vet, Martin, men även detta är inget i jämförelse med Döskalliansens partier. Jag ser en skillnad. Likväl överger jag SD i detta val och väljer i stället AfS. Oroa dig inte. Men vem har sagt att de är så himla bra? Deras program är ju bara en på sedvanligt sätt anpassad och nedtonad variant av Ett bra partis program. Samma tre punkter, men hälften prutades genast:

    https://thewayofreason.wordpress.com/2017/09/05/ett-bra-partis-valmanifest-for-riksdagsvalet-tvatusensjutton/

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Därför att de har övergett SDs internkultur. Och därför att de söker kompetens istället för underkastelse.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Nej, AFS har försökt följa Ny Demokratis väg till riksdagen, snarare än SDs.
    Tyvärr har ju SD kvaddat hela deras lokala represenatation, deras initiala gräsrots rörelse. På grund av en paranoid maktfullkomlig galen korrupt partiledning.

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  80 000kr/per elev och år kostar grundutbildningen. – I resten av samhället tillämpas ekonomiska styrmedel för att hålla verksamheten igång. – Man får lön för att jobba, man betalar för att få plocka åt sig varor från butiken och den som ställer upp med bostäder åt folk, får hyran som kompensation.

  Varför tror man att närvaroplikt med hot om hämtning med polis är lämpligt just för undervisning?

  Betala ut pengarna i takt med att man kan visa att man tillgodogjort sig kunnandet, så kan folk skaffa sig detta som de finner bäst.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Nu måste du nog förklara hur detta skulle gå till. Skolan är inte bara till för den bokliga kunskapen, utan i minst lika hög grad för att skapa sociala individer som kan respektera kunskap och erfarenhet, passa tider, samarbeta (en allt större brist i dagens samhälle) och känna glädje i att finna ett intresse, ett kall, och förstå att så många som möjligt måste ”göra rätt för sig” annars skulle samhället braka ihop (vilket håller på att ske nu).

   Om du menar att man skulle kunna sitta hemma med Internet för att tillägna sig allt detta så är det fullständigt fel. Internet är en drog. Kunskapen finns där, men dold bakom 95 % flum och okunnigt skitsnack kombinerat med avsiktliga lögner. Ingen utan tung egen kunskap kan lära sig något nytt på Internet. Jag har haft dator hemma sedan 1982.

   Plus att man inte minns vad man läst på skärmen. En lärares kloka ord minns man hela livet.

   Om du menar att man kan välja privata skolor i stället så är jag helt positiv till det. Som elev eller (förälder) borde man kunna välja att studera där de bästa lärarna finns inom den inriktning(intresse jag har har. Det är i samspelet kunnig lärare – intresserad elev som underverk sker. En anonym toppstyrning har inget alls att tillföra, utom missmod, ointresse, skoltrötthet och skolk.

   Gillad av 8 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Om föräldrarna tycker att den sortens skolor vi har, är bra nog för ungarna, väljer de sådana men ordningen jag beskriver öppnar för helt fri konkurrens om bästa sättet att förmedla värdefullt kunnande till barnen.

    Om det finns annat än kunskap som vi skall satsa skattemedel på att förmedla till barnen, kan de krav man nu ställer på undervisningen och som säkert redan formulerats begripligt, istället krävas av barnen som villkor för utbetalningar.

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Ett sådant krav är att sträva efter respekt och uppskattning genom att vara duktig och trevlig (har jag glömt något?) och inte på något annat sätt.

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Väldigt mycket av katederundervisningen, – alltihop, – kan läggas ut å nätet. – Då behövs bara de bästa lärarna och en begränsad tid.

    Flygutbildningen sköts nu till största delan i simulator och samma kan tillämpas för att kvalificera sig för körkort.

    För att spara deras tid som skall kontrollera elevernas kunskaper, kan också simulerade censorer användas, så att man kan bedöma när man är mogen för en tenta.

    Gillad av 1 person

  • Christer Hanefalk skriver:

   Hej Bo!
   80000 kr är visserligen väldigt mycket pengar, men i realiteten kostar en elev per år väsentligt mer. Du bör räkna med omkring 93000 kr per gymnasieelev och år – något mindre för en grundskoleelev. Man kan säga att ett föräldrapar som sätter sitt barn i skolan vid 7 års ålder får en ‘utbildningscheck’ på omkring 1,1 miljon kronor för 12 års skolgång. Det är sorgligt att konstatera hur många det är som så omsorgsfullt slösar bort dessa pengar genom att inte anstränga sig det minsta.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Genom att det är så stora summor det handlar om, måste ju ekonomiska incitament räcka till och bli över. – Släpp ut hela sektorn i den friska ekonomin. – Planekonomi
    är idioti.

    Min rekommendation är att det mesta av stöd till barnfamiljer kanaliseras via dessa utbetalningar. – Skattemedel till obildbara kan få en egen post dit man kan skicka pengar om man ömmar för dem.

    Gillad av 2 personer

 3. Aurora skriver:

  Den svenska folksjälen ör ett mysterium. Svensken knyter handen i fickan istället för att gå ut på gator ocj torg. Förr blev de fattiga, under husbondens insyn, uppläxade av byaprästen. Man skulle arbeta utan knot i sitt anletes svett. Schartau och Luther. Men visst är vi stolta. Men på fel sätt. När vi slpr oss för bröstet i FN med att vi är bäst på att vara bäst. Då är Sverige och svensken bra. Men hemma får svensken inte vara svensk. Hemma är svenk ingen etnicitet. Medan en norrman är en gutt osv. Varför avcepterar vi det? Nej, inte längre. Om 3 veckor ska det ändras. Utan skam. Eller?

  Gillad av 12 personer

  • MartinA skriver:

   Mja, socialdemokratin tillät stolthet över sverige, eller snarare, över det system som socialdemokratin byggt. Men tillät ej stolthet över svensken.
   Det här med internationalismen kom väl med Palme främst? Eller? Men är inte det regimens projekt, det är den som bryr sig så mycket om utlandet väl? Som ung stockholmare hade jag en liknande attityd. Jag föraktade resten av sverige, det var inte fint nog för mig. Det var självklart för mig att söka sig utomlands. Jag tror att regimen i sverige består av såna människor till stor del.

   Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Jag har nyss besökt både Finland och Norge och tyckt mig märka ett stoltare folk i båda länderna, och ett tydligt bättre professionellt bemötande åtminstone från de i servicenäringen och handeln som jag har mött. Resorna har varit upplyftande på så sätt, men det är mindre kul att komma hem till trötta, likgiltiga och ointresserade dito i Sverige.

   Gillad av 3 personer

 4. Enough skriver:

  Vi har låtit demokraturen växa fram, och ser nu konsekvenserna av det. Det beror nog på det som PE beskriver i artikeln. Jag hoppas att svensken till slut inser denna realitet, och tror det kommer att ske när svensken förstår att den egna plånboken krympt i mer än 40 år via värdeminskning mot andra valutor. Dessutom måste fler bli direkt utsatta för våld och stöld för att vakna.

  Gillad av 3 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  ”Inte stöddiga, men karska.” — Jo, för stöddiga är ju svenskarna redan. De stoltserar gärna med sin absoluta förvissning om att alla som kommer med ett påstående har fel och att sanningen befinner sig någonstans emellan alla gjorda påståenden. Vi får inte glömma dumdrygheten.

  Gillad av 9 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  ”Mig sätter man sig inte på, säger den stolte, för jag har socialt dra åt helvete-kapital.” — Nej, en halv miljon utlandssvenskar sjunger just denna visa i kör och i kanon. Det är förstås förödande för substratets relativa stolthetshalt.

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  Jag tror att du är inne på rätt spår när du talar om skammen. Jag tror att just skam förklarar mycket i det socialistiska folkets beteende. Personer som har en dålig kontakt med sina känslor (instinkter) får svårt att umgås med dem, särskilt när de motsäger varandra. Socialisten plågas av att å ena sidan ha en mycket stark instinkt att hävda sitt egenintresse, att söka nöje och njutning, intill svineriets gräns, också på andras bekostnad, men å andra sidan också en skamkänsla som hämmar honom. Utan uppfostran, religion, kultur, klass o.s.v. (antingen för att han aldrig haft dem, eller för att sjuka upplysningsidéer har fått honom att förneka dem och kasta av sig dem) kämpar socialisten med dessa motstridiga nedärvda impulser.

  Lösningen gives av socialismen när den lovar att all världens ondska är lokaliserad till en viss aktör, roten till det onda, radix mali, och om bara denna aktör förnekas, förnedras, förstörs, utrotas, så kommer även ondskan att försvinna och ett nytt paradis på jorden att uppstå. I detta paradis kan socialisten änteligen ge efter för sina impulser till svineri, nöje och njutning utan att detta ger upphov till skam. Det är skammen och oviljan inför den som driver det hela i lika hög grad som det är njutningslusten och egoismen.

  Gillad av 9 personer

  • Erik2 skriver:

   Det är precis vad det handlar om. Skam. Narcissten skyr skam. Det är den känsla som inte kan tillåtas. Det höga skattetrycket har skapat ett narcissistiskt politiskt system. Hatet mot SD kan förklaras av att ett erkännande av SDs världsbild skulle klä av de nuvarande styrande och få dem att framstå som misslyckade, dvs de skulle drabbas av skam. Det måste undvikas till varje pris. Narcissisten är den allra farligaste störda personen. Obs. Jag pratar alltså om ett stört politiskt system. Inte om individer. Det enda sättet att bota detta är att sänka skattenivåerna stort. Det tar bort scenerna för politiker med narcissistisk dragning och ger utrymme för personer som ”grannar man känner och litar på och vet vilka de är”. Som förstår vad det innebär att representera någon, att lyfta någon annans åsikt. Inte att lura andra till att tycka det man själv tycker.

   Gillad av 2 personer

   • Erik2 skriver:

    Sänka skattetrycket? Går det med bibehållen välfärd? Ja! T ex skulle sjukförsäkringen kunna vara uppbyggd som tandvården. Du kan faktiskt idag teckna avtal med FTV, dvs teckna en försäkring. Med den följer proaltiv behandling som syftar till tandhälsa. Priset varierar med tandhälsan, men försäkring kan tecknas. Så borde sjukförsäkringen se ut också. Stöd skulle kunna lämnas för maxvärden i kostnaden. Detta skulle driva ett intresse av att hålla sig frisk. Pensioner måste bli egna fonderade pengar, där man själv kan spara och beatämma över sin pensioneringstidpunkt. Idag är allt detta ett pengaröveri där du luras att betala till saker du aldrig kommer att få. Men där politiker kan stå på scen och glänsa för man styr med alla medborgares liv. Ända in i sängkammaren. Så fungerar ett mycket sjukt system.

    Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Hur definierar man välfärd? Vilket är viktigast i sammanhanget? Att man under illa dolda känslor av skuld och skam får hämta sin årliga välfärdscheck eller att man kan känna berättigad stolthet över att med egen kraft ha förmågan att ta itu med och klara av problem?

    Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Ja, och fullständigt omöjlig att begripa med det sunda förnuftet. En efterkonstruktion från prästerskapet när folk inte fick det kristna budskapet att stämma i alla lägen. Liksom både Jesus och Den Helige Ande; ögat i trekanten som SER vad du smusslar med även med gardinerna nerdragna och under täcket i mörkret.

   Gudsbegreppet är vårt samlingsnamn på allt i naturen som vi inte begriper. Resten är påhittade efterkonstruktioner för att allmogen skulle förstå bättre, ungefär på samma nivå som ICA-Stig.

   Gillad av 2 personer

 8. MartinA skriver:

  Fast utländska bekanta vittnar om att svenskar är extremt självgoda. Mindre nuförtiden när sverige blivit en skamfläck. Men mer tidigare. Vi hade svårt att tro att någon annan kunde göra något bra. ”Thats not how we do it in sweden..”
  Nåja, ingen invändning, bara en iakttagelse.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är just för att de är så extremt självgoda som de störs i sin sinnesfrid av sin skam. Det är just därför de arbetar så hårt med att göra sig av med sin skam genom att utrota all världens ondska, så att det inte skall finnas något att skämmas för längre och så att de skall kunna njuta av sin självgodhet i fulla drag.

   Gillad av 2 personer

 9. Lars-Olof Svensson skriver:

  Visst vore det intressant med en ny demonstration typ 4 oktober 1984 (3?). 75 000 på Stockholms gator. Men vad skulle samla så många människor och förmå dem att gå ut? Vad skulle det stå på plakaten?

  Gillad av 4 personer

 10. Anna skriver:

  Omgörningen av Sverige har nått bortom den kritiska punkten. Det finns inte längre någon återvändo. Nu sjösätts även lagar som gör det straffbart att tala illa om Sverige. Sverigebilden måste till varje pris upprätthållas. Vilken Sverigebild är jag mer osäker på. Men framgent kommer man inte ens att få citera och sammanställa från öppna källor, om det kastar ett dåligt ljus över Sverige som nation. Vart själva sanningen tar vägen vet jag inte. Avhåller mig därför från att göra vågen.

  Gillad av 11 personer

 11. Eva Danielsson skriver:

  Jag tror ändå att många känner sig mer stolta över vårt land än vad de visar. Men det är väldigt fult att skryta i vår kultur och vi tycker det är pinsamt med skrävlande människor. Det som görs bra, ska liksom stå för sig själv och man ska inte behöva peka på det eller prata om det.

  Kulturkrocken med högröstade klankulturer, som är uppvuxna med att man ska brösta sig och vara fräckt gåpåig, är svår. Özz Nujen-pinsamt. Och när det dessutom handlar om att den hitflyttade kulturen föraktar oss och kräver allt, makten och pengarna, så har vi svårt att inse att det verkligen är så. Det kan väl inte vara möjligt att de är så fräcka eller fientliga? De flesta är inte alls det förstås, men det är tillräckligt med ett antal ledande företrädare. Ringar på vattnet…

  Förutom att sluta ”skämmas” och vara försynta, behöver vi våga vara kritiska. Sluta känna oss som värdar som ska ta hand om och passa upp på stackars ”flyktingar”. Inse att det är vi som äger vårt vackra land och dess tillgångar och att vi har all rätt i världen att kräva att ”gäster” anpassar sig och också åker hem så snart det är möjligt.
  Vi ska inte acceptera brottslighet och bedrägerier.
  Om vi inte hävdar lagar och regler och behandlar vuxna som vuxna bara för att de är invandrare, ja då är det dags att skämmas på riktigt. För då beter vi oss som fega lortar. Bakvänt översittaraktigt mot invandrare och svekfullt mot oss själva och mot kommande generationer.

  Man måste nog oftast mota våld med våld. Och man måste möta och mota fräckhet med självsäkert och målmedvetet tufft motstånd. Lyfta hakan och våga ta risken att bli kallade för ”nationalister” och allt möjligt. Själva tro på att vi också kan sprida ringar på vattnet.

  Svårast att få med på tåget är väl den militanta feminismens och postmodernismens vänsterblivna svans. Att dessa kvinnor obekymrat kan vilja skänka bort välstånd och frihet, inte minst kvinnors frihet, är obegripligt. De verkar sukta efter något känslomässigt. Handlar det om behovet, det religiösa behovet, av att få tillhöra en utvald skara med människor som är bättre än andra?
  Går sådant att kanalisera till något förnuftigt?

  Gillad av 17 personer

  • gratiks skriver:

   Det är de militanta feministernas sexhormoner som styr invandringspolitiken. De tycker det är härligt , om än lite besvärligt, att få hit 9000 toy boys och få dem att stanna.
   Vilket guldläge för utsvultna batikhäxor som tröttnat på mesiga svenska karlar, som tror på ett jämlikt samhälle.

   Gillad av 1 person

   • Ingvor Sabina Le John skriver:

    Hm, då motsvaras alla manliga åsikter mot invandring, av männens sexuella behov av att dominera sitt revir och honorna.?
    Om vi ska gå på de rätta orsakerna tror jag mer på moderskapskänsor och överempati i kvinnans fall och för den svenske mannens del en rädsla att förlora sitt modersobjekt till någon annan man.

    Gilla

  • The vantage point skriver:

   Ja jag börjar tro att man skall omfamna de epitet som kastas, när araber hoppar fram och skriker rasist ja men kan man ge dem annat är rätt? Inte anser väl jag att vi är jämlikar? Inte anser väl jag att de är värda lika mycket som jag, och inte anser väl jag att de skall behandlas lika. Jag är kulturrasist. Det finns väl bättre ord men det får duga.

   Gillad av 5 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Jag är också kulturrasist. Kulturer är olika bra och jag tycker att den västerländska kulturen allmänt är bäst och den svenska varianten av västkultur är självklart bäst just här i Sverige.
    Islamsk kultur är sämst av de kulturer jag känner till lite om och den passar inte alls i mitt Sverige.

    Gilla

 12. Östrahult skriver:

  Visst ligger det mycket i detta resonemang. Till det kan läggas konsten att ägna sig åt hyckleri. Den är nämligen högtstående och premieras i Sverige. Man kan dagligen hitta exempel på detta. Till exempel: Kommunisten Karin Svensson Schmitt som vill tvinga alla att använda lådcykel för att handla i köpcentra har själv en 25 år gammal Volvo för sina inköp. Romson hade giftig bottenfärg, osv osv.

  Jag tror ändå att något faktiskt skett i landet under senaste halvåret, allt flera genomskådar de medelmåttor som tagit makten över politiken, några färska exempel:

  • Rubrik i DI idag: Politisk jordbävning väntar
  • Opinion live häromdagen gav prov på en enastående dryghet från Björklund och Johansson och programmet slutade med ovanligt skarpa protester från några av deltagarna, dessutom från oväntat håll
  • Media ljuger inte längre om bilbränderna, det är en kriminell klan som ligger bakom, ingen SD- eller NMR-komplott således. Dessutom finns det faktiskt en vettig polischef som tillåts tala fritt om detta
  • Inom parantes: Det finns några som inte fattat att något är i görningen, DN t ex. Vem går på deras slogan? ”Istället för rykten. Läs DN”. Humor tycker jag, den som sat han vat

  Gillad av 6 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Östrahult.
   Islossningen i samhället är definitivt igång.
   Tror ett ‘Trumpvalresultat’ är möjligt 9 sept.
   Påeldade av maktsugna politiker och MSM-figurer som utnyttjar PK- läran för egen vinning ger nu PK-sektens mest trogna följare allt för att hindra den blodisande insikten tränga igenom, om den totalt falska självbilden och det fullständiga bedrägeri, de utsatt andra och utsatts själva för. Det kommer inte att gå vill jag mena. Processen förbi förnekelsens olika faser är ordenligt i rullning nu. Alla signaler pekar på det.
   Frågan är egentligen bara hur långt den kommit 9 sept.
   Tror som sagt det kan vara mycket långt.

   Gilla

 13. svenne skriver:

  ”När vi nu sedan andra världskriget blivit ett mycket rikt land skäms vi över just detta. Jantelagen talar om för oss att vi inte ska tro att vi är något även om vi av egen kraft lyckats jobba ihop ett avsevärt välstånd”.

  Vi skall ju till och med skämmas för att vi äter utländska rätter, såsom kebab och pizza, utan att som en motprestation ta emot alla som vill komma hit för att ”få ett bättre liv”.

  Detta resonemang är ju bottenlöst korkat, men användes i tid och otid och betraktas som ett tungt argument för att ”öppna våra gränser”. Ett motargument är ju att de figurer som betraktar oss ickemuslimer som otrogna hundar utan vidare använder resultatet av den ingenjörskonst som vi under lång tid har skapat och utvecklat. Jag tänker då t.ex.på maskingeväret Kalashnikov, som ju är ett mycket populärt ”verktyg” i Mellanöstern. Propellern är ju ett annat redskap som till och med islamistiska somaliska sjörövare använder sig av i sin ”affärsverksamhet” utan att överhuvudtaget reflektera över dess ursprung.

  Två svenskamerikaner Peter Aron Aronsson 1906 och smålänningen Gideon Sundbäck 1913
  utvecklade symaskinskonstruktören Elias Howes dragkedjekonstruktion så att denna gick att använda på ett funktionellt sätt. Dragkedjor, och andra västerländska innovationer, är väl något som användes i muslimska länder – både i civila och militära sammanhang – utan att användarna skäms för att de inte tar emot västerlänningar och svarar för deras livstida försörjning.

  Vi svenskar har egentligen inget att skämmas för, men de goda invandringsförespråkarna har tvingat oss till att under årtionden genomlida en obefogad canossavandring som dessutom underblåstes av TV4:s dokumentärserie av Gustav Fridolin. Denna handlade om ”vårt mörka förflutna, rasismens rötter och de kapitel i den svenska historien som han inte fick lära sig i skolan”. Jag tycker att vi skall sluta att vara servila och i stället räta på våra krökta ryggar.

  Gillad av 12 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Allt dessa tal om att skammen har en yttre källa är inte en del av lösningen, utan en del av problemet. Det är bara rationaliseringar av den irrationella önskan att en gång för alla bli av med alla sina skamkänslor och få ge sig hän i egoistisk njutningsmaximering utan besvärande slöja, utan svarta kanter, utan störande skamkänslor och utan samvetskval. Detta skulle vara möjligt när all ondska i världen har besegrats och förstörts. Homo sovjeticus är en människa helt utan skrupler, helt utan skam. Genom folkmord skall han uppstå.

   Skammen är emellertid i själva verket en negativ känsla som uppstår i vårt inre som reaktion på våra egna handlingar. Den har ingen yttre källa. Denna verklighet måste vi lära oss att acceptera och leva med.

   Gillad av 4 personer

 14. olle holmqvist skriver:

  http://runeberg.org/folklynn/
  Det svenska folklynnet Gustav Sundbärg 1911

  Bristen på nationell instinkt.:
  …nästan hvarje människa medfödd hemkänsla…uråldrig, men icke tillräck1ig att ensam konstituera hvad som i vår tids mening kallas nationalkänsla…vaknade till lif under de napoleonska krigen. Huru litet man inom världens styrande kretsar då ännu anade dess tillvaro, visar huru Wienerkongressen efter uteslutande dynastiska och »jämviktspolitiska» hänsyn redigerade Europas karta…nya folkandan bröt fram, icke af krigsnöden. Den låg redan beredd, ehuru slumrande. Napoleons tyranni var den yttre stöt som väckte den, och med ens steg den upp och blevf tidens ledande idé

  ”Denna känsla, som gifvit gestalt och innehåll åt 1800-talets hela historia i Europa, var ett hos folken vaknadt behof att i hvarje lifsyttring gifva uttryck åt sitt eget innersta väsen. Första villkoret för att detta skulle kunna ske var, att – hvarje nation finge själf bestämma sina öden, — icke blott oberoende af andra folk – utan äfven löst från den absoluta statsmakt – som då fanns i konungadömets form. Kamp för yttre och inre frigörelse blef därför för hela Europa det väsent1iga innehållet af det nya seklets historia..” .slut citat

  På 50-talet cyklade min skolklass till Glömstastenen, vid gamla Göta Landsväg
  Cyklar dom dit nu ? har inte kollat.
  Huddinges enda runa.””Sverker lät göra bron efter Ärengunn, sin goda moder”.
  .https://naturkartan.se/sv/huddinge/runsten-i-glomsta
  Je me souviens, säger man i Québec.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Qubequeoiserna har alltd haft ett mäkligt förhållande till franskan. Dessa skulle nog ha sagt ”je me´n souviens” om det gäller att erinra sig flydda tider.

   Gilla

 15. Werner von Winkelbaum skriver:

  En massdemonstration av 75 000 personer pa Stockholms gator — en utomordentligt bra ide. Som en Forsta Maj demonstration nar Per Albin ledde detta land. Vem organiserar?

  Werner

  Gillad av 2 personer

 16. A skriver:

  Det var en mycket bra text PE. Men vad som finns i folks huvuden är ju inte precis slumpen. Själv upplever jag mig född rakt in i en stor lögn. Den började skava i mig redan som liten på 70-talet. Jag minns min besvikelse när jag förstod att brottslingar hade ganska omfattande rättigheter, när jag hade förväntat mig att det var vanligt folk som skulle skyddas. Jag kanske var tre fyra år. Effekten av en sådan sak är ganska stor som jag ser det. Det skapar en känsla av att det inte går att rå på. Mängders mängder med liknande små signaler menar jag har implementerats i det svenska samhället med liknande syften. I min barnsliga värld trodde jag att det var folk som skulle skyddas från skitstövlar, senare har jag dragit slutsatsen att det var makten som skulle skyddas från folket. Man ville ha ett folk som hukar sig och man har fått det.

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

  • The vantage point skriver:

   Yep samma här, man kunde inte förstå varför samhället var införskaffat som det var, man försökte hitta rationaliseringar vilket gjorde att jag argumenterade emot vänner som var mer raka, men allt var lögn, man var född rakt in i en sosselögn.

   Gillad av 3 personer

 17. I. Laying plans skriver:

  Personligen så har jag svårt att se detta med skammen, jag känner verkligen ingen skam, ingen alls. Jag tror heller inte många av de jag har runt mig känner skam, men vissa gör förstås, men det är inte vanligt, men jag är skåning, jag tror det blir värre längre norrut och ju mer sossig man är. Jag har aldrig känt någon full samhörighet med Sverige och Stockholm tror jag, intuitivt så har man kanske insett att Sverige varit på fel spår hela mitt liv och att det leds från Stockholm. Det smittar också för vänner som ”lyckats” och flyttat till Stockholm har blivit pk.

  Jag tror inte alls på den pk-istiska devisen att vi alla är lika bra, i meningen goda, och jag tvekar inte att sätta mig på den bättre ändan av distributionen, men en distribution är det, och det god religion och kultur sökte att göra var att flytta medelvärdet i positiv riktning, alltmedan politiska ideologier som pk-ism, socialism och islam flyttar medelvärdet åt det negativa hållet. Allt börjar med en själv, gör man sitt bästa eller inte, eller är man en liten vidrig parasit till egoist som helst lever på andra och bryr som mer om sig själv än sina barn och familj? Det socialismen och islam, eller mera modernt, pk-ismen gör är att ge alla dessa dåliga och halvdåliga människor en ursäkt, istället för att acceptera att de nog inte är så bra, inte så moraliska eller inte så flitiga så ger dessa ideologier dem en väg ut som inte ligger i att förbättrar sig själv utan att felet är någon annans, och ännu bättre än så, man kan få utlopp för sitt av skammen drivna hat för att kämpa mot de skyldiga, nämligen alla de som gör sitt bästa, älskar sina barn och inte vill skada andra. Det är int medeklassen som ör den samlande faktorn, det är att vi är bra människor, och de andra dåliga. Kampen står om de i mitten, de halvbra, de halvdåliga. Nej! Stopp! Du tänkte det, vi är INTE alla lika.

  Gillad av 9 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Klart att du inte skäms, eftersom du inte gör saker som du skulle skämmas för. Men de människor du identifierar som onda gör sådana saker och blir varse sin skam. Du vet precis var du har din skam i kroppen, du vet vad som skulle väcka den och hur det skulle kännas. Det gör inte de. De störs av sin skam, de överraskas av den, de hatar den.

   Ideologierna hjälper dessa människor att hantera sina negativa känslor. De hoppas att de om bara en gång för alla all ”ondska” i världen — varmed de menar det som förorsakar deras negativa känslor, inklusive skammen — om bara en gång för alla all ”ondska” i världen har utrotats, så skall de kunna begå alla sina skamliga handlingar och övergrepp utan att skämmas. Detta är motivet. De är oförmögna att se ondska hos sig själva.

   Gillad av 5 personer

  • Elisabeth skriver:

   Du är inne på något där, I.Laying Plans,jag är också skåning och inte heller jag känner någon skam. Ingen jag umgås med känner så heller. Snarare tvärtom, jag är stolt skåning, älskar min landsdel, kan känna mig främmande för den bruksortsmentalitet som präglar många uppsvenska samhällen. Och så avskyr jag förstås de förtryckande fogdarna i Stockholm som nu trampar och skövlar vårt land. Skuld, skam och samvetskval är nog mer ett upp-svenskt fenomen, Stockholmare verkar rent fördärvade av all PK. Många skåningar vänder sig mer mot Danmark och ser Köpenhamn som sin kulturella huvudstad. Det är befriande. Och Danmark är ett föredöme när det gäller mycket.

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Grundläggande regler om vad som är rätt och fel lär man sig före 5 års ålder. Medvetetande om att man brutit mot dessa regler får individen att känna skamkänslor; så där borde jag inte ha gjort.

   I socialistiskt tänkande hem får barnen veta att anledningen till att vi bara har 25 tums TV och en begagnad Toyota Camry i stället för som grannen, en skinande Porsche Cayenne, är att han, grannen, är en person som på vår bekostnad byggt upp stt framgångsrika företag, är skattesmitare, suger ut oss och ser ner på oss. Då finns det inget utrymme för skamkänslor om man skulle få för sig att mobba hans barn varje dag på skolgården.

   Gillad av 1 person

 18. Werner von Winkelbaum skriver:

  En numera bortglomd svensk intellektuell, och tillika Marxist, Arnold Ljungdal, beskrev (i boken Marxismens varldsbild) hur manga sma stegvisa kvantitativa forandringar till slut skapar ett kvalitativt sett nytt samhalle.

  Nar medfor lagforslag som nu forbereds att vi over aren far ett helt nytt samhalle — med asiktspolis, rattegangar mot dem som yttrat otillatna asikter — mer likt Sovjetunionen an ett demokratiskt samhalle med yttrandefrihet?

  Werner

  Gillad av 6 personer

  • A skriver:

   Ja Werner att socialdemokraternas inre krets inte skulle förstå vad deras politik leder till, ser jag som fullständigt absurt. Jag insåg det ju som en liten unge, på nån halv sekund. Fast då bara i nån enskilld detalj förstås. Likadant var det när de ändrade lagen om skol-aga på 70-talet. Jag insåg direkt: Oj, detta kommer att förskjuta hela maktbalansen mellan vuxna och barn. Jag var då i tioårsålern ungefär. Att inte målmedvetna vuxna maktmänniskor skulle förstå vilka åtgärder som undergräver folket, det är bara patetiskt. De har skapat detta i detalj för att de vill ha det exakt just så. De är inte dumma i huvudet på det viset.

   Som jag minns det så kommer du från Östtyskland Werner? Det skulle vara mycket intressant om du kunde göra nån jämförelse mellan DDR och PK-Sverige. Bara en litet försiktig önskan.

   Med vänlig hälsning A

   Gillad av 5 personer

 19. I. Laying plans skriver:

  Skall man kategorisera det Patrik ofta gör så är det Sun Tzu I.22:

  If your opponent is of choleric temper, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant.

  Etablissemanget är ju både lättretligt och arrogant. Deras tilltag blir värre och värre, och alla goda människor känner inte igen sig och drar väl snart samma slutsats som jag, att det enda problemet med gaskammare för äldre svenskar för Miljöpartiet är att det släpps ut CO2 och tungmetaller i atmosfären, fast jag undrar om de hört talas om tungmetaller? Det var kanske därför båtmålaren var så förvånad, det finns väl ingen CO2 i giftfärg, vad var problemet?

  Gillad av 4 personer

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Sveriges stora ”TRAGEDI”, vi har inte personval och därför kan ingen politiker ställas till ansvar för sina missgärningar. Svenska folket kan inte sparka oduglingar och missbrukare inom politiken. Svenska folket har blivit socialisternas leksaker, inget annat!!!

  Gillad av 5 personer

 21. I. Laying plans skriver:

  Jag sitter och bläddrar fram och tillbaka i min SunTzu, mitt bestående intryck ju mer jag tänker över detta är att det socialismen gjorde var att den upptäckte att om man bara drar sig tillbaka från att göra gott och hjälpa till och sträva och ta hand om sina barn och sin familj och hylla det vackra, så kan man lägga all sin tid på krig. Socialdemokrati och senare pk-ism är islams arvtagare i detta, man skapar en ideologi som har kriget och erövringen som kärna, då kommer man till sist att vinna. De andra, fienden, är upptagna med allt möjligt annat, familj, jobb, det vackra i livet, alltmedan du organiserar dig för krig, du infiltrerar, tar över och hela tiden har fokus på var makten ligger, vi ser nu kulmen av detta, kommunismen var en elitär rörelse som inte förstod att man måste infiltrera folks hjärnor långsamt, men det har socialdemokratin insett, och ännu bättre pk-ismen, det är som Alzheimers, det sprider sig i folks hjärnor, man talar till folks värsta drifter och det är detta som styr oss nu. Det är därför vi utanför talar om röda piller, för när man klivit ut så blir allt förståeligt endast som en vidrig totalitär maskin, som inte alls har folks bästa för ögonen, att läsa DN eller SvD är helt oförståeligt om man har vinkeln att de drivs av att skapa ett gott samhälle. De vill att vi skall vara batterier, endast.

  Gillad av 5 personer

  • Erik2 skriver:

   Mycket bra. Exakt så är det. Därför har Sverige sedan ATP-striden på 1950-talet omvandlats mot majoritetens vilja. Majoriteten har inte ens förstått vad som hänt. Vänstern har krigat och tagit positioner i samhället, och högern har jobbat och inte förstått att det pågår ett krig. ATP, med ej fonderade pensioner som individer styr över har varit en viktig grund för detta socialistiska samhällsbygge. Hjärntvätten är enorm och även fast man ätit det röda pillret så tar det tid att se den totala ofattningen på bedrägeriet. Jag åt mitt röda piller i omgångar runt 2011-2013 och skäms enormt över att det tog så lång tid för mig att se vad som verkligen pågick. Hur kunde jag missa detta? Jag har inte ens varit röd som ung, möjligen lite ljusrosa. Ändå, det totalitära anslaget som nu lägga fram går många steg utöver vad vi haft hittills. Hur kan så många fortfarande vara böinda för det?

   Gillad av 2 personer

   • Erik2 skriver:

    Blinda… Dessutom börjar jag omvärdera min barndoms och ungdoms Gösta Bohman. Han öppnade för liberalismen i M. Jag minns fortfarande hans linjedebattinlägg i SvD från 1980 där han pläderade för liberalismen. Minns jag blev överraskad men att jag svalde texten med hull och hår. Idag börjar jag tveka inför vad som egentligen hände i och med den texten.

    Gillad av 1 person

 22. Ewa Bergman (@EwaBergman) skriver:

  Stort tack för att ni fäster uppmärksamheten på detta. En nationell indoktrinering pågår i landet. Skolverket och skolinspektionen driver på. Varför lämnar 70.000 lärare yrket och varför slutar 25-30% efter tre år i yrket? Värdegrundens tjänare har en agenda som påverkar negativt. Det räcker att lära sig. Var mot andra som du vill att andra ska vara mot dig. Enkelt!

  Gillad av 5 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Ewa — Just så. Men kalla inte DET för ”värdegrund”. När man säger ”värdegrund menar man oftast PK-sektens ONDA värdegrund som vill riva ner vårt samhälle genom att ta ifrån oss vårt sunda förnuft och vår sunda självbevarelsedrift.
   PK-sekten vill reducera oss till viljelösa zombies som utan protest låter oss påtvingas absurditeter som ”ensamkommande baaarn” i 20-40 årsåldern, med mera i samma stil.

   Det du nämner brukar kallas Det kristna kärleksbudet, men förekommer även i andra sammanhang.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Nja, den Gyllene regeln à la Immanuel Kant. Men den Silverne regeln är äldre, starkare, bättre: Gör inte mot någon annan något som du inte vill att han skall göra mot dig.

    Man kan förstås träta om vilken av dessa regler som avses i Bergspredikan. Jag tror att det är den Silverne.

    Gillad av 5 personer

  • Igor skriver:

   ”Varför lämnar 70.000 lärare yrket och varför slutar 25-30% efter tre år i yrket?”
   Det har tagit lite tid men nu är barna uppfostrade ”i herrans tukt och förmaning” och respekten för äldre personer och föräldrarna är avslutad.
   Jag tror och hoppas att de biter sig i svansen.

   Gilla

 23. Christer L skriver:

  ”Fördärvet har skett inför våra ögon och uppenbarligen med vårt goda minne. Hur har det varit möjligt?”

  Journalister och producenter som verkar på SVT sympatiserade enligt en statistik från 2011: 52% MP!!! 18% V, 13% S, 8% M, 6% C, 3%FP, 0% KD, 0% SD.

  Politiken har anpassats till SVT. Politiker och ”experter” vet vad som gäller för att få vara med och framstå i positiv dager på teve. Säga ”rätt” saker. Sällan har i SVT setts och hörts ifrågasättanden av MP med 6,9% av rösterna i riksdagsvalet 2014. Partiet innehar sex ministerposter i regeringen, bl.a. skolministern och miljöministern.

  Utestäng SD! – Att ignorera, att socialt, mentalt, politiskt utestänga den som uppträder protesterande eller på annat sätt avvikande eller störande, men taktiskt bejaka när vederbörande säger och gör ”rätt”, är ett ”antiauktoritärt” sätt att leda. Detta indirekta manipulerande dominerar Sverige, det har introjicerats i befolkningen, inte bara genom SVT. Det börjar redan i skolan och i småskolan, förlåt förskolan. Vi har i ett par, tre generationer nu anpassats till ett system som liknar sjuklig narcissism. Falska ”förstående” typer talar om för folket vad folket innerst inne tycker och tänker och behöver, och de underordnade anpassar sig genom självförnekelse för att få vara med. Inget ovanligt, men Sverige vill vara världsbäst. De flesta svenskar tycks bete sig enligt den ordningen. Manipulerade.

  Så går det till, så fördärvas Sverige. I ett sådant system kan ett miniparti som MP nå sex poster i regeringen. Och därför närmar sig alla andra partier MP. Utom SD.

  Gillad av 5 personer

 24. educaremm skriver:

  ”Du skall göra som Svenssons gör, och inte skilja dig från mängden, du skall tro det som Svenssons tror, om du skall tro nå´t aaallls”.
  ”Stick inte upp, stick hellre ned, stick åt sidan det lönar sig mer.”
  ”Du skall göra som Svenssons gör, och inte skilja dig från mängden”.
  ”Du skall tro det som Svenssons tror, om du skall tro nå´t aaallls”. …..(Av Povel Ramel.)

  (Om s.k. innanförskap respektive om s.k. utanförskap…Läs mer ..https://educaremm.wordpress.com/ )

  Gillad av 3 personer

 25. XIII. The use of spies skriver:

  Patrik talar om att väcka folk och samla folk, detta är nödvändigt, men det är etablissemanget som har de största arméerna, och vi trätar inbördes. Vi behöver i nuläget gerillataktik, och något jag observerat det är att många, de flesta, som engegerar sig som dissidenter är tidigare sossar eller till och med kommunister, detta måste ju vara en process, så om man nått någon miljöpartist, sosse eller moderat, INNAN de lämnar sin gamla allians så hade det ju varit av stort värde.

  Gillad av 2 personer

  • A skriver:

   Mycket bra idé T.U.O.S, jag har också tänkt infiltrera och omvända makteliten. 🙂 Tänkte börja med den där Anders Lindberg på aftonbladet. Jo för fan, det kan gå…

   Mvh A

   Gillad av 1 person

   • The vantage point skriver:

    Du skojar men varför inte, jag tror hans djupaste karaktärsdrag är omoral. Han är en lömsk och feg ögontjänande hycklare.

    Om du tyckte det var bra så läs SunTzu våra motståndare gör inget annat än funderar på sina krigslister.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Du slår in en öppen dörr i det här fallet Vantage. Jag håller med dig. Vårt problem är att vi ens behöver läsa Sun Tzu. Vänsterns framrationaliserade totala övertygelse att ha rätt, att ”veta” att man har den slutgiltiga lösningen, gör att de kan skapa Sun Tzu´s alster ur tomma intet varje dag. Jag menar att motivationen är intelligensens katalysator och att nästan alla svar finns innom oss. Vi är mera som en bil utan däck, ibland kanske till och med en sportbil. Vi saknar den blinda tron, per definition. Fanatiska hyggliga bra-sökare… 🙂 Vad säger Sun om det?

    Mvh A

    Gilla

 26. Benjamin skriver:

  All makt utgår från folket…

  Men folket vill inte ha stora byråkratier med oklart syfte. När olika statliga kontrollmyndigheter är större än den sektor de ska kontrollera måste de styrande anpassa kostymen till verkligheten!

  Gillad av 1 person

 27. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Som alltid i dessa frågor hänvisar jag till Roland Huntfords eminenta bok The New Totalitarians. Från 1971.
  På min blogg med mitt namn finns ett utdrag från sid.277 och framåt som jag kallat Renässansmänniskan i klansamhället

  Gillad av 5 personer

 28. Hovs_hällar skriver:

  Ja, detta är ett outtömligt ämne. Hur har makthavarna kunnat få oss att skämmas så mycket för våra framgångar att de fått oss så medgörliga?

  Sverige har varit ett etniskt homogent land i Europas utkant. Fattigt, men förskonat från de förhärjande krig som svept över kontinentens sydligare delar. I bondesamhället har man lärt sig samarbete för att hålla svälten från dörren.
  Man har varit van att foga sig i överhetens beslut utan knot.

  Och när vi så plötsligt fann oss vara ett tämligen förmöget land, så fanns det en sorts förlägenhet över detta.
  ”Inte ska väl jag….?”

  Överheten på sitt håll greps av en slags hybris, man inbillade sig plötsligt att allt var möjligt. Med hjälp av det höga skatteuttaget kunde överheten nu göra verklighet av diverse storvulna projekt.

  Ett av dessa var asylinvandringen. Politikerna gick och inbillade sig att de nu skulle skapa ett nytt och intressantare samhälle — ungefär som man i Disneyland skapar glittriga små miniatyrversioner av olika sorters samhällen som turister kan gå och gapa över.

  Folk var vana vid att kunna lita på politikerna, att de skötte sina grundläggande uppgifter. Så det här skulle nog bli bra!

  Vid samma tid började 68-vänstern få vind i seglen. Denna gruppering bestod av besvikna och rastlösa studenter som hade blivit alldeles för många och nu fann sig reducerade till ett akademikerproletariat.
  I den jordmånen kunde extrema vänsteridéer slå rot… Förlägenheten över det iråkade välståndet kunde exploateras för att marknadsföra en uppsjö av skamkänslor.

  Hela västvärldens välstånd bygger på utsugning av de fattiga länderna! Imperialismen! Jordens fördömda! Marcuse!
  Fram ur en häxkittel av akademiska debatter träder ett Frankensteins monster: PK-sekten!

  Och där står vi nu. Öga mot öga med ett månghövdat monster som hotar förgöra vårt samhälle.

  Gillad av 8 personer

   • Hovs_hällar skriver:

    Självklart inte. Det är alltid ”någon annan”…. Någon som ska spela bovrollen i dramat. Någon som är Kulaken… eller den ”vita medelålders mannen”… Något hatobjekt måste det alltid finnas i dramat.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Jag bor i Thailand som i vissa viktiga avseenden har en liknande historia som Sverige. Man har aldrig i modern tid varit ockuperad av främmande makt, man har ett enhetligt stolt förflutet, tror på kung och fosterland o.s.v..

   Den stora skillnaden är att thailändarna har vissa klippavsatser att stödja sig på när livet är svårt: familjen, buddhismen och kungahuset. Dessa institutioner bildar kärnan av samhället. Der reglerar också känslorna av skud och skam sim tillhör ALLA!.

   Den makthavare som inte i tillräcklig grad respekterar dessa institutioner är dömda att misslyckas.

   I Sverige har man framgångsrikt lyckats att eliminera de grundläggande institutionerna för vår identitet och vi står där försvarslösa.

   Thailändarna vet att det är en hård värld därute och förstår vikten av att slå vakt om arvet om man alls vill överleva. Svenskarna greps av övermod i stället och tyckte sig ha funnit nya vägar till lyckan.

   Gillad av 1 person

 29. H Portell skriver:

  Håller fullständigt med författaren.
  Viket jag tycker bl a innebär att,
  våra valrörelser inte skall likna melodifestivaler eller fotbollsturneringar med opinionsanalyser om vem som vinner efter vem som bäst/mest lovat bort våra skattekronor el dyl Att väderleken påverkar politiskt verkar korttänkt.
  omtanken om oss själva bör ligga i en politik med omtanke om landets och den privata ekonomi/n och frihet/en. Detta inte bara under kommande mandatperiod utan även därefter och att de förslag som vinner är konstruerade så att de inte ändras av snäva ideologiska skäl
  uppkomna i framtida politiska moderyck
  det är kanske också en politisk framgång att lyssna på opinionuppfattningar som uttrycker medborgares känslor och krav. Annars kan medborgaren sluta att känna sig som medborgare och övergå till en känsla av att vara undersåte. ( I huvudstaden finns en del av denna känsla)

  Gillad av 1 person

 30. Conny Lundberg skriver:

  Lysande artikel, Patrik!!! Idén att vi hela tiden är skyldiga till andras misär och att vi aldrig skall vara glada och stolta över egna prestationer. Det är som en sorts kommunistisk, identitetsutsuddande tvångströja som tvingats på oss av de som inte vill oss väl utan som har andra agendor som oftast syftar till att de själva drar alla fördelar av vårt slit i deras tjänst.

  Intressant att notera är det faktum att de flesta indoktrinerande idéer kommer från de som inte är fysiskt förankrade i verkligheten utom istället har allehanda idéer om något sort Shangri La där utomstående tankeströmningar är ansvariga för hur vi har det istället för det som vi skapar och påverkar rent reellt.
  Dessa människor har förlorat eller kanske aldrig har haft förmågan att själva skapa sin verklighet utifrån ett praktiskt omsättande av idéer till fysiskt förverkligande.
  De brukar kallas den akademiska eliten, den upphöjda intelligentian på vilka man lyssnar och från vilka man tar sina förhållningsorder i andäktig underdånighet.
  Jag talar om den auktoritetstro de flesta har gentemot de som påstår sig ha lösningen till världens problem, någonting som de (den sk intelligentian) heller inte i regel varit skyldiga att bevisa i praktisk form.
  Detta accepteras förmodligen på grund av ett flertal anledningar varav några kan sammanfattas till att de flesta har nog med sitt eget liv och gladeligen antar lösningar som de själva inte behöver anstränga sig för att forska fram och dessutom känslan av att de själva inte är förmögna att komma fram till lösningar p g a mindervärdeskomplex som är ett naturligt fenomén i ett samhälle som fostrar sina medborgare till att acceptera grupptänk och inte vill sticka ut från gruppen eftersom detta fordrar ett visst ansvar som de flesta inte är mogna att ta.

  Gillad av 4 personer

 31. AF skriver:

  Regeringens egen Mary Poppins, finansminister Magdalena Andersson, tindrade och log när hon presenterade läget i svensk ekonomi på Harpsund.

  Läget var verkligen superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt och finansministern hade till och med ett samlat reformutrymme i nästa års budget på mellan 25 och 26 miljarder! Av det har redan 20 miljarder intecknats. Kvar blir 5-6 miljarder kronor till smaskigt valfläsksom kan presenteras några dagar före valet.

  Men, jag saknade en sak i finansministerns svada. I och för sig behövde hon bara redovisa statens budget, men med tanke på att den här regeringen verkligen bemödat sig om att vältra över statliga kostnader på kommunerna och med tanke på att 51 av landets 290 kommunerna har så stora pensionsskulder att de skulle vara konkursmässiga om de hade varit vanliga företag, så borde hon väl ha sagt något lite om kommunernas situation?

  Sveriges kommuner är tillsammans skyldiga svindlande 232 miljarder kronor, vilket gör att jag antar att de övriga inte heller är några vinstmaskiner?

  Vi har kommunalt självstyre, men när kommunens pengar tar slut måste staten hjälpa till. Antar jag i alla fall? För i annat fall blir det ju ingen skola, vård eller omsorg – eller något annat heller?
  http://anybodys-place.blogspot.com/

  Påtvingad liberalism är anti-demokratiskt, en form av diktatur.”

  Gillad av 3 personer

  • Christer L skriver:

   Kommunsektorns låneskuld inom Kommuninvest ökar årligen och är nu cirka 600 miljarder. Andel av BNP 13,2%. Skuld per invånare är 57500. Såvitt jag fattar är endast skattebetalarna som står för kostnaderna, inte invånarna.

   Gilla

 32. W skriver:

  Dålig Forskning
  ”Kriminologernas slutsatser kan alltid förutsägas på förhand. De använder metoder och data som visar just det man vill ska bevisas. Det är dålig forskning helt enkelt,”
  Brottsforskare Eckert Kühlhorn
  Professor
  https://affes.wordpress.com/
  Fler och fler kommuner har en majoritet av invandrare.

  Gillad av 1 person

 33. Sixten Johansson skriver:

  Jag vill knyta ”skuld” och ”skam” till de uråldriga frågorna och svaren och peka på att maktelit och mobbkollektivism driver oss bort från en välfungerande nordisk skuldkultur i riktning mot en skamkultur av klantyp (och då vi saknar klanens starka band är vi illa ute).

  Kultur = det vi tänker, säger och gör i egenskap av social varelse. I vår moderna nordiska kultur har ”skuld” både en stark individuell sida och en social sida. En skuld måste sonas, gottgöras, framför allt av individen. Djupast sett har skamkänslor inte så stor vikt i vår skuldkultur.

  ”Skam” har en övervägande social sida. I en skamkultur känner man inte skuld för sina missgärningar, utan det värsta är att bli ertappad, om man därigenom vanhedrar sin klan. Det innebär dels ett letande efter syndabockar, dels att utstötning är ett reellt och fruktansvärt hot, som framtvingar konformism och utplånar individualitet och eget ansvar. Exakt det som nu syns i Sverige.

  Det uråldriga mönstret är att skylla allt ont på faktorer utanför sig själv och att söka syndabockar. Kristendomen gav starka impulser att i stället söka rötterna till det onda inom en själv och förbättra sig genom att utforska sitt psyke och hela verkligheten. Men ju mer tänkande och babblande folk blev, desto tydligare framträdde kristendomens sårbara flank. Dagens kristna ledare och övriga maktelit utnyttjar de försvagade resterna av vår skuldkultur till att påskynda utvecklandet av en fariseisk skamkultur, som är ett anticivilisatoriskt självmord.

  Gillad av 7 personer

  • Lars skriver:

   Skuld är sannolikt ett derivat av skam dvs skam för något man gjort sig skyldig till. En vanlig teori (Tomkins), men inte av alla omfattad är att vi har åtta grundläggande affekter, som människor över hela jorden känner igen och har (Ekmans undersökningar) ; skam, sorg, vrede, rädsla, nyfikenhet, äckel, avsky, lugn/glädje. Andra emotioner utgörs av kombinationer av affekter och objekt som emotionen avser.

   Ser man på Sverige fram till ca 1970 så var nog skam en mycket vanlig och styrande affekt. Det var herr och fru Johansson, man sa ni, man upprätthöll sin sociala position och status, man ville inte blamera sig, man gjorde rätt för sig, man stal inte, ljög inte, man upprätthöll den givna rollen i samspel med andra. Man gick inte utanför skaklarna. Man skämdes om man inte följde normerna. Kyrkan hade under 60.talet förlorat i betydelse, men det var först 1952 som man tillät att medborgare inte hade en religiös hemvist.

   Kulturen spelar nog ändå mycket stor roll som du påpekar och 1970-talet gav ökad individuell frihet, som en följd av 60-talets frigörelseprocesser och de barn som då började bli unga vuxna hade fyrtiotalister som föräldrar, generationen innan oftast 30-talister. Kulturellt var det jämfört med tidigare generationer en normupplösning som tog vid och individualitet betonades även om 70-talet fortfarande hade den sociala gruppen (ungdomsgruppen, samhället mm) som mål för aktiviteten. Under 80-talet blir individualismen mer utpräglad hos de unga vuxna och på 90-talet börjar de tappa bort sig och bli alltmer övergivna och ängsliga.

   Skamkultur i mellersta östern motsvarar nog den som fanns i Sverige under 1800-tal och den hade i mycket en ekonomisk bakgrund dvs försörjningskraven. Graviditet utanför äktenskapet var inte välsett t.ex.. Det var bara hundra år sedan lösdriverilagarna upphävdes och först 1867 kom näringsfrihetslagarna. Jag gissar att klankulturerna har en ekonomisk bakgrund, släktskapsbanden är starkare än samhällets institutioner vid sidan av militär och polis och de sociala skyddsnäten rudimentära och ofta organiserade kring kyrka för de kristna eller kring politisk Islam och moskeer..

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Att söka orsak till vad som händer utanför oss själva är med största sannolikhet ett mänskligt drag som är biologiskt grundat i vår förmåga att se kausala samband när vi iakttar världen. Att projicera dvs i princip söka en orsak till att man mår dåligt utanför en själv hos en annan eller att söka syndabockar har inte kristendomen lyckats förändra, tänk på sådant som häxprocesser eller inkvisitionen eller se på hela Gudsbegreppet och förlåtelse från synd och skuld, en passiviserande inställning och en möjlighet slå ifrån sig skuld och skam, be en bön och bli förlåten.

   Religionen är ett påhitt. Få människor klarar sig utan en tro på något efter döden, att våra kära avlidna inte längre finns, att i den meningen är vi ensamma.

   Opium för folket, sa Marx, religiösa tokstollar som Kierkegaard började skriva om existentiell ångest. Joran Peterson, som jag inte läst, ägnar sig åt Freudianska teorier tror jag. Vår Fredrik tror att socialister drivs av ångest. Ja, det finns hos alla människor ett socialt anknytningsbehov, först till vår amma när vi var små, men sedan livet igenom. Gud är ju den eviga pappan.

   För att se samhället måste man släppa religionen och se den för vad det är. Ett påfund av människor som hjälper oss hantera vår ångest, vårt behov av social tillhörighet, livets cykel mellan födelse och död. Det obönhörliga i åldrandet. Det är lika för alla människor mer eller mindre oavsett om det är socialister (som koncentrerar fokus på livet här och nu) eller konservativa (vilket i praktiken är nyliberalism och den ensamma individen som får klara sig själv (och därmed får anknytningsångest om de inte tillhör ett sammanhållet socialt skikt med pengar).

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Jag vill minnas jag var 14 när jag läste igenom Bibeln. Vid 15 läste jag en liten bok av Sartre om existentialism och ”Äcklet” av samma författare. Jag insåg att människor kan hitta på och tro på det mesta. Det är fantasin, tämligen bortglömt av psykologer, som ger den möjligheten. I fantasin kan vi bygga scenarier, kombinera ohämmat, tom föreställa oss att ingenting finns (förutom oss själva för i verkligheten kan vi inte tänka bort våra affekter, emotioner, vårt medvetande och vårt tänkande). Någon gång under gymnasieåren började jag inse problemet med att veta vad som finns och inte finns (en blivande Wittgenstein eller Kant…). Så gav jag upp det och blev systemerare och projektledare istället och liksom de flesta naturvetare eller andra yrkesverksamma så hinner man inte, orkar inte, förkovra sig så mycket vid sidan av. Universitet ger en ganska snäv ingång till förståelse som snabbt omvandlas till yrkesliv och dess begränsningar. Så är det sannolikt för de flesta av den svenska utbildade kategorin av människor och ännu värre med de som har mindre utbildning och media apparaten och bristen på signifikanta samhällsdebatter och diskussioner utarmar vår förståelse. Jag misstänker att samma fenomen egentligen finns även hos de intellektuella och kulturella eliterna, men på ett annat sätt. De förälskar sig i en diskurs av något slag, det litterära eller det samhällsekonomiska eller det naturvetenskapliga och befinner sig i ett sammanhang där de förväntas tänka och tycka och förkovra sig inom den diskursen och sannolikt blir begränsade de med. En del blir knappologer och en del tror så visst på sina modeller och teorier (som nyliberaler eller miljöforskare eller samhällsdebattörer). Det är något mystiskt fenomen att vi kan börja tro och leva oss in i abstrakta modeller och missta det för verkligheten. Vi blir förälskade i dem och det styr vårt tänkande, både vad vi tänker och hur. Jag gissar att det är den sociala motivationen och affektladdningen som vi tilldelar abstrakta modeller och abstrakt tänkande. Så uppstår t.ex. tron på en existentiell ångest utifrån grubblande på vad vi kan veta och kring hur ensamma vi är och på de frihetsgrader som vi har för att kunna välja väg.

   Fan vet. Ge mig en smal grillad med bröd och senap!

   Gillad av 1 person

 34. Stig Rydmark skriver:

  Vid terrorattacken på Drottninggatan blev en ukrainsk kvinna ett offer som resulterade i ett förlorat ben. Hon beöktes på sjukhuset av Stefan Löfvén som lovade att allt skulle bli ok.
  Kvinnan har under lång tid vårdats på sjukhus och har nu sökt asyl för sig själv och dottern.
  Hon har fått avslag Sveriges regering borde känna skam som lät detta hända henne pga brister i lag och ordning.

  Gilla

 35. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Den nuvarande politiska ”överheten” som själva har tillskansat makten och utnyttjat demokratin kanske är de som borde tänka till lite extra om de besitter den förmågan.
  Att kuva en befolkning som förr skedde med att man ska vörda Gud och avsky den lede har bytts ut med att tro på Globalismen och klimathotet och förklena dem som är kritiska till den sittande maktens politik.
  Var individ har ett eget ansvar, så bryt bojorna och inse att den politiska makten utnyttar var och en som är underdånig.

  Gilla

 36. fabricerad skriver:

  Tyvärr är min erfarenhet av elever från Engelska skolan att affärsmodellen primärt går ut på att sätta så kallade glädjebetyg och att anlita billig arbetskraft från bl.a. Sydafrika. Billig arbetskraft vars primära styrka i skolsammanhang är att de har engelska som modersmål.Tråkigt då konceptet med ordning och reda behövs. I övrigt är det i tvåspråkiga Kanada sedan länge känt att ämneskunskaper lärs bäst in på modersmålet. Men, Engelska skolan är, om än fel ute i sin grundtanke om språk och glädjebetyg, inte sämre än många kommunala skolor.

  Gilla

 37. Lars skriver:

  Sett utifrån social motivation; Värme/kärlek, Anknytning, Självhävdande, så kan man se att skam är negativ affekt av självhävdande, vrede positiv, och troligen känner sig svensken generellt pressad av att inte betyda något på arbetet, i samhället etc. dvs man går med mössan i hand. Då känner man skam.

  Om nu Sverige är ett rikt land där politiker och myndigheter uppmuntrar till solidaritet med världens alla fattiga, så kan sociala motivationen Värme kompensera för skammen och samtidigt öka Självhävdande dvs man är ju medborgare i ett rikt land och kan se ned på, men samtidigt vara givmild mot de fattiga.

  Vad som skapas är en kedja av skam leder till värme leder till neutralt självhävdande som kan kompensera för att man är så liten i världen, på arbetet, i samhället, i förståelse, ekonomiskt. Man är ju ändå rikare. Men vad händer när man ser politiken leda åt fanders och man själv blir utmanövrerad och när burgna invandrare flyttar in i det egna området? Man känner vrede, den positiva affekt polen av självhävdande.

  Så ser man politiker inte begriper vad de håller på med. Man ser samhället urholkas. Man känner en ruskig Anknytnings frustration, man hör inte hemma längre och det ger affekten ångest. Så vi får en kombination av vrede och ångest som börjar jäsa i befolkningen, men än så länge dominerar den gamla bilden, men medelklassen börjar undra när de ser att barnen inte har råd med bostad, när seniorboendet är för dyrt, när välfärden börjar krackelera – men vi har en stor klyfta mellan 40-talister som köpt villa tidigt och de som inte gjort det och senare generationer födda på 50-tal och 60-tal och 70-tal.

  Verkligheten börjar krypa in på skinnet! Så vi har ingen skamkultur i Sverige, vi har historiskt underordning under myndigheter, företag, politiker, akademiker och vi har varit förtröstansfulla att de ska ta hand om oss dvs vi har känt Anknytning.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Social motivation förklarar så mycket. Det är självhävdande när Löfven kan stå inför en stor internationell konferens och lova 200 tusen toalettstolar till världens fattiga. Det är självhävdande när Jimmy Åkeson kan drömma högt om ett konservativt block med M, SD och KD, då blir han någon att räkna med… och hur tror han att LO folket ställer sig till att stå med mössan i hand? Hur tror han medelklassen, Saco, Tco grupperna ställer sig till ett konservativt block? Moderaterna har bara temporärt fått mer än 20 %. Åkesson har nog gjort sitt är jag rädd. De definierade sig som socialkonservativa för att kontrastera mot socialdemokraterna, ryckte röster från S, men konservatismen handlar om invandring och lag o ordning, välfärdsfrågorna rimmar illa med moderaterna. Han verkar trött Åkesson. Har fått stå ut med mycket skit i ett decennium.

   Gilla

  • Lars skriver:

   Personligen känner jag Sorg, den negativa affekt polen av Värme/Kärlek. Vart tog Sverige vägen? Vad gjorde de av det? Först löntagarfonder, så motstånd, så en rabiat borgerlighet som driver på för invandring, så en flumvänster med Mp och V och vänstern inom S som inte förstår sig på samhällsekonomi och att slå vakt om de egna medborgarna och det egna landet. Hej o hå, så har nyliberalismen segrat. Framtiden tillhör Annie Lööf!

   Det enda människor tycks förstå är att skatten är för hög och det ger en fingervisning om vart framtiden bär. Ned med skatterna, ned med välfärdssamhället. Globalisera, utjämna löner mellan länder, konkurrera. (Därmed inte sagt att jag inte tror att man kan skära 10 % av skattekvoten mha effektivisering och borttag av föreningsstöd, idrottsstöd och annat ”bra att ha”). För vem vill betala notan för alla de som man släppt in sedan 1990-talet och som inte kan försörja sig? Särskilt när de egna pensionerna inte räcker och boendekostnaderna är enorma? Ned med skatterna….

   Fy donc för svenska politiker. Tänk om de tagit tag i frågorna för trettio år sedan? Har man inte problem så skapar man dem…och hyllar moderaterna! o Bonniers pressen och de ädla hjältarna, direktörerna i näringslivet som tittat på och applåderat. Vart tog min fallskärm vägen?

   Gillad av 1 person

 38. Göran Åkesson skriver:

  Du tror att det beror på vårt dåliga samvete. Helt rätt, men det är inte Guds fel att vi har dåligt samvete, det är människans fel!
  Här är utdrag ur en artikel jag skrivit om ”Godhetsvansinnet”:
  ”Under det senaste halvseklet har den socialistiska människan vänt Gud ryggen. Hon har skaffat sig en egen religion och sin egen rättfärdighet för att döva sitt samvete. Detta visar sig genom det ”godhetsvansinne” som rått när det gäller invandringen sedan 2015. Då man öppnade gränserna för massinvandring med temat ”Alla människors lika värde”. Lika värde i förhållande till vad?
  Sverige har överlevt två världskrig och har därmed kunnat bygga upp en modern stormakt. I stället för att tacka Gud för denna välsignelse, försöker man nu på ett humanistiskt sätt göra ”rätt för sig”. Detta godhetsvansinne har resulterat i no go zoner, ökad brottslighet och medfört att svenska medborgare inte fått sina sociala behov tillgodosedda. Fattigpensionärer har t.ex. inte råd att gå till tandläkare. Sjukvården har problem, polisen har problem. Det är bara regeringen som inte har problem med att dela ut skattebetalarnas pengar i generösa bidrag till immigranterna. …….
  Det är dags att svensken lyfter fram gamla råmärken, dvs. de levnadsregler som står i Bibeln. Regeringen hade exempelvis inte behövt tillsätta en Värdegrundsdelegation. Det finns en utmärkt värdegrund i Bibeln och den har gällt i 2000 år!
  Vi skall inte ha dåligt samvete för att vi har det bra i landet, vi skall tacka Gud för det, och använda statens medel på ett sunt sätt. Gärna till kvotflyktingar!”

  Gilla

  • Lars skriver:

   Socialisthatet är en myt odlad av små människor med mindervärdeskomplex som tror att de skulle lyckats bättre i en annan tid. Det är borgerlig media och borgerliga politiker bakom invandringen.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Då kanske inte det är för mycket begärt att kommentatorer begränsar sig och inte låter sin Gudstro peka ut Antikrist – socialisterna, som de förövrigt etikettera allt de inte förstår med?

    Gilla

  • Lars skriver:

   Du anser att socialism är ett svar på en fråga, vad är det för fråga? Och vilka alternativa frågor inom området finns?

   Du kanske missade skolans samhällskunskap Olle, hade ni ingen när du läste juridik?

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, jag skriver inte att socialism är svaret på en fråga. Det jag säger är att de som tänker socialistiskt inte förstår Goethes maxim. Det är ett av de absolut centrala problemen med socialismen. Den vill ju så väl!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.