Ett kulturmöte

Patrik Engellau

Ibland har jag funderat på vad som hände när den vite mannen på sina upptäcktsresor träffade folk från andra kulturer. Columbus, till exempel, vad gjorde han när han kom iland på Bahamas och träffade lokalbefolkningen? Sträckte han fram handen och sa god dag, jag heter Christofer?

Av en lycklig tillfällighet råkade jag komma över en ögonvittnesskildring av ett motsvarande kulturmöte som inträffade åtta år senare, nämligen när portugisen Pedro Alvares Cabral år 1500 med en flotta på ett dussin skepp landade i det som sedermera kom att kallas Brasilien.

Ögonvittnet hette Pero Vaz de Caminha och var skrivare hos Cabral. Skildringen är ett brev som Pero skrev hem till kung Manuel den Store.

På långt håll såg portugiserna en liten grupp människor på stranden. Cabral sände iland sin närmaste man Nicolau Coelho i en roddbåt. När Coelho kom fram hade det samlats ett tjugotal representanter för lokalbefolkningen. De var ”bruna, nakna utan något som täckte deras blygd. De hade pilbågar och pilar i händerna. Coelho signalerade åt dem att lägga ifrån sig pilbågarna och det gjorde de”. De kastade en huvudbonad av papegojfjädrar till Coelho och han kastade sin röda mössa tillbaka. Det verkade fungera som ett slags ömsesidigt förtroendeskapande åtgärder.

Två ynglingar togs ombord till Cabrals skepp. Återigen noterar Pero att de är helt nakna och skäms lika lite för att visa sin ”blygd” som för att visa sitt ansikte. Lite senare rapporterar han motsvarande om de unga kvinnorna som inte skämdes ”hur mycket vi än tittade på deras blygd”. Kanske var det ingen tillfällighet att portugiserna endast sällan tog med sig kvinnor hemifrån när de flyttade till Brasilien.

Ynglingarna var målade på kroppen och hade benknotor stuckna genom underläppen. Cabral och hans befälhavare tog emot ynglingarna. När de såg Cabrals halskedja av guld pekade de på kedjan och sedan mot land. Portugiserna tyckte sig förstå att det fanns guld att hämta.

Man visade ynglingarna ett får och en höna. De blev rädda för hönan och ville inte ta i den. De erbjöds bröd, kokt fisk, honung och fikon men de ville inte äta. Om de stoppade maten i munnen spottade de strax ut den. De erbjöds vin och vatten men ville inte dricka. Sedan lade de sig att sova och kapten Cabral gav dem varsin kudde.

De fick därefter varsin ny skjorta och skickades i land tillsammans med en av de två portugiser som flottan hade med sig eftersom de blivit dömda till utvisning. Du läste rätt. På upptäcktsresan hade Cabral med sig två fångar som skulle lämnas var som helst. Det blev en del palaver om dessa fångar med lokalbefolkningen. Indianerna ville inte ha de två portugiserna kvar och försökte skicka tillbaks dem till skeppen. Det var inte att tänka på. Inför avfärden hade Cabral ett sammanträde med de övriga kaptenerna. Frågan var om man skulle ta med sig några indianer till Lissabon. Det beslöts att inte göra det eftersom det skulle ta evig tid för dessa att lära sig portugisiska så att de kunde lämna information och således vara till nytta. Bättre låta de utvisade lära sig om de lokala förhållandena till fördel för senare expeditioner. För övrigt passade två besättningsmän på att hoppa av och fly in i landet, de första frivilliga bosättarna.

Lokalbefolkningen var mycket vänlig och hämtade ”jag vet inte hur många tunnor friskt vatten” till besökarna. Men när det skulle hållas en mässa på stranden blev det jobbigt eftersom indiankvinnan som kommit dit inte ville sätta på sig tygskynket som prästen erbjöd. Man kunde inte ära Herren på rätt sätt med en naken kvinna i församlingen. I övrigt vore det inte svårt att omvända dessa människor till kristendomen eftersom de inte verkade ha några egna gudar som kunde ställa till besvär. Bara de lärde sig ”att skämmas”. En man på femtio år som deltagit i mässan pekade efteråt på korset som portugiserna byggt på stranden och sedan uppåt mot himlen vilket togs som ett tecken på att han förstått det här med den kristne guden. ”Vi kysste korset och tecknade åt dem att göra likadant och det gjorde de.”

Sedan blev det fest. Alla dansade och tutade i lurar och slog på trummor.

Pero avslutar brevet till kung Manuel med att säga att man inte kunnat få det där med guld bekräftat.

Det bästa vi kan göra här är att frälsa dessa människor… så att Ers Höghet därmed kan sprida vår tro.

Jag kysser Ers Höghets händer.

Undertecknat i denna Ers Höghets Trygga Hamn på ön Det Sanna Korset idag fredagen den första maj år 1500.

Pero Vaz de Caminha

PS Ett intressant faktum är att Bartolomeu Dias var en av Cabrals närmaste män på den här expeditionen. Dias var den som tolv år tidigare hade kommit först till Godahoppsudden. De portugisiska världsupptäckarna var antagligen en ganska liten grupp som återkom i nya konstellationer, lite som ett nationellt fotbollslag idag.

Jag tycker det här är oerhört. År 1444 når portugiserna Afrikas västligaste punkt. 44 år senare kommer Bartolomeu Dias till Afrikas sydligaste punkt. Tio år därefter, år 1498, lyckas Vasco da Gama ta sig hela vägen till Indien. Och bara två är därefter upptäcker Cabral Brasilien och fortsätter därefter raka vägen till Indien förbi Godahoppsudden, där Bartolomeu Dias för övrigt dör i ett skeppsbrott. Tjugo år senare passerar Fernando Magellan Sydamerikas sydspets och upptäcker vad han kallade ”Stilla havet”.

Detta var lika stort som någonsin vår tids IT-revolution och det gick lika fort. Jag blir alltid så trött på vår tids självgoda föreställning att livet på något vis går snabbare nu för tiden. Det tog portugiserna (och spanjorerna) sjuttio år att upptäcka en ny värld. Sjuttio år tillbaka från nu är 1948. Det är närtid. Utvecklingen går inte snabbare numera.

32 reaktioner på ”Ett kulturmöte

 1. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik. Utvecklingen går sannerligen inte snabbare nu än när driftiga européer upptäckte hela den stora vida världen…

  … men den godhetsknarkarstyrda globalismutopiskt motiverade avvecklingen av Europa som vi kände det är rekordsnabb. 😦

  Gillad av 4 personer

 2. Björn G skriver:

  Inget nytt egentligen.

  Idag 518 år efter Pero Vaz de Caminha:s brev hem skulle, likt tidigare inkräktare,
  detta kunna vara ett brev som idag skrivs ‘hem’ till mellanösten/afrika.

  – Det bästa vi kan göra här är att frälsa dessa människor (ursvenskar)… så att Ers Höghet därmed kan sprida vår tro.

  Jag kysser Ers Höghets händer.

  Undertecknat i denna Ers Höghets Trygga Hamn i landet Den Goda Enfalden,
  idag söndagen den nittonde augusti år 2018.

  Muḥammad ibn ‘Abdullâh’s sändebud

  Gillad av 7 personer

 3. Rico skriver:

  Befolkningsökningen i Sverige idag är en katastrof. Varken mer eller mindre.
  Häromdagen slog sydsvenska trollbladet (asylsvenskan) upp en rubrik som löd:
  Malmö och Helsingborg i topp i tillväxt. Lund sackar efter.
  Jag tyckte det lät besynnerligt och det handlade såklart om befolkningstillväxt.
  Då vill jag svara dessa helidioter som smäller upp detta som något odelat bra; vad består denna befolkningstillväxt av och vad leder den till? Svaret är glasklart. Helsingborg och Malmö har fått fler mellanöstern- och nordafrikaner och en enorm ökning i kriminalitet medan Lund sackat efter. Det är fanimej något bra … för Lund!

  Gillad av 12 personer

 4. olle holmqvist skriver:

  Det kollektiva medvetandet och livet -”Världsanden” – traskar vidare i stötar.. År 1963 hade alla som ville radio, TV, bil och Medelhavssemester. Så hände ingenting på 35 år, så kom datorn och mobilen, Schwåpp sa det bara. Alla utgår ifrån att alla har rubbet. Tekniken är ett andeväsen som samtvingar oss (Heidegger)

  För annat gick det långsamt och gradvis.
  Välj förutfattad mening: Tidsandan och människans villkor utvecklas i stötar alternativt långsamt och gradvis. Plocka med finpincetten ett exempel som bevisar. Induktion: från det enskilda till det allmänna. Lurifax som kommer att blomstra i valdebatten.

  Gilla

 5. Kramgo skriver:

  Läst på Nya Tider Vänsterpartiet och dess partiledare Jonas Sjöstedt är, med ett marxistiskt, historiskt perspektiv, inte mycket till vänster. Snarare en tankeröra hos kramgoa gråterskor utan förmåga att tänka kritiskt kring religion och dess konsekvenser för samhället. Att kalla sig vänster är en skymf mot dem som verkligen är vänster.

  De är beredda att sälja sina döttrar för en förstärkning av hushållskassan.

  Det nya trasproletariatet ser vänstern i migranterna. Trots omfattande bidrag, gratis lägenheter och förtur till samhällsservice ser man dem som fattiga, utblottade och förtrycka, och skyndar därför till deras försvar. Vänstern ser sig som ett välgörenhetsparti, trots att det man gör är ett svek mot den svenska arbetarklassen.

  Man tar från fattiga svenska pensionärer som inte har råd att gå till tandläkaren, för att i stället se till att förvuxna afghanska barn ska få spela de senaste tv-spelen hela dagarna. Vänstern har avlägsnat sig till oigenkännlighet från sina föregångares revolutionära ambitioner.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Kramgo: Du har rätt.
   Förr arkebuserades dissidenterna eller sändes till dödsläger i Sibirien.
   Nu nöjer man sig med att avskeda dem från jobbet eller hänga ut dem i sociala medier.
   Världen går framåt.

   Gillad av 4 personer

 6. XIII. The use of spies skriver:

  Nej, men det inger hopp om att en stor förändring kan åstadkommas också i Sverige, av en liten grupp människor. Man brukar läsa att nu är Sverige mångkulturellt, ett invandrarland, folk som säger det gör det med en sorts tillfredställelse i stil med, haha, det kvittar vad ni gör vi har vunnit! Men varför tänker jag, kunde de komma hit så kan de åka hem, men så klart så blir det mycket konflikter, men so what? Det blir det ändå. Jag har inte bett om att få hit dessa människor, med vilken rätt har man förstört Sverige, tidigare generationers och kommande? Så för mig blir det AFS, för återvandring är det enda jag kan se som inte leder till ett kraftigt segregerat land med eskalerande våld och islamisering och som försvar så måste svenskarna vända sig till de på SIN sida som är mest våldsamma. Det är det parti som kommer efter AFS. Så den fredligaste vägen framåt är att få invandrarna att inse att det är maximalt oönskade redan nu, och använda alla medel för att skicka hem folk, dra in bidrag förbjuda islam osv. Sker inte det så kommer Sverige att gå under i våldsamma konflikter.

  Tyvärr har jag bekanta som beklagar utvecklingen öppet nu (något de inte gjorde förr, då var de goda) men ÄNDÅ skall rösta M. Go figure. För mig fullständigt obegripligt.

  Gillad av 5 personer

 7. Gösta Johnsson skriver:

  Vänstern är en fara för vårt land och för våra medborgare. En del har fortfarande inte förstått detta av döma av att de ser ut att få några % fler väljare än 2014! Otroligt hur korkade vissa medborgare fortfarande är.
  V är det stora hycklarpartiet med MP på andra plats. Ett parti som tror att Sverige kan påverka klimatförändringarna som till 99% beror på solens aktiviteter och jordaxelns lutning mot solen samt vulkanutbrott och jordbävningar. Den lilla del som beror på människans aktiviteter måste åtgärdas där de är som störst dvs i Asien ( Kina, Indien, Indonesien, Fillippinerna och inte minst Afrikanska kontinenten) och även i Syd och Nordamerika. Sverige är en av de renaste platserna på jorden och dyrbara miljöåtgärder här är att kasta pengarna i sjön…
  Det bästa som kan hända vårt land är stt eliminera så många % som möjligt från dessa partier i valet 9/9 2018!

  Gillad av 1 person

 8. Trog skriver:

  Sverige har det sämsta och osäkraste valsystemet i hela världen. I Björkhagen, vid förra valet, var två invandrare valfunktionärer, en kvinna och en man. Den senare gjorde en grimas av avsky när jag steg in i lokalen eftersom jag ser svensk ut. (Valfunktionärer tycks ofta rekryteras från det lägsta skiktet i samhället.) Valsedlarna var placerade precis framför dem i korridoren, något som är problematiskt för valhemligheten. Det gjorde dessutom att det blev trångt. Det intilliggande rummet, där man röstade bakom skärmar, var betydligt större. Där hade valsedlarna fått plats. Så de hade placerat valsedlarna på det sättet just för att ha uppsikt över dem.

  När man sedan överlämnade valkuverten så lade den rasistiske mannen dem prydligt överst i en öppen(!) låda. Det är naturligtvis hur enkelt som helst att plocka bort kuvertet efteråt. Men det går inte att göra någonting åt problemen så länge sossarna styr, eftersom valfusket gynnar dem. Räkna med massivt valfusk i år.
  https://samnytt.se/internationella-observatorer-ska-bevaka-svenska-valet/

  Gillad av 1 person

  • Jeff skriver:

   Det var efter krav från Ryssland som Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, beslutade att skicka observatörer till det svenska riksdagsvalet.

   OSSE har tidigare främst bevakat val i så kallade nya demokratier, men medlemsländer med Ryssland i spetsen kräver att även valen i Västeuropa ska observeras.
   Bland annat har OSSE förstått att det finns problem med att de svenska valsedlarna placeras öppet i vallokalerna, enligt Sveriges Radio.

   Välkommet!

   Gillad av 2 personer

 9. I skriver:

  När Allahs barn ligger i sjuksängen plågade av smärta och rädsla tar de emot allt de får av oss otrogna.
  Då är inte Allah störst.
  Till och med blodtransfusionen är halal.
  Mobiltelefonen är märkligt nog haram trots att de använder den flitigt.

  De har ironiskt nog stor rädsla för sjukdom och död. Ensamhet är en annan. Har någon sett en muslim vara kaxig ensam? De är alltid grupp.
  Den sista är rädslan är för skog och spöken.
  Om tittar historiskt upptäcker man att muslimerna endast kunna erövra folk och länder som saknat skog.

  För att kunna slå hål på deras ”tro” och stora krav måste vi analysera deras mänskliga svagheter.
  Så det finns nog forfarande hopp för oss nordbor.

  .

  Gillad av 4 personer

 10. En viss försiktighet skriver:

  Apropå kulturmöten; Främlingsfientlighet är ett dåligt och mycket missbrukat ord. Något man anklagar andra för, gärna underblåst av en stark moralism, för att hålla rent omkring sig själv. En moralism som delar in människor i bättre och sämre.

  Inom det högre djurriket, inklusive hos människan, finns en viss försiktighet med vid alla mer nya möten. Så har människans paleolitiska värld fungerat. Det okända och främmande kunde vara farligt. Ingen kunde med säkerhet, och i ögonblickets sekund, skilja på farligt och oförargligt. Individer utgör inga passiva elelement. De har förmåga att handla och agera, både nyckfullt, snabbt och oförutsägbart. Så stor försiktighet var tillrådlig.

  Denna naturliga försiktighet och tveksamhet skall man inte beteckna som främlingsfientlighet. Hur möten utfaller vet man först efteråt. Om det blev fientliga eller ej. Att kalla tvekan och osäkerhet för fientlighet är inte korrekt. För denna tvekan har vi alla i oss. Något som lönat våra överlevnadsmöjligheter. Tveksamhet och försiktighet utgör naturliga delar av vår psykologi.

  Samtidigt kan mänskliga gränser överskridas. Det sker med hjälp av inlärning. Som kan bygga och knyta emotionella band. Även över artbarriärer. Det vet varje människa som äger ett sällskapsdjur om.

  Vid möten innehållande stor kulturell olikhet tar det tid innan en initial reaktionen ersätts med kunskap och insikt. Och kanske förbytts i gemenskap. Tid för anpassning är en långsam process. Så när man vårdslöst slänger uttryck som främlingsfientlighet omkring sig, i akt och mening att svärta ned andra, skall man inte tro att man själv står fri. Det går inte att dela in mänskligheten i främlingsfientliga, och de som saknar en slags initial skepticism. För evolutionen har alltid varit oförsonlig mot de aningslösa. Oförsiktighet har aldrig gynnat de egna generna. Men kalla inte detta för främlingsfientlighet. För utan tvekan och försiktighet hade ingen av oss funnits här på jorden.

  Gillad av 4 personer

 11. Lars skriver:

  Utvecklingen går definitivt snabbare nu med den enorma ökningen av information, av skolor och universitet, av transporter och av teknologi. Hur många hundra år tog det inte att utveckla de skepp som tog upptäckarna över haven? Människan är däremot densamme och människans förmåga ta till sig information och kunskap tar ungefär lika lång tid nu som då. Men efter fyrtio stagnerar de flesta, vill inte ändra sin bild av världen, sina ideer om orsakssammanhang oavset om världen tränger sig på och de uppenbarligen haft fel. ”Det är socialismens” bakom allt som sker. Hela världen har blivit ”socialistisk”….

  Gilla

 12. Björn Larsson (@bjorntor) skriver:

  Och framför oss har vi rymdfarten och bokstavligen nya världar igen. Liksom få av oss håller reda på Européisk politik för 500 år sedan (Gustav Vasa råkar väl de flesta av oss känna till), trots dramatiska omvälvningar med krig och reformation m.m. så kommer vår tid med världskrig och internet snart att glömmas bort. Det vi minns från 500 år sedan var upptäckten av den nya världen. Om tusentals år är det Gagarin och Apollo som vår tid kommer att minnas för.

  Rymdfarten har en enorm uppdämd potential i form av mogen men ännu föga utnyttjad teknologi som snabbt kan blomma upp i form av verklig exploatering av resurser i en helt ny slags storleksordning. Newtons mekanik baserades på Keplers upptäckt av Mars verkliga rörelse runt Solen, Det enda fria fall i vakuum man kunde observera innan mekaniken gett oss verktyg att mäta andra föremåls rörelse med någon användbar precision. Före Kepler trodde man på Aristoteles idé att föremål faller med konstant fart. Svårt att avgöra intuitivt. Upptäckten av ny fysik och annat kan fortsatt komma att bli det mest värdefulla med utforskningen av vår närmaste omrymd. Kanske t.o.m. en ny biologi kan upptäckas som revolutionerar allt från medicin till jordbruk. Och jag skojar inte när jag konstaterar att allt Elon Musk gör, gör han för att bosätta sig på Mars. Solenergi, batterier, elfordon, borrar, vakuumteknologi, kommunikationssatelliter, uppskjutningsraketer och rymdfarkoster är allt direkt nödvändigt för hans bosättande på Mars. Detta kommer att göras under hans och vår livstid.

  Gilla

 13. KB skriver:

  Enligt SVT´s nyhetssändning nu kl 16 så beror bilbränningarna helt och hållet på skolstarten! Man ger sig inte, utan fortsätter oförtrutet att betrakta det Svenska folket som om de vore bakom flötet, och ljuger som hästar travar! Dessutom helt ogenerat, eftersom det nu bestämts att vi ska alla betala skatt till dessa despoter vare sig vi har TV eller ej.Det är rena rama förolämpningen och den som inte reagerar mot det ”opartiska” Public Service har inte alla hästar hemma!

  En polis sa i nåt nyhetsinslag att det var för att förövarna återvänt från semestern. 
Dom är alltså hemma o semestrar fast dom är arbetslösa samt ”flytt” från sina länder.
  Kanske SVT-journalisternas politiska preferenser spelar in.
”52 procent av journalisterna på Sveriges Television sympatiserar med miljöpartiet. Vänsterpartiet har också en starkare ställning i public service än i dagspressen.”
  Om de betraktar svenska folket varandes bakom flötet så har de väl till 70 % rätt?

  Gilla

 14. Clarence Campbell skriver:

  24 SEPTEMBER 2018 Stockholm.

  Någon här på kommentarsfältet häromdan, (hittar det inte just nu), föreslog en stor demonstration i Stockholm liknande den stora manifestationen 4 oktober 1983 (var det väl) mot löntagarfonderna.

  Jag har tänkt på samma sak. Den här gången gäller det förstås den misslyckade massinvandringspolitiken.

  Experimentet får anses färdigt och kan läggas till handlingarna. Vi behöver inte se mer.
  Resultatet av den generösa invandringspolitiken är tydligt nog. Vi måste gå tillbaka till en förnuftig politik som tar störst hänsyn till våra egna svenska medborgare.

  24 SEPTEMBER 2018
  Jag föreslår måndagen den 24 september 2018, dagen för uppropet till riksdagen kl.11.00 och dagen före riksmötets öppnande den 25 september, allt enligt uppgifter på riksdagen.se.

  Ni som läser detta; hjälp till att sprida denna idé till så många som möjligt.
  Själv har aldrig demonstrerat i hela mitt liv. Detta blir första gången.

  Det behövs säkert att någon person med en viss tyngd och renommé tar tag i detta för att det ska bli verklighet. Idag är det den 19 augusti 2018.

  Clarence Campbell

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Jamen, Folkets Demonstration fanns ju för några månader sedan. Och den tappade luften av någon anledning och inga makthavare blev skrämda.

   Gilla

 15. phnordin skriver:

  Som kanske inte ointressant jämförelse tog det Ryssland cirka 80 år att utforska och lägga under sig det vi nu kallar Sibirien. Ett av de första stegen togs av kosacken Ermak som 1582 pàbörjade ett fälttåg väster om Ural och slog Khanen Koutchoum i närheten av Tobolsk. Kosacken Simion Dejnev lyckades runda Kap Dejnev vid Berings sund under en expedition mellan 1648 och 1662.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.