Staffans Heimersons utrikes ärenden: Kvasten går mot korruption

Staffan Heimerson

På jordens alla kontinenter äger på en och samma gång en moralisk upprustning rum:

Korruption har fått ett dåligt rykte. Tjuvarna torskar.

För någon generation sedan betraktades politikers systematiska och ohämmade tjuveri som en skrattretande poäng. ”Imelda Marcos och hennes 1.570 par skor, haha …”

Det finns ingen övergripande förklaring till att politiker i Malaysia och Brasilien, i Sydafrika och Irak nu känner rättvisans klor hugga tag i dem. Men det är rimligt att förmoda, att när levnadsstandarden stiger och medelklassen växer, odlas medelklassideal om anständigt uppträdande och önskan att i omvärlden bli betraktade som ”normala människor”; i alla fall inte som ryska oligarker i träningsoverall med vita ränder.

Mera än banal avundsjuka på dem i den offentliga sektorn som skor sig. Det är inte religion. Men bra nära; det har med etik att göra.

Och kvasten går.

Malaysia är det mest belysande exemplet på att det finns en ny syn på korruption. ”Den säkre vinnaren” i landets val för någon vecka sedan, premiärminister Nahib Razak fick foten, när väljarna inte stod ut med hans girighet. Han hade plundrat en investeringsfond. 600

miljarder kronor ”råkade” hamna på premiärministerns eget konto. Hans hustru bar ovärderliga juveler, bland annat en diamantring inköpt för 200 miljoner kronor. När paret någon dag efter valförlusten skulle flyga till ett grannland på semester – i privatplan, naturligtvis – samlades en ilsken skara människor vid flygplatsen och hindrade dem att borda planet.

Brasilien ser sedan en dryg månad tillbaka sin folkförförande socialistpolitiker och tidigare president, Luiz Inácio Lula da Silva, sitta i fängelse i Curitiba. Han ska sitta av en dom om 12 år för korruption. Som en ”folkets ängel” styrde han landet i två omgångar i tio år men dömdes för att ha tagit emot en lyxrenoverad lägenhet vid en strand från ett byggföretag som önskade statliga kontrakt ha tagit emot. Brasilien håller presidentval i oktober och tills nu har Lula setts som favorit att vinna valet.

Irak höll just parlamentsval. En populistisk muslimsk predikant, Muqtala al-Sadr och hans
parti fick flest röster. Al-Sadr hade redan stark ställning på grund av sitt framgångsrika motstånd mot de amerikanska trupperna i landet. Men när Irak gått in i ett fredligare tillstånd vann han på grund av sina kampanjer mot korruptionen.

Sydafrika håller andan inför en serie rättegångar i vilka landets tidigare president Jacob Zuma åtalas på 16 punkter i 783 misstänkta fall av korruption, penningtvätt och utpressning i samband stora vapenaffärer. Zuma ansågs oåtkomlig därför att han ledde den helgonförklarade befrielseorganisationen ANC och varit en modig motståndare till de vitas apartheidregim.

Israel bevittnar hur dess premiärministers, Benjamin Netanyahus, prestige undergrävs, när han nu är föremål för polisutredningar om korruption. Hans liv skildras i en nyutkommen biografi och det präglas av ”champagne, cigarrer och juveler”. Han och hans hustru tar ogenerat emot dyrbarheter och resor från de miljonärer som stöttar honom. Korruptionen antas att komma att förkorta ”Bibis” politiska karriär.

Sydkorea är det främsta exemplet på hur förbättrad levnadsstandard innebär ändad inställning till heder och tranparens: befolkningen ställer ökade krav på politikers hederlighet. En domstol i Söul fällde landets tidigare president Park Geun-Hye för mutor, maktmissbruk och korruption. Domstolen fann att hon samarbetat med en väninna och därigenom fått tiotals miljarder sydkoreanska won från storföretag. Pengarna gick till stiftelser ägda av Park och till Chois familj. Inte oväntat kommenterade den före detta presidenten att hon är ett offer för ”politisk hämnd”.

Peru fick nyligen – och mycket plötsligt – en ny president, Martin Vizcarra, sedan den sittande ledaren Pedro Pablo Kuczynskis hastigt avgått, djupt inblandad i en korruptionsskandal. En brasiliansk byggjätte Odebrecht hade vittnat om att den betalat ut miljontals kronor till företag som påstås ha ägts av Kuczynski. Sedan kvasten började gå har anklagelser om korruption också riktats mot de tre presidenter som hade makten före Kuczynski och rättsprocesser pågår mot två av dem.

Listan kan förlängas. Ty, som 1800-talstänkaren och prästen Charles Caleb Colton sa: ”Corruption is like a ball of snow, once it’s set a rolling it must increase.”

Det nu centrala är att de makttagare som tagit över lovar att bekämpa korruptionen ”till varje pris” och ansträngningar ska göras ”för att återvinna allmänhetens förtroende för statens institutioner”.

Cyniker suckar (skadeglatt): ”Vi har hört det förut.”

Världsbankens definition av korruption är ”missbruk av offentlig makt för privat vinning. Det är en sorts politisk brottslighet. När denna förekommer på statlig nivå och organiserat, förknippas den med mutor, utpressning och politiska konspirationer med vilka gärningsmannen, som har offentlig makt, bedrar allmänheten.

Den förekommer i de finaste kretsar. John F. Kennedy ska under sin presidentvalskampanj 1960 ha yttrat: ”Don’t buy a single vote more than necessary. I’ll be damned if I’m going to pay for a landslide.” Det kan ha varit avsett som ett skämt.

Det är enligt Världsbanken skillnad på ”administrativ korruption” och ”korruption som syftar till kontroll över staten”.

Grov korruption innebär att statens höga representanter stör den politiska ordningen (exempelvis med riggade val, vilka inte är ovanliga, se exemplen Ryssland och Venezuela),. Lindrig korruption innebär att statens tjänstemän på mera vardaglig basis skor sig personligen.

Den eftertänksamme amerikanske TV-mannen David Brinkley summerade omoral och effekter i orden:

”Det sägs att makten korrumperar. Men det är i själva verket makten som attraherar korrupta. De kloka attraheras av andra saker än makt.”

18 reaktioner på ”Staffans Heimersons utrikes ärenden: Kvasten går mot korruption

 1. Jvk skriver:

  Jo och som svenska journalister brukar göra så hittar man mycket skit, utomlands. Många är de hemska gångvåldtäkterna i Indien. Hur är det med Sahlgrenska? Man blir politiker för att man är moraliskt defekt i de allra flesta fall, en parasit som vill ha ut mer än man själv sätter in, varför är då inte Sverige på listan, då vi har haft ett enormt homogent maktinnehav i många många år utan att någon ifrågasätter den svenska korruptionen? Jo, det är för att vi har svenska stats-journalister som i utbyte mot att de kan vara hur usla och hur galet vänsterutopiska som helst inte undersöker våra politikers korruption. Min tro är att ”in Sweden we have a system”, så precis som vi inte har Pravda och Gulag, så har vi inte heller folk som bara flyttar in en miljard på ett konto (även om det nog nu också förekommer) utan det finns ett mera sofistikerat system av tjänster och gentjänster som gör att de nära den politiska toppen kan sko sig. Har någon kollat på Filippa Reinfeldts bankkonto? Eller Maud Olofssons?

  Gillad av 13 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  När brister den svenska bubblan, när kommer åtalet av Fredrik Reinfeldt för den ohemula lön han numera inhöstar från en utländsk bank?

  Alla regeringsledamöter och högre statstjänstemän måste beläggas med ett livlångt totalt yrkesförbud och en liten opåverkbar pension direkt bunden till garantipensionen.

  Gillad av 8 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är säkert helt riktigt att de är de korrupta som söker makt. Vem vill idag kasta bort sitt liv på något så meningslöst som en politiskt karriär?

  Sedan finns det förvisso ett litet antal offervilliga som för en tid söker sig dit för att rensa upp i eländet.

  Gillad av 6 personer

 4. Östrahult skriver:

  Korruption finns överallt men den har olika karaktär. I de länder som Staffan H räknar upp finns en typ av korruption som kan kopplas till att länderna befinner sig i ett primitivt skede med primitiv lagstiftning och lätt manipulerbara medborgare. Inte minst har denna korruption utvecklats och frodats i kontakter med västvärldens företag och biståndsgivare.

  I Sverige är korruptionen inte lika slående eftersom lagstiftningen är mera avancerad och befolkningen mindre lättmanipulerad. Dock verkar korruptionen vara i ökande. Muteborg är väl ett jättebra exempel, det kryllar av s-märkt korruption och det är därför s nu ligger på 15 % i opinionsmätningarna. Trots detta så skrev en aningslös s-märkt statsvetare, Rothstein, häromdagen om att Göteborg borde ta över den korrumperade Svenska Akademins verksamhet.

  Ett annat aktuellt exempel är att Lövén åkte privatflyg från Sydafrika med en av näringslivets mest PK-mässiga röster, ofta intervjuad i DI. Det lönar sig att hålla sig väl med makten.

  Eller ta alla politiker som vandrar från att ge fördelar till privata företa för att sedan bli anställda såsom Filippa Reinfeldt och Aleris. Och vi ska inte tala om alla f.d. moderatpolitiker som blivit PR-konsulter och som numera verkar vara den enda kraft utifrån som påverkar partiet. Eller alla sossar som sitter på alla möjliga konstiga statsfinansierade verksamheter

  Gillad av 2 personer

 5. uppstigersolen skriver:

  Att många ledare i andra länder är korrupta vet jag sen länge. Det intresserar mig föga. Att svenska politiker är korrupta intresserar mig desto mer. När en ”skandal” avslöjas i Sverige leder det sällan eller aldrig till att de korrupta politikerna åker dit. Nya Karolinska t.ex, har någon politiker fått skaka galler? Slöseri med skattemedel inom SIDA, händer det något? Hade vi haft grävande journalister samt ett rättsväsende fritt från korruption så hade nog många i nuvarande nomenklatura fått skaka galler.

  Gillad av 6 personer

  • Richard skriver:

   Det låter som om du projicerar din egen attityd på andra. Människor är olika. En del är mer benägna att roffa åt sig än andra. Det finns t.o.m. de som är helt ärliga och hederliga, även om de är ovanliga.

   Gillad av 1 person

 6. Jeff skriver:

  Enligt Kriminalvården befinner sig ett 80-tal personer i svenska fängelser i riskzonen för våldsbejakande radikalisering.
  65 av de 80 är islamister och resterande 15 uppges tillhöra ”höger- eller vänsterextrema miljöer”.
  Sju personer är dömda för terroristbrott.
  – Många av dem som sitter där har dömts för våldsbrott och har en lägre tröskel för att använda våld och det är något som extremistmiljöerna kan använda sig av, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, till SVT.

  Men det är nog ingen fara, professor Jerzy Sarnecki BRÅ satt i Rapportstudion häromdagen och bedyrade att Sverige aldrig varit tryggare.

  Gillad av 1 person

 7. elfyma+ skriver:

  Korruptionen i Sverige är mer sofistikerad, men troligen inte mindre.
  Våra ambassader säljer visum och andra åtråvärda handlingar till utländska medborgare.
  Ambassaden i Amman/Jordanien tillhör de värsta.
  Korruptionen förvärrades när förre ministern, liberalen Erik ”Myten” Ullenhag, blev ambassadör i Amman.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/de-erbjods-att-ga-fore-i-kon-for-100-000-kronor

  Tjänstemannaansvaret borde återinföras.
  Åklagare som okynnesåtalar meningsmotståndare borde ställas till svars för sina politiskt färgade handlingar i likhet med korrumperade tjänstemän och politiker.

  Gillad av 3 personer

 8. MartinA skriver:

  Till listan ovan kan läggas Kina, Japan, tja, alla icke västerländska länder. Eller snarare, alla icke nordeuropeiska länder.

  Normala människor i normala kulturerer har sin främsta lojalitet till sin egen släkt och sin egen klan. Det medför att det är naturligt och förväntat att en person som får en politisk position skall använda den positionen till att gynna den egna släkten och klanen.
  Sen kan ju diverse ideologiska fanatiker kalla det normala för ”korrupt”. Men det säger mer om den ideologiska fanatikern än om det den pratar om.

  ”Korruption” är någonting bra. Därför att det betyder att ha lojalitet till verkliga människor och verkliga mänskliga relationer. Snarare än till döda och omänskliga regelsystem. Och korruption sätter även en gräns för statens makt. Härskarna i centrum svingar piskan men när rörelsen i piskan väl kommer främ till änden har korruptionen ätit bort all kraft ifrån snärten.

  Gilla

 9. Mats Lindberg skriver:

  Den typ av korruptíon som beskrivs i artikeln kan hyfsat lätt kommas åt och lagföras. Den globalistiska korruptionen är desto svårare att både se och bestrida. Globala banker, försäkringsbolag, läkemedelsföretag, livsmedelsföretag med flera har bearbetat marknaden så länge att vi inte längre ser vad som är sanning eller lögn. Vi matas dagligen med alternativa sanningar via ”köpt” media. Hela vår tillvaro styrs av de bilder vi fått från krafter som ofta inte ens själva vet om att de sprider lögner eller halvsanningar. Det kan exempelvis röra hälsa, ekonomi eller miljö. Problemet här ligger i att pengarna inte kan spåras till individer, det handlar om ett långsiktigt påverkansarbete från krafter utan ansikte och ibland utan egentlig illvilja.

  Gilla

 10. Lars skriver:

  Brasiliens Lula skandal har många bottnar. Hans advokater framför att det inte någonstans finns registrerat att Lula äger lägenheten. Det finns risk att vad vi ser är en konspiration från de inte mindre mutmisstänkta politikerna till höger. Vad som är sant vet jag naturligtvis inte.

  Gillad av 1 person

 11. olle reimers skriver:

  Donald Trump utfärdade den 15 december 2017 en ”executive order” där han gav order om att alla personer i hela världen som hade gjort sig skyldiga till penningtvätt, korruption eller människohandel skulle lagföras.

  Detta har fått till effekt tusentals gripanden runt om i världen och innefattar de flesta av de fall som Heimersson tar upp i sin artikel.

  Ordern är startskottet till den motrevolution mot den ”New World Order” som i praktiken har inneburit att en total laglöshet gripit omkring sig bland eliten.

  Gilla

 12. p2185 skriver:

  Korruption kan ha många ansikten. Vår egen svenska korruption är sannolikt (säker går inte att vara) inte av samma slag som i de länder som genomgången av Staffan H beskriver.

  Vi är ”finare” och hamnar av detta skäl väldigt mycket högre på Transparency Internationals lista över korruptionen i världen än vad vi skulle göra om sökandet inte i första hand var efter pengar.

  Nepotism och vänskapskorruption är efter min erfarenhet i stället Sveriges paradgrenar. Dessa är svårare att mäta och därför ”flyger under radarn” för korruptionsmätningarna. Vad som visat sig i Göteborg finns på andra ställen. Offentliga upphandlingar måste undersökas mycket mer än vad som görs. Antydningar kommer då och då upp i ljuset, som antyds i kommentarer ovan.

  Allianser mellan offentlig makt och storkapital kan säkert vara viktiga, men också fresta till missbruk då belöningssystemen efter många års fraternisering utvecklas så långt att det blir svårt att komma ur en beroenderelation.

  Gillad av 1 person

 13. Per Eriksson skriver:

  Staffan Heimersson glömde nämna den enorma korruptionen i USA där politiker/anhöriga numera helt ogenerat blir mångmiljonärer eller miljardärer.

  Hillary & Bill Clinton genom the Clinton Foundation (pay to play) och vice presidenten Joe Bidens familj.

  I Sverige når korruptionen ständigt nya höjder genom utnämningskorruption där det politiska etablissemanget ger toppjobb till nära och kära.

  Ett exempel på ogenerad girighet och total brist på moral är Fredrik Reinfeldt som efter han ruinerat nationen genom massinvandring från tredje världen fann det lämpligt att avgå och inkassera tvåsiffriga miljonbelopp för ett icke jobb hos Bank of America – innan dess hade han belönat sin flickvän, pressekreteraren, med Rosenbads högsta lön.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   I USA har nu Barack Obama fått ett tvåsiffrigt miljondollabelopp i förskott på en bok som få kommer att läsa.

   Bill Clinton åker till Moskva och håller ett tal för 500 000 $.

   Så där håller det på.

   Pay-for-play var ordet. Follow the money är metoden.

   Gilla

 14. Anders Dimberg skriver:

  En annan typ av korruption är att tvinga människor att betala 18 % varje år till pension, sedan urvattna den så stt pensionären knappt har näsan över ytan, samtidigt som de som inte betalar något får lika mycket i pension. Resten av pensionspengarna används sedan för att ge förtroendevalda tidiga och strålande pensioner. Vilken politiker vågar sedan rota i detta? Som grädde på moset har vi sedan vår utrikesminister.

  Gilla

 15. Nils Simonson skriver:

  Är det verkligen ok att många medicinska experter stor som advisors hos olika läkemedelsföretag och får betalt och sedan rekommenderar deras läkemedel som experter hos Läkemedelsverket.Den som är lejd av ett läkemedelsföretag eller får resor och hotell betalda av Big Pharma torde inte vara helt objektiva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.