När ideologin får bestämma hur man reser

Lennart Bengtsson

Sannolikt var det en tillfällighet att tågtrafiken hann för biltrafiken. Det kunde lika gärna ha varit tvärt om. Bara tanken att man måste lägga ut räls för att tågen skall köra måste ju redan från början setts som en allvarlig begränsning.

Idag har biltrafiken blivit ryggraden för Sveriges transporter och detta i första hand för sin stora flexibilitet. När det blir störningar i järnvägstrafiken så finns dessvärre inga alternativ utan man måste vänta, ibland åtskilliga timmar som vi sett de senaste dagarna, innan felet blir åtgärdat. För vägtrafiken liksom ännu mer för flyget finns det en helt annan flexibilitet, det är bara att välja en annan framkomlig väg. Drabbas en flygplats att dåligt väder så väljer man en annan tillfällig flygplats.

Den möjligheten finns däremot inte för tågen. Det är bara att stanna och vänta. I Kina på Maos tid hände det inte sällan att ledaren, som alltid föredrog tåg, ville sova varvid tågen plötsligt måste stanna, eftersom ledaren stördes av dunkandet i rälsen. Eftersom Mao hade ovanliga vanor som inte följde dygnsrytmen kunde det hända när som helst att han plötsligt ville sova. Detta drabbade den kinesiska järnvägstrafiken som fick läggas om. Liknande lär ha hänt i Nazityskland då även Hitler ofta reste med tåg. Eftersom Führern också var nattmänniska och sov ut på förmiddagarna så hade även Reichbahn sina problem.

I dagens Sverige har vi inga excentriska diktatorer men vi har ett litet fundamentalistiskt parti som fått fria händer att styra och ställa med landets transporter. Partiet ogillar starkt bil och flyg eftersom dessa får sin energi från förbränningsmotorer och skall därför helst inte få finnas.

Svenska tåg går sedan länge på el och det är OK därför att elen inte släpper ut koldioxid så därför vill MP att tågen helst skall ersätta både bil och flyg. Även om den svenskproducerade elen mestadels är fossilfri så är elen numera integrerad med resten av Norden och Baltikum som inte är fossilfri och så småningom även med Tyskland, Polen och Nederländerna som har lång väg att gå innan de blir fossilfria.

Eftersom man vill att tågen skall gå även när det är mörkt och vindstilla så behöver ett land som Tyskland en väldig massa brunkol för att producera el speciellt när de nu lägger ned sin kärnkraft. Liknande blir sannolikt fallet i Sverige när kärnkraften läggs ned.

Nu vill, som vi vet, miljöpartiet och dess stödpartier att Sverige skall få lika snabba tåg som i Japan och Kina så att man skall kunna resa från Stockholm till Malmö på tre timmar i stället för sex. Och på så sätt inte frestas att ta flyget. Att landet skall behöva lägga ut så där 200 – 300 miljarder kronor för särskild järnvägsräls tas med en klackspark. Befolkningstätheten är ju inte i klass ännu med den i Kina och Japan men vem vet hur det kan se ut om 30 år med alla migranter som vill till Sverige?

För en förnuftigt tänkande medborgare förefaller det självklart att man i första hand måste se till att dagens järnvägstrafik fungerar väl vilket knappast är fallet. Svenska politiker och transportansvariga borde göra ett studiebesök i Schweiz som faktiskt har en fungerande järnvägstrafik trots oändligt större problem med broar och tunnlar i en än mer svårhanterlig natur än kring Stockholm. Varför inte för en gångs skull lägga fanatismen på hyllan och i stället satsa på det som fungerar och det är faktiskt vägtrafik och flyg speciellt i ett långsmalt och delvis glesbebyggt land som Sverige. Se samtidigt till att skatter och avgifter på fossilt bränsle är rimliga annars kommer de svenska glesbygderna bli folktomma. Människorna där behöver något annat en subventionerade elcyklar för att ta sig fram på oländiga Norrlandsvägar.

Sverige kan faktiskt utan dåligt samvete låta länder som USA, Kina tillsammans med arabländerna ta ledning i att reducera jordens koldioxidutsläpp. Det är de som är syndarna och inte lilla Sverige. De är fullt kapabla att göra detta och resultatet kommer att bli ännu mer synbart i mätningarna.

38 reaktioner på ”När ideologin får bestämma hur man reser

 1. Göran Fredriksson skriver:

  Jämförelse av punktlighet för tågtrafiken mellan Schweiz och Sverige är vansklig. Schweiz är till ytan ett av Europas minsta länder, med ett järnvägsnät som mer liknar lokal- och regionaltrafiken i Stockholms län än den svenska tågtrafiken i stort med dess långa linjer genom glesbefolkade områden.

  Detta innebär inte att järnvägen i Sverige skulle vara välskött. Att så inte är fallet är både en följd av en inte färdigtänkt konkurrensutsättning av tågtrafiken och ett både konkret och mentalt arv efter dåvarande generaldirektören Lars Petterssons (S) och dåvarande S-regerings förstörelsearbete för ett drygt halvsekel sedan och som var i klass med nedmonteringen av försvarsmakten på senare tid.

  Gillad av 2 people

  • wildwest63 skriver:

   Har bott många år i Schweiz och kommer ihåg den långa harang av ursäkter på sirlig franska när tåget mot Lausanne var försenat med tre minuter… Ja, visserligen har du i viss mån rätt när du säger att hela tågnätet i Schweiz liknar regionaltåg, men inte ens dessa går att lita på i Stockholm.

   Även om man kan säga mycket om vattnet runt Stockholm som behöver något så överavancerat som broar för att kunna leda fram järnvägstrafiken så har Schweiz en något mer besvärlig terräng, där knappast någon bit av järnvägen inte måste sprängas fram genom berg eller ledas över höga broar över dalgångar (dock givetvis mera sällan över insjöar och havsvikar). Det kostar mycket att underhålla, men tåget i Schweiz är verkligen ett alternativ. I Sverige är det ett sätt att riskera att aldrig komma fram.

   Gillad av 2 people

 2. Eva Danielsson skriver:

  Självklart är det förnuftigt och sunt att satsa på befintlig tågtrafik och bygga ut och förbättra vägnätet. Något dyrt och ändå begränsande kräkhöghastighetståg behöver vi inte strössla skattemedel på.

  Undrar om friheten det innebär för vanligt folk att ha bil stör frälsta miljömuppar mer än den (onödiga) oron för fossilbränsleanvändning. Asketer som veganer och cykelfrälsta med lycrabyxor brukar störa sig på livsnjutare som tar för sig. Som kör bil och flyger och äter kött och verkar ta lätt på livet och inte låter sig styras och kontrolleras i varje ögonblick.

  Med bil kommer du dit du ska. Ända fram.

  Gillad av 7 people

  • uppstigersolen skriver:

   En kommentar till sista meningen. Med fossildriven bil kommer du dit du ska, ända fram. Och även tillbaka. Kör du elbil är det tveksamt.

   Gillad av 1 person

 3. Jan Andersson skriver:

  Järnvägarna hade en helt avgörande betydelse för industrialismens framväxt överallt. Tidigare kunde man inte landfrakta tyngre föremål än vad två till fyra hästar orkade dra uppför en backe. Då var alla riksvägar smala, krokiga och obelagda, men så är det inte längre! Järnvägarna däremot är kvar på artonhundratalsnivå och lär så förbli. Modern storproduktion och lagerhantering kräver just-in-timeleveranser vilket tågtransport inte klarar. Dessutom måste man lasta om från och till lastbil i båda ändarna av transportrutten vilket är dyrt, tar tid och ökar risken för transportskador. Att inte persontrafiken fungerar beror på att tågbiljetter är alldeles för billiga; det blir inte nog med pengar kvar till kvalificerat underhåll och reinvesteringar. I Japan kostar det bortåt 1000 kr per åktimme på (visserligen) snabbtåg, och det anses för billigt för att det skall gå ihop i längden. I USA kan man köpa en bekväm sexsitsig familjebuss för 200.000 SEK och bensin kostar 6 kr litern. Alltså, sex personer, antag trettio mil, tre timmars restid, bränsle trettio liter gånger sex kronor = trettio (30) kr per person. Japanskt snabbtåg hade tagit 1,5 timmar och kostat 1500 kr per person. Oräknat värdeminskning på familjebussen alltså femtio (50) gånger dyrare. Det är inte svårt att förstå att järnvägstransporter inte har någon framtid.

  Gillad av 2 people

  • Alexander Svensson skriver:

   Kan ju också bero på att Sverige satsar sitt kapital på helt annat än järnvägsunderhållet….

   Gilla

 4. Hovs_hällar skriver:

  Tågen utvecklades långt före bilen därför att ångloken och rälsen bygger på långt enklare teknik. Den utvecklingen startade i de brittiska kolgruvorna där man la ut räls för vagnarna med kol för att lättare kunna skjuta på dem. Sedan räckte det med en ångmaskin på hjul, så hade man ett tåg.
  Och ett ångtåg kunde färdas mångdubbelt snabbare än ett hästdraget ekipage, samt frakta mångdubbelt fler passagerare, eller mångdubbelt mer varor. Då fanns det en stark motivation att bygga ut ett järnvägsnät.

  Visst vore det trevligt med ännu snabbare tåg, men problemet nu verkar vara att man knappt klarar av att driva de tåg som redan finns. Och om man inte ens klarar DET, hur kan man då fantisera om en ny teknik som kräver gigantiska investeringar — för att frakta relativt få människor?

  Det tog 20 år att bygga tågtunneln genom Hallandsåsen, en mycket kostsam tunnel som knappast behövs längre. Den tunga tågtrafiken går nämligen inte den vägen numera, utan körs via Malmö och Öresundsbron. Så kan det gå.

  Gillad av 2 people

  • svenge skriver:

   Tack herr J.A. och Hovs H. Tung trafik helst på jvg. Ja, se hur det började. Bergslagens järn- malm och fakturering började med hästar och slädar på tillfrusna åar och älvar. När isen tog slut fann man hjälp i pråmar och båtar. Så föddes kanaler, hinder rundades med slussar. När nätet var bra utbyggt i Värmland/Västmanland trängde järnvägen på. Man kunde lättare runda berg och våtmarker. Rälsen började på hyttbacken. Järnvägsnätet tog fart 1860-tal, Zenit nåddes 80 år senare. Då behövdes farbara vägar för PV 444 , svenskens stolthet, å dollargrin. SAAB Scandia skulle bli ett folkflygplan, beredskapsåren gav oss flygfält som civiliserades. Sverige krympte. Framåtanda och nyfikenhet, vi kunde. Tänk tanken: ”Bygg upp ett trafiksystem i Negeria!” Vad börja med? 1) 800m flygstripa för lättare transporter. 2) Komplettera med vägar där det behövs. Järnväg ? Kanal? Behövs de? Jämför arbetet för byggandet av trafiksystem med Faraos pyramider. Se med vördnad på våra förfäder. Krångla inte till vår kultur, ministern!

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Hallandsåsen 23 år, Samma tid, 23 år, tog det att bygga Bergensbanen i Norge med 109 tunnlar över fjällen och med flera spektakulära broar. Invigdes 1909. Alltså: man kunde förr, men inte idag. Respekt!

   Gillad av 2 people

   • Anne-Hedvig skriver:

    Det var nasjonsbygging, vet du -optimisme i ånden fra 1905! Landsdelene ble knyttet sammen, fossene bygdes ut, med tilhørende industri. Man satset, ingeniøren var tidens mann og ‘fremtiden’. Teknikken skulle vinne over naturen. Tror Bergensbanen kostet et helt statsbudsjett. Det ble bygd opp solid infrastruktur rundt banen, og godt med midler til vedlikehold.

    En flott togtur over fjellet! (Reiser man på forsommeren, kan man oppleve tre årstider på én dag). NRK lagde til hundreårsjubileet i 2009 et ‘slow TV’-program: ‘Bergensbanen – minutt for minutt’. Vi satt pal i 7 timer og glante på TV! Følte oss patriotiske og stolte over forfedrenes innsats.
    NRK filmet med spesialteknikk i stereo – det var nesten hypnotiserende å følge sporet. En suksess for kringkastingen – programmet ble senere gitt ut på video, og solgte bra.

    Gilla

 5. oppti skriver:

  Åkte nyligen tåg från Stockholm till Malmö på lite mer än 4 timmar.
  Gick perfekt.
  Förstår inte varför snabbare resa är önskvärd eftersom jag ändå tvingades lägga några timmars marginal på resan eftersom den på senare tid varit så osäker.

  Gillad av 2 people

  • observatör skriver:

   Flera gånger (alla årstider) åkt mellan St Petersburg och Moskva ToR med ryska statliga järnvägens Sapsan-tåg och det har inte varit försenat en enda gång; går på knappt 4 timmar och med en service i vagnarna av så hög klass att motsvarigheten inte finns i Sverige eller annat europeiskt land.
   Dessa snabbtåg går 10-12 gånger varje dag och håller, enligt display i vagnarna, en hastighet mellan 200 – 250 km/timme. Tågen är tillverkade av tyska Siemens och verkar vara av hög
   kvalitet.

   Gilla

  • Alexander Svensson skriver:

   Åkte den resan för ca 2 veckor sedan; Elfel mellan Lin och Norrköping varvid tåget gick via Hallsberg, resan tog ca 1, 5 timmar längre…

   Gilla

 6. Aha skriver:

  ”Människorna där behöver något annat en subventionerade elcyklar för att ta sig fram på oländiga Norrlandsvägar.”

  Fyndigt skrivet och åter ett tecken på hur tondöva Mp har blivit. Värst är väl ändå deras förslag att satsa en miljard på internationellt jämställdhetsarbete samtidigt som välfärden i Sverige uppvisar allvarliga brister.

  Mp:s självförintelse, efterlängtad av många, sörjd av få, är i sin stoiska karaktär ändå värd en viss uppmärksamhet, rentav viss uppskattning.

  Gillad av 2 people

 7. Erik Bergman skriver:

  För att kunna försörja en kraftigt ökande befolkning i världen måste vi troligen öka koldioxidhalten i atmosfären. Det ger nämligen större skördar. Därför är ddet huvudlöst att försöka minska koldioxidhalten. Det kan leda till hungersnöd.

  Gillad av 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   När NWO blivit en realitet…
   Då inleds befolkningsreduktionen!
   Då skall Miljarder bort…
   Är det EUropas 500 miljoner undrar Vi nog Allah?

   Gilla

 8. MartinA skriver:

  ”Liknande lär ha hänt i Nazityskland..”

  Källa på det? Eller är det här bara gängse nazibabblande? För att vifta på svansen inför de gängse makterna?

  Gillad av 1 person

 9. Elcykeln - Ett ideologiskt fortskaffningsmedel... skriver:

  Ibland känner man sig lätt förvirrad. Rentav dum och trångsynt. Är det något jag missat, eller inte förstått, med det goda i att skattesubventionera elcyklar?
  Är tankevurpan helt min egen – eller är den egentligen Miljöpartiets?

  Att trampa cykel är bra för både hälsa och kondition. Sätt dit ett batteri och du får genast sämre träning och kondition.

  Batterier kräver brytning i gruvor av stora kvantiteter malm, bara för att få fram de mer sällsynta metallerna och spårämnena, som behövs för tillverkningen.

  Dessa metaller och spårämnen bryts i relativt få gruvor i världen. Där den negativa miljöpåverkan blir tämligen stor. Dessa gruvor betecknas ibland som smutsig gruvindustri. Ibland förkommer även barnarbete, som i Demokratiska republiken Kongo, i jakten på kobolt.

  Även om nu elcyklar kan vara trevliga att äga, förstår jag inte hur det kan betraktas som något gott för miljön. Och i så hög grad att cyklarna subventioneras via skattemedel.

  För mig framstår det mest som ett politiskt geschäft. Där ett Miljöparti sätter miljösymboliken över den faktiska verkligheten…

  Gillad av 7 people

  • al skriver:

   För att inte tala om el-bilar…..Dessutom tycks el-bilar påverka personerna i bilden genom de elfält som uppstår. Inget för mig med pacemaker, alltså

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Miljöpartiet får sina röster för att väljarna tror att de skall värna om miljön. Det är det sista de gör, utan håller bara på med multikulti och jämställdhet.

   Gilla

 10. Ulf Hörberg skriver:

  Utbyggnaden av järnvägen mellan Hallsberg och Mjölby från enkelspår till dubbelspår, ett viktigt stråk för godstrafiken, ca 10 mil långt,påbörjades i slutet av 1980 talet och beräknas vara klar någon gång efter 2025. Med den takten i järnvägsbyggande kommer en evevtuell snabbjärnväg kanske kunna utnyttjas av våra barnbarns barn och troligen vara föråldrad innan den är färdigbyggd.

  Gilla

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Elcykeln och MP

  För en normalt tänkande person är detta obegripligt eftersom det bästa för miljön är en vanlig trampcykel. Dessutom är det bra för hälsan. För de medborgare som bor långt från Stockholms inneområden och i landets avfolkningsbygder behöver emellertid i dag bil för att få livet att fungera drägligt. För ett parti som sätter ideologi i högsätet bryr sig inte särskilt mycket om glesbygdsmänniskor och deras dagliga liv, sådana partimänniskors intresse är fokuseras på annat. Råkar de vara intresserade av människor så är det nog inte de gamla i glesbygderna utan i stället alla spännande nykomlingar! Det är faktiskt alldeles omöjligt att förstå att ett parti med en sådan ideologi överhuvudtaget får något politiskt stöd.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Det kommer alltid att finnas utopister. Ibland samlas de i en sekt av religiös karaktär. Idag hamnar de i Miljöpartiet eller varför inte i Teslasekten eller Applesekten. Det som förenar dem är blind tro på något. Ofta är de inte korkade faktiskt utan bara lite enkelspåriga. På enkelspår kan man inte mötas utan det blir krockar med verkligheten.

   Gillad av 2 people

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Enkelspåriga!
    Den kommentaren satt som en smäck!

    Kan vi hoppas att Maskrosorna i fortsättningen får växa i diket?
    Gärna i sällskap med Blåklintsmajoren…
    Kan bli lite ensamt annars)

    Gilla

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  Varför hetsar man hela tiden om snabbtåg, ännu snabbare snabbtåg och stressar fram just-in-timeleveranser etc.? Mänskligheten i stort är inte på väg någonstans. Jorden beskriver en elliptisk bana där vi återkommer till samma punkt vid varje givet tillfälle. Om vi slog av på tids- och levnadshetsen skulle många fler alternativ stå oss till buds, och framförallt skulle de allra flesta människorna få ett mera harmoniskt liv och sinnelag.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Just-in-time för färskvaror och för att man skulle behöva mångdubbelt större lagerhus annars. Och för att ett eventuellt fel på levererade varor kan spåras snabbt tillbaka till tillverkaren och de slipper att tillverka fler felaktiga varor utan kan fixa problemet snabbt utan produktionsstopp hos kunden.

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Hvorfor bruker man ikke sjøen – ‘Riksvei 1’ – mer?! Den ligger jo der, ganske gratis. Før ble mange varer fraktet sjøverts, nå kjører svære trailere på veiene og er livsfarlige for andre trafikanter. Mye kabotasje i tillegg…

    Som en kuriositet kan jeg fortelle at Norges vestligste by, Florø i Sogn og Fjordane, (grunnlagt 1860 pga sildefisket) ikke fikk vei før på begynnelsen av 1940-tallet! Det var tyskerne (eller rettere russiske krigsfanger) som bygde vei til Førde. Sjøen tilfredsstilte folks transportbehov, og alle hadde selvsagt båt. På fjordene gikk lokale ferger, og man hadde Hurtigruta. Utrolig å tenke på i dag at en by på noen tusen mennesker faktisk var veiløs i forhold til omlandet i over 80 år.

    Gilla

 13. JAN BENGTSSON skriver:

  Enkelspåriga!
  Den kommentaren satt som en smäck!

  Kan vi hoppas att Maskrosorna i fortsättningen får växa i diket?
  Gärna i sällskap med Blåklintsmajoren…
  Kan bli lite ensamt annars)

  Gilla

 14. cialind skriver:

  Såg just Vetenskapens värld på SVT2, det handlade om freoner och ozonhål. Ozonhålen läker nu långsamt då freoner förbjöds globalt i slutet på 1980-talet genom Montrealprotokollet. Det som var extra intressant var två världsledares stora betydelse: Margaret Thatcher och Ronald Reagan. Båda var intelligenta och kompetenta nog att inse allvaret. Det som sen kom att ersätta freonet var en ny kemikalie, en s.k. mjuk freon, HFC (Vätefluorkarbon) som tydligen är en ännu mer extremt stark växthusgas som faktiskt kan innebära ett hot vår planet. Inget alls sades om koldioxid (livets gas) i programmet. Har vi missat nåt i Sverige? Vi är ju så besatta av just CO2 när det kanske är de mjuka freonerna vi borde vara besatta av. Jag bara funderar nu ikväll….

  Gilla

 15. plq017 skriver:

  Debatten om höghastighetstågen är genomkorkad. Man diskuterar alternativ som ligger 25 år fram i tiden, men inte de tekniska alternativ till järnväg som kommer att finnas då.
  Redan idag har Volkswagen demonstrerat teknik där blir kör i fordonståg i över 200 km i timmen, och de kan vara så nära varandra som 30 cm. Effekten av detta är att luftmotståndet går ner radikalt, och framdrivningen kommer i närheten av tågets energieffektivitet.
  Men ‘biltåg’ löser ett annat, och viktigare problem, nämligen ‘sista-biten-problemet’. Tåget går på räls, medan bilen tar dig ända fram (problemet r dock universellt, och det finns i telenät, där sista biten är dyrast, matdistribution där konsumentens transport från butiken är kostsammast, etc).
  Höghastighetståg utan att ta in alternativ i beslutet är en lika bra metod som att använda religösa skrifter som lösningen på morgondagens problem.
  Men det är ganska typiskt för de gröna Khmererna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.