Ny podd med Mohamed Omar. Från vänstern till den sverigevänliga rörelsen

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” pratar jag med författaren och debattören Jan Sjunnesson. Han fyllde nyligen 60 år och med anledning av detta gav han ut sin självbiografi Ett förhastat liv. Han föddes i ett idylliskt villakvarter i Uppsala 1958, blev en del av kulturvänstern på 70-talet, och gick sedan vidare till den sverigevänliga rörelsen på 2010-talet.

Det är en berättelse om Sjunnesson, men också en berättelse om Sverige. Han skriver:

”Jag har struntat i min begåvning och slösat bort den. Som det Sverige som idag lider av att ha tagit tryggheten för given och bara öst ut sina resurser utan att tänka på framtiden. Ett rikt land 1970, då jag var 12 år, men sedan föll vi.”

”Liknelsen med mitt eget liv och Sveriges kan drivas längre. Precis som Sverige levt över sina tillgångar har jag ingen pensionsförsäkring, ingen ägd bostad längre (jag levde på att köpa och sälja bostadsrätter i 20 år som så många andra) och har förlitat mig på offentliga bidragssystem för att överleva, det vill säga a-kassa, alltför många gånger.”

I slutet av boken skriver Sjunnesson att hans engagemang i den sverigevänliga rörelsen har kostat honom mycket, men att det är värt det, för han står för något som är rätt.

26 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar. Från vänstern till den sverigevänliga rörelsen

 1. MartinA skriver:

  Spännande gäst, jag sänder mina hälsningar till gästen och hans vänner! Det Expo och deras vän Sjunnesson lyckats med är verkligen spektakulärt. Endast med tankens och sinnets kraft har de åstadkommit vad som förr i tiden krävdes miljontals bomblaster.

  Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Det här med ett förhastat liv, en bortslängd talang, verkningslös möda är mycket träffande. Det är egentligen en självklarhet att detta måste vara resultatet som irrationellt beteend leder till; det är rent av definitionen på vårt begrepp ”rationell”: En rationell handling leder till det avsedda resultatet och inte till något annat resultat.

  Vi har nog i viss mån försökt, vi har gjort saker som har förefallit skola leda till avsett resultat, men sedan rationaliserat och ljugit inför oss själva när det avsedda resultatet inte har inträffat. Tidigare var vi behäftade med ett kristet Jesusideal som aldrig var nöjt med sig själv och som alltid krävde sanningen. Detta självberömmande antikristliga förhållningssätt har sin grund i den s.k. Upplysningen. Där uppstod de samlingar av färdigformulerade rationaliseringar av systematiska politiska misslyckanden som vi kallar idologier. Politik baserad på ideologier påstås av sina företrädare vara progressiv, leda till framsteg. Men den är i själva verket digressiv, den leder till omvägar och stillastående eller rent av regression, tillbakagång. Jämförelsen mellan ett digressivt samhälle och ett progressivt kan betraktas i växelkursens mellan SEK och CHF utveckling.

  Gillad av 4 personer

 3. Aha skriver:

  Det finns ett antal personer som offrat mer än andra när det gäller att stå upp mot etablissemangets åsiktskorridor, personer som både borde honoreras och belönas. Sjunnesson tillhör den skaran.

  Gillad av 5 personer

 4. uppstigersolen skriver:

  Jag har nog inte haft en plan för hur mitt liv skulle gestalta sig. Jag har hoppat på saker som verkat kul. Men, jag har alltid räknat med att bli minst 100 år så därför har jag sett till att jag kan leva gott även nu när jag passerat 65.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Personliga uppgörelser bör kanske äga rum på annan plats med stegräkning och musköter. Utan förklaringar hör de i vart fall inte hemma på DGS.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Sjunnesson valde Expos sida mot Ingrid Carlqvist. Expo och deras vänner är de som förstört sverige och dömt oss till utrotning. Och Sjunnesson har satt upp sig själv som motstånd mot denna förstörelse. Att från den positionen göra gemensam sak med Expo är oefterhärmligt dåligt. Därav min avsky för hans person. Jag är politisk. Och jag drivs av känslor. Om jag inte drevs av känsla skulle jag inta en mer opportun hållning, som skulle främja mitt yrkesliv bättre. Men nu drivs jag av känsla. Och epicenter för denna känsla är just avskyn för Sjunnessons ställningstagande.

    Gilla

  • Mangan skriver:

   Den där grejen mellan honom och Carlqvist, skit samma. Judegrejerna förgiftar en del av sverigerörelsen. Jag vet hur som helst hur Sjunnesson som så kallad politiskt intellektuell person väckte mig som deprimerad och trött, tillika filosofiskt intellektuell till det nya politiska svenska systemet och jag är evigt tacksam för det.

   Jag skulle sätta den väldigt lilla summa pengar jag har på att Sjunne har gjort väldigt mycket mer för den sk sverigevänliga rörelsen än vad du martina har gjort bakom ditt tangentbord här på dgs.

   Om du läser detta Sjunne, tack för att du finns.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.