Fusk i högskoleprovet

Patrik Engellau

Sedan några år har det tydligen varit möjligt att köpa sig goda betyg på högskoleprovet. För uppemot 200 000 kronor kan man skaffa sig full pott genom att betala några bildade och kunniga människor som sitter utanför provsalarna och sänder rätt svar via radio till en mottagare som fuskaren placerat i örat.

Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, är uppskakad: ”Det är oerhört upprörande att människor kan fuska sig in på högre utbildning och också till attraktiva utbildningar”, säger hon till Aftonbladet.

Det är minst två saker med detta som är underligt. För det första har oskicket alltså pågått i flera år. Myndigheterna har känt till det men tydligen inte fått stopp på det. Ministern säger att hon har en ”ständig dialog” med den ansvariga myndigheten, Universitets- och högskolerådet. Hon ”vet att rådet vidtagit flera åtgärder”. Är inte detta oroväckande lamt av verksamhetens högsta ansvariga? Och just som fusket blossat upp till skandal i media säger hon att om det behöver ”göras ytterligare åtgärder kommer vi att ha den fortsatta dialogen”. Om det behövs åtgärder? Nu när hela svenska folket uppmärksammats på skamfläcken? Kan ministern tänka tanken att det kanske inte skulle behövas några åtgärder?

Händelsen är nog bara ytterligare ett exempel på att vi numera i Sverige struntar i regler som vi tycker är jobbiga. En ledamot av Svenska Akademien som blir stött struntar i att gå på mötena och de andra ledamöterna struntar i att, enligt regelverket, utesluta skolkarna.

Transportstyrelsen struntar i sitt regelverk. Regeringen struntar i lagrådet. Dessutom vill den strunta i att utvisa 9 000 ”ensamkommande” som enligt lagarna ska utvisas. Typexemplet på vårt officiella struntande i regler är kanske broschyren Information till dig som är gift med ett barn som nyligen gavs ut av Socialstyrelsen och Migrationsverket. Det är ”olämpligt att ni bor tillsammans om barnet är under 15 år”, stod det i foldern. Den drogs förstås genast tillbaka, men vad ändrar det? Sverige tolererar fortfarande barnäktenskap även om Socialstyrelsen inte längre törs prata om det. Jag tror att det här struntandet är en tilltagande nationell sjuka som beror på alla är dödsförskräckta för resoluta beslut och vid behov bruk av hårdhandskar (utom ifall det gäller att brännmärka rasister, brunråttor och vita män).

Den andra underliga saken är föreställningen att fuskaren har någon glädje av sitt fusk. Det borde inte vara så. Om fuskaren inte har inhämtat de baskunskaper som anses vara en förutsättning för de högre studierna borde hon inte klara sig många månader utan upptäckt sedan de högre studierna väl inletts. Om saken inte upptäcks betyder det att de lägre studierna inte behövs. Här kanske finns utrymme för en utbildningsreform som gör att man kan gå direkt från lågstadiet till universitetet och spara in på de onödiga mellanstationerna.

I själva verket är problemet att det inte ställs så särskilda kunskapskrav på studenterna i många universitetsutbildningar. Det är tyvärr sant att om man bara kommit in på universitet så är godkänd examen nästan garanterad. Det upptäckte jag när jag för några år sedan, tillsammans med folk som har gedignare och modernare erfarenheter av universitet än jag, skrev en bok om Sveriges högre utbildning. Universiteten får nämligen betalt per utdelade poäng vilket gör dem obenägna att inte dela ut poäng. Om en lärare underkänner en student i en tenta kan studenten göra omtentor tills läraren ger godkänt av ren utmattning. Jag överdriver lite, men inte så farligt.

Det handlar om ett kulturskifte sedan några årtionden i den högre utbildningen. Lärarkåren har förlorat makt, dels till administratörerna, dels till studenterna. Studenterna uppför sig ibland som om de hade någon sorts mänsklig rättighet att få sina alster godkända bara för att de besvärat sig med att åstadkomma dem. Lärarens eventuella kvalitetskrav framstår för dem som personliga kränkningar.

Jag råkade själv nyligen ut för syndromet. En ung civilekonom skickade mig en artikel som hon tyckte att jag skulle publicera på detgodasamhallet.com. Budskapet var bra, men presentationen, alltså argumentationen och språkdräkten, kändes alltför svag och lös i köttet för min smak. Så jag skrev in några kommentarer i texten för att ge henne en chans att göra om och göra bättre.

Jag fick tillbaka drapan med några obetydliga ändringar och följande kommentar: ”Har själv väldigt ont om tid. Vet att källhänvisningen är bristfällig, men den kommer ju inte synas i artikeln. Bara radera det rödmarkerade källorna och göra resten av texten svart, så är den är färdig. Please!”

Debattören tyckte alltså att jag skulle göra jobbet eftersom hon inte hade tid. Strax efter fick jag en påminnelse: ”Ser hemskt gärna att du publicerar nu, har lagt ner mycket tid och engagemang”.

Det kändes som om hon menade att det praktiskt taget var min skyldighet att publicera artikeln eftersom hon ansträngt sig. Attityden är kanske inte så konstig hos unga människor som under sin uppväxt och sina högre studier inte fått lära sig att något om kvalitetskrav.

77 reaktioner på ”Fusk i högskoleprovet

  • Fredrik Östman skriver:

   Men folket har ju röstat på sosseriet hela tiden och understött det i dess strävan att se till att det blir precis så här. Det som beskrivs är ju ingen överraskning, ingen oväntad eller oförutsedd konsekvens, utan precis exakt på pricken det som SAP alltid har strävat efter och öppet och tydligt har sagt sig sträva efter och konsekvenserna är precis de som Moderata samlingspartiet, SAF och Svenska Dagbladet hela tiden i minsta detalj har varnat för, oavbrutet sedan hundra år, med ett abrupt slut 2003. Hur kan du påstå att folket är hederligt?

   Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Vad jag främst är ute efter är att det är en enorm skillnad på vad som syns i media och verkligheten. Enorm. Att det trotts 100 år av extrem försåtlighet fortfarande finns så många hederliga okorrumperade människor är ett gott tecken. I grunden är det makteliten som burit sig åt som svin mot sin befolkning. Det är makteliten som haft uppsåt.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

 1. Bo Svensson skriver:

  Skattemedel för ändamålet undervisning skall betalas ut etappvis I takt med att man tillägnat sig kunnandet, så att man för pengarna kan skaffa sig detta.

  Denna formel beskriver hur de rätta incitamenten skapas för alla inblandade. – Från förskola till högskola.

  Fuskfri ordning kan innebära t ex att man, när man känner sig mogen för en kunskapskontroll, blir till-lottad två censorer omedelbart innan utfrågningen så att man inte hinner muta eller hota till sig fördelaktigt utfall.

  Gillad av 2 personer

 2. Laggar skriver:

  Ser man på vilka ord som används i högskoleprovet så kan man se att provet är ”apartheid”, gamla antikverade ord efterfrågas. En invandrare eller en från familj med lågstatus har ingen chans. Det som behövs är gammal kulturkännedom och vem kan uppvisa en sådan om inte de som tillhör den gamla akademiska klassen. Underligt att man kan ha ett sådant prov som så tydligt delar sökanden på ett otillbörligt sätt, som bara understryker ”kulturtillhörigheten”.

  Gilla

  • oppti skriver:

   Bildning via studier är selektiv.
   Att ta sig fram via street smartness vänder sig till andra grupper.

   Det kan finnas många talanger som förloras genom olika selektiva urvalsprocesser.
   Ett livslångt lärande kan vara kravet för att få tillgång till alla platser-då spelar även nedärvda intressen och tidigt lärande viss roll.

   Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   För att klara av en universitetsutbildning är det nödvändigt att kunna tillgodogöra sig en vetenskaplig text och även att skriva en sådan.
   Gäststudenter på 1970-talet hade inte problem att lära sig svenska och heller inte problem att förstå kurslitteratur och föreläsningar.
   Den ”apartheid” du skriver om har sin grund i bristande förkunskaper vilket även fuskandet vid högskoleproven har.

   Gillad av 3 personer

   • cmmk10 skriver:

    Ja, det är lite underligt, att söka till en utbildning i Sverige och där bli undervisad på engelska.

    Jag kan acceptera att delar/hela kurslitteraturen är på engelska, men när svenska studenter inte längre kan redogöra för sina kunskaper på sitt modersmål (de saknar ”begreppen”), så har det helt enkelt gått för långt!

    Med den utvecklingen vi har, kanske det kunde vara effektivare att helt enkelt lägga ned allt som har med universitet och högskolor och använda pengarna till att köpa studentplatser vid anglosaxiska universitet istället. Vi brukar ju inte vara främmande för att flytta produktionen utomlands i andra sammanhang.

    Gillad av 1 person

  • En annan fd moderat skriver:

   Struntprat. Den kunskapen läser man sig till, oavsett bakgrund. Jag har gjort det och tillhör sannerligen inte någon ”gammal akademisk klass”.

   Gillad av 2 personer

  • LJ skriver:

   Ok, jag är allt annat än positiv till ordvalen på högskoleprovet, totalt irrelevanta i många avseenden, men…… kan inte invandraren eller ”lågstatusfamiljemedlemmen” plugga ordkunskap inför provet?

   Kanske en veckas jobb för den som ligger långt efter. Finns mängder av material för HP-förberedelse.

   Eller så återkommer till Patriks poäng avseende att ungdomar inte vill eller ska behöva anstränga sig antar jag?

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”Mee too!” 😉

    Den som har läst mycket skönlitteratur, får ett rikt ordförråd. Man får också förmågan att tillgodogöra sig innehållet samt en hög läshastighet. Sådant är viktigt vid högskolestudier och därmed är den delen av högskoleprovet valid.

    Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Laggar — Är du ironisk? Detta låter som något man hittar på FB —
   där skribenten hävdar att typ allt som på minsta sätt typ ställer krav på läsaren är ”diskriminerande”.

   Ja om man finner det diskriminerande att behöva anstränga sig för att nå framgång, så är väl hela livet en enda lång ”diskriminering”. Kanske lika bra att ”göra slut på det med ens”, som Shakespeares alter ego Hamlet gick och funderade.

   Gillad av 3 personer

   • Laggar skriver:

    Det går ju att stormplugga SAOL, men vad representerar svaret. Frågorna är ganska få och de misslyckade orden ger ett för stort utslag, hellre då betydligt fler ord som är relevanta. Ordförståelse har ganska lite att göra med lämpligheten för studier. Så varför ha denna version därför att det ger ett skevt urval och uppfattas som något som har ganska lite prognosvärde. Gamla människor kan orden men ungdomen har ju inte läst gammal litteratur och känner inte till klassikerna. Klassikerna kan ju inte vara ett krav.

    Gilla

   • En annan fd moderat skriver:

    ”ungdomen har ju inte läst gammal litteratur”

    Du beskrev just problemet.

    ”Klassikerna kan ju inte vara ett krav.”

    Jo.

    Gillad av 2 personer

  • Jvk skriver:

   lite tragiskt att jag aldrig känner mig säker på att de som har invändningar från vänster inte bara är troll som bara vill retas för det som skrivs är alltid så urbota dumt.

   Offtopic men en intressant diskussion med JP och Bret Weinstein, exempelvis framförs tanken att pk-isterna när de går i nästa fas omöjligen kan hålla samman, identitetspolitik innehåller fröet till sin undergång får inte kommer aktivister av alla de slag att kunna hålla samman, svarta, vita, latinos, homosexuella, kvinnor, asiater och alla andra varianter, redan är det så att asiater mobbas ut, de kommer inte all kunna hålla samman, det som dessa vänsterlutande figurer då pekar på är att däremot så kommer vita att hålla samman eftersom de är udden på hatet. De kommer att hålla samman och möjligen mobilisera. Jag tycker fortfarande att JP och Bret och alla andra som från början är vänster fortfarande inte har insett att problemet började långt tidigare, med deras egna luftiga liberala teorier om gränslöshet.

   Gillad av 2 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Under de kommande åren kommer Sverige att märka effekterna av den kraftigt försämrade universitetsutbildningen. Ett resultat av produktionskravet blir att många studenter undviker de svåra delarna av kurserna. Ett sätt är förstås att rekrytera experter från utlandet vilket görs i stigande omfattning. Att få till stånd en ändring i Sverige betraktar jag omöjligt eftersom det strider mot den rådande värdegrunden. Den kanske enda möjligheten är att standardisera utbildningen på EU-nivå och på så sätt tvinga fram en kvalitetshöjning i Sverige.

  Gillad av 5 personer

 4. Christer Carlstedt skriver:

  Fusk är, för att uttrycka sig väldigt rakt på sak, ett sjuhelsikes ofog.

  I ett fungerande utbildningssystem så skulle en fuskare snart upptäcka att man inte klarar av studierna eftersom man har för usla förutsättningar. Man har alltså skaffat sig studielån som man inte kan betala tillbaka med den tjusiga lönen som studierna skulle ha gett.
  Gott så! Det vore resandes ensak.
  Men, om det nu är så att vederbörande lyckas hanka sig igenom studierna, fast hela tiden med ett nödrop, så händer något otrevligt. Av slutresultatet framgår inte att personen egentligen inte är kvalificerad. Högskolepoäng är högskolepoäng. Individen får sin anställning.
  Det anställande företaget har nu fått en medarbetare som har lärt sig att det kan löna sig att inte alltid göra rätt. Att man kan försöka sig på genvägar. Tänk om vederbörande köper in råvaror litet billigare och hoppas att köparen av slutprodukten inte skall märka att han fått sekunda produkter? Eller att det var den där i och för sig väldigt trevliga teaterhelgen som råvaruproducenten bjöd på som fällde avgörandet till hans fördel?

  Hur påverkar sådant det anställande företaget när varor eller tjänster reklameras för kvalitetsbrister förorsakade av en fuskpelle?
  Hur påverkar det företaget när bron man byggde var felberäknad för att man inte begripit att ta hänsyn till den vågrörelse som uppstår när tunga transporter belastar den?
  Jag tror man kan vara ganska så övertygad om att ett företags missar i sådana avseenden sprider sig i köparledet. Ett eventuellt tidigare förtroende kan raseras ganska fort.

  Fusk i samband med högskoleprov är givetvis ett otyg i sig, men det är värre än så.
  Det är en fråga om attityd till de problem som skall lösas.
  Det är även en fråga om attityd till sina medmänniskor.
  Fusk sker alltid på någon annans bekostnad.

  Gillad av 1 person

 5. Jari Norvanto skriver:

  Tragiskt att ett rationellt, välskött och välmående land urartat till Schlaraffenland. Absurdistan är ett annat beskrivande namn. Lars Åberg har kommit ut med en ny bok, ‘Landet där allt kan hända’, den ska jag nog beställa.

  Gillad av 3 personer

 6. Björn G skriver:

  Jooådå, fuskarnas uppfinningsrikedom finner inga gränser i det blåögda Sverige.

  Ett hundratal personer är skrivna i samma lägenhet. Fusket med falska adresser blir allt vanligare och Södertälje pekas ut som en av de värsta orterna i landet.

  • I Södertälje utreder en stor privatvärd varför ett hundratal personer är folkbokförda i en och samma lägenhet. Man misstänker att de är inblandade i grov organiserad brottslighet.
  • I Borlänge har kommunala Stora Tunabyggen sagt upp flera hyresgäster som har haft osedvanligt många andra skrivna hos sig – tio personer i en etta på 20 kvadratmeter, eller 30 personer i en tvåa, till exempel. Där tror man bidragsfusk ligger bakom.
  • I andra fall kan skenskrivningar vara ett led i svarta lägenhetsaffärer eller försök att få ta över exempelvis en släktings kontrakt.

  Någon exakt kartläggning går inte att göra, men enligt SCB:s statistik har 90 procent av landets kommuner fått en ökning av ovanligt stora hushåll de senaste fem åren. I nästan en tredjedel av kommunerna är ökningen 50 procent eller mer.

  Juristen Sara kallar dagens folkbokföringssystem för rena vilda västern.
  Vem som helst kan i praktiken bokföra sig var som helst utan risk för repressalier. Visserligen är det olagligt att vara skriven på en adress där man inte bor, men inte så olagligt att man kan straffas för det.

  Det finns knappt någon yrkeskriminell som är bokförd på sin verkliga adress och deras verksamhet omsätter varje år miljardbelopp, säger hon.

  En nyanländ invandrare som måste vara folkbokförd i en kommun för att kunna få etableringsstöd och studera svenska är en annan grupp.

  En uppskattning från Skatteverket säger att minst 10 000 personer skrev sig på felaktiga adresser förra året.

  Gillad av 6 personer

 7. Jvk skriver:

  Haha, den var bra, pleaseeeeee. Vi ser kollapsen, det är vänsterprinciper som styr, ordning och reda och rätt och fel är irrelevanta begrepp. På samma sätt sköts gränskontrollerna. Otaliga är klasserna i Sverige där eleverna har sina telefoner på proven. Fusk är helt i linje med pk-ismen, begreppet saknar värde. Det är bara att acceptera, vänsterprinciper styr.

  Det värsta är att jag tycker mig se att fuskarna kommer undan i livet i stort, stora företag är perfekta för fuskare, jag tycker det är ett dilemma för de som fokuserar på att kunna sitt område och göra ett bra jobb blir ofta, oftast, omsprungna av de som bara fokuserar på spelet, de skjuter konkreta frågeställningar till sidan och tänker i varje ögonblick på sig själva, otaliga där jag bor har seglat nära vinden och snott åt sig det företags tillgångar för vilket de jobbar, eller jobbade, den ädle entreprenören verkar vara undantaget. Det verkar vara otroligt svårt att bli dömd, och att vara visselblåsare mot en kollega i, eller med känningar i, ledningen är ju ett självklart självmord. Istället så verkar vägen till rikedom i Sverige att på olika sätt placera sig så att man personligen får del av företagets affärer, på kunders och aktieägares bekostnad. Så fuskarna blir VDar och de kunniga och flitiga får slava för fuskarna, vad skall man lära sina barn? Undvik stora företag om man inte är en fuskare, det är No1.

  Det är faktiskt än värre, för jag tycker mig se hur kommunistiska sätt att styra företag griper om sig, allt skall projektstyras och värdegrunder pumpas ut från ledning och HR, det skall verka som alla lösningar kommer från toppen, så de med kommunistisk läggning finns även i näringslivet, controlfreaks, de som inte vill vara fria, och vill att alla and skall vara fjättrade också. Så fuskande kommunister, det är storföretag av idag. Ingenjören som har 50,000 i månaden som kommer på lösningar som drar in miljarder, bara inte till honom själv, är den grundlurade i Sverige idag.

  Undvik stora företag om man inte är en fuskare och mental kommunist, det är No1.

  Gillad av 4 personer

 8. Stig Palm skriver:

  Enkel lösning?
  Alla som genomgår provet undersöks kroppsligt att inga apparater av något slag kan medföras. Denna undersökning gäller också intima delar på kroppen.
  Kunde f d DDR staten borde vi kunna år 2018 eller hur?

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Stig, du har rätt men tänk då: varför sker inte detta? Det tog dig en sekund att tänka ut en lösning, de flesta av Sveriges problem har lösningar man behöver maximalt 5 sekunder att tänka sig fram till, men det sker inte. Istället: mer fusk, mer våldtäkter. Min slutsats är att de vill ha det så här, när man nått denna insikt så lättar luften och man lägger till sidan alla de lösningar man tänkte på tidigare för de involverade att övertyga de som vill ha det så här om att de har fel. Andra lösningar måste till, jag tror att detta inte vänder förrän etablissemanget måste skriva under presudonym, rädslan måste vara ömsesidig.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Ge dem fem minuter, om de ändå inte fattar kan de ta sin portfölj och hämta slutlönen månaden ut i kassan. I svåra fall kan de gå in på en arbetarfutt efter byggfrukosten halv tio och fråga, så vet de exakt sedan.

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Intima delar…

   Skall vi se det som att de kvinnliga studenterna är extra misstänkta?
   Långt hår döljer ju öronen)

   Det kan vår Feministiska Regering inte acceptera, säger Stefan…

   Varför inte ha en störsändare i provlokalen,
   som slår ut alla sändningsförsök!

   Gilla

  • Anders Svensson skriver:

   Ja, du verkar vara en snuskgubbe som gärna skulle vilja stå där och köra upp dina fingrar i slidan på kvinnor för att undersöka att de inte ha något konstigt där.

   Gilla

 9. Den politiska korrekthetens seismograf skriver:

  Inom vetenskapen utvecklas ständigt allt känsligare mätinstrument. Med hjälp av dem kan man både se och upptäcka mera.

  Men med allt skarpare mätningar tillkommer även olika former av störningar. En allt känsligare seismograf måste kunna skilja på en humlas duns i fönstret bredvid, från knaket och braket från en caldera, på andra sidan jorden.

  Klarar inte seismografen av det, får vi problem.
  För hur skall man då kunna skilja det väsentliga från det oväsentliga?

  I samhället har vi byggt in en slags emotionernas seismograf. Men en ökad känslighet. Som får svårt att skilja det väsentliga från det oväsentliga.

  Vi blir idag mycket lätt kränkta, förolämpade, sårade, förnedrade, förorättade, stötta, skymfade och vanärade. Minsta oförrätt i offentligheten får den seismiska nålen att kasta sig ut i stora svängningar.

  Det mesta tycks numera bli oroväckande, bekymmersamt, allvarligt, illavarslande och alarmerande.

  Det offentliga samtalsklimatet fastnar mycket snabbt i en emotionell kvicksand. Även sakpolitiken blir emotionsdriven. Likaså journalistiken, med sina berättartekniska grepp.

  Vi räds emotioner, samtidigt som vi bejakar dem. En mycket ambivalent inställning. Vi lyssnar ständigt med örat mot marken efter minsta socialt buller. Och reagerar på det. Inga ristningar tycks vara för små för att gå under radarn. Twitter och Facebook fungerar även de som förstoringsglas och överkänsliga seismografer.

  Och emotioner slår lagar och regler. Trumfar mer och mer gammal ordning. En slags emotionell ångest breder ut i sig i spåren efter all politisk korrekthet.

  Värdegrunden rister och skakar för minsta flugskit som råkar träffa golvet. Samhället och individer vrider sig som maskar. Går i kramp i egen överkänslighet. Visst är det upprörande…., mycket, mycket upprörande…. Mitt inre rister…. Och skakar…

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Känsligheten och alla ovidkommande aspekter på enkla problem är i symbios med det ökande antalet kvinnliga beslutsfattare och tjänstemän och möjligheten att spela ut alltsammans i likaså kvinnodominerade media, där till och med ministrar sitter och skriver på Facebook och Twitter och på så sätt sidsteppar hela den officiella beslutsgången med i laga ordning gemensamma protokollförda beslut. Det hela ligger på en trotsig trettonårings mentala nivå.

   Gillad av 2 personer

 10. Östrahult skriver:

  Apropå beteende så kom jag att tänka på ett däckbyte häromdagen hos en nysvensk småföretagare som jobbar och sliter och tar betalt på ett korrekt sätt. Han gjorde ett lite större jobb åt mig. Då kommer det in en yngre gammalsvensk man i en stor Audi, han vill bara att firman ska lossa en bult han inte får upp själv, resten ska han göra. Han vankar runt en stund och sedan kommer han mycket påträngande och säger att firman ska avbryta jobbet med min bil och ta sig an hans bil istället. Firman blir bara förbannad vilket är den naturliga reaktionen. Det här är ungefär samma beteende som PEs student från handels visade, vanligt hyfs är en bristvara

  Gillad av 1 person

  • al skriver:

   Vi är ljusår från den tid (1967 för egen del). 20 år som lärare på gymnasieskola. Alla som dyker upp någorlunda regelbundet i skolan ”tar studenten”. Alltifrån högteoretiska utbildningsprogram (program som det numera heter) till särskoleverksamheter ”tar studenten”.

   Gillad av 1 person

 11. Eva Danielsson skriver:

  Att få lära sig att anstränga sig och göra sitt bästa. Att få träna uthållighet. Att få lära sig hantera frustrationer. Att få lära sig att andra kan vara värda att lyssna på. Att få ämnesbetyg varje skoltermin med många små steg som chanser till förbättring. Att få tävla och uppleva hur det är att nå olika sorts placeringar. Att få träna sig i att vänta på belöningar som dessutom bara utdelas om man har förtjänat dem. Att få träna på att vänta. Att få lära sig att det är mödosamt att lära sig och att det välgjorda är viktigt…
  Vi sviker barn och ungdomar om liknande erfarenheter inte ingår som bieffekter och del i fostran och skolgång.
  Okej, jag misstänker att jag är en mossig fossil som inte förstår hur man tar sig fram i denna moderna, postmoderna, tid.
  Jag hittar ut själv.

  Gillad av 8 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Jo, det är sant. Men det är en utbildning som föräldrarna måste ta itu med innan barnen börjar i skolan. Tänk om föräldrar kunde lära sina barn tålamod i stället för tvärtom vilket är en väldigt stor otjänst.

   Gilla

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Du glömde den viktigaste posten i din uppräkning av ”struntanden”. Staten bestämde sig för att strunta i dublinförordningen. Hade man följt det tydliga regelverket hade vi knappt haft en enda asylsökande 2015 (eller före eller efter heller). När staten, dess tjänstemän eller politiker väljer att strunta i lagar och regler så måste detta vara straffbart. Med stränga straff. Det handlar ju om en grov ojämlikhet inför lagen som bör jämställas med bestickning.

  Hur mycket mindre hade inte våra problem varit om dublinförordningen hade tillämpats som tänkt!

  Steven

  Gillad av 10 personer

  • Samson skriver:

   Lika illa i Tyskland.
   Ordföranden i den kriminella polisassociationen, André Schulz, uppskattar att upp till 90 % av alla sexbrott som begås i Tyskland inte representeras av officiell statistik.

   ”Det finns en strikt order från myndigheterna att man inte ska rapportera brott som begås av flyktingar” sa en högt rankad polistjänsteman i Frankfurt till Bild. ”Endast specifika önskemål av representanter från media om sådana händelser ska besvaras.”

   Tysklands problem med sexbrott som begås av migranter förvärras av det överseende lag systemet i vilket gärningsmännen får relativt milda domar, även för allvarliga brott. Individer som grips på grund av sexbrott släpps ofta efter polisförhör. Denna praxis gör att de misstänkta kan fortsätta begå brott i stort sett ostraffat.

   Gilla

 13. Richard skriver:

  ”…ett exempel på att vi numera i Sverige struntar i regler som vi tycker är jobbiga”

  Tala för dig själv. ”Ni” kanske gör det men jag gör det inte. Ni får skärpa er!

  Gillad av 1 person

 14. Aurora skriver:

  Rent logiskt borde ju flertalet fuskantagna studenter falla ur alltefter de inte klarar studierna. Lyckligtvis gör många det. För en del fungerar rasistkortet så snart motgång uppstår. Dock, även här har man klarat att hålla stånd när det visat sig att en del, på b.a. lärarutbildning inte klarar att uttrycka sig på svenska i tal och skrift. Sedan finns ju flum,-och agendapolitiska (inkl journalist- och/eller präst) utbildningarna. Där räcker det ju att tillhöra rasifierad,-eller annan utsatt grupp för att passera igenom.

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Även på Läkar-, Tandläkar- och Civilingenjörsutbildningar är rasistkortet verkningsfullt (och används flitigt).
   Vid uppvisande av kortet skyndar en amanuens snabbt fram och skriver specialarbetet åt den kortvisande kränkta eleven.
   Kränkt p.g.a. att det förväntades att eleven skulle behöva göra jobbet själv.

   Gillad av 1 person

  • Bellkurvan skriver:

   Rent logiskt borde ju flertalet fuskantagna studenter falla ur alltefter de inte klarar studierna. Lyckligtvis gör många det.

   Efter 10-talet terminer vid två av Sveriges ”toppuniversitet” kan jag konstatera att det är mer eller mindre omöjligt att falla bort p.g.a. bristande intelligens, förkunskap eller prestation. Universiteten jagar pinnar och släpper igenom skräp enligt minsta motståndets lag.

   Dessutom: För varje fuskare som antas finns en icke-fuskare som inte får plats (på utbildningen, i det här fallet).

   Glöm aldrig undanträngningseffekten.

   Gillad av 1 person

 15. Aha skriver:

  ”utrymme för en utbildningsreform som gör att man kan gå direkt från lågstadiet till universitetet och spara in på de onödiga mellanstationerna”
  Lite så är det ju – det är mycket lärande som aldrig kommer till användning i yrkeslivet. Dock är det annorlunda för det civila livet. Kunskaper i kristendom blir då användbara. Nyttan av detta är ju försumbar i yrkeslivet.

  När det gäller behov av baskunskaper för de högre studierna torde det variera. De prestigebetonade utbildningarna med efterföljande höga löner och hög status är väl civilingenjörer, läkare, civilekonomer och jurister, kanske också IT-specialister.
  Att fuska sig till en plats som civilingenjör utan att ha intellektuell kapacitet för det torde vara en katastrof.
  Att fuska sig till en plats som civilingenjör och vara smart torde också vara mycket svårt då studierna till valda delar bygger på inhämtade kunskaper i matematik, fysik och kemi.

  Jurist blir man väl utan av behov av baskunskaper. Här kan alltså den smarte men late uppnå framgång. Likaså för läkare och IT-specialist, väl. Nog så även för civilekonomen.

  Frågan blir om det är möjligt att fuska sig till högskoleprovet och vara dum och ändå lyckas ta en examen. Det är verkligen inte bra.

  Kan man vara en högskolefuskande och dum läkare som avskilt på vårdcentralen år ut och år in utdelar stokastiska diagnoser?

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Att man kan vara en fuskande och dum (mot det Svenska sjukvårdssystemet) läkare bevisas genom denna berättelse:

   Ayad Majeed Alwindawe och Fadil Sayfulla Muhsin på Angered Care bokade systematiskt mängder med återbesök med asylsökande för åkommor som trötthet och huvudvärk. För varje patientbesök fick man tusenlappar från Västra Götalandsregionen. Sammanlagt har vårdcentralen dragit in över fem miljoner kronor om året bara på asylsökande.

   En läkare har haft tusen patientbesök i månaden, vilket är dubbelt så mycket som den övre gräns som Läkarförbundet är rimlig. Vittnesmål från en anställd, Mojgan Khosravani, finns också om att någon undersökning och behandling sällan förekom. I stället fick patienten ofta bara frågan om denne ville ha en sjukintyg.

   Angered Care har också satt i system att värva anhöriga till patienter som nya patienter. SVT berättar om en asylsökande mamma som ledsagade sin son till vårdcentralen för att denne hade snuva. Hon blev då själv inskriven som patient med ett besök där hon sades lida av trötthet på grund av mens. Vårdcentralen kunde därmed kvittera ut ersättning för dubbla läkarbesök.

   Statsminister Stefan Löfven säger att det är inget att oroa sig över, det kommer att bli vinst på lite sikt.

   Gillad av 1 person

   • Björn G skriver:

    Antalet vårdbesök motsvarar en patient var 13:e minut i tio timmar, utan någon som helst rast och det är även intressant är att patienternas besök på vårdcentralen motsvarar 16,5 besök per år mot det normala ett (1) besök om året.

    Västra Götalandsregionen kräver att Vårdcentralen ska betala tillbaka 21 miljoner kronor, men av någon konstig anledning är ägaren/läkaren liksom pengarna försvunna!

    Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   På universiteten finns även studenter ”med särskilda behov”. Dessa kan t ex få hemtentamen, enklare inlämningsuppgifter istället genomförda för grupparbeten osv. Finns t ex ekonomstudenter med dyskalkyli och juridikstudenter med dyslexi. Det kan naturligtvis bli bra yrkesmän även av dessa, men de är nog inte förstahandsvalet om man hade tillämpat motsvarande ”mönstringen” när universitetsplatserna skulle fördelas.

   Gillad av 1 person

 16. Egon skriver:

  ”Om en lärare underkänner en student i en tenta kan studenten göra omtentor tills läraren ger godkänt av ren utmattning. Jag överdriver lite, men inte så farligt.”

  Nej, du överdriver inte alls. Jag har varit med om att studenter på läkarutbildningen tenterat över 20 gånger, för att till slut bli godkända. Och dessutom får dessa svaga studenter särskilt stöd för att klara utbildningen. Bit i det: Du kan riskera att bli ”behandlad” av en ”läkare” som behövt stödundervisning för att få sin examen”

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Vi har ibland diskuterat fenomenet med dessa studenter som kommer oförberedda till tentamen.

   En tanke har varit, att ordinarie kurs erbjuder tentamen och omtentamen. Den som vill tentera utöver detta borde få betala en avgift för nöjet. Antar att t ex 200-300 kr skulle motivera studenten att förbereda sig maximalt.

   Gilla

 17. En annan fd moderat skriver:

  ”Ständig dialog…litar på att [myndighet] vidtar åtgärder” etc är ju det skarpaste en minister kan säga i vår konstitutionella ordning om den vill undkomma anklagelser om ministerstyre. Det trodde jag Patrik Engellau visste.

  Gilla

 18. Ulf Hörberg skriver:

  På grund av den framgångsrika pedagogiska forskningen har undervisningen blivit så effektiv att alla, oavsett begåvning och förkunskaper, kommer att klara all sorts utbildning med glans oavsett om det gäller neurokirurgi, mikrobiologi eller lokförare. Och förresten, behövs verkligen utbildning längre nu när det finns google. Universitet och högskolor anses av många vara en feodal kvarleva. Och glöm inte Orwells ord från 1984: ”Okunnighet är styrka”

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Jag förstår ironin, men vill ändå här påminna om att god pedagogik naturligtvis är bättre än dålig, men det är det tunga och tidsödande tragglet med att läsa in och förstå ett ämne som gör att det fastnar i minnet och inte försvinner minuterna efter att tentan är inlämnad. Det kan alltså vara god pedagogik från en föreläsare att vara svårtydd och inte ge alla detaljer. De som ändå tar sig igenom kursen har verkligen lärt sig något som de minns och kan tillämpa och utveckla.

   Gilla

 19. uppstigersolen skriver:

  En enklare lösning för att hitta fuskarna är ju att stämma av resultatet på högskoleprovet mot de resultat alla uppnått i skolan. Större avvikelse, inkallad till nytt prov i särskild lokal där rejäl koll av de som genomför provet görs.
  Det handlar ju trots allt troligen bara om några hundra som fuskar.

  Gilla

 20. Richard skriver:

  Jag är ju själv ingen ung student men jag har erfarenhet av att redaktören kan vara otydlig i sin kommunikation. Det kanske var det som hände den unga civilekonomen. Hon kanske inte förstod att det var ändringar du absolut ville ha införda, Patrik.

  Jag har även varit med om att redaktören kan vara ovillig att upprätthålla kommunikationen tills skribenten förstår vad redaktören önskar. Jag tror att detta beror på en vana av snabba beslutsprocesser och att ha många bollar i luften hos redaktören. Men det är ovant för den som, av nödvändighet, lever ett mer stillsamt liv vilket är min belägenhet.

  Gilla

  • Richard skriver:

   Aha, men om redaktören trodde att min attityd var som den unga civilekonomens kan jag förstå en viss irritation, vilket kan ha föranlett den avbrutna kommunikationen. I så fall missbedömde redaktören. Det hela berodde på ett missförstånd: Jag var inte alls ovillig att införa ändringarna – jag förstod bara inte att det var ett starkt önskemål.

   Gilla

   • Richard skriver:

    Att jag sedan anser att jag tänker korrekt och noggrant och därför kan verka arrogant kanske inte gjorde saken bättre.

    Gilla

 21. Kjell Jegefors skriver:

  Det viktigaste i dagens text är kanske inte de olika exemplen på oärlighet och att allt går att köpa för pengar – inte bara status – utan även högre utbildning.Det farligaste är att detta beteende i stort sett accepteras av samhället även om det verbalt ofta uttrycks som oacceptabelt av våra ledande politiker. Denna värderingsglidning som sker inom olika håll i samhället till en accepterad oärlighet, oetiskhet och brist på moralisk styrka är ett av de stora hoten i dagens samhälle. Kan vi få stopp på denna utveckling? Hur ska vi få ledande politiker och andra samhällsmedborgare med medialt inflytanden, inkl sociala medier, att våga visa moralisk hederlighet och styrka så att nuvarande utveckling motverkas och stoppas. Det gäller moral och inte lagstiftning – den har vi tillräckligt av.

  Gillad av 2 personer

 22. Gustav Hjelm skriver:

  Det egentliga problemet är att vi har betygsintagning med ”rangordning” och kvotering till våra högskoleutbildningar.
  Detta leder i sin tur till ett desperat behov hos många presumtiva studenter att kompensera ett otillräckliga betyg med ett högskoleprov, bara för att få en chans att bli ”inkvoterat” på en linje.
  Detta är anledningen är till provet bli livsavgörande för många, samtidigt som det skapar ett enormt incitament att fuska till sig en ”tvåa”.

  I många europeiska länder har man istället platsgaranti till alla universitetsutbildningar (med få undantag, det görs t.ex. ”anlagstester” till läkar-, lärare-, arkitekt-, musik- och konstutbildningar).
  I dessa länder räcker det alltså med en godkänd gymnasieexamen på rätt nivå. Det betyder att du garanterat kommer in, även om du enbart har ”E” i snittbetyg . ”Är man godkänt så är man det”, resonerar de där nere.
  Saknar man ett betyg kan man dock alltid ”tenta in” (motsvarande högskoleprov) där ”godkänt” ger en garanterad utbildningsplats.
  Sedan är det upp till studenten att visa att man klarar universitetsutbildningen. Även om det inte är många, slutar såklart en del efter första året. Ingen klagar dock att de inte fick en chans.

  Sverige ligger här i en egen liga med en i princip godtycklig och brutal gallringsprocess till i princip alla attraktiva utbildningar som gör studenter anställningsbara efter examen.
  Samtidigt slår man sig för bröstet och galdrar ”Alla människors lika värde” enligt den sakrala Värdegrunden™.

  Lägg sedan till mardrömmen att få tag på ett studentboende i Sverige. Glöm heller inte bort ”genusifieringen” och ”postmoderniseringen” som i allt högre grad förpestar varenda institution och utbildning.
  Konstigt att kandidater vill investera tid och pengar för studier i Sverige över huvud taget.

  Gilla

  • En annan fd moderat skriver:

   Vilka länder tänker på du på då? Det enda jag kan komma på som är i närheten av vad du beskriver är Frankrike, och då bara till de vanliga lågprestige-universitetet. Till elituniversiteten (”grandes écoles”) är det mycket hög konkurrens, till den grad att studentexamen inte räcker, utan det krävs år på förberedelseskolor.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Förr i världen tog en av tjugo studentexamen. Lika hård är denna examen än i denna dag i Österrike. En av tjugo tar sig hela vägen. Det är brutal utgallring hela vägen fram. I en skola med åtta klasser i första årskursen finns kanske tre i den åttonde och sista. Har man en enda femma i ett huvudämne får man antingen gå om hela året, tentera ämnet på sommaren eller byta till en lättare skola. Jag tror inte att fler än fem promille, en av två hundra, av svenska gymnasister skulle klara av ens slutexamen.

   Tror f-n att den som har en sådan studentexamen har en fix plats på vilket universitet som helst i världen.

   Gilla

 23. Christer L skriver:

  ”… alla är dödsförskräckta för resoluta beslut och vid behov bruk av hårdhandskar (utom ifall det gäller att brännmärka rasister, brunråttor och vita män).”

  Konfliktlinjen i ”ideologiska” termer: dödsförskräckta 87% mot hårdhandskarna 13% i förra valet.

  Det gäller fobin för hårdhandskarna. Fascism, säger de med mjuka handskar, löser inga problem utan skapar nya och värre. Mot hårdhandskarna står idén om fredlighet och förhandling, som FN påbjudit, som Olof Palme sannolikt dog för (gå på bio utan livvakt!?), och som själva Gustav VI Adolf i alla sina dar praktiserade.

  Men den är ingen vardagslunk, denna fredlighet, den är i samklang med många religioners innersta budskap. Det gäller tron, kärleken. Därför har den hackats av globalisterna, som ett effektivt kamouflage. En invasion är i full gång, de duktiga idioterna står handfallna och grodan kokar i sin gryta.

  SvD idag om Tyskland: tvåhundra afrikaner, ”notoriska bråkstakar”, betvingade polisen. Språket som mjukisarna föredrar: bråk och stök, ensam galning, de flyr från död och förföljelse, svåra socioekonomiska förhållanden, ensamkommande barn etc. Det är bedrägeri och självbedrägeri som handlar om tusentals förstörda eller förlorade liv årligen och tusentals miljarder kronor.

  Men nu har Löfven börjat ”erkänna” att ”vi har tagit emot för många flyktingar” och ”Sveriges restriktiva flyktingpolitik ska ligga fast tills EU infört en gemensam politik”. – Så 87%, ta det lugnt!

  Gillad av 1 person

 24. cmmk10 skriver:

  ”Om en lärare underkänner en student i en tenta kan studenten göra omtentor tills läraren ger godkänt av ren utmattning. Jag överdriver lite, men inte så farligt.”

  Överdriften är så liten, att den knappt förtjänas att noteras. 😉

  ”Jo, därom kan jag ge besked, Om herrn så vill, ty jag var med.”

  Gilla

 25. Åse skriver:

  När biblioteket på Ekerö beslutade att inte köpa in en bok som de menade stred mot demokratiska principer drabbades de av en hatstorm. Arbetsgivaren Ekerö kommun gav vika för stormen och köpte trots allt in boken – då fick bibliotekarien Nina Sundberg nog och sa upp sig.”
  https://samtiden.nu/2018/05/pressfrihetens-dag-ii-kritik-av-vanstern-blir-hat-debatt-blir-brak/

  En bibliotekarie som handskas med skattemedel anser sig kunna censurera litteratur som hon inte gillar är i sig häpnadsväckande. Att boken i fråga dessutom var en storsäljare som länge låg etta på bokförsäljningslistorna och blev recenserad i alla stora medier, gör bibliotekariens agerande än mer tvivelaktigt.
  Men det tycker inte journalisterna på Sveriges Radio. De väljer att vinkla biblioteksbesökarnas krav på att få tillgång till boken som ”hat” och ”bråk”.

  Gillad av 1 person

 26. al skriver:

  Det kanske står någonstans i kommentarsfältet redan, men som f d gymnasielärare med 20 års erfarenhet av undervisning tror jag (och vid diskussioner med kolleger) att betygen som idag ligger till grund för högskolestudier inte fungerar. Allmänna inträdesprov till dessa studier vore det enda rätta.

  Gillad av 2 personer

 27. Ingalill Sansoni skriver:

  Egentligen,känner jag att yttra sig alls om tillståndet i Sverige,
  Är menings löst,men avser ändå att ,gå på SD s ,vår tal av JÅ,
  Bättre än ingenting enligt mig själv!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.