Etablissemanget har alltid rätt

Mohamed Omar

Vi lever i den bästa av världar. Tvivlar du på det har du förmodligen utsatts för påverkansoperationer från Kreml. Lita på den gode Fridolin när han säger att allt är lugnt och låt inte troll och näthatare så splittring med sina fejk news. S:et i SVT står för Sanning.

Ungefär så skulle man kunna sammanfatta etablissemangets budskap idag – politiskt korrekt panglossianism. Filosofen Pangloss framträder för första gången i Voltaires roman Candide från 1759. Pangloss är den unge naive Candides (ordet betyder ”troskyldig”) lärare. Hans budskap är att vi lever i den bästa av världar.

Pangloss är grekiska och betyder ”många ord”. Orden är allt, verkligheten ingenting. Det var inte länge sen som etablissemangsmedierna visade bilder på vuxna men med skägg, men skrev ”flyktingbarn” i rubrikerna. Lita inte på dina sinnen, lita på Pangloss lära!

Romanen Candida Olsson (2014) av signaturen Arvid Klegg är något så ovanligt som en satir skriven från höger. Den handlar om en samtida, svensk och kvinnlig version av Candide vid namn Candida Olsson. Hon tror på etablissemanget och särskilt på sin lärare Bengt Pangloss. Hon lever i den bästa av världar och inget kan rucka på denna övertygelse vad som än händer.

I förordet skriver Klegg att romanen blev läst och omtalad på sin tid på grund av sin ”giftiga kritik mot ’det rådande’ (alltså det som var politiskt korrekt på den tiden), inte minst den korrumperade och bigotta katolska kyrkan”.

Man kan tillägga att även Voltaire skrev under pseudonym: Docteur Ralph. Då som nu kunde det vara känsligt att framträda under eget namn.

Candida Olsson föds i en medelklassfamilj i huvudstaden och får lära sig att mångfald berikar, att det svenska är tråkigt och att islam betyder fred. Av sin lärare Bengt Pangloss får hon så klart lära sig att Sverige är bäst, men ändå inte bättre än andra, för alla människor är lika mycket värda.

Detta Sveriges förändras i rask takt av massinvandringen och islamiseringen. Men Candida Olsson avfärdar eller bortförklarar varje steg i denna förändring tills landet slutligen förvandlats till Kalifatet Norden. Och innan dess har den svenska flaggan tagits bort:

”När det sedan stod klart för vanligt folk att det faktiskt var ett kristet kors på flaggan, togs den självklart bort. Alla muslimer blev kollektivt kränkta. Det var en otäck skamfläck. Ingen hade berättat för dem när de aningslöst kom till Sverige att det var ett vidrigt kors på flaggan, samma blodiga kors som korsfararna hade haft på sina ryggar när de mördade och slaktade miljoner oskyldiga muslimer i Palestina på medeltiden.”

Candida är så övertygad av etablissemangets panglossianska mantra om att ”mångkultur berikar” att inte ens självupplevda gruppvåldtäkter kan få henne att vakna ur hypnosen:

”Själv hade hon blivit gruppvåldtagen flera gånger och minsann hade hon inte för den sakens skull fastnat i något stereotypt rasisttänkande, enär männen bara tog ut sin rättmätiga vrede på en representant från det före detta vita herrefolket som förslavat deras förfäder. I båda fall som Candida själv hade upplevt hade det rört sig om trevliga unga män som var utestängda från arbetsmarknaden på grund av strukturell rasism.”

När Kalifatet Norden upprättats och Sverige utplånats sätts Candida på en buss för att skickas till ett läger för gammelsvenskar. Men inte ens på då vill hon se verkligheten som den är:

”Här och där längs vägrenen stod det grupper med trevliga nysvenskar som intresserat följde deras resa. En del skämtsamma gjorde fuck you-tecknet eller vände sig om och visade dem rumpan.”

I Voltairs roman smittas Pangloss av syfilis och tappar nästippen, och blir sen galärslav. I Kleggs roman får Bengt Pangloss fingrarna avhuggna:

”Han hade inga fingrar kvar på högerhanden efter att han förhörts angående inblandning i främlingsfientlig hatverksamhet av de humana och plikttrogna säkerhetspoliserna.”

Och sitt vänstra öga blir han av med:

”Pangloss vänstra öga hade krossats av uppretade antifascister som provocerats av hans arroganta svenska uttal som vittnade om en total brist på respekt för landets nya invånare.”

Där slutar de alltså, Candida och hennes lärare Bangt Pangloss – i ett läger för de sista gammelsvenskarna. Men de anstränger sig ändå för att upprätthålla skenet av att etablissemanget hade rätt. Ja, vi lever i den bästa av världar och allt annat är fejk news och psy-ops från Kreml.

”Allt hänger samman i denna den bästa av världar. Ty om vi inte för vår osjälviska internationalism avstått från vårt gamla fosterland hade vi inte hamnat i detta trevliga läger och suttit här och ätit syltad näver och smarriga rönnbär.”

”- Det är väl talat, sa Candida Olsson, men vi måste odla vår trädgård.”

Trädgården är verkligheten. Det verkar ändå som om Candida till sist, när allt är förlorat, så smått börjat börjat tvivla på etablissemangets panglossianism, dess många floskler och slogans, och vill vända sig till det som är på riktigt.

Kleggs roman är genomlyst av samma snärtiga satiriska ton och språkliga glädje som förlagan av Voltaire, och trots att den är skriven för fyra år sedan känns den fortfarande helt aktuell. Fler borde upptäcka den.

34 reaktioner på ”Etablissemanget har alltid rätt

 1. Lilla fröken PK skriver:

  PK-kollektivet har en karta, som tyvärr är vitt skild från den faktiska, fysiska terrängen. De märker inte att de trampar allt djupare ner i kvicksanden pga att kartan visar fast mark. De har både skygglappar och öronproppar, så de är också döva och blinda för alla varningar. Tragiskt.

  Gillad av 4 personer

 2. Jvk skriver:

  Hm, för mig är verklighetens satir allt vad jag mäktar med, den behöver inte grällare färger, för att måla med grälla färger så skall man vara mästare, som Gauguin (tips förde i södra Sverige: Gauguin hade en dansk fru så Glyptoteket i Köpenhamn har en stor samling målningar och andra konstverk). Höger-litteratur säljer väl maximalt 1000 kopior? Däremot så säljer ju vänster-böcker (vill ej kalla det litteratur) stora upplagor, den vidriga Läckberg och Guillou och liknande fyller bokhandeln. Jag undviker som regel all samtida svensk litteratur och konst, film likaså, jag tycker det är skit alltihop, att gå i bokhandeln är oftast urtråkigt, jag brukar komma hem med en Jack Reacher.

  Gillad av 6 personer

  • Jvk skriver:

   Jag tror om man skall nå en större publik med minste högerperspektiv så är det bättre att väva in det, det blir övertydligt, det är bara vänstern och pk-ister som är så dumma att de vill ha saker skrivna på näsan. Till och med omslagen på dessa dissidentböcker andas att det bara är ett debattinlägg.

   Hellre då:

   WHEN the wind works against us in the dark,
   And pelts with snow
   The lower chamber window on the east,
   And whispers with a sort of stifled bark,
   The beast,
   ‘Come out! Come out!’–
   It costs no inward struggle not to go,
   Ah, no!
   I count our strength,
   Two and a child,
   Those of us not asleep subdued to mark
   How the cold creeps as the fire dies at length,–
   How drifts are piled,
   Dooryard and road ungraded,
   Till even the comforting barn grows far away,
   And my heart owns a doubt
   Whether ‘tis in us to arise with day
   And save ourselves unaided.

   Gillad av 1 person

   • Anders L. skriver:

    Mor skulle nog uppskatta när Jack Reacher beskriver hur man knäpper presidenten med en Barrett 50 från 2500 meters håll.

    Gilla

 3. Kent Forssgren skriver:

  Onekligen en välskriven och vass satir.
  Men vi behöver inte läsa boken,
  vi ser och hör aktörerna runt omkring oss – varje dag.

  Slutet närmar sig raskt – om etablissemanget får bestämma.
  Om jag får bestämma – så ber vi Kreml om assistans mot Kalifatet.

  Gillad av 1 person

 4. Aha skriver:

  Sverigebilden, den goda, måste upprätthållas. Etablessimanget har gjort ”all in” på att mångkulturen berikar, att den är bättre än den gamla monokulturen. Alltså gäller det, när man inte är så kinkig med moralen, att vidmakthålla en överdrivet ljus bild av Sverige. Vill minnas att etablissemanget t.o.m. beställde en rapport av journalistprofessor Jesper Strömbäck för att visa att Sverige minsan inte är så dåligt som kritikerna låter påskina. Det är en del av panglossianismen. Ett annat sätt är floskeln och tillika halmgubben att beskylla kritikerna för att överdriva om landets dåliga tillstånd, att man pratar om systemkollaps, vilket belyses av Reinfeldts svammel om julen; hur gick det? Inte brann väl julgranen? (Märkligt vad snett den mannen kan trampa.)

  Etablissemanget agerar alltså mot verkligheten och då uppstår det rätteligen en punkt när det inte längre går att upprätthålla skenet. Blir det om tio år när utanförskapet är en miljon i gettoliknande förorter? När grova brottsligheten blivit vardag? När Islam är allenarådande i förorterna? När välfärden upplevs för tunn? När vårdköerna är värre än någonsin? När hälften av de äldre inte kommer in på äldreboenden? När skolan havererat i förorterna? När korruptionen bitit sig fast i myndighetsSverige?

  Tills svaren blir för plågsamma kommer panglossianismen att frodas. Ta bara Rapportreportaget om den där muslimska kvinnan som efter ca tio år fick arbete som trappstäderska i sitt bostadsområde. Den adekvata nyheten hade naturligtvis varit att redovisa hur många muslimska kvinnor som inte jobbar.

  Public service är panglossister utan att veta om det.

  Gillad av 4 personer

  • Vax skriver:

   Problemet ligger i att vår ledning inte är lojal mot oss utan mest mot sig själva och mot den grupp de egentligen representerar, etablissemanget, de som sitter på pengar och har inflytande i världen. Sverige styrs idag med en gruppmoral som innebär ”allas lika värde”, det vill säga vi svenskar har inte längre en särställning, i princip framför vem som helst i världen. Paradoxalt nog så innebär detta den ultimata egoismen. Allas lika värde innebär att mina intressen inte längre skyddas av min egen grupp och jag måste alltså klara mig själv i en allas kamp mot alla. För dem som inte lyckas bra av svenskarna, ja sorry. Alltså: Vi är betingade, evolutionärt skapade, att vara lojala mot en ledning som inte bryr sig om svenskarna som grupp.
   https://morklaggning.files.wordpress.com/2017/05/att-forsta-sin-samtid-ii.pdf

   Gillad av 1 person

 5. Alexander Zetterberg skriver:

  Skulle vara spännande att läsa, finns väl knappast på biblioteken. Hittar flera artiklar om den på nätet men den finns inte på Bokus, Adlibris, Bokbörsen eller antikvariat.net. Är det någon som vet var man kan få tag på den?

  Gilla

 6. Aurora skriver:

  När man läser vad MO skriver förstår man varför författare, som skriver sanningen till folket, blir de första att förbjudas när de totalitära krafterna tar över. Vi är på god väg i Sverige. Vi har ju Nätfranskare nu och Google och Youtube har accepterat censurkrav. De som inte accepterar hotas av böter eller lagstiftaren. Och fortfarande ser man naiva pensionärer som sitter och dricker kaffe på ålderdomshemmet med besökande Löfven (och co) när han blåljuger och lurar dem för att få deras röster; i val efter val.

  Gillad av 1 person

  • urkweb skriver:

   Tror den är slut, men jag skickade en länk till Det Goda Samhället till författaren ifall han missat att hans bok är omskriven här. Den är mycket läsvärd, särskilt om man råkar ha lite sjuk humor 🙂

   Gillad av 1 person

 7. Hovs_hällar skriver:

  Ja, en pessimistisk text.
  Själv har jag just skaffat en helt annan bok, en satirisk berättelse med titeln ”Den snillrike riddaren don Quijote av la Mancha”.

  Har läst en ungdomsversion av boken för en väldig massa år sedan men detta är en fullständig version på 900 sidor, översatt av Jens Nordenhök.

  Som väl alla vet, så visar berättelsen hur livet kan te sig för den som envisas med att inte leva i verkligheten, utan just inrättar sig efter en idealiserad drömvärld.

  Då kan till exempel väderkvarnar förvandlas till jättar.
  Och i dagens Sverige är det fullt av figurer liknande denna riddare av den sorgliga skepnaden, som irrar omkring och påstår att de styr landet. (Ex-vis har vi en pajasliknande person som sa sig kunna ”fixa skolan på 100 dagar”)

  Men vi ska i kommande val ta dem ur den villfarelsen, och förpassa dem dit de hör hemma.

  Gillad av 2 personer

 8. Michael Wulf skriver:

  Die Partei, die Partei
  Die hat immer recht
  Genossen es bleibt dabei

  Denn wer für das Recht kämpft,
  hat immer recht

  Gegen Lüge und Ausbeuterei.

  Wer das Leben beleidigt,
  Ist dumm oder schlecht,
  Wer die Menschheit verteidigt,
  Hat immer recht.

  Denn aus Palme’schem Geist
  Wächst von Löfven geschweißt

  Die Partei! Die Partei! Die Partei!

  Gillad av 4 personer

 9. Knasen skriver:

  Det som kännetecknar etablissemanget är ett skara ytterst osäkra människor. De är rädda att förlora sina jobb, för att någon ska hamna utanför eller bli kränkt.
  Och eftersom de flesta inom media sympatiserar med v, mp och fi så verkar de på något sätt tro att de kan rädda världen och att det är Sveriges ansvar.
  Ta te x Margot Wallström som verkar tro att hon är den nya Palme. Faktumet är att hon är lite korkad och det vill inte säga lite.
  Under första maj i STHLM bestod uppskattningsvis hälften i demonstrationståget av folk med utländsk bakgrund. Sossarna har därmed blivit uteslutande ett parti för dessa människor. https://nyheter24.se/nyheter/politik/847818-partierna-utlandsk-bakgrund-fick-rosta

  Gillad av 5 personer

 10. Förklara - någon...! skriver:

  Det är ganska avslöjande att värdegrund alltid omtalas i singularis. Som något redan givet.
  Något som tycks vara hugget i sten. Aldrig talas det i pluralform, om olika värdegrunder, trots att kulturell mångfald handlar om just detta.

  Men om nu värdegrunden bara finns i en enda upplaga, varför sjunger man då, samtidigt, mångkulturens lovsång?

  Är man ute efter att endast den svenska värdegrunden är uthålligt giltig, och att alla övriga, i någon slags postkolonial anda, skall assimileras in i det svenska, även om det råkar ta sin tid? Och under tiden sjunger vi toleransens lovsång?

  Jag begriper inte heller hur den omtalade och utsagda kulturberikningen skall gå till? Är det som vid köp av plockgodis? Man plockar och väljer ut det goda och smakfulla, samtidigt som man ratar det mer sura och svårsmälta? Eller skall man koka ihop alla karameller, kanske i Gränna, till en enda stor superkaramell? Så får smak, färg, form och konsistens bli vad den råkar bli? En något förändrad men ändock gemensam värdegrund för alla att smaka på? Något nytt, men ändå gemensamt?

  Värdegrunden i svensk tappning tycks i mina ögon bestå av en outredd härva av anomalier, med inbyggda självmotsägelse. Man väljer singularis, men flaggar febrilt för pluralis. Eller en ny gemensam stor karamell?

  Kan någon mer politiskt korrekt insatt förklara denna ambivalens – förklara ”den korrekta värdegrunden”, där den svenska flyter i ett hav, omgiven av kulturell olikhet och mångfald. Ungefär som en av flyktingbåtarna gör på Medelhavet.

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Jag föreslår två delförklaringar: medialogik + kartprojektion. Den första innebär att t ex ”human”, ”god”, ”rättvis”, ”jämlik” måste definieras enligt exakt samma principer som styr medias nyhetsvärdering och praktik. Det individuella, söta, rörande, mediasexiga, närliggande, formatanpassade övertrumfar alltid det generella, gamla, långsiktiga osv, oavsett hur samhällsviktigt det senare är. Medias logik och praktik innebär också att deras eget och följarnas agerande aldrig behöver vara logiskt över tiden eller i sina konsekvenser t ex för rättssystemet. Media kan aldrig avkrävas eget ansvar eller socialt samvete, inte ens de media som medborgarna bekostar. Värdegrunden = medias säregna, självskapade, obligatoriska logik.

   Den andra delförklaringen kan illustreras geometriskt. Journalister, säljare, politiker osv som appellerar till en bred publik väljer enklast möjliga förklaringsmodeller. Då är en plan projektionsyta mycket hanterligare än famlande beskrivningar av en mångdimensionell verklighet. Dagens politik karakteriseras ofta med ”plana” ord: fasad, kuliss, karta, yta, Sverigebilden. Men om vi plattar ut skalet av en halv appelsin, så spricker det. Diskontinuitet uppstår, en plan avbild kan inte vara både ”logiskt sammanhängande” och verklighetstrogen. (Om vi å andra sidan formar ett ark till ett halvklot, så uppstår veck. Symboliskt tolkat är det som om delar av verkligheten gömmer sig för den som utgår från en tvådimensionell modell, ett linjärt tänkande).

   Gilla

 11. MP skriver:

  Läst på Nya ”Tider Sveriges länsstyrelser har av regeringen fått i uppdrag att sammanställa rapporter för hur det stora antalet asylsökande och nyanlända har påverkat kommunernas och landstingens verksamheter. Det rapporterar SVT Nyheter. Rapporten från Blekinge är allt annat än munter.

  Att hitta tak över huvudet till alla som kommer är svårt, och skolorna brottas med problem att hitta såväl tillräckligt med lokaler som lärare. Också vården och tandvården har det mycket ansträngt.
  Även habiliteringen får svårigheter när man måste hantera skador som personalen inte är vana vid att hantera såsom krigsskador.

  Som om det inte vore nog med att vård, skola och omsorg belastas hårt av de ”nya svenskarna” upplever även socialtjänsten problem med droger bland de ensamkommande. Drogproblematiken uppges nämligen vara större i denna grupp än bland svenska ungdomar.”

  Äldre missbrukare blanda våra barn, vad får det för konsekvenser? Utvecklingen är skrämmande.

  Gillad av 1 person

 12. Elvin skriver:

  För som av en händelse så sker detta regn av välfärdslöften nästan exakt samtidigt som det inte längre går att lämna några nya förslag till omröstning INNAN valet.

  Lika plötsligt får vi veta att DÖ-överenskommelsen fortfarande gäller, fast i en annan form. För om Alliansen inte får regeringsmakten .. och det får de inte .. så kommer Moderaterna lydigt och snällt följa med Centern och Annie Lööf och bli stödpartier till Socialdemokraterna när det gäller integrations- och migrationspolitiken?

  Vilken regering vill vi ha om, eller när, det sveper ytterligare en flyktingvåg över Europa? En DÖ-regering som behöver minst ett halvår av förhandlingar innan de ens är i närheten av det beslut som måste fattas genast?

  http://anybodys-place.blogspot.se/2018/04/

  Gillad av 1 person

 13. Mangan skriver:

  Som filosofiskt intresserad kan jag ange Leibniz argument som är påfallande simplistiskt. Betänk att Leibniz var samtida och jämbördig med Newton. T ex en funktions förstaderivata har den Newtonska symbolen y’ medan dx/dy är den Leibnizka.

  Leibniz såg det som så att eftersom gud existerar och är god och allsmäktig så är världen det bästa som någonsin kan existera. Finns det något bättre så är gud antingen inte allsmäktig eller inte god vilket bröt mot förantagandena.

  Trots en sådan smarthet framfördes trots allt inte att det kanske inte existerar en gud överhuvudtaget. Fast på den tiden kunde man råka illa ut av kätterska påståenden. Precis eller om vi tar bort de kroppsliga straffen (eller kanske inte då vi nyss såg en youtubare som vilke testa det vänsterpolitiska vattnet för oliktänkande blev slagen blodig av flertalet angripare. Det kunde slutat mycket värre än ett jack i pannan.

  Gilla

 14. olle reimers skriver:

  Låt mig viisa exakt hur en sådan här värdegrundssnubbe tänker. Han är lärare och skribent på Dick Sundevall:s Magasinet Paragraf. När man tar del av hans sätt att argumentera inser man att han och hans gelikar inte är mottagliga för några som helst argument som har med Sverige, vad Sverige är, har varit eller står för o.s.v. att göra. Han är enbart besatt av tanken att vara ”god” på PK-sättet- Aprés nous le deluge!

  https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=wm#search/nyhetsbrev%40magasinetparagraf.se/16165451ebf54097

  Gilla

 15. ericr45 skriver:

  Denna Candida Olsson finns redan.
  Har i ”godkända massmedia” läst om två fall där kvinnor blivit ”nyberikade” och de har då oroat sig inför eventuell polisanmälan då dessa våldtäktsmän därvid kunde bli utvisade om de fälldes.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.