Gästskribent John Gustavsson: Vi måste skydda byråkraterna

Alla kan nog hålla med om att integrationen har misslyckats i Sverige, och att även om en stor del av ansvaret ligger på politikerna, så ligger ändå en hel del ansvar på tjänstemännen som på olika sätt jobbar med invandrare – byråkraterna. Jag talar om allt ifrån nämndemännen som dömer invandrade brottslingar till låga straff till åklagarna som vägrar yrka på utvisning och socialsekreterarna som ser mellan fingrarna när barn och kvinnor i invandrade familjer misshandlas. Dessa byråkrater är värdelösa, och just därför måste de skyddas.

För att förstå varför vi måste skydda byråkraterna, så måste man förstå varför de inte gör sina jobb. Varför vågar de inte säga ifrån till invandrarna?

I vissa fall är det säkert av ideologiska skäl, men för de flesta tror jag att en annan förklaring är viktigare: De som jobbar med invandrare är i allra högsta grad medvetna om hur våldsamma dessa är, och hur lite de bryr sig om att följa de lagar och sociala regler vi svenskar generellt sett följer slaviskt. Och de är väl medvetna om att dessa människor har tjänstemännens för- och efternamn, vet var de arbetar, och med en enkel internetsökning kan ta reda på var de bor.

När en svensk nekas hjälp av socialtjänsten eller försäkringskassan så går han hem och knyter näven i fickan. Möjligen lämnar han ett argt meddelande på telefonsvararen, eller skriver en insändare till lokaltidningen. Vissa invandrargrupper har tyvärr en tendens att ta till lite mer drastiska metoder för att uttrycka sitt missnöje.

Så om du är socialsekreterare och en invandrare kommer in och ber om bidrag för att kunna köpa en burka åt hans dotter så att hon inte blir en ”svensk slyna”, vad gör du? Ber du honom dra åt skogen, väl medveten om att han och hans kompisar mycket väl kan leta upp dig och din familj och misshandla er? Eller ser du mellan fingrarna och bifaller?

Samma sak med (främst) kvinnliga lärare och anställda på HVB-hem och flyktingförläggningar. Kallar du på polis när du ser ett gäng antasta en tonårstjej? Du skulle säkert vilja det, men då är risken överhängande att du eller din dotter blir nästa offer.

Även de som jobbar inom rättssystemet har detta hot hängandes över sig. Åklagarna kan yrka på långa fängelsestraff följda av utvisning, men deras namn finns i domsluten som ju är offentliga handlingar. Varje åklagare lär ha i bakhuvudet att brottslingen mycket väl kan ha vänner som är villiga att hämnas om han får ett hårt straff.

Det är lätt att säga att de här personerna borde göra sin plikt ändå, men i praktiken fungerar det inte så. Socialsekreterare, och andra som jobbar med invandrare, är inte yrkessoldater. När de valde yrket så hade de ingen aning om, och kunde inte haft någon aning om, att de skulle behöva riskera livet som en del av jobbet.

På senare tid har man diskuterat införandet av en ”språkplikt”, som skulle innebära att invandrare som inte talar svenska eller går på SFI tappar rätten till bidrag. Vad få tänker på är att det faller på socialsekreterarna att faktiskt sitta där, öga mot öga med invandrarna i fråga, och berätta att Sverige inte längre tänker försörja dem. Kommer de att göra det eller helt enkelt vägra följa order? I flera fall tror jag att det blir det sistnämnda. Risken för deras egna liv och hälsa är helt enkelt för stor.

På samma sätt kan vi införa obligatorisk utvisning av alla sexualbrottslingar, men vilken åklagare kommer riskera liv och lem genom att börja yrka på det? Då låter de nog hellre bli att åtala alls! Vi kan även satsa på att öka antalet deporteringar, men risken är stor att detta skulle leda till upplopp i förorten. Om polisen inte har en uttrycklig laglig rätt att skydda sig i ett sådant läge (med dödligt våld om så krävs), så kommer de sannolikt helt enkelt strunta i deporteringarna och låtsas att personerna de sökte inte kunde finnas.

Vad ska vi då göra åt detta? Till att börja med: Anonymisera tjänstemännen. Ingen tjänsteman ska behöva uppge sitt rätta namn när de hanterar högrisk-individer. Istället kan varje tjänsteman ha en kod, så att om man anser sig ha blivit felbehandlad av tjänstemannen så får man höra av sig till chefen och uppge tjänstemannens kod, och chefen vet då vem det gäller och kan utreda saken. Vi bör även anonymisera domstolarna så att högrisk-individer inte kan veta vem som åtalat eller vem som dömt dem; sådana anonyma rättegångar är vanliga i USA när maffiamedlemmar står inför skranket. Alla tjänstemän som jobbar med invandrare bör dessutom ha rätt till hemlig adress. Alla offentliga arbetsplatser där invandrare vistas i hög utsträckning – socialkontor, försäkringskassan, migrationsverkets kontor, invandrartäta skolor etc – bör alltid ha synliga säkerhetsvakter under arbetstid. Anställda bör även kunna få vapenlicens, förutsatt att de genomgått vapenutbildning.

Idag talar många invandringskritiker om att tjänstemannaansvaret bör återinföras. Detta är en bra idé, men bara om tjänstemännen kan utföra sina jobb utan att riskera liv och lem. Annars har vi ärligt talat ingen rätt att kräva något som helst ”ansvar” av dem, och om vi gör det kommer resultatet endast bli massuppsägningar och malicious compliance av en grad vi aldrig sett i Sverige. Om vi vill kunna genomföra en restriktiv invandringspolitik så är därför det första steget att skydda byråkraterna.

John Gustavsson är doktorand i nationalekonomi på National University of Ireland, Maynooth och forskar inom beteendeekonomi. Han har sedan tidigare en Master’s degree i beteendeekonomi från University of Nottingham, ett av världens tre främsta universitet inom området. John är född 1991 och växte upp i Örnsköldsvik. 

56 reaktioner på ”Gästskribent John Gustavsson: Vi måste skydda byråkraterna

 1. Dan Astrom skriver:

  Hej John!
  Det var konstruktivt. Jag tror att du har hittat en lösning på ett problem, nu är frågan om politikerna vill införa lösningen eller om dom blundar och låtsas att problemet inte finns. Vi får hoppas på det första… 👍

  Gillad av 4 personer

  • Johan skriver:

   Det är en fråga om våldskapital. Fanns i sverige på vikingatiden. Många, nästan alla, invandrare kommer från, för svenskar, gångna tider.
   En invandrare från Afghanistan gör en mental tidsresa på flera hundra år.
   Beredskapen att ”slå ihjäl” finns nära till hands…

   Gillad av 1 person

  • Lars Lagerberg skriver:

   Ett sakfel. Åklagaren åtalar och i hans hemställan ingår vanligtvis utvisning. Det är domaren och nämndemännen (politiskt tillsatta) som dömer. En domare, tre nämndemän. Vid lika (2-2) skall den åtalade frias. Vid laga dom bestäms påföljd. Där döms vanligen i den lägre skalan och med en ”förlåtande” påföljd.

   Gilla

  • nationstatist skriver:

   Jag tycker också att det är självklart, men jag vet inte om detta är ett uttryck av tyranni så mycket som ett uttryck för att statsapparaten anpassar sig väldigt långsamt till nya omständigheter. För 20-30 år sedan hade vi inte behövt ha den här diskussionen ens.

   Gilla

 2. MartinA skriver:

  Ooooook, så låt mig se om jag fattat det här rätt. Politiker driver en massinvandringspolitik i trettio år. Detta leder till ökat terrorhot. Vilket gör att politikerna avskaffar medborgarnas rätt till integritet och skaffar sig mer tvångsmedel.
  Och nu när politikernas förlängda arm byråkraterna inte klarar av att byråkrata på rätt sätt. Så skall politikernas makt anonymiseras? Makt utan ansvar? Makt bakom skynket? Att byråkratin redan är totalpolitiserad och totalkorrupt, från insamling av statistik till dömande av lagarna, är redan känt. Men nu skall det alltså anonymiseras också så politiker och byråkrater inte ska behöva stå för någonting som de någonsin gjort?

  Fy! Fan! Ett sånt vidrigt och värdelöst förslag av John Gustavsson. Bara i sverige kan någon få för sig dylikt vansinne. Att flytta över ÄNNU MER makt till politikernas byråkrater när misslyckandet i sverige är just politikerna och byråkraterna. Om någon skall ges vapen är det medborgarna. Förbaskade diktaturfasoner.

  Gillad av 3 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   John Gustavssons beskrivning av av samhällskollapsen är korrekt och hans åtgärdsförslag får betecknas som ett första steg till undantagslagar i krig.
   Dina invändningar och farhågor är dock viktiga och välgrundade, om den demokrati som vi har växt upp med ska överleva. Tyvärr pekar mycket på att vår demokrati håller på att gräva sin egen grav. Med en stor del av befolkningen, som hatar och föraktar de västerländska demokratiska fri- och rättigheterna, ser situationen mörk ut.
   Som John Adams, USAs 2:e president konstaterade
   ”Remember, democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide”

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Ni vill överlämna mer makt till de som har orsakat den här katastrofen. Och låta dem utöva den makten anonymt. Ok. Så berätta då för mig varför de inte skulle missbruka den makten också för att skada oss svenskar ännu mer? Såsom de har gjort med varje maktbefogenhet de korpat åt sig och varje krona de tilltvingat sig hittills? Varför skulle de agera annorlunda nu helt plötsligt?

    Tror du på fullt allvar att det bara råkade bli så här? Att de ville oss svenskar så väl så väl och så tokigt det kan bli? I sånt fall har jag ett torn i Paris att sälja till dig. Omgivningarna blir för all del allt ruffigare där i Paris också av samma anledning som att det ”råkat” bli så ruffigt här. Och det är litet rostigt. Men det är centralt beläget och du får det för en billig slant. Slå till! Vi är ju alla vänner här och ingen skulle någonsin lura någon annan.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    När ni ger dem ÄNNU MER makt? Och ni dessutom gör så att de inte ens behöver stå för vad de gör? Så att de kan utöva ännu mer makt från skuggorna på riktigt? Ni är ju inte riktigt kloka!

    Gilla

   • Leif Nilsson skriver:

    Martina, jag tror inte att vi är så oense som du uppfattade det. Jag skrev ju, att dina invändningar och farhågor är viktiga och välgrundade, om demokratin ska överleva.
    Jag menade också att John Gustavssons beskrivning av samhällskollapsen är korrekt och att hans åtgärdsförslag får betecknas som ett första steg till undantagslagar i krig.
    Undantagslagar utgör självklart ett hot mot demokratin och dina invändningar mot att anonymisera byråkraterna är beaktansvärda.

    Kanske finns det bättre lösningar på de problem som John Gustavsson beskriver. En del alternativa åtgärdsförslag förekommer i kommentarsfältet. Personer som har fått asyl och sedan hotar svenska tjänstemän, kan ju lämpligen omedelbart tas i förvar tills de kan utvisas ur landet. Eventuellt beviljade medborgarskap bör då också kunnas återkallas.
    Det lär vara nödvändigt att snarast ta till mycket radikala åtgärder, om vi vill undvika ett kommande inbördeskrig. Bosnien, Kosovo, Libanon och Cypern är närliggande exempel, på vad som annars väntar oss.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Martina; mer och mer börjar du att hamna i diskussionens utkanter och framstå som en extremist. Kanske du bara vill provocera; vad vet jag? Men det gör du inte särskilt bra eftersom dina verktyg är för trubbiga.

   För att återvända till saken så har du givetvis fel. Det är inte den enskilda sociialsekreteraren eller distriktsåklagaren sm är politiserad; det är bara dennes chefer på toppen av gödselstacken. De personer som John Gustavsson syftar på är angripna från två håll: dels från sina PK-istiska överordnade och dels från systemets klienter. De behöver få medel att återupprätta sitt självförtroende. Det är vad saken handlar om.

   Det politiska systemet kan vi tala om en annan gång.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Byråkrater utövar makt. Att utöva makt anonymt kommer alltid missbrukas, sådan är människan. Lyssna till exempel på när Granskning Sverige ringer upp byråkrater? Att anonymisera byråkrater är en vansinnig ide, de beter sig fruktansvärt illa redan nu och om de inte ens behöver sätta namn på besluten kommer de bli etter värre.
    Ett mycket bättre förslag vore att göra byråkrater privatekonomiskt ansvariga för felaktigt utbetalade bidrag. Vilket är ungefär lika extremt som artikelns förslag om anonymiserad maktutövning fast åt andra hållet, bara för att illustrera.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Att inte vara ”extremist”, alltså förorda någonting mycket långt ifrån status quo i dagens sverige, tja, det är verkligen inget att yvas för. Men för all del, hur kan du försvara ett system som gör såhär mot oss svenskar? Du som inte är extremist vill ju ha det så här? Skruva litet på reglagen kanske, men i princip är det här vad du vill ha! Jag tycker din attityd är otäck och farlig.

    Gilla

  • nationstatist skriver:

   Du missförstår mig medvetet. Har du ens läst artikeln? Eller läste du bara titeln och begav dig sedan till kommentarsfältet?

   Jag skriver ingenstans i krönikan om mer makt åt byråkrater. Däremot så skriver jag att vi SKA ge vapen till medborgarna som jobbar på socialkontor etc (förutsatt att de gått vapenutbildning).

   Jag skriver inte heller någonstans alls att politikernas makt ska anonymiseras. Politiker skulle fortsatt inte vara anonyma.

   Jag skrev inte heller någonstans alls att ‘byråkraterna’ skulle vara anonyma för ALLA. Så här står det i krönikan (som du inte verkar ha läst): ”Ingen tjänsteman ska behöva uppge sitt rätta namn när de hanterar högrisk-individer”.

   Alltså HÖGRISK-INDIVIDER. Människor som har invandrarbakgrund från MENA, folk med brottsregister, alkoholister etc. Dessa ska byråkraterna vara anonyma för, för annars så finns risk att de utsätts för brott. Och om byråkraterna riskerar utsättas för brott, så kommer de av hänsyn till sin egen säkerhet att göra bedömningar till fördel för högrisk-individerna – exempelvis bevilja bidrag som dessa inte egentligen har rätt till.

   Det är roligt när folk kommenterar ens krönikor, även om de gör det med kritik. Men du måste i alla fall LÄSA krönikan först och inte medvetet missförstå vad den säger.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Nix. Du föreslår att byråkrater skall få utöva makt i hemlighet. Lyssna på när Granskning Sverige ringer upp byråkrater till exempel? Det är förskräkligt så fega och ansvarslösa byråkraterna beter sig. Jag delar inte alls ditt förtroende för byråkratin. Alltså, tror du att byråkraterna drivs av någon sorts inneboende godhet? Du vill ju ta bort ett av de få kontroll-mekanismenerna som finns mot det här monstret, att någon någonstans ändå måste skriva under ett beslut. Något som byråkrater väldigt ogärna gör. Ska man ha anonyma domare i framtiden också?
    Ditt förslag är fruktansvärt otäckt. Ledsen, men så är det. Och det är åt det här hållet vi redan är på väg. Makten blir allt anonymare, medborgarna får allt mindre integritet.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Vad som behövs är MER ansvar för maktutövning. Och du föreslår radikal minskning av ansvar för maktutövning.
    Och förslaget om att byrkraterna ska beväpnas, dina förslag blir ju bara värre och värre och värre. Det är MEDBORGARNA som behöver vapen. Därför att den byråkrati och den statsapparat som du dyrkar har fullständigt misslyckats.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Nåja, tyvärr och otäckt nog fick ju dina förslag stöd av de flesta kommentatorerna här. Det är ytterligare en anledning till att jag inte tror på någon reformation alls här i sverige. När inte ens dissidenter förstår hur otäckt sånt här är, ja, då är det bara total statsbankrutt och förstörelse som är vägen framåt. Någonting som vi lyckligtvis redan är på väg mot.

    Gilla

 3. svenne skriver:

  ”I vissa fall är det säkert av ideologiska skäl, men för de flesta tror jag att en annan förklaring är viktigare: De som jobbar med invandrare är i allra högsta grad medvetna om hur våldsamma dessa är, och hur lite de bryr sig om att följa de lagar och sociala regler vi svenskar generellt sett följer slaviskt”.

  Detta tror jag är den helt övergripande orsaken till det sätt som olika förbrytelser tystas ner av de tjänstemän som handlägger ärenden alltifrån poliser, domare och socialtjänstemän.

  ”Vad ska vi då göra åt detta? Till att börja med: Anonymisera tjänstemännen. Ingen tjänsteman ska behöva uppge sitt rätta namn när de hanterar högrisk-individer”.

  Att anonymisera personer för att de sköter sitt arbete tycker jag kan liknas vid att låsa in sig på toaletten då man blir rädd för något. I stället skall väl de ”nyanlända” från början få klart för sig att våld och hot mot tjänstemän inte accepteras på några villkor, och om så sker så skall konsekvenserna vara så handfasta att det inte riskerar att upprepas. Om det sker återfall i beteendet så är nog utvisning det enda som återstår på straffskalan.

  Gillad av 3 personer

  • nationstatist skriver:

   Men brott kan vi bara bestraffa EFTERÅT. Säkerhetsvakter, hemliga adresser etc är till för att hindra att de begås från första början. Självklart bör brott mot tjänstemän bestraffas med utvisning, men om du blivit misshandlad, fått ditt hem förstört, eller fått din dotter våldtagen så kan ingen bestraffning göra det ogjort. Och därför, så länge risken att brott mot tjänstemän begås är hög, så måste vi jobba förebyggande också.

   Gilla

 4. Folke Lidén skriver:

  Under min tid i arbetslivet arbetade jag med IT support i ett antal länder runt om i världen. Det framgick tydligt att olika länder har olika angreppssätt att lösa problem – läs kultur.
  Bäst gick det i Japan där man vid allvarliga störningar i något samhällskritiskt datasystem alltid följde samma mall:
  Hitta de 3 främsta orsakerna (störningar i centrala och hårdbelastade datormiljöer kan synas bero på 100-tals olika orsaker).
  Koncentrera på att lösa dessa i prioritetsordning.

  Jag påstår inte att samhällsproblem kan lösas på samma sätt som gäller för IT. Men jag tror dock att det finns en gemensam mall för alla former av problemlösning och att den effektivaste är just den japanska metoden.

  För vårt lands accelererande samhällsproblem är det inte svårt att hitta vilket problem som är högst prioriterat och således måste åtgärdas först – allt annat beror på det.

  Asyl-, anhörig- och arbetskraftsinvandring måste ner till en nivå nära noll.
  Jag tror att vi, endast om volymerna kan fås att minska drastiskt, effektivt kan börja vidta åtgärder för att överleva i det aggressiva samhälle vi dragit på oss.
  Då kommer Johns förslag väl till pass.

  Det kommer givetvis inte att ske. Min konklusion är att vi, oavsett regering, kommer att få ytterligare fyra förlorade år där läget förvärras kontinuerligt. Fyra år där ad hoc lösningarna och utspelen avlöser varandra.
  Tugget har redan börjat. Nu talar alla om vi minsann ska satsa på INTEGRATIONEN.
  Ordet INTEGRATIONEN är ingenting annat än ett friskrivande från politikernas/medias sida:
  Det var inget fel på massinvandringspolitiken, det var bara det att vi inte klarade av att INTEGRERA de ”nyanlända”.

  Gillad av 5 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   ”Tankar” som framförts av bland annat Mona Sahlin är att vi svenskar ska integreras till invandrarna och deras seder. Det ska väl då också gälla rättsskipningen?
   Jag ska ge två exempel från mina fem år i Östafrika. Bakgrunden är att jag är ingift i en klan som tillhör de mäktigaste i landet. Jag vistas där som privatperson, har alltså inga kopplingar till någon hjälporganisation eller något företag utan försöker integrera mig i livet i den avlägsna lilla staden. Enda vit i området.
   En gång när vi ska ta tåget från närmsta station, som ligger 30 mil från hemorten, skriker flera människor ”tjuv, tjuv” från vagnen bredvid vår och pekar mot en man som hoppar ur vagnen och springande försöker ta sig därifrån. Han fångas snabbt in och en stor skara människor från vagnarna och andra misshandlar honom till döds. Tåget, som skulle ha avgått, står kvar och två beväpnade poliser står några meter bort och tittar på. 10 minuter senare ropar konduktören att nu kör vi, alla går ombord och resan anträds.

   Gillad av 1 person

   • Hans Högqvist skriver:

    2: En pojke i 10 års åldern hittas död i en hydda. Det konstateras att han är svårt misshandlad, sexuellt grymt utnyttjad och sedan strypt till döds. Undersökningar av polisen visar att han hållits fången och att detta pågått i mer än en vecka. Förövaren är känd och har flytt till grannlandet. Kriminalpolisen lyckas ta reda på var han befinner sig och hämtar honom.
    Samma dag som de kommer med honom till polisstationen som ligger i samma komplex där motsvarigheten till svenska landshövdingar har sitt kontor har jag ett möte med denne man gällande permanent uppehållstillstånd (efter att ha varit i landet i 3 år). Förmodligen vill man se min reaktion så pickkupen med den av polisen mycket svårt misshandlade mannen på flaket är parkerad framför verandan där jag väntar. Mannen är döende och kvider svagt, hann dör framför mig utan att jag ingriper eftersom jag vet vem det är och JAG anpassar mig till vad som gäller i landet.
    ”Landshövdingen” kommer ut och välkomnar mig in, tittar på mannen och frågar mig om jag vet vem det är och jag svarar ja sedan nämns inte det vidare.

    Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Jag förstår din poäng, Hans, men varför vill du vistas permanent i ett sådant ofattbart barbariskt land?

    Hur behandlas oskyldiga värnlösa två- eller fyrbenta individer i ett avtrubbat och genuint okristligt samhälle där både brottslingar och polis tycks vara lika våldsamma och i bästa fall kan beskrivas som likgiltiga inför, i värsta fall förefaller njuta av, andra levande varelsers lidande?

    Gud förbjude att svenska folket integreras framgångsrikt i nyimporterad kriminalitet och grotesk rättsskipning.

    Gilla

   • Willy Lindqvist skriver:

    Inser att om vi svenskar ska integreras med asylanterna måste vi bli lika kravfyllda, lättkränkta, hotfulla, våldsbenägna och kriminella. som de. Det blir i så fall ett intressant samhälle att leva i.

    Gillad av 2 personer

   • LInden skriver:

    Som jag ser det ett mycket effektivt sätt att få ordning och reda. Att kvinnor och barn kan röra sig fritt utan rädsla.
    Den laglydige är den store vinnaren.
    Så som det väl troligtvis fungerat i byarna, till allas fromma, fram till modern tid.

    Gillad av 1 person

   • nationstatist skriver:

    Angående integrering av svenskar: Om det fortsätter så här så kommer vi svenskar förr eller senare bli lika ‘framfusiga’ som invandrargrupperna. Det vore på ett sätt kul att se alla dåligt behandlade pensionärer och andra storma ett socialkontor, men det vore samtidigt slutet för Sverige som vi känner det om det kommer till det.

    Gillad av 1 person

 5. Finnjävel skriver:

  Den huvudlösa importen av folk från Mellanöstern och Afrika blir nog en sådan kallsup av mellanmjölk som får hela samhället att storkna.
  Klarar ni av det här så gör ni det bra!
  Det är svårt att spå om framtiden, men man behöver inte vara någon professor i statsvetenskap för att kunna sia om att vägen som politikerna i Sverige har lurat folket på kommer att leda till väldiga problem, misär och elände.
  Jag följer utvecklingen med ett stort intresse!

  Gillad av 4 personer

 6. Hosianna skriver:

  Tack, John, för ditt kreativa förslag, men den moraliska grundprincipen måste ju vara, att alla nyligen eller tidigare hitresta stamkrigare, som är fullt kapabla att hota, misshandla och döda myndighetsutövande tjänstemän i Sverige, för att dessa vill utföra sitt arbete på ett korrekt sätt…

  … måste anses ha förbrukat sin trovärdighet som ”skyddsbehövande” och omedelbart borde omhändertas för förvaring och skyndsam utvisning av ett, enligt ett snarast återupprättat, strikt efterföljt, förbetalt samhällskontrakt, ständigt närvarande våldsmonopols svällande muskler.

  Gillad av 6 personer

  • nationstatist skriver:

   Absolut ska de utvisas, men det ena utesluter inte det andra. Åtgärder som att ha säkerhetsvakter, hemliga adresser etc är för att göra det svårare att begå brott – preventiva åtgärder. Dessa utesluter inte att man kan ha stränga straff OM brott ändå begås, men straff kommer inte avskräcka alla och dessa åtgärder skulle definitivt få tjänstemännen att KÄNNA sig tryggare och på så vis får de ökat mod att stå upp mot invandrargrupperna.

   Gilla

 7. uppstigersolen skriver:

  Men alla byråkrater sitter ju på en arbetsplats. Vad hindrar den våldsamme invandraren från att stå utanför och vänta på att byråkraten kommer ut. Anonym eller ej, det går ju bra att följa byråkraten till lämplig plats och sen tala allvar med denne. Så nej, anonymisering funkar inte. Utvisning för evigt är lösningen på de som inte uppträder på ett hyggligt sätt.

  Gillad av 9 personer

  • nationstatist skriver:

   Om någon står och väntar utanför arbetsplatsen lär väl säkerhetsvakten se det? Övervakningskameror kan ju också vara bra vid sådana tillfällen. Sen kan man såklart inte göra ett system helt vattentätt, men man kan ändå göra det man kan för att förebygga brott.

   Gilla

 8. Bromma1214 skriver:

  Dan A,helt rätt. Jag har på nära håll sett svenskar vända ut o in på sin ekonomi(visa bankkonton ,sälja gamla bilen etc) .Samtidigt dyker upp på sociala en invandrarfamilj
  Hämtar dokument ,sätter sig i en mindre nästan ny(De hade många barn)minibuss.
  Jag frågar tjänstekvinnan: resignerat svarar hon ,i de här fallen FÅR vi inte undersöka
  Deras ekonomi. Hon fortsätter: i Det här fallet vet vi att familjen är välbeställda.Likhet inför
  Lagen…

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   BROMMA1214 – Exakt så är det!

   MENA-folket har en speciell gräddfil på socialen. De kan i princip använda den som en bankomat, samtidigt som etniska svenskar trakasseras och nagelfars — innan de får avslag.
   Har detta från en intervju med en socialsekreterare.

   Gillad av 1 person

 9. Christer L skriver:

  Reinfeldt utnyttjade hot mot SD-are för att skrämma folk för partiet: de får skylla sig själva. Socialdemokraterna har tagit upp samma attityd och låtit saken utvecklas vidare: Löfvens regim utnyttjar i själva verket vissa asylsökandes och invandrares hotfulla beteende för att driva igenom sin politik.

  En befogad rädsla förklarar varför tjänstemän lojalt praktiserat regimens destruktiva politik på daglig basis, trots erfarenheter (som Merit Wager på sin blogg påvisat i mer än ett decennium). För att inte hamna fel måste byråkraten också försöka identifiera invandrarens översittarbeteende som ett offerbeteende.

  Det här innebär ett slags våldsmakt genom ombud. Efterhand byggs skydd in, till exempel i sjukhusmottagningar, kameraövervakade gator och torg, ordningsvakter på myndigheter och institutioner osv etc. Men detta bara bekräftar och höjer makten/hotet. Aggressiva invandrares våldskapital minskas inte av defensiva åtgärder, det förhöjs. De tvingas inte ner. Politikerna ser inte misslyckandet som ett sådant, just för att det samtidigt bekräftar deras makt – över medborgarna. Och pengar strös över problemområdet som konfetti.

  Gillad av 3 personer

 10. Hovs_hällar skriver:

  Intressant förslag den här gången — men jag tror mera på att sätta hårt mot hårt i de flesta fall, dvs. att göra som i SVENNEs inlägg, ex-vis långa fängelsestraff för hot mot blåljuspersonal mm.

  Detta kan i somliga fall kompletteras med skydd för personalen genom anonymisering, vilket tillämpas redan nu informellt genom att sjukvårdspersonal inte längre har identifierbara namnbrickor.

  Rent allmänt måste vi äntligen våga sätta hårt mot hårt när vi konfronteras med MENA-folk.

  Läs boken ”Helig vrede” av den danske psykologen Nicolai Sennels.

  ”De muslimska ungdomarna däremot upplevde att det alltid var andras fel
  att de blev aggressiva, d.v.s. en yttre styrning. De upplevde sig som offer och
  blev mycket lätt ”kränkta”, vilket innebar att de menade sig ha rätt att hämnas.
  Det var danskarnas fel, polisens fel, lärarnas fel, pedagogernas fel, offrens fel.
  De hade en moralisk rätt att vara arga och aggressiva. Ingen skulle få kränka
  deras ”heder”. De var ‘utifrånstyrda’”

  http://www.piahellertz.com/Helig_Vrede-Bland_kriminella_muslimer.pdf

  Gillad av 5 personer

  • Moa skriver:

   Jfr Özz Nujen, verkar vara ett allmänt karaktärsdrag hos menabefolkningen att skylla på andra.
   Svenska barn får redan i späd åldr lära sig att det är fult att skylla på någon annan.

   Gilla

  • nationstatist skriver:

   Det ena behöver inte utesluta det andra. De åtgärder jag föreslår handlar om att förhindra att brott begås från första början. Visst, det finns inget vattentätt system, men man kan göra det svårare och därmed öka tryggheten – samt KÄNSLAN av trygghet (som säkerhetsvakter ger). Detta leder till tjänstemän som vågar stå på sig.

   Gillad av 1 person

 11. Hans Högqvist skriver:

  Jag hade tänkt avsluta mina två svar till Folke Lindén med en tredje del men det gick inte där så den kommer här:
  Problemet med rättsskipningen gentemot en del invandrare från grupper som kommer från ”hårda” kulturer är att den svenska rättsskipningen är långsam, byråkratisk (= dyr!) och att den ser förövarna som offer för omständigheter. För gangsters och sexualförbrytare är Sverige ett himmelrike med låga straff och fängelser på lyxhotellnivå, en semesteranläggning.
  För att dessa individer ska förstå att deras beteende inte är acceptabelt krävs hårda straff som ger eko i kretsarna de rör sig i – straff de känner igen från sina hårda kulturer.
  Vill vi ha det så? Eller ska vi börja med omedelbar utvisning av hela familjer om någon begår ett brott? Vad säger Mona S. och övriga invandringsförespråkare – eller det är inte någon idé att fråga förstås. Vi får ta en funderare på hur vi ska rösta i September….

  Gillad av 1 person

 12. Eva Danielsson skriver:

  Mycket bra tankar och förslag av John.
  De flesta som jobbar inom dessa sektorer är inte aktivister eller ens vänster. Möjligen en övervikt på chefsnivå som sympatiserar med den förda invandringspolitiken, men socialsekreteraren, läraren, sjuksköterskan, åklagaren, tandläkaren osv har troligtvis sökt sig till sina yrken av andra skäl. Många dessutom för länge sedan.
  Och de blir utsatta. Jag kan räkna upp flera exempel i min närhet.
  Vi behöver skruva åt bidragskranar och andra bifall, men kunna skydda handläggarna på olika nivåer. På ett kraftfullt sätt.

  Gillad av 7 personer

 13. Drutten skriver:

  Mycket får sin förklaring om man antar att det finns hållhakar även på partiledningar. Det räcker med några få hotade eller korrumperade rikspolitiker för att styra den politiska inriktningen, särskilt som riksdagsledamöterna hålls i schack med partipiskor.

  Gilla

 14. Bo Adolfsson skriver:

  Tänk om de inte vågar utvisa de dömda männen!
  De är ju lika många som antalet poliser i yttre tjänst och torde ha lika stort våldskapital. Dessutom understödda av många tysketöser och quislingar.
  Hur blir man av med en objuden gäst?

  Gillad av 1 person

 15. Björn Meyer skriver:

  Det enda rationella i dessa dagar är att ta ansvar för sig själv och sina nära och kära och försöka flytta till Australien eller Nya Zeeland

  Gilla

 16. CC skriver:

  Totalt har 29 486 personer fått uppehållstillstånd 2010-2017 som snart eller direkt blev pensionärer. Det är en hel småstad med pensionärer.
  Med allt vad det kräver av samhället i form av äldreförsörjningsstöd och bostadstillätt, hemtjänst, vård, tandvård och äldreboenden. Och allt annat äldre kräver av välfärden.
  https://uvell.se/

  Vi kan inte fortsätta kravlöst och obegränsat bevilja uppehållstillstånd för en grupp människor som aldrig någonsin kommer jobba och betala skatt, har få möjligheter att lära sig svenska och integreras på grund av ålder.

  Alla som sökt asyl och därefter fått uppehållstillstånd tar ju hit sina föräldrar. Och det märkliga är att alla dessa utlänningars föräldrar påstås vara +65 år.

  På bara 10 år har antalet äldre utlänningar ökat med cirka 200 000. Alltså 200 000 extra personer som får försörjningen via livslånga sicialbidrag .. utan att ha jobbat en enda sekund och utan att betalat ett enda öre i inkomstskatt i Sverige.

  Så självklart ljuger Annika Strandhäll. Hon ljuger troligen medvetet. Hon måste veta dessa siffror.
  Och OM hon inte känner till fakta så är det ännu mycket värre. Vi har antingen en ljugande eller en helt okunnig socialminister??

  Gillad av 1 person

 17. Aurora skriver:

  Jovisst ska byråkraterna skyddas. Men allra mest ska vi se till att de som utför faran för dem sätts bakom galler. Men vi hade ju en Rikspolischef som tyckte mer synd om förövaren än offret.

  Gilla

 18. Lönnberg Bengt skriver:

  Undrar bara om någon kan upplysa om kostnaden för en utvisning. Om de inte själva tar bussen tåget eller flyget vilket tydligen inte ofta sker.
  Alltså, hur mycket kostar ett genomsnittligt avslag. Fattar jag rätt finns ca 80.000 som väntar på avresa? Finns budget till det?

  Gilla

 19. Ulf45 skriver:

  Varför i hela friden har vi den här debatten? Slutsats: Vi är inte längre herrar i vårt eget hus!?

  Om det nu är så illa som skrivs i krönikan, s å kan jag bara föreslå en sak. STOPPA ALL INVANDRING OCH BÖRJA OMEDELBART RENSA UT MISSHAGLIGA INDIVIDER.

  Att det ska behöva gå så långt som författaren beskriver, liknar närmast kapitulation under galgen.

  Vad är det svenska folket för ynkryggar som inte klarar att försvara hus och hem. Fredsskadat skriver Katerina Janouch och jag är bänken att tro att hon har rätt.

  Jag är säker på att det existerar belägg för att författaren har tolkat situationen rätt, men vi ska väl inte behöva ha en en säkerhetspolis till att skydda varje tjänsteman som i sitt arbete följer det regelverk som leder till oönskade beslut för invandrare?

  Är det inte dags att ställa de politiker till svars för den massinvandring genom att själva fysiskt bilda skyddsmur för de tjänstemän som av skäl för egen säkerhet tvingas avvika från regelverket och istället medverka till att tillståndet i landet går mot den Apokalyps som allt fler vet kommer.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Problemet är att hitta exekutörerna till de åtgärder du beskriver och sm jag helt och hållet instämmer i. Det finns ett elitskikt i det svenska samhället, som likt Hillary Clinton, anser att det är de som ska styra och ställa. Svenska folket har genom långvarig indoktrinering lärt sig att inte stå upp för någonting; än mindre mot något.

   Vi som fortfarande har någon form av överlevnadsinstinkt kvar behöver samla oss under en svensk Donald Trump och bekämpa dessa vedervärdiga människor.

   Gilla

 20. modernghost skriver:

  Oook.
  Hoppas du hittar någon extremt altruistisk europee som har fått livet förstört av dessa fullkomligt vidriga monster och inte vill se dom utrotade. Lycka till med det.)

  Gilla

 21. Gertrud Etts skriver:

  Bland det bästa jag läst. Äntligen någon som vågar ta bladet från munnen och berätta sanningen. Tyvärr behöver svensken höra det från tjänstemännen själva men då är vi i ett dilemma. Tjänstemän kanske måste dö innan gemene svensk inte tror att det är ett påhitt av främlingsfientliga intressen?

  Jag bevistade kommunhuset idag. Det var lika avancerat som att besöka TV huset förr. Identifiera sig på väg in, och avregistrera sig på väg ut.

  Förslagen om anonymitet är bra, men de vet ändå hur de ser ut, och kan följa dem hem efter jobbet…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.