Gästskribent Stig Fölhammar: Rö för vinden?

Den väldigt vanliga röllikan har aerodynamiskt formade frön så att växten skall få ett större spridningsområde (dess frön flyger med vinden). Uttrycket ”som ett rö för vinden” lär ha detta ursprung.

Idag är det väl närmast partiledningarna för de ”etablerade” partierna och de partier de leder som förtjänar epitetet ”rö för vinden”. Socialdemokraterna var först ut, Nalin Pekgul förlorade först striden om ordförandeskapet för partiets kvinnoförbund och därefter blev Omar Mustafa för en kort tid suppleant i det viktiga verkställande utskottet. Nästa parti ut på skandalplanen var Miljöpartiet med Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Kaplan för att han hade kontakter med det Muslimska Brödraskapet och Khan för att han vägrade skaka hand med kvinnor.

Nu följer Centern efter den skandalösa domen i Solna tingsrätt, där en man friades för misshandel av sin hustru. Två nämndemän som nominerats av Centern, Ebtisan Aldebe och Hasan Fransson, ville fria mannen på för svensk lagstiftning obefintliga grunder. Juristdomaren och den tredje nämndemannen ville fälla så det stod två lika. Då ska det enligt processrätten dömas till den åtalades förmån, så mannen gick fri.

Ebtisam Aldebe utmärkte sig redan inför valet 2006. Hon var då riksdagskandidat för Centern, och sa i en Rapport-intervju att det borde gälla särskilda arvsrättslagar för muslimer i Sverige för så är det nämligen i sharialagen.

Man tar sig för pannan! Vad är det som pågår? Har de politiska ledningarna helt tappat fattningarna? Är de så förblindade av medlemsvärvning och röstfiske att de accepterar vem som helst som medlem idag? Har de etablerade partierna blivit så skrämda av medlemstappen att de tar in precis vem som helst? Måste en medlem inte uttrycka intresse och sympati för partiets politiska linje och lojalitet med partistadgar och partiprogram? Är de rädda att de skall bli förbisprungna och inte lyckas göra inbrytningar i skaran av muslimska migranter?

Eller har muslimerna kanske tagit intryck av den tyske studentaktivisten Rudi Dutschkes slogan om ”Den långa marschen genom institutionerna”? En slogan som Dutschke använde 1967 för att beskriva en långsiktig strategi för att skapa förutsättningarna för revolution: att störta samhället genom att infiltrera viktiga samhällsinstitutioner?

Jag lägger min röst på det förstnämnda alternativet. Jag tror att de ”etablerade” sju politiska partierna befinner sig i minst sagt prekära situationer. Inget parti verkar veta varken vad eller vem de är till för. Inget parti verkar längre inse att det man har det har man inte fått gratis och är inte för evigt.

Jag minns ett möte sommaren 2014 med en ung entusiastisk Centerflicka, eller ”Centerdam” kanske man skall säga. På den vackra strandpromenaden längs Riddarfjärden där växtlighet skyddar från biltrafiken på Norr Mälarstrandsleden stod hon en sommarkväll och delade ut flygblad som handlade om Centern.

Eftersom jag har rest runt en hel del på den svenska landsbygden och sett hur avfolkningen fortgått oavbruten sedan 50-talet, sett hur förfallet har krupit allt längre söderut, hur gårdar och enskilda hus står tomma och skyltarna ”Till salu” står som spön i backen, frågade jag henne om det inte var där som Centern borde lägga energin? ”Är inte Centern längre garanten för att hela Sverige skall leva” frågade jag? ”Nej, nej, vi är det gröna alternativet för Stockholm och för alla andra städer i Sverige” svarade hon. ”Centern är numera ett liberalt grönt parti till skillnad från Miljöpartiet som har blivit socialistiskt”, tillade hon.

”Men brukar inte Centern få bara 2 – 4 procent i Stockholm, medan ni är största parti på Gotland och har en stark ställning i Halland”, undrade jag. ”Nja, så var det kanske förr i Stockholm, men nu skall det bli annat, och Gotland och Halland, som du säger, där har vi ju redan en stark ställning”, blev svaret. ”Är du säker på att det där är rätt strategi, tror du att det där med Gotland och Halland kommer att gälla även framledes”, frågade jag men fick inget svar.

Centerns ledning eller ”partistrateger” hade alltså konstaterat att Miljöpartiet hade glidit åt vänster och att det nu fanns en möjlig roll som ett liberalt grönt parti! Rollen att föra den svenska landsbygdsbefolkningens talan hade alltså övergetts av Centern till förmån för försök att vinna nya väljargrupper.

Centern som rö för vinden alltså, och de är inte ensamma. Hur det står till i Miljöpartiet vet vi, och hur det blir med Moderaterna och Ulf Kristersson efter ”öppna era hjärtan” och Anna Kinberg Batra återstår att se. Liberalerna har nyss haft sin ledarstrid. Hur är egentligen balansen i Socialdemokraterna mellan den traditionella LO-falangen och ”kyrkfolket” (Wanja Lundby Wedin, i Svenska kyrkans styrelse och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet)?

Visst måste partiernas ledare eller ”partistrateger” pekas ut som de skyldiga till svajigheten och vindkänsligheten. Rö för vinden hela bunten.

Till det mest vindkänsliga och virrigaste partiet idag måste dock Kristdemokraterna utses. Andreas Johansson Heinö skrev för ett tag sedan i en artikel på Timbro, att Kristdemokraterna visserligen alltid har varit i otakt med tiden. Men nu år 2018, när Svenska kyrkans ledning har gått vilse, samtidigt som islam genom den muslimska migrationen växer sig starkare och det byggs alltfler moskéer och böneutropen ljuder lite överallt, då väljer Ebba Busch Thor att profilera partiet inte som ett kristet parti utan som ”vårdpartiet”!

Stig Fölhammar, samhällspolitiskt intresserad f d konsult och egenföretagare samt stats- och EU-tjänsteman, flyttade från Sverige för 20 år sedan men tillbringar somrarna i Sverige och röstar i riksdagsvalet och i valet till det Europeiska Parlamentet.

35 reaktioner på ”Gästskribent Stig Fölhammar: Rö för vinden?

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Enligt mina språkpolisiära efterforskningar betyder ”rö” snarast strå, säv, vass, halm och liknande.
  (Detta förringar dock inte skribentens analys av svajigheten bland de flesta politiska partierna)
  På sistone verkar det ändå som att man fått upp ögonen för problemet med islams växande anspråk på särbehandling med hänvisning till diskussionen om böneutrop i det offentliga rummet. Här var ju KD tydligt med att tala klarspråk, vilket hedrar partiledaren. Än så länge får man tydligen vara kritisk mot en religion/ideologi, men inte dess anhängare. Den distinktionen är svårbegriplig.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Än så länge, sa Bill
   Inte länge till, sa Bull

   KD borde väl satsa på de ”Kristna” väljarna?

   Fast de är väl för få,
   precis som Landsbygdens väljare,
   för att ge Centern MAKT o inflytande!

   Eller i Allah fall vara ett bålvärk,
   MOT ISLAMISM?

   Att värna SVENSK KULTUR!!!

   Men det är förstås garanterat fler potentiella väljare,
   som är missnöjda med hur vården fungerar…

   Gilla

 2. Peter skriver:

  Oj så snäll du är, förblindad av gamla föreställningar om hederlighet?
  Partierna tar in vem som helst som kan attrahera väljare.
  Är det så Fan själv så är han välkommen så länge han kan dra röster.
  Ju fler röster som kan vinnas desto högre position i partiet,
  positionen har inget med kompetens eller ideologi att göra.
  De som blivit utsparkade är sådana som skrämmer bort fler väljare än de attraherar.
  Det är inte deras personliga egenskaper som ger dem sparken utan att egenskaperna hamnat i offentligheten där de bedöms minska antalet nettoröster.
  Moral, principer, ideologier och politisk ärlighet är för länge länge sedan lämnade därhän.
  Nu är det en plats i värmen vid grytans kant som räknas, till vilket pris som helst.
  Och i fjärran hägrar de större grytorna, Bryssel, FN.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Men bara OM partiet blir tillräckligt stort…

   Annars vankas inga LUKRATIVA UPPDRAG,
   för de högsta partiföreträdarna…

   Gilla

 3. richardlindlind5 skriver:

  Religion mäts med olika måttstockar , Christer Sturmark och hans ateistförening Humanisterna fick stort utrymme när dom menade att barn skulle skonas från skolavslutningar i kyrkan med Den blomstertid nu kommer .
  Även Lucia/jul firande kunde vara skadlig religiös påverkan.
  Beslutsfattare lyssnade och började förlägga avslutningarna till aulan eller gymnastiksal , och tog bort Lucia och tonade ner julen. God Jul blev God Helg.
  Men när vi med invandringen fått en helt ny religion som kräver att utövarna skall bära särskilda kläder , bemötas på särskilda sätt , hälsa på sina egna sätt , bygga egna tempel , ropa ut böner/kallelser från minareter , man får inte skoja med deras tro , acceptera att avfällingar skall dödas osv.osv. har Hr Sturmark och resten av PK samhället inga problem alls.
  Nej problemet är vi som tycker att en nyinvandrad religion skall tåla samma saker som kristna. Vi jagas med HMF !! Av vår svenska polis och svenska domstolar.
  // Det märks att dom vänsterextrema nu vandrat vidare från media till rättsväsendet //

  Gillad av 6 personer

 4. Politiska algoritmer skriver:

  Partistrategerna vässar på sin parti-algoritmer. Likt Google gör med sina. Relevanta sökträffar gäller både marknadskrafter och inom politiken. Partier jagar röster. Nya knåp och knep testas.

  Jag må vara naiv. Men är inte något stort på gång inom rättsväsendet?
  Nu föreslås att straffansvaret lyft från föraren av bilen, till dess ägare. Ägaren får betala eventuella böter. Inte föraren som begått olagligheten.

  Det bör väl öppna för att föräldrarna får gå i fängelse för vad deras barn gör, vad gäller eventuella olagligheter? Är en reformering mot en ny typ av straffansvar på väg? Där man skiljer på handling och vem man väljer att straffa? Som i en gisslansituation.

  Är mer nya politiska och rättsliga algoritmer på väg in? En individ begår gärningen, en annan får ta straffet? Och kommer denna nya rättsprincip att stanna vid individer?

  Kan i framtiden rentav en grupp, börja straffa en annan grupp, vid begångna olagligheter? Vart är vår lagstiftning på väg? Ett sluttande plan? Någon som vet? Rentav något parti? För algoritmer vägrar svara på frågor.

  Gillad av 1 person

  • Margareta skriver:

   Utvecklingen inom rättsväsendet kommer säkert att sluta med att det blir våldtäktsoffret som får sitta i fängelse och betala skadestånd till förövarna. Ur led är tiden och vi med den.
   Jag tror vad som helst om detta horribla samhälle och säger (citat från Arne Anka enligt Wikipedia) : Jag vet inte om jag lever i ett land eller om jag lever i ett skämt.

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Det høres ut som i parodien til Johan Hermann Wessel om ”å rette baker for smed”. Wessel var norsk, men studerte i København under dansketiden. Han skrev småvers, ”Smeden og Bageren”, samt ”Kierlighed uden Strømper” (parodi på franske dramateorier om stedets, handlingens og tidens enhet. Faktisk vittig selv i dag, og leses fortsatt).

   Absurd lovanvendelse – (Lovparagrafen om ‘at bøde Liv for Liv’ står i Christian den femtes Norske Lov fra 1687. Gjaldt strengt tatt fram til ny straffelov i 1842) :
   https://no.m.wikipedia.org/wiki/Smeden_og_Bageren

   Hele teksten:
   https://da.m.wikisource.org/wiki/Smeden_og_Bageren

   Gilla

 5. svenne skriver:

  ”Visst måste partiernas ledare eller ”partistrateger” pekas ut som de skyldiga till svajigheten och vindkänsligheten. Rö för vinden hela bunten”.

  En som inte svajar för vinden är ju Fredrik Reinfeldt. Han står fortfarande fast vid den idioti som han har tillämpat för att skapa det kaotiska samhälle som vi har idag.

  Utdrag från Samhällsnytt:

  ”Påstått låga födelsetal bör lösas genom att välkomna fler invandrare. Detta ger också ”en trygg framtid och många konsumenter”.

  I veckan föreläste före detta M-ledaren Fredrik Reinfeldt på Knistad Herrgård i Skövde för företagare i Skaraborg som vill överleva i framtiden, rapporterar Skaraborgs Läns Tidning.

  Drygt 200 företagare hade kommit för att lyssna till Reinfeldt på temat ledarskap med fokus på förändringsledning”.

  Hur kan det komma sig att denna figur bjuds in att föreläsa om – och göra reklam för – den vansinniga politik som har skapat en troligtvis irreparabel situation för Sverige? Vad finner dessa 200 företagare vara så värdefullt i Reinfeldts tidigare insatser att det är önskvärt att låta honom hålla ett lovtal angående den politik som varit förödande för landet?

  Gillad av 4 personer

 6. Underdog skriver:

  Det var nog inte Rudi Dutscke som uppfann den taktiken och knappast Trotskij heller även om han ibland får äran. Men Muslimska Brödraskapet har uttryckligen anslutit sig till den (se exempelvis Magnus Norell ”Kalifatets Återkomst”) så förklaringen till detta är nog inte bara att partierna är som rön för vinden utan också att de är utsatta för medveten infiltration. Att de är ”naiva” har ju statsministern numera medgett, även om han helt ogenerat försökte svepa med sig hela nationen i medgivandet.

  Gillad av 2 personer

 7. Hey, nice marmot. skriver:

  Jag tycker det är slående hur mycket av samtidsdebatten, och även detta inlägg, som präglas av att räkna isberg genom att identifiera den del, de 10% eller mindre som ligger över ytan. Det verkar som om att man tror att de enskilda fall som kommer fram i media är representativa. Ibland kan det vara så, men jag tycker det är rimligt att anta att alla enskilda händelser som går emot den vänsterliberala doktrinen: allas lika värde, multikultur, en gränslös värld och att ingen är ond och att alla kulturer är lika bra eller dåliga (fast islam och vänster är bäst och västliga gamla dygder är sämst), kort sagt allt som går emot byggandet av Babels torn, det är rimligt att anta att allt detta inte undersöks eller rapporteras som det borde, det döljs hela vägen. Så att räkna isbergstoppar från fördäck, en Kaplan, en Khan, eller en sällan rapporterad våldtäkt eller något annat tror jag ger en helt missvisande kurs. Hur ser det ut under ytan måste vi fråga oss? Eftersom jag utgår ifrån att alla led har dolt det ökande islamistiska inslaget, även i våra domstolar, så är det som nu kommit fram rimligtvis endast toppen på just det isberget. Avsaknaden av rimliga följdfrågor om hur det ser ut i domstolar Sverige över är slående. För att ställa denna fråga så måste man nämligen börja undersöka vad just muslimer har tyckt i domar Sverige över, och vilken journalist eller forskare vill undersöka det? Det är ungefär som att söka pengar för ett projekt som eventuellt visar att jorden inte värms upp av koldioxid, du får aldrig mer något jobb efter det, i synnerhet inte om du har rätt.

  De olika partiernas virrighet tror jag är ett villospår, något man tror för att man har en gammal ritning och utgår från att partierna fortfarande följer denna, om än virrigt. Så tror jag inte alls det är, jag tror istället de har en ny ritning som de alla följer, de bygger Babels torn, en sanning för oss alla på hela jordklotet: vi är alla lika, men några få är mera lika än andra och skall bestämma. Så det som verkar som virrighet är inte det, utan de vill ha det så här, de vill bygga Babels torn, men man krockar med verkligheten och den mänskliga naturen gång efter annan.

  Låt oss sluta räkna isberg, hela havet håller på att frysa till.

  Gillad av 5 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Verkligen ett skarpsynt snabbporträtt av den s.k. 7-klövern. En vissen bukett av politiska föredettingar, varav sex av dessa lever enbart på statsbidrag (partistöd) och det sjunde (Socialdemokraterna) på statsbidrag och lotterier. Samtliga har reducerats till förvaltare av svunna tiders framgångar, och administratörer av fördelning av resurser som skapats av andra.

  S och M har haft stora och kraftfulla ledare i det gångna, men bägge är idag lika mycket ett rö för vinden som mikropartiet Mp. L har egentligen alltid böljat lite som ett sädesfält. V har faktiskt en gång haft starka ledare och en konsekvent politik, men idag återstår bara ett smårosa geléhallon. C var en gång ett stabilt och jordnära parti. Det var Pehrsson-Bramstorps, Hedlunds och Fälldins gedigna Bondeförbund. Idag är det en sektliknande flum-rörelse dominerad av den s.k. Stureplanscentern med slagordet ”närodlad politik”. Som om det skulle gå att odla något på Stureplan. Kd slutligen är ett parti som de facto bara har haft en riktig partiledare (S:t Alf av Gränna) och då gick det hyggligt för partiet. Idag, när det är en helt ny tid med helt andra förutsättningar än då, är partiet bara ett grått, suddigt, konturlöst och blekt eko av vad det en gång var. Ändå var partiet det som hade bäst förutsättning för att möta framtiden och lyckas, om man hade sett framtiden rätt, och valt Sara Skyttedal (en av Sveriges mest karismatiska politiker) som partiledare. Istället går partiet högst troligt i graven den 9 september i år.

  Gillad av 6 personer

  • Gunnar Karlén skriver:

   Frågan är om inte Ebba i KD håller på att resa sig, understödd av Sara. Och Bert! Men vad det
   kommer att innebära är jag osäker på. En samarbetsregering KD + MED + SD + M? Skulle Kristersson tycka att detta är en dålig idé, får han ersättas med t ex Hanif Bali, som knappast lär välja fortsatt styre under Löven om han kan undvika det.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Ulf K är ett Globalistiskt sänke!
    Den gubben går inte hem så länge till…

    En MEDIABUBBLA, vald för att motarbeta SD.

    I väntan på Bali…

    Men det tycks finnas många Rasister i M,
    som inte vågar släppa fram honom)))

    Gilla

  • Hey, nice marmot. skriver:

   Ja vad KD håller på med kan man fråga sig, Jordan Peterson visar på klokskapen i Bibeln och att man kan tro på denna utan att vara troende i klassisk mening, allt fler är uppenbarligen fullständigt vilsna annars blir man ju inte pk, man söker ett bättre sätt att leva och vara och här sitter Ebba med en flera tusen år gammal manual som hon inte törs använda för att Bibeln hyllar livet och varnar oss för ondskan. Märkligt.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.