Ny podd! Mea culpa

I ett nytt avsnitt av podden Försöka förstå (inspelat 13 mars) pratar jag, Mohamed Omar, med Patrik Engellau om synderna han har på sitt samvete. För det första var Patrik marxist och en del av 68-rörelsen och för det andra var han som svensk biståndsarbetare med om att förstöra en hel nation. På 1990-talet var han med om att införa skolpengssystemet. Detta har åtminstone två potentiellt vådliga konsekvenser som vi pratar om i podden. 1) Risken för att samvetslösa skolföreståndare börjar konkurrera om elever med uppblåsta betyg. 2) Risken att islamister driver skolor. De använder svenska skattepengar samtidigt som de tar avstånd från den svenska samhällsgemenskapen.

Vi pratar också om de så kallade ”rekordåren”. Varför gick det så bra för svensk ekonomi åren 1945-70? Och det verkligen så bra i jämförelse med andra europeiska länder?

Och vad betyder alla människors lika värde? Det är det ingen som vet.

Bilden, som föreställer romerska elever, är en relief från 180-talet e. Kr.

Podden Försöka förstå hette tidigare Antikalifen.

8 reaktioner på ”Ny podd! Mea culpa

 1. Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man. skriver:

  Jag kan tillägga att sjukvården nog lider av samma problem med felaktiga incitament som skolan, det är så det blir när politiker styr och skall mäta. Mitt starka intryck är att vårdcentraler får ersättning baserat på antalet patienter de kan köra igenom, inte hur många som blir friska, tänk på de nästa gång ni går till doktorn, antagligen så är hans första prioritet att skicka hem dig.

  Gillad av 1 person

 2. Bo Svensson skriver:

  En som jag menar självklar och osökt lösning för skattefinansierad undervisning, är att betala ut pengarna i takt med att det hamnar kunnande i ungarna och att man för dessa pengar skaffar sin undervisning på en fri marknad.

  Då blir incitamenten de rätta för alla aktörer.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Undervisningens kostnad för skattebetalarna är f n runt 100 000kr/elev och år och pengarna kan med fördel betalas ut som lön till eleverna för deras prestationer. – Betalt efter prestation.

   Begrundar man vilka summor det handlar om, inser man att kostnaderna för att få till pålitlig och effektiv kontroll av elevernas kunnande är obetydliga i sammanhanget.

   Gilla

 3. Ff skriver:

  Det gödslas med vår skattekronor i många obskyra sammanhang.
  Här några frågor ställda till vår kulturminister.

  Anser ministern att det är rimligt att en sådan viktig informationskampanj om islamofobi och islamofobiska hatbrott delegeras till en ideell organisation som till betydande delar omformulerat uppdraget till ett misstänkliggörande av arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck?

  Anser ministern att det är rimligt att delegera en sådan viktig informationskampanj om islamofobi och islamofobiska hatbrott till en ideell organisation som uttryckligen menar att svenska myndigheters och frivilligorganisationers arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck är ett uttryck för islamofobi?

  https://nyheteridag.se/tv-amineh-kakabaveh-v-laxar-upp-alice-bah-kuhnke-om-skattepengar-till-svenska-islamister/

  Gillad av 2 personer

 4. Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man. skriver:

  Jag tror Omar satte fingret på 68-rörelsens egentliga ursprung bättre än Patrik när han sa att det handlade om medelklassungdomar som inte ville åka och kriga utan stanna hemma och studera, knarka och hångla och ha det,skönt istället. Att de var emot kriget var bara en passande hycklande efterkonstruktion som låg i linje med deras egoism, så som vanligt, egenintresset ljög inte. Där får Patrik tänka till.

  Gillad av 2 personer

  • Anders skriver:

   68-rörelsen i Sverige var en revolt mot meritokratin, ledd av den övre medelklassens barn. Anledningen var förstås att det blivit trångt vid köttgrytorna. Tidigare, när inte alla begåvade kunde studera vid universiteten, var den övre medelklassens barn garanterade goda anställningar vid genomgången utbildning. Men mot slutet av 60-talet expanderade den högre utbildningen våldsamt och också den lägre medelklassens och arbetarklassens barn började på universiteten. I den konkurrensen kunde många inte särskilt begåvade övre medelklassbarn inte hävda sig. Lösningen var förstås ut med meritokratin. Bort med betygen. Vad kom istället? Goda kontakter. Ordningen återställd. Svårare än så är det inte.

   Gillad av 5 personer

 5. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie och Patrik, som borde vara ministerkandidater i vår nästa regering, för dessa…

  … härligt bestämda uppfattningar och helt rimliga krav på framtida lösningar med hopp om en fortsättning på PV, TV och WC med IB och IQ; rättvisa betyg och intelligenta beslut måste bli lika eftertraktat och självklart som PV, TV och WC en gång blev för svenska folket!

  Gilla

 6. T.O. skriver:

  Enligt den förstudie som MSB beställde och släppte förra året, håller muslimer i Sverige som leds av Muslimska brödraskapet på att bygga upp ett parallellsamhälle. Detta genom att infiltrera organisationer och partier.

  Förstudien fick kritik och det hette bland annat att den var ”konspiratorisk” och ”ovetenskaplig”

  Den nya rapporten konstaterar att svenska skattepengar används i organisationer som sympatiserar med rörelsen och kan bidra till radikalisering. Pengarna får man i form av bidrag trots att de sprider budskap som går på tvärs med grundläggande värderingar i det svenska samhället.

  Den pekar bland annat ut moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm som en av de organisationer som arbetar enligt Muslimska brödraskapets normer.

  Andra organisationer som delar brödraskapets världsbild är Islamiska förbundet, Sveriges unga muslimer, studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges muslimska råd.

  – På sikt kan det finnas anledning till oro. De ställer en föreställd grupp av muslimer mot alla andra, ”vi mot dem”. Att piska upp den typen av stämningar bidrar till segregation och gynnar inte den sociala gemenskapen i ett samhälle, säger Aje Carlbom, rapportförfattare och docent vid Malmö universitet.

  https://samnytt.se/msb-muslimska-brodraskapet-forsoker-paverka-det-svenska-samhallet/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.