Det måste vara coolt att vara svenne

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag Patrik Engellau (30/1). Vi pratar om slavhandeln i Libyen efter den arabiska våren? Migranter söderifrån tar sig till landet i hopp om att därifrån kunna segla över Medelhavet till den stora bankomaten Europa.

Men vissa migranter blir bortrövade på vägen och sålda på marknader. Inte för att man behöver dem som arbetskraft, utan för att man hålla dem som gisslan och kräva deras anhöriga i Sengel eller Nigeria på lösen.

Något man kan lära sig av den så kallade arabiska våren är att problemen i denna del av världen är mycket större än bara en och annan diktator. Man tog bort en Khadaffi och fick tusen nya små-Khaddifier.

Detsamma gäller i väst. Varför går det dåligt? Man måste titta under ytan. Engellau har läst den amerikanske New York Times-krönikören David Brooks som gjort följande observation: ”Dagens viktigaste debatter handlar inte om politik. De handlar om vår samhällsordnings grundläggande värderingar”.

Vad är svenska värderingar? För många intellektuella är det en knepig fråga. På landets kultursidor vet man varken in eller ut. Men för många av våra unga verkar det ganska enkelt. ”Svennighet” är att tala korrekt svenska, vara duktig i skolan, leva laglydigt och klä sig vårdat. ”Babbighet” är tala med brytning, ”rinkebysvenska”, begå brott, langa droger och ha taskig kvinnosyn. Svennighet är töntigt, medan babbighet är coolt.

Frågan är om det går att göra ”svennighet” till någonting coolt. För det är sådana värderingar vi behöver om Sverige ska fungera bra. Tänk om vi kunde få fler unga att se upp till karolinerna i stället för värstingar? Eller vetenskapsmän, tänkare och uppfinnare, ja och till entreprenörer som den nyligen bortgångne Ingvar Kamprad.

Bild: Regementets kalk av Gustaf Cederström (1900)

20 reaktioner på ”Det måste vara coolt att vara svenne

 1. Bo Svensson skriver:

  Att tycka att någon är cool, innebär att känna sig ha lägre rang än denne.

  Av de två metoderna att vinna rang – genom att vara duktig och trevlig och genom att vara hotfull och bruka våld, måste den senare effektivt stävjas och det skall ske redan i sandlådan och i skolan.

  Den definitiva lösningen består i att samtliga skattemedel ägnade stöd till barnfamiljer och undervisning betalas ut i takt med att man kan dokumentera införskaffat kunnande och för pengarna skaffar man sin undervisning på en fri marknad. – Pengarna skall då räcka även till böter för misshandel och okvädning av skolkamrater. – Rättsordningen skall fungera även för barn.

  På den fria undervisningsmarknaden kommer så klart de effektiva undervisningsmetoderna att breda ut sig på de undermåligas bekostnad och vi behöver inte tänka mer på det. – Det löser sig själv.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Det är den ordning jag menar kommer oundvikligt som ett resultat av skattebetalarens direkta makt över sina pengars fördelning över angelägna ändamål. – I den mån man alls är angelägen om det uppväxande släktets förkovran, är det just detta man vill betala för och inte för att barnen skall tvingas närvara i lokaler där det pågår försök till undervisning.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Att ha tillgodogjort sig det som menas vara minimum för att kunna fungera normalt i ett utvecklat samhälle, kan ju också lämpligen vara det som krävs för myndighet och rösträtt. – Och för att då vistas ute efter mörkrets inbrott utom i vuxen anhörigs sällskap.

   Gillad av 1 person

 2. Moab skriver:

  Det är möjligen ”dina unga” men det får stå för dig. Jag har inget gemensamt med dessa invandrare och invandrarbarn och skall se till att mina barn inte får det heller. Jag föraktar dem och vill inget, verkligen inget, hellre än att de alla försvinner härifrån. Jag har inget behov av att bemöta något i deras infantila begreppsvärld, det enda som hjälper är våld. Organiserat våld är en av de saker om utmärker väst, vi har alltid varit bra på det och vi kommer att se det igen när de unga återigen inser att det finns något att kämpa för och att fienden är mitt ibland oss. Det blir svenskar mot invandrare och invandrarnas medlöpare. Roger Scruton säger det tydligt i slutet av denna intervju:

  https://www.roger-scruton.com/about/radio/449-delingpole-with-james-delingpole-the-podcast

  Det är krig som är det normala och fred de tillstånd av balans man kan uppnå genom avskräckning, detta har de marxistiska postmodernisterna fått folk att glömma just nu, visst, men allt vi pratar om idag, allt media pratar om, är bara tecken på att denna tids dogman inte är hållbara, från Akilovs terror till Özz Nujens häcklande, det är så uppenbart ohållbart. Vi skall skratta åt att bli ihjälsprängda, den båge är inte byggd som klarar att spännas så mycket. De mekanismer som styr våra dominanshierarkier och serotoninnivåer är äldre än träden, 250 miljoner år, detta rubbas inte av lite pk, även om Mona Sahlin blir ny rikspolischef (är det inte lustigt att man redan vet att Dan Eliasson har nytt jobb, åter att göra med rikets säkerhet som alltid, men att man inte vet vem som skall bli ny rikspolischef?).

  Så Omar, du behöver nog inte oroa dig, de unga svenskarna kommer nog att finna mening i livet igen.

  Gillad av 6 personer

 3. Elisabeth skriver:

  Brooks, och du Mohamed Omar, har helt rätt, debatten handlar om våra grundläggande värderingar som försåtligt flyttas och förskjuts. Nationalromantiken blommade ju i slutet av 1800-talet och svenskheten var stark under större delen av 1900-talet. Nu har ju tyvärr globalisterna kopplat greppet om politik och kultur och där finns inte sådant plats, det ska tvärtom bort eftersom det är ett hinder. Men innerst inne är nog de flesta svenskar rätt stolta över sitt land. Jag är faktiskt rätt tveksam till att svenskar skulle tycka att babbighet är coolt, det gäller nog bara vissa grupper. Nej, hoppet står till unga svenska män som vill erövra en plats, som vill känna identitet och samhörighet. Om de börjar intressera sig för vår svenska historia, och intresset finns, jag lovar, så kan det uppstå en våg. Peter Englund fick ju igång ett stort intresse med sin bok ”Poltava”.

  Gillad av 1 person

 4. uppstigersolen skriver:

  Hur sjutton kan man få för sig att babbighet är coolt? Skitkultur rent ut sagt. Inget av mina barn eller barnbarn tycker om det. Var kommer det ifrån att det är cool? MSM?

  Gilla

 5. Moab skriver:

  Stort tack för Patriks kommentarer om kvinnor och tillväxtföretag. Denna observation gjorde jag mig under IT-bubblan för 20 år sedan, ALLA företag startades av män. Kvinnor kommer till bordet när det redan finns en kaka att dela på.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Fotboll är inte ett spel, eftersom det inte följer en fix och finit uppsättning regler. Fotboll spelas med sociala regler som inte gäller lika för alla spelare och i alla situationer och som ändras allt eftersom. Varför då inte titta på den äkta varan, samhället i stort, i stället för denna vulgära efterapning?

   Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   En fråga man kan ställa till ledarna då ens barn skall börja på någon sport är:

   Röstar du på SD. På reaktionen så kan man avgöra om man vill ha ens barn där eller inte. Omar, det är vänster att låta barnen bestämma så om du inte gillar musiken så säg för all del till.

   Gilla

  • Hosianna skriver:

   Instämmer, MOAB, och lägger (förutom boxning, som Eddie redan nämnt) till den fullkomligt vidriga aktiviteten MMA!

   Hur kan sådant extremt barbariskt, oprovocerat och obegripligt våld vara en sport överhuvudtaget – och hur kunde sossarnas sportfåniga MMA-fan Mona Sahlin tillåtas vara ”nationell samordnare” MOT ”våldsbejakande extremism” i ett tidigare genuint tryggt land som Sverige, vars ursprungsbefolkning fortfarande är sunt säkerhetstänkande och övertygat icke-onödigt-eller-överdrivet-våldförespråkande?

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Det är lätt förklarat, de är slödder. Dock tror jag inte jag håller med dig alls, det är inte våldet i sig jag har något emot, det är slöddret som utför det. Självförsvar KAN vara en mycket bra sport även boxning, men som Omar noterar så drar det till sig slödder.

    Gilla

   • Hosianna skriver:

    Jag förstår hur du menar, MOAB, och självklart är det testosteronstint, tatuerat, vanehätskt slödder som ”bara” vill lära sig slåss, för att skada, skrämma, hota och trakassera slumpvis utvalda offer som är det verkliga problemet…

    … men regelrätt boxning är ju faktiskt inget vidare självförsvar mot det importerade, ”sjuklöverspännande”, riktigt superfega ”gruppvåldet”. :/

    Gilla

 6. Grus-Olle skriver:

  >>”Babbighet” är tala med brytning, ”rinkebysvenska”, begå brott, langa droger och ha taskig kvinnosyn. Svennighet är töntigt, medan babbighet är coolt.”<<

  Det är ju bara dom själva som tycker dom är coola, med undantag av en och annan naiv svensk som med dålig självkänsla. Men detta är ju dagens och framtidens Sverige. Det moderna men ack så polariserade samhället som ju vänstern med kulturmarxisterna i spetsen har varit med och skapat. Kanske med tanke på att kulturmarxisterna själva känner sig utanför dagens samhälle.
  Det finns nog ingen väg ut ur detta.

  Gillad av 2 personer

 7. Hosianna skriver:

  Tack, mina herrar, men enligt min åsikt – grundad på gedigen erfarenhet och kvinnlig intuition – är det ett normalt svenskt beteende som är manligt och coolt; kyligt behärskat, genuint hänsynsfullt, hjälpsamt, helst händigt och trivsamt lågmält i lagom stora sällskap…

  … medan omotiverat kaxiga ”spännblattar”, generellt, driver runt i löjligt stora och obegripligt högljudda grupper, som ihärdigt trakasserar omgivningen genom att bete sig allt annat än normalt svenskt, manligt och coolt, men faktiskt uppriktigt tycks tro att de är något.

  Det kritiska ”svenska tillståndet” låter sig bara lösas med gammal hederlig rättvisa – ingen kvotering eller annan identitetspolitiskt betingad positiv särbehandling alls – och resolut repatriering av precis varenda kulturellt inkompatibel klanmedlem. ”Herrarna” först!

  Gillad av 3 personer

 8. Palle skriver:

  Patriks resonemang kring slavhandeln i Libyen: här nämns att organisationer som svenska kyrkan m.fl. menar att allt är EU:s fel. Jag kom att tänka på denna mentalitet när jag såg senaste programmet av Veckans brott i SvT 1. Här avhandlades förövaren av illdådet/terroristdådet i april 2017, Akilov. Programledaren Camilla Kvartofts tes framgick med all önskvärd tydlighet: orsaken till dådet låg i det faktum att han nekats asyl i vårt land. Bl.a. ställde hon den direkta frågan till Akilovs advokat om han skulle ha begått dådet om han fått ett godkännande av sin asylansökan. Svaret blev att advokaten inte visste svaret på denna (ledande) fråga. Annars har det ju framgått att han radikaliserats redan i Turkiet – hans uttalande om att han körde över ”de otrogna” ger ju också en antydan om hans sätt att se på ”svennar”.

  Gilla

 9. Kajsa skriver:

  Hur det kan anses cool att inte kunna språket (dvs inte kunna använda en stor del av sin intelligens) , att säga ”fuck aina” och inte inse den VERKLIGA orsaken till att polisen är efter en (man har ett asocialt beteende, har begått brott eller liknar någon som begått brott (om jag liknar en brottsling inser jag att det vore rent tjänstefel av polisen att inte kolla om jag kanske är den de letar efter))) och se ner på det Sverige som i många fall betalar ens uppehälle år fullständigt obegripligt men skulle säkert, bakom alla kulturskillnader, kunna förklaras psykologiskt med projektion.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.