Det måste vara coolt att vara svenne

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag Patrik Engellau (30/1). Vi pratar om slavhandeln i Libyen efter den arabiska våren? Migranter söderifrån tar sig till landet i hopp om att därifrån kunna segla över Medelhavet till den stora bankomaten Europa.

Men vissa migranter blir bortrövade på vägen och sålda på marknader. Inte för att man behöver dem som arbetskraft, utan för att man hålla dem som gisslan och kräva deras anhöriga i Sengel eller Nigeria på lösen.

Något man kan lära sig av den så kallade arabiska våren är att problemen i denna del av världen är mycket större än bara en och annan diktator. Man tog bort en Khadaffi och fick tusen nya små-Khaddifier.

Detsamma gäller i väst. Varför går det dåligt? Man måste titta under ytan. Engellau har läst den amerikanske New York Times-krönikören David Brooks som gjort följande observation: ”Dagens viktigaste debatter handlar inte om politik. De handlar om vår samhällsordnings grundläggande värderingar”.

Vad är svenska värderingar? För många intellektuella är det en knepig fråga. På landets kultursidor vet man varken in eller ut. Men för många av våra unga verkar det ganska enkelt. ”Svennighet” är att tala korrekt svenska, vara duktig i skolan, leva laglydigt och klä sig vårdat. ”Babbighet” är tala med brytning, ”rinkebysvenska”, begå brott, langa droger och ha taskig kvinnosyn. Svennighet är töntigt, medan babbighet är coolt.

Frågan är om det går att göra ”svennighet” till någonting coolt. För det är sådana värderingar vi behöver om Sverige ska fungera bra. Tänk om vi kunde få fler unga att se upp till karolinerna i stället för värstingar? Eller vetenskapsmän, tänkare och uppfinnare, ja och till entreprenörer som den nyligen bortgångne Ingvar Kamprad.

Bild: Regementets kalk av Gustaf Cederström (1900)

https://soundcloud.com/antikalifen/det-maste-vara-coolt-att-vara-svenne