Det behövs insatser av min vän Samhällsingenjören

Patrik Engellau

Många är upprörda över det där med att en del människor vill kallas ”hen” i stället för ”han” eller ”hon”. De tycker att förslaget är stötande. Jag tror att de beror på att de aldrig sett någon ”hen” i verkligheten och att de tycker att det är orättvist att några ska få upphöja sig till ”hen”-värdighet bara sådär.

Hela frågan är mycket mer komplicerad än man anar. Låt mig jämföra två händelser i Sveriges historia. Den ena genomfördes 1967 och innebar att vi bytte från vänster- till högertrafik. Det gick som en dans, för min vän Samhällsingenjören hade förberett denna plötsliga omvälvning i åratal. Han hade tänkt på allt, vridit och vänt på alla problem, upptäckt svårigheter som ingen tänkt på. Framgången blev också total.

Den andra händelsen i Sveriges historia är migrationen. Där blev min vän Samhällsingenjören inte tillfrågad. Det ansågs inte, och anses fortfarande inte, nödvändigt. Det får gå som det går med migrationen.

Jag träffade min vän Samhällsingenjören häromdagen. Han berättade att han börjat fundera lite på det där med en hen-reform. Varför det? frågade jag. Har du fått ett uppdrag? Är du inte upprörd som alla andra?

Min hjärna fungerar inte så, sa Samhällsingenjören iskallt. Jag struntar i politiken, min grej är att se till att reformerna funkar som de ska. Jag skulle kunna organisera ett folkmord så att det gick så kvickt och lätt som möjligt och sedan skicka en konsultfaktura.

Det där var inte ens roligt, sa jag strängt. Samhällsingenjören log vänligt. Du har ingen aning om hur komplicerat det skulle vara med en hen-reform, sa han.

Det är väl bara att köra igång, sa jag. Han skrattade lite. Vem är de som ska ha rätten att kallas för hen? frågade han. Är det en rättighet eller en skyldighet? Jag sa att jag inte fattade frågan.

Om det är en rättighet att kallas hen, sa min vän, kanske för att hen-figurer kommer att kvoteras till olika jobb (”minst femtio procent i riksdagen ska bestå av hen-figurer) så kan ju inte vem som helst få kalla sig för hen. Då måste ett slags auktorisationsförfarande inledas. Det är egentligen inte konstigare än att man måste ha körkort för att köra bil. När medborgaren råkar ut för en hen måste medborgaren veta att det är äkta vara. Ska det förresten heta ett hen eller en hen? Det måste man veta innan man skriver lagtext. Ackusativ? Dativ? Pluralis? Samhällsingenjören tog sig för pannan inför de svårigheter som tornade upp sig.

Måste det vara så komplicerat? frågade jag. Kan det inte bara få vara en mänsklig rättighet? Nej, sa Samhällsingenjören, tänk dig själv om en hen-skeptiker träffar en hen-aktivist och aktivisten blir kränkt för att skeptikern kallat hen för honom. I så fall, om det är en rättighet att bli kallad hen så kanske skeptikern måste ges ett kännbart straff för brott mot mänskliga rättigheter jämförbart med brott mot lagen om hets mot folkgrupp. Förresten är det i Kanada redan förbjudet enligt lag C-16 att använda fel pronomen, till exempel ”han” om någon som vill vara ”hen”.

Äsch, sa jag, låt skeptikern betala sina böter, och så är saken över.

Samhällsingenjören trummade med fingrarna på pannan. Man såg att han tänkte. Vi ska väl inte låta rättsstaten rinna ut med badvattnet! sa han. Så här skulle man kunna göra. Om hen-värdigheten är en rättighet så att alla medborgare måste till- och omtala hen-aktivisterna på det korrekta sättet så kanske hen-aktivisterna måste vara skyldiga att ge sig till känna.

Hur skulle det gå till? undrade jag.

Nazisterna hade en ganska snygg liten gul stjärna som de år 1941 tvingade alla medlemmar av en viss identitet att sätta på kläderna.

Då blev jag chockerad och frågade hur han kunde jämställa Tredje Rikets judestjärnor med ett initiativ som gick ut på att lyfta fram en eftersatt identitet, nämligen hen-aktivisterna.

Jag sa ju att jag inte gör några politiska bedömningar, sa Samhällsingenjören. Jag försöker bara hantera det praktiska. Om man ska jobba med identiteter och rangordna dem på det ena eller det andra sättet blir man nog alltid en mer eller mindre frivillig lärjunge hos Hitler.

46 reaktioner på ”Det behövs insatser av min vän Samhällsingenjören

 1. Bo Svensson skriver:

  På tal om vänstertrafik, – från vilket håll kliver du på din cykel? ( – Eller din häst?) – Är det från vänster, är du vänstertrafikant. – Cykeln står ju i rännstenen och du på trottoaren.

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Emaljerade knappar kan man ju ha, där det framgår vem man är, om man är rädd att det inte syns ändå, kan ju rekommenderas. – Det är ju också lösningen på ett annat problem:

  Hur man hittar rätt lekkamrater. – Genom överenskomna symboler skall det framgå om man är gay, letar efter tillfälliga förhållanden eller seriösa och annat som jag inte kommer på just nu.

  Gilla

 3. dolf skriver:

  … jag kan förresten rekommendera mitt gamla, men mycket eminenta, inlägg Han Hon Hen & …? som handlar om bl.a. just ”hen”. Men om ni läser det, he he, missa inte att klicka på länken som inlägget avslutas med. (Nä, jag lovar, det är inget virus eller malware, men en värdig, och faktiskt i dagarna ganska aktuell, tongue-in-cheek avslutning på inlägget. Jag tror många tyvärr har missat det, vilket var lite synd, för det var faktiskt just det som gjorde att jag skrev det.)

  Gilla

 4. svenne skriver:

  ”Förresten är det i Kanada redan förbjudet enligt lag C-16 att använda fel pronomen, till exempel ”han” om någon som vill vara ”hen”.”

  När diskussionen angående ”hen” började så uppfattade jag det först som att radikala feminister tyckte det var fel att använda ordet ”man” i olika sammangang därför att dessa uppfattas som motbjudande varelser. Därför skulle ett könlöst ord införas som inte betonade den manliga maktstrukturen.

  Jag kanske är ute och cyklar men jag uppfattade ordet ”man”som används i meningar som ”man kan tänka sig att…” och ”man måste passa sig för…” enligt feministernas åsikt bidrog till att befästa manskulturen trots att ordet i dessa meningar närmast kan liknas vid engelskans ”you” som ju är könsneutralt då det används som i ovanstående meningar. Här känns ju ordet ”hen” konstlat att använda så det kanske trots allt är tillåtet att använda ”man” i dessa sammanhang.

  Det kanske är så att ”hen” kan användas i vissa meningar där könstillhörighet är irrelevant för att beteckna ”vem som helst”, men i det kanadensiska exemplet är ju ordet kopplat till den könskategori som man själv anser sig tillhöra. Detta innebär – som Patrik skriver – att det är ett lagbrott att tala om någon, som man uppfattar vara av manligt kön, som ”man” om han själv uppfattar sig som något annat. Det gäller då att hålla tand för tunga innan man har fått kännedom angående den omtalades uppfattning om sig själv.

  Det är obegripligt att det finns personer som lägger ner en stor del av sin vakna tid för att käbbla om sådana här icke-frågor då det finns andra betydligt påtagligare problem att ägna sin kraft åt.

  Gillad av 1 person

 5. Andreas Grönlund skriver:

  Nazisterna hade ganska många olika färger på stjärnorna.
  Det skulle enkelt kunna arrangeras i identitetspolitikens förlovade land. Olika färger för sexuell läggning, HBTQ, hen, matpreferenser etc.

  George Orwell var alltför fantasilös i sina prediktioner.

  Gillad av 5 personer

 6. Hortensia skriver:

  Briljant, Patrik. Tackar för ett riktigt gott skratt och föreslår, att den som vill vara ”hen”, markerar sin status med en fjäder i hatten; gärna stor, ståtlig och bjärt multikulört från en påfågelhannes stjärt. 😉

  Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    ”Hin håle” betyder ”Den hårde”, så mer adekvata associationer behöver arbetas in. Lätt gjort, vi behöver bara tänka på den feministiska regeringens (med)lemmar och mediatopparna: ”hin mjuka”, ”hin lea(lösa)”, ”hin sladdriga”, ”hin slappa”, ”hin svampiga”, ”hin servila”, ”hin svaga”, ”hin slemma”, ”hin leda” – eller ”hin onda”, ”hin skam(lösa)”, ”hin skändliga”.

    Finskan har sitt behändiga ”hän”. För svenskans del föreslår jag ”hön”, med svengelsk pluraländelse ”höns”. Eftersom få behärskar gamla kasus kan vi fritt blanda gammalsvenskt och dialektalt: ”hönses”, ”hönom”, ”hönne”, ”hönsom” osv. En urstockholmare, en högst maskulin ung man, som jag jobbade ihop med på 70-talet, uttalade ”honom” med första o:et långt som i ”sol”, så den fjollholmska dialekten och slangen har sina framsynta drag…

    Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Kanske tur att ingen av er associerade till den ekivoka betydelse av ”hin håle” som jag, med min säregna humor, tänker mig att personlig könsdefinitionen till syvende och sist handlar om; vilka kroppsliga håligheter som anses lämpliga för sexuella aktiviteter. 😉

    Trevlig helg, alla hängivna – och uppenbart betydligt mer väluppfostrade – språkälskare!

    Gilla

 7. ERIK2 skriver:

  Intressant text med många bottnar från ek driven ordsnidare. Tänker osökt på Herbert och hans sybaritiske vän när jag läser detta. I all bedrövelse gläds jag åt vackert språk och tankeväckande uppslag. En dag till… Det ska väl gå det här också…

  Gilla

 8. Björn skriver:

  Det är samma sak med raser och hudfärg! Det finns ingen skillnad, säjer ”antirasisterna”, men märkligt nog används dessa ”begrepp” ändå, när det ska kvoteras in till anställningar på t.ex SVT! Det är mycket man inte förstår!

  Gillad av 4 personer

 9. Anders skriver:

  Kul, men du går till överdrift. Det behövs ingen ackusativform för ”hen”, Vi har ju skippat ackusativen för ”han” och ”hon” (”han” respektive ”hana”), och använder dativformerna (”honom och ”henne”) i både ackusativ och dativ. Så motsvarande skulle nog gå bra också för ”hen” (och förresten kan nog de som gått i den ”nya skolan” ändå inte skilja på ackusativ och dativ).

  Gilla

 10. Steen Raaschou skriver:

  ”Problemer erkendes først, når de ikke mere kan løses.” (Nicolo Machiavelli)

  Der er i modsætning til da jeg begyndte at skrive om svensk indvandring i 2001, idag en hel del klare og fornuftige stemmer i Sverige, ikke mindst blandt alternative medier. Men der er også dem, jeg kalder ”de sidste dages hellig.” Hvor var de, da de havde kunnet betyde noget for femten år siden? Marteus, Anna Dahlberg, Westerholm, Birro og fortsæt selv?

  Svaret er, at de puttede sig af angst, og nu er Sverige stillet over for et fait accompli.

  Gillad av 7 personer

 11. Lars Odlen skriver:

  Mycket klok reflektion vilken förmodligen inte handlar om begreppet hen, utan snarare konsekvensen av att rangordna människor. Sådana samhällen har historien sett med förödande konsekvenser, men vi förefaller indolenta inför dagens asymtots rikning.

  Gilla

 12. Bo Svensson skriver:

  På tal om social ingenjörskonst är den orättvist förlöjligad. – Det krävs verkligen ingenjörskompetens för att få allting rätt på plats.

  Eller arkitektkompetens. – Min egen har jag nästan helt ägnat att reda ut vad som krävs för att reda upp i röran som de ställt till med som lekt samhällsingenjörer hittills utan att ha det som krävs.

  Gilla

 13. Stig Rydmark skriver:

  Det här borde jag förstås inte nämna, men texten satte igång några tankar som förskräckte, jag blev alldeles kall. Helt plötsligt inser jag att riksdagen inte är HBTQ-certifierad. När detta blir genomfört kan vi se fram emot en trimmad regering och riksdag, unik och mycket svensk.

  Gilla

 14. Per-Anders skriver:

  Jag kommer aldrig att använda det där h-ordet. Om någon tvingar mig kommer jag att byt ut det mot ”dra åt helvete”. Det är inga som helst problem att skriva saker och ting könsneutralt. Den som inte klarar av det har bara dålig utbildning. I och för sig kan det vara förlåtet med tanke på vilka dåliga skolor och lärare vi har i Sverige.

  Personer som inte klarar av att få en felaktig könsidentifikation bryr jag mig inte om. Jag vill inte umgås med dem. Jag vill inte arbete med dem. Jag har inget att säga till dem eller diskutera med dem.

  Gillad av 5 personer

 15. Lars skriver:

  I dessa #metoo tider blir det allt tydligare att samhällsplaneraren har rätt, men inte tänkt färdigt än. Jag tror man måste införa ett trafikljus för alla att bära på bröstet, vederbörligen kombinerat med wifi och kamera, för att säkerställa dokumentation av händelser. Röd gubbe, gul gubbe och grön, men individuell med antingen herr Gårman eller Gårhon eller Gårhen. Är det grönt så är det bara att köra på. Vid överträdelse så dokumenteras skeendet på ett opartiskt sett och i förlängningen kan larmcentral kontaktas automatiskt om signalerna inte överensstämmer.

  Gillad av 1 person

 16. Ossian skriver:

  Löfven bekymrad över falska konton i sociala medier – vill ha partiledarsamtal

  Efter att Socialdemokraternas egen trollfabrik avslöjats är statsministern bekymrad. ”Det är viktigt”, säger Löfven.
  https://samnytt.se/lofven-bekymrad-over-falska-konton-i-sociala-medier-vill-ha-partiledarsamtal/

  Ulf Bjereld vill ta upp frågan om hur sociala medier används i valrörelsen: ”Det skulle också sända en skarp signal till väljarna att vi står för värdighet och rent spel i politiken”.

  Som jag ser det har vi just sett ett intressant exempel på hur sociala medier används i valrörelsen. Det sänder en skarp signal till väljarna vad socialdemokraterna står för.!!!

  Och Löfvén vill ha samtal partiledarna emellan om detta. Säkert kommer han återigen att frysa ut Jimmie Åkesson. Det sänder, i mitt tycke, också en skarp signal till väljarna…

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Hörde på radio en person som krävde att det skulle lagstadgas om ett tredje kön. Vederbörande kände sig inte hemma i något av de juridiskt definierade könen Nödvändigheten av ett tredje kön grundade sig, om jag förstod rätt, huvudsakligen i vederbörandes behov av bekräftelse. Fast också för att det skulle bli lättare att ställa krav om det tredje könet hade blivit lagstadgat.

  Det senare sagt efter en diskussion om omklädningsrum och toaletter.

  Lätt att börja undra om det finns någon gräns för vad behoven av bekräftelse får kosta.

  Och man kan ju undra varför bara tre. Det är väl lätt att tänka sig att det kommer att finnas personer som inte kommer att känna sig hemma i något kön även om de har tre att välja på.

  Gilla

 18. MartinA skriver:

  Får jag föreslå Utrum? ”Hen” reformen genomfördes på svenska för hundratals år sedan. Vilket bevisar att ”hen” bara är en okunnig överklass maktmissbruk.

  Gilla

 19. Lars skriver:

  Läser att man ska förbjuda rökning i centrum och uteserveringar. Intressant när Stockholms innerstad blir rökfri. Gillar tanken på 800 tusen smygrökare och lämmeltågen ut från tullarna för att nå en rökruta. Kan vi inte också få ett förbud mot att politiker visas i det offentliga rummet? Och förbjuda dem att använda sociala medier, de kan ju inte hantera det?

  Gilla

 20. Anders Larsén skriver:

  Tror nog att den stora invandringen planerats väl så noga som
  genomförandet av trafikomläggningen.
  Krig och flyktingströmmar styrs av samma grupper som
  skapat det globala centralbankssystemet och som kontrollerar
  nästa all media. Det vi ser ske i samhället idag verkar gå helt
  enligt ritningarna. Ökad otrygghet får många att kräva fler
  poliser och ökad övervakning av oss alla.

  Feminismen hade utan det planerade stödet från msm inte
  haft en chans att göra sig gällande på det sätt som nu
  skett. Tror att det i likhet med införandet av kommunismen
  i Ryssland handlar om att skapa ett dysfunktionellt
  samhälle, där befolkningen hålls kort och strategerna
  bakom samhällsomvandlingen ökar sin makt och berikar
  sig än mer.

  Gilla

 21. Ophelia skriver:

  Hur gör vi med genitivformen då? D.v.s hon-hennes och han-hans.
  Väljer vi ”hens” så tycker jag nog att man då utgått från ”hans” dvs den MASKULINA formen (hu!) , och då borde väl ”hen” i genitivform bli typ ”henoms”…

  Men nu har vi ju redan ett färdigt ord att använda i vårt språk, nämligen DEN, varför det i mitt tycke fula ordet hen, borde anses som onödigt.

  DEN blir då DENNES eller DESS i genitiv.
  DEN används dessutom så redan. Ex: ”en person öppnade dörren och DENNES väska fastnade då”. Nu skriver en del på fullaste allvar: ”..HENS väska fastnade..” !!!

  Gilla

 22. olle reimers skriver:

  Mycket finurlig betraktelse, Patrik, som ute på det poltiska scengolvet skulle få många av aktörerna att vrida anletsdragen på ett synbart ansträngt sätt.

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Samhällsingenjören borde kanske fundera på utbildning och karriär i samhället? Videon här med Jordan P är ju en fenomenal uppvisning i hur man slaktar en reporter genom att håla reda på vad man säger eller inte har sagt och hålla rätt på logiken och på bevisen och giltigheten. Sakområdet, ämnesfrågorna kan nog diskuteras, men det är kul se reportern totalt misslyckas (eller gör hon det egentligen, hon för ju fram mainstream åsikter och Jordan invänder och anger hur han ser på frågorna).

  .

  Gilla

  • Lars skriver:

   Observera att vad Jordan P framför inte är vare sig höger eller vänster, det är ett sätt att resonera som är tämligen normalt för den som blivit tränad med en dos statistisk utbildning och modelltänkande. Logik och kausalsamband och definitioner och begrepp är nyckeln till västs framsteg, inte åsikter om vad som helst, hursomhelst, inte affektbaserade retorik.

   Vad säger han, är det underbyggt, vad säger reportern, finns det bevis på det, hur ser verkligheten ut. Obevisade påståenden kommer i slutet om Maos Kina, en totalitär stat, som ledde till miljoner döda, att man där försökte styra tanken (man försökte onekligen föra in en ideologisk syn på världen), men vad och varför är inte klarlagt egentligen i intervjun och påståendet att det har med ”vänster” att göra bortsett från att kommunismen är ”vänster” är nog mer tveksamt om vi betänker att de ”vänsterliberala” tankar och missförstånd och oförmåga resonera klart som reportern framför i sig är exempel på en diskurs och ett tänkande som formats i väst kapitalismens heliga Mecka, USA, och i sig har samma totalitära syfte vad gäller vad man ska tycka, vad får man tycka, hur ska man resonera. Som Jordan så klart framför, det finns inte mycket som pekar på att den diskursen är sann.

   Även vi i väst formas av ideologiproducenter med syften. Även om system formas hierarkiskt så är inte nödvändigtvis olika system hierarkiskt formerade. Den ideologiska mobb, feminism i det här fallet, som dominerar diskursen i väst är formad i olika ideologiproducerande centra, men förvandlas ofta till mobb beteende när det sprids ut i samhället. Var finns ledare som styr debatten åt ett faktabaserat håll? Hur påverkar kommersialism, film, reklam och annan media hur vi tänker och resonerar i väst?

   Det här är tredje intervjun jag ser av herrn. Min invändning tidigare har rört hur han använt statistiska mätningar som fakta dvs inte klargjort hur bakomliggande teori och metod kan vara av karaktären att man inte kan dra säkra slutsatser i en värld där variabler ofta är beroende och urvalet bestäms av teori. I en annan intervju föreföll han fast i psykoanalytiskt orienterat tänkande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.