Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag Patrik Engellau igen. Vi möttes tisdag den 23 januari och pratade om vad som hänt den senaste tiden. Det känns som att vi befinner oss i ett skifte, något håller på att hända.

På Göteborgs-Postens kultursida har tänkaren Mattias Hagberg lagt pannan i djupa vecka och grunnat över det gåtfulla sambandet mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson. Svenskarna läser för mycket deckare, menar han i artikeln ”Nordic Noir banade väg för högerpopulismen” (17/1 2018), därför tror de att Sverige går dåligt och röstar på SD:

”Allt oftare tänker jag att det finns en koppling mellan högerpopulismen framgång och kriminallitteraturens segertåg? Den grundläggande berättelsen är alltför lik för att det bara ska vara en slump.”

Ja, som vanligt inom etablissemangsmedia så spelar verkligheten ingen roll. Gruppvåldtäkter, bomber och granater, jihadister och annat djävulskap är bara inbillningar. Man får för allt i världen inte piska upp rädslor, säger de.

Så sade också vice statsministern Isabella Lövin. Tänk inte så mycket på den där masskriminaliteten som följt på massinvandringen. Var inte rädda! Bara för att i nästa andetag varna för jordens undergång i en miljökatastrof. Hur många våldtäkter som än drabbar Sverige, så får vi inte glömma att vi är bäst i världen på feminism!

Statsminister Löfven vill inte ha någon dialog med de otäcka högerpopulisterna, men utesluter inte att följa Åkessons förslag om att sätta in militär i förorterna för att stävja laglösheten. Men vad ska militären göra som inte polisen kan göra? Poliserna har vapen, men använder dem inte. De är bakbundna av vänstervriden media som alltid ser skurken som offer, den ”rasifierade” skurken alltså, och polisen som förövare. Bjuda på extra hett kaffe?

En fördel med poddformatet är att man lyssna medans man lagar mat, städar eller målar tavlor. Lyssna & dela! Och låt oss höra vad ni tycker i kommentarsfältet.

https://soundcloud.com/antikalifen/antikalifen-patrik-engellau-3