Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag Patrik Engellau igen. Vi möttes tisdag den 23 januari och pratade om vad som hänt den senaste tiden. Det känns som att vi befinner oss i ett skifte, något håller på att hända.

På Göteborgs-Postens kultursida har tänkaren Mattias Hagberg lagt pannan i djupa vecka och grunnat över det gåtfulla sambandet mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson. Svenskarna läser för mycket deckare, menar han i artikeln ”Nordic Noir banade väg för högerpopulismen” (17/1 2018), därför tror de att Sverige går dåligt och röstar på SD:

”Allt oftare tänker jag att det finns en koppling mellan högerpopulismen framgång och kriminallitteraturens segertåg? Den grundläggande berättelsen är alltför lik för att det bara ska vara en slump.”

Ja, som vanligt inom etablissemangsmedia så spelar verkligheten ingen roll. Gruppvåldtäkter, bomber och granater, jihadister och annat djävulskap är bara inbillningar. Man får för allt i världen inte piska upp rädslor, säger de.

Så sade också vice statsministern Isabella Lövin. Tänk inte så mycket på den där masskriminaliteten som följt på massinvandringen. Var inte rädda! Bara för att i nästa andetag varna för jordens undergång i en miljökatastrof. Hur många våldtäkter som än drabbar Sverige, så får vi inte glömma att vi är bäst i världen på feminism!

Statsminister Löfven vill inte ha någon dialog med de otäcka högerpopulisterna, men utesluter inte att följa Åkessons förslag om att sätta in militär i förorterna för att stävja laglösheten. Men vad ska militären göra som inte polisen kan göra? Poliserna har vapen, men använder dem inte. De är bakbundna av vänstervriden media som alltid ser skurken som offer, den ”rasifierade” skurken alltså, och polisen som förövare. Bjuda på extra hett kaffe?

En fördel med poddformatet är att man lyssna medans man lagar mat, städar eller målar tavlor. Lyssna & dela! Och låt oss höra vad ni tycker i kommentarsfältet.

21 reaktioner på ”Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band

 1. MartinA skriver:

  Det västerländska samhället orsakades av att människor som utvecklats med långa vintrar uppnådde kritisk befolkningstäthet cirka år tusen. Weber och hans tankar är symptom, inte orsaker.

  Gillad av 2 personer

 2. MartinA skriver:

  Monster skapar grupper av människor som förmår stå emot monster. USAs krig har skapat krigare som kan stå emot en spion i varje elektronisk apparat och överväldigande våldskapacitet på varje kvadratmeter av jorden. Jihadister är fantastiskt imponerande människor.
  På samma sätt kommer dagens förtryck av oss nordeuropeer skapa en ny sorts människa. Nu är visserligen Kiplings dikt om den hatande saxaren en klassanalys. Men den dikten fångar ändå vad som skapas nu. Det behövs bara ett frö för att en planta skall ta över hela världen. Tiden skall räknas från att vi blev etnocentriker. Vi kommer ej att se den sanna effekten av dagens vansinne under vår livstid. Men den kommer.

  Gillad av 1 person

 3. Aha skriver:

  Kulturmänniskor, GP:s Mattias Hagberg är kulturskribent, har den tvivelaktiga renommén att de i totalitära länder tjänstvilligt springer maktens ärenden – samtidigt som en liten klick ändå förmår att opponera. Hagberg verkar tillhöra den förra kategorin, maktens medlöpare. Det framgår av ”Men som ett samlat kulturellt fenomen har de/deckarna åstadkommit något obehagligt. Genom sin monumentala framgång har de inpräntat en bild av ett Sverige på nedgång”.
  Hagberg beklagar alltså att bilden av ett Sverige på nedgång sprids.

  Sverige är på nedgång.
  Vi har gått från fjärde till tionde plats i välstånd. När det gäller mer psykiskt välmående är vi passerade av Norge och Danmark och i nivå med Finland. Detta enligt kontinuerliga undersökningar. BNP-utvecklingen per capita har i åratal varit medioker.
  När det gäller kriminalitet är vi extrema. Jag har upprättat en extremlista över Sverige av f.n. 68 punkter. Mycket kriminalitet men också många välfärdsextremer. Smått som stort såsom mest användning av handgranater till minst (nästan) med poliser i Europa. Välfärdsextremerna är de kända; Europas längsta vårdköer, minst med äldreomsorgsplatser, mest bråkiga skolan. Men också sådant som tillsammans med Norge vara ensamma om att prata om värdegrund. Vidare; mest sysselsättningsgap mellan invandrare och svenskar, mest med tiggare etc etc. 68 sådana punkter. Nordic noir i kvadrat (se Hagbergs artikel).

  Det framkommer titt som tätt att media skruvar rapporteringen så att det inte ska gynna SD. Detta gäller tydligen även för kulturskribenter. Hagberg skriver med liten sjukdomsinsikt.

  Gillad av 3 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Aha 24 januari, 2018 at 08:56
   ”Sverige är på nedgång.” Närmast en truism!

   Riksrevisionen lämnade 2017-1205 en rapport till Finansdepartementet, där det framgick att Sveriges landsting och kommuner kommer att gå back med 200 miljarder kronor per år fram till 2030. Staten kommer – som alltid – träda in som räddaren i nöden. FinansministerMagdalena Andersson nämnde förstås inte en siffra om detta vid sin budgetpresentation tidigare i år.

   När det gäller skjutningar ligger Sverige på samma nivå som Sicilien och handgranatkastningar samma nivå som Mexiko.

   Hörde att Nordegrens& Epsteins pratprogram i SR P1 i mrgon den 25 januari skulle bjuda in SVT:s programdirektör Jan Helin och SvD:s publisher Fredrik Karén, för att diskutera statens, Vinovas, SVT:s, DN:s och SvD:s utvecklingsprojekt att ytterligare ”skruva rapporteringen” av viktiga samhällsfakta.

   Gillad av 1 person

 4. Maria skriver:

  Min tes är att svenskar har varit så förtjusta i deckare för att det i stort sett har saknats spänning, dvs. våld och ond bråd död, i det traditionella svenska samhället, som varit tryggt och säkert. Sedan är genren lättläst och bjuder inte på något tuggmotstånd, vilket också tilltalat majoriteten. Slutligen har det för författarna varit mycket lönsamt att ägna sig åt denna typ av litteratur, och framgångarna för den ena har lockat den andra. Jag har länge undrat hur länge fäblessen för denna genre ska hålla i sig i Sverige med den tilltagande kriminaliteten och våldet som nu kryper närmare och närmare alltfler.
  Tyck synd om-mentaliteten omfattar i Sverige även vissa poliser: När man nu lyckas rapatriera alltfler marockaner säger polisen: Det här är mycket utsatta personer. Som om det skulle spela någon som helst roll för Sverige? Vad har svenskarna för ansvar för dessa?

  Gillad av 6 personer

  • Cecilia skriver:

   Du har säkert rätt! Det känns som den svenska kultureliten lever i ett parallellt universum. Där de senaste decenniernas massinflöde av främmande kulturer och tillhörande kriminalitet aldrig har inträffat. Jag fattar inte att någon vill läsa svenska deckare, tv-serier eller filmer längre, det finns inget där som stämmer med verkligheten. Men antingen så bryr sig inte svenskar i allmänhet om den diskrepansen, eller ser i handlingen vad man egentligen önskar sig? Ett Sverige fritt från romska tiggare i varje gathörn. Med helsvenska, eller möjligen ryska, eller fd jugoslaver som förbrytare.

   Gilla

 5. Underdog skriver:

  För sin egen sinnesfrid bör man avstå från att läsa det Mattias Hagberg skriver. Idag har han i en text på GPs kultursidor skrivit att våldsbrottslingar blir våldsamma på grund av att politiker kräver hårdare tag mot våldsbrott. Man tar sig för pannan!

  Gillad av 4 personer

 6. Gösta Johnsson skriver:

  Undra på att alltfler föraktar PK-eliten… när de inte kan se verkligheten utan försöker med alltfler skriftliga akrobatkonster undvika att se elefanten i rummet. Tack och lov börjar gemene man se igenom falseriet och den relativiseringen de så kallade journalisterna i PK-medierna driver.

  Heja Gunvald…du ser problemen i din fiktiva värld och löser problemen. De skrivande journalisterna i mainstream-medierna är fortfarande blinda …trots att elefanten/elefanterna finns mitt i rummet!

  Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Särdeles njutbart, att få lyssna till sådant smakfullt spekulerande om västerlänningars mission och masochism av mina absoluta favoritsnillen.

  Heja Eddie och Patrik! ❤

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Glömde ju påpeka, att ett alls inte omärkligt samband mellan fiktive polisen Kurt Wallander och realistiske politikern Jimmie Åkesson är, att de båda har gedigen erfarenhet från södra Sverige och frenetiskt kämpar för rättvisan mot ständigt mörkare krafter i vårt nordliga land. Coola killar. 😉

   Gillad av 1 person

 8. Grus-Olle skriver:

  Jag tror nog att en deckare har mer verklighetsanknytning än vad de inskränkta Mattias Hagberg och Isabella Lövin påpekar. Deras tid är ute.

  Gilla

 9. olle holmqvist skriver:


  Här är bildbeviset ! Hennes etiska högvördighet tafsar på ung man på kramborgarplatsen. Han ser inte ut att vänta på ngt > osv. Var finns bildbevisen mot Klåddan ? På vilka grunder förvägras Klåddan rätten, alla pur-svennars rätt, att få göra ett Sommar i P! ?

  Gilla

 10. Björn K skriver:

  Med tanke på artikeln i GP så är det bara att konstatera att när sk. intellektuella börjar tänka till då kan det sluta hur galet som helst. När det gäller GP så börja med ledarsidan där finns ofta mycken klokskap inte minst från Alice Teodorescu, när man sedan bläddrar vidare kan man ibland hamna i den sedvanliga galenskapen.

  Gilla

 11. Allan Forsling skriver:

  Från Orwells bok: Från 1984 har vi bland annat fått uttrycket ”Storebror ser dig. Här finns också sanningsministeriet. ”Oceanien styrs av ett politiskt parti som går under namnet ”Partiet”. Individen är alltid underordnad staten, och det är delvis den filosofin som gör att Partiet kan manipulera och kontrollera människorna. I Sanningsministeriet är protagonisten Winston Smith en tjänsteman” Nya tjänstemän och uttolkare av sanningen är
  uppenbarligen Helin SvT och Karén SvD. Bevare oss för sådana figurer!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.