Gästskribent Lars Odlen: Varför kommer de nu?

För något år sedan åkte jag på semester till Senegal, ett relativt stabilt land med 15 millioner innevånare. Medellivslängden är 66 år, vilket är tämligen bra för Afrika och arbetslösheten ”bara 22 procent”. Befolkningstillväxten ligger på tre procent per år och kvinnorna föder i genomsnitt fem barn under sitt liv, vilket är en halvering på 30 år.

Landet har hyfsade jordar och ett gynnsamt klimat och det finns ingen uppenbar svält. Landet räknas som demokrati, tillåter fritt religionsutövande (80 procent muslimer) och har sluppit större interna konflikter. På sitt sätt en framgångssaga, men också ett land där många unga män emigrerar för ett bättre liv i väst. Varför detta när det borde finnas möjligheter hemma och varför emigrerar de nu?

Som turist, nyfiken på hur vanligt folk levde reste jag runt på landsbygden under några vinterveckor. Det första som slår västerlänningen är mängden av skräp längs vägarna och den uppenbara sysslolösheten. Avsaknaden av industrier är påtaglig och det odlas inte mycket trots att siffrorna säger att 60 procent av befolkningen arbetar i jordbruket. En by på landet bestod av fem, sex hus inhägnade av ett enkelt staket. Man hade ingen köksträdgård eftersom det var torrperiod. Dock var grundvattennivån bara en halvmeter ner och man kunde lätt hinkat upp vatten, men valde hellre att få mat från u-hjälpsprogram. Husen var enkelt byggda, cirka 2,5 m i kvadrat, med staplade betongblock utan murbruk och en korrugerad plåt som tak. Bara tygstycken för öppningarna, inga dörrar och fönster.

Det första som märktes var hettan inomhus. Trots att det var under deras vinter (varmare än svensk sommar) så var det över 40 grader inomhus. Jag frågade om inte hettan besvärade, men de sa att det var värre på sommaren. Nu var det riktigt behagligt. Jag föreslog att de skulle lägga palmblad på taket (som man gjorde innan plåten fanns), men man sa att det inte var bra, för palmtak läcker när det regnar. Jag förklarade att jag menade att de skulle lägga bladen ovanpå plåten och de frågade varför då? Som isolering svarade jag och då förklarade de för mig att det aldrig var för kallt och isolering därför inte behövdes. Jag förklarade att isolering också hjälper mot värme och ett barn som uppenbarligen lärt något i skolan om fysik höll med mig. Det fanns en hög med blad och jag föreslog att de skulle täcka ett tak och se om det hjälpte. Bra idé, sa man.

Jag åkte inte tillbaka för att se resultatet, men skulle förmodligen bara blivit besviken.

Brunnen var en öppen grop och jag undrade om man inte fick problem med kolera. Bara under regnperioden, sa man. Jag drog mig till minnes hur man i Gamla stan i Stockholm förbjöd öppna brunnar eftersom man efter engelsk förebild insett att ytvatten rann ner i brunnen vid regn och orena ämbar kontaminerade vattnet. Lösningen blev täckta brunnar med pump och Stockholm hade därefter inga fler koleraepidemier. När jag försökte bibringa bybefolkningen denna insikt, sa man att man inte hade några pumpar och att det för övrigt oftast bara var små barn som dog.

Kokhuset hade en eldstad på golvet med några stenar att stötta grytan. Ingen skorsten och inga bord eller bänkar. Man låg på knä eller satt på huk och skar maten på enkla skärbrädor av trä. Säckar med ris från Vietnam och lök från Holland (u-hjälp?) stod på golvet och när jag såg högarna av gnagarnas spillning, föreslog jag att man skulle hänga upp säckarna i takbjälkarna. Varför då frågade man? Jo så att inte möss och råttor kommer åt maten, svarade jag. Men de äter inte så mycket, menade man. Det räcker åt oss ändå.

Det största huset var för mannen. Var och en av hans fyra av Koranen tillåtna hustrur hade sitt eget hus. Det fanns naturligtvis en stor mängd barn och eftersom alla talade franska kunde jag tala med alla. Jag frågade vad de ville bli när de blev stora. Ungefär hälften av flickorna hoppades att bli gifta med en rik man, medan de andra ville bli lärare, läkare eller arbeta i affär. Killarna ville bli fotbollsspelare, filmstjärna, astronaut eller racerförare. Ingen ville bli ingenjör, detta förmodligen eftersom de inte ens kände till yrkets existens.

En by visade stolt upp att man fått elektricitet. En lampsladd hängde på trädklykor och ledde till mannens hus. Där inne fanns klenoden, vilket var en TV. Nu var man i förbindelse med omvärlden, en revolution i deras värld. De förklarade att man snart skulle köpa en lampa och kanske en dag ett kylskåp. När jag kom tillbaka till hotellet på kvällen tittade jag på det senegalesiska TV-utbudet. Det fanns åtminstone en religiös kanal som visade en predikande imam, en informationskanal som mest liknade vårt 60-talsprogram ”Anslagstavlan” samt några kommersiella kanaler som föreföll att visa franskdubbade amerikanska C-, D- och E-filmer från 70-talet där unga män i smarta bilar pussar på vackra flickor i korta kjolar.

Betänk scenariot: Du är en ung man i Senegal. Du får sannolikt ingen fru och därför inga barn. Det föds visserligen lika många män som kvinnor, men eftersom mer än en tredjedel av männen har flera fruar, så får de flesta männen ingen fru alls. Det finns nästan inga jobb och skolan är i huvudsak inriktad på att rabbla koranen på arabiska (ett språk du inte förstår). Du lever på landet under mycket enkla förhållanden och ser på TV hur västerlänningarna kör omkring i snygga bilar och har obegränsad tillgång till sköna kvinnor.

Annonstavlorna längs vägarna marknadsförde smartphones med internet access och många unga män stoltserade med förvånansvärt moderna telefoner. Internets obegränsade tillgång till västs lockelser måste vara himmelriket för en ung sexuellt frustrerad man. Vad skulle du gjort i hans situation? Det är lätt att inse att emigration är drömmen per se, förmodligen påhejad av rapporter från kompisar som gjort resan och stolt lägger upp bilder på sitt ”lyxiga liv”, på samma sätt som Amerikabreven förr lockade svenskar till möjligheternas land. Att riskera livet på Medelhavet är en liten kostnad, eftersom dina gener ändå skulle dött ut om du stannade kvar hemma.

Att detta händer med stor kraft just nu beror sannolikt på att GSM-näten först nu börjar nå ut på landet och tillgången på kontantkort och smartphones gör internet till var ung mans egendom. Majoriteten av de till Sverige kommande unga männen har en smartphone, kan det hänga samman?

Afrika har 1,2 miljarder innevånare och en medianålder på 19 år. Om vi antar att de som emigrerar i huvudsak är män i åldern 18 – 25 år så innebär det att över 100 miljoner unga män är potentiella immigranter till Europa. Förmodligen vill de helst komma till ett rikt land med erkänt vackra kvinnor och bra sociala förmåner och på den rankinglistan ligger Sverige högt. Ser vi många unga män från Afrika vid våra gränser? Om de verkligen flydde från krig borde andelen kvinnor och barn vara mycket högre, vilket kanske bekräftar att orsakerna förmodligen kan sökas i ovan beskrivna faktorer. Har migrationsmyndigheterna och politikerna tänkt i de här banorna?

Lars Odlen är ingenjör, företagare, f 51, nyligen hemflyttad efter 27 år i Italien och Belgien. Intresserad av historia och samhällsbyggnad. Häpet betraktande det svenska kulturlandskapet.

58 reaktioner på ”Gästskribent Lars Odlen: Varför kommer de nu?

 1. katarinanadi skriver:

  Tack för bra text med hög verklighetsförankring. Ja, smartphones o internet är absolut det som fått hit de allra flesta migranter de senaste åren. Unga afghaner födda i Iran, men utan iranska medborgarskap, fick höra talas om Sverige som en lösning på sina problem, via exakt samma kanaler.

  Gillad av 1 person

 2. MartinA skriver:

  Jag hoppas verkligen att många av dem styr sina steg hit till sverige, jag tycker mycket om afrikansk invandring. Den bryter ner svenskarnas huvudfiende, staten i sverige. Och är noll hot som kolonisatörer långsiktigt, sextio grader nord.

  Gillad av 2 personer

  • _USX_ skriver:

   @ Martin A,

   Jag försökte att skriva flera svar till dig som försvann.

   Temat var att man i USA har en ganska omfattande debatt där man jämför effekterna av inflöden av människor från länder som Senegal med effekterna av de vapen som användes i Japan 1945. Det finns många olika trådar om detta och man kan t.ex söka på ”Detroit Hiroshima”.

   Mer än så går det nog inte att skriva, om inlägget ska gå igenom.

   Utlandssvensk

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Situationen är vad den är. Staten i sverige kan ej räddas. Efter Reinfedlts sadismstyre går bandet ej att backa.
    Och då föredrar jag att dess undergång blir snabb, dels av egoistiska skäl, jag vill vara i min krafts dagar när det sker. Och dels av solidariska skäl, vi svenskar har större chans att överleva som grupp om det går fort snarare än långsamt.

    Gillad av 1 person

 3. PerH skriver:

  Eg. inget att tillägga, Du fick med allt, tänkte inledningsvis på amerikabrevet, det fans med, ”brevet” som i dag är ett digitalt löfte och oemotståndligt lockande för unga män, arbetsfria inkomster, gratis boende i fina hus och som lök på laxen längtande kvinnor, vad spelar det då för roll att solen här i norra hemisfären bara lyser 3 månader på året.

  Gillad av 2 personer

 4. Moab skriver:

  Det är precis så, vi kommer att utplånas som kultur och folk om EUs ledare inte inser att deras viktigaste uppgift är att stoppa invandringen. Det är invandringen, inte Putin, man borde fokusera försvarsbudgetarna på. Det finns förutom att de nu kan se oss på bildskärmar en anledning till som är väsentlig som gör att Sverige för varje dag ligger än värre till, värst i Europa, det är att om fler kommer så kommer ännu fler. När exempelvis somalier blir etablerade i ett område så drar det till sig fler somalier osv, kanske strider mellan olika invandrade grupper blir det som till sist stoppar massinvandringen? Man läser allt oftare om stora grupper som slåss, tänk om alla dessa också lär sig så mycket om samhället så att de startar en afghansk skytteklubb och somalierna startar en vid sidan av? Det är redan så har jag noterat att ett antal skyttebanor drivs av muslimer i Sverige.

  Till sist, vad gäller ingenjörer så är det precis samma här, etablissemanget och media förstår inte vems rygg de står på, de tar bra ingenjören som sliter underbetalt för given, det är deras slavar som de kan bygga genusteorier på ryggen på och samtidigt islamisera Sverige. Senegal verkar till och med bättre, det enda svensk media förmedlar det är att det finaste är att tillhöra en skränig god kändiselit, astronauter ser man inte till längre. Jag gissar att det endast är nobelpristagarna som kan integrera x^2 på nobelmiddagen. Vi har som i Senegal skapat en allt större oduglig klass som tror att det räcker att vara arg över orättvisor för att sätta mat på bordet.

  Min son tittar nu på ”Det var en gång” på Netflix, jämfört med dagens alster, mycket bra, han är fascinerad av uppfinningarna. Vikingarna framställs som onda men han kunde se hur de lade under sig stora delar av Europa, samma sak med Karl XII.

  Gillad av 7 personer

 5. Ulf Swenzén skriver:

  Bra och intressant reseberättelse, tack. Detta är ju ytterst politiskt inkorrekt.
  Inget som skulle publiceras i något av våra gammelmedia.
  De skulle inte väga i rädsla för att bli beskyllda för rasism, främlingsfientlighet m m.
  Fortsätt att sticka ut. Våga!
  Ulf Swenzén

  Gillad av 6 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Ulf Swenzén 11 januari, 2018 at 08:24

   I en serie om konservatismens utveckling i SvD Kultur, skriver historikern Dick Harrison idag om att immigrationsvågorna idag endast är början på betydligt större folkvandringar.

   ”Höga födelsetal i kombination med bristande ekonomisk utveckling på hemmaplan lär intill visshet gränsande sannolikhet driva många av världens fattiga till vår del av jorden, detta av ren självbevarelsedrift och överlevnadsinstinkt.”

   Jag har däremot inte läst eller hört någon politiker i sju av våra åtta riksdagspartier ens snudda vid detta framtidsscenarium eller hur Sverige skulle kunna rusta sig för att möta dessa gigantiska ”utmaningar”.

   https://www.svd.se/de-nykonservativas-radsla-for-invandring-lar-bara-oka
   (för inloggning krävs abonnemang)

   Gillad av 1 person

 6. Lilla fröken PK skriver:

  Korrespondenten Erika Bjerström råkade i ett nyhetsprogram i TV undslippa sig kommentaren att afrikanska unga män såg Europa som en enda stor bankomat. Förstämningen i studion gick att ta på efter denna ickePK- kommentar.

  Gillad av 6 personer

 7. Hortensia skriver:

  Tack, Lars, för en intressant reseskildring, men hur skulle Sveriges utlänningsvurmande myndigheter och svenskfientliga regim rent praktiskt kunna stoppa 100 miljoner unga afrikanska män… ens om de ville?

  Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Mycket enkelt – betala inte ut några pengar. Tack för visat intresse, men vi har inga vakanser just nu. Don’t call us, we call you.

   Gilla

  • K. Ulvert skriver:

   Fälldin var en gammal man. Hans eftertädare precis tvärtom, en ung kvinna som blev vald av just den anledningen och uppenbarligen inget annat.
   Identitetspolitik, kallas det och är nog något av det mest korkade som finns idag.

   Gillad av 7 personer

 8. Aha skriver:

  ”Varför kommer de nu?”

  Well, vänsterliberalerna i väst vill leva ut sin godhet; globala och mångkulturella godhet ska det sägas. Pullfaktorn har genom åren varit magnifik, främst genom accepterande av ett gigantiskt asylfuskande.
  Vad är fattiga, ensamma och sjukliga svenska pensionärer mot att kunna hjälpa fattiga som får komma till Sverige?
  Vad är några dödsfall i vårdköer mot den grandiosa uppgiften att kunna spela global moder Therese?
  Vad är havererade skolor mot att kunna bereda ungdomar en plats i Sverige? Det är bara att se till att ens egna ungdomar går i medelklasskolor, i värsta fall får man väl flytta för att det ska bli så.
  Lika med kriminaliteten, det är bara att hålla sig borta från fel områden, fel tider och fel sällskap.

  Världen kommer till väst därför att vänsterliberalerna är narcissister i godhet.

  Gillad av 7 personer

 9. heraldikern skriver:

  ”Tänkt”???? Det är väl ändå för mycket begärt! Men seriöst så finns det knappast något tänkande alls när det handlar om invandringen. Det visas ju klart av att det knappast ens finns ett fåtal konsekvensutredningar om alla invandringsbeslut man tagit under många år. Det är ju lag på att det skall finnas.
  Detta har ju även tillsynsmyndigheterna påtalat och gett anmärkning om, men det länder tyvärr inte till någon som helst synlig efterrättelse!
  Våra senaste regeringar har ju visat ett så totalt förakt för lagar och förordningar och inte minst för folkviljan så man börjar känna på allvar att vi lever i en diktatur!

  Gillad av 2 personer

  • Crister L skriver:

   ”Våra senaste regeringar har ju visat ett så totalt förakt för lagar och förordningar och inte minst för folkviljan så man börjar känna på allvar att vi lever i en diktatur!”

   Det finns ju en mängd institutioner i Sverige som, tror jag i min okunnighet, har att se till att det här inte förekommer: Högsta domstolen, justitiekanslern, säkerhetspolisen, vanliga polisen, den fria pressen och radio och teve-media, samt även oppositionen i riksdagen och ute i kommunerna och landstingen. Borde vi inte känna oss trygga med detta?

   Gillad av 2 personer

 10. Bo Adolfsson skriver:

  Välkommen till det nya Sverige, eller med Reinfeldts ord: Tack för att Du valde Sverige!
  Dessa orden var främst riktade till de hundratusentals unga män från främmande kulturer som nu har invaderat oss. Vad var Reinfeldts plan? Mannen som nu med våra försäkringspengar skall göra Sverige tryggt igen.
  Vilka kvinnor förvänta dessa män knyta an till, när det nu har blivit ett markant kvinnoöverskott bland de unga?
  Våra ”ledare” är väl inte så dumma så att de inte har sett de stora skillnaderna i världen och vad det kommer att leda till när det inte längre finns några gränser? Reinfeldt och framför allt Carl Bildt, som ständigt är på resande fot, borde väl ha kunnat inse denna utveckling?
  Ja, det har de! De leder den!
  Bo Adolfsson, Hjo
  Internflykting och dissident sedan 2009

  Gillad av 4 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Lite snabbt skrivet, Mansöverskott skall det naturligtvis vara.

   Då kan jag ta en berättelse från ett land som jag gärna besöker, Sri Lanka.
   Sri Lanka ligger i Sydasien och ekonomin ligger mittemellan Afrika och det mer dynamiska Indien och Ostasien. Efter 26 års inbördeskrig kämpar de på att komma igång, men korruption och oligarkstyre bromsar. I botten finns också de etniska konflikterna mellan singaleser (buddhister), tamiler (hinduer) och nu även muslimer. De hamnar också i stormakternas intressessfär med västerlandet som de gamla kolonisatörerna, Indien som nära granne och nu f f a Kina som bygger på sin sidenväg.
   Framtiden är oviss med många som måste jobba i utlandet främst som hembiträden och byggarbetare i arabländerna. Det finns ingen framtidstro och det märks hos ungdomen som helst vill emigrera. De tjänar bara 2 000 kr/månad och tror att de får det mycket bättre någon annanstans trots att de bor i ett av världens vackraste länder.
   Jag mötte en man som hade jobbat som personlig assistent åt en amerikansk (!) kille i Sundsvall. Jag kollade upp företaget som han hade jobbat åt. Det har startats av en irakisk invandrare, omsätter 35 mn kr per år och har 75 anställda. På tio år har det tjänat 30 mn kr! Det har fått Svensk näringslivs pris som bästa tillväxtföretag i Sundsvall. Sveriges framtid!?
   Skillnaderna och kulturkrockarna i världen är enorma. Informationen om detta sprids nu med ljusets hastighet. De rikaste i världen skyddar sig från påverkan med vakter och murar. Hur skall vi medelrika göra?

   Gillad av 4 personer

   • Jeff skriver:

    Kosta får bevakning dygnet runt. Året om.
    Det har entreprenören Torsten Jansson sett till.
    ”Tråkigt att det behövs, men roligt att Kosta sannolikt blir Sveriges säkraste plats inom kort med bevakning dygnet runt alla årets dagar”, skriver affärsmannen och entreprenören Torsten Jansson i ett inlägg på Facebook under måndagskvällen.

    http://www.barometern.se/ny
    Detta är bara början, folk kommer att bli tvungna att se om sitt hus, medborgargardena blir ett måste.

    Gillad av 1 person

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Huruvida migrationsmyndigheter eller politiker tänker är mig obekant men förefaller mindre troligt. De verkar helt upptagna med att handla. Politik är ju att vilja som Olof Palme framförde. För de som ständigt vill är tänkandet en belastning. Och i längden vinner alltid handlingsmänniskor som Hitler, Stalin och Mao och inte minst kvinnor älskar handlingsmänniskor. Ända tills förstås det går åt helvete.

  Gillad av 7 personer

 12. malmobon skriver:

  Har en vän som köpte 4 kycklingfarmar, en pizzeria och en rest. i Somalia. Varför vet jag inte. I vilket fall så saknades det en massa kycklingar varje gång han besökte sina farmar. Vad trodde han?
  Tror han har kvar dessa, men vill sälja. F.ö. har han i stort sätt besökt alla länder i världen inkl. Antarktis.
  Bra text i bloggen.

  Gilla

 13. boerje2 skriver:

  Den politiskt korrekta och på något vis intuitivt självklara (men darwinistiskt livsfarliga) trossatsen om Alla människors lika värde används på flera olika sätt. Bland annat för att legitimera att alla människor från hela tredjevärlden också har lika stor rätt att bo i Sverige som de vita svenskarna. Ingen främlingsfientlighet, rasism eller apartheid i Sverige!
  .
  Det falska och dolska axiomet om Alla människors lika värde används också för att implicera att vi INTE överhuvudtaget får värdera, ifrågasätta eller kritisera den andre, dvs människor i tredjevärlden. Ingen hänsyn får tas till deras prestationsförmåga, vandel eller eventuellt fientliga inställning till västvärlden och den vite mannen. Alla ska vara lika välkomna till Sverige och västvärlden – vi måste vara globalt inkluderande och altruistiska. No matter what!
  .
  Om det är Gud eller “Darwin” som är ansvarig för den globala kognitiva ojämlikheten spelar ingen roll.
  Medel-IQ för ashkenaziska judar är 115, östasiater 105, vita 100, MENA 85 och Senegal 76. (IQ and the Wealth of Nations)
  .
  Vid tiden 6:26
  “So when the US Army says it’s illegal to induct anybody into the armed forces if they have an IQ of less than 83, then you know that they’ve done it for absolute necessity.”
  Jordan Peterson – IQ and The Job Market

  .
  Vilket betyder att att alla människor tyvärr inte har lika värde i ett solidariskt kunskapssamhälle. De som inte har kognitiva förutsättningar för att kunna bidra blir tärande istället för närande, och för många tärande är oförenligt med välfärdsstaten. Om man accepterar att IQ är till största delen ärftlig och att medel-IQ är olika för olika folk så är inte så svårt att förstå varför världen ser ut som den gör med tanke att US Armed Forces underkänner halva jordens befolknings intelligens.
  .
  Börje Fors

  Gilla

  • Armageddon skriver:

   Det är inte på något som helst självklart att människor har lika värde. Det är struntprat och en anakronism. Alla utvecklade kulturer ser värde som en relativ storhet inte som en absolut sådan, betingad av hur den enskilde bidrar till samhällets fortlevnad och utveckling . För mig och säkerligen de flesta andra har de laglydiga, socialt utvecklade, arbetande och kulturellt/vetenskapligt uppfinnande betydligt högre värde än de kriminella, sociopaterna, bidragstagande, skjutglada våldtäktsmän och terrorister. En del av dem har inget värde alls i samhällslivets relativa värderingsskala.
   ‘Allas lika värde’-struntpratet har sitt ursprung i en felöversättning av ordet ‘dignity’ i deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Det betyder värdighet inte ‘värde’ och betyder att alla ska bemötas med samma grad av värdighet. Översätt betyder det att även om våldtäktsmännen inte har något värde i samhället ska de bemötas med värdighet i samhällets rättsprocess. Struntpratet och tramset har förlamat det svenska samhället.

   Gillad av 3 personer

   • Peter skriver:

    Jag tror feltolkningen av FNs deklaration var och är avsiktlig, genom den är invandringspolitiken påbjuden av en högre makt och omöjlig att ändra.
    Se likheten med andra bokstavstroende religiösa fundamentalister, hellre döden än ifrågasättande av de heliga trossatserna, oberoende av rimlighet och konsekvens.

    Gillad av 2 personer

  • Pekka Rousu skriver:

   Håller med till fullo. Än mer intressant är att man beräknar att mellan 2015-2035 så försvinner hälften av alla jobb i Sverige pga ny teknik. Idag finns 5 miljoner jobb och om 20 år (med oförändrad population) är 2,5 miljoner kvar och sedan tillkommer ett fåtal nya jobb. Jobb som försvinner är i alla IQ-skikt men mest bland låg-Iq jobb. Konkurrensen för jobb som då finns kvar blir hårdare. De med lägst iq slås ut. Människor med högt iq och bra utbildning tar de jobb som existerar. Alla vita vill jobba och ha lön.

   Om 20 år tror jag svarta i Sverige har i princip 100% arbetslöshet. Mena kanske 95%. Att i det läget fylla på med ännu fler från mena och Afrika är vansinne. 2018-2021 ska hit komma ca 500 000 människor enligt Migrationsverket.

   Gillad av 1 person

 14. Hedvig skriver:

  @ boerje2 11 januari, 2018 at 15:27

  ”Alla människors lika värde” är en felöversättning. Läs gärna Patrik Engellaus artikel ”En mycket praktiskt felöversättning” från oktober 2016.

  https://detgodasamhallet.com/2016/10/07/en-mycket-praktisk-feloversattning/

  När det gäller att mäta IQ med IQ-tester kan man inte seriöst använda sifferresultaten som du gör. Det går idag inte att som du gör på ett trovärdigt sätt slå fast, att olika folkgrupper har bestämda förutsägbara genomsnittliga IQ-värden.

  Vi kan inte heller idag med bestämdhet fastslå att intelligens, som man mäter den med IQ-tester, till största delen är ärftlig. Just nu pekar resultaten i den riktningen, men det mesta av forskningen om människans hjärna och övriga beskaffenhet återstår.
  Aktuell forskning har visat att IQ-nivån i en befolkning förändras med utbildningsnivån i landet.
  (den sk Flynneffekten)

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Holdninger og religion spiller vel en rolle? Om man tror at skjebnen spiller en rolle (inshallah), eller om man kan tenke/diskutere fritt, og har optimisme overfor fremtiden? Syn på å ta til seg lærdom og bøker? Kulturelle vurderinger? Ernæring (hjernen hos barn trenger jo visse næringsstoffer for å utvikle seg best mulig. Ting som dette må jo komme i tillegg til arv såvidt jeg kan se.

   (Innavl i visse samfunn er neppe gunstig -bare så det er sagt).

   Gilla

  • Pekka Rousu skriver:

   Hedvig. Du bör läsa på mer om iq-forskning. Flynn-effekten är numera inte ett fenomen längre. Jag vet att vänstermänniskor önskar att det stämmer men det är inte så. Flynn var vänster själv så det var inte så konstigt.

   Skillnader i IQ existerar och sedan får du tycka det känns jobbigt. Könslor är dock inte argument och hur tappert du än försöker hänga kvar i sista halmstrået med Flynn-effekten så funkar det inte.

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ Pekka Rousu 12 januari, 2018 at 12:02

    Jag är inte forskare utan en äldre pensionär, vilket jag inte sällan påpekar här i DGS:s kommentarstrådar. Men jag har ett brett allmänintresse för nya kunskaper inom naturvetenskap, teknik, samhälle och humaniora.

    Självklart existerar skillnader i IQ-resultat vid mätningar med IQ-tester (i enlighet med Gausskurvan). Varför skulle man annars mäta? Men det är på individnivå.

    Jag har hittills ALDRIG sett någon större metastudie i en högt rankad internationell vetenskaplig tidning, som med stor sannolikhet visar, att det existerar påtagliga ärftliga IQ-skillnader som är beständiga över tiden mellan olika folkgrupper.

    Om du har gjort det vore jag tacksam om du kunde ge oss länken/länkarna.

    Gilla

 15. Lars Odlen skriver:

  Tack för positivt välkomnande som skribent. Skriver gärna mer i den berättande genren (som balans till ogrundat tyckande).
  Som fotnot till Senegalartikeln kan jag tillägga att jag diskuterade mina iaktagelser med en vän som bott 30 år i Afrika. Min fråga var enkel: Den brist på initiativkraft jag såg – är det en vanlig och korrekt iakttagelse? Vännen Magnus svarade att jag väl sammanfattat mellanafrikas problem. Följfrågan blev: Vad kan man göra åt saken? Magnus höll en lång diskurs om kolonialism, uhjälpens effekter, kleptokrati,,, så jag stoppade honom och frågade: Om du skulle välja ut bara en faktor, vad skulle du välja då? Hans svar kom direkt och förvånade mig ”Klimatet – det är för enkelt att överleva. Man går omkring med en sked i fickan, för någonstans får du alltid mat”. Ett svar som alluderar på Montesquieus klimatteorier och indikerar att problemet är olösligt.
  Lars Odlen

  Gilla

 16. Jan Andersson skriver:

  Den stora skillnaden mellan Lars Odlen och alla andra västerlänningar som besöker U-länderna är att Lars är ingenjör (som jag själv). Vi har alltid med oss de enkla naturvetenskapliga lagar som bestämmer i stort sett allt på jorden, och har förmodligen jobbat hela livet med att lösa enkla och svåra uppgifter med hjälp av dessa naturlagar. De som oftast rapporterar från U-länder är sjukvårdande personal, biståndsarbetare eller humanister i allmänhet som ser människor lida och försöker hjälpa dem. Men de kan tydligen inte eliminera de bakomliggande orsakerna till misären, trots att det ibland är häpnadsväckande enkla åtgärder som behövs. Det är samma folk som i Sverige är lätta offer för klimatbluffen och energisparhysterin. Jag fick lära mig mer fysik i realskolan är vad man idag lär ut i gymnasiet. Naturvetenskapliga ämnen är högintressanta och praktisk kunskap att ha med sig när som helst. Stefan Löfvén har ju lovat världens kvinnor 20 miljarder SEK till toaletter, förmodligen tänkte han sig även ledningssystem för avlopp och färskvatten samt byggnader för toalettrum och reningsverk. När får vi sätta igång med det, Stefan?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.