Ny podd! Patrik Engellau och Mohamed Omar

Under förra året slog sajten Det Goda Samhället sitt eget rekord vad gäller antalet artiklar, läsningar, unika besökare och kommentarer. Vi hade nästan sju miljoner visningar, och av dessa var 1,4 miljoner unika besökare.

I början på det nya året, torsdagen den 4 januari, mötte jag Det Goda Samhällets chefredaktör Patrik Engellau för att podda om den senaste tidens händelser. Som underlag för samtalet hade vi ett urval inlägg publicerade på sajten mellan den 22 december 2017 och den 3 januari 2018.

Julen blev i sedvanlig ordning utnyttjad av Svenska kyrkans ledare för att propagera uttjatad vänsterpolitik, och särskilt ansvarslös invandringspolitk. Påven höll ett jultal i samma anda.

Patrik kommenterar ett videoklipp från Joakim Lamottes reportage i Malmö efter de hemska gruppvåldtäkterna där. En kille säger att politikerna är våra föräldrar och måste lösa våra problem. Något Patrik inte alls håller med om!

Ni får heller inte missa när Patrik sågar sönder Dagens Nyheters huvudledare den 2 januari med den rubriken ”Hoten mot demokrati”. DN anklagar ”populister” för att komma med ”enkla lösningar”. Själva tycks de inte ha några lösningar alls.

Jag och Patrik försöker förstå den märkliga svenska invandringspolitiken, som både är oförnuftig och inhuman, och Patrik menar att den har att göra med ”det välfärdsindustriella komplexet”. Man vill öka antalet välfärdsklienter.

Säg vad ni tycker om vårt samtal i kommentarsfältet! Vi läser och kanske fångar vi upp någon idé eller åsikt ur kommentarerna för vår nästa podd. Vi tänker vi nämligen fortsätta!

27 reaktioner på ”Ny podd! Patrik Engellau och Mohamed Omar

 1. Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

  Tja att denne säger att politikerna är våra föräldrar är väl mer ett uttryck för att man har förtroende för dem, en annan i videon säger att det är folkvalda etc

  Gilla

  • Bengt skriver:

   ”Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U 6 januari, 2018 at 15:17”

   ALBIN osv, osv.
   Ditt val av signatur kan ju tjäna som ingång att erinra om ”Landsfadern” Per-Albin Hansson.
   Vilka var hans barn? För han var väl inte en barnlös far?
   Den frågan kan lämpligen Patrik svara på!

   Att så till den milda grad uppröras och tappa vett och sans som han (Patrik) gjorde i sin krönika på Nyårsdagen, på grund av den invandrade malmöbons benämning av politiker som förälder, sänkte betänkligt DGS:s anseende. Många kommentatorer bidrog starkt till det.

   När jag nu trots allt tittar in här så ger det, om jag uppfattat dig rätt ALBIN KLARA BERT… , en viss tröst att åtminstone du kan se utan skygglappar!!!

   Gilla

 2. Guy Fredlund skriver:

  Intressant samtal. Nuvarande påve är inte heller min påve. Jag konverterade till katolska kyrkan 2002 och har musiken som huvudintresse. Johannes Paulus II var en hedersman som bidrog till sovjetkommunismens och berlinmurens fall.

  Gillad av 3 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  Det där mönstret med centralmakten som pappa har ju sina rötter i den traditionella flocken och demokratin har aldrig befriat sig från detta mönster: Vi väljer makthavare istället för lagstiftare.

  Något som liknar äkta demokrati fanns det väl på Island där man dessutom hade en självfinansierad rättsordning som bestod i att ens ekonomiske garant (släkten) blev ersättningsskyldig för ens missdåd.

  Man samlades på tinget för att dryfta gemensamma angelägenheter och hade man det körigt hemma, skickade man kanske drängen istället för att framföra ens synpunkter utan att lägga till eller dra ifrån. – Kan i så fall betraktas som embryot till den representativa demokratin.

  Behovet av denna drängtjänst är ju nu överspelat av den tekniska utvecklingen beträffande skattemedlens fördelning över skattefinansierade ändamål. – Vilket är en väldigt glädjande sak: Merparten av de problem som bekymrar oss här på DGS skulle dunsta om vi fick direkt makt över våra skattemedels användning.

  Det räcker inte med att välja makthavare med bättre kompetens. – Det finns ingen som har kompetens att förvalta 50% av landets totala produktionsresultat.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Och lagstiftarna väljer makthavare. Jag tror emellertid att problemet delvis är just denna primitiva syn på parlamentarismen, som måtte ha uppstått när vi kopierade Englands system men därvidlag införde vissa ”anpassningar” och ”förbättringar” avsedda att stärka deras makt, som före denna reform hade makten. I själva verket är skall parlamentet vara representanter för maktpretendenterna. De skall i parlamentet prata i stället för att maktpretendenterna slåss och krigar. Parlamentet skall alltså i praktiken vara makthavare. Det skall inte bara ”stifta lagar”, utan också blanda sig i alla viktiga beslut som maktpretendenterna — stiliserade som regering och opposition — fattar.

   Uppfattningen att parlamentet ”bara” ”stiftar lagar” är olycklig men också osann. Det är säkert allom bekant att det är regeringstjänstemän som stiftar lagarna under viss primitiv insyn från vissa riksdagsutskott och från vissa ministrar.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Min bild är att maktutövning har bara det utrymme som gliporna i en ofullkomlig rättsordning lämnar.

    Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Visst handlar det om pengar om man skall få ordning på skolan. – Inte om mängden pengar man öser in över undervisningssektorn utan hur man skapar ekonomiska incitament som gör att det hamnar kunnande i ungarna.

  Det är alltså mellan 50000-100000kr per elev och år nu i skolpeng och den rätta ordningen är att man som elev får betalt etappvis, efter hand som man kan dokumentera inhämtat kunnande som man skaffar sig där man kan få det billigast och bäst.

  Man sparar då in hela undervisningsdepartementet och all myndig kontroll av skolor som släpps ut i den friska ekonomin med fri konkurrens om hur man bäst bedriver undervisning.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Detta är ju ett frihetsrecept och faller inte dem här i smaken som mer är inne på linjen att ”lära ungarna veta hut”.

   Graden av diciplin skall avstämmas efter hur mycket som behövs och de som behöver mycket, kommer det säkert att ordnas särskilda skolor för. – Det är inte ett problem som kräver generellt barnslaveri.

   Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  VIKs behov av klienter att gulla med räcker inte som förklaring. – Mordbrännarpolitiken är orkestrerad av aktörer som vill oss illa och de känner sig så säkra nu att de är helt öppna med sina avsikter: Att blanda upp Europas befolkning med afrikaner och araber för att krossa nationalismen eller vad det var. – Vad är annars förklaringen till massmedias agerande?

  Gillad av 3 personer

 6. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkt uppstart på det nya året med en ny podd som arbetsredskap.Pennorna o tangenterna ligger vässade i kommentarsfältet inför 2018.Detta valår som kommer bli hela havet stormar.Flyter Sverige vidare eller sjunker vi?

  Gillad av 1 person

 7. Stig Rydmark skriver:

  Putin kar ju helt berättigat ifrågasatt om påven är kristen. Svenska kyrkan tappade tydligen 91000 medlemmar förra året. När börjar man reflektera: kan vi ha fel?

  Gillad av 2 personer

 8. Hedvig skriver:

  En alldeles utmärkt podd, som jag gärna fortsätter att lyssna på!

  Vad sägs om att ta upp det ämne, som ledarskribenten Anna Dahlberg tar upp i kvällens Expressen:
  Att finansminister Magdalena Andersson döljer att Sveriges landsting och kommuner kommer att gå med ett underskott på 200 miljarder per år fram till år 2030, trots att Riksrevisionen lämnat en rapport om saken redan för en månad sedan.

  https://www.expressen.se/ledare/varfor-gommer-hon-kostnadsbomben/

  Gillad av 3 personer

 9. Pekka Rousu skriver:

  Patrik undrar hur journalister skriver och tänker så illa.

  1. Ovana debattörer. De har ”vunnit” genom att tysta ner opposition, låtsas som om den ej finns och stigmatiserat med epitet. De har inte lärt sig logik, argumentation. De har blivit intellektuellt slöa.

  2. De ljuger medvetet och utgår från att folk är korkade. När svensken i soffan vrålar ”ställ den naturliga motargumentationen, den logiska undran” så hoppar journalisterna över det medvetet. Folk fattar inte tänker de och även om de vet att folk misstycker så skiter de i detta. Propaganda mot Nisse i Hökarängen.

  3. Gör de ett riktigt jobb så får de skäll av chefer, kollegor. Åsikten är lagd och ska ej utmanas. När Uppdrag Granskning gör normala jobb som inte kräver ens intelligens så blir de tokhyllade. Att säga och göra logiska enkla tankar innebär att man är ett geni idag.

  Gilla

 10. Berlinaren skriver:

  Hur laddar jag hem poddarna i mp3-format? Jag har ingen som helst lust att stödja åsiktsförtryckarna på Soundcloud genom att använda deras sida eller app.

  Gilla

 11. PerH skriver:

  Angående programmet, herr Omar är lite väl på och avbryter Patrik mitt i en mening med något som Patrik ändå är på väg att formulera.
  Sedan angående mikrofontekniken, Patrik lät bra med sitt ”närbildsljud” Omars ljud hade mer eko, alltså inte närbildsljud.
  Ljudet här var mer reflexer från rummets hårda nakna väggar.
  Alltså tala närmre och lägre i micken.
  Har ni bara en mikrofon sitt nära bredvid varandra.
  Mikrofoner är definitivt inga ljudkikare, basta.
  Omars mickteknik är annars bra i den egna podden.
  Något jag gillar är eftertänksam tystnad, exempel Radio Bubbla, något att ta efter.
  För övrigt borde fler lyssna på Radio bubblas utåtblickande podsändningar med kommenterande nyheter wordwide.

  Gilla

 12. Erik skriver:

  Ju snarare folk slutar att tro att det är ”bidragsflyktingar” som kommer hit och inser att det handlar om agendan islamisering, införande av Sharia kalifat, fortsatt kvinnoförnedring…. Bidragen är bara ”bonus”.

  Börja med att kräva att Sverige följer Schengenavtalet.
  Låt dessa ”asyltanter” stanna kvar i de fredsländer som valt att släppa in dem , i synnerhet de fredsländer som inte är 1:a ankomstland ,låt dessa som negligerar Schengenavtalet bekosta rubbet av dessa ickeflyktingars närvaro i väntan på att Sverige avgör asylärendet.

  OM då Sverige följer Schengenavtalet så kommer flertalet av dessa ickeflyktingar få avslag!
  I samma sekund som t.ex Danmark och Tyskland som släppt in alla dessa ickeflyktingar i sina länder får konsekvenserna av sina egna beslut så kommer de att börja anamma Schengenavtalet ! Detta ger ringar på vattnet… = vi får en påtagligt synbar mindre asyltant-ström.

  Att alla har rätten att söka asyl var de vill är en sak,men ingenstans, mej veterligen, finns det någon lag som säger att dessa ickeflyktingar ska in i Sverige för att söka sin asyl i Sverige.

  Släpp inte en käft över gränsen om de inte har ID handlingar, de har knappast ”råkat” tappa bort passet medan de i andra näven har en dyr mobiltelefon, nya resväskor, adidasskor, fjällrävenjackor osv..

  Verifiera deras ID och hemland innan de öht släpps in än mindre får PUT
  HA ett utlämningsavtal med hemlandet att såvida inte asyltanten integrerar till Sverige och/eller begår brott så skall vi kunna åter förpassa dem tillbaka till hemlandet.

  Detta godhetsknarkande är ett blysänke för Sveriges inhemska befolkning såväl som för integrerade invandrare.

  Gilla

 13. Anna Lindén skriver:

  Tack, Eddie och Patrik, en mycket bra podd. Ett lovvärt initiativ detta valår. Själv uppfattar jag, i motsats till Fredrik Östman, poddar som mindre tidsödande än skrivna texter. Det går utmärkt att syssla med någon praktisk uppgift medan man lyssnar på podden.

  Gilla

 14. Jörgen Bergmark skriver:

  Lite konstruktiv kritik, snälla Eddie försök att inte avbryta dina gäster så mycket.
  Det är väldigt störande. MVH Jörgen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.