Svenskt och schweiziskt medborgarskap

Inger Enkvist

Sverige har många likheter med Schweiz. Båda länderna har ungefär lika många invånare och har en lång tradition av fred och demokrati. En skillnad är att Schweiz med sin direktdemokrati lägger större vikt vid medborgarskapet. Schweiz är indelat i 26 kantoner med stor självständighet, som kallar medborgarna till folkomröstningar och val ungefär 5-6 gånger per år. När det i Schweiz talas politik dröjer det inte innan någon använder begreppet ”folket, suveränen”. Det är alltså starkt inpräntat att det är folket som bestämmer vilken politik som ska föras och att politikerna ska leverera den politik som folket har beställt.

Eftersom man menar allvar med att alla medborgare ska delta i de gemensamma besluten, måste alla ha förutsättningar att förstå det som ska beslutas. Alla måste också känna sig som medborgare och vara beredda att åtlyda de lagar som antas, betala skatt samt försvara landet. François Garçon visar i Le modèle suisse två sätt som används i franskspråkiga Schweiz för att stärka demokratin och respekten för medborgarskapet.

En mindre stad nära gränsen till Frankrike ordnas en ”övergångsrit” för unga som blir myndiga och får rösta. Man vill visa att detta innebär både skyldigheter och rättigheter. Först förklarar en brottmålsadvokat ett par lagparagrafer och sedan besöker man ett fängelse. Därpå får ungdomarna sitta med vid ett kommunfullmäktigesammanträde och en domstolsförhandling. I en avslutningsceremoni hälsas de i närvaro av sina föräldrar välkomna till kretsen av ansvariga medborgare.

En annan aspekt av omsorgen om den direkta demokratin är att man är noga med hur någon tilldelas schweiziskt medborgarskap. Varje kanton behandlar ansökningarna inom sitt område. Det finns ingen automatisk rätt att bli medborgare utan det schweiziska samhället väljer om det vill acceptera den sökande som medborgare. Om någon ansöker om schweiziskt medborgarskap i kantonen Genève sker en utredning, och den sökande måste veta att hans eller hennes ekonomiska och juridiska förhållanden kommer att undersökas. Man frågar också grannar och arbetskamrater om personen har gott rykte. Enligt Garçon är stegen de följande:

Man ska först visa att man har bott tolv år i Schweiz varav tre under de fem senaste åren. Man ska visa att man har en klar anknytning till Genève och har anpassat sig väl. Det ska framgå att man har respekt för lagarna i Genève, det vill säga att man inte har någon anmärkning från polisen. Man ska kunna försörja sig själv och sin familj. Vidare observeras om den sökande behärskar språket och sederna så pass att personen kan fungera väl i samhället. När utredningen är klar, kallas den sökande till ett samtal med en panel av tre personer från kommunen, och det är den panelen som fattar beslutet.

Garçons bok har undertiteln ”Varför schweizarna klarar problem bättre än andra”. En förklaring skulle alltså vara att de tar sin demokrati på allvar.

Eftersom också svenskar tar demokratin på allvar, har vi anledning att studera det schweiziska exemplet.

53 reaktioner på ”Svenskt och schweiziskt medborgarskap

 1. JL skriver:

  Skrämmande.

  Schweizarna kan ha inte förstått att det är facistiskt, rasistiskt och minotitetsförtryckande att ställa assimileringskrav på folk.

  Löfven borde åka dit med bästa tjejgänget (iklädda hijabs) och trycka dit en rejäl dos värdegrund signerad den humanitära stormakten.

  F.ö tragikomiskt att så många förväxlar Sverige och Schweiz

  Gillad av 17 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Värdegrundstjafset är det som motiverar att alla resurser skyfflas ner i det svarta hål som är hjälp till alla behövande som är ”lika mycket värda” som dom som jobbat ihop stålarna. – Men det måste dessutom kombineras med en avgrundsdjup dumhet, när man istället för att använda andras pengar där de hjälper flest och bäst, skyfflar dem över dem som fuskat sig förbi gränskontroller och ljuger sig blåa för att parasitera maximalt, så att det bara blir smulor över att hjälpa globalt.

   Vi som hävdar att ”allas lika värde” är en floskel utan innebörd, gör inte det för att vi menar att folk är olika mycket värda (utom i alla verklighetsrelaterade sammanhang) utan för att floskler grötar till tänkandet.

   Gillad av 1 person

   • Armageddon skriver:

    Varje gång jag hör eller ser någon uttrycka den floskel Du anger tar jag mig åt pannan. När ska de riksstyrande och kulturella företrädarna lära sig läsa engelska på rätt sätt. I FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna står det ‘dignity’ inte ‘value’, dvs var och en har rätt att bli bemött och behandlad med samma värdighet. Värde är något som i alla utvecklade kulturer betecknat en individs eller grupps insatser för den aktuella kulturens bevarande och framåtskridande och således något man förvärvar med bas i prestationer, föredöme i levnadsvandel etc. För mig har mördare, våldtäktsmän, terrorister osv i princip inget värde för samhället men ska naturligtvis behandlas med värdighet i rättsprocessen. Att ‘alla har lika värde’ tillhör samma typ av korkad inställning och mentalitet som att ‘Jesus dog på korset för våra synders skull’, dvs att den som tror och tillber honom, överfört automatiskt får syndernas förlåtelse. Kosmos grundregel är kristallklar: som du sår får du skörda.

    Gillad av 2 personer

 2. Peter skriver:

  Nja, för dagens svenskar är väl demokrati att rösta vart fjärde år och däremellan maktlöst gnälla över den politik som förs.
  Demokrati i Sverige och Schweiz är diametrala motsatser, representativ respektive direkt.
  I svensk demokrati styr partiernas ledningsgrupper, inte folket.
  Medborgarskap får man om man utan andra krav än att ha åkt tunnelbana.
  Vi kunde gått den schweiziska vägen men det gjorde vi inte.

  Gillad av 10 personer

  • christina ahlström skriver:

   Tack, återigen för dina kloka ord!
   Skulle ha god lust att flytta dit för här, i Bla Blaland, står man snart inte ut i!
   Christina Ahlström

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Efter decenniers slappt utpytsande av kravlöst medborgarskap till vem som helst, måste det till en generell omprövning av alla beviljade. – Alternativt mera i linje med den multietniska verkligheten: att man får kvalificera sig till en etnisk tillhörighet – svensk, somalier, kurd, turk, bosnier o s v. – Sedan får varje folkslag ta hand om de sina.

  Gillad av 1 person

 4. Fredrik Östman skriver:

  ”Eftersom också svenskar tar demokratin på allvar” — En utmärkt illustration av skillnaden mellan rationalitet (Schweiz ) och rationalisering (Sverige ). Svenskarna har röstat på det odemokratiska socialistpartiet mer än något annat folk. Svenskarna skiter i demokrati.

  Gillad av 9 personer

   • Alfredo skriver:

    …och vet inte att det finns en svensk kultur utan har gått på att alla andra nationer har en men inte Sverige. Midsommar , jämställdhet, demokratiska val och sådant töntigt ligger i lä jämfört med sharia, intifada, gruppvåldtäkter och barnäktenskap.

    Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Håller med. Svenskarna bryr sig inte ett dugg om demokrati utan tar den bara för given. Det enda svenskarna hänvisar till när det gäller demorkrati är att slippa ta ett eget personligt ansvar. Lägg över det på någon annan. Det lustiga är att svensken sedan gnäller såsom att pensionsålder höjs. Vill man inte ta ett eget ansvar och röstar fram puckon som ledare, då ska man inte gnälla om demokrati.

   Gillad av 3 personer

 5. Aha skriver:

  Aldrig skulle det nuvarande etablissemanget ens överväga ett politiskt system som det i Schweiz. Aldrig, därtill är självgodheten alldeles för stor. Skulle den humanitära stormakten Sverige släppa all världsförbättrariver och allt genustänk och stora delar av sociala apparaten, välfärdsindustrin? Finns inte på kartan, tusen och åter tusen ramaskrin skulle ljuda. Tänk bara på vilket väsen en liten obskyr myndighet skulle uppbåda för att slippa bli obsolet, eller för att inte nämna någon hjälporganisation som lever på statsbidrag.
  12 år för att bli medborgare, vad är det för jävla dryghet? Var tar värdegrunden vägen? Vad händer med allas lika värde? Folkomröstningar, hur skulle det gå med alla populister och främlingsfientliga?
  Att Schweiz utvecklats så väl skulle betyda intet.

  Att bli som Schweiz är och förblir en utopi, men det skulle vara en förbaskat intressant övning att få uppleva hur etablissemanget som maskar på kroken skulle vrida sig för att slippa ett sådant öde.

  Gillad av 12 personer

  • MartinA skriver:

   Det är fortfarande värt att nämna det och informera om det Schweiziska systemet. Sverige går mot en period av total förstörelse. När människor i framtiden skall samla ihop sig så blir det bättre ju mer information de har om andra system.

   Gillad av 6 personer

 6. ramonafransson skriver:

  Om svenskarna tagit demokratin på samma stora allvar som i Schweiz hade det inte sett ut som det gör, och att våra politiker, som endast behöver bry sig om oss väljare en gång vart fjärde år för att efter valet helt köra sitt eget race, skulle vilja ge folket samma makt som i Schweiz kan vi glömma. Och det kommer folket få erfara när euron införs i Sverige trots att en majoritet inte vill ha den. Och jag är övertygad om att euron är i Sverige före 2022.

  Gilla

 7. Göran Fredriksson skriver:

  I Schweiz stiger penningvärdet. Politikerklassen smygstjäler inte medborgarnas pengar genom att försämra penningvärdet. Efter andra världskriget var den svenska kronan och den schweiziska francen ungefär värda lika mycket. Nu kostar det ungefär 8,70 kronor att köpa en schweizerfranc.

  Varför skulle politikerklassen sluta med att stjäla när de kan göra det ostraffat.

  Gillad av 2 personer

 8. Steen Raaschou skriver:

  ”Eftersom också svenskar tar demokratin på allvar” Såh, i adskillige årtier kunne man ikke kritisere islam eller indvandring i Sverige. Der var HELT lukket. ER ytringsfrihed ikke en del af demokratiet?

  Gillad av 1 person

 9. Anna Lindén skriver:

  Historiskt sett är det centralstyrda Sverige och det decentraliserade och direktdemokratiska Schweiz varandras absoluta motpoler. För att Sverige skulle vara som Schweiz hade krävts en annan utveckling åtminstone från Gustav Vasa.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Gustav Vasas hyllas nästan som en hjälte i Sverige när han i verkligheten var en blodtörstig, makthungrig tyrann. Enade Sverige! Det enda han gjorde var att ena utsugningen av befolkningen.

   Gilla

 10. oppti skriver:

  Schweiz är ett föredöme även i regeringsfrågan.
  Vad jag förstår så är alla valda representanter med och bildar regering.
  Fantastiskt land att besöka. Synd att deras valuta är så dyr. Den har varit i paritet med kronan för mindre än en generation sen.

  Gillad av 1 person

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Efter att ha bott och arbetat i Schweiz under flera år kan jag bara beklaga den svenska utvecklingen under efterkrigstiden och inte minst under de senaste decennierna. Huvudorsaken är den svenska överhetens makt som betraktar den svenska allmänheten som undersåtar och inte som medborgare. Kanske är det därför som den föredrar allt hjälplösare och okunniga migranter framför den egna befolkningen. Det visar också nödvändigheten av att Europas länder inte integreras mer då risken är att alla länder kan gå samma öde till mötes som Sverige ledda av en allt arrogantare överhet.

  Gillad av 5 personer

 12. Lassekniven skriver:

  Väl skrivet Inger. Jag har på flera av mina kommentarer framhållet Schweiz som ett föredöme.
  Våra styrande vågar inte ha folkomröstningar. Måttligt begåvade och måttligt utbildade som de är förstår de i alla så pass mycket att de måste lämna ifrån sig makten om väsentliga frågor som exempelvis migration tas upp i beslutande folkomröstningar.
  Svenska folket är inte ett Suveränt folk på grund av att socialisterna har hjärntvättat människorna med valspråket: ”Tänk inte, vi tänker åt er.” Lite Nordkorea över det hela.
  Genom informationsspridning måste vi göra Die dumme(n) Schweden klokare och insiktsfulla om lurendrejeriet som vi har gått på. Regeringen Löfven får inte lov att regera längre det är för farligt.

  Gillad av 6 personer

 13. ericr45 skriver:

  Jag var i Schweiz 1:a ggn 1984 då stod schweizerfrancen (CHF) i 3.50 SEK
  Idag 20 dec 2017 8.41 SEK
  Har de i CH gjort rätt – eller fel?

  Gilla

 14. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag säger bara en sak. En schweizerfranc kostade 1965 ca 1,30 kr. Idag över 8 kr. Ändå är Schweiz lika exportberoende som Sverige. Jo, en sak till. Medelinkomsten i Schweiz ligger på över 600 000 kr, vilket är 50 % högre än i Sverige. Hur det kommer att se ut om 50 år?

  Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   Oj, oj, någon skrev i en kommentar att välfärden var lika bra som i Sverige och nu får jag läsa att medelinkomsten är dubbelt så hög.

   Med detta som bakgrund måste det till en genomgång och analys av hur länderna kunde utveckla sig så fundamentalt olika.
   Vi dalar i välstånd gentemot OECD-länderna, språnget mot Schweiz visar sig nu vara mycket stort.

   Etablissemanget har förvaltat sitt uppdrag uruselt.

   Gilla

   • Arne skriver:

    Jag kommer ihåg en kollega som blev nyhetsmaterial i Sverige som den bäst betalde nyutexaminerade ingenören. Problemet var att de missat att den lön de rapporterade dessutom var skattefri.

    Gilla

 15. Kent Forssgren skriver:

  MYCKET BRA REDOGÖRELSE FÖR HUR VERKLIG DEMOKRATI KAN FUNGERA – I VERKLIGHETENS SCHWEIZ!
  Nu slutar vi klaga över att ”våra” politiker har kapat demokratin från folket.
  Nu är det dags att ta de knutna nävarna ur byxfickan och slå nävarna i köksbordet;
  vi kan också, men vi måste visa vår goda vilja och göra något för att situationen skall förändras.

  De gamla partierna går inte att förändra. Glöm dem.
  DET NYA PARTI SOM GÅR TILL VAL PÅ EN DEMOKRATI MODELL SCHWEIZ – KOMMER ATT VINNA VALET.
  Eller hur?
  Nu startar vi medborgare arbetet med att finna kandidater till ledamöter i det Nya Demokratiska Sverige.

  Gillad av 1 person

   • Kent Forssgren skriver:

    Inte osannolikt.
    Men vilka är dessa kandidater?
    Det finns förhoppningsvis fler.
    De får alla gärna presentera sin syn och vilja.
    Utifrån denna presentation, och eventuella tidigare kunskaper kring personernas vandel, så väljer vi kandidater.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Husk at Sveits ikke er medlem av EU, og etter hva jeg forstår, har en gunstig avtale med EU – mye bedre enn Norges ”husmannsavtale” (EØS) ! Sveitserne står jo da mye friere til å forme samfunnet slik de ønsker, mens vi (i EU og under EØS) er bundet på hender og føtter, og påtvinges alle EUs idiotiske forordninger. 70 % i Norge er mot EU.

   Selv om vi var ganske sentralstyrt under Ap/Gerhardsen (omtrent samme tid som Erlander i Sverige), følte folk likevel at de hadde en slags innflytelse og at samfunnet utviklet seg i rett lei.

   Gillad av 1 person

 16. Bengan70 skriver:

  Jag misstänker att med den process som beskrivs för att få schweiziskt medborgarskap måste antalet ärenden per år vara lågt. Varje ärende prövas tydligen noggrant och korrekt f a undvika misstag. Man blir både imponerad och undrande, vi kunde väl ta efter vissa delar?

  Men nej, Några inom L kom för några år sedan med ett förslag om språktest innan beviljat medborgarskap. De fick löpa gatlopp både internt i partiet och givetvis från övrig PK-elit.
  Numera har vi dessutom sådana volymer att ta ställning till så jag antar att ärendena massbehandlas. Utöver fast adress ett antal år finns väl inga andra krav? Vi bor ju i en humanitär stormakt. Tack för att du valde Sverige sa Fredrik.

  Gilla

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Tyvärr börjar socialisterna i Schweiz utöva sitt degenererande inflytande på befolkningen i Schweiz. Inte för så länge sedan raserades begreppet ”EINBURGERN” vilket var en garanti för att asociala inte kunde lura till sig ett schweiziskt medborgarskap. Det kommer att stå schweiziska folket dyrt.
  Jag hoppas Patrik kan förklara innebörden. Jag kommer ihåg hur svenska socialister uttryckte sin avsky för hur det gick till tidigare. Att muta sig till ett medborgarskap av lokalbefolkningen var näst intill omöjligt.
  1961 tror jag det var, upplevde vi det som synnerligen orättvist att behöva betala 1 krona och 15 öre för en schweizerfranc när vi besökte våra vänner i alperna!!! Hoppsan.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Handlar det om de överblivnas rätt att dra hem en partner utrikesfrån? – Den traditionella ordningen är väl att mannen är revirhävdaren och kvinnan får följa med partnern till hans hemland. – Mäns rätt att hämta hem en fattig flicka långt bort ifrån bör också villkoras med hans förmåga att försörja henne och sig själv och vara netto-skattebetalare.

   Gilla

 18. Östanskog skriver:

  Fake News i Världsklass

  Skåne blir hederskanton i Schweiz. World Economic Forum flyttar från alpbyn Davos till Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Som ett säkerhetsåtgärd blir Det Goda Samhällets skånska kommentatorer utvisade utan dröjsmål till ett tröstlöst liv som murmeluppfödare. Deras gymnasieansökan bedömdes som oseriösa. ”En win-win situation”, twittrar utrikesminister Margot Wallström.
  —————————-
  Detta är en snyftartikel och en del i vår offerjournalistik.

  Gilla

 19. Rikard skriver:

  Hej.

  Hur många som läser professorns utmärkta redogörelse kommer att rösta på SVMpFiLKdCmSD?

  Hur många av er är beredda att agera för att skapa ett Sverige med direktdemokrati? Partiväldet, själva systemet, är problemet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Arbeta för detta tillsammans med andra, dels inom samtliga politiska partier, dels via föreningar, dels via akademin, dels via att i praktisk handling varken bidra till parti-staten eller informera den om dina affärer.

    Till exempel.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

   • Alfredo skriver:

    Partistödet är vad som gör det möjligt för partierna att skita i väljarna liksom presstödet ger media möjlighet att skita i läsarna. Ta bort båda och etablissemanget måste börja foga sig efter majoritetens vilja eller dö.

    Gillad av 2 personer

 20. Armageddon skriver:

  Det som kan råda bot på Sveriges eländigt dåliga, i reell mening, folkstyre vore nog endast möjlig genom viss konstitutionell förändring. En sådan borde ha Schweiz som förebild men med vissa tillägg eller förstärkningar. Själv skulle jag förorda en ändring åt det här hållet:
  1. En statsbärande företrädare utanför de politiska partierna; en för svenska folket samlande, accepterad kraft, kvinna eller man, som klokt kan organisera statsapparaten med hjälp av
  2. Ett mindre exekutiv , bestående av visa kvinnor och män som blir ansvariga för de departement och myndigheter som blir kvar när de samlat sopat bort alla onödiga ministrar och generaldirektör, myndigheter och kvasi sådana
  3 . Tillsammans, 1. och 2., tar de tillvara alla partiers till riksdagen valda politiska folkföreträdares -efter fri nominering till partiers listor, dvs utan uppifrån bestämd prioritetsordning- förslag till lagar, prioriteringar etc. .
  4. Alla bedömt viktiga samhällsfrågor blir föremål för beslutande folkomröstningar.

  1. och 2. ska väljas utanför de politiska partierna av folket. Hur det ska gå till och mandatperiod mm. återstår att fundera ut. Författningsdomstol organiseras. Strikt ämbetsmannaansvar återinföres.
  Någon som nappar på detta? Kompletteringar och funderingar?

  Gilla

 21. thojak skriver:

  ”Eftersom också svenskar tar demokratin på allvar…” Que ? Hur många svenskar VET öht vad demokrati betyder ? Sannolikt inte många och de som gör det använder innebörden brutalt för den egna makbasens säkrande. Närmast verkligheten är, att systemet i Sverige är, som W Moberg myntade, en Demokratur, dvs. det ‘ser’ fint ut på papper men är allt annat i verkligheten. Det enastående är hur makteliten under så lång tid har lyckats upprätthålla bedrägeriet… o/e hjärntvätten om man så vill.

  CH har i sitt parlament endast 57 ledamöter (jfr m 349x knapptryckare i riksdagen) samt ett bibehållande, strikt, av lokal, down-to-earth, självbestämmande, som också nämnts. Detta ÄR det viktigaste fundamentet för ett fungerande samhälle. Att försöka ändra på detta, som skett i Sverige + flertalet EU-länder, leder axiomatiskt till sammanbrott/undergång – se historiska bevisen på slikt.
  När det gäller ‘flyktinginvandring’ i CH så är den dels sparsam och de personer som erhållit någon form av favör i CH förlorar den/dessa prompt vid t.ex. ‘semesterresa’ till ursprungslandet… Jrf svenska ‘förhållandesätt’.

  Svenska politokrater har oändligt mycket att lära av (bl.a.) CH, vilket de också är medvetna om men av prestige- och andra skäl vågar syltryggarna inte inse detta – Arma Land ! 😦

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Tre definitioner av demokrati:

   1. Pöbelvälde
   2. Majoritetens rätt att förtrycka minoriteten
   3. Rätten av få rösta på vem som ska förtrycka en.

   Gilla

 22. Steven Jörsäter skriver:

  Inspirerad av artikeln googlade jag på ”Switzerland and gender issues”. Jag hittade den här artikeln direkt.

  Det är skrämmande att se hur FN-panelen försöker mästra Schweiz i fånig världsförbättraranda. Nästan som om den vore svensk. Istället borde panelen ödmjukt studera de många goda exemplen Schweiz där nästan allt fungerar bättre än i andra länder.

  Intrycket blir tyvärr att det nog är dags för FN-exit. Eller UN-exit i internationell tappning.

  Gillad av 3 personer

 23. Lars skriver:

  Ser du på Schweiz under de sista tre åren så har ju valutakursen stigit kraftigt, men det beror på oron för Euron och flöden in till en säker hamn. Centralbanken i Schweiz har jobbat frenetiskt med interventioner för att avvärja inflödena. Ser man på läget fyra år tillbaka så ligger BNP per capita köpkraftsjusterat ungefär 10 tusen dollar (fiktiv vägd för jämförelse) över den svenska utvecklingen, men idag kraftigt högre. Samtidigt har Sverige haft nollränta och negativ som drivit ned växelkursen och hållit exportindustrin under armarna, så idag ligger kronan ca 10 % under vad som varit normalläge. Riktigt vad det beror på är svårt förstå, här ingår säkert utländsk oro kring svensk bostadbubbla, invandringspolitik mm. Samtidigt som Schweiz haft stor invandring så har man framförallt kunnat ta in högutbildad arbetskraft till skillnad från Sverige. Över längre tidsperioder har Sverige haft högre inflation och devalverat kronan som resultat, så det räcker inte med att titta på valutarörelser för att se skillnad mellan länder. Likaså är ju Schweiz ett finansiellt centra där finansiella tjänster står för en stor del av exporten och vi vet ju att finansiella tjänster idag jämfört med för trettio år sedan tar hand om en oerhört mycket större andel av de totala vinsterna i västvärldens ekonomier. När man jämför BNP mellan länder så ska man också vara medveten om att produktionen i offentlig sektor och dess bidrag till BNP underskattas systematiskt då förädlingsvärdet sätts lika med kostnader dvs det finns inget utbud på en marknad som t.ex. för privata försäkringar. Ser man på BNP per capita till PPP dvs köpkraftsjusterat så görs det genom en jämförelse med vad en fiktiv korg av varor och tjänster kostar i olika länder så mycket hänger på vad den korgen innehåller. Man kan ju jämföra med icke ppp justerade inkomster i uländer där manlever på 10 dollar per dag, det är naturligtvis helt omöjligt att jämför det beloppet med Sverige med en helt annan prisstruktur.
  Men samtidigt, om man jämför utgångslägena för Sverige och Schweiz på 70-talet och hur ekonomierna utvecklats så är det ju tydligt att Sverige till skillnad från Schweiz inte kunnat behålla tätpositionen i världsrankningen, då tredje rikaste land.

  Gillad av 1 person

 24. olle holmqvist skriver:

  Har varit mycket i landet Schweiz genom åren. En synpunkt av många: Schweiz är mångkulturellt officiellt fyra språk, varav ett ”upptäcktes” 1936 och det därmed kunde hävdas mot HitlerTyskland, landet förutom de andra tre hade ett alldeles eget. Rätoromanska,
  det är dock snarast en italiensk dialekt, mer lik riksitalienska än t ex sardegnska.
  Den som i likhet med mig saknat allmänbildning om Schweiz under Hitlertiden rekommenderas:
  https://www.amazon.de/Anpassung-oder-Widerstand-deutschen-Nationalsozialismus/dp/3719315428
  Intressant jämföra med Sverige. Storskillnad: Tyskspråkig ocensurerad press som såldes i Tyskland.
  0

  ,

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.