Varför alla problem ökar politikernas makt

Patrik Engellau

För jättelänge sedan läste jag en rubrik i en lokaltidning som satte myror i huvudet på mig: ”Asta, 87, svälter. Vad gör kommunalrådet?” Det handlade om en gammal dam som bodde ensam i ett hus på landet och tydligen inte råd med mat eller saknade möjligheter att ta sig till handelsboden eller vad det var, jag minns inte.

Jag hade redan då fattat att det finns ett slags pakt mellan politiker och journalister. Vad jag inte fick ihop var hur en sådan pakt var förenlig med kritik från journalister mot politiker, ett kommunalråd i detta fall. Politiker utsätts ju faktiskt titt som tätt av tadel från mediapersoner. Hur är det möjligt om de har en sorts gemensamt fördrag?

Det tog mig ett bra tag att inse logiken. Till slut förstod jag vad journalisterna har för skyldigheter gentemot politikerna enligt deras ömsesidiga sociala fördrag. Det handlar inte om att journalister ska försvara och skydda enskilda politiker utan om att säkra hela politikerskråets framtid. Journalisterna ska inte vara någon sorts hovreportrar hos politikerväldet utan tvärtom deras slavdrivare som tvingar dem att skaffa sig mer makt vare sig de vill det eller inte.

Det kan hända att kommunalrådet blir surt när det kritiseras för att Asta, 87, svälter. Det kan väl inte jag rå för, kanske han harmset säger sig. Ska jag behöva resa runt i bygden för att kontrollera att varenda ensamboende har mat för dagen?

Men om kommunalrådet resonerar på det viset har han inte förstått att han i själva verket ingår i ett maktsystem som strävar efter att flytta fram positionerna. Uppenbarligen finns här behov av nya insatser från kommunens socialförvaltning. Asta far illa och hon är säkert inte den enda. Den kommunala hemtjänsten måste byggas ut. Kommunens budget måste stärkas och skatterna höjas. Snart måste socialförvaltningen ha nya lokaler.

Allt bygger på en enda, sällan uttalad men alltid närvarande grundföreställning, nämligen att politiker inte bara har kompetens utan också skyldighet att gripa in mot alla samhälleliga och privata tillkortakommanden. Journalisternas uppgift är att med blåslampa jaga lata, försumliga och oföretagsamma politiker som inte ständigt tänker på att flytta fram politikerväldets och välfärdsapparaternas bastioner.

Med tiden har politikerna lärt sig det där. För det mesta går det numera som en dans. #metoo-kampanjen hade inte valsat runt i media – även sociala – många dagar innan jämställdhetsminister Åsa Regnér fattade vinken och genast inrättade en ny myndighet :

En ny myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, JäMy, får regeringens uppdrag att förändra mansnormen och att stoppa mäns våld mot kvinnor.

På torsdagen utser regeringen den nya generaldirektören. Den nya Jämställdhetsmyndigheten får 75 anställda och ska ligga i Angered i nordöstra Göteborg. Enligt Åsa Regnér ska myndigheten bland annat arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd för att nå de jämställdhetspolitiska målen… Myndigheten… ska vara i gång den 1 januari nästa år.

En ny myndighet med 75 anställda i Angered på två månader. Det är handlingskraft. Eller hade socialdepartementet den där myndigheten i bakfickan och bara väntade på ett bra tillfälle att lansera den?

Det som aldrig upphör att förvåna mig är den underliggande, nästan aldrig ifrågasatta, trosföreställningen att politiker har förmågan att lösa alla problem. Man tänker sig att politiker genom att ”tillskjuta” några miljoner eller miljarder kronor av skattebetalarnas pengar exempelvis ska kunna lära svenska män när det är tillåtet och när det är förbjudet att kalla en kvinna för lilla gumman. Hur en myndighet skulle kunna centralstyra sådana känsliga personliga avväganden är för mig en gåta. Politikerväldet tillmäts gudomliga krafter.

55 reaktioner på ”Varför alla problem ökar politikernas makt

 1. Kuckeliku skriver:

  Sverige är ett egalitärextremistiskt land. Det ställs aldrig några intellektuella krav på vänsteråsikter, men åsikter som inte ter sig som vänsteråsikter skall nagelfaras obarmhärtigt och inte publiceras om de inte håller nobelpristagarnivå.

  Gillad av 5 personer

 2. Björn G skriver:

  Makten är alltid närvarande.
  Sedan ca 60 år har vi en ‘socialstmakt’ här i Sverige. Det betyder att Staten är vår Gud. Dess representanter här på jorden är 7-klövern, journalisterna och den bidragsberoende kultursfären.
  Denna vänskapskorrupta treenighet ser till att alla hot slås ner med kraft, så att makten kan bibehållas hos trojkan. Självklart ser treenigheten till att gynna sig själva som belöning för att man håller ihop.

  Gillad av 7 personer

 3. Bo Svensson skriver:

  ”En ny myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, JäMy, får regeringens uppdrag att förändra mansnormen och att stoppa mäns våld mot kvinnor.”

  Sedan får man inrätta en till myndighet med uppdrag att förändra kvinnors tendenser att attraheras av kränkande och våldsbenägna män istället för av oss som vill behandla dem väl.

  Det har kommit till min kännedom, att man ofta i parförhållanden, för att få erotiken att fungera, måste leka kränkande och kränkt. – Det kan handla om att mönstret är starkt rotat i våra gener och att män som är tillräckligt kontrollerade för att bete sig respektfullt mot kvinnor, blir bortvalda till förmån för dom som struntar i de påbjudna normerna och har en busigare framtoning.

  Är det så, gör ju normerna mera skada än nytta för det man säger sig sträva efter.

  Vad man egentligen vill med tramsandet, är väl bara att avleda uppmärksamheten från elefanten i rummet.

  Gillad av 3 personer

 4. Moab skriver:

  En bra observation, det var 75 poliser mindre det. Skulle dock inte nämnda myndighet inte göra mer nytta nära hufvudstadens kulturella centra, som Aftonbladet, SVT och dramaten, för inte sker det väl några sexuella övergrepp i Angered? Det är väl inte Angereds medborgare som går runt och tafsar bland logerna på dramaten eller sitter i badtunnor med praktikanter?

  Men observationen är intressant, Republikaner i USA står inför ett liknande dilemma. Demokraterna ökar sina led vid varje tillfälle, och knyter därmed nya väljare till sig, alltmedan den enda chansen för de som vill ha en mindre, mer effektiv stat, är att de är i majoritet, som i Schweiz. Nu när vänsterliberaler upptäckt att de kan låta sin väljarbas växa inte bara genom att öka antalet människor som är beroende av staten, utan också genom ett stort inflöde av migranter så tippar balansen över. Att det fortfarande finns en debatt i USA beror nog av de endast gränsar till Mexico, i Europa är nog debatten över. Den icke produktiva delen har blivit för stor, men har ingen mekanism att göra sig mindre. Det var min första observation med styret under Reinfeldt, varför sänkte de inte skatten? Det går inte.

  Så det är ett delikat problem för förespråkare av en liten stat, hur utöka sitt antal? Jag tror vi bevittnar ett system som tar död på sig själv.

  Gillad av 8 personer

   • Moab skriver:

    Jag tänker vidare och hamnar off-topic, men betraktar man USAs electoral college så är det ju det som räddar situationen. Alla stater med mycket immigranter är vänsterliberala, så med ytterligare invandring så kan Republikanerna endast rädda sig genom att se till att dessa migranter blir i Californien och New York, östkust och västkust. Kanske vi skulle kunna ändra vårt valsystem i liknande riktning, mera självbestämmande för regionerna och koncentrera migranterna än mer till Malmö, Göteborg och Stockholm.

    Gillad av 1 person

 5. A skriver:

  De har detta land som i en liten ask. Socialisterna. Jag tror det är totalt orealististiskt att med ord utmana dessa så länge ekonomin fungerar någorlunda. SD är nog inte någon egentlig utmanare, utan mera ett kraftigt irritationsmoment. Typ, att någon har mage att störa självbilden. I grunden tror folket på makten i Sverige. Det är inympat i generna tyvärr.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

 6. Moab skriver:

  Off topic, igen men jag är på gott humör för jag har upptäckt en ny samhällsteori, eller rättare fått experimentella data som tyder på att jag kan vara nåt på spåren. Min teori består kort i att vänsterliberaler har lägre moral än andra. Det kausala förhållandet är oklart, hönan eller ägget? På en graf så plottar offentliga personers pk-poäng på X-axeln (anti-rasism, SD-hat, feminism,klimat, osv) och på y-axeln hur många anmälningar och sexuella övergrepp som vederbörande är anklagad för. Idag kunde jag lägga till Lotta Bromé och Soran Ismail. Vem blir det imorgon?

  Gillad av 9 personer

  • A skriver:

   MOAB, glömmer du inte en sak här. Det finns i princip inga andra än vänsterliberaler i etablissemanget. Det behöver inte kullkasta din teori, men man kan nog inte dra så stora växlar på det som händer just nu iallafall.

   Mvh A

   Gilla

   • Moab skriver:

    Jo det är sant, det blir nog en perfekt korrelation, plus någon fjant från SD som outsider, deras led behöver verkligen stärkas.

    Gilla

 7. svenne skriver:

  ”En ny myndighet med 75 anställda i Angered på två månader. Det är handlingskraft”.

  Då det gäller diverse olika typer av kränkningar som begås inom den krets som kategoriseras med beteckningen ”vita” så går det utmärkt att fördöma, hänga ut och visa handlingskraft för att stävja missbruket. Men man tassar lite mer på tå då det inom samma typ av kränkningar dyker upp misstänkta personer av ”icke nordiskt eller europeiskt ursprung”. Då vilas det på hanen och man avvakttar – kanske i hopp om att just dessa ”affärer” skall tyna bort utan att de skyldigas ursprung skall krypa fram – med att skandalisera dessa figurer.

  Varför visades det inte samma handlingskraft då råa gruppvåldtäkter och diverse andra kränkningar utförda av ”ensammkommande barn” eller andra kategorier som befinner sig inom asylindustrins ramar blivit kända? Återigen visar sig samma rädsla för att framstå som rasistisk eller att ha bristande tro på ”människors lika värde”.

  Varför visades inte samma handlingskraft att komma tillrätta med den bostadssituation som var akut innan det strömmade in ”nyanlända” som behöver bostäder. Bostadsköerna har ju varit ett högaktuellt ämne under deccennier men detta var tidigare endast ett problem för dem som nu betalar kalaset för en ansvarslös invandringspolitik. Nu står bostadsfrågan överst på dagordningen hos de flesta kommuner och detta är absurt med tanke på att problemet har triggats igång av personer som aldrig har betalat skatt, sannolikt inte kommer att få jobb eller smälta in i det svenska samhället.

  Sverigedemokraterna beskylls ju för att vara ett ”enfrågeparti”, men då kan man fundera på om det överhuvudtaget finns något område inom välfärdssystemet som inte belastas av konsekvenserna av den förda invandringspolitiken.

  Gillad av 10 personer

 8. Eva skriver:

  Håller med! Problemen är allmänmänskliga och löses inte med en ny myndighet. Det som behövs är att människor av båda könen stärker sin integritet.
  Det snackas fittor, fingrar i fittor och ännu värre saker i nyhetskanalerna mest varenda dag nuförtiden. Vad ska barnen tro om vuxenvärlden? Var är pressetiken i detta sammanhang?
  Ett exempel är skådespelaruppropet. Om alla kvinnor inom film och teater har tillräcklig integritet och säger nej till närmanden, hade det inte varit något problem. Männens beteende är ju en följd av kvinnors beteende. Hade alla kvinnor fräst till vid närmanden, hade inte beteendet utvecklats. Då skulle männen vara tvungna att tilldela teaterroller efter meriter, inte efter tillgänglighet. Och männen hade nog betett sig annorlunda och mer respektfullt.
  Problemet är att det finns ett stort antal kvinnor som är beredda att ställa upp, om det gynnar karriären. Och om tillräckligt många kvinnor genom tiderna gått sängvägen, blir det en kultur. Ingrid Bergman berättar öppet om fenomenet i sina memoarer. Ingmar Bergman var inte sen att utnyttja kvinnor. Ändå flockades kvinnorna kring honom. Han har ärats med att finnas på en sedel av hög valör. Kanske bör vi makulera våra 200-kronors-sedlar i utrensningens tidevarv (jfr Pippis pappa).
  Jag ser paralleller till alla de människor som blir medlöpare till pk-samhället och som gör detta samhälle möjligt. Jag tippar att 70 – 80 % av alla människor har så lite integritet och eget tänkande att de tillhör den gruppen. Det var så kommunism och nazism kunde överleva.
  Kanske är det på samma sätt inom teater och film att en stor del av kvinnorna varit medlöpare till en osund kultur, eftersom det gynnat dem. Jag tror att det snart kommer memoarer från ”avslöjade förbrytare”, där inte helt smickrande bilder kan kommer fram om några av kvinnorna i uppropet.
  Det känns som om kulturen håller på att falla ihop som ett korthus. Först muntejpade författare och så detta! Man tar sig för pannan.

  Gillad av 11 personer

 9. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  Jag är nog lite mer konspiratoriskt lagd än du, Patrik. Jag tror inte att journalisterna är politikerväldets slavdrivare med uppdrag att ”jaga lata, försumliga och oföretagsamma politiker…”
  Nej, dom sitter i bredvid varandra i samma båt som jämbördiga parter, där journalistens uppgift är att formulera problembilden så att den lättast köpes av populaset. Således:
  Politikern: ”Vi behöver utöka socialkontorets inflytande och stärka vårt grepp över de äldre på landsbygden.”
  Journalisten: ”Ok, jag insinuerar något om att de svälter.”
  Politikern: ”Skitbra, poängtera att något måste göras från kommunen.”
  Journalisten: ”Easy-peasy, syns igen om en månad.”
  Politikern: ”Nej, det är ju val om ett år, dags att börja ses oftare igen.”
  Journalisten: ”Ok, jag ringer om en vecka och insinuerar nått om nazister.”
  Politikern: ”Nej, kör den där om hundars sextrackaserier och behovet av könsseparerade hundrastgårdar. Sätta staket skapar dessutom lätta arbetstillfällen.”

  Gillad av 2 personer

 10. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik. Man blir både ledsen, arg, trött och förbannad, när man tänker på med vilket vämjeligt etablissemangssymbiotiskt vansinne hela Sverige vanstyrs.

  Det allra viktigaste för både sjuklöverpolitiker och deras tondöva hejaklack i journalistkostym, tycks vara att göda utlänningar och svälta svenska folket.

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/skyll-inte-v%C3%A5r-d%C3%A5liga-ekonomi-p%C3%A5-de-%C3%A4ldre-1.4793159

  https://ledarsidorna.se/2017/11/kronika-jag-ar-den-teknokratiske-antifeministen/

  https://www.journalisten.se/debatt/mediefolk-agerar-i-symbios-med-makthavarna

  Gillad av 5 personer

 11. Tapio skriver:

  En aspekt på dagens text är hur lätt regering och riksdag kan skapa sysselsättning. Via ny eller utökad myndighetsutövning. Speciellt effektivt blir detta när det riktar sig mot mer utopiska projekt. Som att gå djupt in i människors själar för att stuva om i deras inre. Snacka om att trygga sysselsättning. Allt bekostat av de som arbetar effektivt inom exportindustrin. Varje genuspedagog sitter i praktiken på de vanliga knegarnas axlar. Och det är han hon vill förändra – och även få att betala.

  Gillad av 1 person

 12. larslindblog skriver:

  Gamla tidningar kan vara kul , men ser att inte mycket förändrats. I går hittade jag Södermanlands Nyheter ,onsdagen 31 dec. 1969. En artikel om pälsstöld på Domus i Nyköping, päls värd 3 300:- ,dom två kvinnorna som tidigare varit inne och provat pälsar misstänktes och kunde gripas då man hade bra signalement , i bostaden hittades även en päls stulen på Domus i Norrköping. Kvinnorna hade inte kunnat höras ännu då man inväntade finsk tolk.
  En annan artikel handlade om tio Polska zigenare som kommit i en fiskebåt till Nyköping. Dom hade betalat $1000 för resan. Invandringsverket och utlänningsnämnden förespråkade att dom skulle få stanna trots att dom saknade anknytning i Sverige.

  Jag läste någonstans att det bara i Malmöområdet fanns 50 000 Romer ( som det nu skall heta )
  som invandrat från Polen ,fd. Jugoslavien , m.fl. länder.
  Tja..nu heter det Migrationsverket och har svällt enormt. . Allt tycks allt fortsätta i samma spår som 1969.

  Gillad av 5 personer

 13. Aha skriver:

  Jämställdsmyndigheten med sina 75 anställda är en konsekvens av världens första feministiska regering. Regeringens hemsida;
  ”Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser.”

  Jämställdhet är ordet, att kalla sig feministisk väger ju över åt andra sidan, åt det matriarkaliska. Regeringen borde ha kallat sig den första jämställda regeringen. Men visst, de har nu en slogan som appellerar till halva valhenskåren.

  Men det finns en andra halva också och som man undanber jag mig att vara representerad av en feministisk regering.

  Gillad av 3 personer

  • larslindblog skriver:

   JäMy verkade så absurt att jag först trodde det var ett utslag av Patriks skämtlynne , men när jag följde länken ser jag att det är på riktigt.
   Din avslutande rad var bra ,även jag undanber mig att vara representerad av en feministregering.

   Gillad av 1 person

 14. Hovs_hällar skriver:

  Och vad som gör det hela ännu mer absurt är att inte ett ord nämns om vilka ”mansnormer” som ligger bakom problemen med trakasserier och övergrepp mot Sveriges kvinnor.

  Det handlar inte om våra svenska normer överhuvudtaget, utan om importerade normer som följt med då makthavarna importerat asylmigranter från MENA-området.

  Undersökningar har visat att cirka åtta av tio lagförda övergrepp begåtts av den här sortens klientel — trots att klientelet ännu bara utgör en minoritet av alla bosatta här i landet.

  Vi vet också mycket väl att de här individerna har en för oss helt främmande, direkt nedvärderande, kvinnosyn.

  Men om detta får man inte tala öppet i det här surrealistiska vansinneslandet.

  Gillad av 4 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  Inrättandet av den nya myndigheten är ett bra exempel på, och ett bevis för, att det nuvarande svenska systemet inte går att reformera utan måste rivas upp med rötterna och ersättas av något helt nytt.

  Gillad av 4 personer

 16. modernghost skriver:

  Det som aldrig upphört att förvåna mig är alla dessa anhöriga, barn och barnbarn till svältande gamlingar – var håller dom hus? Vad är det för jävla folk som låter sina föräldrar dö i svält???!!!

  Gillad av 4 personer

 17. Agneta Berglöw skriver:

  Att behöva läsa tidningsrubrik ”Asta 87 år svälter” för jätte längesedan…. det går alldeles utmärkt att läsa det även 2017 i svenska dagstidningar.
  Vi har en Äldreomsorg som i många kommuner fullständigt har spårat ur med ett arbetsschema för hemtjänstpersonalen( som är totalt sönderstressade) och som är döpt till Time care.Tidsomsorg vilket vansinnigt ord när allt räknas i beviljade minuter hos brukarna.Brukarna! vilken nedsättande benämning av dem som är helt beroende av att hemtjänsten kommer.
  Många äldre klar överhuvudtaget inte av att bo kvar hemma längre.Men några äldreboende byggs inte i de röd/gröna Sverige. Det blir billigast så….
  Härom lördagen var Äldreomsorgsminister Åsa Rigner gäst i P1/Lördagsintervju kring alla tillkortakommanden inom ÄO över hela landet.Hon berättade om hennes senaste geniala ide att introducera Mellanboenden-en plats för den äldre som inte klarar av att bo kvar hemma flyttar till ett boende med färre personal.Liksom en mellanplats.Å sen då……..Det kunde hon inte förklara.
  Något mer verklighetsfrånvarande än politiker finns inte.Sverige är ett U-land vad gäller att ge dem som byggt landet en värdig ålderdom, när de egna krafterna inte räcker.

  Gillad av 5 personer

 18. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det är närmast chockerande att inse vilken total brist på verklighetskontakt som dessa politiker har. Det är nästan lika galet som i Frankrike innan revolutionen. Detta måste rimligen vara vänstervågens sista suckar vi upplever nu.

  Att inte politiker fattar, verkar även gälla Alliansen, är att det mansdominerade missbruk som man vill motverka till stor del finns inom egna kretsar eller inom kretsar som man bejakar, som:

  • Aftonbladet som är styrt av rörelsen
  • SVT/SR som är helstatligt
  • Samma med de stora teatrarna
  • Samma med invandrades hedersvåld som man nogsamt sopar under mattan

  Istället för att ge sig den verkliga problematiken inom organisationer som man kontroller eller genom att börja ställa krav på nyanlända så snor man ännu mera pengar från medelklassen och sänker samtidigt sin trovärdighet till under nollpunkten.

  Gillad av 5 personer

 19. oppti skriver:

  Politiker som tar på sig rollen att ansvara för vårt välbefinnande får snart ny roll.
  #metoo kampanjen kommer att förlama alla raggningssugna män . De kommer att få vända sig till ansvarig nämnd för att få hjälp söka i den anonymiserade databasen där kvinnor anmält sig som raggningsbara. Sluptalsgeneratorn avgör sen vem som får vem.
  Jämlikt och rättvist utan chans till förnedrande blick eller handling.

  Gillad av 1 person

 20. uppstigersolen skriver:

  Men att myndigheten hamnar i Angered tycker jag är bra. Eftersom de 75 anställda till 90 eller 95 % kommer att vara kvinnor kommer dessa att dagligen få uppleva glädjen i att träffa män från andra kulturer än den svenska vita medelålders. Dessa andra män är ju både artiga och belevade och skulle aldrig komma på tanken att säga lilla gumman till dem.

  Gillad av 5 personer

 21. kvellulvblog skriver:

  Mycket välskrivet och framförallt riktigt. Det finns bara ett sätt att stoppa socialiseringen (förutom väpnad revolution), att dramatiskt minska tillgången på offentliga medel. Låt alla röstberättigade betala samma skatt. Ta in arbetsgivaravgiften som en del av lönen Ange alla priser utan moms, lägg sedan på skatten i kassan. Fungerar utmärkt i USA. Idag betalar alla normalinkomsttagare 20 000 i månaden i skatt. Borde vara c:a en fjärdedel dvs storleksordningen 5000 , som slla friska, inte handikappade , skulle kunna rå med. Välfärden då? Ja den är bara lockbetet , masken på skattekroken. Vad bryt sig väl fiskaren hur masken mår, när han väl gångat fisken ? Det märks idag när välfärden krackelerar.

  Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Jo, så är det, VIK bryr sig endast om nya kunder, inte existerande. Detta håller kanske ett frö till lösning, när gamla invandrare, fast i förorten, upptäcker att nya migranter får nybyggda boenden och förtur till allt. Då får vi säkerligen omedelbart en öppen konflikt, de kommer inte att tyst lida som svensken.

   Gilla

 22. Sixten Johansson skriver:

  Människor drivs av både egoism och sund vilja att trygga sin försörjning och status. De dras till ett system som har inmutat en nisch och de bidrar till att systemet växer likt en organism, tills resurserna är uttömda. Om systemet hela tiden tillförs näring blir dess levande massa efter hand så stor att dess tillväxt, rörelse och produktion inte går att stoppa, särskilt inte om individerna och systemet har en gemensam ideologibaserad verklighetssyn, som kan tränga ut och demonisera mer realistiskt tänkande.

  Men hur kunde ren utopism slå ut realismen hos en majoriet av befolkningen? Den bästa psykologiska förklaring jag har hittat (i Jungs anda) är att PK-isterna i Sverige lider av olika grader av infantil personlighetsstörning (bristande individuation) och att deras individuella jagsvaghet måste förstärkas av ett enhetligt och mäktigt kollektivt medvetande.

  När vi ser och hör en PK-ist, så är språket, klädseln, utbildningen osv vuxna. Men logiken är pubertal. Och stora delar av psyket fungerar infantilt, spädbarnslikt: känslorna, modersbindningen, pseudoreligionen, ordmagin, likhetsönskan, den tuttsugande materialismen, den onanistiska självcentreringen och bekräftelsebehovet.

  Kulturmarxismen / -radikalismen var pubertal och passade alltså 70-talets pubertala salongsrabulister. I växelverkan med det kollektiva medvetandet “regredierade” sedan även ideologin fr o m 90-talet och blev dagens barnkammarsocialism, som passade det allt infantilare etablissemanget och andra PK-troende.

  Gillad av 3 personer

 23. Per-Anders skriver:

  Jag förstår inte resonemanget att en journalist eller media har som uppgift att jaga politiker med blåslampa? Just det tänkandet är bara att ta skjuta sitt eget individuella ansvar på någon annan.

  Om jag startar en tidning som handlar om att samla på mineraler och jag då som journalist skriver om just det, vad har jag för skyldighet att jaga politiker?

  Redan första gången i grundskolan när det togs upp om hur styret av Sverige fungerar frågade jag vem som övervakar makten. ”Media”, blev svaret och jag förstod redan då att det inte fungerar. Hur gammal var jag då? Kanske 10 år. Jag minns inte riktigt.

  Om jag sedan tittar på vad man får lära sig i skolan om styret, så finns det inte med en enda mening om hur man går tillväga när man inte är nöjd med styret – förutom att rösta. Nej, det är en process man får lära sig på egen hand. Lite naivt av mig att tror att styret eller makten skulle lära mig hur man klagar på den.

  Korkad är man när man låter staten sköta utbildningen av ens barn.

  Gillad av 1 person

 24. Bengan70 skriver:

  Om en ny myndighet ska inrättas med 75 anställda undrar jag hur den organisationsplanen ser ut inkl befattningsbeskrivningar? Att det till stor del handlar om att skicka mail internt till varandra, konferenser och möten fattar man ju. Vidare får säkert andra myndigheter sin beskärda del av samarbetet m Jämy.
  En fråga of topic? Har man inte åtskilda omklädningsrum o duschutrymmen på teatrar o andra kulturella institutioner? Kanske ett bra sätt att minska tillfällena till lönskalägen?

  Gillad av 1 person

 25. Willy Lindqvist skriver:

  När samhället avhänder folk så stora belopp i skatt, och i synnerhet pensionärer med små inkomster, kan det vara en anledning till att Asta 87, som har svårt att gå, saknar ekonomisk möjlighet att ta en taxi till livsmedelsbutiken för att inhandla mat. Vart ska hon vända sig och be om hjälp, om inte till de politiker som tagit hand om hennes skattepengar och därmed minskat hennes möjlighet att leva ett självständigt liv?

  Gillad av 1 person

 26. dolf skriver:

  ”En ny myndighet med 75 anställda i Angered på två månader.”, njae, det där tror jag den gode herr Engellau, har fått lite om bakfoten. Det första länken jag får upp när jag googlar på ”jämställdhetsmyndigeten” är en till en sida (http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/12/jamstalldhetsmyndigheten-placeras-i-goteborg/) från 15 december 2016 som säger att ” Regeringen har beslutat att jämställdhetsmyndigheten ska inrättas i Göteborg.” Så, den har nog legat i bakfickan bra mycket längre än 2 månader.

  Gillad av 1 person

 27. Petrus skriver:

  Att ge figurer som Asta, 87, 5 minuters extra hemtjänst och en tusenlapp extra i pension blir inte så dyrt. Vi klarade av detta för 30 år sedan. Den som vill kan ju göra en uträkning av kostnaden.

  Problemet är att om man plockar in 1 miljon människor som inte behövs på arbetsmarknaden och som måste försörjas via bidrag, hittepåjobb, tränga undan befintlig befolkning från arbetsmarknaden eller genom konstlad efterfrågan genom ökad privat skuldsättning/konsumtion p g a låga räntor så måste man hålla på spara och gneta överallt, t ex på personer som Asta, 87. Personer som Asta framställs också generellt som det stora utgiftsproblemet i mainstreammedia och av politiker. Hon är problemet, inte ensamkommande flyktingbarnet Abdullah, 35. Han blir i stället i deras bild av verkligheten den som försörjer Asta, oavsett om han lever på bidrag, får ett hittepåjobb av kommunen eller tränger undan Sven, 57, från arbetsmarknaden genom att en arbetsgivare anställer honom i stället för Sven som truckförare.

  Jag noterar också att personer som Asta i regel tycker att det är bra om personer som Abdullah kommer hit och försörjer henne. När hon går och röstar så lägger hon sin röst på politiker typ Annie Lööf. ”Det är en käck flicka”. Rasism är hemskt enligt Asta.

  Läsare på denna sajt tycker ofta att mer offentliga medel inte bör strös över Asta. Abdullah borde dock inte ha fått komma till Sverige eftersom han är muslim. En regelrätt arbetskraftsinvandrare från t ex Latinamerika hade dock varit OK.

  Gillad av 1 person

 28. Lars skriver:

  ja det ser konstigt ut i Sverige! vems fel är det? Uppenbarligen de borgerligas eftersom de varit opposition så länge och behärskar medierna och inte lyckats analysera och föra politik för att komma till makten och åtgärda. Hur länge ska vi behöva lyssna på samma borgerliga klyschor om hur Sverige fungerar? De har ju ingen analys herrar Rheinfeldt, Borg, Löf, Björklund, Hägglund, Thor, Bildt, Westerberg, Olofsson m.fl. Och hur är det med DN (Bonniers) och Svenskt Näringsliv. Har de en analys? Förefaller inte så. Bara samma klyschor (och för syns skull måste de försvara den lille människan mellan varven för att säkerställa att de uppfattas som legitima.

  Gilla

 29. Lassekniven skriver:

  JäMy, ett sådant fenomenalt crapp. Denna mening hittade jag i programförklaringens inledning:
  …..uppföljning, analys, samordning och stöd inom området. Utgångspunkten är
  jämställdhetspolitikens övergripande mål att kvinnor och män ska ha samma
  makt att forma samhället och sina egna liv. HA MAKT ATT FORMA SINA EGNA LIV! En sådan lögn. I en demokratur bestående av styrande socialister och vänsterliberaler! Forma sina egna liv!. Jag skrattade så att jag satte en äppelbit i halsen när jag läste det.
  Sedan kom allvaret och det gick plötsligt för mig att den socialistiska staten är som de giriga banken. Du tar ett lån på en bostad säg 5 miljoner kronor, banken godkänner din låneansökan och banktjänstemannen trycker på en knapp på sin dator och vips har 5 miljoner nya pengar skapats. På samma sätt skapas JämY med en avknoppning från Socialdepartementen, 75 nya och helt onödiga jobb, sannolikt välbetalda. Snart Jämy att knoppa av sig. Det blir nästan frågan om en dikotonisk delning.
  Skapande av nödhjälpsarbete, vad leder det till?
  Och vad leder all idoti till? Jo det kaos som just nu kan liknas vid hård vind men som kommer i sinom tid att övergå till orkan.
  Jag, föreslår för övrigt platt skatt på 10 %, moms 15 %. 20 % på vinst av kapital. Thats it. Förmodligen kommer det in mer pengar skatt till statskassan på detta sätt jämfört med idag.
  Dessutom inga bidrag till friska mäniskor utan motprestation.
  Detta var måhända OT men det känns alltid gott att få skriva av sig.

  Gillad av 1 person

 30. Lars skriver:

  Jag undrar lite över kritiken mot skolan (som har betydelse även kring artikelns ämne) ‘Kunskapssynen och pedagogiken” av Henreksen, Inger Enkvis m.fl. Basen är troligen i grunden nationalekonomins Micro teori dvs den rationella, nyttomaximerande, individen som inte är beroende av andra dvs inte formad i system av olika slag och nationalekonomin hanterar inte system med emergenta egenskaper som skiljer sig från komponenternas. Det är också gängse västerländska filosofi om människan som observerande.

  Det är lustigt med socialkonstruktivism, hur man uppfattar det. Det finns ju ingen motsättning mellan en tanke om att vi är sociala varelser och att kunskap bildas i sociala sammanhang och Popper! Pratar vi om social motivation som biologisk drivkraft (vilket det måste vara) så har vi, liksom vad Bowlby diskuterar om anknytning, en biologiskt grundad modell. Likadant om konstruktion som begrepp dvs var modell vi använder (och det gör vi hela tiden) är ju en konstruktion. Viktigast är ju att den kan stämmas av mot en målmiljö, en för oss subjektiva entiteter objektiv miljö dvs vad vi subjektivt tänker och känner ändrar inte den objektiva miljön. Det blir ju en helt annan sak med socialkonstruktivism som hävdar att all verklighet är konstruerad och subjektiv, där har det spårat fel eftersom all kunskap rimligen är avstämd dels mot andra och dels mot natur och omgivning dvs vi prövar vår syn genom att agera och studera responsen (men för en bas behövs den biologiska kopplingen). Likaså tanken att vi föds som oskrivna blad där den sociala miljön betyder allt.

  Så ser i alla fall jag på det. Med socialkonstruktivism hamnar man i relativism, allt flyter, och det är inte alls nödvändigt för att förstå att sociala system har stort inflytande. Om exempelvis vi anser i vår sociala verklighet att skolan är bra, men vi mäter och jämför med andra länder och det visar sig att den är dålig, ja då har vi en avvikelse från en objektiv verklighet som den nu kan mätas med statistik och rimliga krav på vad man ska ha lärt sig och hur man kan mäta det. Likaså om ett företag, en social konstruktion onekligen, går i konkurs, så är det inte enbart någon företeelse i vår subjektiva förståelse.

  Tänker på borgerlighetens ansvar för den situation i landet vi har, de har ju genom åren haft goda möjligheter vinna opinionen, särskilt när de behärskar media, som de gör (oavsett statstelevisionen, som snarare anpassar sig till maktförhållanden i riksdagen). Är det inte så att de helt enkelt saknat analys dvs de utgår ofta från denna individuella syn på människan och då havererar de i opinionen förr eller senare för människor inser att de är beroende av system; företag, organisationer, pensioner, sjukvård mm. ?

  Gilla

 31. Olle Reimers skriver:

  Parkinsons lag, Peters princip och Lafferkurvan är en typ av illustration av verkligheten som aldrig riktigt tagits på allvar. De har framställts som en slags lättsam satir som kan framkalla ett igenkännande leende vid kvällsgroggen men knappast mer.

  I själva verket ryms inom dessa tre regler den djupa sanningen om vad som händer när samhället ger sig på att överta det ansvar som åvilar den enskilde.

  Margaret Thatcher uttryckte dessa reglers andemening på ett drastiskt men knivskarpt sätt med frasen: ”the problem with socialism is that the other peoples money will eventually come to an end”.

  Malcolm Gladwell visar genom sin bok: ”The tipping point” att varje samhälle kräver en balans för att kunna fortsätta att hålla ihop. Socialismen leder obönhörligen till att denna balans rubbas. Samhällsdelen kan enligt deras modell aldrig bli tillräckligt stor.

  Behoven ökar exponentiellt. Det är inte bara dem man ska hjälpa som ska försörjas. Det gäller också hjälparna själva som snart kräver en större andel av de avsatta medlen än vad som avsatts för det antagna behovet.

  När Parkinsons lag fått fäste, Peters princip tillämpas fler och fler gånger och Lafferkurvans obönhörliga sanning gjort sig gällande når man den punkt när samhällsinsatserna fortsätter att göda sig själva bortom kontroll och pengarna till slut tar slut. Där är Sverige idag.

  Gilla

 32. Lars skriver:

  Kjell Olof Feld skriver i kvartal om minvandringen, men bestående intrycket är att han liksom alla mediala och politiska människor (Kjell-Olof är 86) varit blinda och döva och fortfarande är blinda och döva. Bl.a. hävdar han att SD vuxit fram i Skåne pga invandrare stannat där! Han är tydligen inte medveten om skillnaden mellan Malmö kommun och Stockholms kommun. I Malmö flyttar svenskarna till kranskommuner medan invandrare tar över staden och det är ju inte heller så att Skåne har fler invandrare per capita än övriga storstadsområden, dit invandrare i första hand begett sig. Det är ju även flagran att han påstår att merparten invandrare bestod av arbetskraftsinvandring från EU..90-tals krisen och decenniet som följde lockade inte många från EU och att studerande som i Sverige fick gratis utbildning även om de kom ifrån länder utanför EU var nog inte så konstigt. Hans resonemang tyder på att även han dompterats av den borgerliga media apparaten (inkl SVT som är borgerlig (MP). Trist.

  https://kvartal.se/essaer/ett-fattigare-och-farligare-land

  ”Under perioden 1980-2010 var bruttoinvandringen, mätt i beviljade uppehållstillstånd, enligt SCB en och en halv miljon människor (i den siffran är inte asylsökande i väntan på beslut medräknade). Antalet tillstånd som beviljats till flyktingar var knappt en halv miljon, varav nästan hälften under 1990-talet. Den stora mängden bestod av arbetskraftsinvandrare, en migration som sköt fart efter Sveriges entré i Europeiska Unionen. En annan urskiljbar grupp var studerande vid universitet och andra utbildningsanstalter. Hur denna ganska måttliga ström av invandrare – i genomsnitt 50 000 per år totalt varav 16 000 flyktingar – kunde skapa främlingsfientliga stämningar som gick att utnyttja i valen 2006 och 2010 är värt att fundera ”över.”

  Gilla

 33. Marianne Lundgren skriver:

  Nästa steg blir en hbtq-regering. Ska det vara jämställt så ska det. Sverige platsar i vansinnesligan. Strävar vidare mot ouppnåliga mål.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.