Gästskribent Rasmus Dahlstedt: Nyspråket vanskapar världen

Hur många av de svenska nyhetsläsarna reflekterar över att vissa politiska partier alltid presenteras med negativa epitet? Och färger som ska få oss att associera i en viss riktning? Brunsmetning har under lång tid varit en framgångsrik metod. Brun eller mörkbrun har man kallat de oönskvärda, de som ska tystas och mobbas ut ur debatten.

Låt oss ta ett aktuellt exempel: österrikiska FPÖ. Partiet har underkastats de sedvanliga färganalyserna samt beskrivits som populistiskt, högerextremt, främlingsfientligt och med rötter i nazismen. Strategin att misskreditera är i detta fall sedan länge konsekvent genomförd. Men vad gör en svensk journalist som fruktar att den positiva stigmatiserande effekten är på väg att avta? Till följd av att invektiven så att säga har inflaterats? Jag noterar att den 24 oktober en skribent på TT refererar det stundande regeringssamarbetet i Österrike mellan ÖVP och FPÖ på följande sätt: ”därmed tycks fältet vara fritt för en svart-blå regeringskoalition.”

Tar TT:s reporter fasta på att de österrikiska kristdemokraternas partifärg är svart? Eller vill denne utnyttja det intrikata förhållande som råder mellan partifärg och ideologisk färg i alplandet? Det är inte långsökt att tro att författaren ger sig ut i färgskalans ytterkant för att antyda att FPÖ är fascister, svarta. De läsare som inte blir varse manipulationen påverkas sannolikt subliminalt. Telegrammet kunde man senare ta del av på ett stort antal svenska tidningars webbsidor. Har vi då, när det gäller att skvätta färg, kommit till vägs ände? Eller går det att hitta mer svärta i det svarta? Vilka adjektiv kan man tänkas nyttja framöver? Dumma FPÖ? Jättedumma?

Att detta, år ut och år in, passerar obemärkt är inget annat än en horrör. Man kan tycka vad man vill om FPÖ. Om jag har förstått journalistens arbetsuppgift rätt så ska denne rapportera. Så sakligt, opartiskt och konsekvensneutralt det går.

När får vi höra om de vänsterextrema Socialdemokraterna med bruna rötter, det nationsfientliga Centerpartiet, det islamistiska Miljöpartiet och det fluffrosa populistpartiet Feministiskt Initiativ?

Jag myntade för en tid sedan begreppet journalaktivist. En term som syftar på våra murvlars sorgliga faiblesse för agitation. Det är uppenbart att den svenska marknaden för nyhetsförmedling inte fungerar. Pressetiken efterlevs inte. Jag vill påminna Sveriges journalistkår om att ord ska ha betydelse. I vissa lägen blir de nyspråkliga krumsprången farliga. Du kan kalla en terrorist för resenär, men denna besvärjelse gör honom inte mindre våldsam. Problemet med de oegentligt använda begreppen är åtminstone tvåfaldigt. Om en person inte var högerextrem innan den blev kallad så, finns det risk att vederbörande utvecklar ett handlingssätt som korresponderar mot den oönskade etiketten. Det andra bekymret uppstår när vargen kommer. Det kan vara så att ulvens ankomst till följd av målande med mörkbruna och svarta penslar sker helt omärkligt. Kanske har han redan kommit.

Rasmus Dahlstedt är skådespelare, regissör och manusförfattare. De senaste åren har han även varit verksam som reporter och kolumnist. Hans inlägg i kulturdebatten har rönt stort intresse. Rasmus gisslar i satirens form den politiskt korrekta medieeliten. I en uppmärksammad debattartikel från i somras diskuterade han vådan av politiseringen av teatern.

50 reaktioner på ”Gästskribent Rasmus Dahlstedt: Nyspråket vanskapar världen

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Agitationen kommer säkert att öka under kommande valår. Både direkt och indirekt genom idelig brunsmetning av ETT parti, enligt mantrat ”ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”. Detta för att slippa debattera sakfrågorna, fra de ”utmaningar”, som den förda migrationspolitiken skapat. Som stöd för brunsmetandet kommer media att fokusera på minnen av Förintelsen och följa upp detta med bekymrade expertkommentarer och debatter om hur allvarligt läget är, och hur livsviktigt det är, att medborgarna väljer rätt. Sorgligt nog kommer en stor del av folket att manipuleras att svälja propagandan för att inte riskera att stigmatiseras och uteslutas ur den anständiga gemenskapen.

  Gillad av 6 personer

 2. Tommy johansson skriver:

  Svartare än svart skulle ju kunna vara metallik svart. Men detta ger intryck av en förbättring som känns finare än, svart.
  Ger liksom ett elegantare och stilfullare intryck än bara svart.
  Då skulle ju nationalisterna kunna benämnas metallic bruna.

  Gilla

 3. olle holmqvist skriver:

  Jomän
  När de synliga färgerna inflaterats bort, finns ju de osynliga. Infrarött och ultraviolett.
  Sankta Gudrun, och Sankta Rosanna är förstås infraröda och osynliga, inget väsentligt kvinnligt syns när de kramar unga män på Kramborgarplatsen.

  Paula med ögonen är väl ultraviolett

  Klärvoyanta Elsa Beskow levererade följande enl Wiki:
  ”Tant Grön (Jeanette) – som sköter trädgården – är den manhaftiga, tant Brun (Marie-Louise) – som står i köket – är den moderliga och husliga och tant Gredelin (Agate-Julie) – som mest sitter i salongen och broderar – är den ”förnämt sjåpiga”. Den bruna blev ömöjlig efter förlorat krig. F ö lär Anders ”Propellern” Borg enl falskt rykte, var oäkta son till Gösta Bohman och just Tant Gredelin. Därom handlar visan:

  Gillad av 3 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Förbålt uppfriskande och underhållande, Holmqvist!
   Härvarande auditorium jublar och ser med tillförsikt fram emot nästa föreställning, änskönt undertecknad dock förbehåller sig rätten att avstå från att ånyo betrakta just det osmakliga sedefördärv ovan exponerade kvastryttarinnor representerar.
   Andreas 🙂

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Tack för beröm. Uppskattas ! (svårare hantera kritik).
    Puss på kinden till kvinnfolket bland de därvarande…Nä förresten förstod just av Ekot att sådant är inoppigt tills vidare. Ridderlighetens återkomst ”återstår att se” f a använda Eko-folkets fyndiga och informativa
    och ständigt återkommande svar på fråga fr annat Eko-folk. I sanningens namn, dom använder inte alltid det uttrycket, när dom berättar t ex om huspriser i Florida, ibland säger dom: ”Det får framtiden utvisa” – lika fyndigt det.

    Gillad av 1 person

   • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Tack för en utmärkt svarsreplik i humorns befriande tecken!
    Ett nöje att göra en sådan bekantskap.
    På återseende inom detta välrenommerade forum.
    Andreas Kristian Petterson 🙂

    Gilla

 4. Aha skriver:

  Ett i sammanhanget vanligt förekommande negativt epitet är populist. Det smetas vanemässigt på partier som förespråkar en stramare invandringspolitik, som stället krav på invandrarna och krav på färre antal mottagna.
  Kraven ställs utifrån decennier av eskalerande invandringsproblem. Fräckheten att kalla dessa krav för populism har blivit en vanesak.

  Etablissemanget saknar helt enkelt objektivitetskänsla. Förtroendet är förbrukat.

  Gillad av 3 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Svensk journalistik, med få undantag, har helt anammat det Orwellska nyspråket och ser som sin främsta uppgift att påverka och hjärntvätta medborgarna. Att ge faktainformation har blivit en sekundäruppgift. Dit hör ett allt desperatare letande efter ord med emotionella associationer. Efter som praktiskt taget alla journalisterna är fostrade med radikala vänsteruppfattningar görs alla konservativa och nationella preferenser till något ont, illvilligt och negativt. Mörka färger, råttor och skadedjur samt anspelning på 30-talets extremrörelser tas till i alla tänkbara sammanhang. Inte ens ledande samhällsföreträdare, som ministrar och ledande jurister, drar sig för detta. Samma teknik använde de totalitära staterna i Europa under 1900-talet och nådde sin höjdpunkt i Göbbels media eller motsvarande i kommuniststaterna främst i Sovjet och DDR. I Hitlertyskland kallade man judar för Ungeziefer (ohyra) för att underlätta den senare folkutrotningen. Det är inte att förvåna att allt fler börjar uppfatta Sverige som en kvasi-totalitär regim. Den upplysande norska TV-serien Hjernevask vägrar man/vågar man inte visa i svensk TV.

  Gillad av 6 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Får man vara och verka inom kultursektorn när man har sådana åsikter som du har, Rasmus ? Underbart i såfall. Ja, jag stör mig också på statsfinansierad medias ovana att förse dem misshagliga partier/personer/företeelser med negativa epitet. Är inte alla partier ”populistiska” i viss mån ? Och ordet ”främlingsfientligt” är ju så totalt missvisande. Men jag börjar bli så avtrubbad av SR/SvTs ganska så uppenbara vinklingar att det mest känns som öronklåda. Dock vill jag att de ska sluta upp med att förse ISIS-medlemmar med positiva epitet. De är inga ”krigare”, de är istället avskyvärda brottslingar, terrorister, mördare och våldtäktsmän. Och på hemmafronten är det sannerligen tydligt var sympatierna finns. Smaka på orden ”högerextrema” gentemot ”anti-fascistiska”.

  Gillad av 4 personer

 7. Jan Ivarson skriver:

  För mig är det naturligt att en del väljare vill ha stor invandring och andra liten eller ingen. Lika självklart som att några vill ha stora bidrag, andra små.
  Då det gäller migrationspolitiken tillåts inget annat än att gilla massinvandring. I annat fall blir man brunsmetad. De som är kritiska till massinvandring utestängs från fackliga uppdrag, från att hyra lokal och de smädas i media. Folk måste gilla att ställa landets välfärd till hela världens förfogande. Om det skall vara så, bör alla betala lika stor skatt. Skillnader i kommunalskatter förefaller futtigt. Alla skall ju ha rätt till allt.

  Gillad av 4 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Spot on och väl sammanfattat som vanligt när Rasmus är i farten. Ett litet tillägg bara. Mediemaffian har ju fått ett stort färgproblem nu, sedan den nye ÖVP-ledaren Sebastian Kurz bytt ut ÖVP:s färg från svart till turkos, medan FPÖ:s färg fortfarande är blå.

  Gilla

 9. uppstigersolen skriver:

  Har ni tänkt på att ett folkslag med rötter i en kontinent söder om Europa har just brun eller mörkbrun hudfärg. Dessa människor får man inte kalla det förfärliga n-ordet. Men har dessa människor bruna rötter?

  Gillad av 1 person

 10. O.T. skriver:

  Inte konstigt att Moderaterna även nu under Ulf Kristerssons ledning vill ha en lika stor invandring som under Fredrik Reinfeldts tid. Ulf Kristersson var ju en gång i tiden en av dom i MUF som ville ”krossa välfärden med invandring”. Precis som Fredrik Reinfeldt alltså.

  Så här sa förre partiledaren Bo Lundgren i en intervju:

  ”Skälet till att Ulf Kristersson och hans del av ungdomsförbundet och många andra hade sin inställning var att man ville krossa det svenska välfärdssystemet. Det ville ju Fredrik också i sin bok ‘Det sovande folket’. Det är lite hemskt att säga det men delvis förespråkade man en fullkomligt fri invandring till Sverige för att vi då inte skulle kunna bibehålla väldigt mycket av de här av de här olika förmånerna. Då skulle människor tvingas att försörja sig själva eller inte klara sig själva.”
  Samnytt.se

  Gillad av 1 person

  • Chun Li skriver:

   Ulf Kristerssons båda döttrar är utlandssdopterade från Sri Lanka eller liknande, klart som f*n att han aldrig kommer att prioritera etniska svenskar framför utlänningar.

   Gillad av 3 personer

  • Moa skriver:

   När jag såg gårdagens debatt i Aktuellt blev jag besviken. Moderaterna vill ha en lika stor invandring som under Fredrik Reinfeldts tid. Man förstår ingenting?

   Den stora invandringen är ju huvudorsaken till många av de samhällsproblem vi brottas med idag.

   Gillad av 4 personer

   • Hedvig skriver:

    @ Moa 28 oktober, 2017 at 13:28

    Läs Thomas Gürs kritiska ledarkolumn ”Moderata principer krockar fortfarande” i torsdagens (26/10) SvD och det blir glasklart att Moderaternas nye ordförande Ulf Kristersson talar med kluven tunga.

    https://www.svd.se/moderata-principer-krockar-fortfarande

    Trots att Thomas Gür under många år varit ledarskribent i det oberoende moderata morgontidningen Svenska Dagbladet, betvivlar jag att han kommer att lägga sin röst på M eller något av de andra sk 7-klöverpartierna i riksdagsvalet 2018.

    Lyssna också på Ann Heberleins (M) intervju med Thomas Gür den 15 september 2017:

    Gillad av 1 person

   • Baom! skriver:

    Jo, de .. Som återvänt till moderatern nu skulle jag gärna vilja se förklara sin inställning. Det verkar som alla ledarskribenter på SVD och GP är själaglada, hur Kristersson skall klara den mytiska ”integrationen” och få hundratusentals att börja bli skoputsarpellar kan jag inte förstå. För närvarande håller jag SvDs ledarskribenter för de mest förvirrade av alla i svensk debatt.

    Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Välfärden kommer att krossa sig själv då den är uppbyggd som ett pyradmispel. Det enda Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristensson vill göra är att skynda på processen.

   Jag vill också krossa välfärden, men jag vill inte gör det på bekostnad av att svensk kultur ska förtryckas och att svenskarna ska försvinna från sitt eget land.

   Bästa välfärden är en bra ekonomi och det kan man inte uppnå med en politik som går ut på att utrota det som skapar välstånd.

   Gillad av 1 person

   • Baom! skriver:

    Nej precis, Fredrik och Ulf är besatta av samma utopiska vansinne some den värsta kommunist och har inget med en konservativ inställning att göra.

    Gillad av 1 person

 11. Bengt skriver:

  Rasmus inleder med frågan ”Hur många av de svenska nyhetsläsarna reflekterar över att vissa politiska partier alltid presenteras med negativa epitet?”
  Det är en fråga jag också ställt mig. Liksom följdfrågan: Varför märks ingen motreaktion på denna journalistiska subjektivism? Särskilt när jag lyssnar på radio eller TV slås jag av korrespondenters, kommentatorers och programledares försåtliga sätt att färgsätta och agitera för att påverka mig i för dem önskvärd riktning.
  Nog måste det väl ändå finnas hederliga journalister av den gamla skolan. Det är nog högst tveksamt om de äger tillträde till Public Service.
  Verkligen väl det finns alternativa media att tillgå! Det känns som en lisa för själen att sådana som Rasmus Dahlstedt tar bladet från munnen!

  Gillad av 2 personer

 12. oppti skriver:

  Taskspelare med politiska ambitioner-så kunde jag skrivit till författaren ovan.
  Däremot har jag svårt se en elcykel som en cykel utan kallar den gärna moped. Mopedbidrag från Miljöpartister!
  Flyktingar som kommer hit kallar jag sällan flyktingar, eftersom de flyr från något långt borta och borde kunna sluta fly för flera länder sen.

  Gilla

 13. Kristina von Heland skriver:

  Aagård på AB blir frikänd då han kallar Richard Herrey för rasist. Herrey får betala domstolskostnader och advokat. Då får man-om man jobbar på AB-säga vad man vill om folk för det har Sveriges domstolar sagt. Förr sa man att han beter sig som ett svin, eller han liknar en fähund. Nu behövs inte omskrivningen längre. Herrey ska överklaga till HD få se hur det går…
  Herreys kommentar är bra.

  Gilla

 14. Erling skriver:

  ”Hur många av de svenska nyhetsläsarna reflekterar över att vissa politiska partier alltid presenteras med negativa epitet?”

  En relativt liten minoritet, det är min gissning. Annars skulle det inte se ut som det gör!

  ”De sa på TV”, är en fras jag ofta hör. Som att det skulle vara kungsord. En promenad kvällstid där det speciella ljuset från TV lyser upp i varenda lägenhet, vartenda hus ger en
  liten hint om den faktiska hjärntvätt som de facto pågår.

  Till resultat ett mönster inte helt olikt en fårskocks. Bräkande samma floskler irrar vi hela tiden flockvis fram och tillbaka.

  Gilla

 15. Björn K skriver:

  Om jag konstaterar att ett belopp som motsvarar några timmar på ett HVB-hem i Sverige innebär en väsentligt förbättring avseende sjukvård och utbildning för en människa i ett av UNHCR:s flyktingläger är jag då främlingsfientlig.??

  Gillad av 1 person

 16. T S skriver:

  Jag tänker förbi orden. Negativa epitet fyller enbart en enda funktion. Att slippa samtal, dialog och en saklig diskussion. Det handlar helt om att exkludera andra från samhällsgemenskapen, och att hålla motståndaren borta genom att reducera dem till oväsentligheter.

  Men samma människor håller dörren vidöppen för främmande människor från andra länder. De vill inkludera dem carte blanche i en svensk samhällsgemenskap. En ynnest de inte vill tillerkänna vissa av sina landsmän … och landskvinnor.

  För de som ställer sig tveksamma till nuvarande migrationspolitik sätter de horn i pannan på, och utmålar som fiender. Och nagelfar dem in i minsta söm, och mer än så. Motståndarens ord vägs på guldvåg. Ingen nyans kan då bli för liten. Ingen tunga får slinta, inte ens i affekt.

  Samtidigt fyller man det egna talorganet med så mycket svartvatten ens kinder förmår. För att sedan spotta ut det över andra.

  Samtalet Patrik hade med journalisten och författaren Lars Åberg, på DGS-TV, var riktigt befriande att lyssna till. Lars Åberg har skrivit boken ”Framtidsstaden -Malmö”. Missa inte honom…

  Även Paul Lillrank var intressant att lyssna till på DGS-TV. Speciellt hans tal om hur olika myndigheter kan påverkas inifrån, av andra kulturer och deras annorlunda tänkesätt. Och då riskera att bryta sönder en inneboende svensk konsensus som myndighetsutövning i hög utsträckning vilar på. Och därmed i förlängningen även försvåra samarbeten myndigheter emellan.

  Likaså att olika typer av linjär demografisk utveckling kan föra med sig en logaritmisk sådan, i andra hänseenden, som då riskerar att ta över snabbare än mer än man vanligtvis tänker sig. En slags kritisk massa som överskrids och som sätter en lavin i rörelse. Vi ser exempel på det i dagens Katalonien. Och hur ensamkommande organiserar sig och utvecklas till en politisk maktfaktor, underblåst av sociala medier.

  Typen av diskussion som båda avsnitten innehöll är exempel på väsentliga samtal. Och visar på vilken typ av samtal smetande av epitet håller undan från en helt nödvändig samhällsdebatt. Och detta helt avsiktligt.

  Hatten av för Patrik som för upp helt nödvändiga samtal till ytan. Samtal som traditionella media undviker via stigmatisering och exkludering. Och så lär det nog fortsätta fast vi snart tvingas betala TV-avgiften via skattsedeln – trots att du och jag kört den trasiga teven till återvinningsstationen.

  DGS-samtal

  Lars Åberg;

  Paul Lillrank;

  Gillad av 2 personer

 17. Thomas Ek skriver:

  Ett klockrent, viktigt och efterlängtat inlägg av artikelförfattaren Rasmus Dahlstedt.
  Så länge vårt befintliga Public Service inte skrotas och ersätt med ett nytt som fungerar som det är tänkt kommer ingen betydelsefull ändring ske.

  Thomas Ek

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   @Thomas Ek,
   Ursäkta men tror du verkligen att det var tänkt annorlunda? Jag uppmanar dig att vakna upp, Sverige är enligt mig på väg åt helt fel håll. Och detta mycket medvetet från hela de politiska kadrerna. 1975 beslutade Palmes Socialdemokrati tillsammans med övriga dåvarande partiet att Sverige skulle bli mångkulturellt. Detta är roten till den onda verkligheten. Inget av dessa partier har stigit fram och bett om ursäkt och påtalat att vi har ångrat oss. Detta är otroligt viktigt att ha i åminnelse! Man jobbar på helt enkelt mot detta planerade mångkulturella samhälle och med stöd av hela medievärlden. Jag tror du förstår att fungerande mångkulturella samhällen är sällsynta. Och jag har aldrig förstått eller läst om var idealet finns för sjuklöverns mål. Har du? Ge mig gärna namnet på detta då?
   Ska du förstå någonting måste du läsa de media som etablissemanget benämner hatmedia. Du har ju tydligen hittat fram till DGS, bra! Så jag uppmanar dig att också läsa Ledarsidorna.se, publicerat av en ärlig ”ursosse” Johan Westerholm, Samnytt.se lite SD om du vågar, Lars Berns Anthropocene, Merit Wager mm.
   Läs också kommentarerna under dessa sajter, de är ofta mycket bra och framförallt ger lite hopp för Sveriges framtid utan sosseriet och allianseriet. Men tiden är kort för att detta ska kunna sluta väl, dvs utan inbördeskrig. På vilken sida står de ynka militärer vi har efter att landssvikarna avskaffade folkets försvar? Efter vad jag förstår tror de att de försvarar Sverige genom att befinna sig i Afghanistan och Mali. Ynkligt. Till vilken nytta har jag ägnat 20 månader av mitt liv till Sveriges fösvar i värnplikt, när sjuklövern bestämmer att invasion av Sverige ska vi bekosta med skattemedel! Ur led är tiden.

   Gillad av 1 person

 18. weasel skriver:

  Tack för en bra och väldigt relevant artikel.
  Så här hög nivå håller inte journalisterna på kvinnofientliga Aftonbladet 🙂

  Gilla

 19. Mm skriver:

  556 personer som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd har ansökt om att få ett permanent uppehållstillstånd med hänvisning till de kan försörja sig genom arbete.

  ”Svårt visa försörjning”
  Migrationsverket har hittills fattat beslut i cirka 200 sådana ärenden men hittills har endast 15 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på den grunden.

  – Än så länge är det för tidigt att utvärdera hur svårt det är att få permanent uppehållstillstånd på grund av försörjning. Men lagkraven är tydliga, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket.

  – Det kan vara svårt för de sökande att visa att de kommer att ha försörjning under minst två år. Dessutom är de allra flesta anställningar inom etableringsinsatserna subventionerade, vilket gör att de inte kan ligga till grund för ett permanent uppehållstillstånd.

  http://www.dagensjuridik.se/2017/10/998-procent-beviljas-nytt-uppehallstillstand-4-431-ansokningar-om-forlangning-pa-tva-manader

  Gilla

 20. Baom! skriver:

  Ett test man kan göra är om man nu uppfattar det Rasmus skriver om, gör man samma sak då Trump omtalas? Eller håller man okritiskt med?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.