Gästskribent Dániel Nagy: Universiteten bör ta ansvar för åsiktsmångfalden

Universitet är oaser för fritänkande. På universitetet är inga frågor för känsliga för att ställas, inga teser för upprörande för att prövas och inga åsikter för obekväma för att vädras. Det är en plats där etablerade sanningar ifrågasätts och nya vinklar utforskas, där stela tankemönster ständigt utmanas.

Så borde det vara. Efter sex år som student vid ett av Sveriges största universitet har jag tvingats inse att verkligheten är en annan. Mina erfarenheter ihop med otaliga berättelser från studiekamrater har gjort mig oroad för tillståndet på svenska lärosäten. Fakulteterna liknar inte sällan skyddade verkstäder präglade av grupptänkande. Alternativa synsätt möts ofta av en vägg av tystnad.

Viljan till konsensuskultur ligger helt klart i tiden. Studentgrupper i hela västvärlden har rest krav på minskad yttrandefrihet för att slippa ta del av obehagliga åsikter. Johan Hakelius rapporterar i Fokus (22/9–17) om forskning där 1 500 amerikanska studenter tillfrågats om yttrandefrihet. Hälften ansåg det rimligt att hindra talare med förkastliga uppfattningar från att uttrycka sig fritt. En femtedel tyckte rentav att våld kunde motiveras i sådana situationer. Tidigare har Fokus (30/3–17) tagit upp likartade attityder bland svenska studenter. Det är en illavarslande utveckling.

Än värre är det när intoleransen sanktioneras från lärarhåll. Jag har varit med om föreläsare som berättat att de gråtit till följd av demokratiska valresultat, som jämfört Margaret Thatcher med Satan och som oreserverat hyllat protestaktioner mot polisen av en aktivistgrupp på vänsterkanten. Ibland görs gränsen medvetet diffus mellan fakta och åsikt, mellan vetenskap och politisk opinionsbildning. En känsla av moralisk överlägsenhet gör att politik blandas in i de mest opolitiska sammanhang, som språkkurser.

Problemet bottnar i att universiteten inte tar något ansvar för att främja åsiktsmångfald på sina institutioner. Resultatet har blivit långtgående likriktning. Med tanke på vilka perspektiv som dominerar humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteter ges man som student inte verktygen för att förstå världen på annat sätt än att kamp och konflikt, inte förhandling och kompromiss, föder rättvisa. Bara total seger räknas. Varje försök att diskutera med sin motståndare blir med den logiken ett nederlag. Många studenter kommer i sina utbildningar aldrig i kontakt med synsätt bortom denna horisont, såvida de inte söker upp dem på egen hand. Deras ovana att hantera främmande uppfattningar följer förstås naturligt.

Bland universitetens viktigaste uppgifter borde vara att bidra till att studenterna får sin världsbild prövad. Det kan bara göras genom att utsätta dem för olika synsätt, också obekväma sådana. Poängen är att studenterna ska tvingas att förhålla sig till andras åsikter.

Ingenting kunde vara längre ifrån min ståndpunkt än att förespråka obligatorisk kvotering av högersinnade professorer i syfte att uppnå någon sorts millimeterrättvisa. Däremot tror jag på öppenhet kring problemet. Universitetsledningarna bör verka för att kurserna tar upp olika politiska synsätt där det är lämpligt. Så sker redan på många håll i fråga om jämställdhets- och hållbarhetsperspektiv. Det finns inga hinder för en liknande lösning när det gäller politisk mångfald.

Ingen tjänar på att ha universitet där konformism och liktänkande gror.

Daniel Nagy är en 25-årig tidigare student med en fil. kand i Europakunskap och en masterexamen i historia från Göteborgs universitet. Bakom sig har han också språkstudier vid University of Sussex. Han driver den nystartade bloggen Oberoende konservativ (oberoendekonservativ.com), där han lägger upp politiska essäer och debattartiklar. För närvarande läser han Sven-Eric Liedmans Marx-biografi.

16 reaktioner på ”Gästskribent Dániel Nagy: Universiteten bör ta ansvar för åsiktsmångfalden

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Man kan förstås ha många uppfattningar om konformismen vid universiteten. Så har det kanske alltid varit. Skillnaden i dag är att de konformistiska instrumenten blivit så mycket effektivare som en följd av de sociala medierna. De oliktänkande trängs mer och mer tillbaka. ”Ljusets Riddarvakt” börjar mer likna den kinesiska kulturrevolutionens knölpåksvingande stridskämpar.

  Liked by 3 people

 2. oppti skriver:

  Tänker direkt på klimatfrågan.
  Hur styrda är universiteten där?
  Eller på den obefintliga kritiken av kommunismen. I Venezuela ser vi hur det går när pengarna sinar.

  Liked by 3 people

 3. camiry skriver:

  Instämmer. Detta märks även vid den naturvetenskapliga fakulteten. Inte direkt i innehållet, men vad man får tycka, eller inte, kring ex lunchbordet. Skrämmande ensidigt.

  Du har säkert redan läst den, men om inte kan jag rekommendera Göran Adamsons ”Svensk mångfaldspolitik-en kritik från vänster”. Den diskuterar mångfalden , dess uppkomst och problematik med avstamp i den svenska högskolan och en vriden rapport om detta. Obehagligt.

  Liked by 4 people

 4. MartinA skriver:

  Statligt finansierad högre utbildning i massformat leder ofelbarligen dit där de befinner sig nu. Incitamenten ser helt enkelt så ut, professorer är statligt avlönade och kommer därför se positivt på en stor stat, en stor stat kommer se med blida ögon på att utbilda horder av åtminstone nårogrlunda verserade och intelligenta unga människor till yrken som endast en stor stat kommer efterfråga eftersom de då för evigt blir anhängare av en stor stat, när 60%+ av samhällets resurser kontrolleras av byråkratin och en av de främsta bevekelsegrunderna för hur de skall spenderas är ”studier” från akademierna så kommer diverse samvetslösa ideologiska resursjägare att kolonisera institutioner eller lobba för att institutioner som blir deras ideologi och retorikverstäder skall öppnas. Och så vidare.

  Att förvänta sig att dessa vidriga tingestar skulle på något sätt påminna om universiteten före sextiotalet, före massutbildningarna, är att förvänta sig någonting som ej är möjligt. Dra ur bottenproppen, töm sörjan?

  Liked by 6 people

 5. .Anders skriver:

  Universiteten går inte att reformera. Lägg ned dem (inklusive de lokala högskolorna). Skapa fackhögskolor för sådant som t.ex. utbildning av civilingenjörer och läkare, men finansiera dessa genom studieavgifter. Är rätt övertygad om att det mesta flummet då skulle försvinna, studenterna bli mera studiemotiverade och undervisningen bedrivas kostnadseffektivt och enligt vetenskapliga metoder.

  Liked by 5 people

 6. Hovs---hällar skriver:

  Att det blivit såhär beror på att de drivande bakom PK-sekten placerar sig på platser där de enkelt kan manipulera opinionen — gärna under ”vetenskaplig” täckmantel. På så sätt startar man en kedjereaktion av politiskt vänstervansinne.

  Titta gärna på den norska tv-serien ”Hjernevask”, som avslöjar en del av detta.

  Liked by 4 people

 7. Peter M skriver:

  För Stockholms del.

  Lägg ned Södertörns Högskola. Flytta Polishögskolan till ett eget lärosäte och placera journalisthögskolan i Frescati. Förlägg sedan all utbildning som har kopplingar till ordet genus på en åker utanför Södertälje. Byggnaderna bör sedan sprängas eftersom galenskaperna tyvärr nog har trängt in i bärande delar av husen.

  Det vore en bra början.

  Liked by 5 people

 8. O.T. skriver:

  Självklart skall en grundlag ge betydligt större utrymme för folkomröstningar. I Schweiz krävs endast hundratusen röster för att få till stånd en beslutande folkomröstning. Politikernas motstånd och respektlöshet mot demokratin och grundlagen var Decemberöverenskommelsen ett skräckexempel på. När den nu gått i graven trodde man att politikerna fått förnuftet tillbaka. Men ingalunda. Endast några veckor därefter föreslår Anna Kinberg Batra att man skall grundlagsfästa denna!

  Det vi nu ser är ett systemskifte från ett ganska välutvecklat demokratiskt system till renodlat elitstyre.
  Man kan säga, att grundlagen är ett samhällskontrakt mellan medborgare och riksdag och regering. Så länge de sistnämnda följer grundlagen – vilket man inte gör i dag – är medborgarna lojala. Bryter däremot regering och riksdag samhällskontraktet – det är vad som skett – har de förlorat sin legitimitet och medborgarna kommer förr eller senare att revoltera eftersom deras frihet, Sveriges oberoende etc står på spel.
  Olle Ljungbeck

  Liked by 2 people

 9. Moab skriver:

  Läs och begrunda följande:

  https://samnytt.se/forskare-om-vikingatidens-allah-band-hon-maste-ha-fantiserat-ihop-saker/

  Jag såg själv rubriken (inte i Aftonbladet) och avfärdade den. Vad är det vi står inför här, ”forskare” fabricerar länkar mellan svensk kultur och islam, finansieras av Riksbanken, på Uppsala universitet i en institution för arkeologi. Vid falsariets upptäckt så ser varken svensk media, institutionens ledning eller forskaren själv anledning att dementera. Varför får hon inte sparken för fusk? Man måste vara mer än lovligt naiv för att tro på dagens ”konsensus” om vart klimatet är på väg och jag undrar vad Europastudier är för något.

  Sedan, min länk till VDH om utbildning föll bort, men han är inte snäll mot allt som slutar ”studier” och menar också att statslig finansiering till universitet, som studielån, skall dras in.

  Liked by 1 person

 10. Johan skriver:

  Genom decennier har vänsterrörelsen alltid drivit sin kamp mot ”etablissemanget” som då definierades som staten, näringslivet, civilsamhället och etablerade värden. Än idag fortsätter kampen mot civilsamhälle, ”ordning och reda” och traditionella värden,samt mot näringsliv, privat företagande och kapitalism.
  Det är bara det att vänsterrörelsen idag, utan att kanske inse detta, själva utgör etablissemanget. Motpolen är civilsamhället och näringsliv som finansiär av alla ideologier som ska utlevas.
  Frågan är vilken väg man kommer att gå: Fortsätta att provocera medelklass och näringsliv tills man drivit ut finansiärerna ur landet eller genomföra förstatligande av privat näringslivsverksamhet och diktatur.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.