Att skylla på andra

Patrik Engellau

En gång åkte jag taxi till Arlanda med en talför egyptisk chaufför. Han förklarade att allt, i varje fall allt ont, är USA:s fel. Det är USA som styr allt i världen och eftersom saker i allmänhet går åt pipan så är USA skyldigt. Det var till exempel USA som låg bakom den arabiska våren. Men var inte den arabiska våren en bra grej, frågade jag. Inte alls, allt var uttänkt från början av USA. President Mubarak fick avgå, men det var bara för att Muhammad Mursi skulle bli president. Men hallå, protesterade jag, USA gillade väl inte att en muslimsk brödraskapare skulle bli president?

Det var bara för att Mursi skulle bli avsatt, fortsatte egyptiern oberört. Det var planerat från början av USA. Och sedan kom militären tillbaka till makten. Det var det USA ville. Och så ville USA att den arabiska våren startade uppror i Mellanöstern så att USA skulle få bomba.

Man känner igen tankefiguren. Ayatollah Khomeini förklarade att USA är den ”store satan”. Gud straffe mig om jag kolporterar fördomar, men jag har fått för mig att man i arabvärlden har en förkärlek för förklaringar som utpekar stora satan USA och ibland lilla satan Israel som orsaken till alla lidanden och vedermödor. Och det är inte bara det att stora satan, och kanske också lilla satan, är oändligt mäktig, han är också oändligt listig som när han drev igång den arabiska våren för att det skulle uppstå ursäkter för att bomba araber.

Självklart är det inte bara arabvärlden som skyller sina besvär på andra. Att förklara sina tillkortakommanden med andras illvilja och svagheter är en naturlig mänsklig drift. Det farliga är när denna individualpsykologiska böjelse skruvas upp till att bli ett helt samhälles mer eller mindre etablerade tolkningsmönster, alltså när man börjar peka ut onda främmande krafter som orsak till de besvär man drabbas av.

En särskilt obehaglig variant är teorin om att en internationell judisk sammansvärjning styr världen, till exempel enligt legenden om Sions Vises Protokoll, som jag skrev om här. Det handlar om den kosmopolitiske judens, lille satans, ränker. En del tror fortfarande på dessa teorier, det märker man på internet, där det allt som oftast presenteras teorier om att det är media som styr världens öden och att det är judar som äger media.

Varför ogillar jag denna tankefigur? Jo, därför att det handlar om att skylla sina egna problem på andra, på den som man ligger i skilsmässa med eller USA eller judarna eller, för den delen, migranterna.

Varför påpekar jag detta? Jo, därför att en ganska stark berättelse av precis den sorten håller på att få fäste även i västvärlden, nämligen en lite mer sofistikerad – eller i varje fall mer detaljerad – variant av Ayatollah Khomeinis tolkning. Den berättelsen handlar om att världen styrs av ett litet antal amerikanska oligarkiska supermiljardärer, typ Rockefeller, Rothschild och George Soros, som vill krossa nationalstaterna och därför har inrättat Bilderberggruppen där det hålls möten dit oligarkerna kallar sådana som Fredrik Reinfeldt för att ge marschorder, till exempel att uppmana honom att be svenska folket öppna sina hjärtan. De kapitalistiska oligarkerna vill nämligen krossa de europeiska nationalstaterna för att oligarkernas multinationella företag ska få härja fritt. Oligarkerna använder migranter från MENA för att åstadkomma den åstundande förödelsen av en gammal nationell europeisk ordning. Därför finansierar George Soros sajter som tipsar migranter om hur de ska kunna ta sig till Europa (vilket han faktiskt gör, se här).

Detta är en skylla på andra-teori som möjligen hade tilltalat min egyptiske taxichaufför. Visst, migrationen orsakar jätteproblem för ett land som Sverige, men problemen skapas inte av George Soros och hans amerikanska miljardärvänner, utan av oss själva som inte vidtar adekvata åtgärder. Att skylla sina problem på andra är en ynkedom. Det är värre än en ynkedom. Det är till och med kontraproduktivt, ty om felet är de amerikanska miljardärernas så ursäktar resonemanget oss själva som underlåter att vidta lämpliga åtgärder.

149 reaktioner på ”Att skylla på andra

 1. Lars Strömberg skriver:

  Själv brukar jag i första hand fokusera på mig själv. Dvs ägna mig mycket åt sådant jag själv kan göra något åt och ganska lite åt sådant jag har hyfsat svårt att påverka.

  Jag vill inte heller tänka i mer eller mindre invecklade sammansvärjningsbanor och skylla på något ”komplex”. Oavsett om det har med välfärd, USA, ”Bilderberg”, politiker i allmänhet, eller något annat att göra.

  Hela dagarna och hela tiden och överallt ser jag däremot mer än tillräckligt med så kallade ”Medelsvenssons”, ”Undersvenssons” och ”Översvenssons”, som på olika sätt beter sig märkligt, ohyfsat, självupptaget, inställsamt, slött, och slappt.
  En skrämmande mängd ”Manjana”, initiativlöshet, felprioriteranden, ostrukturerade beteenden, hos i oroväckande grad splittrade personer, som fladdrar runt mellan utdraget kallprat, mobilbabbel, ineffektivt ”multitaskande”, Instagram, Facebook, utdragna kafferaster och allmänt yt-svävande och allt annat än djuplodande tänkande. Fokus på att bli omtyckt och jamsa med. Fokus på sin karriär, sin status och annat ”omslagspapper-mässigt”. Idiotiska ”Man-får-vad-man-betalar-för”-resonemang och rent naiva märkesvaru-dyrkanden och följa-John-beteenden, antyder att hjärnverksamheten knappast kräver vattenkylning.

  -Hur kan det bli annat än knas-samhällen av detta?

  Så, om jag skall skylla på något, så är det det är DEM – de stora flertalet – som jag skyller på.

  Gilla

 2. karlhsandin skriver:

  Den som kontrollerar oljan behärskar världen. Det visste redan Hitler som förlorade kriget när han misslyckades med att erövra Kaukasus oljetillgångar.
  ”Utan Volvo stannar Sverige” sa Gunnar Sträng 30 senare.
  Angered Bergsjön byggdes, som en del av millionprogrammet, i en tid av framtidstro och var tänkt att inhysa de arbetare som skulle anställas i samband med den expanderande Volvofabriken i Torslanda. Man byggde till och med en bro över E6:an till Hisingen innan alltsammans havererade i mitten på 1970-talet när staterna i Mellanöstern nationaliserade sina oljetillgångar. De bildade OPEC varpå dollarn kollapsade, USA avskaffade guldmyntfoten, och den svenska regeringen införde bensinkuponger som under andra världskriget.
  Vi som var unga då minns schejkerna som spelade bort miljonbelopp på casinot i Monte Carlo. Numera vet vi bättre; att de var dugliga affärsmän som förstod att investera sina tillgångar i västerlandets bankväsende, fastigheter och företag.
  Idag är Angered Bergsjön ett muslimskt parallellsamhälle, medan Göteborg alltmer börjar påminna om Beirut 1976.

  För att ytterligare belysa frågan om Barcelonaavtalet tar jag mig friheten att dela en längre text av Mikael Heinig:

  Gilla

  • Gunnar Karlén skriver:

   Stopp ett tag, KARLHSANDIN! Du skriver: ”Idag är Angered Bergsjön ett muslimskt parallellsamhälle”. Jag bor i ett av områdena i Angered och jag betraktar ditt påstående som en förolämpning. Däremot visar ditt påstående vad som KAN hända om ingenting görs åt ”saken”, vilket återstår att se. Men det finns ingen anledning att gå händelserna i förväg och inte heller att dra alla delar av ett stort område över en kam! Risken är då att tanken dyker upp att det kanske kan finnas mer som du skriver som inte är riktigt tillförlitligt…

   Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    Ordet ”enligt” visar att det rör sig om hörsägen! Jag har förstås också observerat denna. Om än med viss förvåning, eftersom jag inte kan se att mitt bostadsområde är berört. Men var säker på att jag kommer att ha utvecklingen under observation! Man kan också fråga sig vilket ansvar berörda beslutsfattare tar för att förhindra utbredningen av parallella samhällen, samt för att få dem att upphöra. Verkar vara si och så med det och då blir det svårt att åstadkomma en positiv utveckling.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.