Vita män

Patrik Engellau

Jag tillhör en grupp i samhället som anses ha ansvaret för nästan allt som är dåligt, nämligen vita, västerländska, heterosexuella män. Att just jag eventuellt inte personligen medverkat i alla de vita männens skändligheter sedan århundraden tillbaka befriar mig inte från någon del av skulden ty vita män döms efter principen ”en för alla, alla för en”. En vit mans synder ska inte bara straffas i tredje eller fjärde led, som i Bibeln, utan till generationernas slut. Dessutom sprids skulden som en neslig smitta från vit man till vit man. Obönhörligt infekteras alla utan undantag. Det går inte att komma undan skulden annat än på ett sätt som jag återkommer till.

Sedan hundra år tillbaka har ett veritabelt bo med ilskna bålgetingar, var och en med sin speciella missnöjesanledning, den ena efter den andra, attackerat vita män för att kräva upprättelse för lidna oförrätter.

Det började med kvinnorna. De hade till exempel inte rösträtt och fick inte bli präster och nekades tillträde till universiteten (om de nu verkligen ville bli präster eller akademiker, det har man inte så tydlig koll på). Men när kvinnorna för hundra år sedan blev feminister och bestämde sig för att de nog gärna ville bli präster eller akademiker samt ha rösträtt och lika lön och en massa annat som vi idag tar för självklart, då fick de det. Männen gav snabbt med sig utan mycket motstånd. Kvickt och fredligt uppstod jämställdhet mellan könen och båda könen tycker det är en bra ordning (på samma vis som båda könen för hundra år sedan på det hela taget tyckte att den tidens ordning var en bra ordning). Så vad bråkar vi om? Varför har jag fortfarande en skuld att gälda?

Jag tror att vi bråkar därför att det finns en rätt beslutsam och hyggligt sammansvetsad, för det mesta offentligfinansierad, yrkeskår av personer som blivit experter på en paternalistisk könsmaktsordning. Varför experter? Jo för att man måste vara expert för att se könsmaktsordningen och det i samhället inbyggda – strukturella – kvinnoförtrycket. Vanliga människor ser inte detta. Man måste ha studerat och funderat på saken i många år för att upptäcka könsmaktsordningen ty den döljer sig så lurigt i syfte att villa bort den vanliga, oskolade människan. Det är ungefär som med 1600-talets häxor. Det fanns särskilda trolldomskommissioner med experter på häxeri. De såg tecknen. Om den misstänkta häxan inte grät under förhören hade Djävulen förhärdat henne. Röda märken på kroppen var spår av Satans grepp. Experterna kände de säkra bevisen.

Det tog ett tag, men sedan började andra grupper kopiera kvinnorörelsens framgångsrika koncept, nämligen att peka på något som nästan alla anser vara fel, sedan få felet åtgärdat, men därefter inte nöja sig med det uppnådda goda resultatet utan i stället skapa en för många lönsam ideologi som gör det möjligt att fortsatt klämma försörjning ur den vite mannen, en sorts böter för påstådda brott i det förgångna om man så vill. Ideologin går ut på att den vite mannen ska skämmas. Om man lyckas få honom att skämmas så orkar han inte göra motstånd mot de krav som riktas mot honom. Han törs inte ens argumentera för sin sak, för då hålls han för ännu skyldigare eftersom han framhärdar. Då kan det gå med honom som med Rumpare-Malin, den enda svenska häxan som brändes levande och detta just för hennes sturskhets skull.

Skuldbeläggandet av den vite mannen för påstådda förseelser mot den ena och den andra gruppen har nu blivit en industri. Afrikaner pekar med rätta på att de förslavats och transporterats över Atlanten av vita män vilket motiverar evig fördömelse. Det var visserligen den vite mannen som – mot protester från många lite mörkare slavägare i diverse länder – faktiskt upphävde slaveriet. Men den vite mannen ska bära sitt kors i alla fall.

Uppmuntrade av de framgångar som afrikaslavarnas ättlingar uppnått bestämde sig alla som hade en något från den vite mannen avvikande hudfärg för att hoppa på tåget. De utnämnde sig till rasifierade för att få pengar från Kulturdepartementet och Arvsfonden till att hålla sig själva försörjda medan de genomför olika projekt som ytterligare avslöjar den vite mannens ruttenhet. På det viset håller de grytan kokande för att säkra sin försörjning även i framtiden.

Endast fantasin och i någon mån statsbudgeten sätter gränsen för hur många illdåd som kan tillskrivas den vite mannen. Om de offentliga budgetarna tröt på allvar skulle den vite mannens rykte troligen avsevärt förbättras, inte minst för att den kontinuerliga, skattefinansierade trumelden skulle upphöra. Men fram till dess är allt möjligt. Hur mycket avlat som helst kan säljas till den skamsne vite mannen. Hade inte en svensk forskare för hundrafemtio år sedan stulit kranier från en ö i Stilla Havet? Jojomänsan, och den kränkningen måste gottgöras i klingande mynt av svenska staten. Man kan till och med hitta på nya kön som tidigare varit okända – något som troligen berott på att innehavarna av dessa nya kön tidigare skrämdes till heteronormalitet av den vite mannen – och därigenom inte bara få försörjning till respektive sexkults ledare, utan även officiella hyllningar, inte minst i samband med parader där de mest fantasifulla sexuella böjelser presenteras. Flaggor på alla bussar!

Hur ska den vite mannen undslippa den här förföljelsen? Det finns, tror jag, bara ett sätt och det är att vägra skämmas. Och hur ska man få själsstyrka till detta? Använd huvudet, säger jag. Du kan börja med att inse att det handlar om ett geschäft. Om du väl har begripit det så faller resten av bitarna snart på plats.

54 reaktioner på ”Vita män

 1. Bo Svensson skriver:

  Just beträffande afroamerikaners förbittring över slaveriet riktas det ju åt fel håll. – De själva är har ju avsevärt mera slavdrivargener än befolkningen i stort på grund av sexuellt våld under generationer och skall det fortfarande kännas skuld för slaveriet, är alltså hudfärgen på de skyldiga mörk.

  Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Den bästa artikeln hittills på Det goda samhället. Dagens sanning. Den som vill gå lite djupare kan titta i två riktningar.

  För det första är det som drabbar den vite mannen inte så mycket arvssynd, som en från närhistorien välkänd mystisk egenskapsanhäftning. De tyska national-socialisterna hade exakt samma uppfattning om judarna. De enskilde juden skuld eller livssituation behövde inte utredas. Hans privilegium och brott var inneboende. Hur mycket man än berövade honom var han rik och privilegierad. Den enda lösningen på problemet var slutlösningen. (Mystisk betecknar här en metafysisk epistemologi, inte något minst i största allmänhet.)

  För det andra återspeglar döda vita mäns starka prägel på vårt samhälle inget privilegium, utan den statistiska nödvändigheten att dessa är överrepresenterade i den allra högsta intelligensprocentilen genom (a) den vita rasens historiska ledning i utvecklingsligan och (b) mäns något större spridning på sin intelligensfördelning. Det finns förtås en himla massa döda kinesiska män med liknande historisk betydelse, och ett par indiska och persiska. Men det glömmer den rasistiska och national-socialistiska, eller skall vi säga gender-socialistiska, extremvänstern i sin lallande aningslöshet gärna bort.

  Gillad av 6 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Dagens feminism kapades av vänstern för sisådär femtio år sedan och är enbart marxistisk postmodernistisk identitetspolitisk (hat)propaganda.
  Klassisk kvinnokamp gick ut på lika möjligheter och att ta bort vissa onödiga tabun. Inte på att kräva lika utfall eller att hata män.

  Tyvärr har vänsterfeminismen och ”kvinnligt” sätt att tänka kommit att bana väg för den förfärliga postmodernismen och relativismen. Fast aktivisterna ofta också är män.

  Begreppet den vite mannen inbegriper nog också den vita västerländska kvinnan. Och ja, vi ska sluta skämmas och i stället vara tacksamma för att råka vara födda i väst.

  Det är moget att skämmas när man faktiskt gjort något dumt men det är sjukt och maschokistiskt att skämmas när man inte har gjort något. När det är ens förfäder eller släktingar eller grannar som möjligen har gjort något dumt.

  Det är antagligen framför allt vi kvinnor som måste försöka påverka de kvinnor som har gått i snällistfällan. Som kanske har tagit på sig skulden som postmodernisterna godtyckligt kletar ner alla vita med. Men som kanske också fallit för frestelsen att njuta av att känna sig goda.

  Generositet utan gränser är inte att vara god. Det är att vara fjäskig och släpphänt. Gränser, regler och kontroll är alltid nödvändigt i alla sammanhang.
  Fundera över hur manipulationen av oss och det politiska maktspelet fungerar.
  Inse hur våra individuella fri-och rättigheter ser ut, inkl kvinnors rätt till lika möjligheter, vår självständiga livsstil, trygghet och levnadsstandard ständigt attackeras. Med syfte att få alla som bidrar och tar ansvar för sig själva, de som PE kallar medelklass, att sänka sina förväntningar på samhället och allmänt bli mer osäkra och resurssvaga. För att inte utmana makten.

  Räta på ryggen och var stolt och tacksam. Ifrågasätt politiken.

  Gillad av 9 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Eva Danielsson 8 oktober, 2017 at 06:48

   ”Begreppet den vite mannen inbegriper nog också den vita västerländska kvinnan. Och ja, vi ska sluta skämmas och i stället vara tacksamma för att råka vara födda i väst.”

   Tack för din kloka och väl övertänkta kommentar, där du självklart inkluderar oss vita västerländska kvinnor!

   Gillad av 2 personer

 4. svenne skriver:

  I ett välkänt yttrande av Gudrun Schyman påpekade hon att ”män är som talibaner” och hon fick medhåll av en del män att detta är en sanning. En av dessa är Fredrik Virtanen som i Aftonbladet den 28 februari 2002 författade nedanstående skrämmande självbekännelse:

  ”Men när män provoceras av självklarheter blir jag äcklad av mäns inskränkthet:
  Gudrun Schyman jämförde mansförtrycket i Sverige med talibanernas kvinnoförtryck i Afghanistan och alla – från högermän till vänsterkvasiradikaler – sa, indignerade och uppblåsta: ”Nu tar du väl ändå i, lilla gumman?” …………..”Jag säger inte att jag är bättre. Det är jag inte. Men jag kissar inte på mig om nån kallar mig taliban för det är ju vad vi är”.

  Patrik har en berättigad fundering: ”Hur ska den vite mannen undslippa den här förföljelsen? Det finns, tror jag, bara ett sätt och det är att vägra skämmas”.

  Förföljelsen kanske skulle upphöra – eller åtminstone minska – om tidningsredaktionerna slutade med de ohöljda lovord som de öser över ”genusforskare”, rabiata feminister och andra ”experter” på ”könsmaktsordningen”.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Jag tror vi kan glömma tidningsredaktionerna, de kommer att vara maktens propagandamegafoner ända fram till stupstocken. Jag föredrar att låta dem härja runt bäst de vill med sina postmodernistiska floskler och nobchalera dem istället.
   Alla trender har en begränsad livslängd och snart är postmodernismen mossig och ersätts av något förhoppningsvis intelligentare.

   Gillad av 2 personer

 5. Peter skriver:

  Berömda komiker som John Cleese och Jerry Seinfeld har mer eller mindre gett upp tanken på att uppträda på amerikanska college, eftersom den postmodernitiska (ja, så kan de också heta) vänstern inte längre tillåter skämt som går utanför PK-mallen.

  För något år sedan satt Robert Gustavsson i ”Skavlan” och beklagade sig över PK-fascism. (Den andra gästen, Helena Bergström, såg inte alltför begeistrad ut.)

  Peter Dalle har också beklagar sig och sagt att man inte längre kan skämta om kvinnor, minoritetsgruppper och homosexuella.

  Som tur är kan man dock fortfarande säga i princip vad som helst om män. Som till exempel sångerskan och den i vissa kretsar feministiska förebilden Zara Larsson:

  http://www.vimmerbytidning.se/nyheter/sverige/zara-larsson—jag-hatar-killar–20160701/

  Samma Larsson som efter det amerikanska valet ville att äldre människor skulle dö:

  http://www.friatider.se/zara-larsson-manniskor-do-eftersom-de-rostade-trump

  På tal om det amerikanska valet så hyste en av våra kvinnliga ministrar tankar på att amerikanska män inte borde få rösta:

  https://nyheter24.se/nyheter/politik/867396-ministern-man-rosta

  (Nu vill jag dock minnas att 53 procent av vita kvinnor i USA röstade på Trump.) Samma minister som förtjust twittrade något i stil med ”Härligt! Nu räddar vi välfärden och pensionerna!” efter att vi blivit tio miljoner invånare i Sverige. Men så tillhör hon också det ”Smartaste bästa tjejgänget!”:

  http://www.friatider.se/h-r-festar-regeringen-med-b-sta-smartaste-tjejg-nget-ist-llet-f-r-att-delta-i-svts-debatt-om

  Nej, vem tusan behöver (vita) män!? Bunta ihop dom!

  Gillad av 7 personer

 6. Staffan Wennberg skriver:

  En av de största påhittade skulderna är ”klimatskulden”. 100 miljarder dollar om året vill FN ha av den ”vite mannen”, där Sverige proportionellt sett lovat bidra mest – alltså anser oss vara mest skyldiga… Ungefär dubbelt så skyldiga som t ex Danmark och Norge. Danmark utan vare sig vattenkraft och kärnkraft som litar till kol och olja. Samtidigt får de ”oskyldiga” i t ex Kina och Indien elda på. Tala om geschäft!
  Staffan

  Gillad av 9 personer

 7. Hortensia skriver:

  Wow, Patrik, detta kan vara det absolut bästa du någonsin har skrivit på DGS. Som jämställd, svensk kvinna stöder jag stolt denna spirande manskamp för rättmätig upprättelse av den vite mannens odisputabla heder och ära.

  Heja, svennar, friskt humör, det är det som susen gör! Heja, heja, heja!

  Gillad av 3 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Vi kan bara hoppas att normala män använder sitt bästa förstånd och sin karaktärsstyrka. Problemet är bara att detta slag av galenskap har en viss livslängd och vi av det mer seniora slaget hinner sannolikt inte uppleva en förbättring så länge vi inte tar oss över 100-års strecket. Men att det är frågan om geschäft är alldeles klart och det gäller inte minst när det gäller klimatköret. Det senaste är att migrationen är en följd av att även klimatet har förstörts av den vite heterosexuelle mannen. En i frågan övertygad kvinna menade att Europa håller på att torka bort så snart kommer de migranter även från Tyskland och Centraleuropa. Och vem kan eller vågar stå emot en passionerad övertygelse!

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Jag vill tro att de flesta har så pass mycket självkänsla, insikt, sunt förnuft och kunskap att vi inte lyssnar allt för mycket på postmodernistiskt trams, som bitvis kan hålla en femårings nivå. Det är däremot tragiskt när personer som i id handlingarna borde vara vuxna kan trilla i fällan.
   Det är något unket över postmodernismen. Den har inget modernt över sig över huvud taget, vi har sett den förr, även om den nu dyker upp i ny skepnad.

   Gilla

 9. O.T. skriver:

  Som tonåring när jag tog valet att försvenskas helt. Så trodde inte jag att jag skulle göra fel. Men nu när jag fyller 61 om några veckor så inser jag jag att jag gjorde fel. Man är inte stolt längre utan man känner sig förtryckt. Man får snart inte tänka själv utan att känna sig som rasist eller fashist. Jag har jobbat fackligt med stor framgång fått igenom mycket i företaget. Men när man gick fackliga utbildningar så handlade utbildningen till 70% om värdegrund och förstå allas lika värde. När det blir så kan facket dra åt helvete. Jag är inte med i facket ens längre. Nu ska man säga upp tv licensen för den propagandamaskinen går inte att titta på. Nästa steg är att flytta till Spanien. För Sverige går inte att bo i och svenska politiker kan dra åt helvete. Ska det behöva vara så ett fint land med ett snällt folk. Men varför kommer politikerna ändra pensionssystemet innan man hinner flytta. Sverige är genom ruttet i toppen. Men bara svensken får låna mer och köpa sig invandrarfri så är alla nöjda. Arbetet o karriären är viktigare än att skaffa barn. Men vi får titta på och glädjas när kungafamiljen skaffar fler barn. Vanligt folk tvingas till barnomsorg med genuspedagogik så ungarna blir psykfall som vuxna det är våra politiker stolta över ett kön arbetare. Vad har vi för liv i Sverige globalisternas föregångsland.

  Gillad av 4 personer

 10. Evert skriver:

  Det heter att vi inte får kategorisera. För ur det riskerar fördomar att växa. Därför går inte polisen ut med tydliga signalement i sina beskrivning av gärningsmän vid olika typer av begångna brott. Risken att allmänheten drar felaktiga slutsatser anses vara allt för överhängande. Hellre då försvåra ett eftersök än att göda allmänhetens fördomar. Ett val polisen gör och som direkt påverkar min egen säkerhet. Och som ytterst vilar på att polismyndighet själv alltid vet var risken för fördomar finns, utan att själv ha dem… Något som antagligen är tämligen immunt gentemot höjda ekonomiska anslag.

  Att myndigheter aktivt måste bekämpa allmänhetens eventuella fördomar, tycks vara prioriterat. Men inte inom akademier. Där upphöjs motsvarande kategorisering till ren och skär vetenskap. Fördomar där omvandlas till vetenskapligt framgångsrika genusteorier. Ett fördomarnas eget upphöjda och skyddade slagfält uppstår. Vars effekter sedan sprider sig ut i samhället.

  Slutsatser dras, och kategorisering görs, som används för att genomföra olika typer av samhällsförändringar.

  Män och vithet sägs då vittna om en viss typ av extra genomgjuten karaktär. Som går så djupt att man tvingas att inte bara kategorisera utan även dra vittgående och bestående slutsatser. Inte bara här och nu, utan även över generationsgränser, och djupt ned i historien.

  Man förvandlar ytliga fördomsfulla kategoriseringar till vetenskap, fast allt egentligen handlar om ett manipulativt geschäft. Man skapar och underhåller aktivt fördomar. Vill ge dem arketypiska förtecken.

  Och då hjälper det inte att ropa på polis, eftersom de vet att hantera fördomar och skyddar allmänheten ifrån dem. Så ropen klingar ohörda.

  Hjälplös och utsatt är och förblir därför den ljushyllte mannen. För tid och evighet verkar det som. Så kan offren se ut i kampen om att tillbedja den rätta sortens kategoriseringar. Vissa fördomar sanktioneras, rentav upphöjs till sanningar. Medan andra fördöms och bränns på offentlighetens bål. Relativiteten bland fördomar kan falla ut på olika vis, allt efter syfte.

  Gillad av 2 personer

 11. Hovs--hällar skriver:

  Befriande att läsa dagens drapa av Patrik. Exakt, det handlar om ett geschäft, precis som andra liknande yttringar av PK-kulten som ex-vis genusvansinnet.

  En idealisk situation för PK-politrukerna: att få bidrag av våra skattepengar för att tvinga på oss övriga deras PK-åsikter. Vi får helt enkelt betala för det tvivelaktiga nöjet att bli hjärntvättade.

  Kan vi andra, som inte alls håller med om de här åsikterna, få bidrag för att kunna sprida vår motpropaganda, kanske? Nehej, oss är det inte tillräckligt synd om antar jag.

  Makthavarna har helt enkelt valt sida — FÖR PK-sekten och MOT oss övriga.
  PK-sekten har nästlat sig in i samhällets härskande skikt ungefär som svinmålla nästlar sig in i en trädgård om man inte ser till att rensa bort den.

  Gillad av 4 personer

 12. asiktenmin skriver:

  Det är bara att titta på vilka som är avsändare av dessa generella rasistiska anklagelser mot OSS vita män, lägga principer som grund för analys av anklagelserna och de förlorar sin tyngd och substans, känt skam har jag aldrig gjort.

  Gillad av 2 personer

 13. Anna Lindén skriver:

  Varför läser du in dagens stollerier med ”könsmaktordning” och hetsen mot vita män i det tidiga 1900-talets rösträttsrörelse, Patrik? Det är ohistoriskt.

  Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Ur Patriks text: ”Sedan hundra år tillbaka har ett veritabelt bo med ilskna bålgetingar, var och en med sin speciella missnöjesanledning, den ena efter den andra, attackerat vita män för att kräva upprättelse för lidna oförrätter.” Sedan exemplifierar han med den tidiga kvinnorörelsen som kämpade för kvinnlig rösträtt. Jag menar att det inte finns någon likhet mellan de första kvinnosakskvinnornas krav på att bli behandlade som fullvärdiga medborgare och dagens stolliga tredjevågenfeminism med dess rabiata angrepp på ”den vite mannen”. Rösträttskvinnorna var vad som idag kallas för jämställdister. De hade mer gemensamt med Pär Ström än med F!.

    Gilla

 14. Yvonne Rosenthal skriver:

  Min bästa tjejkompis och undertecknad har startat en liten förening. Vi jobbar nu på att få in pengar så vi kan beställa pins i snygga färger och bokstäverna VMMVM som skall utläsas Vita Medelålders Män Vår Målgrupp. VMMVM består av två medlemmar. Vi vill växa och bli fler.

  Gillad av 1 person

 15. Parmaskinka skriver:

  Man måste fråga sig varför alliansen så generöst finansierat identitetspolitik via postmodernismen och dess underkategori genus”vetenskapen” under dom 8 år dom hade regeringsinnehav.

  Varför vill makten ha detta vansinne? Väljarna vill inte. Makt genom splittring.

  Gillad av 5 personer

  • cmmk10 skriver:

   Handlar om att rikta vänsterns intresse åt annat håll, medan FR monterade ned välfärdsstaten och startade processen att Sverige skall upphöra som nation.

   Gilla

 16. Bo Svensson skriver:

  Jag har inga problem med kollektiv skuld eller kollektiv förtjänst. – Finns det något fundamentalt tillkortakommande med orsak i någon grupps gener, uppstår ju känslor som kan kallas skuld när man väcks till insikt om denna brist.

  Grundlig forskning följd av ständigt uppdaterad information om genetiska skillnader mellan olika grupper är väsentlig för kvinnor som vill ha bra genetiska förutsättningar för sina barn. – Det går inte att rätta till i efterhand om man slarvat i valet av partner.

  Känna skuld för någon grupps beteende i gångna tider bör man väl göra i samma mån man vill identifiera sig med denna grupp. – Ungrare bör skämmas för hunnernas illdåd i samma mån de vill känna sig som hunners ättlingar och mongoler som vill känna stolthet över Djingis Khans bedrifter, bör då också skämmas för hans illdåd.

  Gilla

 17. Sidonie Jansson skriver:

  Det är konstigt att se att jakten på den vite mannen som anses bära skulden för kolonialism och nu förstörelsen av klimatet, föras av ivriga, masochistiska vita intellektuella, vänsterliberaler, feminister och studenter, vid sidan av de ”rasifierade” som står för frustrationen och hämndlystnaden. En jakt som är förödande och yttrar sig i en rensning av böcker, av konst, av sättande av etiketter på de i samhället som inte deltar i deras förföljelse: ”husblattarna”, ”rasisterna” och andra vanliga svenskar. Vanliga svenskar ska helt enkelt ”lära sig” att ha en gemensam värdegrund som är den enda riktiga, lära sig andra Islam och dess kultur och även acceptera deras kvinnosyn. Antirasismen blir till en form av rasism med ett accepterat trakasserande av oliktänkande och individualister. I våra dagar måste alla tillhöra en grupp, helst vänsterorienterad, som kämpar för mångkultur, det vill säga först och främst den islamiska, och globalism. Men vilken sort framtida samhällen kan denna kulturella rensning leda till när den vite mannen exkluderas? Det är när allt kommer omkring flera bland vita män som har skapat allt det positiva som samhället njuter av, i form av teknologi, arkitektur, sekularism och individens frihet.
  Själv borde jag ställa mig vid de rasifierades sida, eftersom min far var vit och min mor ”färgad”, men jag gillar inte den gråtande inställning som många svarta har tagit fast de lever i samhällen som ”vita” har skapat, som har en europeisk kultur.
  Varför krävs det inte att muslimer ska bära skulden för slaveriet, när det var de som började med den och har fortsatt med den? Varför finns det ingen aktiv revolt av svarta i Afrika mot araberna som koloniserade dem och tvingade dem att bli muslimer? Är det inte just för att den jakten mot vita förs tyvärr av indoktrinerade vita mot sitt eget folk, och att de rasifierade har allierat sig med nyanlända från Nord och MellanAfrika och att de får betalt för det?

  Gillad av 3 personer

 18. Fredrik skriver:

  Är det någon som vet när män fick rösträtt i Sverige?!
  Svaret är att de fick rösträtt samtidigt som kvinnor i Sverige, alltså ”den vanlige mannen”. Tidigare var det de priviligierade som fick rösta. 😉 inget som undervisas om i Svenska skolor…;)
  Vårt samhälle bygger på tesen ”att män är produktiva o kvinnor reproduktiva” (från Das Kapital) och att kvinnans roll skall ändras till att oxå bli produktiva, så de kan generera BNP till staten.

  Gilla

 19. kirurgenblog skriver:

  Jag vite man, 6 feet tall and blue eyes, går alltid med mycket rak rygg och viker aldrig med blicken, what so ever. Högersläggan hänger lagom spänd och redo. Högernäven är knuten kring en kork och är beredd inför risken för ett förestående överfall, vilken inte är liten på stan. Vid påhopp (har ännu inte inträffat som tur är) slår jag, med referens till nödvärnsrätten, en kort stenhård högerkrok. Därefter får jag förmodligen böta eftersom jag istället borde ha tagit stryk. Sådan är PK-ismens ställningstagande till den vite mannen som byggde detta svenska samhälle som är på väg att bli ett riktigt skitland.

  Gillad av 3 personer

 20. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Jag undrar om texten inte drar växlar på en berättigad ilska från kvinnor födda så tidigt att de har kvar bilden av förtryckande fäder i familjen och satsningen på broderns utbildning istället för deras. Detta kan blomma ut till vitglödgat hat i senare delen av deras liv när de inser hur mycket de missat pga sitt kön. Det motsvarar ilskan i ”allt är invandrarens fel” för den som känner sig förfördelad. Kanske har jag fel: kanske sitter fräscha, unga kvinnor som just kommit hem från bergsklättring i Himalaya och skriver om ”vita män” även på toppen av berget..

  Gilla

 21. Sixten Johansson skriver:

  Man kan beskriva vår samtid likt en etolog som studerar chimpansers beteende och ser tre biologiskt grundade element: makt, medel (våld, kontroll, mutor) och girighet. Därtill sexualitet, som också styr reproduktionen. Makt, medel, girighet och sexualitet förklarar alltså än i dag det mesta upp till global nivå. Men evolutionen tillförde det som människosläktet (särskilt dess DGS-läsare) ständigt brottas med (vår enda arv”synd”): medvetandet om jaget, viet och verkligheten.

  Det patriarkala samhället förutsätter kontroll av kvinnans sexualitet för att maktstrukturerna ska förbli stabila. En diktatorisk manlig gud ökar stabiliteten. Kristenheten snöpte gudsbilden och mildrade lydnadskravet. Männen lärde sig samarbeta bättre, kunde därför bygga allt mer avancerat. Könens roller blev komplementära: männen stod vända utåt mot offentlighetens maktstrukturer och krav, kvinnorna vända inåt mot hemmet.

  Med fredsrörelsen, ungdomskulten, feminismen, p-pillret, kulturradikalismen släpptes två ting ur Pandoras ask: den kvinnliga sexualitetens urkraft + en ny medvetenhet om ont och gott, utan förmåga att hantera bådadera. De två krafterna letar sig upp i makt- och kunskapsstrukturerna, som destrueras tills en ny balans och mogenhet uppnås.

  Islam i väst: På kort sikt naturlig girighet, på lång sikt ska de vita männen berövas makten. Men det största hotet mot islam nu och alltid är den kvinnliga sexualiteten i offentligheten. Utan hatet och våldet mot den skulle islams grundpelare raseras.

  Gilla

 22. Björn K skriver:

  Om man tillskriver människor dåliga egenskaper baserat på hudfärg eller kön då kallas detta rasism.
  Dock med ett viktigt undantag vita män, där är det bara att ösa på, allt från våld mot kvinnor, till slaveri och att köra stadsjeep.

  Gillad av 1 person

 23. Man, vit och ... skriver:

  Förföljelse av vita män dyker upp i kommentarerna.
  Och vad är det man förföljer om inte egenskaper som ärvts och inte går att ändra. Vita män förföljs för vad den representerar. Och det går inte att komma undan.

  Är det bara Fredrik Östman som klart ser detta samband och vad som tidigare följde i dess spår? Varför dessa blinda vita fläckar i det egna seendet hos de som jagar vita män och delvis även hyllas för just detta? Skrämmande är ordet.

  Gillad av 2 personer

  • Margareta skriver:

   Jag gav upp, orkade inte fortsätta att lyssna. Har i många år lyssnat på Filosofiska respektive Telogiska Rummet men blir nuförtiden allt som oftast besviken. Man verkar trampa runt i en evig sörja av problem och diskussioner som det vrids och vänds på ungefär som man knådar en deg men man kommer aldrig ut….. Diskussionerna är förutsägbara på grund av sammansättningen av deltagare. En från vardera lägret/uppfattningen samt ytterligare en som talar svenska med brytning eller åtminstone har ett osvenskt namn. Ibland verkar det som personer som talar skånska kan ersätta det sistnämnda.
   Jag blir bara så trött.

   Gillad av 1 person

 24. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Tack och lov att man kan få sig något roligt, intelligent, skarpsinnigt och samtidigt djupt tragiskt till livs så här på söndag innan kvällens första partiledardebatt startar. Förmodligen blir det en uppvisning av motsatsen till de epitet som kan tillskrivas Patrik Engellaus inlägg.
  Möjligen kan debatten leda till ett klarläggande av hur regeringsfrågan skall lösas, men några stora förhoppningar har jag inte. Var är den August Palm som DGS så innerligt behöver?

  Gilla

 25. Werner Von winkelbaum skriver:

  Alan Morehead beskriver I sin bok ”The White Nile” hur arabiska slavhandlare varje ar drev tiotusentals tillfangatagna Afrikaner norrut langs Nilen for forsaljnin till kopare i mellanosterns lander. Denna ”handel” pagick I arhundraden. Varfor sa tyst om detta? Varfor sa tyst om de Afrikaner som idag lever som slavar/under slavliknande fohallanden I Mauritanian, Mali och Sudan?

  Ar svaret pa dessa fragor att finna I det faktum att dessa slavhandlare inte var vita man?

  Werner

  Gillad av 2 personer

 26. E.A. skriver:

  Såg på ”Fråga Lund” i veckan och började småskratta när historiken började prata om slavhandeln. Han började med att förklara att Sverige visst hade erfarenhet av slavar för under vikingatiden var det minsann vanligt att rika hövdingar hade några trälar (detta hade naturligtvis inget med ursprungsfrågan att göra d.v.s. om Sverige varit inblandad i slavhandeln).

  Allting kokades ner till att Sverige visserligen inte hade haft något att göra med slavhandeln…MEN, förklarade historiken, vi VILLE, förmodligen, deltaga i slavhandeln och därför var vi, indirekt, lika skyldiga till det som alla andra.
  Vilken sjukt resonemang.

  Gillad av 2 personer

 27. Moab skriver:

  Jag befinner mig just nu på ett ställe där den vite mannens avtryck är stort. Kolonin är återlämnad och man övertog många av de bästa sederna. Rent och snyggt, skurkar får sitt straff … olika religioner lever sida vid sida och alla lämnar fingeravtryck när de reser in och ut. Inte är det Sverige inte. Kommer västvärldens arv att förvaltas av av Asien?

  Gilla

 28. Stefan Sewall skriver:

  Onda vita män…
  Men hur var det med Djingis Khan, general Tojo, Idi Amin, Pol pot, kejsar Bokassa, Kim Jong Un, slavhandlartuareger i Sahara, slavdrivarsultaner i ottomanska väldet och Arabien, ritualmordspräster i Aztekkulturen, häxjaktsmedicinmän i ur-Afrika, etc, etc??
  Ondska har alltid funnits på alla kontinenter.
  -Nonsens att ensidigt utpeka vita som de enda som åstadkommit onda handlingar.

  Vita har däremot moderniserat sina samhällen och även andras samhällen och åstadkommit dramatiska förbättringar genom införande av rättssamhällen och jämlikhet som inte funnits på annat håll. Vita har avskaffat slaveri, som inga andra har gjort. Vita har med sin teknik avskaffat utbredd svält, har genom samarbete åstadkommit fred för rekordmånga i rekordlång tid som aldrig tidigare förelegat.
  Aldrig har så många haft det så bra på jorden, som nu, tack vare vitas ansträngningar att använda sina resurser bättre än någonsin.

  Överallt på alla kontinenter och i all tid har det varit män, vita, gula, svarta, röda, som varit ledande, drivande och härskande. Att kvinnorna inte haft makten är inget unikt fenomen i den vita världen.

  Gilla

 29. Per Brorsson skriver:

  Afrikaner i Afrika fångade in svarta människor och sålde dem som slavar. Över Atlanten transporterades 15 miljoner afrikaner. Av dessa 15 miljoner skeppades 500.000 till det som idag är USA. Av dessa 500.000 dog 100.000 under transporten. 25 miljoner afrikaner var destinerade för transport över Atlanten. Av dessa dog 10 miljoner under transporten i Afrika på väg till utskeppningshamnarna.

  Av slavarna i USA fick de behålla mer av sin produktion än vad en svensk arbetare får göra av sin produktion idag. Alla dessa som gnäller om slaveriet som en arvsynd, kan samtidigt inte se att de idag propagerar för en återgång till plantagen.

  Gilla

 30. MartinA skriver:

  Ett lustigt sammanträffande är hur all retorik som används mot den europeiskättade mannen har konstruerats på amerikanska universitet. Ja är det inte likt så säg?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.