Kungen gjorde fel som besökte moskén i Örebro

Mohamed Omar

Natten mot tisdagen den 26 september brann moskén i Vivalla i Örebro. Det är en moské som är ökänd för sin extrema salafism. En småkriminell sydamerikan greps för branden. Motiven är inte klarlagda.

Jamal Lamhamdi, vd för stiftelsen Örebro moské, vill att svensk yttrandefrihet anpassas till islams hädelselagar. År 2007 demonstrerade han utanför Nerikes Allehandas redaktion i Örebro och krävde förbud mot vad han uppfattar som kränkningar av profeten Muhammed. Tidningen hade publicerat en Muhammedbild.

Enligt islamisk lag är det förbjudet att kränka Muhammed, straffet för det är döden. Eftersom Sverige är ett sekulärt, demokratiskt land med en kristen tradition har vi ingen sådan lag, vi får kränka Muhammed bäst vi vill. Detta vill alltså Lamhamdi och hans meningsfränder bland salafisterna ändra på.

Den tidigare talesmannen för moskén i Vivalla, Aisar Al Shawabkeh, skrev i en Facebook-status att Israels förre premiärminister Ariel Sharon använt palestinska barns blod för att göra blodpudding. Det är en antisemitisk myt som är vanlig i arabvärlden.

I ett avsnitt av Uppdrag granskning i maj 2012 besökte två kvinnor familjerådgivaren på Örebro Moské med dolda kamera. När den ena kvinnorna ville ha råd om hon skulle polisanmäla sin man eller inte för att ha slog henne svarade rådgivaren: ”Polisanmäl inte. Polisen gör ändå ingenting”. Dessutom fick kvinnan veta att det enligt koranen var fel av kvinnan att inte vilja ha sex när mannen ville det.

Al Shawabkeh försvarar den muslimske mannens rätt att fysiskt tillrättavisa sin hustru. Han demonstrerar genom att slå lätt med ena pekfingret. ”Skadar det dig?” frågar han retoriskt. Varför försvarar han hustruaga? För att det är vad som står i Koranen. Inte kan väl en muslim förneka det som står skrivet i Guds bok? Hur skulle det se ut som en talesman för en moské tog avstånd från Koranen? Nej, det går inte. Däremot kan försöka ursäkta, förmildra, försköna, och det är vad han gör.

Eftersom moskén i Örebro är salafistisk bjuder de in salafistiska talare för att undervisa församlingen. En imam som de haft på besök är den i Kanada bosatte somaliern Said Rageah. Han särskilt bjudits in för att undervisa och inspirera ungdomarna, sade Lamhamdi till Nerikes Allehanda.

Vem är Said Rageah? Han är en ganska vanlig salafistiska predikant och som helt enkelt predikar vad som står i Koranen och vad profeten Muhammed kom med. Han vill till exempel ha dödsstraff för avfällingar. Det är något som Muhammed påbjöd och alltid har varit en del av islam. Salafisterna vill inte ändra på religionen, de vill ha den såsom den är i Koranen och i Muhammeds undervisning.

Lamhamdi påstår att han inte stödjer terrorgruppen Islamiska Staten (IS), och det är säkert sant. Men han stödjer salafismen, som är den grund som IS står på. Lamhamdi tycker att det är synd att ungdomar från Vivalla har rest till Syrien och Irak för att gå med i IS.

Att avfällingar ska avrättas och att yttrandefriheten ska inskränkas är åsikter som omfattas av långt fler än IS-anhängare. Även långt fler muslimer än bara salafisterna. Även shiamuslimer, salafisternas ärkefiender, vill inskränka yttrandefriheten och i den största shiitiska staten, Iran, har medborgarna ingen yttrandefrihet.

Lamhamdi tycker alltså inte om IS, men inte för att de undertrycker yttrandefriheten. Det vill han ju själv göra. Och han har ingenting emot den islamiska staten Saudiarabien. Regimen i Saudiarabien är mycket lik IS. Båda staterna bygger på salafismen, en ren islam fri från alla moderna idéer. Både staterna förtrycker kvinnor och halshugger hädare och kättare. I ingen av staterna finns det någon yttrandefrihet. Lamhamdi reser gärna till Saudiarabien på pilgrimsfärd.

Han har sannolikt heller inte någonting emot den islamiska staten Qatar. En välgörenhetsorganisation Eid Charity i Qatar har ju investerat miljoner i moskén i Örebro, men också i Al-Rashideen-moskén i Gävle, där IS-imamen Abo Raad predikar.

Efter moskébranden besöktes församlingen och Lamhamdi av kungen. Det var olämpligt. Kungen ska inte visa sig i detta sällskap. Om en nazistlokal hade brunnit ner, hade kungen då låtit fotografera sig med nazistledaren?

Att fördöma branden, ett brott, är en sak. Det är riktigt. Men att visa stöd för salafismen, för den lära som lärs ut i moskén i Vivalla, är en helt annan sak. Det ska man inte göra. Allra minst Sveriges statschef.

Man ska veta att det är muslimer som är de främsta offren för salafismen, och islamisk fundamentalism i allmänhet. Det är muslimska kvinnor som förtrycks. Det är muslimer som inte har yttrandefrihet och demokrati. Det är muslimer som pryglas och stympas. Det är muslimska samhällen som inte utvecklas på grund av det fundamentalistiska föraktet för vetenskap och kritiskt tänkande.

Om vi bryr oss om muslimer, om vi hyser empati med dem, och om vill att deras samhällen ska utvecklas så att de blir lika bra som våra samhällen i väst, ja, då ska vi inte visa något som helst stöd för salafismen och dess missionärer och predikanter. Då ska vi stödja den islamiska fundamentalismens offer. Vi ska stå på deras sida som vågar utmana fundamentalismen. De kloka och modiga. De som sitter i fängelse får att de vågat yttra sig kritiskt. De som torteras och avrättas.

En moské som den i Örebro är inte bra för Sverige och inte bra för muslimerna i vårt land. Det måste man våga säga. Det hade varit bättre om den moskén inte hade funnits och att de muslimska barnen och ungdomarna i stället fick tillägna sig svenska värderingar, vetenskap och kritiskt tänkande. Att fördöma brottet som begåtts är rätt, men att sörja moskén är inte rätt.

Det är också märkligt att Svenska kyrkan vill hjälpa moskén efter branden. Överallt där salafismen har makt och inflytande blir kristna diskriminerade och förföljda. Muslimer som omvänder sig till tron på Jesus i stället för Muhammed blir dödade i enlighet med Muhammeds bud.

Svenska kyrkan bör inte främja eller stödja salafismen på något sätt. I stället bör de använda all sin kraft och allt sitt inflytande, inom lagens ramar, för att motverka att salafismen sprids i Sverige. Det är inte intolerant att göra så, det är snarare att bekämpa intolerans, fanatism och hat.

När de kulturhistoriska klockstaplarna i Nyköping, den 2 juni 2017, och Sigtuna, den 30 juni 2016, brann ner till grunden, visade kungen inget intresse. Trots att det är byggnader som har betydelse för svensk kultur, något Sveriges statschef borde bry sig om. Moskén i Vivalla i Örebro har dock ingen som helst positiv betydelse för svensk kultur.

Den 27 juni 2016 vandaliserades Sankt Pauli kyrka i Malmö av en man som skrek Allahu akbar och bar ”arabiska kläder”. Enligt polisen var han ”fullständigt galen” och hade ”synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”. Var var kungen? Till hans försvar kan sägas att han förmodligen själv inte är insatt i frågan, utan har dåliga rådgivare.

Klicka här och gilla min sida på Facebook!

44 reaktioner på ”Kungen gjorde fel som besökte moskén i Örebro

 1. Gösta Svensson skriver:

  Man kan väl säga så här: Kungen har nog ingen koll och hans rådgivare är samma mjukostryggar som resten av etablissemangets förrdiska anhang.

  Jag är republikan sedan jag blev vuxen och lärde mig tänka någorlunda självständigt. Man kan inte säga att jag blev lite mindre republikan pga detta, typ.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Nog borde Kungahusets popularitet få sig en rejäl knäck,
   efter denna hårresande grova felbedömning???

   Även om det INTE var Kungen som fattade beslutet…

   Gjorde Kungen något besök på IKEA i Västerås???

   I don’t think so…

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Om utvecklingen i Europa går i rätt riktning, kommer muslimers rörelsefrihet framdeles att villkoras med försäkringar att de inte tar islam på allvar.

  En osökt regel för att styra upp den fortsatta utvecklingen består i krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet. – Det bör sedan stå skattebetalarna fritt att kanalisera medel som hjälp med brottsförsäkringskostnaderna för dem man känner samhörigjet med.

  Vi har redan krav på försäkring i trafiken och arbetslivet eftersom de vållande inte alltid har medel som täcker förlusterna och insikten måste väckas att individers våldsutövning också orsakar sådana förluster. – Sedan bör utbetalningarna efter vållande av död sättas på rätt nivå och inte bara handla om kompensationer till anhöriga. – Människovärdet måste mätas i pengar.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det vore ett ord i rättan tid,
   av en Kristen Monark…

   Att vi INTE delar dessa förmedeltida värderingar!
   Fast han fruktar att släkten ersätts av ett KALIFAT…

   Tom innan Vickan når pension?

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Så kloka ord. Man kan undra vad hovet har för motiv till att låta kungen besöka Örebro och stärka förtryckande salafism? Hovet och hovets sociala nätverk styr. Men kungen borde ha vett att säga nej.

  Det finns många anledningar att skämmas för den svenska naiviteten=dumheten, som dock troligtvis oftast har en agenda och inte är så dumma som det kan verka.

  Svenska kyrkan är som alltid nuförtiden vänsteraktivistisk i första hand. Och kanske inte evangeliskt-lutherskt kristen ens i andra hand. Här är man nog inte så särskilt naiv i kyrkans ledning utan kör sin egen agenda helt enkelt med socialism/kommunism som mål.

  Kan man hoppas på någon slags snabbreformation av islam i Sverige? I Europa? För allas vår skull. Självklart är det vanliga muslimer som bara har råkat födas in i islam som är mest utsatta. Men i det långa loppet är vi alla hotade, vår frihet och självständiga livsstil och vårt välstånd.

  Vi får inte låta islam vinna över västvärlden.

  Om insikten och viljan funnes, även hos vänstern helst, för att stå upp för de lagar, normer och värderingar som har gjort västvärlden rik och människovänlig, så borde vi kunna börja strida med mjuka vapen ständigt och överallt. Ex. försvåra moske’byggen och förbjuda muslimska skolor, förbjuda hijab i skolor och på offentliga arbetsplatser, publicera krönikor som denna ovanstående överallt, sluta tillmötesgå krav på könsuppdelning av religiösa skäl någonstans alls, publicera Muhammedteckningar och satiriska serier i alla sorts media varje vecka osv osv. Över hela väst helst. Dränka västvärlden i olika uttryck till försvar för individens rättigheter/frihet/ansvar och för vetenskap och sekularitet samt parallellt dränka med gycklande av och tuff kritik av gammalmodiga förtryckaridologier.

  Kompletterat med hård makt med polisinsatser och kännbara straff vid lagbrott, inte minst vid hedersbrott och våldtäkter och samröre med IS.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   ALLA dessa goda förslag, borde implementeras omgående!

   Sätt STOPP för Moskéer,
   då dessa strider mot svensk värdegrund/LAG.

   DESSA STOPPAR AKTIVT ALLAH INTEGRATIONSFÖRSÖK!

   Inga Muslimska Friskolor av något slag!

   INGA religiösa plagg i skolan,
   INGEN Halalkost serveras!

   Ät vad som serveras i skolan,
   eller LÅT BLI.

   Då blev nog Sverige mindre attraktivt,
   för Muhammed ATT VÄLJA!

   DAGS ATT SLUTA VARA NAIVA!!!

   Gilla

 4. D'où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? skriver:

  Lyssna gärna på generalens strategi för IS: döda alla

  Två ord vi behöver tänka över och använda mer

  appeasement, eftergiftspolitik
  deterrence, avskräckning

  Gillad av 3 personer

 5. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Man får väl anta att kungen blivit uppmanad att göra besöket. Andelen muslimer i Sverige är idag 10 %. Om nuvarande politik får råda kommer andelen 2040 att uppgå till en bra bit över 30%. Jag har till och med sett en siffra så hög som 50%. Egentligen är det omöjligt att uppskatta den framtida andelen, då ju ingen vet hur omfattande den kristna emigrationen kommer att bli. Betänk att i det en gång kristna Libanon har andelen kristna idag fallit till 33% och en bidragande faktor till detta är en omfattande kristen emigration de senaste 50 åren.

  Kungen är spänstig och att han precis som sin farfar, och dennes far, kommer att uppnå en mycket hög ålder är inte osannolikt. Runt 2040 kan det alltså vara dags för nästa Bernadotte som statschef.. Kommer detta verkligen att inträffa med tanke på hur Sverige då kommer att se ut? En kristen statschef och dessutom en kvinna. Jag tror att vår nuvande kung blir den sista statschefen från familjen Bernadotte. Tiden talar för republikanerna.

  Kungen bör nog fundera över familjens framtid.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En kvinna som statschef i ett patriarkaliskt Muslimskt land?
   Förvisso blev Benazir Bhutto statschef…

   Men det kostade henne livet,
   då Allah inte accepterade det…

   Gillad av 1 person

 6. Elisabeth skriver:

  Mycket intressant, Mohamed Omar. Tack. Artikeln förstärkte ytterligare min uppfattning i frågan.Jag undrar också vilka rådgivare som omger kungen. Kungen lever ju i en bubbla och förstår nog inte mycket av vad som händer i samhället. Men vem/vilka förmådde honom att åka just dit, av alla Sveriges brandhärdar och brottsutsatta områden ? Ärkebiskopen ?

  Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Anne Ramberg har i sjutton år varit generalsekreterare i advokatsamfundet, har dessutom ett antal uppdrag i olika styrelser och föreningar och har professionella och personliga kopplingar till kungahuset. Allt enligt Wikipedia, liksom att hon förespråkar öppen generös invandringspolitik.
   Kan det tänkas att hennes åsikter spelar roll i den här typen av frågor?

   Gilla

 7. Hortensia skriver:

  Ja, Eddie, kungen gjorde fel, men är det verkligen hans eget fel, att han hålls gisslan av PK-ismen och tvingas agera galjonsfigur åt mäktigare förespråkare för mångkulturalismens förmenta välsignelse?

  ”Om vi bryr oss om muslimer, om vi hyser empati med dem, och om vill att deras samhällen ska utvecklas så att de blir lika bra som våra samhällen i väst”… måste vi, enligt min mening, kraftfullt bekämpa islam.

  Vi kan, med fördel, börja på hemmaplan, så att islamiseringen och dess lika förfärliga som oundvikliga följder för ett västerländskt civiliserat, framgångsrikt land, som Sverige kunnat anses vara, reverseras.

  Gillad av 4 personer

 8. Lars Åhlin skriver:

  Mycket bra att du riktar denna kritik mot hovet, Mohamed! Förhoppningsvis är det okunskap som ligger bakom att valt att låta kungen posera tillsammans med Vivalla-moskéns ledare. I bästa fall tar man till sig av kritiken och informerar sig bättre nästa gång om moskéns inriktning.

  Om inte ska man veta att man skapar ännu fler medlemmar till republikanska klubben genom ogenomtänkta besök och uttalanden.

  Gillad av 2 personer

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det här är nog inte första gången som kungen hamnat i dåligt sällskap, möjligen pga av andra drifter än tidigare. Egentligen är det rätt trist att två symboler för landet, kungen och ärkebiskopen, som borde vara föredömen och väcka sympati, snarast väcker obehagskänslor.

  Gillad av 4 personer

 10. olle holmqvist skriver:

  [9:18] De enda människorna att besöka GUDs moskéer ofta är de som tror på GUD och på den Sista Dagen, som iakttager Kontaktbönerna (Salat), ger den obligatoriska välgörenheten (Zakat) och som inte fruktar annat än GUD. Dessa kommer absolut att vara bland de vägledda.

  Någon annan stans, vet inte var just nu, står att otrogna inte ens bör komma i nära moskén.
  Vi få se hur det blir runt moskén på söder. Om vakter kommer att fösa bort otrogna som kommer nära. Om boende tvingas flytta.

  Kungen bröt alltså mot koranen genom besöket

  Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   Tillägg:
   ordet ”ofta” finns i översättningen ovan, av lättja kopierad ur Korantext på nätet.
   I ingen av två andra översättningar (Zettersten, Ohlmarks) förekommer ordet ”ofta” här. Kan det vara så att korantexten friserats för nätpubliken ?

   kan ngn översätta direkt från arabiska ?

   Gillad av 2 personer

   • Underdog skriver:

    Du har väl läst Mohammed Knut Bernströms friserade översättning. Jag kan inte arabiska men brukar försöka när det går jämföra texten med andra översättningar till svenska och engelska.

    Nu har jag själv varit i åtskilliga moskéer i Turkiet och en del arabländer och tror inte det finns något absolut förbud mot besök av otrogna. Det jag alltid tyckt är märkligast med Koranen är att den, trots att den är dikterad av en allsmäktig gud är så svamlig och oklar att den är svår att förstå

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Underdog nedan !
    https://quran.com/9/18

    Inte heller här finns någon eng. motsvarighet till ”ofta”. Här finns också om jag fattat rätt originaltexten. Säger Guds heliga ords innebörd att otrogna får besöka sällan, bara icke ofta – eller ”aldrig”. Kan ngn som kan arabiska kommentera ?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det räcker inte att kunna arabiska. Man måste känna till vilka verser som upphäver andra och vad det står i haditherna och de andra urkunderna. Rekommenderar Tommy Robinsons Muhammed’s Koran, som har detta inarbetat i den engelska texten.

    Gilla

  • Janne skriver:

   Nej, det är inte förbjudet för alla att besöka en moské. Men kvinnor skall ta ta på sig en schal på huvudet och alla skall ta av sig skorna. Inga problem.
   Detta om inget godtjänst pågår. Kvinnor får vara även i de manliga delarna när det inte sker någon godtjänst

   Gilla

 11. weasel skriver:

  Tja, varje gång någonting mindre roligt händer i en moské så drar ju media slutsatsen att det är såna där högerextremistiska rasistfascistnazister från SD som har varit i farten och då kräver ju PK-doktrinen att Kungen, Statsministern och Jultomten genast måste åka dit och markera mot det stora hotet mot demokratin.
  Och både statsministern och Jultomten var väl förmodligen upptagna just denna dag med att besöka någon muslimsk kvinna som påstått att någon hade tittat snett på henne på grund av hennes slöja, så då var väl Kungen tvungen att ta sig an det hela… 😦

  Gillad av 3 personer

 12. Jan Ahlström skriver:

  Kungen är inte insatt i frågan och har dåliga rådgivare, ja och samma sak gäller regering, riksdag och det svenska folket.
  Mohamed Omar,DGS mfl har ett viktigt jobb att göra i en mycket brant uppförsbacke för att få ut info till svenska folket.
  Det brinner i knuten och snart står hela huset i lågor.

  Gillad av 1 person

 13. heraldikern skriver:

  Kungahuset fick naturligtvis en diskret men bestämd påringning från nån statssekreterare på regeringskansliet om att det vore ”lämpligt” att han gjorde ett besök vid moskén! Snabbt omorganiserades hans annars så tajta program!

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Såg någonstans att C G faktiskt råkade ha ett uppdrag i närheten samma dag?

   Då gällde det väl att visa upp VÄRDEGRUNDEN,
   för Allah svenskar, framförallt media,
   för att ge en knäpp på näsan avs SD!!!

   Men hade han ingående, i förväg, diskuterat vad den Salafistiska kvinnosynen innebär,
   med sin dotter, som en dag står i tur att överta ämbetet???

   Om den kan anses överensstämma med VÅR SVENSKA VÄRDEGRUND…

   Gilla

   • heraldikern skriver:

    Om inte annat så ”fick” han ett skubb till närliggande eftersom han blev tvungen att åka till moskén!

    Gilla

 14. Björn skriver:

  Det vore bättre och mer rakryggat, om kungen och/eller Löfven gjorde hembesök och ursäktade sig, hos någon av alla de svenska kvinnor som blivit våldtagna av muslimska män….

  Gillad av 5 personer

  • Mr.T skriver:

   Bra där ! Precis min tanke. Minns hur S Lövén ojade sig över Kurdo Baksi på (medborgarplatsen (?), men jag kan inte dra mig till minnes att han ojat sig över den 11-åriga flicka som låg i tre delar på Kungsgatan efter vansinnesdådet med lastbilen. Eller efter IKEA-morden. Eller den unga kvinna som fick halsen uppskuren i Mölndal och där rikspolischefen hade sympatier för mördaren och inte den mördade.

   Åhåjaja.

   Gillad av 1 person

 15. Willy Lindqvist skriver:

  Det är väl bara en tidsfråga innan det är dags för etnisk rensning i Sverige. Sen kan man fråga sig om det är svenskar eller islamanhängare som blir utrensade.. Islamister brukar påbörja etnisk rensning av kristna och ateister först när de upplever sig tillräckligt starka enligt deras heliga skrifter och med Muhammed som förebild. Men jag är övertygad om att svenskarna kommer att bjuda tappert motstånd.

  Gillad av 3 personer

 16. Underdog skriver:

  Att kungen är naiv är ingen nyhet. Det visade sig bl a när han besökte sultanen av Brunei. Jag tycker det är betydligt mer beklämmande med hur Svenska Kyrkans representanter uppträder. De borde rimligen kunna sin egen teologi och kunna ta till sig andras och därtill borde de ha något lite kunskap i kyrkohistoria. Men de har väl varit inne på någon sida där man ”informerar” om islam och fått i sig de vanliga felaktiga flosklerna om fredlighet och att kvinnor skall behandlas väl.

  Gilla

 17. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Ack, denne för sitt plikttyngda ämbete så kapitalt malplacerade regent!
  Den XVI:e torde utan tvekan gå till hävderna som den av Svea Rikes konungar som uppvisat de sämsta resultaten beträffande konsten att komma i åtnjutande av folkets kärlek och respekt.

  De föga hedervärda meriter denne Bernadotte utmärkt sig för och som dröjer sig kvar i mångens åminnelse framstår som inkommensurabla och kan få den mest principfaste rojalist att revidera sitt ställningstagande för monarkin som statsform i allmänhet och för denne tragikomiske nationalsymbol i synnerhet.

  Någon registrerbar solitär kompetens eller vilja att värna det arv han via successionen ålagts att förvalta kan man näppeligen förmärka hos denne konstant dekontenanserade suverän.
  Den förbannat överflödiga defilering som företogs förbi brandplatsen kan symbolisera majestätets metaforiska coup de grace – vida värre än den pikant amorösa affären med La Camilla!
  Andreas 🙂

  Gilla

 18. Helene Svensson skriver:

  Tre dagar i rad brann kulturbyggnader i Vellinge, samtidigt som detta med moskéen hände. Nyheten om bränderna i Vellinge skimrade snabbt förbi i nyhetsrutan medan branden på moskén blev en stor nyhet och kungen åkte dit och visade sitt felriktade stöd.

  Gilla

 19. Peter skriver:

  Ja jag klandrar inte kungen själv för det här, han har liksom inte så mycket val sen 1975, dock klandrar jag snarare dom som skicka ut han för att göra det här, vilket jag tror är våra gamla kära kommunister som gömmer sig i regeringen/rådgivare…..

  Sen, ”republik” kan ni slemmiga republikaner glömma när muslimerna gör uppror om makten, det blir kalifat för hela slanten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.