Examensprov i statsvetenskap

Patrik Engellau

Fråga

Några hundra så kallade ensamkommande flyktingbarn demonstrerade nyligen på Mynttorget utanför Riksdagen med kravet att slippa bli skickade till Afghanistan. Av någon anledning avbröt de demonstrationen och marscherade till Medborgarplatsen på Södermalm där de återupptog demonstrationen på Forsgrénska badets stentrappor. Enligt en historia hade flyktingbarnen polistillstånd för detta fram till klockan 22, då demonstrationsplatsen hade tingats hos polisen av annan demonstrant. Enligt en annan historia gick det inte att få demonstrationstillstånd på natten. I vilket fall var flyktingbarnens därvaro olaglig.

Flyktingbarnen vägrade att hörsamma polisens begäran om att de skulle upplösa demonstrationen och ge sig iväg. Polisen nöjde sig med detta besked och underlät att ingripa.

Enligt ett twittermeddelande från ett yttre befäl på Södermalmspolisen saknades ”politisk vilja” till inre utlänningskontroll eller motsvarande insats då flera ledande politiker deltog i demonstrationen.

Din uppgift är att analysera de maktförhållanden som kan förklara att polisen valde att inte göra sitt jobb.

Godkänt svar

Utgå gärna från resonemangen om statens dubbla roll som jag skrev för ett tag sedan, till exempel här.

Den statliga våldsapparaten, i vilken polisen ingår, kallades av Thomas Hobbes för Leviatan efter ett våldsamt monster i Jobs bok (en av Gamla Testamentets skrifter). Leviatans, alltså polisens, uppgift är att banka lagbrytare i skallen och finka dem så att vanliga laglydiga människor tryggt kan leva sina liv. Så har det framgångsrikt fungerat i Sverige i några hundra år.

Under nittonhundratalets andra hälft har en helt annan stat vuxit fram vid sidan av den stränga Leviatanstaten, nämligen den snälla Socialsekreterarstaten, som har ett vekare och mer förlåtande sinnelag. Samma person som Leviatan betraktar som en förbrytare, som alltså ska bankas i skallen och sys in, anses av Socialsekreteraren för ett i grunden oskyldigt offer för diverse strukturer och som därför behöver samhällets skydd, omsorg, vänliga bemötande samt bidrag.

Det är klart det blir en maktkamp mellan Leviatan och Socialsekreteraren om vilken människosyn som ska gälla och därmed vilken del av staten som ska dominera. I sista hand avgörs den maktkampen av politikerna, som ju styr över pengarna och regelverket.

Till en början dominerade Leviatan överlägset i kraft av att han när Socialsekreteraren föddes redan var gammal i gården. Men sedan andra världskriget har Socialsekreteraren gradvis flyttat fram positionerna, inte minst genom att sätta sin prägel på tänkandet i nationen. Socialsekreterarens tänkande har med tiden helt anammats av politikerna och anses därför politiskt korrekt.

För att totalt trycka ned Leviatan i skoskaften har politikerväldet till slut tillsatt en socialsekreterarsjäl som heter Dan Eliasson som chef för Leviatan i syfte att hypnotisera monstret. Leviatan tror nu att han är en hundvalp.

Dessa maktförhållanden demonstreras nästan löjeväckande tydligt, ja, till full evidens, i de händelser som beskrevs i frågan.

34 reaktioner på ”Examensprov i statsvetenskap

  • MartinA skriver:

   Jag tycker det var en ganska bra artikel. Det vore intressant att höra i vilken mån PE känner sig misskrediterad. Läsarkommentarerna verkade snarare vara aggregat och sammandrag av uppfattningar i kommentarsfältet, jag kände mig inte alls felrepresenterad av dem heller.

   Gilla

  • Ulf45 skriver:

   Öppet brev till Mikael Nyberg, om överklassideologens invandrarfientliga väckelserörelse. Aftonbladets kulturartikel den 14 augusti 2017.
   http://www.aftonbladet.se/kultur/a/XVKLE/doldisen-bakom-den-nya-brunbla-hogern

   Hej Mikael,

   Din klagoskrift liknar mest ett examensarbete från Kommunistisk Ungdom eller Ung Vänster. Problemen i det svenska samhället försvinner inte därför att du nedgör Patrik Engellau (PE) med siktet inställt på hans sociala status. Det är ett epitet som många som inte accepterar sociala olikheter kallar klassfiender använder. Du kanske är en sådan förespråkare?

   De enorma problemen i det svenska samhället försvinner inte därför att du använder PE:s sociala status till att misskreditera honom och problemen med den rådande invandringen handlar definitivt inte om en kamp mellan sociala klasser. Om du nu absolut måste kritisera andras åsikter om de stora problemen i det svenska samhället, så angrip sakfrågorna istället för att ägna dig åt den sensationsjournalistik, som tyvärr ofta används som tillhygge när argumenten ebbar ut och där man istället använder Agendan framför sanningen.

   Nu känner inte jag dig som person, Mikael, men med tanke på PE:s CV så tror jag också att den livserfarenhet som han representerar överstiger vad du hittills lyckats tillägna dig. Det är helt avgjort god livserfarenhet inom olika områden i samhället, som skapar det förnuft, som är nödvändigt för att rätt analysera samtiden och det menar jag att PE definitivt besitter.

   Du skriver:
   ”Men Patrik Engellau är varken utkantsrasist eller landsortspopulist. Han bor i villa vid vattnet intill Waldemarsudde på Djurgården och har kontor på Östermalm. 2011 mottog han H. M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band för ”betydelsefulla insatser inom svenskt samhällsliv”. Till dessa insatser hör ett envetet arbete för att lösgöra borgerligheten ur 1900-talets klasskompromisser. Patrik Engellau företräder den borgerliga revanschen, revolten uppifrån mot arbetarklassens politiska, fackliga och sociala rättigheter. Han tillhör den falang som i denna kamp vill dra nytta av Sverigedemokraterna”. 

   Detta är, om något, inget annat än klassisk kommunistisk klasspropaganda, som man tar till när sakargumenten tryter. Det stämmer dessutom väl med alla dina nuvarande och tidigare engagemang i Clarté, FIB Kulturfront, Arena eller Ordfront. Fortsättningen i din omfattande essä över PE:s levnadshistoria saknar inget ur sensationsjournalistisk synvinkel.

   Men problemen i det svenska samhället kvarstår. Var bemöter du t ex uppfattningen om ett långvarigt ”asymmetriskt krig mellan islam och Väst”. Islam bekrigar oss ”med dovt hat, mord … och därtill folkförflyttningar som hotar att underminera det västerländska samhället. ” Istället sopar du lättvindigt problemen under mattan, som om ingenting har förändrats i dagens svenska samhälle.

   Du kan heller inte låta bli att upprepa den numera uttjatade händelsen om SD och järnrören, utan faller direkt i den sensationsjournalistiska fällan. Du säger ingenting om de enorma problemen i det svenska samhället, som är det direkta upphovet till att proteströrelser, samhällskritiska bloggar och alternativmedia uppstår i allt snabbare takt. Istället fortsätter du att tala om ”Raskämparna” i gammal (o)hederlig kommunistisk anda och konstaterar att ”För Patrik Engellau är det bara början. Dag efter dag publicerar han betraktelser över samhällets förfall”.

   Att någon, eller för den skull allt fler, kraftigt reagerar över samhällets förfall är en naturlig självinsikt hos människor, som i spåren från den katastrofala invandringen, dagligen tvingas bevittna eller läsa om skjutningar, mord, misshandel, våldtäkter, inbrott, bedrägerier och gaturån på oskyldiga människor som för alltid fått sina liv förstörda. Var finns din empati för dessa olyckliga svenskar, Mikael?

   I din världsbild har tjänstefolket bytt plats med sina tidigare ”herrar”. Här representerar tjänstefolket den socialistiska partieliten och maktapparaten som bestämmer hur resursfördelningen i det svenska samhället ska organiseras. Det ligger väldigt långt ifrån den demokratiska tradition, som byggdes i Sverige under första delen av 1900-talet. Den traditionen mötte sitt eget Waterloo i och med DÖ, Decemberöverenskommelsen i slutet av 2014.

   Gilla

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Om det stämmer att de flesta redan fått avslag på sina asylansökningar i flera instanser, så påminnner hela cirkusen mycket om polisens undanmanövrer och senfärdighet vid ett tidigare tillfälle. Den gången gällde det att avhysa folk från tiggarlägret mitt inne i Malmö för ett par år sedan. Huvudansvaret ligger dock hos politikerna, som ger motsägelsefulla signaler till polisen, vars högsta ledare är en lyhörd politruk. Det är verkligen beklämmande!

  Gillad av 1 person

 2. Eva Danielsson skriver:

  Sverige är litet. Enskilda personer kan få alldeles för stor påverkan på mycket. Och när dessa har en illvillig/enfaldig agenda, så blir resultatet förödande. Jerzy Sarnecki, en pensionerad krimonolog, har dominerat BRÅ och media i decennier och intervjuas fortfarande när något händer. Han har vilselett politiker och svenska folket till att tro och agera som om brottslighet handlar om socioekonomi. Att ”stackars” brottslingar, som ofta har haft en taskig barndom med mindre pengar än andra, bör få förståelse i stället för straff. Att moral och eget ansvar skulle vara gammalmodigt och intolerant. Och att BRÅ inte ska rapportera statistik numera eftersom det skulle kunna bli tydligt med överrepresentationen av invandrare i brottsstatistiken, inte minst vad gäller sexualbrott. Hu, om någon skulle få för sig att det skulle kunna handla om kulturella faktorer och läget i sig och rentav tycka att massinvandring är att importera problem.

  Invandrare har ju låga privilegiepoäng och tillhör gruppen offer och förtryckta så dem ska vi curla, enligt postmodern neomarxistisk identitetspolitik, som är det synsätt som präglar vårt land eftersom indoktrineringen har pågått i decennier, med makten dominerat av vänsterblocket. Då blir det som på Medborgarplatsen med en osaklig snyftaktion där aktivisterna dessutom tillåts bryta mot alla möjliga bestämmelser. Och signaler skickas till omvärlden att det går bra att göra just det.

  Allianspolitiker gömmer sig som vanligt i sin hörna, är troligen inte internt överens och hoppas slippa bli indragna.

  Ingen vill vara gränssättande och krävande. Konflikträdslan, den svenska ängsligheten, sitter djupt inom alla områden. Det är så mycket lättare att få ge, särskilt med andras pengar.

  Men många yrkesroller har ett faktiskt dubbelt uppdrag, att både stödja OCH att stoppa.

  Och dess yrkesutövare behöver uppbackning såväl uppifrån (av politiker och chefer) som av allmänheten för båda sidorna av uppdraget.

  Att ha kvar en oduglig och kritiserad rikspolischef tyder på något slags fulspel bakom kulisserna. Tyvärr undrar man ibland om det är någon av våra högavlönade ”förtroendevalda” och dess svans av tjänstemän, som är vuxen sin uppgift.

  Agerandet från allmänhet och politiker på Medborgarplatsen visar inte respekt för polisens eller migrationsverkets uppdrag eller för vår lagstiftning, utan är samhällssabotage.

  Polis, militär och även just socialsekreterare, som är de enda med befogenhet att gå in i familjer och ta över föräldraansvaret, har givits makt att stoppa och ingripa av goda skäl, med lagstiftning bakom sig. I förlängningen för allas vårt bästa. Allt annat blir anarki och djungelns lag fullt ut, starkast och mest högljudd vinner.

  Även en god förälder bör kunna ha både sammet likaväl som stål i blicken. Slapphet är inte ett alternativ varken när man har ansvar för en familj eller för ett land. Punkt.

  Gillad av 2 personer

  • Verdandi skriver:

   Nej. Svensken reagerar bara när lönen minskar. Vad man kan köpa för lönen och om det finns någon kvar som vill laga ens ben om man skulle bryta det, funderar man inte så mycket på. Bara mannen får se de meningslösa sportprogrammen och kvinnorna mat- och inredningsprogram så är allt frid och fröjd.

   Gilla

 3. Moab skriver:

  Jeg skrev in ett annat inlägg just om detta men tycker, liksom den banala godheten, att ”socialsekreteraren” leder till fel association. För den som har varit i närheten av ensamkommande så är det nämligen slående hur tydlig ondskan är, man ser inte kärlek och välvillighet och nit, utan dess motsatser. Jag gissar att om man undersökt brottsfrekvensen hos denna grupp så hade den varit ofantligt hög, men detta faktum döljs förstås, men är det då pga banal godhet? Jag tror det inte, jag tror det är mycket enkelt, en svag dålig människa har förståelse för en annan svag dålig människa, och fruktar och hatar de goda och de starka. Så ”xxx i Bangkok” Eliasson är arketypen för en svag dålig människa och kommer så klart inte att göra något åt ”xxx i Sverige” ensamkommande. Det är oss han ogillar och fruktar.

  Anekdotiskt så kan jag berätta om när jag själv fick min första anställning i bankvärlden i en slags hedgefond i London, det var en extremt aggressiv miljö, och urtypen där var en omoralisk människa. De kunde lukta sig till din moral, och kände omedelbart på sig om man var en av dem eller inte. En nyanställd vid en närliggande ”desk” blev mobbad å det grövsta och en dag fick jag nog och ställde mig upp och stirrade på mobbarna. Detta enda kostade mig mycket möda, ABBA-sångerna flödade och rykten spreds och man försökte få mig sparkad. Min chef, som var den mest aggressiva man jag jobbat för, sade att han aldrig hade hört mig säga något av det som gjordes gällande, heder åt honom, han var moraliskt ok, han resonerade som så om äktenskapet, har man gift sig så är det som en ”trade”, de backar man inte ur. Den nyanställde som pga sin kultur inte gav upp gick från svart till grått hår på ett år. Jag fick simulerade spottloskor i min kaffekopp. Så denna miljö, bank och hedgefond, samlar upp moraliskt tvivelaktiga personer som är precis så giriga som nidbilden säger, hur annars klara sig mot sina konkurrenter, och de visste precis var de hade mig, kompetent, smart, men tyvärr för ärlig för att kunna litas på fullt ut.

  Så jag tror dåliga och svaga människor känner igen varandra världen över, men det ligger utanför statsvetenskapen. De är många.

  Gillad av 1 person

  • Olle Reimers skriver:

   Moab; du verkar ha erfarenheter som överensstämmer med mina i många av de frågor som dsikuteras här.

   Det som är det centrala ämnet är det ”goda” vs det ”onda” (när är det inte det förresten!).Illustrationen har gjorts extra tydlig de senaste åren genom den förda invandringspolitiken och dess konsekvenser för det svenska samhället.

   ”Godheten” i form av det man idag kallar identitespolitiken baserad på principen om allas lika värde har just nu Sverige i ett järngrepp. Eftersom all strävan efter individuell bedömning av människor i ett sådant samhälle därmed måste bannlysas betyder den politiken slutet på den modell för att skapa välfärd åt människor som framgångsrikt pågått i 150 år.

   Det exempel du lyfter fram från hedgefonderna är givetvis riktigt; men samtidigt representerar det det mest extrema ttrycket för den kapitalistiska modellen, som givetvis nte kan fungera som modell för ett anständigt samhälle. Däremot har den mest extrema och för samhället förödande vänsterståndpunkten ”allas lika värde” fått grepp om Sverige. Det är, som alla måste förstå; helt förödande.

   Gilla

 4. Svenne skriver:

  ”Enligt ett twittermeddelande från ett yttre befäl på Södermalmspolisen saknades ”politisk vilja” till inre utlänningskontroll eller motsvarande insats då flera ledande politiker deltog i demonstrationen”.

  Detta ointresse att försöka ta reda på vad det är för människor som släpps in i llandet är ju fullkomligt horribel. På TV visas program som handlar om kontroll av inresande till USA, Kanada och Australien och det känns väldigt deprimerande att se dessa kontrollanter i aktion då man vet hur uselt det fungerar i Sverige. Ingen släpps in i dessa länder förrän alla papper är i sin ordning och bakgrunden har klarställts. Det läggs ner stor energi på att utröna om en resenär har ett kriminellt förflutet och om så är fallet så får denne återvända till sitt hemland med nästa flyg.

  Mordet på Elin Krantz var ju en händelse som upprörde de flesta människor och mördaren dömdes till 16 års fängelse och utvisning på livstid. Det visade sig sedan att mördaren var straffad för brott innan han kom till Sverige. Vilket ansvar bör vila på Migrationsverket som utan vidare släppte in den här figuren och vilket ansvar har verket för alla kriminella individer och IS-terrorister som oidentifierade kommer in i landet?

  Jag har under många år följt Merit Wagers blogg och har aldrig slutat att förvånas över den havererade situation som råder på Migrationsverket utan att något görs mot detta. Borde inte detta vara en riktig godbit för t.ex. ”Uppdrag granskning”.

  För varje myndighet upprättas ett regleringsbrev där det påpekas vad som gäller och hur verksamheten skall bedrivas. Jag har inte själv läst innehållet i det som upprättats för Migrationsverket men det verkar som om det anges att den asylsökandes identitet är ointressant liksom kriminell bakgrund eller brott mot mänskliga rättigheter. I de länder som ”riktiga flyktingar” kommer ifrån finns det ju både offer och förövare och båda dessa kategorier skall vara välkomna hit utan att kontrolleras.

  Jag har numera slutat att reagera för de galenskaper som hela tiden dyker upp då det handlar om politikers och myndigheters agerande angående invandringsproblematiken. En gång i tiden tänkte jag att ”nu kan det inte bli värre” efter något riktigt idiotiskt utspel men det var fel. Det blir hela tiden värre och det som nu sker på Medborgarplatsen visar ju detta med all önskvärd tydlighet.

  Det säjs ju att något måste nå botten innan det kan vända men då det gäller svensk politik så kommer nog läget att förvärras ytterligare och frågan är då om det överhuvudtaget är möjligt att vända trenden.

  Gillad av 2 personer

 5. Göran Fredriksson skriver:

  En följdfråga är om ett litet socialsekreterstyrt Sverige kan överleva i en global omvärld där Leviatans dominans är massiv.

  Detta är en viktig fråga främst för dem som vill leva i ett liberaldemokratiskt, jämställt välfärdssamhälle. Men de flesta synes inte ännu ha förstått frågan.

  Gillad av 1 person

 6. Jaxel skriver:

  Från krönikan: ”en socialsekreterarsjäl som heter Dan Eliasson”.

  Nej, Dan Eliasson är ingen socialsekreterarsjäl, men han spelar sådan. Dan Eliasson är opportunist och rent av psykopat.

  Det har dock lönat sig att spela socialsekreterarsjäl. Det är tydligt att de styrande vill ha en sådan på posten som polischef.

  Omdömet ovan föranleds av hans framträdande dagen efter (tror jag) ”mordet” på HVB-hemmet. Han sitter då i morgon-soffan i TV och demonstrera medkänsla med gärningsmannen. Lyssna gärna på det gråtmilda tonfallet. Han är uppenbarligen inte kapabel att förstå hur kränkande det är mot offret och hennes anhöriga att en av rättsväsendets högsta representanter strax efter ett ”mord” offentligt sitter och visar medkänsla med gärningsmannen.

  Jag läste att offrets familj önskade att rättegången skulle hållas i Libanon (varifrån familjen kommit) eftersom man inte litade på den svenska rättvisan. Det senare kan man ha förståelse för.

  Det ligger mycket nära till hands att tolka Eliassons agerande som spelad medkänsla av en person som inte är kapabel att känna äkta medkänsla. Därav omdömet ovan.

  Gillad av 1 person

 7. Leif VE skriver:

  Kunde nästa inte sagt det bättre själv. 🙂 Ett annat begreppspar som jag använt i ett annat sammanhang är feminina resp. maskulina grundvärderingar (ursäktande omvårdnad versus personligt ansvar/stå ditt kast/ta ditt straff). Enligt den holländske forskaren Geert Hofstede så är Sverige världens mest feminina land sett till hallstämlade värderingar. Man kan också kalla detta ”tough versus tender cultures.” Leviatan och socialsekreteraren. Same same. Analysen i artikeln stöds av både forskning och vanlig sund iakttagelseförmåga.
  Denna obalans åt det feminiserade hållet bådar inte gott. Har föregått alla rikens undergång.

  Gilla

  • Verdandi skriver:

   Men, obalansen uppkommer när männen ‘gett upp’!
   I primatflockar sjunker serotoninhalterna hos de ickedominanta hannarna. Männen här i Sverige känner sig undergivna andra män i världen, det är förklaringen. Kvinnorna kan inte initiera utvecklingen, den uppkommer när det finns ett vakum. Det är min gissning. När blev männen så? Jag har lite teorier om förklaringar i det längre och kortare perspektivet. Selektion dp folk migrerat hit för tusentals år sedan, samt andra världskriget kanske bidragit.

   Kvinnorna blir förvirrade när männen inte är trygga i sin Leviathan roll. Båda krafterna behövs, i balans. Kvinnorna kan till och med få för sig att deras egen roll är ond, att barnen inte behöver närhet, att männen är den enda normen och många flrsöker ‘ bli män’? De som följer sina omhändertagande impulser riktar dem snudd på psykotiskt och ospecifikt mot ‘alla det är synd om i hela världen ‘…

   Hög frekvens psykisk ohälsa tyder på kraftig obalans i samhället.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Det kan ju vara så enkelt som hormonpåverkan av hygienprodukter m m.

    Lägre testosteronnivå och färre spermier är redan konstaterat generellt i länder med vår livsstil.

    Gilla

   • Peter M skriver:

    Gissar att en delförklaring är att vi svenska män är förvirrade och obeslutsamma. På samma sätt som en grupp blir svag när den upptäcker att det finns någon i gruppen som i hemlighet motarbetar gruppen.

    I klartext så har ju svenskarna uppfattat att deras ledare samarbetar med motståndarna. Hur ska man agera då?

    Gilla

  • Stefan skriver:

   @LEIF VE Du skriver helt korrekt att ”Denna obalans åt det feminiserade hållet bådar inte gott. Har föregått alla rikens undergång.”

   En förklaring till denna obalans kan vara att:

   1. Feministerna (kulturmarxisterna/PK-isterna) skall visa världen att feminismen (feminina värden är bättre än maskulina värden) är en överlägsen styrform för stater och organisationer.

   2. Då spelar det ingen roll hur många kvinnor som blir våldtagna, hur många allvarliga brott som begås, hur många hundar miljarder som förbrukas på ekonomisk flyktingar (på sikt tusentals miljarder), hur mycket landet tappar i konkurrensförmåga, hur mycket man sänker levnadsstandarden för den befintliga befolkningen, etc.

   3. Då kör man Sverige hellre i konkurs (socialt/ekonomiskt kaos) än att erkänna att man har fel (man = ”svaga dåliga människor”).

   Gilla

 8. malmobon skriver:

  På ett sätt tycker jag att demonstrationen är bra. Risken är dock överhängande att dessa även får stanna, vilket får förödande konsekvenser. Kommer det ännu fler.

  Att demonstrationen synliggör Regeringens misslyckande kommer ge fler röster, och skulle dessa ändå vara tvungen åka hem, så har det gett en tydlig signal till andra.

  Gynnar även Sverigedemokraterna.

  Gilla

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Jag upptäcker ganska ofta att en fråga tenderar att orsaka flera frågor snarare än svar.

  I detta fall så frågar jag mig till exempel var i polisens arbetsbeskrivning det står att man skall kolla med politikerna först om man skall göra sitt jobb innan man sätter igång och gör det?
  I det specifika fallet handlar det om att förvarsplacera personer som enligt laga beslut inte har rätt att vistas i landet.
  Det är nämligen så vist ordnat i vårt land att polisen inte kan avbryta en demonstration som saknar tillstånd, såvida den inte bryter mot ordningsstadgan.

  Demonstrationsrätten är sedan gammalt ett av arbetarrörelsens skötebarn och jag kan ha förståelse för att man inte vill nagga den i kanten.
  Vad jag har problem med är dock att den rätten inte är reserverad för svenska medborgare.

  Såvitt jag förstår (jag kan ha fattat fel!) skulle mycket väl några hundra ryssar med turistvisum kunna rada upp sig och demonstrera mot svenska regeringens ställningstagande i Krimfrågan.

  Ett gäng Israeler som förlorat anhöriga i palestinska attacker skulle kunna demonstrera mot svenska regeringens bidrag till den palestinska myndigheten.

  Jag ser problem med att som i Tyskland neka turkiska regeringsrepresentanter att propagera för ett visst röstande i kommande val.

  Rätten att demonstrera för sina åsikter tillkom för att tillvarata svenska intressen för svenskar i Sverige.
  Man kunde på den tiden säkerligen inte ens i sin vildaste fantasi föreställa sig att denna rättighet skulle kunna användas för andra ändamål.

  Helt plötsligt upptäcker vi nu att man lämnade bakdörren vidöppen för helt andra aktiviteter, där man tillåts agitera mot domstolsbeslut rörande personer som inte har rätt att vistas i landet.

  När man upptäcker att omständigheter som man inte kunde förutse har gjort en lagstiftning obsolet, så verkar det rimligt att revidera lagstiftningen till att harmoniera med verkligheten.

  Gillad av 1 person

 10. Christer Holm skriver:

  Jag brukar säga att det är värre att råka fylla i sin självdeklarationen fel än att slå ihjäl sin granne. Kanske kunde man göra en rockad och låta mammons leviathaner få styra lite över polis med flera. Kanske skulle något bättre balans uppnås, då de nämligen ej brukar ha några socialsekreterartendenser.

  Gilla

 11. cmmk10 skriver:

  Kanske det helt enkelt är så, att landet inte har råd att återsända folk som inte har asylskäl eller annan anledning att få uppehållstillstånd?

  Då det misslyckade återsändandet av en kriminell jordanier verkar gå lös på i runda slängar 1,5 miljoner – och den cirkusen är långt ifrån färdig ännu – så torde det ge frossbrytningar hos finansministern när det yras om 80 000 återsändande.

  Gillad av 3 personer

 12. olle holmqvist skriver:

  Jag har känt några socialsekreterare som privatpersoner och tror inte att de likriktats till en enhetlig ideologi. I Socialchefens huvud gäller: Håll budget ! Där kommer mötet med redovisning och jämförelse med andra ”konkurrerande” verksamhetschefer. (”Jag var den ende som höll budget ! kanon !) För de andra: andra: följ lagen, dvs kan densamma till att börja med – och dokumentera så att du kan visa i akten vad du gjort i ärendet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.