En Surhögerrepresentants reflektioner i en förvirrad tid

Krister Thelin

Allt är inte politik, särskilt inte i kräfttider. Men såväl inrikes- som utrikespolitik inger onekligen viss oro. Vi lever i förvirringens tid.

I USA finns en president vars ledarstil skrämmer. I EU synas grundvärdena när rättsstaten hotas i Polen och Ungern samt Storbritannien beslutat lämna Unionen. I Frankrike har euforin över valet av Macron i våras nu lagt sig, och de bekymmer som möter varje fransk president som vill reformera arbetsmarknaden plågar nu också honom; de militanta fackföreningarna har utlyst strejk till den 12 september. Endast Tyskland erbjuder en lugnande anblick och förhoppningsvis blir Mutti Merkel återvald den 24 september.

Östersjön, en gång ”vårt innanhav”, seglar upp som en potentiell konfliktzon med ett Ryssland redan i krig i Europa. Höstens militärövningar är en bister påminnelse om realiteter. Socialdemokratins vägran att diskutera NATO-medlemskap, men med täta band till USA och övriga NATO, leder till att vi riskerar att få det sämsta alternativet: av Ryssland upp-fattad som NATO-allierad men utan den garanti till bistånd som ett medlemskap ger. Och en vilade resolution i FN, till synes stödd av Sverige, om kärnvapenfrihet riskerar att stänga dörren för NATO-medlemskap, om vi tillträder en konvention i frågan. Är det S avsikt eller är det bara naiv fredsrörelseokunnighet i Maj-Britt Theorins fotspår?

Kommissionen har startat en debatt om EUs framtid, en debatt som hittills mötts med öronbedövande tystnad i Sverige. Vi är de ovilliga européerna, och har traditionellt tagit rygg på Storbritannien i EU-frågor och skyr en principiell diskussion om federalism/konfederalism. Svenskar kramar hellre FN än EU och riskerar att hamna i B-laget när storebror Storbritannien lämnar.

Här hemma har Transportstyrelseeländet inrikespolitiskt överskuggat allt annat. Saken kommer att plåga regeringen under resten av mandatperioden. Minoritetsregeringens svaghet överskuggas enbart av oppositionens kraftlöshet.

Som allmänborgerlig väljare är det en plåga att notera bristen på handlingskraft och hur alliansbygget nu förefaller falla isär. Moderaternas sökande efter en förlorad själ alltsedan valförlusten 2014 har lett till en stundtals förvirrad debatt om liberalism och konservatism. Med SD i spel har statsvetarna hittat nya ideologiska mönster bortom vänster och höger: GAL-TAN (Grönt/Globalt, Alternativt och Liberalt mot Traditionellt, Auktoritärt och Nationalistisk) och föreställningen om tre block i svensk politik etablerat sig. Som tillhörande Sur-högern – DN:s ledarsidas rubrik i pappersutgåvan i vad som i den digitala utgåvan mildrades till ”Dysterhögern” – ser jag med bekymmer på utvecklingen.

Och, nej, SD, allt är inte relaterat till migrationspolitik. Polisens oförmåga att utföra sitt uppdrag är av strukturell art, där passiviteten hos Allians-regeringen 2006 – 2014 lade grunden. Försvarets brister, en annan synnerligen sviktande kärnfunktion, har också sin egen förklaring i en lång tids försummelse. Skolan och sjukvården, två av välfärdsstatens flaggskepp, uppvisar klara förfallstendenser. Den senare borde befrias från sin politiskt/byråkratiska landstingsöverbyggnad, men inget parti verkar längre ha ”avskaffa lands-tingen” i programmet. Det gemensamma partiövergripande intresset att be-vara uppdrag tycks ha tagit över.

Kommer borgerligheten att kunna kraftsamla inför valet och erbjuda genomarbetade förslag till lösningar på de många samhällsområden, där det är lätt att identifiera brister, gripa regeringsmakten och genomföra dem? Uppvisningen i fråga om misstroendeförklaringen är ett lackmustest. Den samlade alliansens karska uppträdande dag ett följdes av en statsminister dag två, som visade att förhandlingsutspel är något i vilket han har övning och färdighet. Genom att gå med på yrkandet till två tredjedelar blottlades att alliansen inte tänkt igenom sin karskhet. Tanken gick den 27 juli till december 2014 då statsministern lade hotet om extra val på bordet och fick alliansen att avstå från att nyttja ett parlamentariskt övertag i riksdagen i en önskan att undvika nyval och isolera SD. Trots att det olycksaliga DÖ-avtalet sagts upp, lever det i praktiken kvar. Oenighet om huruvida parlamentariskt stöd skall sökas hos SD splittrar alliansen. M och KD förefaller beredda till det, medan L och C är bestämt emot. S har fått sin gåva: borgerlig splittring. Att återta gåvan ur S hand genom att växla upp alliansen till parti förefaller längre bort än någonsin. Partismen verkar segra och KD och borgerligheten i stort kommer att förlora; med SD i spel kommer moderata taktikröster troligen att torka in och KD löpa en stor risk att åka ur riksdagen.

Givetvis är det statsministern som bär det yttersta ansvaret för Transportstyrelseeländet och borde avsättas efter misstroendeförklaring. Men den borgerliga oenigheten om vad som skall hända därefter garanterar att han sitter kvar. Som Surhöger är valet mellan att låta S sitta kvar i minoritetsställning och att alliansen bildar regering lätt. Vill SD stödja en sådan regering må par-tiet göra det. En borgerlighet som rynkar på näsan åt parlamentariskt stöd när det erbjuds vill helt enkelt inte ha regeringsmakten. S skulle inte tveka som det dokumenterade maktparti det är.  Vad som nu denna sommar och under kommande riksmöte utspelas i hägnet av Transportstyrelseeländet är egentligen bara en generalrepetition inför vad som kan hända efter valet 2018. Opinionsläget kommer med stor sannolikhet att vara i huvudsak oförändrat, även om varje ny mätning kommer att analyseras med lika stor omsorg som romerska augurer läser inälvor, och tiondelar upp eller ner ges stor betydelse.

Svensk politik har tre block och två slår det tredje. Splittras det borgerliga blocket, vilket S hett önskar, sitter S säkert i regeringssadeln. Och får man tro alliansen, som med stöd av SD fått igenom hundratals (verkningslösa) tillkännagivanden i riksdagen, och dess olika allt hesare och upprörda företrädare vore det en stor olycka för landet. Denne representant för Surhögern håller med men är förvirrad. Kan det vara så att borgerligheten inte menar vad den säger? Vad skall en stackars väljare tro? Är det inte en alliansregering som gäller? Eller kommer L och C att lockas över och vara stödhjul åt en skadskjuten statsminister?

Min lokala augur som studerar insidan på döda makrillar kan kanske ge svar. Några samstämda besked från Alliansen tycks nämligen inte vara för handen. Kanske blir det bättring efter rötmånaden.

45 reaktioner på ”En Surhögerrepresentants reflektioner i en förvirrad tid

 1. SvikenVäljare skriver:

  Aldrig mer Alliansen för mig,Dom har inget förtroende alls från mig,Finna en del personer jag gilla inom alliansen men själva partierna vägrar att göra det som krävs,Sen får vi inte glömma hur dom under flera år har valt att inte agera,Och nu helt plötsligt så driver dom den politik som dom bara för några år sedan kämpade emot, Vilka falska hycklare hela bunten är.

  Verkligheten har kommit ikapp dom,Men det är försent, jag tänker iallafall inte förlåta dom och låta mig luras ännu en gång,Har gett dom så många chanser men dom är lika självgoda som de rödgröna,Sen så tror jag att dom kommer att svänga helt med sin politik då dom är vid makten igen,Jag tror på SD,

  Dom har kämpat så länge för att driva igenom sin politik och har haft alla andra partier och mainstreammedia emot sig men ger inte upp utan verkligen brinner för det dom gör,Visar sig att dom får rätt på fråga efter fråga men dom får samma gamla hat från övriga partier och dom kopierar SD skamlöst och förväntar sig att gamla väljare ska glömma deras misstag…

  Nej tack,Vägrar alliansen,Tror inte dom vågar göra det som krävs,Dom låter sverige slitas isär,allt för deras allians som är så perfekt och aldrig gör fel,Om dom verkligen agerar så hoppas jag verkligen att dom släpper in SD i en regering,Inget mer elitistiskt värdegrundstrams..

  Svenska folket fortsätter att rösta på dom som bidragit till allt kaos vi ser idag i sverige och sen klagar ni? Något måste hända inom svensk politik och då behöver vi folk som inte bara kommer med snack utan som verkligen vill förändra sverige och sätta landet i rätt riktning.

  Gillad av 7 personer

 2. Kuckeliku skriver:

  GAL-TAN förefaller ganska knäppt. Framförallt finns det enorma spänningar mellan ”grönt” och ”liberalt”. Inga äkta gröna vill ha en väldigt fri global marknadsekonomi och fria folkrörelser.

  Gilla

 3. Lilla fröken PK skriver:

  ” En borgerlighet som rynkar på näsan åt parlamentariskt stöd när det erbjuds vill helt enkelt inte ha regeringsmakten”.
  Citatet är en nyckelmening. Alliansen ”käbblar” inbördes, och C och L sneglar förmodligen redan på möjligheten att göra upp med Löfven efter valet under parollen ”Vi tar ansvar för Sverige!”

  Gillad av 2 personer

 4. Gösta Svensson skriver:

  Citat:

  ”Och, nej, SD, allt är inte relaterat till migrationspolitik.”

  Jag vet inte om SD säger att det är så, alltså att Jimmie Åkesson uttryckligen säger så i den offentliga debatten. Kanske gör han det?

  Hur det än är med den saken, så anser jag att det är självklart att den svenska migrationspolitikens extrema natur mycket starkt har påverkat centrala funktioner så som polisen, skolan, bostadsmarknaden och sjukvården.

  Vore invandringen av ett annat slag, men kanske lika omfattande, skulle denna påverkan inte vara av huvudsakligen tärande och negativt slag. Då tror jag att de flesta svenskar trots allt skulle acceptera den och glädjas åt det som eventuellt kunde vara positivt (tex att en större befolkning ger en större kraft i globala sammanhang), men nu är den stor OCH till stor del destruktiv.

  Gillad av 3 personer

 5. Moab skriver:

  Jag finner inte en röd tråd att kritisera i detta inlägg, kanske är det talande att mannen är ”surhöger”, han vet inte vad han vill. Allt är svammel och dåligt underbyggt. Exemplen som ges är fel, allt handlar visst om invandring, eftersom allt kostar. Ger man 30 miljarder till ensamkommande utan att testa deras ålder så finns det 30 miljarder mindre till försvar och sjukvård, och totalsumman är naturligtvis många många hundra miljarder, men ingen vill räkna efter, ej heller Stockholms kommun. Självklart kommer problemet med invandring som ett resultat av svensk politik, men icke desto mindre är det dessa symptom som dödar värden.

  Det man saknar och undrar över i allt detta, vad är felet med SD? Jag förnimmer förljugenhet och hyckleri och grupptänk och naivitet och banal godhet och allt det som fört oss hit. En av de skyldiga som varje dag borde vakna upp och tänka över hur många som blev våldtagna igår pga just sin röst på M.

  Gillad av 6 personer

  • MartinA skriver:

   Kolla upp litet gamla artiklar av Thelin. Han har försökt vara kritisk mot utvecklingen i sverige under mycket lång tid, om jag inte missminner mig. Men på systemets villkor och med dess begreppsvärld.
   Enligt min åsikt så båtade detta föga, systemet är genomkorrupt och det var oreformerbart och dess åsiktspluralism var en bluff. Den som ändå försökt har ju mer anledning än de flesta att bli ”surhöger”. Även om jag starkt ifrågasätter att någon i riksdagen i sverige kan betecknas som ”höger”.

   Gillad av 4 personer

 6. Elof H skriver:

  Det är väl helt enkelt så att alla inblandade får betalt för att genomföra rättegången och skulle de förebygga brott med adekvata straff så skulle de få mindre jobb och därmed mindre pengar. Enda möjligheten är rejäla höjningar av minimistraffen utan möjlighet till undantag, förmildrande omständigheter osv. Sluten ungdomsvård för de som är under 18 och upp till den åtalade att själv bevisa ålder annars antas de vara över 18.

  Gilla

 7. . Anders skriver:

  Är ingressen parodi? Eller är det sådant här tankegods som kännetecknar den övre borgerligheten? I det senare fallet är det inte underligt att Sverige ser ut som det gör.

  Gillad av 4 personer

  • Verdandi skriver:

   Exakt du har funnit svaret. Det senare är fallet. De plågas dock av inre demoner tror jag, som ibland kommer fram när man druckit lite för mycket på någon ‘fin’ fest. Erfors och Borg har figurerat i pressen tror jag bestämt.

   Gillad av 2 personer

 8. camiry skriver:

  Tack! Det gav en lättnadens suck att läsa detta inlägg.
  Många av SDs förkämpar lägger, som du skriver, skulden för allt på migrationen, som om vi inte hade stora problem innan den blev ett gigantiskt!

  Naturligtvis skulle resurser som nu läggs på tokdyra HVB-hem för ensamkommande mm göra enorm nytta inom alla övriga samhällsfunktioner. Om de spenderas klokt. Men vilka erfarenheter invaggar oss i trygg förvissning om att så skulle ske?

  Det är känt att förväntnintgar påverkar utfall. En person som inte har några förväntningar eller krav på sig att prestera kommer sannolikt inte heller anstränga sig att leverera. Applicerat på SD och dess väljare: vad innebär det för SDs framtida politik att dess väljare hyllar dem och utropar dem till frälsare, utan att ha behövt prestera ett dyft? De har ju lyckats med konststycket att skörda något som de andra avstått från att odla!

  Jag känner flera som bestämt sig för att rösta på SD, något de själva är nästintill chockade över och aldrig hade trott för ett par år sedan. Men de är desperata. Under diskussioner om SDs förmåga att utforma en allmän politik, på alla områden, och att finna kompetens att leverera denna, instämmer de ofta i att det kanske är mindre säkert, än deras givna valsegrar. Men det finns inget alternativ. Jag instämmer.

  Men, varför inte ställa mer krav, formulera förväntningar utanför migrationspolitiken som SDs väljare sannolikt har (bör ha), så att de blir ett reellt alternativ, inte bara bristen på ett sådant?

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Nej. Vi lägger skulden på Thelins generation och samhällsklass. De har uppburit höga positioner för att försvara vår civilisation. Något som de misslyckats med.

   Gillad av 1 person

 9. larslindblog skriver:

  Om allianspartierna varit intresserade av Sveriges bästa och inte sina egon hade man gått ut med en gemensam lista ; ALLIANSEN , där väljarna enkelt kan kryssa den partiledare vars parti man vill stödja.
  Partiledarnamnen hade kunnat radas upp efter styrka i förra valresultatet , bokstavsordning eller slumpvis .

  Gillad av 1 person

 10. JAN BENGTSSON skriver:

  Vad vi behöver är inte en SD stödd Alliansregering,
  tvärtom när SD är klart störst efter valet, 30%
  en SD ledd Regering!

  MER EU på en FEDERAL nivå behöver vi INTE.

  Makten flyttas, ENLIGT HEMLIG PLAN (?),
  kontinuerligt BORT FRÅN Medborgarna,
  från Kommun till Riksdag,
  från Riksdag till Bryssel.

  Nästa steg?

  Från Bryssel till FN???

  Mao NWO är genomfört,
  yttrandefriheten ett minne blott!!!

  Gillad av 2 personer

 11. uppstigersolen skriver:

  Men, sammanbrottet i Sverige närmar sig. Sjukvården går på knäna, idag tolkar jag regeringens utspel om att gamlingar ska bort från sjukhusen som att ättestupan är på väg att återkomma. Kanske kan det få någon att tänka att S är fel ute. Dagens första inlägg, en beklämmande historia, är också upplyftande. Kanske kan Polisens och rättsstatens sammanbrott få några att tänka till. En surhöger kan ersättas av en pigg SD falang. 35 % är inom räckhåll.

  Gillad av 1 person

 12. Sture skriver:

  @ Krister Thelin,
  du är mycket riktigt helt förvirrad. Men ändå inte. Det kommer att gå så som du förutspår. KD kommer helt säkert att åka ur riksdagen – inte mig emot. Jag har röstat på dem i 30 år men kommer aldrig mera att göra det. Sannolikt kommer också MP och kanske liberalerna att åka ur. Det vore det bästa. Då rensar vi spelplanen. Att ha så många partier på banan som kan lova så mycket, som de ändå inte tänker hålla, är bara förvirrande.
  Inget av de övriga partierna i den s.k. sjuklövern kommer någonsin att få min röst. Möjligtvis då SD, men inte med någon större entusiasm, det måste erkännas.
  Sedan Mattias Karlsson började fjäska för de politiskt korrekta och rensa ut alla som någon gång fångats ha sagt något förhastat eller oövertänkt, så har jag inte längre några stora förhoppningar om detta parti. De slutade växa efter att han tog över partipiskan och kommer antagligen inte över 20% i valet – tyvärr.
  Det innebär i stort sett att politiken kommer att fortgå som idag, S kommer att leda en minoritetsregering som är helt kraftlös och inte kommer att kunna åstadkomma någonting än att muntligen ”ta krafttag” mot allting, såsom byfånen brukar uttrycka sig. Sveriges läge är mycket dystert. Men det är inte förvirring Krister Thelin. Det är klarsyn.

  Gillad av 3 personer

 13. malmobon skriver:

  Kan inte förstå Kristers kritik mot Trump, Polen…Förordar Merkel.
  En miljon nya arbeten har Trump ordnat på 6 månader, Polen har tagit emot en miljon ukrainare, Merkel har ändrat Tysklands demografi och har problem med Erdogan.

  Vad är det inte Krister Thelin inte ser eller läser?

  Arbete är nyckeln till minskad kriminalitet, detta måste vi kunna vara överens om?

  Polen är ett mycket katolskt land och vill inte ha konflikter med islam. Nu är jag ingen anhängare av Katolska kyrkan. Kallar dessa ”Svarta maffian”. Utnyttjar fattiga och svag.

  Frågan är om Krister är tillräcklig naiv till att rösta på något Alliansparti 2018 och därmed låta Löfven sitta kvar?

  Gillad av 2 personer

   • Janne skriver:

    Deär inte där som flyktingar, de kommer, får jobb och arbetstillstånd, letar upp en bostad och det är klart. Språksvårigheter inte existerar, språken är lika…..

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Janne, är det inte så man hittills alltid har tänkt sig flyktingar, var det inte precis så det alltid var? T.ex. när man skrev flyktingkonventionen var det den här typen av flykting man hade i åtanke. Inte vår tids kulturinvadörer.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Janne, är det inte så man hittills alltid har tänkt sig flyktingar, var det inte precis så det alltid var? T.ex. när man skrev flyktingkonventionen var det den här typen av flykting man hade i åtanke. Inte vår tids kulturinvadörer.

    Gilla

 14. Lars Åhlin skriver:

  En hemsk misstanke börjar gro: Kanske är partierna, särskilt dess riksdagspolitiker, fullkomligt nöjda mef att sitta på åskådarbänken, ibland bua och skrika ”Ut med domaren”, men i huvudsak o lugn och ro låta dagarna rulla förbi och kassera in sitt arvode. Till och med – kanske i synnerhet -SD tycks tänka så. För man har ställt till det så att det är omöjligt att ta ett ledningsansvar utan att misslyckas.

  Gillad av 2 personer

  • Jaxel skriver:

   @Lars Åhlin med flera
   Lars!

   Hoppas du och övriga såg min korrigering häromdagen (8/8 kl 16:06). Även om det inte sades explicit så gav min inledande kommentar till den aktuella krönikan (1) intrycket att man kan få sin garantipension utbetalad i vilket land som helst. (Det var vad jag trodde.) Det är som framgick av min korrigering inte så. De länder som man kan ta med sin garantipension till är (såvitt jag nu förstår) övriga EU-länder plus några till, se ovan refererade kommentar.

   Jag ber om ursäkt om jag vilselett någon.

   1. https://detgodasamhallet.com/2017/08/08/drommen-om-bidragens-eldorado/#more-8721

   Gillad av 1 person

  • Jaxel skriver:

   Den s k oppositionen i form av Alliansen vill inte ens försöka ta makten. De förtjänar därmed inte att kallas opposition. Vem kan föreställa sig att mandatfördelnlngen skulle bli mer gynnsam för en alliansregering efter nästa val?

   Gillad av 1 person

 15. PYJ skriver:

  Jag vet inte hur jag ska tolka denna text.

  Är Krister vaken, halvvaken eller sovar han fortfarande?

  Krister, migrationen kostar Sverige i år enligt Migrationsverket 73 miljarder. Lägger man där till alla kostnader utanför migrationsverket så är det flera nationalekonomer som antagit siffror mellan 200-300 miljarder. Inte nog med detta gigantiska belopp så ändras vår demografi och alltså förutsättningen för gemensamma nämnare som byggt vårt land!

  Migrationen tillsammans med Sveriges ledarskap är problemet för allt som du läser, ser och hör om! Det är roten till alla problem!

  Gillad av 6 personer

  • BjörnS skriver:

   Förfallet inom polisen, skolan, försvaret mm har pågått i decennier. Roten till det onda är inte alltid Invandringen men om den inte är roten så är den genomgående en bidragande orsak. Problematiskt är att invandringen idag tycks omöjliggöra lösningar genom att konsumera enorma resurser.

   Gillad av 2 personer

 16. Linden skriver:

  EU synas grundvärdena när rättsstaten hotas i Polen och Ungern ”

  Ett sådant nonsenspåstående, krönikören är antingen inte påläst eller har en dold agenda.
  Den rätta beskrivningen är att Öststaterna kapar alla band med kommunisttiden.

  I Polens fall är domarkåren ett skrå bildat på kommunisttiden, ett slags kast som valt sina efterträdare, ungefär som det numera fungerar inom socialdemokraterna här i Sverige.
  Domarkåren i Polen är korrumperad och har gett varandra åtalsimmunitet,i skumraskaffärer.

  Den som klagar högljuddast är inte oväntat Wolodarski på DN med påståendet att Polen återgår till kommunism !?

  Sverige som för övrigt har unionens mest politiserade domstolar. Vi skulle behöva vårt rättsväsende också.
  Som så mycket annat.

  Jag tror det handlar om att PK är rädd för folkviljan, populism.

  Gillad av 3 personer

 17. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Nja jag kan inte köpa alla påståenden i den här texten, några exempel:

  ”I USA finns en president vars ledarstil skrämmer.” Jag tycker det är än mera skrämmande att se hur byråkrati, media och finansvärld och t o m hans eget parti saboterar för presidenten.

  ”I EU synas grundvärdena när rättsstaten hotas i Polen och Ungern samt Storbritannien beslutat lämna Unionen.” Jag har full respekt för att länder som Polen och Ungern är noga med att inte hamna i något liknande som de levde i under kommunisttiden. Och när det gäller EU.s grundvärden är det ju rena självmordet EUs ledning ägnar sig åt när man inte upprätthåller gränsskyddet. Det är också rena självmordet att blanda sig i medlemsländers inre angelägenheter som man inte har ett dugg med att göra.

  ”Östersjön, en gång ”vårt innanhav”, seglar upp som en potentiell konfliktzon med ett Ryssland redan i krig i Europa.” Jag är nog på väg att ompröva min syn det ryska hotet. Det finns allvarligare hot. USAs militärindustriella komplex har dock all anledning att köra med det ryska hotet. Den nu aktuella intervjun med Putin ger en del antydningar i den riktningen och USA har bedrivit mycket fulspel, värre än vad ryssarna gjort på Krim och i Ukraina.

  ”Kommissionen har startat en debatt om EUs framtid, en debatt som hittills mötts med öronbedövande tystnad i Sverige.” Det kan ju bero på minskat förtroende för EUs ledning och på en vetskap om att byråkraterna ändå inte är beredda att lyssna på alternativa synpunkter.

  Alliansen: Alliansen är ju faktiskt medskyldig till dagens eländen. Inget tyder på att Alliansen har förstått djupet i den brist på förtroende som breder ut sig. Man fortsätter att köra sina löjliga små kampanjer som t ex KD och försvarsfrågan, tror KD att någon bryr sig?

  Under tiden tickar det på med nya galenskaper som ingen i Alliansen reagerar på, som t ex: ”Det var igår måndag som kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå beslutade att det kommunala bostadsföretaget Lulebo även fortsättningsvis ska reservera 25 procent av alla lediga lägenheter till nyanlända invandrare.”

  Gillad av 6 personer

 18. MartinA skriver:

  Vad som händer i riksdagen är helt ointressant. Sverige är ostyrbart. Dessutom, ”borgare” som stödjer ett skattetryck på över 50%? Kommunister med ett annat namn.

  För övrigt var de flesta av allmänna ställningstagandena och påståenden i artikeln ovan var, tja, upprepanden av Gammelmedias porpaganda. Så går det om man läser Gammlemedia. Här är Fria Tiders helt överlägsna genomgång av domstolsträtan i Polen:
  http://www.friatider.se/l-t-polen-g-ra-upp-med-kommunismen

  Gillad av 1 person

 19. 77711n skriver:

  Majoriteten av de problem vi har i landet beror på en okontrollerad invandring, som startade i mitten av 70-talet och som följts av en minst lika stor ”anhöriginvandring”, med påståenden om barn, som inte är invandrares, ”syster” som är kusin, ”bror” som är farbror, personer som påstår att de blivit torterade i Iran, fastän de jobbat i hamnen i Japan och därefter i England etc (fakta som jag själv kunnat avslöja).

  Polisens oförmåga må vara strukturell, men att resurserna är otillräckliga beror på att brottsligheten hos invandrare och deras barn är 5-6 gånger större än nordbors, skolans förfall beror i stor utsträckning på att det är svårt att få arbetsro i klassrummen o svårigheter att ställa krav på barn till invandrare vars fäder bl a tror att de kan hota sig till att barnen ska få godkänt i olika ämnen och en politikerkår som skyller bristande intellektuell kapacitet hos många invandrarbarn på hemförhållanden och sjukvårdens långa köer beror bl a på att invandrare sätter sig på akutmottagningarna istället för vårdcentralerna och att väntrummen upptas av stora gäng så att väktare måste anlitas för att skydda sjukvårdspersonalen. De långa väntetiderna för mål i tingsrätterna beror på alla kulturellt betingade mål ss våldtäkter, balkongflickor, förtryck och övergrepp i hemmen av – vilka då (?) – jo, just det, invandrare.

  Gå till vilken tingsrätt som helst och se vilka som sitter och väntar på sitt mål i vänthallen med sina åklagare och advokater – där sitter Muhamed, Abdullah, Ali och Ahmed.

  Gillad av 7 personer

 20. Gösta Svensson skriver:

  Med tanke på alla de totalhaverier som ibland tycks bero på inkompetens, ibland på girighet och ibland på naivitet, som både allianspolitiker och rödgröna politiker har levererat de senaste två-tre decennierna, så tycker jag att det är märkligt att ett av huvudargumenten mot att rösta på SD är att de skulle vara klåpare och dumskallar som aldrig skulle klara av att sitta i en regering.

  Jag menar: Vad har vi att förlora på att ge SD en, eller varför inte som vi gjort länge med de andra partierna, flera chanser?

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Det är märkligt när de som kallar sig höger hela tiden köper slagord om privatisering, minska stat, eget vinstintresse etc som förklaring av sakernas tillstånd och lika märkligt när de som kallar sig vänster ser det som höjden av all ondska. Ingen av sidorna har rätt! Bara demagogi och inte ens giltigt under en kortare tidsperiod som svar på problemen. ‘

  Men vad göra och varför. Vad är konsekvensen av att lägga ned sin röst, inte bry sig, inte bjuda på sitt tänkande. Vad skulle det tjäna till och till vilken nytta?

  Jag känner lite tomhet men också en befrielse. Tomhet för jag kan inte längre lita till samhälle och politiska representanter eller den dialog som förs och jag är inte en del av det. Befrielse för jag beslutar mig för att inte bry mig.

  Jag undrar vad det är för form av låsning som skapas när man bryr sig för mycket om något särskilt, om det skapas ett behov av utväg och en idealisering som inte stämmer med verkligheten? Det mesta av vem man är har man ju inom sig egentligen.

  Gilla

 22. Boris skriver:

  Alla problem beror inte invandringen från dysfunktionella länder det har du rätt i Krister. Men om kostnaden uppgår till 100-150 miljarder per så har vi inte råd med något annat som moderaternas fd partiledare sa. Du verkar desillusionerad Krister och orkar inte ens hoppa på SD längre. Ingen vore gladare än jag om vi kunde få tillbaka Moderaterna pre Reinfeldt. Men är det överhuvudtaget möjligt. Finns de idéerna kvar inom partiet eller är det bara postmodernism och öppna gränser numera. Var finns de konservativa som tycker att Sverige är värt något?

  Gillad av 2 personer

  • Elof H skriver:

   Var har du fått 100-150 miljarder ifrån? Inse att en korrekt siffra är minst 500 miljarder netto om vi räknar offentliga och privata merkostnader. Till detta kommer lidande, rädsla, oro osv.

   Exempel:
   Rena migrationskostnader i statsbudgeten.
   Arbetsförmedlingen, 60-80% av kostnader.
   Rättsväsende inkl polis. Minst 75%.
   Försörjningsstöd, 70%.
   Pensioner till de som inte jobbar i Sverige.
   Ökade försäkringskostnader.
   Ökade kostnader för säkerhet, offentligt, näringsliv, privat.
   Ökande boendekostnader (gamla Agda dör, Ahmed får lägenheten, Anna får köpa en för tre miljoner).
   Behov av privata sjukvårdsförsäkringar (besök valfri offentlig akut och se vilka som sitter där).
   Osv. osv. I all oändlighet.

   Gilla

 23. Lars skriver:

  https://larspsyll.wordpress.com/2017/08/15/economists-people-being-paid-for-telling-stories-justifying-inequality-2/

  Det finns, som artikeln ovan visar, sätt att betrakta världen som inte är vänster eller höger, en syn på världen som inte bygger på att alla studier är värdegrundsdriva, att det finns objektivitet. Så här är det! Tyck vad ni vill, men det visar hur det går när nyliberalismen härjar och det visar hur man köper professioner, tankesmedjor, politiker eller kanske hur de köper sig själva….

  Dagens svenska politikerkår måste bort hur det nu ska gå till och hur SD ska kunna undgå samma fällor, samma ideologiska fallgropar, de har ju gått samma ekonomutbildningar som övriga, är tveksamt, men SD är den enda protest som står till buds för väljarna.

  Jag är tillräckligt gammal, tillräckligt utbildad, tillräckligt erfaren av livet och arbete i det privata näringslivet för att förkasta allt vad borgerlighet heter och det är väl tillslut så att räddningen för Sverige, den potentiella räddningen, är att socialdemokratin reformeras, byter ut ledargarnityret och broilerkarriärerna och omprövar sin politik, för borgerligheten, som dominerar media och sina partier, saknar förmåga att fungera på annat sätt än i opposition till en stark, pragmatisk socialdemokrati. Man har helt enkelt inte tillräckligt av samhällsanalys under fötterna. Man är ofta bland de mest obildade och ogenomtänkta i landet trots fina ord. Man förstår inte konsekvenserna av sin politik och sina värderingar.

  Så hoppet står till socialdemokratin, rösten går till SD, men hoppet är ingen bra vän på färden. Den utveckling vi ser idag kunde man observera i slutet av 80-talet. Då gjorde jag misstaget att tro att nu kommer man att ta tag i bostadsfrågan och invandringen. Inte då. Var min bedömning fel? Inte ur rationell synvinkel, det var vad man borde göra, men min bedömning av politiker och riksdag och deras förmåga till rationalitet var naiv och optimistisk.

  Vad fick vi av borgerligheten då? Misslyckat kronförsvar, nedmonterat pensionssystem, så småningom skattesänkningar som gick ut över välfärden och massinvandring i samma veva. Inte är det konstigt om vi lever i en förvirrad tid och drar vi ut trenden så kommer det att fortsätta och nu kan jag inte längre tro på rationalitet.

  Det är fint vid EUs köttgrytor för sådana som Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog eller Svensson. Deras betydelse är liten och ingen vet vad de gör. Dit pensioneras de man vill bli av med. Jytteland sitter där och väntar på sin regeringsplats. Wallström gjorde en meningslös insats.

  Pessimismen breder ut sig, men trenden består. Det blir ingen förändring.

  Gilla

 24. Strix skriver:

  Ingen säger ingen svensk politiker eller tjänsteman, inte ens Krister Thelin är förmögen eller har viljan eller önskan att försvara ”mitt liv eller min egendom” mot socialistiska tjuvar!!!
  Arma Sverige, arma svenskar och BATRA är skuld till problemet. Hon tillät Löfven att genomföra en oblodig socialistisk statskupp i Sverige 2014. (DÖ)

  Gilla

 25. Vårt lands överlevnad skriver:

  Thelin förefaller tyvärr fastslemmad i den stillastående illaluktande soppa som kolporteras i Dagens Nyheter, Aftonbladet, SVT, med flera systemmedia, vilka numera idémässigt är helt förbisprungna av fristående, nyfikna och fritänkande internetsajter som bl.a. Det goda samhället.

  Att skriva ”Endast Tyskland erbjuder en lugnande anblick och förhoppningsvis blir Mutti Merkel återvald den 24 september” om ledaren för det masochistiska och självmordsbesatta land som nu, till synes för tredje gången gillt, haft en dominerande roll inom loppet av ca 100 år att störta Europa i fördärvet, är mer än lovligt förvirrat.

  The Merkelling of Europe:

  Gillad av 2 personer

 26. Björn skriver:

  När jag idag såg den samlade ”oppositionen”, tåga in för en TV-sänd presskonferens, blev det så brutalt uppenbart hur illa läget är för Sverige! Det finns alltså en massa människor i detta land som ff sätter sin tilltro till detta ”gäng” och deras partier, och inbillar sig att de skulle kunna åstadkomma en förändring till det bättre! Det är som värsta mardrömmen, alltihop!! Vidare kommentarer är överflödiga……

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.