Gästskribent Ulf Swenzén: En beklämmande fars

Fick tid över när jag var i stan häromdan. Så jag gick till Rådhuset. Orienterade mig på deras infotavla om vilka mål som skulle upp och jag kunde avhöra.

En vårdnadstvist ville jag gärna undvika. Kanske en konkursförhandling? Men jag valde ett brottmål, en stöld, som skulle äga rum i sal 28. När jag satt och väntade på att målet skulle ropas upp satt personer som senare skulle visa sig vara åklagare och försvarsadvokat också i väntrummet. De talade om att den tilltalade hade bakom sig två ärenden som polisen lagt ned. Ett gällde häleri – det andra grov stöld.

Inne i rättssalen satt en ordförande, en protokollförare, tre nämndemän, en åklagare, en försvarsadvokat, en tolk, den åtalade, tre häktesvakter. (Den åtalade var anhållen.) Och så en polis, men han kallades bara in som vittne.

Den åtalade föreföll att vara i 35-årsåldern. Han kallade sig Abdulla. (Jag förstod senare att han var vad media brukar kalla ett ensamkommande flyktingbarn. (På senare tid har media faktiskt börjat stryka ordet barn). Den åtalade hade, enligt åklagaren, från en berusad sovande man, som satt på en på en bänk på en tunnelbanestation, stulit en mobiltelefon och en plånbok.

Alltihop var dokumenterat på en övervakningsfilm. Väktare som såg alltihop via övervakningskameran tog sig snabbt till platsen och mannen greps. En polis anlände. Den polisen kallades in som vittne under rättegången.

Den åtalade sade sig ha varit i Sverige i nio månader. Under den tiden hade han hunnit med att åka fast åtminstone tre gånger, vilket bekräftades under rättegången. Ett häleri och en grov stöld, som inte lett till åtal. Han hade också hunnit rymma från slutet boende och totalt struntat i all svenskundervisning.

Hans ålder hade fastställts till 17 år. Endast totalt blinda – eller förblindade – skulle kunna komma till den slutsatsen.

Välvilligheten under rättegången var påfallande. Idel leenden mot den åtalade från domaren. Han var ju bara ett barn och bara 17 år när brottet begicks – att stjäla från fickorna på en berusad sovande.

Vilken förfärande förljugenhet. Och på grund av den låga ålder blev domen 80 timmars samhällstjänst. Dyker han upp till det, tror du?

Att lägga ned all denna energi och alla dess kostnader för att döma ut 80 timmars samhällstjänst är ju skrattretande parodiskt. Varför inte bara göra som vid de tidigare tillfällen han åkt fast, alltså bara lägga ned?

Påföljderna är ju i alla fall endast symboliska. Och om samhällstjänsten eventuellt genomförs kan det ju bli mycket dyrt för samhället att administrera.

Vilka signaler sänder detta till andra så kallade ensamkommande? De är ju ganska många.

Jag talade i smyg efteråt med en av häktesvakterna, som skakade på huvudet och berättade att detta var den normala proceduren. Vad kostar polisutredning, åklagarens arbete, domare och protokollförare, nämndemän, försvarsadvokat, tolk, tre häktesvakter och inkallande av polisvittne?

Och alltihop leder bara till en samhällelig symbolreaktion. Det är något fullständigt snurrigt med rättssystemet eller i alla fall dess tillämpning i Sverige. Godtrogenhet! Aningslöshet! Blindhet!

Eller är jag bara en elak rasist?

Ulf Swenzén är pensionerad reklamare och egen företagare. Han har varit aktiv i HUF/Muf en gång i tiden, ordförande i Stockholms län, men på senare år har jag jobbat för KD. Han är klimatskeptiker och dötrött på gammelmedias kompakta PK-konformism. Han jobbar också i kyrkans diakoniverksamhet.

41 reaktioner på ”Gästskribent Ulf Swenzén: En beklämmande fars

 1. Gösta Svensson skriver:

  Respekten för demokratin och för de funktioner, tex rättssystemet, som skall göra demokratin möjlig, borde rimligtvis ta allvarlig skada av händelser som den som beskrivs i artikeln. Lägg till detta de rent praktiska effekterna på välfärdsstaten som ett dylikt slöseri innebär. Man kastar kvalificerad arbetstid och stora summor pengar rakt i sjön.

  Den där ”, Abdullah” borde ju öht aldrig ha släppts in i landet från första början.

  Gillad av 4 personer

  • Janne skriver:

   Drottninggatans dåd är redan glömt. I samband med lastbilsterrorn har man skrivit om illegala invandrare, om att de skall utvisas… Vad blev det för åtgärder? Nada. Falska och multipla identiteter uppmärksammades. Men vad hände? INGET. .
   Allt är som vanligt och illegala ”barn”i mängden vill få undantag från lagen och stanna.
   En del politiker stödje. Fridolin, Dinamarca, migrationsministern, alla de besöker ”trappan” och ger signaler…

   Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Den enda lösningen på problemet illegal invandring består i förpassning till bevakad enklav intill flygplats, varifrån man sedan är fri att ta sig till avlägsen destination, om man kan ordna resehandlingar och pengar till biljetten. – Trivselnivån i dessa enklaver skall avstämmas till den nivå där avgången håller takt med tillflödet. – Anklagelser om grymhet på grund av lidanden som dessa vilsekomna drabbas av, skall riktas mot deras hemländers regimer som inte tillräckligt snabbt underlättar sina medborgares hemresa.

  Mitt förslag till kriterium för att placeras i kategorin illegal är att sakna bevis på ekonomisk garant och ett sådant bevis kan förslagsvis fungera som globalt visum.

  De ekonomiske garanterna får då täcka kostnader som deras klienter kan komma att förorsaka och inte klarar själv som medel för sitt uppehälle, sjukvård, hemresa och kompensation för förluster och bedrövelse genom lagbrott. (23 miljoner för dråp och 5 miljoner för överfallsvåldtäkt)

  De som under dessa villkor klarar av att skaffa en ekonomisk garant, är dem vi unnar fri rörlighet.

  Gillad av 2 personer

  • Jo skriver:

   @Bo Svensson. Strålande förslag!
   Jag tycker rent generellt att ALLA insatser avseende sk flyktingar ska lämnas över till frivilligorganisationer (NGO). Immigranter ska alltså INTE belasta skattebetalarna, vare sig innan, under eller efter asylprövningen. Får de stanna ska de försörja sig själva och dra sitt strå till stacken. Får de avslag skall de interneras tills dess de kan skickas hem.

   Gillad av 2 personer

   • Janne skriver:

    Men det räcker inte. De skall inte befinna sig i Sverige. En del stannar svart, arbetar svart, nyttjar välfärden ändå (eftersom lagen ger de rätt till det).
    Lagen bör ändras. En samlad opinion om att ta bort alla förmånder till illegala och utvisningsåtgärder borde kunna drivas.

    Gillad av 5 personer

  • Elof H skriver:

   Tror inte det skulle vara några problem för Sverige att hyra en bit mark i något stabilt afrikanskt land dit illegala kan förpassas. Mat, hurum och enkel sjukvård erbjuds på Sveriges bekostnad. Illegala som skall utvisas får två val, åk dit eller åk hem. 99% av dem skulle garanterat välja att åka hem. När besked om asyl eller ej skall ges gäller personlig inställelse. Nekas asyl frihetsberövas personen direkt, ingen möjlighet till att gömma sig skall finnas. Ev. överklagan görs från hemlandet eller anläggningen i Afrika.

   Gillad av 1 person

 3. Marckus skriver:

  Dessvärre är du, Ulf Swenzén, en i de flesta svenskars ögon idag en elak rasist. Så har det blivit för att riksmedia alltid tagit parti för de svagare, i detta fall alla asylsökande och flyktingar.

  Gillad av 1 person

 4. Lilla fröken PK skriver:

  I den här typen av brott med en överbevisad brottsling borde man kunna använda ett förenklat rättegångsförfarande av typ jourdomstol. Dom: lämpligen någon månad i förvar med restriktioner och automatiskt avbrott i adylprocessen följt av utvisning.

  Gillad av 1 person

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag vet inte om man ska känna medlidande eller avsky inför de människor som jobbar inom det rättsliga systemet. Då tänker jag i första hand på dem som har någon typ av ansvar och påverkansmöjlighet. Rimligen leder situationen till ett negativt urval som blir kvar i systemet.

  Gillad av 3 personer

 6. Moab skriver:

  Bra inlägg av en som vågar och har energi nog att se efter själv. Men återigen, det är så absurt, jag är nog inte ensam om att slita mitt hår och undra hur det kan bli så här galet, varför är en majoritet av svenskarna galna? Ser de inte?

  Det kan finnas många förklaringar men jag har landat i en ganska obehaglig och till dels obevisad tes. Jag tror så här, det finns enkelt uttryckt bra och dåliga människor, av alla de slag och jag tror att samhällen i olika tider styrs av båda sorterna i olika grad. Det finns bra människor, enligt den moral jag följer, som från sin egen individ finner egenskaper som att som att göra sitt bästa, inte skada andra, inte ljuga och hyckla, vara ärlig och se verkligheten som den är, och det sista, älska och ta hand om sin familj. Det sista funderade jag på igår i dessa tider av Pride, jag tror helt enkelt att vänstermänniskor och pk-folk inte kan känna kärlek så bra. Jag tror att de innerst inne är småsinta och onda och inte kan känna kärlek och därför inte ens älskar sina barn som de borde, och därmed perpetuerar detta tillstånd. Många är barnlösa, också våra ledare nu, det är inte en slump. Istället representerar de en helt annan del av mänskligheten än den som bildar en gemenskap av individer, de sätter gemenskapen först, och ser inte individen, de är som myror. Jag tror kanske det finns två sorters människor, båda typerna har kanske behövts i evolutionen, en som finner sin styrka i individen, och en som alltid gömmer sig i gruppen. Samhällskonstruktionen kommer då av de som börjar med sig själva som fria individer, en björn i skogen, eller de som först ser sig som en del av en massa, en mängd myror, som en varelse. Tänker man vidare här så kan det vara så att kristendomen och upplysningen och västvärlden har bildats genom att de fria individerna har haft störst inflytande, alltmedan andra stora samhällen, det islamska och kommunistiska, har haft större inslag av myrmänniskor. Börjar man med individen eller med massan som bas för samhällskonstruktionen? Så kanske är det så att vi representerar två helt olika människotyper och vi nu ser en glidning till att man måste vara en del av massan, något som varit inbyggt i socialdemokratin från början? Massan accepterar inte att man inte går i räta led, även om leden nu är i Pride, räta skall de vara. Kanske är det unika med upplysningen, och kanske USA och anglosaxarna, att de byggde sina samhällen i högre grad på de bästa individerna och hyllade individens kraft, inte massans. Alltmedan Europa nu lutar betänkligt över i massans samhällskonstruktion, och har därmed en naturlig förståelse för islam och underkastelse.

  Detta kan man spekulera om, men i stort sett alla skribenter här verkar kämpa med att förstå hur det kunnat bli så här och man anar ett hopp om att få de i massan att ändra sig. Men som exemplet ovan visar, i det partikulära vansinnet så anar man det generella, det är dömt att misslyckas. Massan kommer inte att övertygas av individen. Istället så måste vi börja nå ut till alla de som KAN påverkas, direkt, som Trumps väljare. Fria hillbillies. Bevisen är övertydliga, vi ser inte med samma ögon, vi ser vansinne, de ser en önskvärd utopi formas. Vi måste göra som Trump och tala direkt med de som kan nås. Att vi har rätt är irrelevant när massan styr.

  Gillad av 6 personer

  • Verdandi skriver:

   Det var en utmärkt sammanfattning av hur jag också tänker. Människan har under långa tider levt i mindre grupper/ ‘klaner’. De två krafterna – den konservativa, bevarandet av ‘klanens traditioner’ och den innovativa, de mer fritänkande individernas idéer, har väl alltid utövat sin dragkamp. Ofta lämnade kanske de mer individualistiska klanen och migrerade således mot obebodda, säkert ofta klimatmässigt mindre gynnsamma trakter. Hellre frysa lite och ta lite risker än att stå ut med dumheterna från överkokokon!!
   Jag tror att det även satt spår i arvet (definitivt det miljömässiga arvet men möjligen också genetiken). Egenskaper som främjat individualism och innovativitet har utdatts för positiv selektion bland dem som klarade koloniseringen av trakter med svåra förhållanden.
   Det skulle delvis kunna förklara varför svenskar ter sig så motsägelsefulla. De sociala trygghetssystemen är i praktiken ett sätt att låta individen ‘slippa’ ansvaret för andra (man betalar sin ‘premie’, dvs skatt och sen sköter någon annan ens gamla mamma) och inte ett uttryck för människokärlek i nära relationer. Man har som individ egentligen ingen särskilt stark känsla för nationen eller folket, och förstår således inte när man blir invaderad/koloniserad på mer långsamt vis…
   Men en kraft som då KAN mobiliseras är den mycket starka kraft som finns när individen är hotad i sin vardag. Vi är ännu ganska långtifrån den tror jag, men den fasen är väl på gång. Och samma mönster upprepas ständigt rent historiskt misstänker jag.
   Risken är väl att de mer kapabla, innovativa som vanligt migrerar bort från eländet…eller så har de redan lämnat oss andra 😉

   Gillad av 3 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Massan styr inte fiskstimmet. Den kritiska massan avgör förmodligen vem som skall styra.
   Det är den kritiska massan vi behöver övertyga och sedan byter denna kritiska massa ut den de följer. En klokare ledning krävs alltså. Bättre lagstiftare, mindre emotionellt påverkbara sådana.
   Mer logik, mer manligt tänk fordras, men inte för att dessa tankar tänks mestadels av män utan just för att vi män föredrar konsekvensmedvetna beslut framför att pjoska och undvika kränkningar och ledsna miner till vilket pris som helst.
   Det kanske handlar om att övertyga den del av den kvinnliga befolkningen som tänker som män helt enkelt?

   Gillad av 2 personer

  • Gert B. skriver:

   Ja, MOAB. Angående din avslutande mening så slölyssnade jag till radions ”Filosofiska rummet”, när jag diskade i söndags. Det var väl mer eller mindre ett ”olycksfall” att jag avlyssnade deras navelskådande, men de käbblade om rätt och fel. De kom fram till att invandringskritiker, i allt högre grad, lyckas ta fram fakta som stöder deras invandringskritik.
   Men det spelar rakt ingen roll, ansåg dessa goda människor, eftersom kritikerna är omoraliska! De är omoraliska och ogina och då kan de inte ha rätt. De är ju onda!

   Gilla

 7. Rutger skriver:

  Farsen gällande kriminella är allomfattande och extraordinär gällande utländska sådana. Endast 0,005 av i tingsrätten dömda utländska medborgare får också påföljden utvisning. För utländska rånare, våldtäktsmän och mördare ligger siffran på något över 10 %. Allt fakta från Brå. Sedan utvisas de facto än färre och tack vare Schengen och i övrigt bristande gränskontroll kan de få utvisade snabbt ta sig tillbaka. Gällande just utländsk brottslighet så torde ovillkorad utvisning samt stenhårda gränskontroller vara den absolut bästa metoden att skydda folket. På intet område är målkonflikten mellan nyttan för folket och det globalistiska synsättet med målen om tolerans, allas lika värde och det öppna samhället så tydlig. Det finns ju ingen som helst uppsida för folket att underlåta utvisning – bara än mer elände. Men sjuklövern har brottslingarna under sina beskyddande vingar och röstar emot alla förslag från SD om skarpare regler. Att vi idag inte kan utvisa svenska brottslingar är tough luck, men inget motiv för att underlåta utvisning när vi har rätten på vår sida.

  Gillad av 1 person

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Helt i linje med Värdegrundens paradigm.
  Egentligen är alla omsorgsinvandrare barn och därmed oskuldsfulla och vid ett illa uppförande dessutom offer för en ond vuxenvärld.
  Nagelfar man svenska politikerklassens retorik och attityd mot väljarna kan man misstänka ett ganska rejält von oben perspektiv som också det påminner om förhållandet mellan vuxna och barn.
  Paternalism = Socialism.
  Alla riksdagens partier och en del utanför är i praktiken socialistiska.
  Här krävs en revolution i synen på människan som myndig varelse där politiker och myndigheter måste backa tillbaka till rollen som tjänare och servicepersonal.

  Gillad av 1 person

 9. larslindblog skriver:

  Alltid samma sak ; människor har kommit hit ; bor & lever på vår bekostnad , tackar för all vår välvilja med att utsätta oss för allsköns brottslighet , vi föraktas och förödmjukas .
  Den lilla skara svenskar som inte är fullfjädrade masochister och självhatande utan försöker sig på en liten protest med banderoll , flygblad och samtal blir bryskt och hårdhänt hanterade av polis , ID kollade/ rapporterade till SÄPO och hotfullt filmade av vänsterextrema.
  Jag kokar av raseri !!!

  Gillad av 8 personer

 10. Ulla L skriver:

  Varje stöld skapar jobb och tillväxt och det i sin tur gör att BNP ökar och makthavarna jublar! Att det är fråga om att göra totalt onödiga saker verkar politiker och ekonomer inte förstå.

  Gillad av 2 personer

 11. Rutger skriver:

  Du avsluter med den retoriska frågan om du bara är en elak rasist. Skulle det kännas bättre om karln vore vit, från München och heta Frans ? Alla eventuella hänsynstagande pga tex utomeuropeisk bakgrund, eller hudfärg vore däremot rasism. Vi har vi blivit indoktrinerade att bl.a. religion, etnicitet och hudfärg ska vara något slags frikort för oacceptabelt agerande.

  Gillad av 4 personer

 12. Torsten skriver:

  Extrema Sverige. En dyr rättssäkerhet kombinerad med välvilja för gärningsman. En impopulär brygd som etablissemanget ihärdar att använda, med resultat att de flesta brottsundersökningar läggs ned, för det finns inte polisresurser att göra förundersökningar som uppfyller de höga krav som rättssäkerheten ställer.
  I det här fallet verkar domstolen dessutom begå ett kollektivt tjänstefel då man låter en uppenbart felaktig åldersuppgift passera utan att bli ifrågasatt.

  En enkel lösning för att komma till rätta med vaneförbrytarna vore att göra som USA; lång tids inlåsning vid upprepade brott. Det skulle då kunna vara särskilda fängelse för vaneförbrytare, fängelser som outsorcas till lågkostnadsländer.

  Det borde vara rättsväsendets förbannade uppgift att tillse att beskriven vaneförbrytare hamnar inom lås och bom och om det handlar om migranter; att utvisning sker.

  Gillad av 2 personer

 13. Jaxel skriver:

  Om en person befunnits skyldig till brott kan vederbörande erhålla straffrabatt med hänvisning till låg ålder. I krönikan redovisas ett sådant fall. Den dömde begär med hänvisning till sin uppgivna ålder straffrabatt.

  Jag har här en högst relevant fråga (tycker jag själv).

  Varför skall det presumeras att vad den åtalade säger om sin ålder är korrekt. Varför inte kräva, för erhållande av straffrabatt, att vederbörande kan styrka sitt påstående. Alternativt att domstolen gör en bedömning av vad som är den mest troliga åldern.

  För mig förefaller det orimligt att man skall kunna få rabatt på det straff man dömts till så länge åklagaren inte kan bevisa att det man uppger om sin ålder är falskt. Borde inte den som begär straffrabatt bevisa att han faktiskt har rätt till sådan.

  När systemet med straffrabatt infördes var osäkerhet om den dömdes ålder gissningsvis inte ens något som fanns med i diskussionen. Det vore intressant att veta vad grunden för dagens praxis är.

  Gillad av 6 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Visst borde det åligga den åtalade att bevisa sin ålder.

   En annan, kanske elak, fråga är varför ge straffrabatt ö h t under 21 år i st f, säg i så fall över 80 år?
   En ung man mellan 18-21 har hela livet framför sig och borde vara viktigare att ”programmera om” än en som ändå redan har blivit muskulärt ålderssvag. Vår kriminalvård hävdar ju att de har låg återfallsfrekvens, har jag för mig.
   Dessutom är jag så elak att jag tycker att pojkar under 18 ska lagföras sida vid sida med sina båda föräldrar. Olika straffskalor, men ändå så att det blir tydligt och klart att man som förälder alltid ansvarar för vad ens telningar hittar på och alltså riskerar både böter/skadestånd och utvisning. Nu anses inte en omyndig brottsling som fullt ansvarig, men ingen annan heller, fast föräldrar faktiskt har ett totalansvar för sina barn, såvida de inte är omhändertagna av socialtjänsten. Och kanske någon tonåring rentav skulle tänka sig för innan han begår olika handlingar med vetskap om att hans föräldrar skulle drabbas om han åker fast.

   Gillad av 2 personer

   • Torsten skriver:

    Det finns flera liknande åtgärder som sannolikt skulle minska ungdomsbrottsligheten;
    – indragna bidrag för föräldrarna
    – vräkning om föräldrarna har bostadsbidrag
    – utvisning

    Självklart bör man därvid beakta förmildrande omständigheter liksom man lika självklart skulle kunna testa detta.

    Kanske återgår förorterna då till att bli sovförorter.

    Gilla

  • Muhammedsson skriver:

   Enligt tidigare HD-dom fick inte ålderstester utföras i brottmål även om den åtalade såg betydligt äldre ut än uppgivet, men fr.o.m. 1’e juli 2017 får ålderstester utföras.
   Jag är dock tveksam till i vilken utsträckning denna möjlighet används. Min fru är nämndeman och frågade domaren, i ett mål liknande detta, ang. ålderstest men fick till svar att det inte var möjligt. Jag vet inte om domaren var okunnig om lagändringen eller bara PK och följde ett inövat mönster.

   Gilla

 14. Björn K skriver:

  Vi får inte ha ett rättssystem som pekar ut svaga grupper, jag föreslår därför att man endast lagför vita män, företrädesvis de som dricker mjölk….
  Detta är naturligvis ironi men det ruggiga är det finns grupper i samhället som tycker att detta är en högst rimlig tanke.

  Gilla

 15. Björn skriver:

  Varför inte hyra mark nånstans i Nordafrika, bygga fängelse, och sen båtfrakta dit alla kriminella komna från MENA?! De låga lönerna till de lokalt anställda plitarna skulle vara ytterligare en plusfaktor för oss svenska skattebetalare, och efter avtjänade straff är det ju bara att öppna porten ut till öknen! Inga utvisningsbeslut följt av krångliga och vansinnigt dyra flygresor ”hem”, skulle behövas!

  Gilla

 16. MARIANNE ATLEGÅRD skriver:

  USA:s ursprungsbefolkning förmådde inte hejda invandringen av främlingar. Nu sitter ursprungsbefolkningen i reservat!

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Krönikans ärende är angeläget. Att rättsväsendet kostar pengar får vi dock acceptera. Det upprörande är att rättsväsendet inte längre tycks anse att det har som funktion att skydda medborgarna.

  Gillad av 1 person

 18. MartinA skriver:

  Tack för att du tog dig tid att gå dit och att du skrev om det, bra gjort! Jag tycker det är rätt skojigt, jag ogillar starkt det enorma och läbbiga regelverk som kletar ner allt och alla här i sverige. Det är oreformerbart. Så att se hur det börjar gå sönder känns bara positivt.

  Gilla

 19. sunrise796 skriver:

  Tack för att jag fick dela din upplevelse, även om den var av det obehagliga slaget.
  Jag tror att det är liknande skeenden som ligger till grund för den växande psykiska
  ohälsan i Sverige. Du råkade av en slump få direktkontakt med galenskapen som
  finns i varenda ”rättskipande” hörn av vårt land. Fallet du följde var en bagatell som
  inte får den minsta notis i medierna, men den uppgivenhet som häktesvakten gav ett
  ansikte, delar han med alla oss som tillsvidare nöjer sig med att lamentera tillsammans
  med likasinnade. VI har sedan årtionden av politiskt förtryck tvingats förneka tron på
  våra egna upplevelser av verkligheten. Frågan är vad vi kan göra för att bryta oss fria
  från den inlärda hjälplösheten? I väntan på att vanliga svenskar börjar prata med varandra
  och vågar kalla saker för vad de är, måste vi kanske bli brutala och få igång en folkrörelse som
  sätter ner foten som du börjat med? T ex införa nolltolerans typ New York? Ifrågasätta allas
  lika värde när lagar överträds och integreringsambitioner nonchaleras?
  Ompröva medborgarskap och operera in GPS-chips på a

  Gilla

 20. cmmk10 skriver:

  Tanken är inte så dum, trots att vårt rättssystem bygger på att det är åklagarsidan som skall bevisa någonting.

  Om den dömde kan erhålla straffrabatt, genom att bevisa sin korrekta identitet, så skulle han antagligen anstränga sig för att göra detta. Jag tror inte det är något större problem för t. ex. en afghan att styrka sin rätta identitet om bara viljan finns. Kan han ringa till familj och släkt, så kan även svenska myndigheter få kontakt med dessa och sedan borde det gå att säkerställa, namn ålder etc.

  Alltså, vid minsta tveksamhet, utdöm straff såsom för en vuxen.

  Gilla

 21. Christer Holm skriver:

  Jag tror inte man skall ställa sig din sistnämnda fråga, utan helt enkelt kalla idioti för idioti.

  Och, skam åt dem som deltar i denna fars.

  Gilla

 22. Björn skriver:

  Jag är så innerligt trött på att ”Rättssamhället” ALLTID letar efter ”förmildrande” omständigheter, när brottslingar ska dömas! Är det inte låg ålder, så är det den ”sociala situationen” eller nåt annat, som inte har det minsta med det EGNA PERSONLIGA ANSVARET att göra! Som utvecklingen blivit, är det verkligen dags att slopa den nedre åldersgränsen, för när straff kan utdömas! Tuffa ”smågangsters” ska inte slippa undan, när de begår ”vuxenbrott”! Att brottsoffren traumatiserats och kanske fått men för livet, tas inte någon som helst hänsyn till, som det är nu, när straffen utdöms! Om det nu blir nåt straff överhuvud taget! ”Samhällstjänst”, vad är det för larv, när det gäller redan förhärdade ”ungdomsbrottslingar”?! Det MÅSTE till en förändring, där de UTSATTA BROTTSOFFRENS UPPRÄTTELSE kommer i första rummet, annars har vi ingen ”Rättsstat” värd namnet!

  Gilla

 23. Rolf Åberg skriver:

  Varför har vi inte som i vissa delstater i USA, åker man dit 3 gånger är det livstid ? Sjukt detta att de kommer undan med vad som helst! En klapp på axeln , sen ut i samhället för att begå nya brott med ” lagens” godkännande. Flatheten hos våra politiker och ”rättsväsende” är total.
  Man blir bara ledsen över vad som händer detta land.
  Måste det till total anarki innan mänskligheten vaknar till och börjar stävja avarterna ?
  Kan ju inte få fortsättta så här.

  Gilla

 24. bertilwedin skriver:

  Det svenska alfabetets tre sista bokstaever aer omskrivna till aa, ae och oe. Accenttecken saknas.
  Ulf Swenzen aer en briljant observatoer, taenkare och beraettare. Om han hade stannat i Hoegerns Ungdomsfoerbund, hade han foermodligen blivit Hoegerpartiets ledare och med tiden regeringschef. Sverige skulle i saa fall nu ha varit ett mycket baettre land aen vad det aer.
  Bertil Wedin, Kyrenia, Cypern

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.