Sätt Sverige under förmyndare!

Helena Edlund

Spionen Stig Bergling kopierade i början av 1970-talet en pärm med hemlighetsstämplade uppgifter på sin arbetsplats på Försvarsstabens säkerhetsavdelning. Pärmen, som innehöll en förteckning över Sveriges försvarsanläggningar, kustartilleribefästningar och mobiliseringsförråd, lämnades så småningom över till ryssarna. För detta dömdes Bergling 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Att lämna uppgifterna i Berglings pärm till främmande makt var självfallet till skada för Sverige, men det var en piss i Mississippi jämfört med konsekvenserna av att lämna ut Transportstyrelsens register. Under två års tid har uppgifter om allt från det svenska körkortsregistret till detaljinfo om stridspiloter, militära specialstyrkor och personer med skyddad identitet funnits tillgängliga för den som haft intresse av det.

Det är näst intill omöjligt att begripa hur mycket information om Sverige och svenska medborgare som funnits (och finns) tillgängligt för alla och envar – inklusive främmande makt. Nyheter idag har den bästa rapporteringen.

Transportstyrelsens förra generaldirektör, Maria Ågren, har fått agera bondeoffer. Hon fick sparken i januari och har nu godtagit (!) ett bötesstraff (!!) om 70 000 kronor (!!!). Det motsvarar en halv månads löneavdrag. Jag upprepar: Stig Bergling dömdes till livstids fängelse.

Men Ågren är inte ensam ansvarig. Media släpper ”nyheten” under juli, när risken för uppmärksamhet är som allra lägst, trots att man med stor sannolikhet haft vetskap om detta under en längre tid. Tjänstemän har varnat sedan 2015. Säpo har utrett. Ministrar har varit informerade.

Infrastrukturministern har känt till att Transportstyrelsen ”gjort avsteg från gällande lagstiftning” – inte för regler gällande fiskekort eller datum för dubbdäck, utan för hantering av uppgifter som rör rikets säkerhet. Inrikesministern har varit informerad – inte sedan i förrgår, utan under ett och ett halvt års tid. Det är inte osannolikt att statsministern varit underrättad.

Ändå har inget hänt. Inget händer heller, trots att katastrofen är ett faktum och pågående. Åtgärdsprogrammet ska vara avslutat först under hösten, meddelar den nye generaldirektören.

Varför?

Oavsett vad svaret är, så duger det inte. Något liknande ska inte kunna ske. Får inte ske. Det ska vara helt, absolut och fullständigt hundraprocentigt omöjligt att något som ens marginellt – och med ett avsevärt mått fantasi – över huvud taget liknar detta ska kunna ske.

Men när det blev känt att det skett, så inträffade något än mer surrealistiskt på pressträffen: Den iscensattes som en kaffebjudning med fyra ministrar, termosar och kakfat. Bild finns här. Herre min Gud och Skapare. Är rådgivarna lika inkompetenta inom sina områden som ministrar och generaldirektörer inom sina? Monty Python hade inte kunnat göra det bättre.

Finns det verkligen inga – INGA – bland tio miljoner invånare som är bättre lämpade att styra Sverige än vår nuvarande regering? Oppositionen är inte mycket till hopp, de har valt undfallenheten och visar därmed sina sanna kvaliteter. Och vad gör landets journalister – den Tredje Statsmakten? Sommarvikarierna på riksmedia kämpar på men i skrivande stund rankas Zara Larssons kärleksrelation, gamla E4:ans dragning genom Örkelljunga och en korrumperad Baltimore-polis högre av aftonbladet.se än det som kan vara inte bara Sveriges utan världens genom tiderna största säkerhetsläcka.

Men på ett sätt ska vi vara oändligt tacksamma: Transportstyrelsens haveri har tydliggjort Sveriges haveri. I händerna på ledare som under åratal lämnat ut oss alla till Lede Fi är landet obönhörligen förlorat.

Faktum är att Sverige behöver en förmyndare. Eller kanske är det just det de läckta uppgifterna snart kommer att ge oss? Framtiden kommer med all säkerhet att utvisa det.

91 reaktioner på ”Sätt Sverige under förmyndare!

 1. m. engvall skriver:

  Det enda rimliga är att utlysa NYVAL. Men i dagsläget är väl alla beprövade regeringspartier väldigt belastade. Så till den grad att vi har väl ett otal s.k. landsförädare i dessa. Så livstid eller utvisning vore väl tänkbara alternativ också för dessa, inte bara för dem inblandade med fingrarna i Transportstyrelsens syltburk. Man trodde att det inte kunde bli värre , men det tar visst aldrig slut på denna tragiska FARS….

  Gillad av 10 personer

  • Alexander Zetterberg skriver:

   Om jag förstått rätt informerades Transportstyrelsens styrelse av Maria Ågren om att den planerade utläggningen av verkets IT-service riskerade bryta mot flera lagar, utan att styrelsen reagerade. Dom gav sitt tysta medgivande genom att inte invända, man undrar om något är satt på pränt.

   Men i styrelsen satt ju den inflytelserika socialdemokraten Elvy Söderström som tillika 2004-2017 har varit en av sju ordinarie ledamöter i socialdemokraternas verkställande utskott.

   Tanken att hon inte skulle ha informerat ledande socialdemokrater faller på sin egen orimlighet – annars är hon ytterligare ett exempel på vår statsapparats totala förfall!

   Jag tycker inte Elvy Söderströms roll i denna säkerhetsskandal har lyfts fram i media i tillräcklig utsträckning.

   Gillad av 1 person

 2. rombens skriver:

  Bra rutet! Var är oppositionen, var är media?

  Nu om inte förr befinner vi oss i en banan- monarki. Hela scenariet känns som Nicke lilltroll, Grönköping och Mosebacke monarki i kvadrat.

  Varför har inte ÖB, Rikspolischefen och Riksåklagaren agerat? Har Riksrevisionen granskat Transportstyrelsen?
  När blev oppositionen informerad? Vad har Säpo och Must sagt när de fick kännedom om detta och till vem och när?

  Gillad av 9 personer

  • Jaxel skriver:

   Precis!
   Vad gjorde exempelvis SÄPO och den statstjänsteman som är högsta chef för SÄPO. SÄPO kände till vad som var på gång (alternativt skett) redan i november 2015, men tycks nöja sig med att rekommendera saker (1):

   ”Säkerhetspolisen rekommenderar därför Transportstyrelsen till omedelbara åtgärder …….Intill dess rekommenderas Transportstyrelsen att säkerställa att hemliga uppgifter ej kommer obehöriga till handa, genom att till exempel avbryta outsourcing av hela eller valda delar.”

   Jaha, men när Transportstyrelsen inte lyssnade på ”rekommendationerna” hur agerade SÅPO och rikspolischefen då? Det skulle onekligen vara intressant att få veta.

   1. https://ledarsidorna.se/2017/07/transportstyrelsen-luckan-till-nasta-lagre-niva/

   Gillad av 9 personer

   • Jaxel skriver:

    Rättelse: Mitt inlägg ovan indikerar att rikspolischefen skulle ha ansvar för vad SÄPO gör eller inte gör. Det är fel, sedan 2015 är SÄPO en egen myndighet.

    Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Man saknar Inga-Britt Ahlenius!
   Eller någon med hennes integritet…

   Annie vill inte kasta ut landet i en politisk kris o kaos, påstår hon???

   Är det inte vad har nu???

   Måtte hennes popularitet få sig en rejäl knäck, liksom Centerns!!!

   Gillad av 10 personer

   • Jaxel skriver:

    Ja, Annie Lööf är en sällsynt osympatisk politiker. Hon är så kaxig och högljudd i sin kritik av regeringen samtidigt som hon uppenbarligen inte vill medverka till att försöka ersätta Löfven. Det skulle tydligen kräva att hon i så fall tvingades smutsa med fingrarna på ett sätt som hon till varje pris vill undvika. Det är för mig obegripligt att medborgarna kan hysa förtroende för den människan.

    Den ende av de borgerligs ledarna som på allvar övervägt hur ett alternativ till den röd-gröna regeringen skulle kunna se ut straffar däremot medborgarna, åtminstone enligt opinionsundersökningarna, Så vi har tyvärr det styre vi tycks förtjäna.

    Gillad av 4 personer

  • RD skriver:

   Nyheterna nu Tyskland varnar ”ny tsunami av migranter på väg, liknande den 2015” samt ”kräver mer samarbete mellan Europas länder i mottagandet” – OBS notera att man inte ens insinuerar ett försök att stoppa. Vi är nu inne i en ny variant av ”den slutgiltiga lösningen”. Det bli ingen nåd, det blir inget stopp. Alla vi i dag levande kommer dö i ett land som mer liknar Afrika och Mellanöstern än det Sverige vi föddes in i. Tåget har gått, enbart en internationell resning kan stoppa Löfven och Merkel nu. Inget ensamt land kan stoppa miljoner framrusande afrikanska män utan enorma blodbad. Så enkelt är det. Och det stannar inte där, inte ens ”stängd gräns” kan rädda oss nu.

   Gilla

 3. Erik skriver:

  Det här är fruktansvärt! Det är värre än Bergling och Wennerström tillsammans. Det är Quislingklass. Allt av värde bara utlämnat. Inget händer!

  Konsekvenser? Bl a detta, gissar jag. Inga underrättelser längre från något håll. Terrorprevention? Ej möjligt. Samarbeten med främmande makt kan mycket väl vara röjd också. Är svenska operatörer röjda går det säkert att lägga pussel och röja kanske amerikanska operatörer också osv.

  Det kan inte vara möjligt att det här stannar utan åtgärd. Andra länder kommer väl att gripa in när man inser magnituden av katastrofen och att man också är inblandade!?

  Det här är landsförräderi och ansvariga ska ställas inför rätta! Det finns ingen annan väg ur detta som inte gör allt värre. Bötesstraff och ej möjlig att åtala igen? Rättsprocessen avslutad? Då är ju straffet för hembränneri värre?

  Svenska staten har fullständigt kollapsat! Hur känns det att vara statschef idag! Och var ligger allas lojaliteter? Varför får vi inte veta vem som samarbetat med STASI?

  En hel generation politiker straffar just nu ut sig framför våra ögon. Och ni i Centern, förstår ni vad som sker?

  Åtal och nyval! Nu! Expeditionsministär med opolitiska tjänstemän fram till ordinarie val som minimum.

  Gillad av 10 personer

 4. Roland Burman skriver:

  Skandal känns som ett alltför svagt ord. Hög tid för svenska folket att lämna hängmattan, låt Löfven ligga kvar i sin. Kejsaren är spritt naken. Om inte detta blir fallrepet för regeringen så lär det bli fallrepet för Sverige som demokrati och rättsstat.

  Gillad av 3 personer

 5. Björn K skriver:

  Återupprätta unionen med Norge och låt Sverige styras från Oslo, jag avstår glatt från min rösträtt om en sådan ordning inrättas. Norge är civiliserat, välorganiserat och där finns en förnuftig debatt. Problemet är kanske att Norge inte vill ta i den svenska soppan…..

  Gillad av 6 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Tja – vi har vår egen outsourcing-skandale. Personopplysninger om 2,8 millioner pasienter under Helse Øst (mer enn halve Norges befolkning) er på vidvanke et sted eller flere, i Østen. Husker ikke eksakt hvor.

   Og sikkerheten mot terror er ikke blitt nevneverdig bedre enn den var 22.juli for 6 år siden. Så det er laissez-faire her også….

   Gillad av 2 personer

 6. Rolf Åberg skriver:

  Det blir ju alltmer tydligt att både media och politikerna är köpta av globalistmaffian. De går ju hand i hand. Syftet verkar vara att sänka landet helt. Reinfelts förehavande är nog bara ett skräckexempel, bara toppen på isberget. Det enda som kan rädda Sverige är nog en revolt, är jag rädd. Eller ett ickekorrumperat politiskt parti som sätter ner foten!

  Gillad av 3 personer

 7. Bjarne Däcker skriver:

  Så agerar en regering och administration som är marinerad i värdegrunden. Den generösa politiken bygger inte på någon omsorg om landet. Sverige som skall vara en förebild och visa andra länder hur de skall agera! Hela världens socialbyrå och tönt.

  Gillad av 6 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är inget som borde överraska. Sedan 40 år tillbaka har det socialdemokratisk partiet och sedan även alliansen när de varit i regeringsställning tillsatt höga tjänstemän baserade på ”politiska meriter” eller bara som följd av vanlig ”vänskapskorruption”och inte på facklig meriter. Maria Ågren var för en tid generaldirektör för SMHI utan några som helst kunskaper i meteorologi, oceanografi eller hydrologi. Liksom flera med henne under årens lopp. Under de senaste decennierna har könstillhörighet och etnisk bakgrund också använt som särskilda ”meriter”. Media har förstås inte haft några invändningar.

  Bakar man bröd på bark och skovor blir smak och näringsinnehåll därefter. Dessutom togs det gamla tjänstemannaansvaret bort ty om detta hade varit kvar hade intresset att bli generaldirektör säkert varit mindre. Man får helt enkelt vad man förtjänar. De som protesterat mot systemet har precis som idag häcklats, hånats eller bara ignorerats.

  Gillad av 13 personer

 9. Moab skriver:

  De som styr är våra fiender, hur många bevis för detta behövs? Vidare, hur många bevis behövs för att det är just för att de alla sover i samma säng som raseriet mot SD är så stort. På precis samma sätt som ovanstående förhåller det sig med Trump.

  Är kanske just nyckelproblemet att när media en gång lierat sig med makten så slutar demokratin att fungera, det blir bara en tidsfråga när kollapsen kommer och på vilket sätt?

  Gillad av 9 personer

  • Johan skriver:

   Den verkliga sprickan går mellan globalister och de som värnar om nationalstat och demokrati. Vilka 7 partier som är globalister är solklart och även det egentliga skälet till varför de ser SD som ett hot. Det har inget med bruna rötter att göra. Och det hör spänner över hela västvärlden.

   Gilla

 10. Jaxel skriver:

  Det är onekligen intressant att jämföra medias reaktioner på denna registerskandal med en annan relativt nyligen timad dito. Jag tänker förstås på skandalen med polisens olagliga ”romregister”.

  Vi har en betydande skillnaden i tid det tagit för media att bygga upp momentum kring denna händelse jämfört med skandalen kring romregistret. Det framstår med andra ord tydligt att de flesta mediers omedelbara reaktion varit att Transportstyrelsens handläggning i detta fall varit betydligt mindre att uppröras över än polisens handläggning av romregistret.

  Gillad av 7 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Som jag förstått saken rörde det sig i det fallet om en kartläggning av kriminella personers nätverk. Normalt polisarbete, som knappast borde varit olagligt i ett normalt och välfungerande land. I det rasfixerade Sverige gjordes det till en ”skandal”, med resultatet att vi numera har en poliskår som inte vågar lösa ouppklarade brott.

   Gillad av 11 personer

 11. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Ingen kul historia. Några saker som jag hoppas folk kommer att lägga märke till:

  • Regeringsmedlemmar och ledande politiker ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet. Varför ska vi lita på dessa i andra sammanhang när man uppenbarligen saknar hämningar när det gäller att ljuga?
  • Ledande oppositionspolitiker ligger lågt, kan bara finnas två förklaringar: antingen är de egna insyltade (försvaret var ju ett särintresse) eller är man rädd för att behöva engagera sig i regeringsfrågan.
  • Styrelsen i Transportstyrelsen: Där sitter bl a två personer med hyfsade positioner inom näringslivets organisationer, av detta kan man dra slutsatsen att blanda in näringslivet i styrning av offentlig verksamhet är ingen bra idé
  • SÄPO: Har vetat om detta men inte agerat pga munkavle från regeringen. Tveksamt med nuvarande huvudmannaskap för SÄPO.

  Gillad av 7 personer

  • Jaxel skriver:

   Ja, det är alldeles uppenbart att hela eller delar av regeringen trott sig kunna mörka detta. I vilken utsträckning statsministern känt till saken är tämligen ointressant. Han har hur som helst ansvar för (alla delar av) regeringens agerande.

   Gillad av 4 personer

  • Igor skriver:

   Oppositionspolitiker har för hög lön.
   Sänk den till nivån för sopåkare!
   Det skulle kunna innebära att de börjar anstränga sig, för det är den höga lönen som gör att då sätter sig nöjda med dagens regering.

   Gillad av 5 personer

 12. Jaxel skriver:

  Det diskuteras en del i media om huruvida statsministern känt till det inträffade. Detta är inte avgörande för hur man skall se på dennes ansvar.

  Det är ju inte så att det här handlar om något som skett i det fördolda – spioneri. Det handlar om beslut som tagits helt öppet i statsförvaltningen. Beslut som under lång tid varit kända på många håll inom myndigheter och departement. Om statsministern inte känt till detta så innebär det en sådan allvarlig brist i kontroll över vad som sker inom hans fögderi att det i sig är ett skäl till hans avgång.

  Oppositionen i form av alliansen skulle med stor säkerhet kunna få stöd i riksdagen för en misstroendeförklaring mot statsministern. Någon sådan kommer dock trollgen inte väckas av alliansen. Det skulle ju mer eller mindre explicit leda till frågan om de själva är beredda att ta regeringsansvar och det verkar knappast så. Ett regeringsansvar innebär ju att man måste ”smutsa ner fingrarna” med en massa beslut som inte alltid är enkla och populära.

  Frågan är dock hur länge väljarna skall ha förtroende för en opposition som inte ens vill försöka erövra regeringsmakten. Finns det någon som helst anledning att tro att alliansen kommer att ha fler mandat efter nästa val än vad de har idag. Om inte varför skall man tro att de skulle vara intresserade att regera då baserat på ett ändå svagare parlamentariskt underlag än vad de skulle ha idag.

  Det vore kanske smart av Sverigedemokraterna att ställa en misstroendeförklaring mot statsministern enär det förmodllgen skulle demonstrera den s k oppositionens ömklighet.

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Känt till?
   JA, utan minsta tvekan…

   In(S)ett vidden av det?
   NEJ, knappast!
   (S)å stort är nog inte kunnandet…

   Allt har handlat om att rädda platserna vid köttgrytorna!!!

   Gillad av 2 personer

 13. TNB skriver:

  Sverige behöver omedelbart 1) inrätta en författningsdomstol (konstitutionsdomstol), 2) återinföra tjänstemannaansvaret, 3) börja anställa och befordra politiskt tillsatta enligt kompetens istället för kön, genus, ålder, härkomst och alternativ religion, samt 4) rösta bort sossar och kommunister från både regering och riksdag (för det råder väl ingen tvekan om var det huvudsakliga ansvaret för den här soppan vilar, ända sedan Palmes dagar), så att vi kan börja om från början med ansvarstagande folk.
  En liten synpunkt på det du skrev: Aftonbladet?! Haha! Det går väl inte att jämföra Aftonbladet med någonting vettigt, detta magnifika verk av duperingar, skönmålningar och glättig nyhetsporr.

  Gillad av 6 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Kan man nästan misstänka,
    att Centern redan PEAKAT?

    Liksom Annie själv…
    Att hon STOD på sin absoluta höjdpunkt!

    De närmaste opinionsmätningarna blir intressanta!

    Bilderberg groomingen OCH oviljan att opponera,
    imponerar väl inte på någon enda???

    Att ännu fler nu inser,
    att vi bara har ett oppositionsparti värt namnet!

    Gilla

 14. Jaxel skriver:

  Det ligger onekligen nära till hands att undra om det blir så här när de högsta tjänstemännen i offentlig förvaltning tillsätts för att de demonstrerat att de besitter den rätta Värdegrunden snarare än kompetens.

  Gillad av 6 personer

 15. Thomas Ek skriver:

  Helena Hedlunds uppgifter kommer som en chock för mig. Jag följer dagligen nyhetsflödet genom vårt Public Service. Ändå kände jag inte till det här. Den uppkomna situationen är så sorglig den kan bli. Det är lätt för mig att känna ett bottenlöst Hat mot vår statsminister. Det skrämmer mig lite. Men Liberaler har ett instinktivt barbariskt förhållningssätt gentemot civilisationen. (’Ann Coulter’). Så är det. Och dom ger sig Aldrig.

  Thomas Ek

  Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   För att bli informerad måste du läsa alternativa sidor och utländska medier. Det som förmedlas i de vanliga är mycket fejk. Det mesta är utelämnande av fakta. Nyheter idag avslöjade DNs fejk news. De blev totalt hudflängda i DN.
   Flashback är en bra källa. Polisen läser där. Det var så man kunde hitta terroristen. Eller lastbilschauffören som råkade trampa på gasen, en incident. De tog kort på honom, de la upp hans resrutt, någon såg honom på bussen, en såg honom då han handlade på en mack.
   De har olika trådar. Jag läste om kaktusar ett tag.
   Det står en del om Trafikverket nu…

   Gilla

 16. Johan skriver:

  Otroligt bra skrivet. Förutom att detta är i sig något av det värsta ett lands säkerhet kan drabbas av, är det också en indikator på hur illa det är ställt i Sverige.
  Jag frågar mig om globalisterna i regeringen egentligen ser på Sverige som en stat eller att vi redan är satta under förmyndare, nämligen EU. I så fall anser jag att hela EU skulle behöva förmyndare.
  Ett helt folk förs bakom ljuset och utsätts för det totala säkerhetshotet.Har det inte varit tid för uppvaknande tidigare så har nu tiden kommit. Frågan är hur det bör ske. Demonstrera?

  Gillad av 2 personer

 17. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Helena, den politiska och den mediala klassen i landet ser inte riket eller nationen Sverige som någonting vi behöver försvara ity vi snart skall uppgå i någonting större, en federation, en världsregim, ja hela planeten är på väg att transformeras till en enda stor pastoral idyll.
  Så, den djupa statens kolportörer förstår helt enkelt inte vad du egentligen bråkar om.

  Gillad av 5 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Lars Erik Eriksson: Exakt. — Varför bry sig, om Sverige ändå ska skrotas som stat och gå upp i något överstatligt? Anar en sådan attityd bakom detta, där nationalstaten ses som en föråldrad idé.

   Gilla

 18. BjörnS skriver:

  Väl skrivet. Jag saknar ord för med vilken nonchalans och likgiltighet ansvariga inom Transportstyrelsen och regeringen avstått från att göra något. Till texten bör också läggas att ordföranden i Transportstyrelsens styrelse (som varit informerad i sin helhet) som internrevisorn larmat om att myndigheten var på väg stt begå en rad grova lagbrott fått avgå ”avpersonliga skäl”. Dessa personer saknar totalt känsla för ansvar och borde sättas att hugga sten under en mycket lång tid.

  Gillad av 5 personer

 19. Christer H skriver:

  Detta är Sveriges motsvarighet till hösten 1989 i DDR,
  månaderna innan muren föll och det blev uppenbart
  för alla och envar att oligarkerna inte hade några kläder.

  Både förmyndarregering och haverikommission behövs.
  Plus återinföra tjänstemanna-ansvaret.

  Gillad av 4 personer

 20. Agneta Berglöw skriver:

  Ännu ett fantastisk debattinlägg av Helena Edlund.
  Sverige har lagt nycklarna på köksbordet o lämnat ytterdörren på vid gavel.
  Huur kan f.d. chefen Ågren på Transportstyrelsen komma undan med 70.000 kr i böter ?
  När Sveriges ”hemligheter” utlämnas till världen som skett i det upptäcks då gömmer sig ansvariga politiker från Löfven,Drygeman o Margot Wallström långt ifrån mikrofonerna i Radio /TV kanalerna o fegar ur med att de har pågående semestrar.
  En sådan feghund till statsminister vi har.
  Framför sig skjuter dom infrastrukturminister Anna Johansson som inte ens fullföljt sin gymnasieutbildning,misslyckats helt i lokalpolitiken i hemstaden Göteborg o blir då utnämnd till denna post vid valet 2014.Vågar sätta en rejäl slant på hur den utnämningen gick till…..Anna J dotter till framlidne Göran Johansson Göteborg S-pamp som i många år förstörde Göteborg. Tidigare metallare på SKF ringde naturligtvis Löfven o bad honom fixa en ministerpost för dottern.Oss metallare emellan………

  Gillad av 3 personer

 21. plq017 skriver:

  Rimligen har de inblandade från den tidpunkt då brottet insetts, och man inte avstyr det, begått högförräderibrott.
  Av uppgifterna i pressen framgår att man från Regeringens sida inte ville avbryta utlokaliseringen eftersom det skulle innebära
  Knappast troligt att man kan vänta att åklagaren tar upp ett sådant brott.
  Någon läsare vet säkert om man kan driva sådana mål som enskilda (dvs vanliga medborgare agerar åklagare, målet avgörs i domstol).
  Målsägaren måste stå för sina kostnader, och motpartens om han förlorar.
  Detta vore säkert en bra föremål för en medborgaraktion, demonstrationer framför regeringskansliet (varje torsdag?) med insamlingsbössor.
  Reinfeldt borde också kvalificera sig med sitt uttalande i TV4 att Sverige tillhör invandrarna i jultid 2014.

  Gillad av 3 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Det som vilken som helst kan drabbas av nu är identitetskapning då alla uppgifter ligger ute. Det är buslätt. Därför är alla som har körkort drabbade. De som drabbas extra är de med skyddad identitet förutom alla stridspiloter.Vid anfall har främmande makt namn och adress så de kan slå ut luftförsvaret genom att åka hem och knacka på. Då kommer inga plan upp i luften. Alla militärfordon är också utlagda.
   På landet drabbades vi av ligor som stal fyrhjulingar. Det är officiella uppgifter så de gick in och kollade och åkte ut och stal dem. Polisen var en administrativ åtgärd-man ska anmäla dit och ha en kopia att skicka till försäkringsbolaget då det inte utreds.
   Samma med personrån. Man skickar in blanketten och spärrar själv alla kort.

   Gilla

 22. Mats Lindberg skriver:

  Man börjar nu ana tendenser till nedtoning av denna affär i mainstreammedia, av typen ”det var nog inte så mycket som läckte ut”. Då förstår de inte vad som är viktigt, nämligen det vansinniga i själva upphandlingen. Visst kan Transportstyrelsen haft tur så att inte mörka krafter hunnit utnyttja alla öppna dörrar (allmänheten kommer heller aldrig få veta skadans omfattning). Men det viktiga här är det häpnadsväckande inkompetenta upphandlingsarbetet och den fullständiga frånvaron av politisk handlingskraft när det väl upptäcktes.

  Gillad av 6 personer

 23. T Bertilsson skriver:

  Någon mer tafflig och platt oduglig regering har Riket aldrig ägt. Oförmåga, inkapabiliteten och inkompetensen är i det närmaste total. Nu har granskning inletts av Riksdagens utskott och må denna genomföras skyndsamt så att vårt folk, genom våra valda representanter i Sveriges Riksdag, i det fall det skulle vara nödtvunget, kan göra sig kvitt de statsråd som så fullständigt brustet och felat vad gäller ifrågavarande synnerligen allvarliga och för Rikets säkerhet kritiska händelse. I detta skall tafflighetens och oduglighetens regering ha fullt klart för sig att de saknar majoritet i Riksdagen. Det är hög tid för oppositionen, som äger majoritet, att handla och sätta denna exempellösa inkapabilitet på plats.

  Gillad av 1 person

 24. lensof skriver:

  Tänker mig att frågan om Sverige ska gå med i Nato eller ej har nu blivit löst. Sverige kan nog inte längre bli medlem. För vilken grupp med säkerhet som uppgift vill ha med ett såll i gruppen. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken och Sverige har nu blivit den länk kloka människor inte vill ha.
  Sen kan man tjafsa om värdegrund och tro sig vara humanistisk stormakt när sanningen är att landet blivit något av en global byfåne.

  Gillad av 7 personer

 25. Macavity skriver:

  Här finns en till som behöver granskas – åklagaren som beslutade om strafföreläggande för Maria Ågren.
  Enligt handlingar från åklagarmyndigheten, som SVT Nyheter har tagit del av, har Maria Ågren genom ”grov oaktsamhet, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet.” (Källa SVT Nyheter 6 juli, http://tinyurl.com/yb7shj58).

  Enligt Brottsbalken kapitel 19, ” Om brott mot Sveriges säkerhet” 7 – 9 §§ gäller:

  7 § Den som, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, begår gärning som avses i 5 § (gäller ”obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges” – min komplettering) döms, om uppgiften rör något förhållande av hemlig natur, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383)

  8 § Är brott som i 7 § sägs att anse som grovt, skall för grov obehörig befattning med hemlig uppgift dömas till fängelse i högst fyra år.
  Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om gärningen innefattade tillhandagående av främmande makt eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde förhållande av stor betydelse eller om den brottslige röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom. Lag (1976:509).

  9 § Den som av grov oaktsamhet befordrar, lämnar eller röjer sådan uppgift som avses i 7 § döms för vårdslöshet med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst ett år eller, om Sverige var i krig, till böter eller fängelse i högst två år. Lag (2014:383).

  Åklagaren har alltså, trots att Sverige inte befinner sig i krig, ansett sig kunna konstatera att Maria Ågrens av ”grov oaktsamhet, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet.” Frågan om påföljd underställdes alltså inte domstol för prövning sedan skadans omfattning klarlagts utan istället ”sopades problemet under mattan” genom att snabbt erbjuda ett strafföreläggande naturligtvis i syfte att minimera publicitet och politisk skada. Om detta är acceptabelt åklagararbete måste granskas! Det stinker i alla fall.

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   HILDA rules!
   (Kotteriet inom Advokatsamfundet, Juristskrået för de fåkunniga!!!)

   Vänskapskorruptionen (S)ynes utbredd på högsta nivå…

   Gilla

 26. Lars Hässler skriver:

  Jag har ironiskt föreslagit att vi ska ”outsourca” Sverige till våra grannländer. Ett, om ej realistiskt, scenario vore att ”outsourca” Sverige till våra nordiska grannländer, som alla fört en mer realistisk politik i flyktingfrågan. Danmark får Skåne, Blekinge och Halland, Norge får Götaland med Göteborg, Finland får Svealand med Stockholm och Norrland återgår till samerna. Detta skulle kunna ske i form av mandat, liknande de mandat som bildades efter första världskriget. Kungen skulle få abdikera och bli museichef för de kungliga slotten. De riksdagsmän som har ”riktiga” jobb får återgå till dessa, och de som aldrig haft ett arbete, s k politiska broilers, får ge sig ut på verklighetens arbetsmarknad. Bara de dugligaste politikerna kan få representera Sverige i de olika mandatländernas parlament.
  Det vore paradoxalt om kungariket Sverige – som grundades av Gustav Vasa 1523 – ett år efter valet 2022 skulle sluta existera efter exakt 500 år. Ett visserligen overkligt scenario, men likväl en tankeställare för sjuklöverns politiker. Kanske dock ett bättre alternativ än det som forskarna ovan spekulerar i?
  https://petterssonsblogg.se/2017/07/21/ska-vi-outsourca-sverige-till-vara-grannlander/#more-224113

  Gillad av 2 personer

 27. Jan Ahlström skriver:

  Mycket bra och avslöjande, jag hoppas att detta inlägg får stor spridning.

  Man lämnar inte ytterdörren olåst när man går och lägger sig för att sova på natten, dörren till Sverige står dock öppen för alla dygnet runt och regeringen bara gäspar och somnar om.

  En gång i tiden, för inte så länge sedan, var jag stolt över att få berätta att jag kom från Sverige, idag finns inte den stoltheten kvar, den har ersatts av någonting annat.

  Gillad av 2 personer

 28. Gert B. skriver:

  I torsdags vräktes GD Ågren ut från all statlig tjänst med en månadslön på 115200kr. Vi får innerligt hoppas att det ej blir fler löneutbetalningar likaså att den ekonomiska fallskärmen förblir outlöst. Åklagaren menar att GD:n visat grov oaktsamhet och att handlandet är ett hot mot rikets säkerhet. Ajabaja! Den 2:e mars 2017, under förhöret i Säpos lokaler, säger GD:n att säkerhetsskyddslagstiftningen var obekant för GD:n och att GD:n ej var jurist. I de vidare förhören vill GD:n lägga skulden på Säkerhetsskyddschefen, trots att GD:n har medgett att det yttersta ansvaret vilar på GD:n. ”Jag gjorde så gott jag kunde”, står det också i förhöret.
  Tyvärr så förslår det inte! Det räcker att ha gjort värnplikten för att förstå det ofattbara i hela affären! Var är statsministern? Ygeman ska till Justitieutskottet på tisdag. När är det statsministerns tur? Kommer alltihopa så sakteliga att ebba ut? När istället flera personer borde skaka galler!

  Gilla

 29. Nils Dacke skriver:

  I vilket normalt västerländskt demokratiskt land så hade vid en liknande skandal regeringen avgått för länge sedan. I stället jobbar det politiska systemet tillsammans med regimmedia SR/SVT/TV4 för fullt de kan för att smutskasta Trump i USA och regeringarna i Ungern samt Polen. Snacka om att försöka blanda bort korten inför det sovande svenska folket som lämpligt nu har semester.

  Gillad av 4 personer

 30. Erik skriver:

  Den så kallade oppositionen;
  Det som hänt är i princip det mest katastrofala som kan hända en stat efter krig och t ex kometnedslag. Med gäspningar och avmätta blickar så tonas allt ner till att beskrivas som lite IT-strul. När det i själva verket är medvetna handlingar i landsförräderiklass.
  För den lille medborgaren är det ingen ursäkt när denne ställs inför skranket att säga att man inte kände till lagen. Alla medborgare är skyldiga att känna till alla lagar. Och ju bättre utbildad du anses vara desto mer gäller det som försvårande att inte känna till lagen.
  I snälla stunder så får man intrycket av att Alliansen följer sin masterplan som säger ”fyra år i opposition, och vänta ut hur nuvarande regering misslyckas med omöjligt uppdrag”. Ett uppdrag vars riktlinjer drogs upp åren innan förra valet. Kommunala ekonomin håller på att kollapsa. Välfärdslandet kommer inte att kunna bibehålla sin organisation efter detta. Men, hur pass trogen sin masterplan kan man nu vara?
  Sker ett kometnedslag så måste man väl ändå tänka om? Nu är läget att sätta sig ner och ta tag i verkligheten. De som är skyldiga till detta ska åtalas och en så misslyckad regering som den nuvarande, som kan initiera detta, måste bara bort. Allt annat kommer att vara enormt skadligt för landet. Frågan är om det ens är möjligt skapa en positiv utveckling i landet igen om inte detta nu adekvat hanteras.
  Det som gäller nu är att hantera en katastrof. Då gäller inte gamla regler. Man får sätta sig över ideologier och gammalt groll och se till det gemensamma bästa. Nu är läget att samarbeta med alla som inte har med detta att göra. C och L får besinna sig och sitt SD-hat, eller se sig stå som medskyldiga till denna totala säkerhetspolitiska katastrof.
  Alliansen och SD måste börja prata nu. V kan till och med bjudas in. S och MP inte. Ingen utanför de politiska kotterierna tycker illa om att t ex C samarbetar med SD, om man är överens om något. Alla ser att det är olika partier. Vart och ett av partierna får ta ansvar för sin historia, och särskilt C ska nog ligga väldigt lågt vad gäller att anklaga andra partier för påstådda historiska händelser. (Säg t ex akademiledamoten Sundman. Bara som ett snabbt exempel.)
  Kom ihåg att era medborgare är både bra informerade, begåvade, och har bra minne. Nu är inte läge för tricksande. Nu är det läge för hårt jobb. Kavla upp ärmarna nu. Nu ska ni rädda upp det här. Det är ert historiska ansvar kära opposition. Det här är ert livs chans och tillfälle. Tar ni inte denna chans är jag rädd att vi går en mycket mörk framtid till mötes.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Konstigt att Annie inte rodnar,
   när det talas om BRUNA RÖTTER…

   Fast hon vet kanske inte om,
   att partiet sen bytte namn från Bondeförbundet…

   Då låg hon i vaggan, om hon ens var född)?

   Gilla

 31. H Portell skriver:

  Det enda sättet att säkerställa Sveriges framtida säkerhet från upptäckta beslutsfattares inkompetens vid tex val av IT lösningar i allmänhet och i frågor som kan avgöra rikets säkerhet i synnerhet är väl att skyndsamt visa,
  att utredning omedelbart genomförs, att SÄPO eller Polisen eller visselblåsare kan vända sig till Riksrevisionen och inte först till verksledning ifråga, att förundersökning etableras och rättegång genomförs, att riksdagen omedelbart, även före evt rättegång, med statsministern genomför personförändringar, att riksdagen eller Riksrevisorn går igenom skadorna och att andra enheter i statsverket beordras se över IT säkerheten.
  Att outsourcing innebär att man INTE HAR FULL kontroll över sina it transaktioner och deras åtkomst borde all ledningspersonal förstå. MOLNET innehåller uppenbarligen mer än regn.

  Gilla

 32. H Portell skriver:

  Tillägg. Man kan tycka att det är viktigt för Sveriges goda namn internationellt att en så omfattande brist leder till omfattande rättelse. Riktiga konsekvenser för de som orsakat skadan/orna måste beslutas och utan känsla för eventuella vänskapsband.

  Gilla

 33. rudmark skriver:

  Maria Ågren lär väl hamna i GDförvaringen tills hennes tjänst går ut. Med bibehållen lön (efter löneförhöjningen från Ygeman) Sedan kan hon få bli ambassadör i tex Serbien, där hon nu har kontakter. Vad har vi kvar av värde i Sverige nu? ……arbetsläget för spioner är dåligt för tillfället. Blir det ingen misstroendeförklaring av Alliansen efter detta, ( C tvekar) så samtycker jag till God man för Sverige. Kan inte SD lägga in dylikt för att avslöja Alliansen?

  Gilla

 34. Jörgen skriver:

  Jag trodde vi hade det sett det mesta av socialdemokratisk arrogans sedan Stefan Löfven blev statsminister 2014, men det här tar ju allt till en helt ny nivå. Tala om fullständig härdsmälta! Den totala tystnaden från Löfven & Co tolkar jag som kompakt arrogans, inget annat. De kommenterar inte för de anser sig inte har gjort något fel, varför det inte finns något att säga. Svenska media har uppenbarligen lämnat walk over, vilket ju inte heller är förvånande. Det enda positiva jag kan se, i likhet med en del andra som har kommenterat ovan, är att nu kan det inte vara långt kvar innan muren faller. En så inkompetent regim som Sverige har idag har nog inget europeiskt land någonsin haft. Vanskötsel kommer ALLTID fram förr eller senare. Det kan ta lite tid som i Sveriges fall, men kraschen kommer för vår svetsarlärling och hans kumpaner!

  Gillad av 1 person

  • lensof skriver:

   Nu har Löfven tvingats fram ur hängmattan och det är väl mätningarna att SD numera är största partiet som fått hans partiledning att reagera.
   Den ofrivilligt statsministern har tvingats till ett högst ofrivilligt framträdande i morgon.
   Pinsamt är det, pinsamt och väldigt oprofessionellt.

   Gilla

 35. Sixten Johansson skriver:

  Jag har försökt undvika att använda ord som ”landsförrädare” här på DGS, men nu bör det vara uppenbart för alla som vill se, att de rödgröna och allianspartierna har förrått folket tre gånger om:
  3. Denna pyramidala inkompetens och mörkläggning;
  2. Förstörandet av den parlamentariska och ansvarsutkrävande demokratin;
  1. Öppnandet av landets portar för hästen från Mena och lockropen till de invaderande, brotten mot invandringslagen och medhjälpen till alla de brott som senare har begåtts som direkt följd av detta.

  Den speciella dumheten i maktelitens översta skikt verkar obegripligt stor med vanliga mått mätt. Den kan nog inte förklaras av låga IQ-siffror, därför att de här personerna kan uttrycka sig på hjälplig eller normal språklig nivå och kan antas få hjälpliga eller genomsnittliga resultat på intelligenstest. Man skulle kanske kunna utveckla ett nytt mått: RQ, ett index för graden av realitetskontakt ställd i relation till normalvärdet för åldern. Lite lösa funderingar:

  Först kan vi utgå från att dessa högre tjänstemän och politiker representerar ett negativt urval av befolkningen. De har inte utnämnts på sina meriter utan på basis av passande könsorgan, hudfärg, kändisskap, bundisskap, slickande och sparkande, statstro eller gudstro, osv. Den vänsterliberala utopistiska överideologin sänker också redan i sig realitetskontakten / realismen drastiskt. Men vi måste dessutom räkna med att den mentala åldern / mognaden / realitetskontakten inom makteliten aldrig kommer att överstiga 12 – 16-åringens enligt någon standard som beskrev människans normala utveckling för kanske 50 år sedan. Det här innebär att för varje yrkesår blir makteliten ett år äldre, men inte ett år klokare, utan ännu några poäng dummare mätt med RQ. Övriga delar av intelligensen stagnerar eller sjunker normalt, men den realismmätande kvoten sjunker årligen mer än hos befolkningen i genomsnitt, eftersom folk i allmänhet har mycket mer verklighetskontakt än makteliten, som lever i sin egen bubbla och frotterar sig med lika RQ-dumma.

  Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Vad händer Sixten, när en enhetlig, konsensusstyrd statsindividualistisk nation feminiseras?
   Då monteras auktoriteten ned inom:
   A) Familjen.
   B) Utbildningsväsendet.
   C) Försvaret.
   D) Rättsväsendet.
   E) Kyrkan.
   Vi har lagstiftare företrädesvis hämtade ur de politiska ungdomsförbundens hjärntvätterier och dessa är groomade till att följa ledarfisken och icke sticka ut från stimmet.
   Om man till detta lägger en postmodernistisk medieklass som helst avstår från att tänka själva utan lydigt använder de slagord man instruerats till, ja då har du den perfekta monokulturen i pluralis med metastaser växande i nationskroppen likt förorter och ett antal klansamhällen som likt röda flugsvampar i invasivt nit sprider sig tills vårt land blir ett nordiskt Libanon.
   Bortsett från detta ser det väl hyfsat ut.

   Gillad av 1 person

 36. Rolf skriver:

  När jag läser Helenas inlägg, och ser alla kommentarer, verkar samtliga helt ha tappat sinnet för proportioner. En orsak, som jag läste någonstans, till att de berörda teknikerna inte ville säkerhetsklassas, var att de inte litade på säkerhetstjänsterna i sina hemländer (kanske förståeligt med tanke på dessa länders näraliggande historia). Det verkar ju inte särskilt sannolikt att dessa tekniker sedan skulle gå direkt till nämnda säkerhetstjänster och lämna ut känsliga uppgifter. Utan att IBM märker något. Det förutsätter ju också att IBM:s anställda tekniker sitter dagarna i ända och plöjer igenom det svenska fordonsregistret (miljontals poster), på betald arbetstid, i jakt på godbitar att lämna ut. Utan att IBM reagerar. Hade ni varit lika upprörda om det varit amerikanska eller indiska tekniker som hade hanterat registret, utan att vara säkerhetsklassade?
  Detta är en storm i ett vattenglas, mer beroende på att den s k oppositionen ser ett tillfälle att komma åt regeringen, utan att fördenskull tvinga fram ett nyval, som den för död och pina inte vill ha.
  Maria Ågren överskred sina befogenheter, kanske med styrelsens goda minne, men detta är det enda som hänt i sak. Att därifrån dra slutsatsen att känsliga uppgifter om svenska fordon och förare cirkulerar runt i hela Östeuropa är ju bara trams.

  Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag redogjorde för stölder av fyrhjulingar hos bönderna då det bara är att kontrollera då registren är öppna. En tullare berättade att de såg dem på färjorna på väg till olika Östländer. De fick anmälningarna om stöld efter det att de lastat av dem. Kolla lite så ser du vilka som har haft tillgång till registren, det ligger ute på fulsidorna redan.

   Gillad av 1 person

 37. Bjarne Däcker skriver:

  Åtgärderna på Transportstyrelsen är helt i linje med migrationsöverenskommelsen, decemberöverenskommelsen, kod 291, kulturpolitiken, sexövergreppen på ungdomsfestivaler, stenkastning på polisen etc. Medan lagen är till för att skydda samhället och medborgarna så söker värdegrunden förstöra det. ”Vi behöver en kulturrevolution” säger en, ”midsommar och sådana töntiga saker” säger en annan, ”försvaret är ett särintresse” säger en tredje. Transportstyrelsen lät värdegrunden köra över lagen och gav därmed begreppet ”öppna gränser” en vidare innebörd. De politiskt korrekta firar nya triumfer.

  Gillad av 1 person

 38. Ina Höst skriver:

  Personuppgifter ska förstås stanna inom Sverige och inte outsourcas till utlandet mot betalning!
  Det går inte att lita på myndigheterna längre!
  En annan myndighet som gör som de vill och tydligen inte bryr sig om utlänningslagen om den inte passar, är Migrationsverket! Det är också en säkerhetsrisk av större mått! De bryr sig inte ens om att ta reda på identiteten hos de som kommer hit, trots att allting bygger på att alla ska veta vem som bor här!

  Gillad av 1 person

 39. Hexe skriver:

  Genom att inte ha agerat på internrevisor Anette Olofssons återkommande varningssignaler utan tvärtom velat förminska det pågående brottet kan styrelsens förre ordförande Rolf Annerberg eventuellt kunna åtalas. Ett åtal skulle då leda till en offentlig genomlysning om vad som skett. Skulle en rättegång genomföras kan frågor ställas som inte blivit belysta i Säpos underlag. Idag är det omöjligt att ställa de frågorna till Maria Ågren då hon “sonat sitt brott” genom att acceptera strafföreläggandet.

  Flera frågor tillkommer därmed, oavsett:

  På vilka grunder valde åklagaren att låta Ågren glida undan med ett strafföreläggande trots brottets omfattning i volym samt att personal vid KSI nu riskerat att ha fått sina identiteter röjda?
  Varför uppmanade Säpo Försvarsmakten att avstå från att öppna en egen utredning direkt 2016 när skadan blev uppenbar? Fanns det i detta en politisk press eller önskemål? Peter Hultqvist har varit informerad sedan 2016 men inte agerat.
  Hade åklagaren något som helst underlag från Försvarsmakten när beslut om att strafföreläggande, inte åtal, skulle erbjudas Ågren?
  Om inte Försvarsmakten fått uttala sig om skadan, på vilken information kunde åklagaren göra en skadebedömning och om det i sådana fall räckte med ett strafföreläggande?
  Har åklagaren pressats eller påverkats – direkt eller indirekt – till att ta politiska hänsyn med tanke på att det är så kort tid fram till valet 2018?
  Samt, kanske viktigast av allt i det läge vi hamnat i:

  Finns det en möjlighet och en självständighet från åklagarväsendet att driva fram ett åtal mot Rolf Annerberg med allt som nu framkommer?.
  https://ledarsidorna.se/2017/07/transportstyrelsen-fiskar-ruttnar-fran-huvudet-alltid-alltid-alltid/

  Gillad av 1 person

 40. Helene Frick skriver:

  Mycket bra skrivet och jag skrattar högt åt Monty Python liknelsen. En sak som inte många verkar reagera på i detta är att – om någon har alla körkortsuppgifter samt all information som står på ett registreringsbevis för ett fordon – så kan man troligen med lätthet göra ett ägarbyte på det fordonet utan att ägaren känner till det. Med den dumheten som råder i de politiska leden är det kanske rent av ett led i en ”klimatåtgärd”. En vacker dag när vi vaknar upp är vi helt bilfria, hehe.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.