Kristus är återuppstånden!

Ulf Larsson

De klassiska migrantsnyftreportagen à la SvD:s Jonas Fröberg och samma tidnings Gunilla von Hall verkar ha ebbat ut under de senaste månaderna. Orsaken till detta är troligen att redaktionen – knappast skribenterna själva – insett att de flesta läsarna har tröttnat på dessa totalt förutsägbara textuella Hötorgstavlor där man får möta en mix av sysslolösa och passiviserade migranter, missnöje med att en del av familjen är kvar i hemlandet, klagan på det svenska samhället, SFI-gnäll och så vidare – alltsammans tryfferat med en massa i sammanhanget meningslösa detaljer om skomodeller, kaffedoft, ögonfärg, frisyrer och ljud från gatan utanför migrantens boende.

Men vad ska då en rättskaffens journalist med hjärtat på rätta stället ta sig till för att nå ut med sitt budskap om allas lika värde och Sveriges moraliska skyldighet att erbjuda skattefinansierat husrum till i stort sett alla som lyckas ta sig till landet? Folk orkar inte läsa om det svenska integrationseländet längre, resonerar journalisten, särskilt inte nu när var och varannan tidning inklusive SVT på löpande band producerar en massa fake news om vissa problem med den svenska invandringspolitiken. Så nu måste vi hitta på något som folk inte kan värja sig mot, och som visar att vi hade rätt! Vad gör vi? Ja, varför inte några katastrofreportage om kantrade migrantbåtar och drunknade barn på Medelhavet? Kan det kanske gå att hitta tillbaka till de starka läsarreaktionerna som bilderna på Aylan Kurdi gav upphov till? Här har journalisterna i viss mån rätt; få människor är oberörda av de fasansfulla och ångestladdade scener som i en del fall bildillustrerar Medelhavsreportagen.

Just migrantbåtarna som ideligen kapsejsar på Medelhavet på väg från Libyen till Italien har varit rätt omskrivna den senaste tiden, liksom de migranter som försöker ta sig till Europa den vägen. I ett uppmärksammat inslag i SVT:s Aktuellt i juni slog reportern Erika Bjerström fast att runt 90 procent av de migranter som försöker ta sig från Afrika till Europa via Libyen och Medelhavet i själva verket är ekonomiska migranter utan egentliga asylskäl (inslaget kan tyvärr inte ses längre). Några veckor senare hade EU ett toppmöte i Tallinn om just Medelhavsproblematiken. I samband med detta möte menade Morgan Johansson i SR:s Ekot att:

De här överfarterna från Libyen till Italien måste stoppas, det kan inte fortsätta så. Vi har hundratals, tusentals, människor som drunknar på vägen. Vi har människor som utnyttjas helt skamlöst utav människosmugglarna. Det kan man bara stoppa i samarbete med de libyska myndigheterna, säger Sveriges migrationsminister Morgan Johanson (S).

Ekot berättar också att:

Sedan årsskiftet har det kommit 85 000 migranter till Italien, och förra veckan hotade den italienska regeringen att stoppa europeiska räddningsfartyg från att gå in i italienska hamnar om EU inte agerar snabbt.

Men den mest omstridda frågan här på mötet i dag är Italiens krav på en uppförandekod för frivilligorganisationernas räddningsfartyg i Medelhavet.

Organisationer som Läkare utan gränser och Rädda barnen står för en tredjedel av alla räddningsinsatser utanför Libyens kust och nu vill Italien förbjuda deras fartyg att gå in på libyskt vatten och att använda strålkastare nattetid för att leta efter båtar i vattnet eftersom det anses hjälpa smugglarna, men det skulle försvåra räddningsarbetet menar frivilligorganisationerna.

Situationen på Medelhavet är ytterst komplicerad, med andra ord. Ska alla som räddas få transport till Europa? Bör smuggelbåtarna stoppas innan de når internationellt vatten? I så fall av vem? Och hur? Att Italien inte ensamt kan ta emot alla migranter från Afrika – där majoriteten åtminstone enligt SVT Aktuellt saknar asylskäl och istället är ekonomiska migranter – verkar de flesta vara överens om, men vem ska då ta emot dem? Kan de hindras från att släppas in i EU? De förslag man tycks ha enats om på EU-mötet får, föga förvånande, stark kritik från bland annat Amnesty:

Det är ett oerhört märkligt beteende från EU:s sida att med berått mod, som vi förstår det, nu kommer att betala Libyen för att människor inte ska kunna ta sig till Europa utan i stället puttas tillbaka, tvingas tillbaka, från Libyen, som man också faktiskt flyr ifrån, fortsätter Amnestys svenska jurist.

MEN MITT I ALL DENNA TRÖSTLÖSA FÖRVIRRING dimper det ner en kraftfull kaskad av hopp, en veritabel solskenshistoria. Det är SvD som serverar läsarna ett reportage om ännu en räddningsoperation som ägde rum på just Medelhavet för några dagar sedan. Reportaget har direktimporterats från TT och finns också att läsa i bland annat i GP. Under rubriken ”Baby föddes på flykt över Medelhavet” berättas med reservationslös glädje och på ett delvis känslosvallande, målande språk att:

Ombord på en skakig överfull träbåt med flyktingar från Libyen föddes under tisdagen ett barn. Pojken, som fått namnet Christ, och hans kamerunska mor hälsades med hurrarop när hon klättrade uppför stegen och halade sig upp på räddningsbåten Aquarius vid den italienska sydkusten.

Symboliken är minst sagt uppenbar – det är bara de tre vise männen som fattas. Att tidningen – eller rättare sagt TT – benämner migranterna ”flyktingar” är kanske inte så mycket att uppröras över. Journalisterna i Sverige tycks med få undantag inte kunna begripa skillnaden mellan dessa två kategorier – inte ens efter att ett otal skribenter förklarat saken i åratal och inte ens efter att självaste FN slagit fast att bara runt tre procent av de migranter som lyckades ta sig till Italien under 2016 var flyktingar enligt FN:s egen flyktingdefinition. Men vi struntar i detta ständigt återkommande semantiska klavertramp och går vidare i berättelsen:

Båten som Christ föddes på upptäcktes av kustbevakningens fartyg utanför Libyens kust och fördes i säkerhet vid den sicilianska hamnen Pozzallo tidigt på onsdagsmorgonen.

Här undrar man lite över vilket lands kustbevakning det handlar om – Italiens eller Libyens? Men vad skulle ett italienskt kustbevakningsfartyg göra utanför Libyens kust? Fast varför skulle å andra sidan ett libyskt kustbevakningsfartyg skjutsa migranterna till Italien? Bortsett från dessa oklarheter i reportaget så var detta varken den första eller sista räddningsoperationen på Medelhavet, antyder tidningen:

Den nyföddes far är kvar i Libyen med den farliga resan över havet framför sig.

Hur familjeåterföreningen kommer att sluta står alltså fortfarande skrivet i stjärnorna. Att Christs pappa också ska försöka ta sig till Italien är dock självklart. Vad gäller Christ och hans mamma är läget under kontroll:

Läkare utan gränsers barnmorska Alice Gautreau berättar på Twitter om hur hon klippte babyns navelsträng. ”Lilla Christ mår bra, och hans mamma också. Men det skulle ha varit bättre för båda om hon inte hade behövt föda mitt på Medelhavet”, fortsätter Gautreau.

Ur en medicinsk-humanitär synvinkel vore det givetvis bättre om både Christs mamma och alla andra barnaföderskor i världen kunde erbjudas förlossningsvård på sjukhus i Italien, Tyskland, Norge, Sverige och så vidare – varför inte Sollefteå BB, eller kanske Åbo dit en del svenska landsting numera skickar sina patienter? Men hur en sådan vårdlogistisk process skulle se ut – och finansieras – krävs det nog otaliga EU-möten för att komma fram till, och frågan aktualiseras naturligtvis inte av reportagets anonyme författare.

Reportaget liknar alltså den klassiska migrantsnyftisen på flera vis: individperspektivet, det känsloladdade språkbruket, förenklingarna och den totala frånvaron av kritiska perspektiv och resonemang. Men varför hänga upp sig på såna struntdetaljer – Kristus är ju återfödd!

55 reaktioner på ”Kristus är återuppstånden!

 1. Bo Svensson skriver:

  För ett par år sedan var det redan runt 50 000 bara sedan sekelskiftet som omkommit under försöken att forcera gränskontrollerna runt Europa och Australien. – Problemets lösning är antingen slopade gränskontroller eller undantagslös repatriering av samtliga såväl flyktingar som lycksökare.

  Man köper ingen lott om det inte finns någon vinstchans.

  Man har alltså haft decennier på sig att ordna en dumpningsplats för illegala invandrare efter en rätt osökt regeländring beträffande hur och varifrån man skall ansöka om asyl.

  Gillad av 5 personer

  • Jaxel skriver:

   @Bo!

   Du har så rätt. Det finns två och förmodligen bara två sätt att stoppa ”döden på Medelhavet”.

   Antingen ta bort alla restriktoner på invandringen och låta vem som vill köpa en ordinarie flygbiljett. Eller så gör man resan meningslös genom att sätta tvärstopp för detta som sätt att ta sig in i Europa. Det finns givetvis ett antal sätt att göra det senare, Australien skulle kunna tjäna som exempel.

   Inget av de möjliga sätten att stoppa det finns dock ens i närheten av den politiska agendan. Istället förbjuder EU försäljning av gummibåtar till Libyen.

   Gillad av 6 personer

   • Egon skriver:

    Absolut!
    En marknad har skapats för att göra undermåliga gummibåtar…..
    För ekonomiska flyktingar till Europa……
    Var görs dom?
    I Kina!

    Gilla

 2. Jonas Nilsson skriver:

  Problemet är väl hur vi kan ta ansvar för det vi bombat sönder i Libyen, eller ska vi bara låta det självdö? Det är ändå det billigaste, med tanke på våra egna barn. Eller är de också för dyra?Frågan är alltid – vilket är mest faked news??
  Varför har de ö.h.t. fått reda på hur bra det skulle vara i Sverige???

  Gillad av 1 person

  • Walfrid skriver:

   När bombade vi svenskar i Libyen?
   Aldrig såvitt jag vet, och jag kan inte se att vi har en så stor skuld att det krävs att alla i hela Afrika har fritt tillträde som kompensation.

   Gillad av 9 personer

   • Rokk skriver:

    NATO genomförde bombkampanjer och Sverige bidrog med spaningsflyg. Då Libyen var själva motorn i den nordafrikanska ekonomin var landets fall lika ödestigert som om Tyskland skulle kollapsa för EU.

    Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Snickelidingsnack.

   De enda som bär ansvar för hur Libyen ser ut idag är krigsherrarna och dessas finansiärer i arabvärlden.

   Om vi av humanitära skäl vill stabilisera Libyen till en fungerande nationalstat krävs metoder från trettio- och fyrtiotalet. Inte 1930-talet, utan trettiotalet efter Kristus.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 7 personer

   • MartinA skriver:

    Om man förstör en fungerande regering och läget blir drastiskt sämre och hundratusen människor får en våldsam död i det kaos som följer är man ansvarig. Libyen och vad dina vänner USA och resten av NATO och även regeringen Reinfeldt gjorde där bevisar att moral inte existerar i utrikespolitik, bara lögn och cynism. Så ANTINGEN får du ära den som äras bör ELLER så ska du inte prata om ansvar alls. För då blir du en hycklare.

    Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Ja svenska JAS plan bombade inte i Libyen. Däremot fotograferade de och meddelade USA var målen låg. USAs militär mar mäkta imponerad över hur duktiga och snabba svenskarna var. Så det är en lek med ord om vi bombade eller inte.

    Gilla

  • Elof H skriver:

   Nu är det ju inte Libier som ”flyr” utan unga män från södra Afrika. Din kommentar är dock typisk, folk som har massor av åsikter men noll kunskaper.

   Gillad av 2 personer

 3. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Återkolonisera Afrika.
  Låtom oss skicka dit Mona Sahlin, Maggan Winberg, Lilla Fridolf o Selma samt ett hundratal här överflödiga generaldirektörer att organisera upp dessa dysfunktionella länder så att de blir till gröna paradis ingen vill lämna.

  Gillad av 6 personer

  • Anna skriver:

   Nej,inte Lilla Fridolf o Selma ( om de inte är omskrivningar för inkompetenta idioter i statens ledning). Att tänka tillbaka på min barndoms trygga Sverige med Lilla Fridolf-filmer är en klen tröst i dessa multikulti-skäggbarnstider,men dock en timmes verklighetsflykt och folkhemsnostalgi som lindrar.

   Gillad av 1 person

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Eeeh, jag tänkte faktiskt på vår tids Sancho Panza, alltså Gustav Fridolin & hans giftfärgsblandare extraordinaer fröken Romson.

    Gillad av 4 personer

   • Nils Dacke skriver:

    Låter bra, skicka även dit några hundra genusforskare så blir det lite fart dessa länder, tänk vilken kombination med genusextremister och gröna extremister som försöker omvända de muslimska länderna, det blir grejer det……..

    Gillad av 4 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Enligt internationell sjölag skall alla som räddats ur sjönöd sättas i land i närmaste hamn. Alltså i Libyen. Ett sådant förfarande skulle sätta omedelbart stopp för hela slavhandeln. De s.k. välgörenhetsorganisationerna sysslar med trafficking och alla som deltagit i aktionerna skall ställas inför rätta.

  Gillad av 13 personer

 5. Lilla fröken PK skriver:

  ”Hötorgstavlor där man får möta en mix av sysslolösa och passiviserade migranter, missnöje med att en del av familjen är kvar i hemlandet, klagan på det svenska samhället, SFI-gnäll och så vidare – alltsammans tryfferat med en massa i sammanhanget meningslösa detaljer om skomodeller, kaffedoft, ögonfärg, frisyrer och ljud från gatan utanför migrantens boende.”
  Wow! Träffsäkert!
  EU:s senaste förslag för att få stopp på migranttrafiken på Medelhavet: Förbjud export av gummibåtar till Libyen. Där fick flyktingsmugglarna!

  Gillad av 6 personer

 6. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Såå, och nu kommer migranterna alltså från länder som Kamerun. Ett land vid Afrikas sydvästra kust.
  Myndigheterna i Europa står som vanligt handfallna inför denna folkvandring.

  Gillad av 5 personer

 7. Gösta Johnsson skriver:

  Eu har ju mer eller mindre kollapsat vad gäller gränskontroller och upprätthållandet av schengenavtalet. Hur kan frivilligorg. få överträda våra lagar utan att det får konsekvenser. Håller med om att det de sysslar med – i all välmening- är inget annat än en form av trafficing. EU måste rycka upp sig om org. skall överleva.

  Gillad av 3 personer

 8. Jaxel skriver:

  Krönikan noterar att: ”Ur en medicinsk-humanitär synvinkel vore det givetvis bättre om både Christs mamma och alla andra barnaföderskor i världen kunde erbjudas förlossningsvård på sjukhus i Italien, Tyskland, Norge, Sverige och så vidare – varför inte Sollefteå BB, eller kanske Åbo dit en del svenska landsting numera skickar sina patienter?”

  Detta är en intressant kommentar. Förhållandena för förlossningsvården är lite speciella jämfört med huvuddelen av övrig hälso- och sjukvård. Vårdens insatser kan inte styras i tiden och det skulle anses oacceptabelt att prioritera bland de blivande mödrarna avseende vilka som skall få den mest avancerade och resurskrävande vården och vilka som kan hänvisas till mindre avancerade vårdinrättningar.

  För mycken annan sjukvård är det inte lika tydligt när systemet brister. Om en canceroperation dröjer och en tumör visar sig inoperabel så kan man aldrig avgöra om detta hade med dröjsmålet att göra. För många resurskrävande behandlingar bestäms kriterier för vem som skall få behandlingen. Kriterier som inte enbart utgår från vem som rent medicinskt bedöms ha nytta av behandlingen. I dessa fall förekommer sällan alternativet att skicka patienten till Finland.

  Våra styrande har uppenbarligen inte lyckats skapa tillräckliga resurser inom förlossningsvården. Ett område där brister blir pinsamt uppenbara. Då kan med fog undra hur det ser ut inom områden där det är lättare att komma undan med brister.

  Till skillnad från huvuddelen av journalistkåren är det nog många innevånare och skattebetalare som tycker sjukvårdens resurser i första hand skall fördelas efter behov bland innevånarna – enligt principen att alla som har behov och nytta av en viss vård skall få den.

  Tillämpar man principen om alla människors lika värde däremot borde väl den svenska vårdens resurser fördelas efter behov globalt sett. Detta verkar vara något som SvD:s journalister gärna skulle se.

  Gillad av 2 personer

 9. Svenne skriver:

  Om en fritidsbåt skulle kapsejsa strax utanför Utö i Stockholms skärgård och dess besättning skulle räddas genom att transporteras över till Finland så skulle givetvis detta betraktas som komplett vansinne och orsaka många frågor. Men då det gäller haverier utanför Libyens kust och de nödställda forslas över till Europa betraktas det som en självklarhet att så skall ske. Jag är så dötrött på alla dessa snyfthistorier att jag inte längre reagerar på bilder på människor i överfyllda båtar eller sådana där man plaskar i vattnet för att en stund efter fotograferandet dras upp i en båt och föras över till Europa.

  Gillad av 5 personer

 10. Ulla L skriver:

  ”Ombord på en skakig överfull träbåt — föddes under tisdagen ett barn —”
  ”— hans kamerunska mor — klättrade uppför stegen och halade sig upp på räddningsbåten Aqvarius vid den italienska sydkusten.”
  ”Båten som Christ föddes på upptäcktes av kustbevakningens fartyg utanför Libyens kust och fördes i säkerhet till den scilianska hamnen Pozzallo tidigt på onsdagsmorgonen”
  ”Läkare utan gränsers barnmorska — klippte babyns navelsträng”

  Va, är Läkare utan gränser med på smuggelbåtarna från Libyen? Sysslar också den organisationen med människosmuggling?

  Gillad av 3 personer

 11. Elof H skriver:

  ”Situationen på Medelhavet är ytterst komplicerad, med andra ord.”

  Vad är det som är komplicerat? Jag tycker det verkar mycket enkelt. Halvfattiga människor har hittat en väg för att ta sig till Europa där de kan bli försörjda. EU vill inte göra något åt situationen och ignorerar den därför. Olika NGO:er som vill ha Fri invandring utnyttjar situationen och underlättar för immigranterna, samtidigt som NGO:erna Kan plocka godhetspoäng. Vad är det som är komplicerat egentligen?

  Gillad av 2 personer

  • Elof H skriver:

   Kan tillägga att immigrationen ligger i linje med EUs ideologi men EUs invånare är mindre entusiastiska. EU låtsas därför att situationen är ”mycket komplicerad” för att med detta som ursäkt göra ingenting.

   Gillad av 4 personer

  • Hanna skriver:

   Exakt- ofta får man höra” nu är det ju inte så enkelt …” när man pratar om handlingsförlamningen hos våra ledande politiker. Pratade med en granne om skjutningarna i Göteborg och han trodde att det berodde på att det knappt finns fritidsgårdar kvar. Med smartphones och dator, hur många hänger på fritidsgården?

   Gilla

 12. Henric Ankarcrona skriver:

  Läkare jag känner säger till mig att Aylan Kurdi inte hade drunknat, i alla händelser inte på det sätt som media valde att förmedla. En människa som spolats iland och ligger livlös på stranden ser annorlunda ut. Pojken hade troligen placerats på plats. Den mänskliga tragedien är uppenbar och berör var och en. Vilken är poängen? Jo, att sannolikt har någon manipulerat sanningen och skapat en opinion på helt felaktiga grunder.
  Det fick effekt.

  Gillad av 1 person

 13. Jaxel skriver:

  Bill Gates har rått Europa att begränsa invandringen från Afrika (1). Väldigt tyst om det i svensk gammelmedia. Det är kanske inte så förvånande det blir ju svårt att svartmåla honom och därmed hans åsikter då han på ålderns höst, inte utan orsak, fått något som börjar likna helgonstatus. Bättre då att försöka undvika spridning av uttalandet.

  I Sverige tycks det mest vara ”hatsajter” som uppmärksammat Gates uttalande (2,3,4). Möjligen har jag dålig koll vad som brukar betecknas som hatsajter, nån egentlig uppmärksamhet i MSM tycks uttalandet i alla fall inte fått.

  1. http://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2017-07/41104179-bill-gates-migration-nach-europa-wird-zunehmen-003.htm

  2. http://www.friatider.se/bill-gates-till-eu-stoppa-massinvandringen-innan-det-r-f-r-sent

  3. https://nyheteridag.se/bill-gates-varnar-europa-gor-det-svarare-for-afrikanerna-att-na-kontinenten/

  4. https://nyadagbladet.se/utrikes/bill-gates-stoppa-massinvandringen-till-europa/

  Gillad av 1 person

 14. Björn skriver:

  Snart räcker det väl för afrikanerna att vada ut i medelhavet så det knappt täcker fotknölarna, för att ”räddas” över till Europa! Ska vansinnet aldrig ta slut?!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.