Om hållbarhetens många ansikten

Lennart Bengtsson

Fred Zinnemanns film “From here to Eternity” (svensk titel ”Härifrån till Evigheten”) från 1953 är en av Hollywoods mest kända och belönade filmer. Filmens titel har blivit något av ett bevingat uttryck vilket har visat sig svårt att motstå för dagens reklamfixare som emellertid har givit uttrycket en något annan form. I dagens Sverige är nämligen klimat och miljö numera det allra viktigaste och ett av de finaste och viktigaste orden i sammanhanget är ”hållbart”.

Så här låter det hos allas vår Clas Ohlson:

Följ med oss på vägen mot en bättre värld – på en resa härifrån till hållbarheten

Jag föll förstås i ett slags gapskratt men expediter och andra kunder gav mig en skarp blick, ty om hållbarhet skämtar man inte i dagens Sverige. Alla butiker vill vara hållbara och helst vill man vara extra hållbar om det är bra för affärerna. Jag som råkar vara aktieägare i företaget vill också att firman skall gå bra och är den hållbar så går den kanske ännu bättre speciellt om kunderna tror det. Det mesta som säljs är ju inte alltid för hållbarhetens skull och inte varar det alls lika länge som de grejer jag köpte som barn, sådant hade en tendens att vara i evigheter. Det cykelbatteri som jag klagat på, och som var orsaken till besöket, höll bara tre cykelturer och inte kallar jag något sådant hållbart.

Jag har fortfarande en gammal jacka som jag köpte 1970, men som jag numera förvisso bara har på mig vid utomhusmålning eller liknande. Det är vad jag kallar hållbart och jag gillar jackan. Inte skulle Clas Ohlson rosa börsen om grejerna man köper stod sig ett halvsekel.

Mitt andra ärende under gårdagen var ett besök på bilbesiktningen. Min hållbara Audi A4 visade sig fortfarande hållbar. Men det tycker säkert inte MP som vill få mig att köpa en elbil som de hävdar är ännu hållbarare. På väggen vid kaffeautomaten hos bilprovningen läser jag:

Opus bilprovning serverar 100% hållbart certifierat och klimatkompenserat kaffe

Tänk vilken fin och hållbar dag. Den 20-åriga Audin är fortfarande hållbar och kaffet hos bilprovningen är både hållbart och klimatkompenserat. Vad kan man säga. I hörnet av rummet småler Pangloss och noterar att han till slut hittat det perfekta, lyckliga och hållbara samhället och inte ens Candide eller ens dennes alter ego kan få honom ur balans.

Inte ens jag kan säga något elakt om hållbarheten, men var inte så säkra det kommer en dag i morgon också.

27 reaktioner på ”Om hållbarhetens många ansikten

 1. Kuckeliku skriver:

  Hållbarhet är bra, hållbarhet skall vi ha. Men det är svårt att fixa hållbarhet på en planet med närmare tio miljarder konsumtionshungriga människor och politikerna låtsas mest bara att de gör något åt problemen.

  Liked by 1 person

   • Kuckeliku skriver:

    Ja, det är ju alldeles fantastiskt att de partier som mest försöker lura folk att de är gröna är de som har minst förståelse förståelse för ekologisk och ekonomisk bärkraft. Någon mer destruktiv politisk strategi än ”öppna gränser” har nog aldrig uppfunnits. Redan på sextiotalet hade Science eller Nature en artikel om ”the tragedy of the commons” men låtsasgröna har fortfarande inte begripit denna fundamentala sanning.

    Liked by 1 person

 2. Thomas Ek skriver:

  Den här artikeln av gav mig en kanonstart på den här dagen.
  Vi är alla i ett starkt behov av mer balans i den här frågan.
  Tack Lennart Bengtsson.

  Thomas Ek

  Gilla

 3. Göran Fredriksson skriver:

  Hållbarheten i ett feministiskt eller ens jämställt samhälle, där det sociala omhändertagandet prioriteras framför polis och försvar, återstår ännu att bevisa. Hållbarheten förefaller för var dag allt mindre trolig när en extrempatriarkalisk omvärld flyttar hit.

  Den enda av statens grundläggande funktioner som ännu fungerar väl är skatteindrivningen vars hållbarhet kommer att prövas som en följd av att alltmer av skattebetalarnas pengar går till att försörja andra länders medborgare.

  Gilla

 4. Jens skriver:

  ”Hållbarhet” är det nya modeordet som de nybakade universitetsindoktrinerade har fått lära sig, och som de inbillar sig själva att de lever.

  Men i verkligheten finns det i världshistorien ingen generation som förbrukar så mycket resurser som västerlänningarna i 20-års åldern. Det ska flygas hit och dit, köpas nya mobiler, kläder, prylar som sen bara slängs bort.

  Liked by 3 people

 5. Moab skriver:

  Kan bara bekräfta, våra storbanker pratar om hållbara investeringar men ser man några investeringar i nya bolag som kommer med kreativa ideér? Icke. Det är bara spiel.

  Gilla

 6. Lars Strömberg skriver:

  Ja, man blir ju småtokig!
  Speciellt om man, som jag själv, är närmast reflexmässigt avigt inställd till alla slags för stunden gällande massbeteenden, modeord och viktigheter.

  Helheter missas på bekostnad av delheter, och symbolhandlingar och hyckleri blommar ut.

  Jag brukar tänka på Scandic Hotels, eftersom jag ofta bor där.
  De lanserade nämligen ett nyckelkort för en del år sedan. Kortet var gjort i trä.
  En lamellträkonstruktion, för att kortet inte skulle brytas av så lätt.
  Dagens modebetydelse av ordet ”hållbart” var nog inte påhittad då, men syftet med kortet var likafullt att manifestera Scandics ”miljötänk”.
  Det där ordet ”tänk” innebar på den tiden snarare en uppmaning, typ ”Tänk lite själv, människa!..”, snarare än dagens innebörd, som oftast är något i stil med förhållningssätt eller resonemang eller något ditåt.
  Nå, träkortet skulle visa hur miljövänligt det är att bo på Scandic. De har minsann inte de där miljöfarliga nyckelkorten i plast! Nej, de använder kort av björkträlaminat! Att det var björkträ står tryckt på kortet. Där står också namnet på den svenska firma som gör det fina och viktiga och närproducerade kortet. Dagens Scandic-nyckelkort är betydligt blankare, men ser ändå ut att vara av björkträ. Om de är av plast idag skall jag låta vara osagt, men det blanka, transparenta ytskiktet kan omöjligt vara av trä.
  Möjligen något slags transparent träslag då.

  Ett annat fint och viktigt ”hållbarhetstänk” på Scandic presenteras i rummen.
  En lapp hänger på handdukskroken med uppmaningen att använda handdukarna flera gånger.
  Det står något i stil med ”Spara miljön och spara våra ryggar!”
  Tänket är, att om gästen kan tänka sig att använda badlakanet flera gånger så tvättas det färre gånger och det blir hållbarare så. Även själva badlakanet lär hålla längre, förmodar jag.
  Lägger man badlakanet på golvet så byts det, hänger man det på kroken så byts det inte. (Här kom ryggarna in i sammanhanget.)
  Jag vet inte, men jag misstänker att det är ganska få gäster som stannar mer än en natt, så därmed blir det ganska få tillfällen att spara miljö på handduks-tänket. Det hänger nämligen aldrig använda handdukar i rummet när jag tar det i besittning.

  Huruvida hållbarhetstänket är lika innovativt i hela hotellet vet jag inte. Jag är dock såpass misstänksam av mig att jag misstänker att fokus ligger på sådant hållbarhetstänk som gästerna har möjlighet att lägga märke till.

  Visst även en hållbar mygga kan vara värd något bland en massa mindre hållbara kameler.
  Speciellt ur ett kommersiellt perspektiv.

  Liked by 1 person

 7. Dennis Lundqvist skriver:

  Det är endast Ekonomisk Hållbarhet som är av intresse. Allt annat är bara Geschäft. I det här fallet välfärdsstatligt, politiskt Geschäft som bubblar omkring i kölvattnet och i jetströmmen på miljörörelsens alla ”förorenande” transportmedel där de far omkring i pompös och självgod viktighet på sina politiska klimatturnéer.

  Gilla

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag håller med, ”hållbar” är ett av de mest missbrukade orden och finns i alla möjliga och omöjliga sammanhang. I Jönköping finns ett forskningsprogram, ”Hållbar journalistik”, hur många visste det?

  Bakgrunden är ”journalistikens hållbarhetskris, som beror på att annonsintäkter sjunker, publiksiffror sviktar, och att konkurrensen från de många informationsspridarna online är hård.”

  Visst är det humor?

  Apropå Clas Ohlson: Kommer man i en butik såsom Clas Ohlson, JULA eller liknande så slår Kina-lukten emot en.

  Citat: ”Clas Ohlson köper produkter från mer än 600 leverantörer i Europa och 700 tillverkare i Asien. Clas Ohlson köper i dag 41 procent av produkterna direkt i Asien, varav merparten från Kina. Genom vårt egna inköpsbolag i Kina ska andelen inköp från Asien ökas ytterligare.”

  Kan det sägas tydligare? Hur hållbart är det att frakta allsköns bråte runt halva jordklotet? Varför det sker är ju en ren kostnadsfråga och skillnader i kostnader kan inte utjämnas i brådrasket. En faktor som har betydelse är dock beskattningen av näringsverksamhet, bl a arbete. Sänkta skatter skulle öka möjligheten att tillverka mera lokalt och uppnå äkta hållbarhet.

  Liked by 1 person

 9. Jaxel skriver:

  Jag har fortfarande ibland på mig en träningsoverallsjacka som jag köpte från Borås i början på 1970-talet. Har använt den otroligt mycket. Fast i ärlighetens namn befinner den sig i något sorts upplösningstillstånd. Har av en nära vän uppmanats att inte visa mig ute i den. Där kan man trots allt snacka om hållbarhet.

  Köpte tidigare väldigt ofta kläder från Melka. Enligt min erfarenhet för det mesta bra och hållbart. De hade väl tillverkning i Borås som sedermera flyttade till Portugal. Även Portugal verkar ha blivit för dyrt. Tycks nu omöjligt hitta Melka i butik. Folk vill inte ha hållbart. Det är mycket snack.

  Liked by 1 person

 10. uppstigersolen skriver:

  Hur hållbart är det att vi låter människor från MENA länderna först ta sig hit genom gummibåtar som går sönder och andra icke miljöcertifierade transporter. När de sedan kommit hit ska de bo i uppvärmda bostäder och äta mat som fraktats över halva jorden. Sen ska de åka hem på ”semester” när de väl fått uppehållstillstånd. För mig låter detta som något miljöpartiet hittat på. De är visst det de gjort har jag förstått. Kanske vore det bättre om de levde i sina egna länder.

  Liked by 4 people

  • cmmk10 skriver:

   Den strategin är väl mer eller mindre ”beordrad” av FN?

   Agenda 2030 : The UN’s New Sustainable Development Goals

   Förefaller som om det vore uthålligt, att vi blir rejält mycket fattigare och U-länderna får ta det de kan – inklusive skicka sina demografiska problem vidare.

   Gilla

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Inget är mer hållbart än godtrogenhet, dumhet, och självgodhet.

  Fast äldre och klokare röster sade det bättre:
  ”Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt!”

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 1 person

 12. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Ber att få gratulera till att Audin passerade den årliga kontrollbesiktningen!
  Fördelen med ett lite äldre fordon är onekligen den att man vid behov kan utföra enklare reparationsåtgärder på egen hand – något som de moderna inkapslade motorutrymmena icke medger.
  Candide var allt en rekorderlig kämpe, men den mer manipulerbara Kunigunda torde ha utgjort något av en besvikelse för honom vid den hett efterlängtade återföreningen. Fruntimmer kan man sällan lita på.
  Andreas 😉

  Gilla

 13. Fredrik Östman skriver:

  Allt skall kortas av och rumphuggas nu för tiden. Bestraffa blir straffa, tänkande blir tänk, forskning bli torsk och upprätthållbart, en direktöversättning av sustainable, hållbart. Det klasslösa samhället har anlänt.

  Gilla

 14. Lotta Trouble skriver:

  ”Hållbart certifierat”? Vad betyder det? Att plattskallen som har certifierat kaffet INTE har åkt till Columbia för att säkerställa att produktionen sker på ett hållbart sätt?

  Gilla

 15. Peter Andersson skriver:

  Senaste nytt från höghusbrandskatastrofen i England är att det var hållbara och miljökorrekta material som visade sig brandfarliga. Nästan hundra personer dog. Någonstans i certifieringskedjan hade brandsäkerhet fallit bort. Men de kommer säkert att få hållbara gravstenar…

  Gilla

 16. Folke Lidén skriver:

  Tänker på din 20 år gamla Audi.
  Anta att du i stället bytt ungefär vart fjärde år med the latest and greatest i miljövänlighet. Då hade du konsumerat 5 ”klimatsmarta” (ett annat pellejönsord) fordon vid det här laget.
  Men om vi tar hänsyn till miljöpåverkan för att tillverka dessa fem?
  Dessutom är det väl så att några av dina bilar, kanske de två, tre första konstruerades med drivmedel och teknologi som anses förkastlig idag?

  Gilla

  • Folke Lidén skriver:

   Dessutom är risken överhängande att bilförsäljarna under årens lopp bjudit dig på litervis med icke hållbart, ej certifierat och ej klimatkompenserat kaffe!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.