Den vita mumien

Mohamed Omar

Mumien har uppstått från det döda! Ännu en gång… Trots att den evigt unge stjärnan Tom Cruise spelar huvudrollen i den nya mumiefilmen The Mummy har den fått usel kritik. De flesta recensenter tycks föredra originalet från 1932 med Boris Karloff som tragisk mumie. Han var skrämmande, men väckte samtidigt medkänsla.

Mellan Karloff och Cruise har det kommit tre andra filmer på ungefär samma tema: Mumien (1999), Mumien – återkomsten (2001) och Mumien: Drakkejsarens grav (2008).

Men 2017-års The Mummy har inte bara sågats för att den är fullproppad med klyschor, karaktärer vi sett tusen gånger förut och explosioner som gör en trött. Den har också fått en annan typ av kritik från den lättkränkta armén av ”Social Justice Warriors” på Twitter.

Vad kallar vi dessa Social Justice Warriors på svenska? De där som alltid är framme och ska förstöra glädjen med sina pk-pekpinnar. De som aldrig verkar kunna koppla av och bara njuta av en film utan att räkna hur många kvinnliga respektive manliga karaktärer som var med. Ettriga vänstermuppar, helt enkelt.

Har man inga riktiga u-landsproblem, så får man hitta på i-landsproblem. Nu har alltså mupparna hittat en ny sak att känna sig kränkta av – mumien Ahmanet spelas av en vit skådespelare! Det räcker inte att mumien är kvinna, hon borde vara svart också.

”They cast a white woman to play the mummy instead of a black woman”, skrev en SJW-twittrare medan en annan, som valt den svarte separatisten Malcolm X som sin profilbild, skrev: ”I knew The Mummy would be a European/American woman and not an African woman”.

Men, saken är den, att den vandöda inte alls spelas av en europeiska, utan av Sofia Boutella. Och hon härstammar från Algeriet! Det ligger varken i Europa eller Amerika. Men en arab, eller så kanske hon är berber, duger förmodligen inte åt Malcolm-X-profilen och de andra upprörda twittrarna. De vill ha en skådespelerska med lätt igenkännliga, ja, stereotypa afrikanska drag.

Det finns nämligen en myt, som från början skapats av afrocentriska intellektuella, om att de gamla egyptierna ska ha varit subsahariska afrikaner. Det har varit ett sätt för afrikanskättade i Amerika att känna stolthet över sitt ursprung. Ok, ni uppfann det ena och det andra, men vi byggde minsann pyramiderna! Myten har omhuldats av allt från svart makt-aktivister, religiösa svärmare till hip hop-artister. Men den saknar grund.

Helt nyligen lyckades forskare analysera DNA från 151 mumier. Resultatet visade att egyptierna var genetiskt besläktade med folk i östra Medelhavet och Europa. Däremot saknade de helt släktskap med afrikaner söder om Sahara. Läs mer om studien här.

8 reaktioner på ”Den vita mumien

 1. Fredrik Östman skriver:

  Mupparnas hackande är inte allvarligt menat i sig, utan ett medel att uppnå det postmoderna socialistiska målet: att ingenting är heligt, ingenting stabilt, ingenting kvar, alla konventioner förstörda och samhället upplöst i det kaos ur vilket socialismen skall resa sig. Det är terrorism. Det är klassisk socialism med andra medel.

  De flesta mupparna är antagligen nyttiga idioter, programmerade mänskliga robotar, som icke veta vad de göra, men vi skall inte sänka oss till deras nivå.

  Vi måste ta den postmodernt socialistiska kniven i ryggen och stå upp för våra värderingar, för våra konventioner, för vårt samhälle. Alla former av kulturell appropriering från vänstermuppar måste avfärdas och förvägras: kvotering, islamofobifobi, rasismfobi, fascismfobi, könsräkning, nyspråk, avsnoppning och avsnippning, piercings, fetma, tatueringar, prideflaggor o.s.v. Alla delar av samhället är redan allvarligt angripna av rötan. Det kan vara för sent.

  Gillad av 5 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Dessvärre är det nog för sent…
   Fem i tolv har passerats!

   Absolut sista chansen,
   att ”Drain the Swamp” kommer 2018,
   Så Det så!

   Det borde alla medvetna inse!

   Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Exakt. Dessa muppar i den postmarxistiska vänstern har en agenda bakom sina till synes dårhusmässiga utgjutelser — nämligen att skapa KAOS.

   Och det är så de ska bemötas: genom att man helt enkelt placerar dem där de hör hemma, alltså på ”dårhuset”. Att försöka diskutera med dem är lönlöst, då dras man bara in i deras dårhusvärld.

   Och därför är en sådan till synes trivial fråga som huruvida det hävdvunna ordet ”negerbollar” får fortsätta användas inte alls någon struntsak, utan en symbol för vem som har makten. Om vi andra böjer oss för vänstermupparna i den frågan, så har vi förlorat medan mupparna har vunnit. Och så vidare.

   Gillad av 2 people

 2. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, för god underhållning och kunskapsspridning. Kunskap är makt – om man törs använda den. Helst även mot mörkrets krafter, typ Muslimska brödraskapets slemma apologeter… vilket tycks oerhört problematiskt i lilla landet Annorlunda.

  https://www.fokus.se/2017/06/nerringd-jo-anmald-och-mejlbombad/

  https://detgodasamhallet.com/2017/03/10/antligen-kartlaggs-muslimska-brodraskapet-i-sverige/

  Jag följde din uppmaning och skickade ett mycket kort tackmejl till MSB, men myndigheten tycks ha tagit mer intryck av den negativa responsen på deras föredömliga initiativ – att försöka skydda befolkningen mot den pågående islamiseringens importerade fasor.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hela det ”Muslimska Civilsamhället” reste ragg som en man,
   ivrigt påhejade av Tro & Solidaritet, Svenska Kyrkan m.fl Islamapologeter!

   Vi är illa ute, inse det!

   Gillad av 5 people

 3. Moab skriver:

  Ser vi i Omar framtidens kulturskribent? Som bellbottom jeans så går man tillbaka till att skrivs om kultur, film, musik, böcker, konst? Vågar man hoppas så att man slipper att läsa kulturskribenters incestuösa gruppananalyser av samtiden. Finns det något mer förutsägbart än svenska kulturskribenter? Det skulle då vara ledarskribenter.

  Vi skulle i Sverige kunna ha EN kulturskribent och EN ledarskribent, ett ämbete.

  Kulturskribenten och Ledarskribenten

  Det är så man saknar Jan Aghed, en vänsterfigur som gillade country and western som skrev om, film och musik! Det skulle vara helt nyskapande idag.

  Gillad av 1 person

 4. En spännande framtid skriver:

  Ja av nån oförklarlig anledning (eller rättare sagt storhetsvansinne och stupiditet) tror kulturidioterna på framför allt DN att deras uppgift är att massproducera den ena artikeln värre än den andra, av vad man tror är skarpa analyser av samtiden men som bara är obegåvat svammel. T ex Hynek Pallas och Kristina Lindquists okunniga och förvirrade artiklar om nationalism förra veckan. Det ska vara DN till att ta in sån skit. Vad har detta på kultursidan att göra?

  Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Det är totalt offtopic men ibland kan enskilda händelser avslöja generella tendenser, eftersom jag planerar en fisketur med mina barn, och senast igår mötte en arabisk man med fiskespö, så känns det relevant med den våldtäktshistoria från Dalarna som det skrivs om på Avpixlat idag, tydligen hade en arabisk man varit ute på fisketur, men när fiskelyckan svek, ja då var han kreativ och våldtog en tjej innan han gick hem. Visar inte detta på något som man kanske inte förstår? Fiske och våldtäkt, all in a days work. Hur normal måste våldtäkten av svenska tjejer vara för många araber för att fisketur+våldtäkt skall samexistera? Han cyklade iväg med sitt fiskespö efteråt. Varför inte lite golf och våldtäkt? Eller svampplockning och våldtäkt? Samtidigt skriver Ann H om hur polisen prioriterar trafikbrott över våldtäkter för det ger bättre utdelning i statistiken över lösta brott. När ser vi de första rejäla medborgargarden? Var skriver man in sig?

  Gillad av 4 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.